Dodaj do ulubionych

"Turandot" za droga dla Poznania?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.11, 17:07
To nie jest rzetelne dziennikarstwo, bo nie sposób ocenić, czy urzędnicy oszczędzają na kulturze, czy Teatr jest rozrzutny. Warto bylo zapoznać się, ile kosztowałty najlepsze premiery w różnych miastach i na jakie wydarzenia kulturalne urzędnicy wydali pieniądze. Bez tych informacji ten artykuł jest pustym bzdetem informacyjnym.
Obserwuj wątek
    • manissa Re: "Turandot" za droga dla Poznania? 12.09.11, 17:53
      Nie mam żadnych watpliwości, że Michał Znaniecki jest miernym i nieudolnym menadżerem, który przyjechał do P-nia realizować swoje reżyserskie "wizje"(?), tyle że Teatr Wielki to nie sztuka, którą można drogo wyreżyserować. I mam nadzieję, że po wygaśnięciu jego kontraktu w 2012 nikomu nie przyjdzie do głowy dawać temu panu kolejną szansę. Premiery spektakli operowych egzotyczne nawet jak na warunki polskie, brak walki o melomana, brak promocji (chyba, że autopromocja), ponad wszelką wątpliwość chybiony repertuar, zatrudnianie pociotków i tworzenie wirtualnych bytów, PUSTA widownia i multum innych wypaczeń i zaniedbań o których z litości nie wspomnę. Wyrażam nadzieję, że Urząd Marszałkowski przyjrzy się wnikliwie wszelkim wydatkom Teatru Wielkiego.
      • Gość: Meloman Re: "Turandot" za droga dla Poznania? IP: 79.162.135.* 12.09.11, 19:41
        Można mieć różne opinie na temat pana Michała Znanieckiego jako reżysera, nie można natomiast zaprzeczyć, że w teatrze bardzo dużo się dzieje, jest wiele różnorodnych inicjatyw, spektakle są różnorodne od klasycznych operowych "przebojów" patrz np. Tosca, do nowoczesnych produkcji, oferty koncertowej, czy przedstawień kameralnych lub dziecięcych. Marketing też wydaje mi się widoczny, choć pewnie nie za dużo go widać w GW. Pustej widowni raczej nie widzę, ale ambitny repertuar doceniam - szczególnie baletu, który naprawdę robi wrażenie.
        A autopromocja dyrektora Znanieckiego to zupełnie inna bajka.
        • Gość: Magda Re: "Turandot" za droga dla Poznania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 19:58
          Do Teatru Wielkiego chodzę regularnie i mam podobne wrażenia... Dużo zmieniło się przez ostatnie dwa lata na lepsze.
          • manissa Re: "Turandot" za droga dla Poznania? 13.09.11, 13:35
            Ja również bywam regularnie w teatrach operowych nie tylko w Poznaniu i niestety mam porównanie. Poznań to kulturalna prowincja i prowincją pozostanie nawet bliskośc Berlina tego nie zmieni. Jako meloman daję Znanieckiemu czerwoną kartkę, dyrekcję w/w uważam zą upiorny i absurdalny eksperyment, który przez wiele lat będzie się odbijał czkawką.
            Zmiany na lepsze? Remont widowni? Hola, hola. Zobaczymy i usłyszymy w listopadzie na premierze "Lady Makbet Mceńskiego powiatu"(znowu dziwoląg poznański, żeby z podtytułu robić tytuł), a raczej jak się powszechnie nazywa Katerina Izmajłowa. Sama premiera nie wywołuje u mnie gęsiej skórki, raczej interesuje mnie czy TW zachowa swoją świetną akustykę sprzed remontu, bo o to obawiam się najbardziej. Co do premiery nie mam złudzeń Szostakowicz to killer i nie jedna śpiewaczka się na nim przejechała.
            • Gość: mikel Re: "Turandot" za droga dla Poznania? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.11, 10:39
              Manissa, Twój komentarz "Nie mam żadnych watpliwości, że Michał Znaniecki jest miernym i nieudolnym menadżerem..." jest w 100% trafny i nie zostawia miejsca na żadne dopowiedzenia. Lepiej nie można ująć sytuacji Teatru Wielkiego. Absurdalny eksperyment i czkawka też się zgadza.
              Co do samej "Lady Makbet mceńskiego powiatu" - to jest oryginalny tytuł tej opery w języku polskim, a nie żaden podtytuł. "Katarzyna Izmajłowa" to z kolei późniejsza wersja tej opery napisana przez Szostakowicza.
    • Gość: Magda "Turandot" za droga dla Poznania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 18:31
      Dla władz Poznania to w ogóle kultura "za dużo kosztuje"... Co innego sport i stadion. Nie dziwię się, że twórcy uciekają stąd jak tylko mogą i nikt tu dłużej nie zagrzewa miejsca. Jak sobie porównam życie muzyczne Krakowa czy Wrocławia i Poznania, to aż się przykro robi, że u nas tak to słabo wygląda. Jakoś we Wrocławiu władze nie wypominają operze megawidowisk...
      • Gość: zuza Re: "Turandot" za droga dla Poznania? IP: 95.108.68.* 12.09.11, 18:50
        Przecież mowa o urzędnikach wojewódzkich, co ma miasto do tego. Zamiast skomleć, rusz tyłek, to i kulturze będzie lepiej.
    • Gość: Meloman Re: "Turandot" za droga dla Poznania? IP: 79.162.135.* 12.09.11, 19:42
      Zgadzam się w 100%
    • Gość: Big Gdzie jest urzędas i komisja konkursowa? IP: *.icpnet.pl 12.09.11, 21:04
      Gdzie jest ten oberurzędas i "komisjanci", którzy zadecydowali o zatrudnieniu Znanieckiego? Niech sie także tłumaczą! Podobają mi się pierwsze kroki p. Grendy. Może weźmie wreszcie za dupy dyrektorów teatrów: niech się rozliczają z frekwencji, z kosztów (w tym z własnych honorariów), z artystycznych osiągnięć (recenzje krajowe, udział w festiwalach itd). Teatry wielkopolskie to przecież II liga.
    • antrejka "Turandot" za droga dla Poznania? 12.09.11, 21:57
      Myślę, że pani dyrektor powinna zaangażować wicedyrektora od spraw biznesowo-ekonomicznych!!! Tyle... mam nadzieję, że potrafi zauważyć, że są lepsi od niej w tym aspekcie; i będzie rządzić dając zadania podwładnym!
    • Gość: tak nie "Turandot" za droga dla Poznania? IP: 62.29.173.* 13.09.11, 09:30
      W ogóle zlikwidujmy teatry, stadion jest przecież. Miejski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka