Dodaj do ulubionych

Jaka kara za śmierć rowerzystki na moście Dworc...

16.11.11, 10:23
A chłopaczek z białego BMW odpoczywa w gnieźnieńskim sanatorium. Czy Kochaną Redakcję to nie dziwi? Czytelnicy czekają na wyjaśnienie, jak to możliwe, że zabójca dwóch osób nie został aresztowany.
Obserwuj wątek
    • Gość: mkrs Re: Jaka kara za śmierć rowerzystki na moście Dwo IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.11, 10:30
      Półtora roku za pospolite MORDERSTWO? Prokurator chyba na łeb upadł.

Redakcjo, proszę: nie zapomnijcie napisać, gdy wyrok zapadnie!
      • Gość: KT4D Re: Jaka kara za śmierć rowerzystki na moście Dwo IP: 217.156.210.* 16.11.11, 11:19
        Wolnego - nie zapedzaj sie. Tez chce bydlaka widziec w wiezieniu na jak najdluzszy okres czasu, ale pamietaj, ze by mozna mowic o morderstwie musi byc wykazana PREMEDYTACJA. Inaczej jest to nieumyslne spowodowanie smierci.

Nawet jesli facet wykazal sie bezdenna glupota jadac na Dworcowym 90km/h to nie mozesz udowodnic, ze CHCIAL zabic rowerzystke.

Wedlug kodeksu karnego RP za nieumyslne spowodowanie smierci grozi kara od 3 mies. do 5 lat. Takie same "widelki" wystepuja w przypadku spowodowania wypadku ze skutkiem smiertelnym (art. 173/174). Jak widac - rodzina rowerzystki zazadala maksymalnego wymiaru kary przewidzianego przez ustawodawce. I miejmy nadzieje, ze tyle facet dostanie.
        • Gość: mkrs Re: Jaka kara za śmierć rowerzystki na moście Dwo IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.11, 11:37
          Wprost przeciwnie - powinniśmy rzeczy nazywać po imieniu. Ktoś, kto jedzie z prędkością o połowę wyższą od dopuszczalnej, a przeszedł kurs prawa jazdy (i tym samym wolno go rozliczać z przepisów prawa oraz zasad bezpiecznej jazdy), powinien odpowiadać za przekroczenie Z PREMEDYTACJĄ prędkości dozwolonej w danym odcinku właśnie jak za celowe morderstwo.

Na tej samej zasadzie za morderstwo odpowie ten, kto stanie w tłumie i zacznie strzelać na oślep. Niby nie celował w nikogo konkretnego, ale strzelał z premedytacją i zabił, więc odpowie jak za morderstwo, a nie jak za wypadek.
          • bimota Re: Jaka kara za śmierć rowerzystki na moście Dwo 16.11.11, 13:35
            Mostem dworcowym moge jechac calkowicie bezpiecznie nawet i 160..
            • Gość: pieszy bimota - powinno się ciebie odosobnić IP: *.ip.netia.com.pl 16.11.11, 13:59
              od społeczeństwa
              • Gość: 1382 Re: bimota - powinno się ciebie odosobnić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.11, 14:27
                Już się sam przyznał w innym wątku że zaczął "karierę" kierowcy od potrącenia rowerzystów, na szczęście bez ofiar.
                • bimota Re: bimota - powinno się ciebie odosobnić 16.11.11, 14:45
                  W dodatku jedna z nich to moja byla wychowawczyni... :)
                  • Gość: jacek Re: bimota - powinno się ciebie odosobnić IP: *.izacom.pl 16.11.11, 15:40
                    Naprawdę, masz się czym chwalić.
                  • Gość: 1382 Re: bimota - powinno się ciebie odosobnić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.11, 16:29
                    Gdybyś chciał rozjechać teściową znalazłbyś zrozumienie na forum.
                  • Gość: mkrs Re: bimota - powinno się ciebie odosobnić IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.11, 17:43
                    Myślałem, że po tym wypadku choć trochę zmądrzałeś - ale jak widzę takie teksty, to stwierdzam, że brawura i głupota jednak bywa nieuleczalna.
          • alfalfa Re: Jaka kara za śmierć rowerzystki na moście Dwo 17.11.11, 00:20
            Gość portalu: mkrs napisał(a):

powin
            > ien odpowiadać za przekroczenie Z PREMEDYTACJĄ prędkości dozwolonej w danym odc
            > inku właśnie jak za celowe morderstwo.

Niesamowita logika, za przekroczenie jak za morderstwo. Dziwię Ci się, że się tak ograniczasz - za odpalenie samochodu jak za mordestwo powinno być . A każdy pijak to złodziej, btw:

www.youtube.com/watch?v=q9ut3jdWBVc
            A.
            • Gość: mkrs Re: Jaka kara za śmierć rowerzystki na moście Dwo IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.11, 09:28
              Jeżeli staniesz w tłumie z karabinem i zaczniesz strzelać na oślep, to odpowiesz za morderstwo nawet jeśi nie celowałeś z konkretną osobę. W końcu znalazłeś się między ludźmi z niebezpiecznym narzędziem i świadomie i celowo używałeś go w sposób zagrażający życiu innych. W tej konkretnej sytuacji jedyna różnica to użycie samochodu zamiast karabinu, ale reszta zgadza się w stu procentach.
        • Gość: KIEPSKI Re: Jaka kara za śmierć rowerzystki na moście Dwo IP: 46.227.240.* 16.11.11, 15:08
          Jadąc jak debil powinien sobie zdawac sprawę ,że może kogoś zabić. Jesli przejeżdzam przez czerwone światła to samo.
          Chyba ,że faktycznie jest debilem i wyobraznia w mózgu od dopalaczy mu sie zutylizowała
    • plendz Delegalizacja BMW? 16.11.11, 10:39
      Most Dworcowy - BMW, ubiegłotygodniowy Sołacz - BMW itd... Może czas się zastanowić nad wprowadzeniem specjalnych badań potencjalnych właścicieli, podobnie jak z bronią. Albo uznać BMW za markę niebezpieczną i postępować jak w przypadku niebezpiecznych ras psów?
      Śmiejemy się czasem, że BMW pokazuje IQ kierowcy. Oczywiscie nie jest to winą producenta, że akurat jego markę preferuje pewien typ kierowców, którzy pracuja na jej wizerunek. I gdyby zakazać BMW, to przesiedliby się do innych samochodów. Ale łapy opadają...
    • drewicz Ale zdjęcie stareńkie... 16.11.11, 11:03
      Zdjęcie jest chyba z czasu tuż po wypadku/zabójstwie. Czasem bywam w okolicy i sam zauważyłem, że tabliczka informacyjna na tym ghost bike'u była zmieniana conajmniej cztery razy, teraz napis jest namalowany bezpośrednio na ramie... Komu to aż tak przeszkadza, co to za bydło???
    • arditi a za zabicie psa 2 lata bezwzględnego więzienia! 16.11.11, 11:18
      czy jest na świecie jeszcze jeden taki kraj, gdzie wyroki za zabicie zwierzęcia są wyższe niż za zabicie człowieka?

powszechna pogarda dla ludzkiego życia, cecha ludzi rządzących w takich krajach jak Polska, Ukraina, Rosja...

i obojętne społeczeństwo niewolników...
    • Gość: Shizol Półtora roku za 27 lat biednej dziewczyny? IP: *.man.poznan.pl 16.11.11, 11:57
      Nic się nasi beznadziejni "kierowcy" nie nauczą jak będą tak śmieszne kary za taką tragedię. Mandaty idące w tysiące, kary długoletniego więzienia i mamy porządek na drogach w oka mgnieniu. Bydło trzeba lać, nawyki przyjdą w kolejnych pokoleniach.
    • maniakon Jaka kara za śmierć rowerzystki na moście Dworc... 16.11.11, 12:16
      poltora roku smiech przeciez to zabojstwo z premedytacja!
    • Gość: jacek Re: Jaka kara za śmierć rowerzystki na moście Dwo IP: *.izacom.pl 16.11.11, 12:19
      Niska jest cena ludzkiego życia w tym kraju... 1,5 roku więzienia za spowodowanie śmierci człowieka? No to domorośli rajdowcy dostaną jasny sygnał, że wszystko im wolno :(
      • alfalfa Re: Jaka kara za śmierć rowerzystki na moście Dwo 17.11.11, 00:30
        Faktycznie - niska ale czy sądzisz, że 1,5 roku w pierdlu to coś fajnego i "dmorosli rajdowcy" jakis syganał usłyszą? Oni o tym nie mają w tych swoich głowkach pojęcia, to jest problem, brak wyobraźni. Za to odpowiadają RODZICE.
        A.
    • Gość: chłop Re: Jaka kara za śmierć rowerzystki na moście Dwo IP: *.play-internet.pl 16.11.11, 12:32
      Skromne te kary. Myślałem, że jakieś 20 lat będzie minimum. Jak tak, to od dzisiaj też będę hulał po mieście osiemdziesiątką. Te półtora roku to migusiem zleci w razie, gdybym kogoś uśmiercił.
      • alfalfa Re: Jaka kara za śmierć rowerzystki na moście Dwo 17.11.11, 00:32
        Gość portalu: chłop napisał(a):

Te półtora roku to migusiem zlec
        > i w razie, gdybym kogoś uśmiercił.

Nie sądzę, żebyś wiedział o czym piszesz. Taki sam brak wyobraźni jak tego gó...arza za kierownicą.
        A.
    • Gość: Pandor Zagadka - Sondaż WAŻNE !!! IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.11, 12:45
      Wyrok i tak pewnie będzie w zawiasach. Dla mnie jako kierowcy, rowerzysty i pieszego ważniejsze jest na jaki okres będzie miał zabrane prawo jazdy, czyli przez jaki okres nie będzie stanowić zagrożenia dla innych.
      Osoba która zabija niewinnego uczestnika ruchu (ponieważ się ścigał i z innym kre...m) raczej nie powinna prowadzić. Przecież nie każdy nadaje się na kierowcę.

Pytanie:
      Jak sądzicie: na jaki okres prokurator chce zabrać prawo jazdy sprawcy?
      Na ile Wy byście zabrali prawo jazdy?
      Odpowiedź wieczorem.
      • Gość: mkrs Re: Zagadka - Sondaż WAŻNE !!! IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.11, 12:48
        Wybacz... Debil, który z premedytacją przekracza dozwoloną prędkość o niemal połowę, na pewno nie weźmie sobie do serca braku prawa jazdy. W końcu jeździ na tyyyle świetnie, że ograniczenia go nie dotyczą, to co go mają obchodzić jakieś papiery i dokumenty?
        • Gość: Pandor Re: Zagadka - Sondaż WAŻNE !!! IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.11, 12:57
          Czyli uważasz, że nie powinno się odbierać prawa jazdy bo to i tak nic nie zmieni?
          • Gość: poqw1209 Re: Zagadka - Sondaż WAŻNE !!! IP: 150.254.82.* 16.11.11, 13:10
            Jak dla mnie, to prawko powinien mieć zabrane dożywotnio BEZ możliwości ponownego jego wyrobienia.
          • Gość: mkrs Re: Zagadka - Sondaż WAŻNE !!! IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.11, 13:15
            To nie tak. Po prostu uważam, że odebranie prawka tak naprawdę najprawdopodobniej nic nie da.

Jeśli pytasz o proponowane przeze mnie rozwiązania, zawsze niezmiennie proponuję ciężkie prace społeczne (w tym przypadku: na rzecz bezpieczeństwa ruchu, a np. w przypadku kiboli: na rzecz drużyny przeciwnika, choćby przy sprzątaniu jej stadionu) albo długi przymusowy spacer po okolicach Mostu Dworcowego z napisem "zabiłem 27-letnią Kasię, rowerzystkę". Tanie, proste, efektywne.

Dobre efekty daje też, z tego co mi wiadomo, konfrontacja sprawcy z rodziną ofiary (oczywiście po tym, jak opadną emocje) - w wielu krajach jest to powszechnie stosowana praktyka i daje doskonałe efekty. Prowadzi często do realnej resocjalizacji, a nie tylko wydania kary i zamiecenia sprawy pod dywan.
      • pyrazgzikiem Re: Zagadka - Sondaż WAŻNE !!! 16.11.11, 17:07
        Zamordował=wniosek o pozbawienie wolności na 25 lat. Prawo jazdy odebrane dożywotnio. Tak powinna wyglądać kara.
      • Gość: Pandor Re: Zagadka - Sondaż WAŻNE !!! IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.11, 19:45
        > Pytanie:
        > Jak sądzicie: na jaki okres prokurator chce zabrać prawo jazdy sprawcy?
        > Na ile Wy byście zabrali prawo jazdy?
        > Odpowiedź wieczorem.

Prokurator zażądał 6 lat bez prawa jazdy.
        Pełnomocnik rodziny 10 lat.

Chcecie kogoś zabić, poczekajcie aż wsiądzie na rower i upolujcie.
        Konsekwencji praktycznie nie będzie.
    • Gość: RAUBER Jaka kara? oby pokazowo wysoka IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.11, 13:13
      Nie znam sprawcy, nic o nim nie wiem, wiem jedno że zginęła rowerzystka bo gościu ma ciężką nogę. Powinien posiedzieć tyle ile chce rodzina zabitej.
    • bimota Jaka kara za śmierć rowerzystki na moście Dworc... 16.11.11, 13:39
      No juz widze jak w poniedzialek zapadnie wyrok...
      • Gość: Pandor Re: Jaka kara za śmierć rowerzystki na moście Dwo IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.11, 14:32
        > No juz widze jak w poniedzialek zapadnie wyrok...

Raczej zapadnie. W poniedziałek jest tylko ogłoszenie wyroku. Rozprawa się skończyła.
        • bimota Re: Jaka kara za śmierć rowerzystki na moście Dwo 16.11.11, 14:44
          JAk sie skonczyla ? Poprzednia chyba zostala odroczona tylko...
          • Gość: Pandor Re: Jaka kara za śmierć rowerzystki na moście Dwo IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.11, 15:27
            > JAk sie skonczyla ? Poprzednia chyba zostala odroczona tylko...

Ano skończyła. Ostatni świadkowie, mowy końcowe i takie tam...
            • bimota Re: Jaka kara za śmierć rowerzystki na moście Dwo 16.11.11, 15:54
              Kiedy ?? Przeciez "ekspert" sie nie wyrobil z opinia...
              • Gość: Jerry Re: To jeszcze się okaże, że to była IP: *.com.pl 16.11.11, 16:33
                wina rowerzystki, bo po co wsiadła na rower, a Nad Wierzbakiem wina zabitych przechodniów bo po co tak rano wstali- tak, tak- dzikii kraj!
              • Gość: Pandor Re: Jaka kara za śmierć rowerzystki na moście Dwo IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.11, 17:30
                Wczoraj. Poprzednio expert się wyrobił, ale na ostatnią chwilę i obrona wniosła o czas na zapoznanie. Wg. opinii wina leży wyłącznie po stronie oskarżonego. Kasia jechała prawidłowo.
    • pyrazgzikiem Prędkość zabija... 16.11.11, 17:05
      W mojej rodzinie też nadmierna prędkość i brawura młodego kierowcy pozbawiła życia mojego bliskiego. BĘDĘ DO ZNUDZENIA POWTARZAĆ - PRZEPISY O RUCHU DROGOWYM - powinny być bezwzględnie przestrzegane przez wszystkich uczestników ruchu. Kary za ich łamanie powinny być ostraszające . Parę stów mandatu i kilka punktów na większości kierowców nie robi wrażenia.
      • bimota Re: Prędkość zabija... 16.11.11, 21:36
        Ciekawe, ze najwiecej do powiedzienia maja ci, ktorzy nawet prawka nie umieja zrobic...
        • Gość: poqw1209 Re: Prędkość zabija... IP: *.icpnet.pl 17.11.11, 00:09
          Więcej Ci, którzy przepisy mają gdzieś, bo są władcami szos i powinno im się ustępować na każdym centymetrze drogi. Zamiast kilku stów kilka, kilkanaście tysięcy, raz czy dwa zapłacić taki mandat i skończy się pajacowanie na drodze.
          Tak, prawko mam. Tak, jeżdżę - ale przepisowo, bo wiem, że kilka minut mnie nie zbawi, a oszczędzi mój portfel. Nie wspominając o tym, że mniej na paliwo idzie.
        • Gość: mkrs Re: Prędkość zabija... IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.11, 00:16
          Za to Ty, mający przepisy w dupie i z wypadkiem na koncie, uważasz siebie za szczególnie uprawnionego do wyrażania opinii?
          • bimota Re: Prędkość zabija... 17.11.11, 13:02
            Nawet nie wiesz co to wypadek... Takich "wypadkow" to mam kilka na koncie, wiec tymbardziej jestem kompetentny by sie wypowiadac na ten temat. Napewno bardziej od kogos, kto nie umie jezdzic. A temten "wypadek" akurat nie mial zwiazku z lamaniem przepisow... Tyle jest warte wasze gadanie... I moge sie zalozyc o kazde pieniadze, ze nie ma osoby, ktora nigdy nie lamie przepisow. Ciamajdy nigdy nie przekraczajace predkosci sa rownie grozne jak "piraci".
            • Gość: mkrs Re: Prędkość zabija... IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.11, 16:18
              W tym momencie tracisz w moich oczach jakiekolwiek moralne prawo do wypowiadania się na temat bezpieczeństwa ruchu. Jeżeli po kilku wypadkach tego typu nie umiesz się nauczyć na własnej głupocie, to naucz się chociaż milczeć.

BTW właśnie aroganckich baranów, a nie niewykwalifikowanych kierowców, boję się najbardziej. Kierowca słaby, ale pokorny, będzie jechał ostrożnie, byle tylko nie zrobić nikomu krzywdy. A aroganckie barany uważające siebie za mistrzów kierownicy mają po dziesięć wypadków, a i tak twierdzą, że winna jest policja i ograniczenia prędkości.
              • bimota Re: Prędkość zabija... 17.11.11, 16:59
                No strasznie mi przykro z powodu twych oczu. A gdzies ty sie u mnie jakiejs moralnosci dopatrzyl ? ;)

Jedna taka pokorna tak powolutku i ostroznie kiedys jechala, ze manewr skretu w brame wykonywala chyba z minute i tak byla skupiona na swej ostroznosci, ze nie zauwazyla mnie jadacego z przeciwka, przy widocznosci na kilometr. Ja przez ten kilometr, ludzac sie, ze baba jednak wczesniej wjedzie w ta brame, zdazylem do niej dojechac i wyminac przy pomocy chodnika, tylko dzieki temu, ze dzieki swej pirackiej jezdzie nauczylem sie rozpoznawac baby za kierownica z daleka... Jak dlugo sie jeszcze meczyla z tym manewrem nie sprawdzalem...
                • Gość: mkrs Re: Prędkość zabija... IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.11, 21:44
                  Co nie zmienia faktu, że jesteś niebezpieczny dla otoczenia. Mam tylko nadzieję, że jak ostatecznie zrobisz sobie krzywdę, to na drzewie, a nie na innym samochodzie.
              • alfalfa Re: Prędkość zabija... 17.11.11, 22:51
                Ty zapominasz o jednym - ilość kilometrów. Jak jeździsz rocznie < 25tys, to możesz się chwalić, że punktu nie dostałeś, gdy 50tys. to już mega szczęscie bo jedzie się po Polsce i nie tylko a nie po okolicy i nie wg znaków ale bezpiecznie czyli np. 60 w terenie zabudowanym a tymczasem zza krzaka strzela radar bo ktoś ustawił na prostej drodze znak 40. 60 to generalnie bezpieczna prędkość imo.
                A.
                • Gość: Bimota Re: Prędkość zabija... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.11, 00:41
                  On jezdzi mniej niz 0... :)
                  • Gość: JaJo Re: Prędkość zabija... IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.11, 17:47
                    Uderzenie przy 20 km/h - to nie wypadek, pieszy zazwyczaj sam odchodzi z miejsca zdarzenia
                    30 km/h - karetka, ale tylko obdrapania
                    50 km/h - 50% szans na trumnę
                    70 km/h - jeżeli pieszy przeżył to idź na pielgrzymkę dziękczynną do Częstochowy
                    Tak wygląda statystyka z punktu widzenia pieszego. Kierowcę chroni pancerz, więc DLA NIEGO bezpieczne prędkości są wyższe.
                    Ale ... ta 40-tka jest po to aby zdążyć wyhamować przed pieszym który np. wchodzi na przejście dla pieszych lub pojazdem wyjeżdżającym przy braku widoczności.
                    Ulica to nie tor rajdowy - tu są inni użytkownicy!
                    • bimota Re: Prędkość zabija... 20.11.11, 18:41
                      No to wszedzie zrobmy 40, bo co chwile sa przejscia i skrzyzowania...
      • v.i.k.k.a nie zgadzam sie! 17.11.11, 11:27
        bede jezdzic rowerem po chodnikach(nieprzepisowo), po to, zeby jakis czubek mnie nie zabil autem(zdroworozsadkowo).
    • alfalfa Re: Jaka kara za śmierć rowerzystki na moście Dwo 17.11.11, 00:12
      l.george.l napisał:

> A chłopaczek z białego BMW odpoczywa w gnieźnieńskim sanatorium.

Nie krępuj się, zawołaj "na stos!!"
      A.
    • poznanski-rowerzysta Może jakaś pikieta - protest - blokada 18.11.11, 00:37
      przed budynkiem sądu w poniedziałek?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka