Dodaj do ulubionych

Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy pok...

18.06.12, 15:22
Super! Pozostaje tylko kibicować, żeby 1) to cudo jak najszybciej stanęło, 2) działka naprzeciw Teatru Nowego również została zagospodarowana. Dzięki temu powstanie rewelacyjne miejsce! Przebudowana ulica Roosevelta i ciąg nowoczesnych biurowców i hoteli od Mostu Teatralnego aż do Targów.
Obserwuj wątek
    • Gość: krepy Totalna porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.12, 15:26
      Nie mam nic do nowoczesnej architektury. Ale ten projekt to totalna porażka. Krzywa szklarnia na pomidory xD Jeszcze tylko brakuje na jej szczycie palemek :D
      • pe1 Re: Totalna porażka 18.06.12, 18:14
        Na szczęście nikt nie będzie słuchać ignorantów takich jak ty
        • nietakmabyc Re: Totalna porażka 19.06.12, 11:21
          Ty naprawdę myślisz, że ten budynek harmonizuje z otoczeniem? Przejdź się tam i popatrz dobrze, do czego on pasuje - do drukarni, do któregoś z hoteli, do głównego budynku targów? Do niczego! Będzie tam stał i raził.
    • mlody Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy pok... 18.06.12, 15:28
      brzydactwo - szpetny blok w samym centrum
      • Gość: Gizmo Re: Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.12, 16:10
        Won, trolu!
    • Gość: JP Re: Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.12, 15:31
      Nie uważam się za jakiegoś znawcę, ale to coś po prostu mi się nie podoba. Jak dla mnie - paskudztwo..
      • pe1 Re: Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy p 18.06.12, 18:13
        Dobrze, że przynajmniej wiesz, że się nie znasz.

Ja się znam, i uważam, że projekt jest rewelacyjny.
        • soyokaze Re: Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy p 19.06.12, 07:34
          won, trollu. Nie znasz się.
          • pe1 Re: Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy p 19.06.12, 08:56
            sam jesteś troll. i idiota
            • soyokaze Re: Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy p 19.06.12, 10:58
              sam jesteś idiota. i troll
        • nietakmabyc Re: Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy p 19.06.12, 11:31
          Może i jest rewelacyjny, ale nie pasuje do otoczenia. Tam i tak stoją budynki każdy z innej bajki. Przestrzeń przez to jest niespokojna i chaotyczna. Brak harmonii, brak klasy.
        • Gość: JP Re: Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.12, 23:22
          To, że ktoś nie "siedzi w branży" nie oznacza wcale, że nie ma racji, już nie mówiąc o prawie do własnego gustu. I wypowiedzi. To tak samo mój, jak i Twój Poznań. Każdy może wyrazić swoją opinię bez wywyższania się i windowania własnego ego. Gratuluję, że się znasz. Ale i tak nie podoba mi się ten projekt.
    • dirk.gently Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy pok... 18.06.12, 15:47
      Kolejne szklane obrzydlistwo. Wystarczy że przy Towarowej postawili to obleśne gó... które zamieniło całą okolicę w klaustrofobiczną kryptę.

Jednocześnie, istniejące perły architektury modernistycznej, wrośnięte w Poznań od dekad, stoją i niszczeją.

Znając Poznań ery Grobelnego niestety ten projekt ma szansę realizacji :(
      • Gość: mieto Re: Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.12, 21:18
        nazwiska mówią same za siebie - gro i voe, brakuje jeszcze kulcz
      • nietakmabyc Re: Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy p 19.06.12, 11:33
        Prawda!
      • n_harding Re: Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy p 21.06.12, 18:00
        dirk.gently napisał:

> Kolejne szklane obrzydlistwo. Wystarczy że przy Towarowej postawili to obleśne
        > gó... które zamieniło całą okolicę w klaustrofobiczną kryptę.
        >
        > Jednocześnie, istniejące perły architektury modernistycznej, wrośnięte w Poznań
        > od dekad, stoją i niszczeją.
        >
        > Znając Poznań ery Grobelnego niestety ten projekt ma szansę realizacji :(

A gdzie w Poznaniu można zobaczyć te niszczejące modernistyczne perły? Osobiście znam tylko jedną, a mianowicie Arenę. Spuścizna architektoniczna poznańskiego modernizmu okresu PRL-u jest nad wyraz uboga i w zdecydowanej większości nadaje się do natychmiastowego wyburzenia. I to nawet nie z uwagi na kiepską architekturę lecz na szkodliwą i niszczącą przestrzeń miasta urbanistykę.
    • gryg74 Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy pok... 18.06.12, 15:50
      Fantastyczny projekt. Przełamuje dominantę ohydnego Sheratona i dobrze nawiązuje do wysokiego budynku Akumulatorów. Od strony targów jest niższy i pnie się do góry przy kaponierze w linii z budynkiem akademika. Wcięcie od strony ronda nawiązuje to tradycyjnego wykończenia budynków stojących na "rogu" - choćby niedaleko na skrzyżowaniu mickiewicza - słowackiego gdzie jest Żabka ;-). Sto razy lepsze niż te konwencjonalne bloczki sipińskich w Andersii
      • Gość: J.J-P. Masakra piła mechaniczną X IP: *.icpnet.pl 18.06.12, 16:14
        Pasuje tam jak pięść do oka, jak szklana pięść do szklanego oka. ;)
        Sama się przełamuje aż tak, że niszczy całą przestrzeń. :(
        Jakoś tak kojarzy się z Grycankami.
        I to by było na tyle w tym temacie szkła.
        • nietakmabyc Re: Masakra piła mechaniczną X 19.06.12, 11:44
          Trafione w dziesiątkę!
      • Gość: Ezekiel 25 : 17 Re: Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy p IP: *.washdc.fios.verizon.net 18.06.12, 16:17
        Poznaniacy maja nadzeje , ze w czesci handlowej projektowanego budynku znajda sie sklepy Ralph Lauren , VERSACE oraz sklep z zegarkami ktorych brak w tej czesci miasta utrudnia codzienne zycie wiekszosci mieszkancow Poznania.
        • Gość: J.J-P. Re: Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy p IP: *.icpnet.pl 18.06.12, 16:21
          Nie znajdą się, bo brakuje lądowiska dla helikopterów na tym budynku.
          • Gość: Ezekiel 25 : 17 Re: Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy p IP: *.washdc.fios.verizon.net 18.06.12, 16:46
            Nie ma ladowiska helikopterow , poniewaz Holendrzy troszcza sie o cisze i spokoj w tej czesci miasta. Jednakze druga faza projektu przewiduje budowe szybkiej kolei liniowej , ktora polaczy nowy budynek z Lotniskiem Lawica , likwidujac korki na Bukowskiej .
          • nietakmabyc Re: Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy p 19.06.12, 11:45
            Będzie natomiast w Parku JPII. To niedaleko.
      • nietakmabyc Re: Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy p 19.06.12, 11:43
        Nie masz racji. Ten budynek tam nie pasuje i do niczego nie nawiązuje. Wokoło są tak różnorodne budynki, jest tak potworny chaos, że trudno wytrzymać. Ten pokrzywiony dom jeszcze spotęguje to uczucie. Dlaczego cały świat zachwyca się Paryżem? Bo tam jest porządek urbanistyczny, jest harmonia, jest koncepcja. U nas nie ma koncepcji. Jak budynek jest ładny, to go stawiamy, nie oglądając się na otoczenie. Mały obok dużego, zielony obok czerwonego, płaski obok domu z dachem, bliżej ulicy, dalej ulicy, pod kątem ... Dlatego nasz kraj wygląda, jakby bomba w niego trafiła i wszystko rozsypała albo nadal rządzili nim panowie typu pana "z zawodu minister" z filmu "Poszukiwany, poszukiwana".
    • Gość: art Już pokarali to biedne miasto Gargamelem IP: *.icpnet.pl 18.06.12, 16:27
      na górze Przemysława, a teraz to?
    • aya_hartina Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy pok... 18.06.12, 16:36
      Jakie to okropne! Mam tylko nadzieje, ze nie przejdzie. Czy naprawdę musimy budować w naszym mieście wszystko, cokolwiek nam zaoferują? Powstaje swoisty śmietnik pomysłów...
      • pe1 Re: Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy p 18.06.12, 18:18
        Dziedzina sztuki zwana architekturą ma to do siebie, że mocno wpływa na nasze otoczenie i w każdej epoce, gdy powstają śmiałe, nowatorskie koncepcje znajdzie się masa ignorantów z zaściankowym zapyziałym poczuciem estetyki. Na szczęście, nie oni decydują, bo gdyby tak było, nigdy nie powstałyby najwspanialsze budynki świata.
        • Gość: JP Re: Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.12, 23:33
          pe1: "Dziedzina sztuki zwana architekturą ma to do siebie, że mocno wpływa na nasze otoczenie i w każdej epoce, gdy powstają śmiałe, nowatorskie koncepcje znajdzie się masa ignorantów z zaściankowym zapyziałym poczuciem estetyki. Na szczęście, nie oni decydują, bo gdyby tak było, nigdy nie powstałyby najwspanialsze budynki świata."

Mam wrażenie, że za chwilę wpadniesz w samouwielbienie... Jak musi być Ci ciężko żyć w otoczeniu takich "ignorantów z zaściankowym zapyziałym poczuciem estetyki". A podobno można wypowiadać się beż obrażania innych. Wiem, że to trudna sztuka, ale do opanowania. Obok tej całej wiedzy o architekturze.

• amgc63 Bardzo udany i nowoczesny projekt. 18.06.12, 17:18
      Pasuje tam.Budować
      • Gość: Kuba Budowac IP: *.ccf.org 18.06.12, 17:43
        Zgadzam sie. Kazda epoka zaznacza sie w historii w swoistym stylu. Bez tego bysmy mieli do dzisiaj sredniowieczne miasta warowne. Piekne i bezsensowne. Mnie tez zal secesji, ale jak to mowia bracia Czesi - "to se ne wrati".
        • Gość: J.J-P. Re: Nie budować IP: *.icpnet.pl 19.06.12, 00:59
          Ale ten styl (samo szkło, ostra krawędź, poszarpana bryła prostopadłościanu) to był nowatorski dwadzieścia lat temu, a dziś to już relikt minionych czasów życia na kredyt.
      • nietakmabyc Re: Bardzo udany i nowoczesny projekt. 19.06.12, 11:46
        Jak pięść do oka!
    • podchorazyzawszezdazy A Bałtyku szkoda. 18.06.12, 17:43
      Był sobie funkcjonalny budynek w centrum miasta, otwierający Grunwaldzką (nawiasem mówiąc, niegdyś projektowaną wylotówkę na autostradę, dziś dziwną ulicę, która krztusi się przy Junikowie przy przejeździe, w Plewiskach krztuszenie się trwa, a potem jako polna droga dochodzi do Głuchowa przy skrzyżowaniu z S11), skomponowany doskonale z wieżyczką w rogu Targów. Czemu to runęło, nie wiem, nie było mnie wtedy chwilowo w Poznaniu. A teraz, okazuje się, że centrum jest dostosowywane do widoku Jowity i Merkurego. Tak też można, ale lepiej to ja potrafiłbym zaprojektować, obawiam się. Koszmarki takie jak Sheraton to się nie nadają nawet na jakieś gminne remizy, a nie na centrum miasta, wcale nie tak małego, nawet jeśli prowincjonalnego. Tyle dobrego, że piramida jest ładniejsza od Sheratona. Ale też brzydszy budynek trudno by było zaprojektować. Może w mieście, które Okrąglak uznaje za zabytek i przemilcza wstyd w postaci Alfy przy Marcinie i wieżowców ze snu wariata przy Rybakach, tak być właśnie powinno. Tylko że to jest estetyka kościoła w Dopiewie (kto nie ma mocnej wiary, niech nie sprawdza, jak toto wygląda)!
      • pe1 Re: A Bałtyku szkoda. 18.06.12, 18:20
        To chyba oczywiste, dlaczego runęło. Taka działka w samym centrum miasta jest zbyt cenna, bym mogła ją zajmować stara buda kina, do którego na przeciętny seans przychodziło 8 osób.
        • Gość: jozue Wrocław radzi po sąsiedzku BUDOWAć !! IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.12, 19:02
          piękny projekt zazdrość we Wrocku, Budować!!
          • malagenia124 Re: Wrocław radzi po sąsiedzku BUDOWAć !! 19.06.12, 02:48
            Gość portalu: jozue napisał(a):

> piękny projekt, zazdrość we Wrocku, Budować!!

Witam najserdeczniej Wrocław na naszych stronach :-))). Dziękuję Ci za wsparcie w imieniu podobnych mnie entuzjastów.
            Piękna, efektowna jest ta szklana piramida, prawda ? Może napiszesz parę słów więcej, bo nic bardziej nie podsyca pozytywnego zainteresowania, jak zazdrość kogoś z boku, haha. Rozumiem odmienność gustów, bo to ludzka natura, lecz ona nie usprawiedliwia malkontenctwa, prymitywnego wylewania żółci, braku elegancji w dyskusji, a tak nieprzyjemnie czyta się niektóre posty. Niby duże miasto, uczelniane, historia, inteligencja, kultura itp., a w niektórych szarych komórkach taka małość, zaściankowość, zacofanie, brak otwarcia na nowe. Cenię zabytki i bardzo się cieszę, że są pielęgnowane i odrestaurowywane. Jednak przecież nowe nie będzie budowane w ich stylu i dlatego np. za kompletną paranoję uważam budowanie u nas od podstaw nowego zamku Przemysła, opartego wyłącznie na czyichś wyobrażeniach. To są pieniądze, m. in. moje, wyrzucone w błoto z powodu czystej czyjejś megalomanii. Nie chcę też powiedzieć, że bezkrytycznie akceptuję wszystkie architektoniczne u nas pomysły.
            Ale nie o tym chciałam pisać. Chcę się zrewanżować i wyrazić podziw i uznanie dla wspaniałego odrestaurowania Waszego dworca. Pamiętam go z wielu wizyt w latach '70, był brudny i obskurny (jak wszystkie wtedy), a sam budynek z daleka ponury i nieciekawy. Gdy zaczęto go odnawiać, dość regularnie zaglądałam na wrocławską stronę, oglądałam zdjęcia i filmy, odnajdowane lub odkrywane detale, niektóre dorabiano do kompletu. Teraz wygląda naprawdę imponująco, wspaniale się prezentuje ! Bardzo podoba mi się kolorystyka elewacji, przez wielu krytykowana. Podobno to jeszcze nie koniec renowacji, bo nie ze wszystkim zdążono. Szkoda, że już nie mam kogo tam odwiedzać, by samej go zobaczyć. Na pewno bardzo atrakcyjnie będzie wyglądać latem, gdy będzie uruchomiony ogródek na tarasie, restauracyjny czy kawiarniany. Szczerze Wam takiego dworca zazdroszczę. Nasz, choć ma swe lata, nigdy nie był cudem architektury. Wobec tego na Euro zbudowano obok nowy - ażurowy beton, do którego na razie brak mi przekonania, bo to dopiero część większego kompleksu.
            Pozdrawiam ciepło Wrocław :-)))
        • podchorazyzawszezdazy Re: A Bałtyku szkoda. 19.06.12, 08:17
          Widzę, że nawet pamięć zawodzi, gdyż tam było nie tylko kino. To był kawałek niezłej architektury, dopasowany do otoczenia. A nawet kino można było zagospodarować inaczej. Ale łatwiej było wyburzyć. Rozumiem, że kolej na Zamek i Operę? Działki także w świetnej lokalizacji.
    • 22billabil33 Okropieństwo! 18.06.12, 19:14
      Nie wszystko, co tzw. "nowoczesne", jest piękne - nie bójmy się tego słowa. To jest "instalacja" szklana, którą projektanci mogą sobie postawić w mniejszej skali w swoim ogródku. Kształt obiektu niczym się nie tłumaczy, to po prostu architektoniczne dziwaczenie (czy ci projektanci pamiętają, co to funkcjonalność?). Oczywiście, gdyby postawiono to pośród podobnego typu budowli (np. szklano-aluminiowych), ekstrawaganckich w kształcie - może to by pasowało i robiło wrażenie. Ale w tym miejscu, pośród spokojnej i dość tradycyjnej architektury, pasuje jak pięść do nosa. Projekt nie może abstrahować od otoczenia. Może gdyby go postawić na jakimś gigantycznym placu, prezentowałby sie okazale, a przynajmniej intrygująco, ale w tym miejscu po prostu szpeci. Czy architektom i inwestorom wydaje się, że im więcej obok siebie nieprzystających obiektów, tym lepiej. No więc niech Poznan bedzie takim miejscem, gdzie wszystko jest od Sasa do lasa.
      Swoją drogą - to charakterystyczne - podobne w kształcie figury budują z zazębiających się klocków małe dzieci. To jest podobny typ wyobraźni. Można też zrobic budynek w kształcie stojącego koła, piramidy, także odwróconej, można w kształcie drzewa, można jak tylko dusza zapragnie udziwniać, ale po co? Ludzie z centrów tak zabudowanych uciekają, za to chętnie przebywają w starych, starannie pielegnowanych częściach miast.
      Szpetny pomysł, który w dodatku będzie tak nachalny, że pawilony targowe obok czy dawną drukarnię przytłoczy i uczyni - przez ostry kontrast - nieprzystającymi do tego "cuda", "brzydkimi" obiektami.
      Bezmyślny inwestor złapał się na lep pseudonowoczesności, któremu Holendrzy wcisneli projekt, którego nikt od n ich nie chciał wziąć.
      • Gość: 007 jak w cyrku, by rozbawić publikę obok karłów IP: *.icpnet.pl 18.06.12, 19:49
        stawia się wielkoluda. I gawiedź się cieszy!
        Totalne zniszczenie tkanki miejsca, które ratują budynki hotelu Mercury i wieża targowa. Przestrzeń wolnych torów – wentylująca Poznań – i tak musi pozostać bez zabudowy. Skala kontrastu zabija wszystko dookoła, a szans na rozbudowę w tej konwencji wokół nie ma. To pomysł na obrzeże Poznania, jako soliter – drogowskaz, może w miejsce tego, który miał stanąć na Starołęce?
      • nietakmabyc Re: Okropieństwo! 19.06.12, 11:51
        Zgadzam się w 100%. Czy władze miejskie mają jakąś wrażliwość urbanistyczną? Bardzo wątpię.
    • 22billabil33 Tym, co sie tu slinią! 18.06.12, 19:40
      Tym, co się tu ślinią nad tym projektem, przypomnę, że na ogół głupcy pieją z zachwytu nad wszystkim co nowe, nawet gdy ohydne, zeby ich przypadkiem nie wzięto za głupców. Czy wiedzą, co to jest planowanie przestrzenne, co to ład przestrzenny, co to klimat miejsca, miasta itd? Czy wiedzą, co to kontekst? Niech więc ubiorą modną i drogą marynarkę do bermudów i adidasów. Zobaczą, jak to sie pieknie komponuje.
      I kto im nakładł do głów, że nowe pomysły architektoniczne przez wieki wzbudzały zawsze protesty? Kto im namącił w głowach takimi głupotami? I kto im wyrządził krzywde, przekonujac, że cokolwiek wymyśli artysta, zwłaszcza jesli poniosła go "fantazja", to jest to wartościowe?
    • rockville Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy pok... 18.06.12, 19:59
      Wspanialy projekt !!! Stadion i ten budynek to przyszle symbole naszego miasta , dlatego budowa powinna sie rozpoczac bez zwloki. Wklad finansowy miasta w budowe tej perly architektury nie przekroczy kosztow budowy stadionu , a Holendrom 5 mln za prawa autorskie do tego przyszlego symbolu Poznania zaplacimy PRZED rozpoczeciem budowy .
    • nietakmabyc Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy pok... 18.06.12, 20:18
      Koło Kaponiery jest już taki okropny chaos architektoniczny! A jeszcze ma dojść taki niespokojny, przewracający się budynek! Straszne!
      • Gość: lulu Re: Kurtyna ze szkła koło Kaponiery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.12, 22:18
        nie jest zly ten projekt. Moglby byc duzo lepszy, o przekroju kropli wody, laczacy sie optycznie z Mercure, ale nie narzekajmy
        Do wysokich budynkow Poznan nie ma szczescia.
        Czerwony Pancernik Akademii Ekonomicznej to tylko jeden przyklad
        Ma ta szklana piramida wielki atut: zaslania fabryke Sheratona.
        Czy ta sama Pani kustosz miejski zatwierdzala projekt Sheratona ? Za ile ?
        • Gość: lulu Re: Kurtyna ze szkła koło Kaponiery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.12, 13:50
          przespalem noc, obejrzalem drugi raz fotki...
          Zmieniam zdanie i przechodze do obozu krytykow , ten budynek w tym miejscu nie pasuje.
          Bedzie chaos. Tam jest potrzebne cos bardziej klasycznego, pasujacego do starych pawilonow PWK, hotelu Mercure i Akumulatorow. Inaczej bedzie kolejna pustynia, ludzie od takich miejsc uciekaja. I ida na Stary Rynek gdzie proporcje zrobiono dla czlowieka a nie dla wizualizacji. Czlowiek nie oglada budynkow z lotu ptaka tylko z dolu - o czym komputerowi architekci juz dawno zapomnieli.
          • Gość: J.J-P. Re: Kurtyna ze szkła koło Kaponiery IP: *.icpnet.pl 19.06.12, 18:19
            Sen jest dobry na wszystko ! :)
            Dzięki za odwagę zmiany zdania i słowa o proporcji i wizualizacji z lotu ptaka.
            Taka wizualizacja zawsze kojarzy mi się z Marysią z filmu "Poszukiwana, poszukiwany".
    • fichtel1 Nie lekajcie sie nic nie powstanie jak holendrzy 18.06.12, 20:58
      dowiedza sie na ile Rychu Grobels zadłuzył Poznan
    • leszekes Budynek mi się podoba, ale obawiam się, że 18.06.12, 23:25
      przytłoczy całą okolicę
    • leszekes Mała uwaga 18.06.12, 23:29
      Na rogu Roosevelta i Dąbrowskiego nie powinien stanąć budynek wyższy jak domy w ciągu ulicy Dąbrowskiego
    • malagenia124 naprawdę podoba mi się ta szklana piramida ... 18.06.12, 23:39
      ... przynajmniej na wizualizacjach, naprawdę bardzo. Spodobała mi się od razu, ku memu ogromnemu zaskoczeniu, bo dotąd żaden 'szklany dom' mnie nie ujął. Warunek - że w rzeczywistości będzie równie ładna. Mamy tu zaledwie kilka zdjęć.
      Podoba mi się lekkość, jaką pewnie w dużej mierze daje to szkło i ciekawa, niebanalna asymetria pożeniona jednak z symetrią, tyle że względem nietypowo ułożonych płaszczyzn, co w efekcie daje taką piękną harmonijność bryły i niespotykany kształt.
      Nie widzę racjonalnego bezpośredniego związku jej kształtu z torem podchodzących do lądowania samolotów, bo latają nieco wyżej (to chyba taka projektancka przenośnia, raczej symboliczne ustąpienie im przestrzeni ? ), zrozumiałe jest mi tylko ograniczenie wysokości. Wysokość jest dość spora (doliczyłam się 16-17 kondygnacji), a mimo to ta piramida zdaje się nie przytłaczać i ładnie wkomponowuje się w otoczenie. Szkoda tylko, że będzie przyklejona do tej szpetoty-klocka, Sheratona.
      Pozostałabym przy proponowanym przez Holendrów upamiętnieniu Bałtyku w nazwie, co bardzo doceniam i dziękuję im. Jeśli w nazwie ma być jeszcze jakieś słowo, to może zamiast tej nadzwyczaj pospolitej 'tower' coś polskiego, nie za trudnego dla cudzoziemców, jeśli chcemy robić ukłon w ich stronę. Może właśnie piramida, bo bardziej to piramida niż wieża - Piramida Bałtyk/Baltyk Piramid. Rodowitym poznaniakom jednak na pewno bliższy jest w tym miejscu Bałtyk niż jakaś Sophia (z całym szacunkiem, Panie Voelkel, skąd, dlaczego właśnie u Pana taki pomysł ? ). Mieszkając bliziutko całe lata od dzieciństwa, wiele filmów obejrzałam w Bałtyku, od bajek i filmów przyrodniczych po Konfrontacje, kiedy to nocami stało się w kolejce po karnety ;-).
      Niech więc powstanie szybko, bo jam już emerytką ;-). Będę niecierpliwie czekać na sfinalizowanie budowy by skonfrontować rzeczywistość z tym pięknym zamierzeniem i z chęcią odwiedzę restaurację w jakiś pogodny dzień, by rzucić okiem na panoramę.
      • Gość: J.J-P. Lepiej nie bydować tej Rysy Bałtyku ! IP: *.icpnet.pl 19.06.12, 01:16
        Jeśli ta wzyzwajca szkarada ma być postawiona, to proponuję nazwę "Rysa Bałtyku" .
        Taka kojąca, odniesiona do tradycji miejsca i wielce wymowna.
    • anders76 Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy pok... 19.06.12, 00:15
      Powinien byc jeszcze wyzszy i jeszcze blizej drogi ladowania na Lawice, moze sie w koncu doczekamy wlasnej solidnej katastrofy lotniczej.
    • golass koszmar 19.06.12, 08:19
      koszmar z ulicy wiazow!!!!!!!!!!
    • jerry72p Udany pomysł, aby z każdej strony prezentował ... 19.06.12, 09:08
      .. się inaczej! może zostać budynkiem rozpoznawalnym i kojarzonym z Poznaniem, byle tylko doszło do realizacji.
    • whitenabuchodonozor Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy pok... 19.06.12, 09:49
      może w końcu kawałek odważnej architektury będziemy mieli w mieście, a nie same klocki
    • kontemplator07 Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy pok... 19.06.12, 10:25
      Nie jest to ani awangardowe (mimo odrobiny bluźnierstwa), ani kultowe (bez kontekstu). Po prostu "ani - ani".
    • july79 Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy pok... 19.06.12, 10:27
      Świetny... tchnie nieco świeżości....
    • czlowiekzsolacza Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy pok... 19.06.12, 11:33
      > za kompletną paranoję uważam budowanie u nas od podstaw nowego zamku Przemysła, opartego wyłącznie na czyichś wyobrażeniach. <

W kwietniu było w Pałacu Działyńskich był odczyt poświęcony właśnie budowie tego zamku. i nie jest to projekt oparty wyłącznie na wyobrażeniu architekta. Jest on najbardziej zbliżony do XVII wiecznej bryły tego zamku. Właściwie to jego wierna kopia. Z tego okresu zachowały się dokładne opisy budowli z wszystkimi nawet szczegółowymi wymiarami, nawet dot. np. wymiarów okien i odledłości pomiędzy nimi.
      • bassooner Re: Piramida ze szkła koło Kaponiery! Holendrzy p 19.06.12, 13:03
        nie wiem czy pasuje czy nie? a to że stoi tam dawna drukarnia, a obok akumulatory, merkury, Sheraton, i ten niebieski "drapacz" koło małego zoo, to nie argument, bo prawie wszystko wokoło już jest w zupełnie innym stylu, niż stara drukarnia...
        słowem: sam nie wiem...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka