czterybrowarki 29.03.11, 22:00 Za dwie godziny będzie środa... Ups... Środa! Zieeeew! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trzeci_kot1 Czy w Poznaniu mieszka zło? 29.03.11, 22:02 "Lub by go wymieniono" Tak, tak, zgadzam się :)))) Zróbmy to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? IP: *.icpnet.pl 29.03.11, 22:44 Środa nie czytaj wyborczej bo będziesz głupsza niż jesteś. Poznań to miasto bezprawia, tu żądzą banici Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak to jest bardzo pozytywna wypowiedź dla Poznania 30.03.11, 10:52 Gość portalu: oko napisał(a): > Środa nie czytaj wyborczej bo będziesz głupsza niż jesteś. Poznań to miasto bez > prawia, tu żądzą banici Obecnej władze swoją argumentacją przyzwyczajają nas do tego, że oceniać należy to co jest. Nic bardziej błędnego. Oceniać należy tendencje, które występują i dokąd nas zaprowadzą. Tak patrząc na tę wypowiedź trudno odnieść wrażenie inne, że mamy dużą szansę. Już pisałem już nie raz, Poznań jest miastem, którego elity są po prostu niedostosowane do mentalnego obrazu miasta, stąd pochwały godna aktywność mediów i stąd poczucie braku satysfakcji wśród mieszkańców. Czyli nam mieszkańcom niebrakuje ambicji i woli zmian, których nie obserwujemy w kierunkach rozwoju Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: to jest bardzo pozytywna wypowiedź dla Poznan IP: *.icpnet.pl 30.03.11, 11:54 Chcesz to mogę dorzucić Ci jeszcze jedno: trzeba mieć jaja by tu żyć, wejście tylko na własne ryzyko. Moge takich haseł wymyslić Ci setki i tak właśnie robi wyborcza, ale nie ma to nic wspólnego z rzeczywistościa, a bardziej z zakłamywaniem rzeczywistości. Ale wielu durnych ludzi się na to łapie i pózniej ma wyobrażenie jakby tu Bóg wie co się działo. Pamiętaj stąd wyjdziesz tylko w worku ;) Pozdro dla normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? IP: *.icpnet.pl 29.03.11, 23:00 zgadzam sie z opinia pani profesor.swoja droga glosowalem na pana Grobelnego a teraz wstyd mi za niego .Moze uda sie go odwolac .odnosze wrazenie ze jest przyparty do muru przez tzw kiboli i po prostu ich sie boi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer zglupiales? IP: *.icpnet.pl 29.03.11, 23:36 Ta kobieta swoje informacje czerpie tylko z wyborczej, ma ograniczony poglad narzucony przez postkomunistow z Czerskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk ja nie czytając Wyborczej uważam że Środa ma rację IP: *.zurawinet.maverick.com.pl 29.03.11, 23:44 mieszkam w Poznaniu od urodzenia - prawie 40 lat - ale to, co się z miastem dziwnego dzieje od 10 lat, to jakaś porażka. To ciągłe podlizywanie się kmiotkom stadionowym, łysym pałom - z jednej strony - a z drugiej strony, totalne olewanie pozostałych 80% obywateli. To miasto umrze, jeśli dalej tak będzie. To nie ten piękny, nowoczesny i przodujący we wszystkim Poznań, który pamiętam sprzed 20 lat. Ludzie zrobili się szarzy - jak na śląsku za komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: ja nie czytając Wyborczej uważam że Środa ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 09:58 zrobili wywiad z przypadkową babą i robia z tego wielkie halo. Ta baba ne ma pojecia o Poznaniu bo stad nie pochodzi. Skad takei sie biorą? A kibole to sa w Warszawie , Krakowie i Wrocławiu. Niech ta pani juz lepiej siedzi cicho. Jedyne z czym sie zgadzam to prezydent miasta, ale jego trzeba szybko wywalic ze stolka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg40 Re: ja nie czytając Wyborczej uważam że Środa ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 10:35 nie kompromituj sie gościu. przypadkowy to mozesz być ty - ale nie Sroda. można się z nią zgadzać , albo i nie. jak kto chce. faktem jest jednak , że w P-niu widoczny jest zaścianek. fajerwerki na placu wolności puszczane przez karków w szalikach i po kilku browarach przedstawiane są jako manifestacja patriotyczna.. wiocha, wiocha i jeszcze raz wiocha to nie jest budowanie wizerunku miasta know-how. po polsku takie coś nazywa się prostactwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: ja nie czytając Wyborczej uważam że Środa ma IP: *.wprost.pl 30.03.11, 15:57 Jestem poznanianką, od 10 lat mieszkam w Wawie, ale często bywam w Poznaniu. Mieszkanie 300 km od Poznania sprawia, że mogę spojrzeć na miasto z dystansem. I niestety, ale wizerunkowo miasto bardzo straciło w ostatnich latach. Św. Marcin, dawniej tętniący życiem, wymarł, jest pustą, brudną ulicą, pełną banków i jakichś dziwnych sklepów, na której wieczorami lepiej się nie pojawiać. Okolice Starego Rynku też strasznie zaniedbane, z zazdrością patrzyłam np. na sklepy w okolicach Rynku Głównego w Krakowie - wielkie witryny, nowoczesne sklepy, do których chce się wejść. Czy u nas nie może być podobnie? Albo te szkaradne dziwne budki przy b. pl. Wiosny Ludów. W Wawie takich miejsc też nie brakowało, ale miasto sukcesywnie się ich pozbywa, więc można. Ale najbardziej żal mi tego, że Poznań nie ma na siebie pomysłu. Miasto know-how nie chwyta. Kasia Bujakiewicz, z całą sympatią dla pani Kasi, jako ambasadorka miasta, to nie to. Jan A.P. Kaczmarek - to jest ktoś, kto mógłby przynieść miastu splendor. Brakuje inicjatyw, które mogłyby zaciekawić miastem mieszkańców innych miast, sprawić, żeby chcieli tu przyjechać, pobyć - tak naprawdę mamy tylko Maltę. Dla jasności - nie przepadam za panią Środą, cieszy mnie każda odremontowana kamienica w Poznaniu. Ale niestety do zrobienia jest dużo. To nie jest tak, że ileś mediów uwzięło się na Poznań, tylko naprawdę dzieje się coś niedobrego. Chodzi o kiboli, ale nie tylko. Mam wrażenie, że ludzie na ulicach są tu smutniejsi niż gdzie indziej. Nie wystarczy trwać w samozadowoleniu, tylko zadać sobie pytanie o przyczyny tego, a potem ostro wziąć się do roboty - tak jak to robili nasi dziadkowie 100 lat temu. No i prezydent przydałby się nam taki jak kiedyś Cyryl Ratajski - swoją drogą, ilu "prawdziwych poznaniaków" wie, ile Ratajski zrobił dla Poznania? Jest to możliwe - takich swoich Ratajskich mają Wrocław i Gdynia, dzięki nim miasta kwitną, a Dutkiewicz i Szczurek dostają rekordowe poparcie w wyborach. Czekam, kiedy i mój Poznań wreszcie się obudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulfon Re: ja nie czytając Wyborczej uważam że Środa ma IP: *.ip.maverick.com.pl 01.04.11, 13:47 z perspektywy warwszawy to wszystko jest suxx... więc wio do korporacji obgryzać szczurze kity a nie pluć na Poznań... prezia i tak się trzeba pozbyć bo zdemolował nasze ukochane miasto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nim Re: ja nie czytając Wyborczej uważam że Środa ma IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.11, 18:17 Taż tak to widzę! No cóż ryba psuje się od głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
gavagai1 Czy w Poznaniu mieszka zło? 29.03.11, 22:07 Panie Adamie, a skąd to zdziwienie? Że o Poznaniu źle w kraju się mówi. Proszę spojrzeć jakie tematy porusza pani Środa, te same które z taką lubością i pietyzmem uwypukla Gazeta Wyborcza. Jesteście współkreacjonistami takiego odbioru naszego miasta, więc nie dziwcie się, że taki on jest... Jakoś nie macie tego zapału i zajadłości w promowaniu pozytywnych poznańskich inicjatyw i wrzucania ich na ogólnokrajowe szpalty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jackx Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? IP: *.icpnet.pl 29.03.11, 22:28 Popieram w 100% Gazeta Wyborcza rzadko co pozytywnie napisze o Poznaniu. I później taka p.Środa piszę cały felieton o mieście w którym "rzadko bywa" i zna tylko z artykułów z prasy. Już nie wspominając, że jest za równością, a jednocześnie wszystkich kibiców ocenia poprzez pryzmat pseudokibiców oraz jakiś pojedynczych osób opisanych w artykułach Dodatkowo chce następnego pełnomocnika. W jakim celu? Żeby kolejny urzędnik mógł pobierać pensję. W tym przypadku popieram prezydenta miasta, że powinny wystarczyć już istniejące instytucje. Wracając do GW. Takie sytuacje jak w Poznaniu zdarzają się również w Krakowie, Wrocławiu czy w Warszawie. Ale tam opisane sytuacje są tylko na stronach regionalnych a nie na ogólnopolskich. Ale tak to niestety jest jak redakcja za wszelką chce pokazać jacy Poznaniacy są głupi i tępi, że wybrali nie tego człowieka na prezydenta Poznania co "powinni" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? IP: *.icpnet.pl 29.03.11, 22:54 To jest dobre: "No i dziennikarze z żadnego innego miasta w Polsce nie proszą mnie tak często o komentowanie wydarzeń, które dla mnie są skandaliczne - po tym widać jaka dziennikarska jest nagonka na Poznań - to zdanie wszystko tłumaczy cały artykuł tak dlugo pytają poszczególnych ludzi, aż znajdą kogoś kto napisze nieprzychylny artykuł o Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k to mieszkańcy chcieli pełnomocnika.... IP: *.zurawinet.maverick.com.pl 29.03.11, 23:45 Środa tylko o tym przypomina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sama prawda Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? IP: *.icpnet.pl 30.03.11, 08:57 to nie wiedziales ze sa rowni i rowniejsi? ona akurat nalezy do tych rowniejszych. poza tym. p. Środa jest rowniez homofobka, jakim prawem tak brzydko mowi o Pecu? :P Co to znowu rowni i rowniejsi? Jednemu wolno miec taka a nie inna orientacje a drugiemu nie? Cos mi tu wieje hipokryzja i mentalnoscia kalego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: król julian Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 12:41 Co do Peca - większość myśli błędnie, że on molestował dzieci, podczas gdy chozdziło o dojrzałych mężczyzn... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielkopolanka Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? IP: *.sky24.pl 29.03.11, 22:11 Biedni dosłownie i w przenośni Romowie.Boję się, gdy jadą samochodami.Kto dał im prawo jazdy.Oni nie uczęszczają w ogóle do szkól.Czy umieją pisać i czytać? Odpowiedz Link Zgłoś
apparent Czy w Poznaniu mieszka zło? 29.03.11, 22:27 Oj boli warszawkę ten Poznań, boli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krscp Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.03.11, 22:27 Bzdury. Pani profesor bywa w Poznaniu, ale to chyba trochę za mało, żeby stawiać diagnozę. Mieszkam w Poznaniu od 10 lat i jako "elemet napływowy" ani razu nie zaznałem jakiejkolwiek wrogości. Wręcz przeciwnie, uważam, że jest to miasto bardzo przyjazne dla gości. Owszem, jak mało gdzie, w Poznaniu ceni się znajomości, układy ale tak od wieków tu buduje się relacje. Na początku może to sprawiać wrażenie nieufności. Ot, specyfika, do której trzeba przywyknąć. Poznań to miasto bezpieczne. Jest kilka miejsc, gdzie się lepiej nie pałętać, ale dosłownie kilka. W mojej opinii dużo mniej niż w Warszawie, Łodzi czy Krakowie. Oczywiście można mieć wiele innych zastrzeżeń do atmosfery miasta i częśc z nich będzie prawdziwa. Choćby silny ruch narodowościowy, faszyzujący, skupiony wokół WL. Ale to tylko element społeczności i nadużyciem jest identyfikowanie go z ogółem mieszkańców Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? 29.03.11, 23:02 kolego, dobrze że tu przyjechałeś. Zyj i daj zyć innym, to jest imo to czym kieruja sie Poznaniacy. Czasem z tego wychodzi dystans i chłodne przyjęcie, fakt. Takie są koszty przestrzeni prywatnej. A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? IP: *.icpnet.pl 29.03.11, 23:12 "Przypadki nietolerancji i dyskryminacji zdarzają się w całej Polsce, ale w Poznaniu słychać o nich 10 razy częściej. Więc albo jest ich 10 razy więcej, albo mieszkańcy są bardziej na nie uwrażliwieni i częściej z ich powodu podnoszą alarm." - o każdym wydarzeniu pisze się kilkanaście artykułów, na tym polega ta nagonka tylko ślepiec tego nie widzi. I widze Warszawka nie może zdzierżyć, że WL czci powstańców którzy jako jedyni w Polsce wygrali i odzyskali niepodległość. Za to wielkie obchody są powstania warszawskiego gdzie zgineło ćwierć miliona ludzi i straty materialne w milionach, wg Warszawki to jest idealny powód do świętowania. Jak obchodzisz jedyne wygrane powstanie to jesteś ksenofobem i nacjonalistą. A jak obchodzisz największą polską klęskę to jesteś patriotą. Takie są jedynie słuszne standardy Warszawki i wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.J-P. Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? IP: *.icpnet.pl 31.03.11, 16:19 Co do "Warszawki" to jest pewien z nią problem : - Jak od dwudziestu lat, światła społeczność miasta stołecznego może wybierać do Sejmu Jarosława Kaczyńskiego, największego destruktora życia społecznego w Polsce? - Jak mogła wybrać Lecha Kaczyńskiego (ciepłą kluchę) na Prezydenta miasta? - Dlaczego ta światła "Warszawka" nie ograniczyła centralizmu w gospodarce i organizacji państwa? - Dlaczego "Warszawka" nie powstrzymała wywalenia w stadion narodowy 2,5 mld złotych, czyli przekręcenia z budżetu grubo ponad 3 mld zł. (samo otwarcie 10 baniek, a czy trawa urośnie to się okaże na następną wiosnę)? Czyżby ze względu na mamonę i etaty ? Z tak niskich pobudek "Warszawka" blokowałaby dynamiczny rozwój Polski tzw. prowincjonalnej? Dlaczego? Problem jest nabrzmiały, a nawet nikt o nim nie zająknie. Czemu? Nie widzą go, czy boją się? Dlaczego go nie widzą dziennikarze stołeczni? Czego się boją w tolerancyjnej stolicy, ? Dlaczego celebrują klęski, śmierć i zbrodnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
miroo I romowie i kibole to zło w Poznaniu... 29.03.11, 22:28 ze względu na ich zachowanie... co do Grobelnego - Środa ma 100% racji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: I romowie i kibole to zło w Poznaniu... IP: *.cable.net-inotel.pl 29.03.11, 22:34 Nie była, osobiście nie widziała, ale oczywiście wie najlepiej, że w Poznaniu źle się dzieje. Najważniejsze, żeby powołac kolejnego pełnomocnika do obrony? mniejszości. Pierwszą jego inicjatywą powinna byc obrona dyskryminowanych lesbijek przed .... innymi lesbijakmi, co by ich nie mordowały. Świat stoi na głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
distefano5 Czy w Poznaniu mieszka zło? 29.03.11, 22:46 "Że to jest trochę dziwne miasto, które materialnie dobrze stoi, ale jego obywatele nie są szczęśliwi." NIE ZAUWAŻYŁEM tego przez 60 lat. "Prezydent Ryszard Grobelny nie jest zainteresowany przeciwdziałaniu dyskryminacji" - skąd to wiadomo, przecież takie stwierdzenie TO pomówienie "Ale wizerunek można zmienić, najlepiej, gdyby prezydent stał się bardziej wszechstronny, wrażliwy i europejski. Lub by go wymieniono." - Proponuje aby problem wyborów zostawiła Pani Środa poznańskim wyborcom - ja go napewno uszanuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL KOLEJORZ największe zło to takie dyrdymały ...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 23:00 nie była, słyszała ale pasztet w ogólnopolskiej prasie wysmarować to potrafi ....... wie o tym że źle dzieje się wszędzie ale to my mieszkańcy Poznania robimy z tego problem ???? co za bzdury ??? "Więc albo jest ich 10 razy więcej, albo mieszkańcy częściej z ich powodu podnoszą alarm - mówi prof. Magdalena Środa." co za bzdury ? Manifestacje kibiców - akcje związane z rocznicą wybuchu Powstania Wielkopolskiego nazywa tak "Poznań słynie ostatnio z wielkich nacjonalistyczno-kibicowych manifestacji." Czy ta kobieta jest normalna ? Jak we wschodniej części Polski spalono w stodole dwa tysiące żydów to ... Polacy są antysemitami i takie tam .... ale jak w Poznaniu nie chcą wpuścić do restauracji ludzi narodowości Romskiej (niegrzeczni i bardzo głośni) oooooooo biada wam To w Poznaniu brak tolerancji no samo zło ...... ku... co za kraj. Poznań jest zły nie Polacy ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urabura Re: największe zło to takie dyrdymały ...... IP: 110.164.161.* 29.03.11, 23:22 Zgadzam się z Tobą prawie we wszystkim. Tylko czy jest gdzieś stodoła, która pomieści 2000 żydów? 200-300 może się zmieści. Wkrótce, jak im nie zapłacimy 60mld$, to okaże się, że w stodole było 10000 żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr hab. Przede wszystkim: Środa to nie prof. ale dr hab.! IP: 95.108.69.* 29.03.11, 22:57 Środa NIE jest profesorem tytularnym, ale tylko dr. hab., profesorem UW. Przy okazji dostała habilitację za żenująco niski dorobek naukowy. Czy ktoś potrafi wskazać choć jedną publikację Środy w międzynarodowym, znaczącym journalu naukowym? jej dorobek w momencie habilitacji (po ćwierć wieku "pracy" naukowej) był niższy, niż dobrego doktoranta z jakiejkolwiek porządnej uczelni. A zanim zajadłe feminy i inne lewactwo zaczną szczekać na mój wcześniejszy post odnośnie żenującego dorobku dr hab. M. Środy - przytoczę oficjalny jej dorobek zamieszczony na stronach UW: bibliografia.icm.edu.pl/g2/main.pl?lang=pl&imie=Magdalena&nazwisko=%A6roda&id_rodzaju_roli=&a=1&rok=0&rokdo=0&id_typu_dokonania=&id_jezyka=&lim=25&ord=1&search=Szukaj&mod=q Czyli: 4 (!!) artykuły naukowe, 4 recenzje książek (jednostronicowe!!) 2 książki 5 rozdziałów w książkach oraz 3 inne dziełka (wstęp do książki czy poradnik dla celników). Ludzie, co za żenada... zero artykułów angielskojęzycznych, tylko dwa rozdziały angielskojęzyczne w publikacjach książkowych. Reasumując: zestawienie punktowe dorobku wg listy publikacji MNiSW - Przegląd Filozoficzny 9 pkt, Etyka (2 publikacje) 2 x 9 = 18 pkt, Nowe Książki 0 pkt, łącznie daje to 27 punktów. Za tyle lat pracy.... W najsłabszych sekcjach nauk technicznych przyjmuje się poziom minimum 80 punktów, aby w ogóle myśleć o rozpoczynaniu kolokwium habilitacyjnego. Reasumując: ten dorobek to żenada naukowa i tyle. Chyba, że jest coś więcej - zna ktoś inne publikacje lub granty pani dr hab. Środy? Odpowiedz Link Zgłoś
distefano5 Re: Przede wszystkim: Środa to nie prof. ale dr h 29.03.11, 23:03 Niestety, nieraz w życiu się przekonałem że zachowanie i poglądy ludzi nie idą w wielu przypadkach z ich wykształceniem. Trzeba o tym pamiętać ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktokolwiek widział Re: Przede wszystkim: Środa to nie prof. ale dr h IP: *.cable.net-inotel.pl 29.03.11, 23:10 Dalej, dalej GW nie poddawajcie się, może na szkalowaniu kiboli uda się wylansować ugrupowanie My-Poznaniacy. Zapytajcie ich u kogo szukali poparcia przed oststnimi wyborami. Pomogę wam - u KIBOLI, ale Ci ich wysłali na drzewo.Wasze działania są obrzydliwie przewidywalne. Wy chcecie zdobyć władzę w naszym ukochanym Poznaniu. Nie chcę Poznania, którego wizytówką ma być bezwstydne lewactwo z Wójciak na czele. Psy szczekają karawana jedzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk1988 Re: Przede wszystkim: Środa to nie prof. ale dr h IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 23:30 Nie chcę faszystów takich jak ty. Czy kiedykolwiek byłeś na spektaklu Teatru Ósmego Dnia? To Ewa Wójciak leci do New York na konferencję poświęconą Miłoszowi i swoją osobą promuje Poznań. A nie kibole. Więc najpierw pomyśl gdzie tu jest błąd... A co do poparcia to była to jedna osoba. Nie całe stowarzyszenie. I czego wy się boicie? Tych dziesięciu procent? Skoro w Poznaniu jest tak cudownie, m.in. dzięki kibolom to My - Poznaniacy i tak nie wygrają;) Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Przede wszystkim: Środa to nie prof. ale dr h 29.03.11, 23:41 Gość portalu: mk1988 napisał(a): ? Skoro w Poznaniu jest tak cudownie, > m.in. dzięki kibolom to My - Poznaniacy i tak nie wygrają;) O to jestem spokojny. Nie wygrają bo lewica nie ma w Poznaniu poparcia. A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk1988 Re: Przede wszystkim: Środa to nie prof. ale dr h IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 12:28 Lewica?! W My- Poznaniacy jest choćby Dziuba z PiS. MP łączą wszystkie środowiska - od prawa do lewa (te umiarkowane). Najpierw dowiedz się o czym mówisz. Odpowiedz Link Zgłoś
dziodu Re: Przede wszystkim: Środa to nie prof. ale dr h 30.03.11, 12:54 Ale dlaczego socjal- rozdawaczy i populistów z PiS nazywamy prawicą? Z prawicą to oni nie dużo mają wspólnego. Ja bym ich nazwał kato-socjałami :) Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Przede wszystkim: Środa to nie prof. ale dr h 30.03.11, 14:37 toś ich delikatnie nazwał, dla mnie PiS to po prostu narodowy socjalizm czyli po prostu lewica pełną gębą. A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michkuch Re: Przede wszystkim: Środa to nie prof. ale dr h IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 23:25 Wiesz, 90 procent poznańskich, tak zwanych prof. co liżą tyłek Grobelnemu i urzedowi to nie miało publikacji w zagranicznych pismach. A Środa przynajmniej prezentuje wysoki poziom moralny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: król julian Re: Przede wszystkim: Środa to nie prof. ale dr h IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 12:45 Moralność? Nawoływanie do zabijania dzieci nienarodzonych to dla mnie żadna moralność. Odpowiedz Link Zgłoś
magda2grzegorz2 Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeria? 29.03.11, 23:12 Z cala pewnoscią nie mieszka w Poznaniu żadne zlo:) a wypowiedz pani profesor jest bardzo ukierunkowana na przedstawienie tego miasta w złym świetle..chyba panią profesor razi w oczy silny patriotyzm i duma zarówno z miasta jak i własnego kraju (która cechuje poznaniaków-nie tylko kibiców)ale w takim razie niech pani profesor poczyta troche książek i zainteresuje sie historią bo naprawde mamy z czego byc dumni.Mieszkam tu całe życie i bardzo sobie cenie zaradnośc i pracowitosc mieszkancow miasta..ogólnie wiekszosc plusów a mniej minusów(które w każdym większym mieście też sie spotyka):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk1988 Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeri IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 23:32 Mieszkam tu całe zycie i się tu urodziłem, wiele podróżując po kraju i świecie (więcej jednak jestem w Poznaniu). I takiej zaściankowości, dumy nie-wiadomo z czego nigdy dotąd nie widziałem. To jest patriotyzm a la PiS - co by się nie działo złego, to zamieciemy pod dywan a wszystkim dookoła wmówimy, że jest cudownie. Bo jestesmy stąd, z Poznania i musimy go bronić nawet wbrew zdrowemu rozsądkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
magda2grzegorz2 Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeri 30.03.11, 00:26 Jak nie wiesz z czego być dumnym to tylko świadczy o twoich brakach w edukacji a tym bym sie raczej nie chwalila:)Co do reszty nie każdy patriota to zaraz PiS...jakas fobia?:) Odpowiedz Link Zgłoś
analecta Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeri 30.03.11, 00:28 Trzeba to powtarzać po stokroć i jeszcze raz stokroć bardzo głośno i w oczy tej beznadziei która tu się wypowiada chwaląc te niby znakomitą poznańskość. Tez mieszkam tu od urodzenia i robi się doprawdy obrzydliwie. A poziom wiedzy leci na łeb odwrotnie proporcjonalnie w stosunku do pychy własnej. Odpowiedz Link Zgłoś
pyra011 Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeri 30.03.11, 07:14 poznannielal.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeri IP: *.izacom.pl 30.03.11, 01:52 Silny patriotyzm - tak, ale jednocześnie silna niechęć do osób, które nie są rodowitymi Poznaniakami, a mimo to próbowały się w Poznaniu osiedlić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolec Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeri IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.11, 10:20 Akurat Poznań jest najbardziej ksenofobicznym,homofobicznym,zaściankowym miastem w Polsce. Zgadzam sie z tym co napisała Pani Środa.Oby więcej takich tekstów pokazujących prawde o tym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
tranquest Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeri 30.03.11, 10:27 Przyjeżdzając tutaj do Poznania wybrałem się do zamku cesarskiego na zwiedzanie. Tam dowiedziałem się od Pana przewodnika o tym że Poznań to, Poznań tamto, Poznań tak naprawdę powienien byc stolicą Polski!! Szczerze wydało mi się to karykaturalne - taka postawa przewodnika, ale to zignorowałem bo pomyślałem że to jeden nacjo, a raczej regio-nalistyczny przypadek. Jednak nie. Po kilku latach mieszkania tutaj zauważyłem że to jest stała tendencja występująca w dużej ilości krzyczących ludzi w Poznaniu... Przecież nie ma byc z czego dumnym. Nic złego nie mówic - obcych wywalic - innośc stłamsic. Oto cechy Poznania. Poznań Poznań - Poznań stolicą Polski! Odpowiedz Link Zgłoś
marek426 Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeria? 29.03.11, 23:22 Za żenującą uważam wypowiedź P.profesor . Wie najlepiej chociaż tylko "bywa". Rzeczywistym problemem poznaniaków jest mafia rysia misia- kryminalisty hołubiącego właśnie kryminalistów.Jak mają się bronić restauratorzy przed bandytami pochodzenia cygańskiego skoro na prośbę o pomoc w usunięciu awanturujących się cyganów obojętna pozostała i tzw straż miejska organ podległy bezpośrednio rysiowi i policja. Byłem bezpośrednim świdkiem iwidziałem jak to wyglądało . W "nagrodę" za wezwanie służb lokal został zdemolowany. Kto zwróci te szkody ? Osobiście od tego czasu jak w lokalu zobaczę 3 cyganów to robię "w tył zwrot" bo to nie był pojedynczy incydent tylko moze najbardziej drastyczny. Na co dzień nawt na ulicy jest to też też uciążliwe . Atym obrońcom dyskryminowanych cyganów proponuję jak resocjalizować tę bandę, Rysiu na pewno nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
mbcjjc To jest obrona. nie dajmy się zwariować 29.03.11, 23:24 Zawsze postrzegałem Cyganów. Tak właśnie Cyganów a nie Romów. Cygan to polskie słowo - i absolutnie w mojej ocenie nie pejoratywne. W każdym razie zawsze postrzegałem Cyganów pozytywnie, jako pewien koloryt. Swego czasu dość regularnie chadzałem do Muchos Patatos - pamiętam doskonale jaki chlew, dosłownie chlew tam robili. Rozwalane stoliki, chlew na stole, tłuczone butelki, obłapianie samotnych/będących samemu tańczących kobiet/dziewczyn. Tak to wyglądało i to wielokrotnie. Przy czym co ciekawe Cyganie się nie asymilują. Przychodzą stadnie w gronie samych mężczyzn. Kobiety siedzą w domach. Przychodzą sami chyba tylko po to żeby się wyżyć. Może i seksualnie - jeśli się uda. Cała awantura która wybuchła po sprawie nie wpuszczenia do Cuba Libre Cyganów. Otóż Klaudia Lopez która jest zdaje się właścicielką tego lokalu doskonale pamięta tamte sceny w Muchos. Kiedyś tam pracowała/bywała często. Zdaje się, że Cyganie zrobili kilka zadym także u Niej w klubie. Absolutnie się nie dziwię. Powiem tak - mało kto, chyba nikt nie bawił sią dobrze, nie czuł się komfortowo w towarzystwie dzikich i chamskich Cyganów. Nie dajmy się zwariować. Dyskryminacja - wolne żarty. I jeszcze pytanie. Widział ktoś Cygana w pracy gdziekolwiek w Poznaniu/okolicach. ja nie. I tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd przemyślenia poznaniaka.. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.03.11, 00:51 Mieszkam w Poznaniu od prawie 40 lat. 1) Co do Cyganów: Nie dyskryminujmy ich w lokalach. Ale stanowczo zwracajmy im uwagę, a nawet wzywajmy policję, gdy zachowują się poniżej standardów. Gdy cygan głośno krzyczy, brudzi, smrodzi, kradnie, pluje lub robi syf - wynocha! Wszyscy wiemy, że większość z nich nigdzie nie pracuje, żyje z lewizn różnego typu, a państwo przymyka na to oczy i grozi palcem obywatelom, gdy próbują się bronić i nie wpuszczają podejrzanych typów do lokali. 2) Wizerunek miasta. Nie dziwmy się, że Poznań ma coraz bardziej fatalną opinię przez buraków ze stadionu oraz przez zamiatane pod dywan sprawy pedofilskie Krolopa i Petza. Udawanie, że nie ma problemu to nie jest sposób na rządzenie miastem. Ja też kiedyś głosowałem na Grobelnego, ale ewidentnnie facet wypalił się i przestało mu zależeć. Czas na zmianę. Chyba nie brakuje w Poznaniu dynamicznych ludzi, którym sie chce i którzy mają odwagę posprzątać ten stadionowy syf i zmienić wizerunek miasta. Z zazdrością spoglądam na Wrocław, który był straszną dziurą w pierwszej połowie lat 90-tych, a obecnie jest o dwie długości przed Poznaniem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mbcjjc rozsądek. nie nagonka. 30.03.11, 01:10 Zgadzam się z Tobą w 100%. Ale zapeniam Cię, że tak to wyglądało. Sam to widziałem. Na własne oczy. Gdybym miał knajpę, pub, cokolwiek - postapiłbym podobnie. Strasznie mi przykro i głupio - ale to nie jest dyskryminacja. Cyganie są bezczelni... ale to nie dziwi..., że uderzają w ten ton. Czy ktoś przy zrdowych zmysłach nie wpuszczałby ich gdyby byli ok. Jedli, pili, bawili się kulturalnie i płacili... każdy właściciel liczyć umie. Tylko idiota da wiarę w dyskryminację. Sami sobie wystawiają świadectwo. Biedactwa ;)))))))) Krolop na szczęcie poniósł zasłużoną karę. Chyba nadal ponosi. Paetz to już inna kwestia... żenująca, hańbiąca kosciół. Ale właśnie kosciół. Co on dalej robi w szeregu biskupów/arcybiskupów. To jest problem kościoła - świętej krowy, chroniącej pedofili i gejów. Taka prawda. Niestety. Co do Grobelnego - pełna racja. Ale co zrobić, żeby Poznaniaków poderwać do urn?? Dudkiewicz - well. Podzielam opinię. pozdrawiam. poznaniak od urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: król julian Re: przemyślenia poznaniaka.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 12:49 Ale Paetz nie za pedofilię tylko natarczywy homoseksualizm został odsunięty! Odpowiedz Link Zgłoś
mmmmmm000 Nie ma problemu Romów. Jest problem klientów! 30.03.11, 00:43 Tak zwani Romowie odwiedzają całymi "stadami" lokale, gdzie przez kilka dłuuuugich godzin delektują się jedną filożanką kawy czy herbaty ewentualnie zimnym napojem. W tym czasie palą papierosy jak kominy (i wara, jeśli ktokolwiek zwróci im uwagę), nie pilnują kompletnie dzieci, które robią sobie z lokalu plac zabaw. Po wyjściu nie raczą nawet poustawiać na powrót stolików, które zaraz po przybyciu łączą w dwie grupy - oddzielnie męską i żeńską. W czasie ich pobytu inni klienci omijają lokal szerokim łukiem, bo panowie smutnym wzrokiem wszystkich skutecznie odstraszają. Gdybym miał lokal gastronomiczny w taki sposób okupowany od czasu do czasu, też by mi się to nie podobało. Problem nie w Romach, ale w braku ich kultury, tudzież innej kulturze, którą oczywiście trzeba szanować, ale niekoniecznie ją kultywować. Odpowiedz Link Zgłoś
platzhirsch Grobelny musi odejsc! 30.03.11, 01:39 Prof. Sroda napisala to, co postuluje wsrod znajomych od dawna. Zeby nie glosowali na Grobelnego. Facet zniszczyl Poznan, zniszczyl jego reputacje miasta nowoczesnego i zniszczyl razem z Hincem jego kulture. Nawet juz nie chodzi o to, ze Wroclaw nas wyprzedzil i straty sa nie do odrobienia, choc i to oczywiscie boli Poznaniakow, ale nasze miasto po prostu sie nie rozwija. Obalmy wiec Grobelnego. Zalozmy profile na Facebooku, nawolujmy do ustapienia. Na Pohybel Grobelnemu i wszystkim jego klakierom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Grobelny musi odejsc! IP: 95.108.74.* 30.03.11, 01:58 Spóźniłeś się. Wybory były jakiś czas temu. Poznaniacy wskazali w nich, że chcą Grobelnego na swojego prezydenta. I tyle w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
pyra011 trawa w środę, trawa w sobotę 30.03.11, 03:36 ma pani profesor rację.. poznannielal.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
bigosonline Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeria? 30.03.11, 06:54 Napiszcie tak naprawde o co wam chodzi ? Na waszym forum czyta sie tylko jaki Poznan zly,wstretny,skorumpowany co macie na celu ? Odpowiedz Link Zgłoś
poet Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? 30.03.11, 07:36 Tego jeszcze brakuje, żeby straszyć Poznaniem. Codziennie o Poznaniu czytują moi krewni od lat mieszkający na tzw. Zachodzie, którzy przez moment mieli ochotę tu się sprowadzić. Teraz przesyłają mi (robią to "do ukichania" na okrągło) artykuły odstraszające i zastanawiam się, komu można by pogratulować. Kibole, nietolerancja, nieomal bandytyzm... zło, do tego pech władcy itd. itp. Jeśli to ma być zachęta dla obcych, aby nas polubili, to autorowi artykulu serdecznie gratuluję. Mam się tłumaczyć z cudzych frustracji? A może jest ktoś, komu jednak podoba się i Malta i Sołacz i wielkie albo małe jakieś skupisko ludzi? Może to on coś napisze wreszcie pozytywnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha wielki spisek przeciwko świętemu Poznaniowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 07:50 Nie było tu Paetza, Kroloppa, Gawronika, Litara, przekrętów przy stadionie, dyskryminacji Romów, pobicia marszu równości przez policję. To wszystko wymysły Żydów z GW i feministki Środy, na pewno za tym stoi Legia, bo chce wykończyć Lecha. Prawdziwi Poznaniacy muszą dać tym ohydnym kłamstwom odpór i bronić sięe przed zalewem barbarzyńców zza Wisły. Poznań przedmurzem...tylko czego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Logis Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.11, 08:35 Właśnie się okazało, że pani Środa pochodzi z poznańskiego. Tak więc zło mieszkało, ale się wyprowadziło. I całe szczęście. Mimo wszelkich wysiłków tej pani o zaistnienie w mediach, jej odbiór wśród wielu osób (i nie mówię tu akurat o Poznaniakach) jest wyjątkowo negatywny. Osoba wyjątkowo antyklerykalna (kościół ma swoje wady, ale nie jest w czambuł zły), zwolenniczka aborcji (ładna nazwa oznaczająca zwyczajne zabójstwo), jak widać ksenofobka generalizująco dzieląca ludzi na poznańskich ksenofobów i jasną resztę Polaków. Wyjątkowo zajadła i jednostronna...zresztą szkoda czasu na zajmowanie się tą panią. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeria? 30.03.11, 07:41 środa jest niezrównoważona psychicznie więc trudno się wypowiadać o tych wypocinach, ale w pewnym sensie jest dla Poznania optymistyczne, że ta osoba nie może być identyfikowana z Poznaniem i jego mieszkańcami. W takim razie wszystko w naszym mieście jest w porządku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeri IP: 195.216.115.* 30.03.11, 10:00 Bardzo luźno parafrazując Lema niektórych wypowiedzi są groteskowo, śmieszno tragiczne. A używanie w wypowiedziach pozamerytorycznych argumentów, o powstaniach, o legii, o Warszawce, o holocauście, o jej wykształceniu aby zdezawuować wypowiadającą się. Pamiętajcie, że to forum czytają również inni Polacy, którzy po przeczytaniu artykułu i komentarzy stwierdzą, że autorka słów niewiele się pomyliła. Poznań był dotąd wyłącznym problemem mieszkańców, a od pewnego czasu dzięki niektórym wydarzeniom i takim durnym poglądom, stał się, na razie, pośmiewiskiem krajowym. Cieszą, również wypowiedzi niektórych, którzy zauważają i dezaprobują obecną sytuację. Świadczy to o tym, że jest jeszcze szansa aby coś w Poznaniu poprawić, a jest wiele do zrobienia. Pewnie głusi, ślepi i samozadowoleni na to co teraz jest nadal będą tkwić przy swoim i nie zauważają, że stają się zapyziali. Dlatego składam gratulacje tym "Prawdziwym Poznaniakom" pysznym w swoich poglądach, opierających się wyłącznie na przeszłości, że Poznań jest naj, a którzy w codziennych zachowaniach przeczą temu mitowi porządku, schludności, pracowitości, wysokiej kultury, która brała się z otwartości na świat i jego ciekawości. Tymi cechami Poznaniacy wzbudzali respekt i szacunek u reszty Polaków. Trzeba być dumnym ze swojej przeszłości, ale nie można w niej wyłącznie tkwić, trzeba się rozwijać, a tak się u nas nie dzieje. Opieranie swej wyjątkowości na inności wyłącznie inność Poznaniak w przeszłości swą innością wzbudzał respekt i szacunek. Obecnie tym często pustym puszeniem się zaczynamy wzbudzać uśmiech politowania. Magistrat wciąż szuka pomysłu na miasto moim zdaniem pomysł już jest. Skansenik poglądów. Będzie to wdzięczne poletko dla wszelkiej maści obcych badaczy: antropologów społecznych, socjologów, psychologów. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeri 30.03.11, 11:28 Gość portalu: h napisał(a): > Poznaniak w przeszłości swą innością wzbudzał respekt i szacunek. > Obecnie tym często pustym puszeniem się zaczynamy wzbudzać uśmiech politowania. > Magistrat wciąż szuka pomysłu na miasto moim zdaniem pomysł już jest. > Skansenik poglądów. Będzie to wdzięczne poletko dla wszelkiej maści obcych bada > czy: antropologów społecznych, socjologów, psychologów. Nie wolno nigdy zapomnieć, że nie jedna, nie dwie kultury, czy nawet cywilizacje wyginęły przez stagnację rozwojową. Kto nie maszeruje, ten ginie... www.my-poznaniacy.org/index.php/nasze-tematy/poznan-spolka-z-oo/277-poznan-rozwoj-czy-odcinanie-kuponow-przeszlosci Niestety dyskusji ze środowiskami politycznymi nie ma i być nie może. Jak dyskutować o własnej słabości? Obnażać się? Cieszy mnie porażka PO, gdyż daje ona przynajmniej szansę, że w tym środowisku także zacznie się coś zmieniać. Są (nieśmiałe) symptomy, deklaracje nowego przewodniczącego Komisji Przestrzennej, deklaracja poruszenia problemu izolacji społecznej Romów. Może zacznie się wreszcie myślenie o Poznaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
dziodu Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeri 30.03.11, 11:34 Co do Cyganów to izolują się sami i to bardzo skutecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: król julian Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeri IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 12:52 Przez stagnację?? A ja myślałem, że Rzym upadł z powodu nadmiaru napływowych niewolników. Zatem ksenofobia jest naturalną reakcją obronną. Starożytny Egipt zginął nie dlatego, że kultywowali swoje tradycje, tylko nie dali sobie rady z napływowymi Arabami... Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeri 30.03.11, 14:52 Gość portalu: h napisał(a): > > Cieszą, również wypowiedzi niektórych, którzy zauważają i dezaprobują obecną sy > tuację. ... > Dlatego składam gratulacje tym "Prawdziwym Poznaniakom" pysznym w swoich pogląd > ach, To zbliżona ilość dyskutantów z jednej i drugiej strony. Większość wskazuje, jak czytam, przesadę i histerię. Piszesz o przeciwnych marginesach rozmowy i na tej podstawie generalizujesz. A. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak ideologia stagnacji 30.03.11, 11:22 qwardian napisał: > środa jest niezrównoważona psychicznie więc trudno się wypowiadać o tych wypoci > nach, ale w pewnym sensie jest dla Poznania optymistyczne, że ta osoba nie może > być identyfikowana z Poznaniem i jego mieszkańcami. W takim razie wszystko w n > aszym mieście jest w porządku... ...zatem poklepmy się po plecach, wróćmy do słodkiego nieróbstwa, gdyż fakt urodzenia się w Poznaniu pozwala nam nic nie robić i nie mierzyć się z problemami teraźniejszości i przyszłości... Już kiedyś na takie dictum zaproponowałem aby jedynie zmienić nazwę miasta i nie zmieniać skojarzeń wywoływanych przez słowo Poznań. A słowo Poznań, Poznaniak znaczeń miało moc. Przykładowo kiedyś Poznań był już na pierwszy rzut oka czystszym miastem. Czy dziś tak jest? Bynajmniej. Może dzisiejsi Poznaniacy to brudasy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: król julian Re: ideologia stagnacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 12:53 Ale bredzisz, to, że Środa jest niezrównoważona, nie oznacza, że przypadkiem powiedziała coś prawdziwego w niektórych kwestiach. Jesteś jednym z tych, którzy widzą tylko: albo PO albo PIS ? Odpowiedz Link Zgłoś
kanalizatorio Tak tak brudasy i pospolite wieśniaki 31.03.11, 09:20 > Może dzisiejsi Poznaniacy to brudasy? Ależ z całą pewnością! I do tego prostaki, bo w wyborach do rady osiedla nie wybrali nałogowego gawędziarza. Oto co o koncepcjach My-Przemądrzałych oraz W.Nowaka myślą mieszkańcy miasta. Mniej paplaniny na forum a więcej pracy czyściochu. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Tak tak brudasy i pospolite wieśniaki 01.04.11, 17:05 kanalizatorio napisał: > > Może dzisiejsi Poznaniacy to brudasy? > > Ależ z całą pewnością! I do tego prostaki, bo w wyborach do rady osiedla nie wy > brali nałogowego gawędziarza. Oto co o koncepcjach My-Przemądrzałych oraz W.Now > aka myślą mieszkańcy miasta. > Mniej paplaniny na forum a więcej pracy czyściochu. No motyla noga! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W górę Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeri IP: *.man.poznan.pl 30.03.11, 13:29 Dobre XD Odpowiedz Link Zgłoś
kot_polski Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeria? 30.03.11, 08:34 "Mam też wrażenie, że jedyny sens, jaki nadaje europejskości miasta, związany jest z piłką nożną. To absurd." To JEST absurd. To JEST szereg absurdów. To JEST realna i zauważalna zmiana priorytetów. To JEST problem. Jeżeli refleksja nie przyjdzie teraz, to za kilka lat Poznań stanie się kulturalną prowincją z pustymi ulicami, pełnymi banków rzecz jasna. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeri IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 09:09 pani profesor ma racje. z bolem patrze na degradacje poznania. okolice starego rynku, wizytowka miasta: BRUD- ulica szkolna- plamy od kebabu, smieci, ul. wielka to samo SAMOWOLA TAKSOWKARZY- nielegalne postoje, blokowanie chodnikow- ul. szkolna, wielka, paderewskiego, wroclawska PARKINGI na trawnikach- plac wiosny ludow, plac przy polwiejskiej BRAK LAWEK- na calej plycie rynku do tego dochodza: straszace pustka lokale na sw. marcinie, wandalizm kiboli po meczach (uwaga na fontanny) i zly obraz poznania w polsce (kasus: litar). smutek. Odpowiedz Link Zgłoś
w105n4 Histeria. 30.03.11, 08:52 Przecież wszyscy poznaniacy dokładnie sobie zdają sprawę, że powszechna jest miłość do Romów. Także przypadki pedofilii wśród kleru to tylko poznańska specjalność. No i lesbijki się u nas zabijają. Nie to co w Warszawie czy we Wrocławiu... Natomiast jeżeli chodzi o kibiców to radzę wprowadzić takie przepisy jak w Anglii dotyczące bezpieczeństwa na stadionach (problem WL zniknie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: Histeria. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.11, 09:22 A powiedz mądraliński co takiego złego zrobili poznańscy kibice? Organizują marsz dla uczczenia Powstańców, opiekują się domami dziecka i innymi podobnymi palcówkami, organizują spotkania upamiętniające naszą historię itd Czy po ostatnich wyjazdach europejskich, a było ich przez ostatnie lata chyba już kilkanaście, ktokolwiek z zagranicy miał zastrzeżenia do zachowania kiboli? Odpowiem Tobie NIKT nie miał zastrzeżeń, a wszyscy począwszy od zagranicznych mediów a na ich miejscowych kibicachs kończywszy podkreślali wspaniałą zabawę, porządek i świetną organizację. To efekty tak zajadliwie krytykowanej przez GW dystrybucji biletów oraz zwykłej poznańskiej dyscypliny. Na poznańskim stadionie też od kilku lat nie było żadnych burd a na trybunach pełno dzieci, kobiet. To więc o co chodzi? To jest zwykła nagonka i każdy myślący sam dojdzie do takich wniosków. Oczywiście zaraz pojawią się wpisy o pluciu, kiełbaskach itd czyli temat zastępczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ok74 Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeria? 30.03.11, 09:35 Niestety Prezydent (wybrany przez trochę ponad 60 tysięcy mieszkańców!!!- z ponad 400 tysięcy uprawnionych do głosowania!!!) jest DYKTATOREM, który dawno zapomniał, że w Poznaniu poza EURO 2012 są też MIESZKAŃCY, LUDZIE, na rzecz których powinien działać przede wszystkim. Dlatego wyrzuca NASZE PIENIĄDZE, tam gdzie można to zauważyć, czyli na różne bezsensowne "akcje"! Aktualnie wymieniany jest bruk przy pomniku Mickiewicza - nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie szereg dużo ważniejszych spraw: np.miejsc, gdzie chodniki są w dużo gorszym stanie!!! to tylko przykłd. Poznań stał się prowincjonalnym, podupadłym miastem, w którym CORAZ MNIEJ "chce się żyć...." niestety..... ale za to MAMY STADION !!! nie ważne ile NASZYCH pieniędzy wyrzucono (DOSŁOWNIE) w TRAWĘ....!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jolep Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeria? 30.03.11, 09:40 Żyję w Poznaniu od 28 lat, założyłam tu rodzinę, urodziłam dzieci, pracuję. Nie spotkałam się z objawami nietolerancji i braku życzliwości. Żyje mi się tutaj dobrze. Ludzie są pracowici, uczciwi i dobrzy. Zdarzaja się jakieś anomalie jak wszędzie, ale są to "przypadki". Nie rozumiem tej "dziwnej troski" Pani Srody, przejawiającej się dyskryminowaniem Poznania i Poznaniaków. Jest u nas wiele rzeczy do zrobienia i poprawienia, ale damy radę, krytyka jest nam najmniej potrzebna - droga Pani Magdaleno. Prezydent został wybrany w demokratycznych wyborach. Mimo, że nie ja go wybierałam, szanuję decyzję większości. Uważałam Panią za wyjatkowo rzeczową i rozsądną kobietę, ale muszę zweryfikować swoją opinię na Pani temat. Trzeba mieszkać, pracować - po prostu żyć, aby się wypowiadać, zwłaszcza krytycznie o jakimś miejscu. Pokochałam Poznań i boli mnie, gdy ktoś bezzasadnie dostrzega tylko zło, a nie patrzy obiektywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesbetruth Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeri IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 10:14 urodziłaś dzieci, masz męża i normalną rodzinę, dlatego żyjesz super i na luzie. Nie jesteś mulatką, lesbijką i kolorowo ubierającą się artystką. Dlatego nie mamy o czym rozmawiać. Nietolerancja tego miasta bije już od dworca. Gdziekolwiek jestem indziej nie spotyka mnie tyle problemów i dziwnych zachowań, tekstów. Ludzie kreatywni uciekają z Poznania, bo tu się liczy tylko BIZNES i SZAROŚĆ. To nie jest miasto dla tych, którzy się nie wpisują w schemat. Odpowiedz Link Zgłoś
body1 Czy w Poznaniu mieszka zło? A może to histeria? 30.03.11, 09:54 Racja 100% prawdy i jestem naprawdę szczęśliwy ,że wyprowadziłem się z tego mentalnie zacofanego miasta rządzonego przez Rysia , który griluję z bandytami stadionowymi. Poznań to jest teraz wiocha i obciach i jedynie kibole mogą się z tego cieszyć z WL na czele w końcu to jest główny elektorat Rysia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 10:24 Babsztyl chyba się nudzi.Same brednie.Poznań jest taki jaka jest Polska a idioci są wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eloisa Re: Czy w Poznaniu mieszka zło? IP: 95.108.107.* 30.03.11, 12:03 Ach no tak, Poznań ma problem ze stadionem, z trawą , a za chwilę W-wka będzie mieć problem, że Stadionu Narodowego nie ma. Przy okazji co ma trawa na stadionie do tolerancji, bo jakoś nie widzę związku? Oświeci mnie ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś