Dodaj do ulubionych

Katowickie kuratorium interweniowało a poznańskie?

05.09.11, 09:19
W jednej z katowickich szkół dzieci w miniony piątek zamiast na lekcje, zostały przez dyrektorkę wysłane do tak zwanej spowiedzi do kościoła. Interweniowało kuratorium. A jak to wygląda w Poznaniu? Po przejrzeniu programów inauguracji roku szkolnego w trzydziestu szkołach ponadgimnazjalnych stwierdziłem, że jedynie trzynastu dyrektorów zna Konstytucję RP i potrafi czytać ją ze zrozumieniem i nie wprowadziło elementów religijnych do, moim zdaniem, największego szkolnego święta, jakim jest rozpoczęcie roku szkolnego. W jednej ze szkół cała uroczystość odbywała się w kościele, w jednej msza była zaplanowana na piątek w trakcie lekcji, a z informacji skierowanej do uczniów, która bynajmniej nie miała formy zaproszenia wynikało, że mają się na nią stawić. W pozostałych szkołach msza była zaplanowana pomiędzy inauguracją dla jednych i pozostałych klas, co dawało pozory swobody uczestnictwa, jednak rodzi to inny problem - w szkole uczeń otrzymuje jedynie plan lekcji i komunikaty organizacyjne. Jeśli zależy mu na udziale w uroczystej części rozpoczęcia roku ze sztandarem szkoły itd., musi pójść do kościoła. Jest to nieprawdopodobny skandal, który ma miejsce w poznańskich szkołach, mimo że kurator ma tego świadomość, bo otrzymuje na ten temat sygnały.
Obserwuj wątek
    • Gość: zorientowany Re: Katowickie kuratorium interweniowało a poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.11, 14:24
      Ufff, nareszcie ktoś zauważył!!! To jest mega skandal - żyjemy w państwie wyznaniowym!!! to się stało kiedy nikt nie zauważył!!! Zaczyna się od mszy na rozpoczęcie roku a kończy mszą na koniec roku szkolnego. To jest skandal!!! jak mają się czuć dzieci innych wyznań, niewierzacy etc - czy szkoły są tylko dla fanatycznych katolików??? i co robi w tym temacie kuratorium???
      Powinno zabronić takich praktyk. Tymczasem dzieci mają spotkania w sprawie komunii w szkole, na muzyce śpiewają kościelne pieśni w ramach przygotowań. CO TO JEST ??? PRZECIEŻE TO JEST JAWNE ŁAMANIE PRAWA !!!
    • facet123 Re: Katowickie kuratorium interweniowało a poznań 05.09.11, 15:29
      To jest skandal.
      Wiem, że są pojedyńcze szkoły w Poznaniu które w cywilizowany sposób realizują rozpoczęcie roku - w sensie, że w auli szkolnej. Ale wiekszość spędza uczniów bez pytania do kościołów.
    • lili_marleen Signum temporis 05.09.11, 17:46
      U mojego syna w klasie licealnej 70% uczniów zrezygnowało z lekcji religii.
      To "sukces" kościelnej polityki edukacyjnej. Gros 15 - latków deklaruje przed osłupiałymi rodzicami: - Dobrze mamo, zrobię, tak jak sobie zyczysz to bierzmowanie, ale potem koniec!

I odrzucają balast kościelnych obrządków wraz z jego nauczaniem. Kościół tymczasem nie robi zupełnie nic by ten proces zatrzymać, przeciwnie brnie dalej w swych skostniałych schematach myslenia.

Pokolenie JPII? Pobozne zyczenia....

"...Ah, the last time we saw you, you looked so much older
      Your famous blue raincoat was torn at the shoulder
      You'd been to the station to meet every train
      And you came home without Lili Marleen...."
      • l.george.l Re: Signum temporis 05.09.11, 18:30
        lili_marleen napisała:

> U mojego syna w klasie licealnej 70% uczniów zrezygnowało z lekcji religii. [...]

Nie podejrzewam jednak, że dyrekcja odważy się na grupowanie klas i redukcję etatów. Czyli będziemy utrzymywać katechetę-pasożyta, a w przyszłości płacić mu emeryturę.
        • lili_marleen Re: Signum temporis 05.09.11, 19:12
          Dyrekcja zachowuje sie jak Piłat - czyli nie robi nic. Nie ma nawet zajęć z etyki. Praktyka póki co jest taka, że mniejszość idzie na religię a reszta spędza czas na boisku w oczekiwaniu na nastepna lekcję ( religia wypada w środku zajeć danego dnia).

Osobiscie nie mam nic przeciw utrzymywaniu katechety o ile znajduje wciaż chętnych na swe wykłady. Jednak pozostawienie tych kacerzy samopas wydaje mi się dziwne.
      • facet123 Re: Signum temporis 13.09.11, 12:14
        Mogę zapytać co to za szkoła?
    • Gość: tsuranni jeszcze kilkadziesiąt lat IP: *.icpnet.pl 05.09.11, 18:24
      i ten zabobon sam wyginie smiercią naturalną
    • angrusz1 Dla ludzi dobrej woli , dla wierzących 13.09.11, 13:54
      nie jest to żaden problem jeśli msza jest w kościele wcześniej a potem w szkole rozpoczęcie roku .
      Tak chyba jest najczęściej .

No chyba , że szkoła jest społeczną prowadzoną przez SPSzK
      • l.george.l Re: Dla ludzi dobrej woli , dla wierzących 13.09.11, 16:03
        angrusz1 napisał:

> nie jest to żaden problem jeśli msza jest w kościele wcześniej a potem w szkol
        > e rozpoczęcie roku .
        [...]

Jest to problem i to bardzo duży, dlatego, że zanika świecki ceremoniał szkolny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka