Dodaj do ulubionych

Meldunek tymczasowy

11.01.11, 00:48
Witam
Od kilku lat mieszkam w Poznaniu w wynajętym mieszkaniu. Z racji tego, że jestem kolejnym z rzeszy bezrobotnych absolwentów postanowiłem zarejestrować się w Urzędzie Pracy. Niestety, aby tego dokonać niezbędne jest przynajmniejczasowe zameldowanie w Poznaniu. Właściciel mieszkania, pomimo wielu zapewnień, że mój tymczasowy meldunek na krótki okres w niczym mu nie zagraża, nawet nie chce o tym słyszeć. W związku z tym mam prośbę. Czy któś pomógłby mi załatwić tymczasowy meldunek w Poznaniu, chociaż na okres jednego miesiąca?
Obserwuj wątek
    • Gość: canadol Re: Meldunek tymczasowy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.01.11, 19:31
      Nie rozumiem jednej sprawy. Wedlug polskiego prawa meldunek lub jego brak ani nie daje ani nie odbiera prawa do zamieszkiwania w tym czy w innym miejscu a jest tylko potwierdzeniem faktu, ze tam mieszkasz. Wlasciciel nie moze wyrzucic ciebie na bruk ani z meldunkiem ani bez meldunku i jezeli powie w sadzie, ze ty tam nie mieszkasz zlamie wtedy prawo. Jedyna logika kryjaca sie tutaj za postawa wlasciciela jest mozliwosc ukrycia twojej obecnosci przed urzedem podatkowym. Nie wiem, jak w Polsce ale na Zachodzie jest to karane dosyc ostro.
    • l.george.l Re: Meldunek tymczasowy 16.01.11, 19:50
      tl666 napisał:

> Właściciel mieszkania, pomimo wielu zapewnień, że mój ty
      > mczasowy meldunek na krótki okres w niczym mu nie zagraża, nawet nie chce o tym
      > słyszeć.
      [...]

Bo to jest zawracanie doopy. Właściciel musiałby pójść z Tobą na Libelta, mieć papiery o prawie do własności. Jeśli właścicieli jest więcej, to chyba także ich dowody będą potrzebne. Człowieku, kto ma na to czas i ochotę?
      • Gość: zameldowany Re: Meldunek tymczasowy IP: *.icpnet.pl 16.01.11, 22:04
        l.george.l napisał:

> Bo to jest zawracanie doopy. Właściciel musiałby pójść z Tobą na Libelta, mieć papiery o prawie do własności. Jeśli właścicieli jest więcej, to chyba także ich dowody będą potrzebne. Człowieku, kto ma na to czas i ochotę?

Nieprawda. Gdyby właściciel mieszkania wynajmował je legalnie, wówczas wystarczy, że najemca pójdzie się zameldować okazując swój egzemplarz umowy, potwierdzający fakt jego zamieszkania pod danym adresem. W większości przypadków problemy z meldunkiem biorą się stąd, że wynajem odbywa się "na gębę" - tzn. bez podatków. Dziki kraj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka