Dodaj do ulubionych

lomex, urbanek w luboniu?

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.04, 08:53
przymierzamy się do kupna mieszkania u nich. czy ktoś coś o nich słyszał i
może polecić lub odradzić?
wdzięczna za pomoc
idka
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.tele2.pl 11.05.04, 15:10
      także jestem zainteresowany kupnem mieszkania tam! Na pewno polecają ich
      oddziały pko, jako pewnego developera! Macie zamiar podeprzeć się kredytem?
      • Gość: olik Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: 195.205.111.* 12.05.04, 20:41
        jakis namiar na nich?
        • Gość: baby_blue_8 Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 09:58
          ja z nich zrezygnowałam. nie mam zamiaru gonić grzyba i wilgoci po domu. ale
          może to tylko moje mieszkanko miało taką hodowlę? Lepiej dokładnie sprawdzić i
          od razu nastawić się na opóźnienia-proszę zapytać osoby "już" mieszkające na
          wschodniej 29.
          pozdrawiam
          monika rozczarowana
          • Gość: Szary człowiek Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 17:07
            Rzucasz k**** nazwiskami i firmami a sama sie nie przedstawisz nie zadowolona
            kobieta!!!
          • Gość: nieznajoma Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 17:44
            polecam artykuł z maja 2007 Wieści łubońskie .Nie jesteś sama z tym
            grzybkiem,jak widać inni też go mają
          • Gość: lolek Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 16:27
            jak się nie wietrzy mieszkania i trzyma bóg wie co to się ma grzyba!
            Ja mieszkam w mieszkaniu od urbanka 4 rok i wszystko jest super!
    • Gość: znajomy Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.icpnet.pl 11.07.04, 00:00
      Ściany ?????? WILGOĆ ?????? GRZYB ??????
      A pomyślał ktoś o samych fundamentach ???????
      Jeśli nadal budować będą "FACHOWCY" to te budynki postoją może 5 lat ????!!!!!
      NISKA CENA = NISKA JAKOŚĆ oszczędność w każdym calu!!!
      • jarezy71 Urbanek 20.08.04, 20:56
        Mieszkam w mieszkaniu od Urbanka i jakoś się mieszka ale trzeba wszystkiego
        pilnować i reklamować .
        • Gość: pat Re: Urbanek IP: *.icpnet.pl 30.08.04, 19:00
          czy wie ktoś może coś więcej. czy są wiarygodni? i czy segmenty C, D są wstanie
          wykonczyć do końca roku??
          jak sie mieszka?
          • Gość: chrust Re: Urbanek IP: 80.53.103.* 11.09.04, 02:18
            Witam , mieszkam w domu wybodowanym przez Urbanka i niestety muszę stwierdzić
            że niedociągnięć jest sporo. Wilgoć i grzyb na ścianie to norma do tego
            dochodzi nieszczelny dach i kilka mniej ważnych usterek. Jeżeli chodzi o termin
            oddania mieszkania do użytku to był poślizg ok 4 miesięcy.
            Pozdrawiam
      • Gość: ffff Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.kp.pl 13.05.07, 05:18
        grzyba masz na dupie
    • Gość: Mieszkaniec Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: 82.160.122.* 20.11.05, 13:23
      Kupiłem mieszkanie u Urbanka na Wschodniej 27C.
      Ogólnie jestem zadowolony kupowałem mieszkanie na miesiąc przed odbiorem.
      Załatwiłem wszystko szybko sprawnie.
      Osiedle chronione, żadnej wilgoci.
      Pani Regina z RenDomu na Sobieskiego bardzo miła ale wszystko trzeba brać na
      piśmi, dużo mówi ale często to co chcielibyśmy usłyszeć a nie to co jest
      naprawdę.
      Ocena jaką bym im wystawił to 4+.

• Gość: MEG Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.05, 07:26
        Kupiłam mieszkanie na Wschodniej 27 A, i jestem bardzo zadowolona, wybudowane i
        oddane mieszkanie na pół roku przed terminem. Nie ma wilgoci, rzadnych usterek,
        wszystko OK. Ochrona jest , ale troche wg mnie sie obija, za mało pilnuje , za
        mało chodzi, a za duzo przesiaduje w swym kantorku!!!!!!!!!!
        • Gość: mieszkniec77 Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.epsa.pl 13.12.05, 14:14
          Ja kupowałem mieszkanie w lutym - odbiór w sierpniu. Formalności załatwiłem
          szybko i sprawnie - Pan Takowski i Pani Regina z Ren-Dom jak dla mnie bardzo
          mili (myśle że to kwestia podejscia do nicha jak do ludzi a nie jak do
          zwierząt)-można się dogadać. Mieszkanie mam suche-BEZ GRZYBA!!!!
          Ci co mają grzyby nie sępią na gazie, nie ogrzewają mieszkań, mają szczelnie
          pozamykane okna żeby czasami ani gram ciepła nie wylecial i efekty widac na
          ścianach. To jest nowy budynek i wiadomo że wilgoć jest i to BARDZO duzo
          dlatego należy mieszkanie wietrzyć. Pozdraiwam sąsiadów a ci co sieja ferment i
          robia wokol siebie wielkie SHOW niech sie lepiej uspokoja.
          • Gość: mieszkaniec 77 Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.epsa.pl 13.12.05, 14:23
            o tym gazie to miało być oczywi ście że SĘPIĄ.

Dodam jeszcze że po ostatnim zebraniu wspólnoty jestem mocno zdegustowany panem
            z klatki D mieszknie 7. Kogo on tam odgrywał - NERONA????? Zachowywał się jak
            aktor na scenie i jeszcze wpakował się z kumplem do Rady Wspólnoty.
            • Gość: webaholic Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 15:03
              Czy pan z klatki D mieszknie 7 wzorem Nerona spiewal swoje utwory i recytowal
              swa poezje?
              • Gość: left Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 15:43
                Cóż...Na każdym zebraniu musi być ktoś, kto bardzo chciałby coś powiedzieć,
                tylko niekoniecznie ma co. Ja byłem na zebraniu swojej wspólnoty (29a-b) i był
                to całkowicie stracony czas. Niestety prowadząca zebranie nie potrafi zapanować
                nad większą ilością osób, wśród których (zgodnie z założeniami statystyki) musi
                się od czasu do czasu trafić jakiś oszołom.
                • Gość: viola Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 12:45
                  Ja mam mieszkanie w klatce D.Jeśli chodzi o jego kupno nie miałam z nim żadnych
                  problemów, pod tym względem jest OK.Denerwuje mnie to,że osiedle jest takie
                  niewykończone, brakuje zieleni ,trawników, miejsc parkingowych (toczy się walka
                  o płytę),nieotynkowane są ściany,murki,szczególnie wokół wejścia D.
                  Też byłam na zebraniu wspólnoty i widzialam Pana spod 7.To showman, ale
                  myślę,że ta jego agresywność i determinacja czemuś zaradzi,wolę takich, niż za
                  przeproszenie "ciepłe kluchy"
                  • Gość: MEG Re: lomex, urbanek w luboniu- problemy wspolnoty!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 07:52
                    Na zebraniu wspolnoty był wielki BAŁAGAN, ale to tez i dzieki naszej pani
                    administrator, która jest kiepska w organizowaniu zebran i przeprowadzaniu, nie
                    umie panowac nad porzadkiem zebran, bo Ona jest za cicha , mało konkretna i
                    kompetentna.
                    W naszej wspolnocie to Ona zginie, nie da sobie rady z nami, po prostu jest nas
                    za duzo!!i za duzo problemów , mysle ze to wszystko sie uspokoi z czasem,
                    pierwszy rok zawsze jest burzliwy, musimy wszyscy sie poznac, dotrzec do siebie
                    i troche sie przyzwyczaic do nowego miejsca zamieszkania, a CI niezadowoleni to
                    niech sie uspokoja bo nie kupowali mieszkania w po 3000zł za m2, tylko 2100zł, a
                    to wielka róznica!!! oczywiscie w cenie i jakości.
                    A co do zieleni to owszem musi byc jak nawiecej w miejscach gdzie sie da ja
                    zasadzic i muszą byc miejsca postojowe na płycie , bo jest za mało miejsc
                    parkingowych na osiedlu. A CI z parterów na planie WIDZIELI te miejsca , BO TO
                    BYŁO WYRAZNIE POKAZANE OD SAMEGO POCZATKU!!!!!!!!, ja na przykład moge sie
                    przyczepic do ogródków na osiedlu, bo TEGO TO JA NA PLANIE NIEWIDZIAŁAM!!!!!!!!
                    Pomyslcie jeszcze gdzie nasi goscie beda parkowac???????tu bedzie duzy tez
                    problem!!!

A co myslicie o mytych klatkach schodowych??????
                    Moim zdaniem, ten PAN czysci je w nieodpowiednich godzinach, a mop jest za mokry
                    ,ON te płytki marze a nie myje!!!
                    POZDRAWIAM ;-)SASIADÓW

• Gość: mieszkaniec77 Re: lomex, urbanek w luboniu- problemy wspolnoty! IP: 82.160.122.* 17.12.05, 18:03
                      Podobno klatki nie będą drugi raz malowane. Czy wiadomo coś na ten temat?
                      RENDOM zrezygnował bo wycofują się z prowadzenia wspólnoty więc co dalej?

P.S.
                      Ja też bym zrezygnował gdybym miał się użerać z takimi jak ten z klatki D m.7,
                      jego kolega-Juan Perdo DOn Korleone i kobieta któa chodzi o kuli i sieje
                      ferment. Na zebraniu tej baby nie było-pewnie się bała linczu. To tak która w
                      biurze RENDOMU inwestora wyzwała od debila, nieroba itp. Normalnie chora
                      jakaś!!!
                      • Gość: mieszkaniecA Re: lomex, urbanek w luboniu- problemy wspolnoty! IP: *.icpnet.pl 17.12.05, 21:09
                        To sie zgadza ta o kuli także podniosła mi ciśnienie. W Polsce każdy myśli, że
                        inwaldzie to nie mozna nic powiedzieć. Naturalnie uważa, że należy sie jej
                        rezerwowane miejsce na samochód za darmo. Jak chciała mieć własne miejsce to
                        mogła sobie kupic ZA PIENIĄDZE, w podziemnym garażu. Tak jak inni. Co myslićie
                        o tym wybranym zarzadzie. Ciekawe czy sobie poradzą. Wygladają mi na w miarę
                        normalnych. Może tak, tylko temu "Neronowi" muszą podziękować. Kupił sobie
                        mieszkanie na parterze i teraz ma problem ;-) . W sumie to sie powinien
                        cieszyć, jak zrobią miejsca na płycie to bedzie mógł sobie dorobic np. jako
                        nocny stróż.
                        • Gość: mieszkaniec77 Re: lomex, urbanek w luboniu- problemy wspolnoty! IP: 82.160.122.* 19.12.05, 15:38
                          Ja tam nawet jako psa bym go nie chciał ;) Cwaniaczek myśli że wszystkimi
                          będzie potrząsał a my na jego scenie jak lalki będziemy tańczyć.
                          • Gość: pow Re: lomex, urbanek w luboniu- problemy wspolnoty! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 13:39
                            Słuchajcie, widzę że macie głównie problemy personalne i kto u kogo będzie
                            pilnował albo tańczył. Ja chciałem wam zwrócic uwagę na poważniejszy problem.
                            Aktualnie jest tynkowana zachodnia elewacja na segmencie A. W tej temperaturze
                            to absolutnie niedopuszczalne, ta elewacja nie bedzie się trzymać, zresztą
                            wystarczy zobaczyc jak odpadł cały podkład. Na częsciowo wykonanej elewcji z
                            tamtej strony pojawiły sie zacieki. Jestem ciekam jak poradzi sobie z tym
                            inwestor. Coś czuje, że w tej sprawi bedzie trzeba połączyć siły, bo może tu
                            być poważny problem.

Pozdrawiam sąsiadów :-)
                          • Gość: Neron Re: lomex, urbanek w luboniu- problemy wspolnoty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 10:47
                            Do Pana mieszkańca 77 - wykazał się Pan wielką inteligencją i elokwętnością w
                            swoich wypowiedziach. Jest mi przykro, że muszę mieszkać na osiedlu z takimi
                            Ignorantami i prymitywami.Nie ma Pan zielonego pojęcia o prowadzeniu wspólnoty.
                            Pana wiedza z tego zakresu mniemam jest równa zeru podobnie jak Pana
                            inteligencja. Jeśli odpowiada Panu bałagan i nie dokończona inwestycja ze
                            strony Budom Lomexu, oraz jawne skubanie naszej kasy przez Reginę i Takowskiego
                            to powinien się Pan leczyć.
                            Zapraszam Pana serdecznie na kolejne zebranie już dzisiaj na poszczególnych
                            klatkach i w czwartek na zebranie wspólnoty. Chętnie ( myślę że nie tylko ja
                            ale i moi koledzy min: Jose Don Juan jak go pan nazwał)wysłuchamy pana
                            propzycji jak doprowadzicć do zakończenia inwestycji i pozbycia się nie
                            uczciwego, fuszywego administratora.

pamiętaj mieszkańcu 77 - stare przysłowie mówi jak sobie pościelesz tak się
                            wyśpisz. My dbamy by mieć dobrze zaścielone, natomiast tobie widzę nie
                            przeszkadza spanie barłogu.
                            Życzę powodzenia - śpij dalej ignorancki prostaku.
                      • Gość: bini Re: lomex, urbanek w luboniu- problemy wspolnoty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 15:11
                        kolego ty się zastanów co piszesz skończony durniu, jak chcesz płacić
                        takoskiemu 6000 na m-c za prowadzenie wspólnoty to proszę ale my od dzisiaj nie
                        płacimy czynszu.zrobisz to za nas gejowniku!
                      • Gość: do pana 77 Re: lomex, urbanek w luboniu- problemy wspolnoty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 15:29
                        czy pan mieszka w mieszkaniu nr 77? bo nie wiem czy to mieszkanie mam osikać!
            • Gość: jutia Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 15:07
              ten pan takich jak ty zdepcze frajerze, więc miej to na uwadze!!!
          • Gość: lokatorka Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.06, 19:16
            Czyżby to zwolennik i przyjaciel p. Reginy się odezwał. Bardzo mili Ci z
            Rendomu, śmieszne!! Niejednokrotnie miałam z nimi do czynienia, moi znajomi
            również i jakoś nie trafiłam na ich dobry dzień. Podziwiam tylko p. Reginę że
            miała taką odwagę i czelność zamieszkać na tym samym osiedlu z ludźmi których
            obsługiwała jak zło konieczne. Musi mieć pani dużo odwagi i pieniędzy na remont
            samochodu...
            • Gość: MM Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.06, 08:59
              To , że Pani Regina mieszka na tym osiedlu to jej wybór , ale tez ją podziwiam
              za odwagę i ze wsrod ludzi kupujacych, ktorych obsługiwała w biurze
              zamieszkała. Sprzedaz mieszkań to jej w koncu praca, a ze ma takie a nie inne
              podejscie do klientów to juz inna sprawa , ( choc to specyfika tego biura)
              Nastawieni sa ONI na sprzedaz tanich mieszkan dlatego tak sobie pozwalaja i tak
              traktuja ludzi.
              Gł wada sprzedających to opowiadanie "cudów", dlatego nalezy od nich wszystko
              brac na pismie a nie na piękne słowo i usmiech.
              • Gość: ja-rząbek Czy ktoś uważa że Takowski i Regina są normalni??? IP: 62.29.168.* 18.01.06, 23:52
                Dopóki nie kupicie u nich mieszkania są tzw. słodko-pierdzący. Tini mini, i
                wszystko ok, mieszkanko pierwsza klasa, super miodzio itd.
                Ale jak już kupicie to idźcie do biura i spróbujcie coś załatwić!
                NIE MA SZANS! Traktują klienta jak natrętne muchy, których trzeba się pozbyć
                jak najszybciej.
                Nic od nich nie wymagajcie, bo Romek ciągle zachowuje sie tak jakby Regina mu
                nie dała, a tą ciągle boli głowa bo Goździkowa z polopiryną już nie działa.
                Jak ich widze to jestem za aborcją.
                Jeżeli chodzi o Takowskiego wypowiedzi to najlepiej pasuje do tego motto, że
                jeżeli się jest głupim to najlepiej się nie odzywać, niż powiedzieć coś i
                rozwiać wszelkie wątpliwości. Ci co mają podobne odczucia piszcie.

Lokator tego bałaganu.
                • Gość: moloko Re: Czy ktoś uważa że Takowski i Regina są normal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 11:21
                  ja-rząbek.Może ciebie jak widzą to też są za aborcją.
                  Jeśli jestes taki niezadowolony to po co kupiłeś mieszkanie?
                  Dla jednych są mili nawet do dzisiaj, a dla innych nie.
                  To że kitują to wszyscy wiedzą,ale to nie oznacza,że jest ktos głupi albo
                  nienormalny.Zastanów się co piszesz?
                  • Gość: mieszkaniec Ksiegi wieczyste za parking IP: *.zam.kfa-juelich.de 26.01.06, 11:10
                    Moze ktos wie kiedy beda ksiegi wieczyste na miejsce parkingowe w Luboniu, na
                    osiedlu?
                  • Gość: walo Re: Czy ktoś uważa że Takowski i Regina są normal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 15:14
                    a ja proponuję żebyś zrobił laseczkę takoskiemu jak tak za nim stojisz
                    takojebco!!!
                    • Gość: Szary człowiek Re: Czy ktoś uważa że Takowski i Regina są normal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 22:02
                      Jak jestes taki madry to jebni mi laske na poczekaniu. Jak masz ochote to
                      mozesz mi wylizac dupe i szczelic patele reginie.
                  • Gość: papi Re: Czy ktoś uważa że Takowski i Regina są normal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 15:17
                    mam nadzieję że będziesz mieć wielkiego grzyba w mieszkaniu bo to co wypisujesz
                    powinieneś to jakieś głupoty!!! mam też nadzieję że w końcu takoski na Ciebie
                    nasra!!!
                • Gość: nieznajoma Re: Czy ktoś uważa że Takowski i Regina są normal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 18:01
                  tutaj macie rację,obserwuję Wasze problemy,zobaczymy jak sobie poradzicie,a
                  swoją drogą faktycznie odwaga mieszkać gdzie się narobiło.
          • Gość: jutia Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 15:06
            ty ośle!!! Państwo takowscy są ok? ty chyba lubisz przebywać z prymitywami!!! i
            sam uważaj bo zanim się kurde obejrzysz w pape dostaniesz
          • Gość: obrońca mieszkańca Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 15:26
            witam wszystkich

po przeczytwaniu niektórych bredni prawie zgłupiałam.gdzie was wychowywali
            rodzice? w zaciemnieniu? nie widzicie oszustw ze strony takoskiego i jego eks
            kochanki reginki (co on widzi w tej starszej babci).jak możecie obrażać ludzi,
            którzy się za was wstawili na zebraniu (chodzi o nerona).gydby nie on i parę
            innych osób to w maju tego roku strata wynosiłaby nie 38 tys. a milion! czy nie
            potraficie liczyć, że na koszty zarządu (ręce reginy i takoskiego) wpływa
            miesięcznie 7000, co miesiąc sprzątaczka zużywa na wspólnotę środków za 5000 (a
            czym myją klatki!!!)a czytaliście ustawę osiołki!!! to przeczytajcie i
            zastanówcie się za co płacimy? na co idą pieniądze? kto o nas dba tak naprawdę?
            my sami!!!to w końcu otwórzcie oczy, zacznijcie czytać prawo i wtedy się
            wypowiadajcie.i zostawcie w spokoju tych którzy za was dupy
            nadstawiają.pozdrawiam wszystkich mądrych mieszkańców i tych lizaczy dupek!!!
            • Gość: 123_0 Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: 82.160.122.* 26.01.06, 21:32
              Prymitywizm niektórych wypowiedzi dorównuje prymityzmowi takowskiego i reszty.
              Bardzo się cieszę,że nie mam mieszkania na tym osiedlu.Inaczej trzeba by było
              mieszkać z takimi burakami jak wy,niestety.
              • Gość: kiki Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: 82.160.122.* 06.04.06, 22:56
                co do biura lomex....to jestem za jak najszybszym wywaleniem ich!!! ciesze sie
                ze wreszcie mieszkancy wzieli sie za tą sprawę a szczególnie dziekuje panu z
                klatkiB!!! gdyby nie on i reszta to wszystko stałoby w miejscu
                pozdrawiam
                mieszkanka tego osiedla
              • Gość: nin Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.herbapol.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 10:10
                straszne prymitywy i chamy pokupiły mieszkania od tego lomexu. Poczytałam i
                wiem że w takim "towarzystwie" za żadne pieniądze nie zamieszkam. Jaki
                deweloper tacy mieszkańcy! i to sie sprawdza!
                • Gość: nin Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.herbapol.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 10:13
                  Moze ktoś wie jak sie mieszka w "BUDOFORMIE". Słyszałam ze tam nie ma takiego
                  motłochu jak u Urbanka i firma wyzszej klasy. Czy ktoś to może potwierdzić?
                  • Gość: nim to prostak Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 08:07
                    Nim, sam jesteś zwykłym prostakiem i omijaj naszą część Wschodniej dużym łukiem.
                    • Gość: pragmatyk Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: 62.29.168.* 12.05.06, 01:15
                      Dobra ludzie spokojnie! Jestem klientem BUDDom Lomex czyli urbanka wiec znam temat. Większość negatywów o tej firmie (Buddom lomex czy jak tam) to prawda. Większość ludzi, którzy je piszą to ludzie myślący i w związku z tym wkurzeni-stąd emocje. Większość ludzi, którzy chwalą i bronią czego obronić się nie da to także ludzie myślący-tyle, że zatrudnieni w jakiś sposób u pana u. lub zależni finansowo-trzeba ich zrozumieć.
                      Fakty są takie: jeśli chodzi pozytywy (tu będzie raczej krótko) to obiektywnie jedną zaletą tych mieszkań (ogólnie na wszystkich „osiedlach”) jest niska cena-niestety nie zawsze nabywcy byli w pełni świadomi co to oznacza. Drugą zaletą-przynajmniej w przypadku niektórych „osiedli” (bo np. nie wiem jak to jest na legendarnej wschodniej) jest to, że są to wspólnoty mieszkaniowe a nie spółdzielnie. W praktyce póki co niewiele to zmienia bo ludzie nie są za bardzo świadomi tej różnicy a także niewiele na razie mogą, ale sądzę że to się zmieni. Trzecią i ostatnią zaletą-przynajmniej jeszcze 3 lata temu były raty u urbanka-dla wielu ludzi jedyna szansa na własne „m”. Nie jest to jednak jakieś działanie dobroczynne tej firmy, która nie tylko na tym zarabia. Ale do tego powrócę na końcu.
                      Jeśli chodzi o negatywy to oczywiście obsługa pod psem bo przecież są klienci. Strategia: dobry i zły policjant (regina i jej fryzjer). Takie są prawa rynku-przecież ktoś to kupuje. Możemy próbować coś ugrać itd. ale jesteśmy na straconej pozycji-bo im nie zależy. Poza tym większość kupujących zanim się zorientuje, że tylko to co jest na piśmie rzeczywiście jest, że to co mówi ta czasami nawet miła pani nic nie znaczy i że z tym panem rozmawiać nie należy (bo zejście do tego poziomu jest na ogół niemożliwe)-to już kupili. Gorzej jeżeli ten złoty tandem jest administratorem na Waszym osiedlu. Szczerze współczuję. Również braku możliwości ruchu.
                      I tu zaczyna się drugi etap tej „przygody”, który tym różni się od pierwszego, że tym razem możemy już znacznie więcej (i to się zmienia na korzyść w czasie) oraz tym, że stan naszej świadomości jest już inny. Nie wiem jak jest na wschodniej ale jeśli jesteście wspólnotą to przeczytajcie dokładnie ustawę o własności, która reguluje (niestety bardzo luźno) działanie wspólnoty. To jest instrument do dbania (a w tym przypadku walki) o swoje. Podstawowa strategia urbanka jako dewelopera na tym etapie to zabezpieczenie tyłów. Chodzi o to, żeby zarządem i administratorami wspólnoty zostali jego ludzie. Zarządcę i firmę administrującą wybiera teoretycznie wspólnota w głosowaniu. Jednak wspólnota powstaje z chwilą wydzielenia pierwszego lokalu-i już wtedy niejako z mianowania macie już zarządcę-administratora (szampon i odżywkę w jednym a tak wcale być nie musi ale to inna bajka). Teoretycznie można go zmienić (głosowanie) i tu wracamy do wspomnianego, korzystnego skądinąd dla wielu systemu ratalnego pana u. Ludzie, którzy płacą raty nie są właścicielami swoich mieszkań (dopóki ich nie spłacą)-do tego czasu właścicielem jest deweloper. Wszelkie głosowania odbywają się udziałami (głos jest tyle wart ile metrów ma mieszkanie). Zwykle w pierwszych latach deweloper ma więcej niż 50% udziałów-czyli decyduje o wszystkim: kto będzie zarządem, administracją, dozorcą, ochroną itp. i ile ci wszyscy ludzie będą zarabiać (nie wspomnę już o tym, że decyduje o tym czy np. ochrona ma w ogóle być-bo może mieszkańcy jej nie chcą, albo chcą na przykład sami myć schody itd). Ludzie ci zarabiają zwykle nieźle i rzecz jasna są oddani swojemu pracodawcy. Zwykle brak im również refleksji, że jak układ się skończy to mieszkańcy mogą nie zapomnieć, że to i owo zostało im narzucone i zechcą w końcu zmienić kilka rzeczy- i raczej nie starają się przekonać mieszkańców do siebie swoją postawą.
                      Na koniec wypada odpowiedzieć na jedno proste, ale to bardzo proste pytanie: po co deweloperowi ta cała karuzela? Ano bloki te są tanie ale ich budowanie to nie działalność charytatywna. Oprócz tego, że używa się najtańszych materiałów stosuje się przeróżne inne oszczędności: od wstawiania dwa razy mniejszych okien niż w projekcie (bo pewnie takie akurat były w hurtowni i wyszły taniej) co skutkuje niedoświetleniem pomieszczeń, przez brak wejścia na dach, niejasną sytuację własności gruntów, po oszczędności na badaniach geologicznych, niewłaściwą (czytaj tańszą) wentylację lub jej całkowity brak na klatkach schodowych. Do tego dochodzą różne ukłony w stronę pojedynczych klientów, którzy zechcieli dopłacić za pewne fanaberie co może stanowić potem zarzewie konfliktów-ale to już są raczej intencje „biura” czyli słynnego tandemu. No i trzeba jakoś przeczekać okres rękojmi bo do końca nie wiadomo jak może być. Lokatorzy tylko razem są wstanie np. wywalczyć jakieś naprawy gwarancyjne-w pojedynkę to walka z wiatrakami. Ale razem niewiele mogą bo połowa z nich nie ma żadnych praw do swoich mieszkań i nie może głosować. Dodatkowo „zarząd” odpowiednio zadba, żeby podobne inicjatywy upadały na starcie. Rozbicie zebrania to żaden problem. W końcu jesteśmy Polakami-czyli pomysłów jest zwykle tyle ilu zebranych a nawet więcej. Do tego dochodzą nierzadko emocje. Deweloper może spać spokojnie. Sprawa jest czysta-nie ma żadnej „złej” spółdzielni-jest wspólnota, czyli mieszkańcy decydują sami o sobie-a że nie do końca-to już ich pech.
                      Dla tych, którzy jeszcze nie mają dosyć mam poradę dnia: odradzam drogę sądową (nie w tym kraju-no chyba, że kwestie własności gruntów-tu może nie być innej drogi), natomiast zalecam nieprzejednaną postawę na zebraniach. I proszę się nie obawiać żadnych prawników reprezentujących rzekomo dewelopera tylko grać swoje. I CZYTAĆ USTAWĘ.
                      • Gość: pragmatyk Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: 62.29.168.* 12.05.06, 01:34
                        Przepraszam-to jeszcze raz ja. Chciałem zapytać kto z Państwa ma wątpliwą przyjemność być administrowanym-zarządzanym przez panią "Posesję". Pytam bo to spore przeżycie a coś mi mówi, że jest ono udziałem większej grupy ludzi. Jeżeli tak jest to chciałbym powołać do życia nieformalny fanklub tej pani i ogłosić konkurs na zebranie wspólnoty, na którym ta pani udzieli rekordową liczbę odpowedzi typu "niewiem". Oczywiście liczę na Waszą uczciwość przy zgłoszeniach drodzy urbankowicze ;-). Pozdrawiam.
                        • Gość: gośc Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 17:19
                          Co do mieszkańców Budoformy to nie wiem czy tu mieszka motłoch, ale wydaję mi
                          się że ludzie są mili, kulturalni i nie obrzucają się błotem. Może dlatego że
                          nie mamy takich problemów z mieszkaniami jak mieszkańcy bloków od Urbanka i nie
                          jesteśmy tak sfrustowani.
              • Gość: BYŁY SĄSIAD Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: 149.254.192.* 15.03.08, 03:35
                KUPILEM MIESZKANIE W BUDOFORMIE W 2004 ROKU.TA FIRMA TO DLA MNIE
                PRYMITYW.OBECNIE MIESZKAM NA OBCZYŹNIE,WYNAJEŁEM
                MIESZKANIE.ZAROBIŁEM 120% NA CENIE 1 METRA KWADRATOWEGO.PRZED
                ZAKUPEM W BUDOFORMIE BYLEM U URBANKA.BEZ KOMENTARZA...DZIWIE SIE ,
                ŻE KTOKOLWIEK KUPUJE MIESZKANIA U TEGO PRYMITYWA.SREDNIA ILOŚĆ
                WYPIJANEGO PIWA PRZEZ BUDOWLANCOW STAWIAJACYCH DOM DLA URBANKA TO Z
                MOICH OBLICZEN,PRACOWALEM W DOMU WIEC MIALEM WIELE CZASU NA
                OBSERWACJE,TO OKOLO 5 DZIENNIE...
                PODOBNO PGR-Y I KOLOCHOZY POZAMYKALI...
      • Gość: Szary człoweik Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 17:11
        Regina to dwulicowa osoba i stara pie... Tak to wsystko ok.
        Kazda firam ma poslizg z czasem wykonania.
    • Gość: szok Kto kupil mieszkania na tym osiedlu??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 10:34
      Wiele watkow odnosnie roznych osiedli juz czytalem na forum Gazety, ale takiego
      poziomu prezentowanego przez przyszlych mieszkancow to powaznie nigdzie jeszcze
      nie widzialem.
      Przyszli sasiedzi obrzucajacy sie inwektywami mimo, ze jeszcze nawet sie nie
      poznali, grozacy sobie nawzajem i obrazajacy sie.
      Masakra, nie wiem co to za firma ten Budom Lomex i gdzie dokladnie
      buduje/zbudowalo. Wiem natomiast, ze za zadne skarby nie chcialbym mieszkac w
      takim sasiedztwie...
    • Gość: lubonianka Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: 62.29.168.* 19.05.07, 23:59
      ludzie, uciekajcie od nich jak najdalej. Poczytajcie majowe "wieSci lubońskie".
      Ja sama mieszkam w tym bublu od Urbanka i klnę że nie wywęszyłam na początku co
      to za bubel.
      • Gość: mieszkaniec Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.199.57.135.tesatnet.pl 20.05.07, 17:06
        Jak ktoś tak jak ty dba o mieszkanie to potem z tego powstaje bubel:) Ja
        mieszkam na tym osiedlu i nie narzekam. Jedynie co mi przeszkadza to kilku
        takich mieszkańców którzy tylko się zastanawiają jakby tu odzyskać z powrotem
        pieniądze od developera. To jest ten sam typ ludzi którzy jadą na wakacje z
        biurem podróży i już w pierwszym dniu pobytu szukają za co można oddać to biuro
        do sądu. Ale na szczęście większość miezkańców jest normalna i ich gorąco
        Pozdrawiam.
        • Gość: nieznajomy Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 18:19
          do mieszkańca: Ty to chyba masz jakieś korzyści albo jesteś zatrudnioną rodziną
          za 5000 zł ,że ich tak chwalisz i taki jesteś zadowolony
          • Gość: mieszkaniec Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 10:35
            Cóż jeśli ktoś wprowadza się do nowowybudowanego mieszkania, gdzie
            siłą rzeczy mury i tynki jeszcze do konca nie powysychały i nie
            wietrzy tylko ma pozamykane okna, a jak wiadomo plastiki są aż za
            szczelne, oraz dodatkowo oszczędza na ogrzewaniu bo żal już
            poświęcic 100zł wiecej przez 3 miesiące do rachunku za gaz.Do tego
            od strony zewnętrznej mury wyłożone styropianem, który działa jak
            termos (bo takie jego zadanie)to nie ma się co dziwić, że na 99 %
            wyskoczą mu niespodzianki w stylu wigoci i grzybka.
            • Gość: FAQCHOWIEC Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: 149.254.192.* 15.03.08, 03:39
              OKOLO 90% WYMIANY POWIETRZA W DOMU LUB MIESZKANIU ODBYWA SIE PRZEZ
              WENTYLACJE ,DO KTOREJ NIE ZALICZA SIE OTWIERANIA OKIEN ,A JEDYNIE
              OTWORY WENTYLACYJNE .
              TAKIE DEBILIZMY MOZE WYPISYWAC JEDYNIE BEZMOZG BUDOWLANY....
              • Gość: R Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: 89.174.186.* 16.03.08, 00:10
                Panie fachowiec,nowe mieszkania należy zawsze wietrzyć po odbiorze
                zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym i zimowo-wiosennym oraz grzać
                przy temp.ok 17 stopni,okna maja być nie otwarte tylko
                rozszczelnione,i dobrze byłoby proces taki czynić bynajmniej przez
                okres dwóch trzech miesięcy,tak zrobiłem i mieszkanie 4 lata jest
                ok,zreszta szkoda polemizować.Ale zdanie o sprawie bardziej
                przerażajacej na tym forum,mianowicie o pisowni co niektórych
                DEBILI.Po pierwsze Takowski a nie Takoski,po drugie stoisz a nie
                sojisz,po trzecie strzelisz mi laskę a nie szczelisz,po
                czwarte...mieszkania pasuja idealnie do Tych którzy w podobny sposób
                piszą,tak sie zastanawiam czy przy podpisywaniu kredytów debile ktoś
                wam te kredyty PORENCZAŁ HE,ómieliśta siem potpisać?a może mama
                podpisała i se xero zrobiliśta he?.....yyyyyyyyyy...O jeju
                przepraszam przecież Wy jesteście niewinni,macie dysgrafie!!!
                JASNE!!!,bardzo Was przepraszam pułgófki.
                • Gość: Mi Re: lomex, urbanek w luboniu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 08:52
                  Lomex jest niestety niskiej jakości. W domach Budoformy nie ma
                  problemów z wilgocią, właściwie nie ma z niczym problemów, a
                  mieszkamy tu już 6 lat.
                  • Gość: /// rendom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.09, 17:15
                    a co slychac obecnie w Luboniu?? jak sie ma wspolnota i panstwo
                    Renia i Romus??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka