Dodaj do ulubionych

Poznań liderem...korków

02.06.11, 14:34
warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,9702933,Ranking_zakorkowanych_miast__na_ktorym_miejscu_stolica_.html
Co tu dodać? Jak wczoraj mówiłem w Radio Afera trudno dziwić się, że wybieramy jazdę samochodem mimo korków, gdyż często to i tak szybszy sposób przemieszczania się. Ale temu też trudno się dziwić, gdy 80% pieniędzy szło w poprzedniej dekadzie na drogi, a system sterowania ruchem czyni kierowców uprzywilejowanymi kosztem pasażerów tramwajów i pieszych, rowerzystów już nie wspominając. Dopiero paraliż nas powstrzyma? Oby nie, oby rozsądek zwyciężył.

Do sceptycznie myślących o inwestowaniu w coś innego niż drogi kierowców - pamiętajcie, że każdy pasażer w tramwaju i rowerzysta na drodze to 0,9 samochodu mniej na ulicy, a przez to mniejsze korki. Pamiętajcie, że nigdzie na świecie nie zlikwidowano problemu korków nowymi drogami, a wyłącznie dawaniem wygodnej, pewnej i bezpiecznej alternatywy transportowej w postaci przyspieszonych tramwajów, które się nie spóźniają, w postaci transportu kolejowego zintegrowanego z systemem transportowym miasta, poprzez wygodne wydzielone możliwości podróży rowerem albo przywileje dla rowerów. To jedyna droga. Im szybciej zaczniemy się zmieniać, tym więcej nerwów i paliwa oszczędzą kierowcy, dla których żaden z powyższych sposobów nie może być racjonalną i wygodną alternatywą.
Obserwuj wątek
    • bimota Re: Poznań liderem...korków 02.06.11, 15:10
      Te 80% to pewnie na budowanie szykan i stawianie klombow na jezdni, efekty widac. Do tego rozbijajace sie tramwaje blokujace caly ruch...
    • kanalizatorio Re: Poznań liderem... propagandy i manipulacji 02.06.11, 15:27
      wlodzimierz_nowak napisał:
      > Co tu dodać? Jak wczoraj mówiłem w Radio Afera

JA mówiłem tu JA mówiłem tam JA pisałem tu i tam JA byłem JA widziałem kogo JA to nie znam JA wiem
      Modlimy się do Ciebie Brunatny Włodzimierzu, świątynio mądrości, wzgórku roztropności, studnio wiedzy, fundamencie prawdy jedynie objawionej. O Wielki Brunatny Włodzimeirzu wstaw się za nami!

> Oby nie, oby rozsądek zwyciężył.
      Też tak myślę. Oby nie, oby rozsądek zwycieżył i banda łasych na stołki My-Przemadrzałych z Tobą na czele nigdy nie dostała sie do Rady Miasta.
      • ksmx Re: Poznań liderem... propagandy i manipulacji 02.06.11, 15:42
        Hehehehe ;)
      • Gość: G.Sommer Re: Poznań liderem... propagandy i manipulacji IP: 178.8.134.* 02.06.11, 15:47
        Dobre hihi ! Prosze o kontynuacje ! Kierunek prawidlowy na azymucie ! Hihi :-))
      • wlodzimierz_nowak Re: Poznań liderem... propagandy i manipulacji 02.06.11, 17:21
        ROTFL
        Kiedyś Ci się to znudzi.. Zobaczysz ;-)
        • Gość: Do Wlodka Re: Poznań liderem... propagandy i manipulacji IP: 178.8.134.* 02.06.11, 18:35
          No to widac,ze Wlodek nigdy nie byl cinkciarzem i nie zna wartosci jednego Tynfa ! Wiec Cie informuje drobny ciulaczu : 1Tynf mial wartosc realna 12-18 groszy do srebrniaka,wiec darcie lacha jest naturalnie cos warte kolego Nowak ! POzdrawiam klipakowo :-))
      • Gość: mkrs Re: Poznań liderem... propagandy i manipulacji IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.11, 19:46
        Na całe szczęście poziom tego typu komentarzy pokazuje, który z Was ma coś do powiedzenia, a który jest jedynie bucem niezdolnym do wyduszenia z siebie czegokolwiek merytorycznego :)
        • Gość: Do cepa Re: Poznań liderem... propagandy i manipulacji IP: 178.8.134.* 02.06.11, 22:04
          Merytorycznie mozesz sie jedynie cepem POglaskac PO klosiu snopku niewymlocony,skoro nie czujesz blusa !A kysz na sciernisko !
    • Gość: zGorczyna Re: Poznań liderem...korków IP: 83.238.58.* 02.06.11, 15:46
      Ja korzystam z mieszanych form komunikacji, po prostu jak mi szybciej i wygodniej dostac sie to tak jadę/idę, zdroworozsądkowo. Fajnie że promujecie pozasamochodowe formy przemieszczania się ;), dlatego pozwalam sobie się zwrócić z apelem do:
      -rowerzystów: nie pędzcie tak po chodnikach gdy idą tam ludzie. Nie przejeżdzajcie przez przejścia dla pieszych, bo powodujecie tam głupie sytuacje - przeprowadzajcie rower. Uważajcie na wózki dziecięce, przejeżdzacie koło nich o włos z dużą prędkością. Stresujecie ludzi, bo może jesteście pewni że dacie radę ominąć pieszego, ale pieszy jest w stresie jak was widzi lecących wprost na niego;)
      -pasażerów MPK - myjcie się! Chodzi mi o (cytat z wikipedii): "czynności najczęściej kojarzone z regularnym myciem ciała z użyciem mydła i detergentów, regularną zmianą i praniem odzieży"
      pl.wikipedia.org/wiki/Higiena_osobista
      Zwłaszcza teraz, latem, jak jest gorąco i duchota w tramwajach. I będzie gites.
      • Gość: Bimota Re: Poznań liderem...korków IP: *.icpnet.pl 02.06.11, 16:08
        Nie przejeżdzaj
        > cie przez przejścia dla pieszych, bo powodujecie tam głupie sytuacje

Mianowicie... ?

"Uważajcie na wózki dziecięce"

Takie narowiste ? :)
      • wlodzimierz_nowak Re: Poznań liderem...korków 10.06.11, 02:22
        To jest coraz bardziej niezbędne.
    • ksmx Re: Poznań liderem...korków 02.06.11, 15:47

> ia się. Ale temu też trudno się dziwić, gdy 80% pieniędzy szło w poprzedniej de
      > kadzie na drogi, a system sterowania ruchem czyni kierowców uprzywilejowanymi k
      > osztem pasażerów tramwajów i pieszych, rowerzystów już nie wspominając. Dopiero
      > paraliż nas powstrzyma? Oby nie, oby rozsądek zwyciężył.

A ty skąd wiesz skoro nawet w Poznaniu nie mieszkałeś? LOL
      Nawet najlepszy system sterowania ruchem nie pomoże w sytuacji kiedy przez wspólny kawałek drogi o powierzchni 400 m2 chcą przejechać tramwaje, tiry, rowery, samochody, autobusy, piesi, a od niedawna nawet kanalizacja (JP2/Śródka). Musimy tak wszystko upychać? Nie mamy miejsca? Sam mówiłeś, że Poznań to jedna wielka rozlana aglomeracja z mnóstwem wolnej przestrzeni. Separujmy pieszych i rowerzystów od samochodów, pozwólmy tirom i PZ-om jeździć po obwodnicach, zoptymalizujmy w końcu te tramwaje, a może będzie dobrze. I nie pchajmy wszystkich do jednego worka bo wybuchnie.
      • Gość: Bimota Re: Poznań liderem...korków IP: *.icpnet.pl 02.06.11, 16:11
        Ja dziekuje za taka sygnalizacje...

Wypieprzyc tramwaje i wiekszosc problemow zostanie rozwiazanych, lacznie z wypadkami...
        • Gość: mkrs Re: Poznań liderem...korków IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.11, 19:47
          I co, pewnie zwiększenie liczby samochodów wpłynie na poprawę płynności ruchu i ograniczenie wypadkowości? :D
      • wlodzimierz_nowak Re: Poznań liderem...korków 02.06.11, 17:32
        ksmx napisał:
        > A ty skąd wiesz skoro nawet w Poznaniu nie mieszkałeś? LOL

Nie wiem do czego się odnosisz?

> Nawet najlepszy system sterowania ruchem nie pomoże w sytuacji kiedy przez wspó
        > lny kawałek drogi o powierzchni 400 m2 chcą przejechać tramwaje, tiry, rowery,
        > samochody, autobusy, piesi, a od niedawna nawet kanalizacja (JP2/Śródka). Musim
        > y tak wszystko upychać? Nie mamy miejsca? Sam mówiłeś, że Poznań to jedna wielk
        > a rozlana aglomeracja z mnóstwem wolnej przestrzeni.

I rozlewanie trzeba powstrzymać. A na pewno metodą nie jest tworzenie nowych korytarzy transportowych w śródmieściu. Ono jest naszym dziedzictwem, jest ciasne i trzeba coś wybrać. Nikt nie powiedział, że w konstytucji jest zapisane prawo do tranzytu samochodem przez centrum. Jak ktoś ma chęć niech poczeka aż przejadą ważniejsi. Ale lepiej by pojechał II ramą.

> Separujmy pieszych i rower
        > zystów od samochodów

Raczej pieszych od rowerzystów i samochodów.

> pozwólmy tirom i PZ-om jeździć po obwodnicach

100% racji. Dlatego IV rama jest niezbędna. Na szczęcie powstanie w 2012.

> zoptymaliz
        > ujmy w końcu te tramwaje, a może będzie dobrze.

Lejesz miód na moje serce. Jeszcze tylko dopisz Kolej Aglomeracyjną. Dopisz proszę.

> I nie pchajmy wszystkich do jed
        > nego worka bo wybuchnie.

Oczywiście. Ale centrum i śródmieście i kliny zieleni mamy zwarte, więc trzeba z worka wyciągać tyle, by reszta się zmieściła. Tyle by każdy mógł dojechać szybko i sprawnie, ale już nie koniecznie w każdej relacji wybranym przez siebie dowolnie środkiem lokomocji. A PRZEDE WSZYSTKIM musimy zacząć tak przekształcać miasto by wygaszać potrzeby na mobilność.
        • xaliemorph Re: Poznań liderem...korków 10.06.11, 03:01
          > A PRZEDE WSZYSTKIM musimy zacząć tak przekształcać
          > miasto by wygaszać potrzeby na mobilność.

To jest dopiero miód na serce. To się chyba również tyczy zrównoważonego rozwoju czyż nie? Wiadomo że nie uniknie się migracji ludzi z i do pracy ale także nie można tolerować bezładu w rozwoju miasta. Za PRL jakoś się starano i pewne aspekty im wyszły w odwrocie do dzisiejszego tolerowania wolnej amerykanki deweloperki.
    • xaliemorph Re: Poznań liderem...korków 10.06.11, 02:56
      > Co tu dodać? Jak wczoraj mówiłem w Radio Afera trudno dziwić się, że wybieramy jazdę
      > samochodem mimo korków, gdyż często to i tak szybszy sposób przemieszczania się

I tu jest sedno sprawy. Skoro oszczędzę dziennie 1,5h życia korzystając z samochodu zamiast mpk to co wybiorę, mimo większej kosztochłonności samochodu?
    • qwardian Re: Poznań liderem...korków 10.06.11, 03:15

> dawaniem wygodnej, pewnej i bezpiecznej alternatywy transportowej w postaci przyspieszonych tramwajów...

Komunikacja szynowa nie daje żadnej alternatywy. To drogi dają alternatywę poruszania się komunikacją zbiorową (autobusy), indywidualną (samochody), transportową (ciężarówki), oraz naturalnie tak entuzjastycznie zachwalaną przez Ciebie komunikacją dwuśladową...
      • qwardian Re: Poznań liderem...korków 10.06.11, 06:46

jednośladową...
        • Gość: G.Sommer Na trzech kolkach takze ! IP: *.pools.arcor-ip.net 10.06.11, 07:41
          Takze trzysladowa kolego gwardian ! Hihi :-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka