lili_marleen 28.10.11, 08:08 Historia jak wszystko nigdy nie jest czarno-biała wiadomosci.onet.pl/regionalne/Tu-jest-Polska/kapliczka-dla-esesmana,1,4877387,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: G.Sommer Re: Kwiaty i kapliczka ku czci SS-manna pod Trzci IP: *.pools.arcor-ip.net 28.10.11, 09:03 Nie jest to Lili odosobniony przypadek w wojennej zawierusze,POniewaz w naszej rodzinie rozstrzelano w 44-roku wujka na Cytadeli Spandau w Berlinie za POmoc POlskiej ludnosci w Prusach wschodnich.Tylko kto o tym dzisiaj pamieta oprocz rodziny ? Smutne !! (((-: Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp A mogli zabić. Tak to miło że postąpili inaczej 28.10.11, 09:50 Wypada zauważyć że ten czcigodny oficer uratował przede wszystkim własną skórę. We wrześniu 44 wynik rozgrywki już był przesądzony. W tym czasie radio BBC regularnie nadawało audycje wymieniając z nazwiska różnych zbrodniarzy . Co przytomniejsi SS-mani oczywiście woleli nie znaleźć się na czarnej liście ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.Sommer Re: A mogli zabić. Tak to miło że postąpili inacz IP: *.pools.arcor-ip.net 28.10.11, 13:21 Do obu bezmozgow z jajami ! Jeden i drugi POwinien stac na miejscu tych biednych ludzi i Leicher w tym dniu mial nie dojechac do Bialej ! Dalszy komentarz zbyteczny ! Feuer ! (') Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Sommer - 10/10 28.10.11, 13:46 Gość portalu: G.Sommer napisał(a): > Jeden i drugi POwinien stac na miejscu tych biednyc > h ludzi i Leicher w tym dniu mial nie dojechac do Bialej ! Dalszy komentarz zby > teczny ! Feuer ! (') Brawo Herr Sommer! Kolejna nota 10/10 dla Ciebie. Dokładnie na taką ripostę zasłużyli obaj Panowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.Sommer Re: Sommer - 10/10 IP: *.pools.arcor-ip.net 28.10.11, 14:29 Lili ! Danke ! Alles im Griff ! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Sommer - 10/10 30.10.11, 11:06 Mnie najbardziej w tej historii dotknęły postacie wójtowej Friedy i nierzadkich volksdojczy godnych splunięcia. Moja rodzina pochodzi z międzychodzkiego, gdzie także co druga rodzina była polska, co druga niemiecka, więc wiele takich historii znam z opowieści. Ale nie aż takich historii... Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp Re: A mogli zabić. Tak to miło że postąpili inacz 28.10.11, 14:14 Gdy jakiś zbir w ciemnej uliczce przystawi Ci pistolet do głowy, a jego kumpel w ostatniej chwili zajmie go czymś innym, to oczywiście możesz mu postawić pomnik , kapliczkę albo dać na piwo i uściskać serdecznie. Ciekawe ilu np. Żydów załatwił ten Leicher w czasie wojny . Jeśli ani jednego to był kiepskim SS-manem i powinni go dać co najwyżej do jakiejś żandarmerii wioskowej zamiast do elitarnej formacji Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: A mogli zabić. Tak to miło że postąpili inacz 29.10.11, 08:28 piter_wlkp napisał: > Gdy jakiś zbir w ciemnej uliczce przystawi Ci pistolet do głowy, a jego kumpel > w ostatniej chwili zajmie go czymś innym, to oczywiście możesz mu postawić pomn > ik ... Nie zrozumiałeś załączonego przeze mnie tekstu. W tym przypadku "kumpel zbira" był przede wszystkim starym dobrym kumplem tych trzymanych na muszce. Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp Re: A mogli zabić. Tak to miło że postąpili inacz 29.10.11, 22:35 > Nie zrozumiałeś załączonego przeze mnie tekstu Jawohl Lüli ! Jako że posiadasz dar jasnowidzenia, więc nie ma wątpliwości że bezbłędnie zrozumiałaś to czego ja z pewnością nie zrozumiałem :) Wracając do tematu - opisywany przypadek z kapliczką zaliczyłbym do jednej z wersji tzw. "syndromu sztokholmskiego". Nie ulega wątpliwości że ten SS-man w tym konkretnym przypadku zachował się przyzwoicie. Chwała mu za to, ale czy zasłużył na kapliczkę i pomnik ? Przypomina mi się kawał o dobroci wujka Stalina .... Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: A mogli zabić. Tak to miło że postąpili inacz 30.10.11, 07:32 Nadal nie rozumiesz, albo nie chcesz zrozumieć. Ja natomiast nie rozumiem co ma do tego Stalin? Chyba przeceniasz tego prostego młynarza spod Trzcianki. Spróbuję zatem wytłumaczyć. Ten Niemiec był sąsiadem przeznaczonych do rozwałki chłopów. To był jego mikrokosmos, społeczność charakterystyczna dla obszarów pogranicza gdzie mieszał się żywioł niemiecki i polski od wieków. Charakterystyka tego typu wzajemnych powiązań w Polsce jest lepiej znana w przypadku wschodniej granicy II RP gdzie żyły obok siebie społeczności polska, ukraińska, żydowska a nawet niemiecka. Tam też w obliczu gwałtów zwanych "rzezią wołyńską" wielu Ukraińców stawało w obronie swych katolickich sasiadów co nieraz sami przypłacali zyciem. A więc jeszcze raz - ten SS-mann był zakorzeniony w tej miejscowości z dziada pradziada, to był jego Heimat. Naturalnym więc dla niego było, że chronił swych przyjaciół i sąsiadów, których uważał za część swej małej ojczyzny, o ile miał taką mozliwość - a wtedy miał. Podejrzewam, że gdy karta się odwróciła a ów młynarz pozostałby w tej miejscowości - jego polscy sąsiedzi odpłaciliby mu się tym samym,albowiem oni także taktowali go jako część swojego świata. Jest to przykład tej cieńkiej ale jakże wymownej róznicy między lojalnoscią wobec państwa do którego się przyznajemy a lojalnoscią wobec najblizszych z którymi czujemy się trwale zwiazani. Czaisz teraz tę bazę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.Sommer Re: A mogli zabić. Tak to miło że postąpili inacz IP: *.pools.arcor-ip.net 30.10.11, 08:10 Szkoda tylko,ze nie znamy dalszych losow owego Niemca,bo rownie dobrze mogl dostac kulke w banke na Spandale za czlowieczenstwo i dobre serce dla POlakow.Jedno jest pewne,gdyby np. te dwa forumowe dupki staly nad wlasnorecznie wykopanym dolem i POstawiono im do wyboru : czapa albo POstawienie POmnika i dbanie o niego do konca zycia,to jak myslisz Lili,co by wybrali laczkowi bohaterzy ?? Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp Re: A mogli zabić. Tak to miło że postąpili inacz 31.10.11, 00:03 > Szkoda tylko,ze nie znamy dalszych losow owego Niemca,bo rownie dobrze mogl dos > tac kulke w banke na Spandale za czlowieczenstwo i dobre serce dla POlakow Mógł dostać kulkę za sam znaczek SS. Ruscy nie mieli litości dla tych zbirów ... >Jedno jest pewne,gdyby np. te dwa forumowe dupki staly nad wlasnorecznie wykopanym > >dolem i POstawiono im do wyboru : czapa albo POstawienie POmnika i dbanie o nie > go do konca zycia,to jak myslisz Lili,co by wybrali laczkowi bohaterzy ?? Wybraliby życie , choćby chodziło nawet o takiego forumowego dupka jak ty sam. Ale ten kto ich zeszmacił przystawiając pistolet do głowy czy zmuszając do wykopania grobu, nie zasługuje na pomnik czy kapliczkę, tak jak jego wspólnicy w tym zbrodniczym dziele. Pozdrawiam Herr Lato ! Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp Re: A mogli zabić. Tak to miło że postąpili inacz 30.10.11, 23:49 >Ja natomiast nie rozumiem co ma do tego Stalin? Chyba przeceniasz tego prostego młynarza spod >Trzcianki. Ojejku Lili , wpisz sobie w google "kawał o dobroci wujka Stalina" i znajdź analogię >Ten Niemiec był sąsiadem przeznaczonych do rozwałki chłopów. Przeznaczonych do rozwałki chłopów ? Cudownie ! Czyżby umknął Twojej uwadze fakt że ci chłopi zostali przeznaczeni do rozwałki przez kolegów pana SS-mana, który jakby nie było był ich wspólnikiem w budowaniu zbrodniczej 1000-letniej Rzeszy ? Dla mnie oburzający jest sam fakt, że można było likwidować całe wioski z byle powodu. Już nie będę wnikał jakby zachował się pan Leicher gdyby chodziło nie o jego rodzinną wioskę, tylko inną i ilu Żydów załatwił w czasie wojny. Ale jeśli był przyzwoitym człowiekim to po co wstępował do SS , w końcu była to formacja ochotnicza dla ludzi wierzących w ten system. Żeby nie było wątpliowści powtórzę - w tym konkretnym przypadku pan Leicher zachował się przyzwoicie , ale ta cecha powinna być wpajana każdemu od dziecka i być tak naturalna jak oddychanie świeżym powietrzem. Przyzwoitość powinna być normą, a nie chwalebnym wyjątkiem nagradzanym kapliczkami i pomnikami. >Czaisz teraz tę bazę? Niestety nie , ale wierzę że Ty jesteś rozumną osobą potrafiącą przemyśleć wyżej napisane słowa. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.Sommer Re: A mogli zabić. Tak to miło że postąpili inacz IP: *.pools.arcor-ip.net 31.10.11, 00:13 Piter ! Ja tam z Toba nie bede dyskutowal tyle co Lili,bos osobnik z tylnego siedzenia i jedynie POlecam zapoznac sie z akcja POlakow w Jedwabnem.Pewnie zamkne ci szczekacze na wiele miesiecy ! Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp Re: A mogli zabić. Tak to miło że postąpili inacz 31.10.11, 00:57 Gość portalu: G.Sommer napisał(a): > Piter ! Ja tam z Toba nie bede dyskutowal tyle co Lili,bos osobnik z tylnego si > edzenia i jedynie POlecam zapoznac sie z akcja POlakow w Jedwabnem.Pewnie zamkn > e ci szczekacze na wiele miesiecy ! Cieszy mnie tak konstruktywny dialog panie Lato (Sommer). Chętnie zobaczyłbym jakieś podsumowanie - iluż to przedstawicieli narodu wybranego zginęło z rąk Polaków , a ilu zarąbali (a może tylko spalili ?) spadkobiercy kultury Goethe'go i Schillera. Żeby się pan zbytnio nie stresował , panie Sommer, może pan opublikować swoje wyliczenia nawet po wielu miesiącach, cierpliwie poczekam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.Sommer Re: A mogli zabić. Tak to miło że postąpili inacz IP: *.pools.arcor-ip.net 31.10.11, 01:50 Mozesz nie doczekac tych paru miesiecy,wiec juz ci donosze : NIE WIEM ! Ale wiem,ze 2/3 formacji SS to byli najemnicy z calej Europy (mam wymieniac ?) moze wiec ich zapytasz ilu zakatrupili i ilu ich zostalo zakatrupionych !? Jakos umyka ci dziwnym trafem wrzesniowa "POmoc" ze wschodu i taki maly epizod wojenny jak Katyn i inne.Ilu wtedy zostalo zakatrupionych i przez kogo ?Tez pewnie nie wiesz kto ruszyl na POlske 1 wrzesnia od POludnia,byli to Niemcy ?Kto uczestniczyl w inwazji na Czechy w 1968 roku ? Zachodni Niemcy strzelali do pepikow ? Wiesz co,daj se dupie siana z ta POlemika wojenna,wszyscy maja krew na rekach bez wnikania kto zaczal i dlaczego.POzdrawiam cie forumowy bohaterze ! Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Kwiaty i kapliczka ku czci SS-manna pod Trzci 28.10.11, 10:58 Jestem pełen uznania dla racjonalizmu fundatorów tablicy pamiątkowej. Choć w kapliczce stoi figurka Matki Boskiej, to, o dziwo, nie przyszło nikomu na myśl wygrawerować historii, że to właśnie Matce Boskiej mieszkańcy wsi zawdzięczają życie. Choć umieszczenie tablicy na kapliczce nie uważam za fortunne, a wręcz komiczne, bo może sugerować jakąś szczególną atencję dla SS-manna. To, że okazał ludzkie oblicze, a może po prostu chronił własne dupsko, jak tu ktoś powyżej sugeruje, nie jest powodem do kultowych rytuałów: wstążeczek, świecidełek itd. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Kwiaty i kapliczka ku czci SS-manna pod Trzci 28.10.11, 15:25 To był początek końca III Rzeszy. Prusy Wschodnie szykowały się do ewakuacji, Niemcy dokonywali swoich ostatnich zbrodni na cywilach z Warszawy, a Marian Palikot, ojciec Janusza zniknął z wyzwolonego Biłgoraja na kilka miesięcy w momencie gdy ocaleli z getta Żydzi zwiezieni na rynek, wskazywali polskim żołnierzom miejskich "szmalcowników". Na marginesie w Biłgoraju jest znacznych rozmiarów pomnik Józefa Dechnika, który z tatusiem Janusza Palikota spowodowali, że o Żydzie Jakubie Schulmann zaginęła wieść... Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Kwiaty i kapliczka ku czci SS-manna pod Trzci 29.10.11, 11:14 Jak się ktoś porządnie zachował to należy to docenić a nie wyszukiwać mu na siłę ździebeł w oku. Tylko w przeciwieństwie do (domniemywanych przeze mnie) intencji Lili nie doszukiwałbym się tu żadnych analogi z innymi przypadkami. Ten konkretny Niemiec pokazał przyzwoite zachowanie i jego można wyłączyć z generalnej złej oceny okupanta. U innych tego nie stwierdziliśmy więc nie ma podstaw do uznania, iż zasługują na cokolwiek innego niż to co ich spotkało: Zapomnienie o nich jako jednostkach i pamięć o ich zbrodniach jako narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: Kwiaty i kapliczka ku czci SS-manna pod Trzci 30.10.11, 07:38 renepoznan napisał: > Zapomni > enie o nich jako jednostkach i pamięć o ich zbrodniach jako narodu. A czemu wg Ciebe kłóci się ze sobą pamięć o ewidentnych zbrodniach z pamiecią o przypadkach pomocy niesionej ciemięzonym przez przedstawicieli panoszących się zwycięzców? Psuje Ci pielęgnowany i karmiony uprzedzeniami czarnobiały obraz niemieckiej dominacji? Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp Oto prawdziwy bohater 31.10.11, 00:09 pl.wikipedia.org/wiki/Otto_Schimek Nie zeszmacił się i przypłacił to życiem ... Odpowiedz Link Zgłoś