Dodaj do ulubionych

Inny Poznań. Uczmy się od tych kibiców uśmiechu...

11.06.12, 08:29
Jest świetnie. Jeśli chodzi o entuzjazm i energię po Euro to jak się ją wykorzysta zależy od rządzących czy będą ja używać w SŁUŻBIE PUBLICZNEJ (do czego są powołani) dla społeczeństwa czy do swoich "interesików".
Obserwuj wątek
    • dyfly Inny Poznań. Uczmy się od tych kibiców uśmiechu... 11.06.12, 08:57
      Dobrze napisane. Nic dodac nic ujac.
    • szejker1984 Inny Poznań. Uczmy się od tych kibiców uśmiechu... 11.06.12, 09:05
      W pełni zgadzam się z tym co napisane w artykule. Atmosfera na samym rynku szczególnie wczoraj była po prostu genialna. Mimo ogromnej ilości ludzi i kibiców przeciwnych drużyn przebiegało to w radosnej atmosferze bez żadnych bójek itd. Niestety Polacy musimy się jeszcze dużo nauczyć jeśli chodzi o kibicowanie reprezentacji bo w porównaniu do Chorwatów czy Irlandczyków wypadamy blado...
      • Gość: Lechita Re: Inny Poznań. Uczmy się od tych kibiców uśmiec IP: *.tktelekom.pl 11.06.12, 09:38
        OCZYWIŚCIE! Piękne kibicowanie, wspaniali kibice! Podkreślam "kibice", a nie "kibole" czy "chuligani". Te dwa ostatnie epitety są zarezerwowane dla fanów Lecha i innych polskich drużyn, którzy nie tylko nie umieją się zachować - przeklinają i plują na chodnik, ale w dodatku - o zgrozo, nie płacą w PLN a nie w Euro!
        I nieważne, że kibice Irlandii wdrapywali się na pomniki (tak samo jak kibice Lecha), nieważne już, że kibice Chorwacji odpalili race na rynku i na stadionie (tak samo jak kibice Lecha) i nieważne, że na rynku o godzinie 13 (byłem, widziałem) szlajało się więcej na...anych ludzi niż w Oktoberfest w Bawarii, że na chodnika zalegały śmieci a w bramach śmierdzi szczynami (mimo że 50 metrów dalej są bezpłatne toitoie). Nieważne że ulubioną czynnością Irlandczyków po wypiciu 15 piwa jest zdejmowanie gaci (byłem, widziałem).
        Co tam hamulec w tramwaju, co tam szyba w sklepie, co tam rozwalone w drobny mak ogródki na rynku. PRZECIEŻ MAMY EURO! To są turyści, przyjezdni kibice, a nie chuligani! Uszanujmy ich zwyczaje, oni są na wakacjach. Policja zamiast ich spacyfikować uśmiecha się (sic!) z nimi do zdjęć!!!
        Rzygać mi się chce, jak czytam te wasze hipokryzje! Wyborcza - powinniście się wstydzić. Bo w każdym innym przypadku, czy byłby to Lech, Legia, Wisła czy Śląsk, pialibyście jaki to bandytyzm na stadionach.
        • Gość: xxx Re: Inny Poznań. Uczmy się od tych kibiców uśmiec IP: 150.254.212.* 11.06.12, 10:10
          Ano tak to jest z GW - jak kibice Lecha popiją to bandyci i buraki, jak centrum miasta wygląda jak po wojnie. Tylko śmieciarz i bałaganiarz moze mowić że na na Euro jest ok. To nieprawda. Takie gadanie to polityka, a rzeczywistość jest zgoła odmienna. Jest źle. Pan dziennikarz niech sobie przyjdzie w nocy. MOże jutro - będzie koszmar....
          • Gość: pinky Re: Inny Poznań. Uczmy się od tych kibiców uśmiec IP: 65.160.97.* 11.06.12, 13:26
            Kilkadziesiąt tysięcy ludzi musi niestety naśmiecić, a takie pudrowanie kupy jak "kibice Lecha nigdy nie zbili butelki" to można przedszkolakom wciskać. Patrzcie "kolejorze", jak Chorwaci mogą wspólnie imprezować z Irlandczykami, bez obrażania się ("bo legia kur*wa") i niszczenia pomników.

• Gość: grun Re: Inny Poznań. Uczmy się od tych kibiców uśmiec IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.12, 19:19
              "Patrzcie "kolejorze", jak Chorwaci mogą wspólnie imprezować z Irlandczykami, bez obrażania się ("bo legia kur*wa") i niszczenia pomników."
              Mecz reprezentacji o coś innego. Lepiej sobie poszukaj co u siebie robią chorwaccy kibole Hajduka Split czy inni.
              • kazek100 Re: Inny Poznań. Uczmy się od tych kibiców uśmiec 12.06.12, 08:49
                Gość portalu: grun napisał(a):

> Mecz reprezentacji o coś innego. Lepiej sobie poszukaj co u siebie robią chorwa
                > ccy kibole Hajduka Split czy inni.

Po co? Przecież nie o nich tu mowa? Sami zaczęliście porównywać naszych obecnych gości do kibiców Lecha, to się tego w rozmowie konsekwentnie trzymajmy.
        • lukask73 Masz rację, ale nie masz racji 11.06.12, 10:35
          W Poznaniu jest nawet uchwała zakazująca picia piwa w miejscach publicznych, nie mówiąc już o tramwajach. O sikaniu nie wspomnę.

Niemniej jednak porównywanie tej młodzieży do chuliganów nazywających siebie kibicami, to... znaj proporcje, mociumpanie. Żaden z niebiesko-białych nie ustawiłby się z policjantem do zdjęcia. Najwyżej do bijatyki.
          • Gość: euro Re: Masz rację, ale nie masz racji IP: *.play-internet.pl 11.06.12, 11:15
            > Żaden z niebiesko-białych nie ustawiłby się
            > z policjantem do zdjęcia. Najwyżej do bijatyki.

Odwrotnie, to policjanty się ustawiają do zdjęć,
            a gdyby euro nie było, to by jeszcze spałowali,
            gdyby się z nimi chciało zrobić zdjęcie.

PRAWDA JEST TAKA:
            - na Starym Rynku, w fan-zone i w całym mieście
            euforia podobna, jak po zdobyciu Pucharu Polski,
            czy Mistrza Polski przez Lecha, z tą różnicą, że gazetka
            a wraz z nią inne media przedstawiają to samo
            w sposób pozytywny
            - dobrze, że to jest pozytywnie przedstawiane, choć
            akurat porównywanie, żebyśmy się uczyli od Chorwatów
            i Irlandczyków nie ma sensu, bo Lech na meczach wyjazdowych
            czy to w Manchesterze, czy w Pradze, czy w Salzburgu,
            czy w Turynie, czy też w Wiedniu albo Bradze pokazał,
            że to Europa może się od nas uczyć!!

Najważniejsze, że jest zabawa, jest fajnie i jest euro w Poznaniu,
            jest euro w Polsce.
    • Gość: zenek Zagadzam się z panem Sewerynem IP: 95.108.88.* 11.06.12, 09:06
      Czerpmy energię z tych ludzi i z tego wydarzenia.
      Brakuje nam na co dzień tego uśmiechu, tej spontaniczności, tej otwartości.
      Z tym się naprawdę łatwiej i przyjemniej żyje.
      • truskawa800 Re: Zagadzam się z panem Sewerynem 11.06.12, 10:15
        Ja też byłem eurosceptykiem- głównie ze względu na koszty stadionu i jego kiepską jakość. Abstarchując jednak od tego trzeba przyznać, że póki co impreza się udaje i oby tak dalej. Nie podoba mi się jedynie to, że kibice szczają gdzie popadnie i po nozdrzach ostro daje irlandzko- chorwacko- rodzimym moczem i to nie ważne, czy w bramie, czy na środku rynku. Służby miejskie mogłyby postawić bardziej na sprzątanie, wywożenie śmieci, mycie obskianych chodników itp.

Poza tym naprawdę jest fajnie i już nie marudzę. Jest to Euro- już trudno- trzeba się cieszyć:-)
      • alfalfa Re: Zagadzam się z panem Sewerynem 11.06.12, 12:18
        Gość portalu: zenek napisał(a):

> Brakuje nam na co dzień tego uśmiechu, tej spontaniczności, tej otwartości.

Niczego nie nam nie brakuje. Przecież ci ludzie są tu na "wakacjach" a nawet trochę więcej więc oczywiście, że sie bawią i cieszą, są spontaniczni itd. My tymczasem trochę skorzystamy na tej atmosferze ale każdy ma swoje codzienne obowiązki itd. Ci ludzie u siebie też tacy zabawowi codziennie nie są.
        A.
    • majkakan63 Inny Poznań. Uczmy się od tych kibiców uśmiechu... 11.06.12, 10:02
      Brawo!Nareszcie artykuł, który oddaje autentyczną atmosferę ostatnich dwóch dni w Poznaniu. Byłam, chodziłam, widziałam: tak właśnie było!Proszę, przedrukujcie to w prasie ogólnokrajowej i dajcie do przeczytania komentatorom telewizyjnym i radiowym!Oni przyczepili się do dwóch mało istotnych incydentów i tylko to w Poznaniu widzieli. Czy naprawdę nasi polscy dziennikarze nie potrafią pozytywnie promować naszego kraju, społeczeństwa?Do znudzenia, będą pokazywać 2 incydenty, aż utrwalą w głowach właśnie taki absolutnie nieprawdziwy obraz. Szczyt absurdu osiągnął jeden z komentatorów telewizyjnych, który "martwił" się przed meczem, jak Chorwaci dadzą sobie radę na mokrej trawie, bo "w Poznaniu od rana leje"! A w Poznaniu cały dzień była piękna pogoda, zaczęło padać dopiero po 17.00. Cieszę się, że całe dwa dni spędziłam "w mieście", że mogłam chłonąć niezwykłą atmosferę, bawić się z tysiącami różnych ludzi, którzy zjawili się w Poznaniu i na własne oczy widzieć co się działo,a nie być skazaną za bzdurne, nadęte komentarze wiecznie niezadowolonych niektórych dziennikarzy!
      • Gość: Agata Re: Inny Poznań. Uczmy się od tych kibiców uśmiec IP: *.kp.pl 11.06.12, 10:29
        Zgadzam się i z artykułem i z powyższym postem. Przekaz w Tv powinien być bardziej obiektywny i pokazywać radość i zabawę.
        Ale przede wszystkim, jestem zachwycona tym jako Poznań ożył, jak ludzie się uśmiechają, jaką fajną lekcję radości i kibicowania otrzymujemy. Tolerancyjnie, wesoło i multikulturowo. Owszem, kibice sporo piją, śmiecą,włażą tam gdzie nie powinni itp, ale przy tym różnią się od naszych kiboli tym, że są uśmiechnięci, śpiewają, tańczą, bawią się i to wspólnie z przeciwnikami!!!!, że są otwarci na innych, rozmawiają, zaprzyjaźniają, z uśmiechem pozują do zdjęć, zagadują dzieciaki itp. Nie udawadniają swojej wyższości, nie śpiewają wulgarnych piosenek i przede wszystkim w ich zachowaniu dominuje radość, a nie agresja (w przypadku naszych kiboli, w każdym słowie i geście ją widać).
        I jeszcze jedna istotna rzecz- jak cudownie ożyło centrum Poznania. Poznaniacy odkryli na nowo, że fajnie jest przyjść do centrum, spotkać innych, bawić się itp. Mam naprawdę ogromną nadzieję, że nasze władzie pójdą za ciosem i nas w tym centrum zatrzymają po wyjeździe kibiców i że Poznaniacy nadal będą kontynuować życie w centrum miasta, a nie w galeriach handlowych. Bardzo tego sobie i miastu życzę :-)
        • kazek100 Re: Inny Poznań. Uczmy się od tych kibiców uśmiec 11.06.12, 10:35
          Podpisuję się pod powyższym ;-)))

wczoraj - w niedzielę - kilkukrotnie byłem na Rynku. Było naprawdę super, gwar, różnorodność, pełna fraternizacja chorwacko -irlandzko -polska, która nas, polskich ponuraków, uczy że można, że nie trzeba na siebie warczeć i bać wszystkiego, co inne.

ale przy okazji warczenia - w jednej z pocznych uliczek byłem świadkiem znakomitego konkursu - grupka Irlandczyków i grupka Chorwatów rywalizowały, która głośniej będzie warczeć na drugą. W sensie dosłownym, aczkolwiek ze śmiechem. uśmiałem się do łez.
          • Gość: ucieszony Re: Inny Poznań. Uczmy się od tych kibiców uśmiec IP: *.play-internet.pl 11.06.12, 11:26
            > ale przy okazji warczenia - w jednej z pocznych uliczek byłem świadkiem
            > znakomitego konkursu - grupka Irlandczyków i grupka Chorwatów
            > rywalizowały, która głośniej będzie warczeć na drugą. W sensie dosłownym,
            > aczkolwiek ze śmiechem. uśmiałem się do łez.

Miło wspominam, gdy jechałem na stadion jednym
            tramwajem razem z kibicami Manchester City i w tramwaju
            robiliśmy zawody, kto głośniej będzie śpiewał... po czym
            razem szliśmy na stadion, każdy do swojego sektora.
            Ale wówczas nie było żadnego dziennikarzyny, który by to
            pozytywnie opisał.
            • kazek100 Re: Inny Poznań. Uczmy się od tych kibiców uśmiec 11.06.12, 11:58
              Niektórzy po prostu mają w życiu pecha. Bo ja pamiętam wtedy pozytywne opisy w mediach, także w GW.

Bez sensu niektórzy tu tworzą spiskowe teorie. Nikt z GW nie jest mi bratem ani swatem, a opisywać trzeba to, co się widzi. Jak kibice Lecha robią dobrą robotę przed i na meczu z City - warto o tym pisać. Jak robią z siebie absolutnych debili i buraków podczas turniejdu dla dzieci - to też trzeba o tym pisać, zwłaszcza gdy sama Wiara Lecha chowa łeb w piasek, choć to im powinno zależeć na jak najszybszym wyczyszczeniu sprawy choćby w formie konkretnych przeprosin. Czasem mam wrażenie, że niektórzy związani z WL to jakieś infantylne niedorostki obrażające się nawet wtedy, gdy krytyka jest jak najbardziej zasłużona. Słynną "minutę ciszy" akompaniamentem "jazdy z k..wami" w wykonaniu WL kolega zapamiętał? Nie należało o tym pisać? Niby dlaczego?
        • Gość: AgataP Re: Inny Poznań. Uczmy się od tych kibiców uśmiec IP: *.icpnet.pl 11.06.12, 11:14
          Tak, właśnie jest! Byłam, widziałam. Uścisnęłam niejedną dłoń, wymieniłam niejeden uśmiech i przyjazne pozdrowienie. Atmosfera w mieście jest niesamowita, radość kibiców udziela się mieszkańcom, którzy stają się bardziej otwarci niż zwykle. Byłam pod wielkim wrażeniem, że wśród kibiców można było znaleźć całe rodziny, młodych, starszych a także osoby niepełnosprawne. Tak właśnie powinno być. A że Policja jest zmuszona interweniować na tyle rzadko, że ma czas pozować kibicom to wspólnego zdjęcia, to chyba tylko kolejny powód do radości. Bardzo się cieszę, że nasi goście właśnie taki obraz Poznania zabiorą ze sobą dalej w świat. Nie bez kozery starożytni żądali chleba i (!) igrzysk. Nie samym chlebem człowiek żyje.
          • Gość: ucieszony Nie musimy się uczyć, ale cieszmy się razem IP: *.play-internet.pl 11.06.12, 11:23
            > Byłam pod wielkim wrażeniem, że wśród kibiców można
            > było znaleźć całe rodziny, młodych, starszych a także
            > osoby niepełnosprawne. Tak właśnie powinno być.

I tak jest na meczach LECHa, tylko że gw i media tych
            pozytywów nie opisują, a ci, co nie chodzą na mecze,
            tego nie widzą.

BTW: Miło wspominam, gdy jechałem na stadion jednym
            tramwajem razem z kibicami Manchester City i w tramwaju
            robiliśmy zawody, kto głośniej będzie śpiewał... po czym
            razem szliśmy na stadion, każdy do swojego sektora.
            Ale wówczas nie było żadnego dziennikarzyny, który by to
            pozytywnie opisał.
    • piotrek_meteorolog Inny Poznań. Uczmy się od tych kibiców uśmiechu... 11.06.12, 10:12
      Ten dziennikarz jara się jak facet przed pierwszym seksem albo dziecko które dostanie nową zabawkę..hehe. Chodził i pytał się obcokrajowców jak sie podoba w Poznaniu...nie no żenada.
    • Gość: RAUBER hmmm :) IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.12, 10:57
      no Niemcy jak Niemcy, Rauber w niemieckiej koszulce jeszcze nie jest Niemcem :}
    • wodz.wielka.woda Nie poklepujcie nieznanych kobiet ! 11.06.12, 11:02
      Przynajmniej w czasie Euro, bo może się okazać, że to przebrany Seweryn L.
    • kepi2 Inny Poznań. Hipokryci gazety... 11.06.12, 11:21
      Czy inaczej pisalibyście jakby ci sami ludzie ubrani byli w koszulki Lecha, Legii, czy Widzewa? Dzisiaj można poczytać o fantazji kibicowania, a przy okazji meczów "ligowych" przy takim samym zachowaniu czytalibyśmy o ekscesach rodem z horroru i burdach rozwydrzonych samców.
      Co robią innego ci wspaniali kibice z "Euro", żeby nie nazwać ich kibolami?
      Rozumiem kolorowe stroje i głośne śpiewy, ale np po fecie MP 2010 na Starym Rynku nie było podobnie? tylko wtedy łatwiej było pisać o szkodach i kto za to zapłaci...a dzisiaj jak to pięknie i europejsko.
      Wczoraj pisaliście o jakimś wolontariuszu ( pewnie jak ten "Holender" też przebranym dziennikarzu gw) o dwóch Poznaniach, a dzisiaj można rozłożyć na dwie strony wasz "dziennikarski" fach.
      • luter2000 Re: Inny Poznań. Hipokryci gazety... 11.06.12, 11:41
        Jest mała różnica: Irlandczycy są uśmiechnięci i np. w zielonych obcisłych kombinezono-kalesonach podchodzą i proszę o pyknięcie im fotki pod fontanną. Nie łapię się za portfel, gdy jest ich kilku wokół mnie w tramwaju. To ostatnie mi się zdarza, gdy na mecz Lecha jedzie większa ekipa, bo znaczna jej część ma kaptury na łbach a fizjonomię i postawę "je.ać wszystkich i Poznań jest nasz, bo my jesteśmy kibole Lecha".
        • Gość: Poznan Propaganda IP: *.revip3.asianet.co.th 11.06.12, 12:07
          Jak pięknie można opisywać .......

Wczoraj na Starym Rynku kibice bawili się w pięknych kolorowych strojach. Zabawa miała rownież wątki sportowe. Rzuty butelkami i stolikami wygrali kibice z południa. W ilości rozbitych kufli przodowali kibice z północy. Incydenty z użyciem noży zdarzały się rzadko i tylko w bramach. Utrata oka czy konieczność amputacji kończyn zdarzały się nie częściej niż co godzinę. Dyżurny szpitala miejskiego podkreślił ze zabici to przeważnie ludzie starzy więc i tak niedługo by zeszli. Sprzedawcy w okolicznych sklepach odnieśli tylko niegroźne obrażenia. Deszcz spowodował liczne upadki i rany klute pleców u niektórych przechodniów.
          Szyba która przypadkowo wypadła z tramwaju zabiła dwoje dzieci ale jak podkreślają ich rodzice teraz muszą opiekować się pozostała dwójka potomstwa. Zabawa trwała cała noc a ponieważ było ciemno co mocno zaskoczyło przyjezdnych doszło rownież do drobnych zniknięc towarów z witryn sklepowych co należy tłumaczyć brakiem sklepu z pamiątkami czynnego 24h. 47 szyb zostało błyskawicznie wprawionych co jest zasługa dobrej organizacji. Kibice o wschodzie słońca gimnastykowali się i dbając o sprawność fizyczna uprawiali w grupach judo i boks. Jak informuje Straż Miejska nie doszło do poważnych zdarzeń a ciała wyłowione z Warty były w doskonałym stanie.
        • kepi2 Re: Inny Poznań. Hipokryci gazety... 11.06.12, 12:16
          To tylko czekaj jak ktoś Ci portfel sprzątnie i wtedy zrzuć winę na złego kibola. Wystarczy uśmiech i obcisłe gacie i już lecisz do fotki, faktycznie lepiej nie jedź w pełnych tramwajach.
          • luter2000 Re: Inny Poznań. Hipokryci gazety... 11.06.12, 14:17
            Nie zrozumiałeś.
        • Gość: baryka Re: Inny Poznań. Hipokryci gazety... IP: *.icpnet.pl 11.06.12, 22:53
          za portfel się nie łapiesz, bo dla Paddy'ego twoja złotówka jest jak plastikowy token do koszyka w supermarkecie
    • alfalfa Żaden inny 11.06.12, 12:04
      zawsze taki jest. Choć częściej potencjalnie ale z tym akurat problemu nie mam. To GW chce na siłę coś zmieniać i "europeizować".
      A.
    • oszolom-z-radia-maryja Inny Poznań. Uczmy się od tych kibiców uśmiechu... 11.06.12, 14:23
      z tą wielokulturowoscia idzcie liscie pompowac. Milti kulti ist kaput jak rzekła Angela Merkel
      • kazek100 Re: Inny Poznań. Uczmy się od tych kibiców uśmiec 11.06.12, 15:32
        Zawsze się tak zgadzasz z Merkel?

Poza tym chyba nie zrozumiałeś jej intencji. U niej to było, że NIESTETY "kaput" (zbyt surowo zresztą, Europa jest w tej chwili o niebo wspanialszym miejscem, niż sto lat temu, nieprawdaż? ) Bo sama wielokulturowość jako taka jest czymś wspaniałym i chyba akurat my, Polacy, którzy nawet strój narodowy mamy zapożyczony z zupełnie innej kultury, powinniśmy wiedzieć o tym najlepiej.
    • dk7000 Inny Poznań. Uczmy się od tych kibiców uśmiechu... 11.06.12, 16:09
      No ja mam nadzieję, że poznaniacy wezmą przykład z kibiców i po Euro masowo wylegną na ulicę i zażądają obniżki cen biletów komunikacji miejskiej, opieki żłobkowej na poziomie europejskim (w Europie średnio 50%, w Poznaniu 2%) itd. itp.

Po Euro nie przejdzie tłumaczenie, że jesteśmy krajem jeszcze za biednym na standardy europejskie. Mam nadzieję, że naszą władzę czeka gorące lato i jesień ludów.
      • Gość: ema lekcja życia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.06.12, 18:34
        kurczę, jakiś ty namolny :( smęcisz i smęcisz...Wyluzuj, mnie też nie podoba się polityka miasta ale ile można ? Czy cokolwiek Rysio przejmuje sie takimi zrzędzeniami ? Wątpię.Życie mamy jedno, nikt nie wie ile komu zostało.Trochę luzu i zabawy nam , Polakom i poznaniakom się przyda. W tych krajach, skąd przyjeżdżają kibice też nie jest dobrze ale oni potrafią "chwytać chwilę" i to nas różni od Europy.Zatem - uczmy się....
    • qwardian Inny Poznań. Uczmy się od tych kibiców uśmiechu... 11.06.12, 17:48

Wspaniale katolickie grono i swojska atmosfera. Poznan jest domem wszystkich katolikow
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka