Dodaj do ulubionych

Za ile chodzą mieszkania w Poznaniu ?

19.10.12, 18:18
Witam,

Zwracam się do was z zapytaniem.
Czy ktoś z was na dniach lub w ostatnich miesiącach kupował mieszkanie w Poznaniu ??
Jeżeli tak to ile procent w stosunku do ceny oferowanej udało wam się wynegocjować ??
Było to 5 , 10 , 15 procent od ceny początkowej ??
Napiszcie też oczywiście w jakiej okolicy było to mieszkanie.

Z góry dzięki za konkretne odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • mapo0 Re: Za ile chodzą mieszkania w Poznaniu ? 20.10.12, 19:40
      Dobre pytanie. Nie odpowiem na nie wprost, bo nikt z moich znajomych ostatnio mieszkania nie kupił, a z tego co wiem, to deweloperom zalegają ogromne ilości wybudowanych mieszkań, których nikt nie chce kupić. W skali kraju jest to 56 000 nie sprzedanych mieszkań - i cały czas budują następne.
      W piątkowej Rzepie podają, że średnia cena w 3 kw. za metr mieszkania nowego to 5700 i używanego 5500. Ale to są ceny ofertowe, a obecnie jak już napisałem powyżej mieszkania sprzedaje się trudno. Więc ceny transakcyjne to zapewne około 5000 za m kw, być może 4500 za m w tańszych lokalizacjach i Deweloperach (Family House, Gant, Naramowice itp.).
      Z końcem roku kończy się program "Deweloper na swoim", to zapewne jeszcze potaneją. Ale fajnie by było, gdyby podzielił się ktoś, kto mieszkanie rzeczywiście ostatnio kupił.
      • Gość: Don Corleone Re: Za ile chodzą mieszkania w Poznaniu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.12, 20:40
        Tak się zupełnie przypadkowo składa, że mam do sprzedania wykwintne mieszkanie na Dolnej Wildzie, tuż koło znanego i cenionego hotelu. Jedną z zalet mieszkanka jest darmowy internet, który łapie z hotelu.
        52 m2 za 330.000,- to bardzo uczciwa i korzystna propozycja. (Płytki na ścianach i na podlogach zostają!!! Muszla, wanna i drzwi wejściowe również!!!).

P.S. Miejsce parkingowe łapie (za free) hotelowy monitoring!
        Można wyrobić kartę stałego klienta i korzystać z 25% rabatu na żarcie!
        • Gość: mapo Re: Za ile chodzą mieszkania w Poznaniu ? IP: *.wtvk.pl 20.10.12, 21:15
          A darmowa bawarka 24h w cenie? :)
        • Gość: poznaniak Re: Za ile chodzą mieszkania w Poznaniu ? IP: *.play-internet.pl 28.10.12, 09:08
          Za taką klite 330 tys? Nikt normalny tego nie kupi. Czasy jeleni się skończyły. Zapewne jeszcze za m. postojowe dodatkowo.
        • Gość: a Re: Za ile chodzą mieszkania w Poznaniu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.12, 09:15
          ochu..ś? góra1,5 2 stówki
    • polaczek82 Re: Za ile chodzą mieszkania w Poznaniu ? 25.10.12, 18:25
      Wiem że jest zastój ale że aż tak że nikt w całym Poznaniu ostatnio nic nie kupił ??

• Gość: ja Re: Za ile chodzą mieszkania w Poznaniu ? IP: *.icpnet.pl 25.10.12, 23:41
        Najtańsza ofertę ma family House
    • Gość: Naramowice Ok 5500 m2 IP: *.icpnet.pl 28.10.12, 09:23
      W innych lokalizacjach więcej.
      • Gość: Nowonaramowicki Re: Ok 5500 m2 IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.12, 18:15
        Naramowice. Nowe. 3 pokoje.
        Umowa podpisana 3 tygodnie temu.
        12% ponizej ceny standardowej "z folderu"
        Niestety ostatnie piętro, a miało być przedostatnie ale tutaj twardo dawali tylko 7% rabatu...
        • Gość: polaczek82 Re: Ok 5500 m2 IP: *.icpnet.pl 01.11.12, 19:11
          W końcu konkretna odpowiedz !

Wielkie dzięki.

12 % to nawet całkiem dużo. Za tyle to można nawet porządne auto kupić.

To mieszkanie to w wieżowcu ??
          Pytam bo też oglądałem mieszkanie na 16 piętrze, widok fajny ale to piętro ma swoje minusy.

Jakie są twoje Nowonaramowicki pierwsze wrażenia ??

• Gość: JFK Re: Ok 5500 m2 IP: *.icpnet.pl 22.11.12, 22:30
            Wszystko fajnie tylko dojazd ch...owy. Jakiś debil z placu kolegiackiego musi wpaść na pomysł, że jedynym rozsądnym rozwiązaniem będzie zrobienie drogi i tramwaju wzdłuż warty. Niestety to bezmózgi, muszą wywalić 300 mln na nikomu niepotrzebną ulicę nowonaramowicką.
    • Gość: Seko Re: Za ile chodzą mieszkania w Poznaniu ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.11.12, 00:56
      niedawno kupowałem 5 letni dom na Smochowicach.
      Metraż ponad 170 m2, działka ponad 380 m2.
      Wyjściowa cena 720 tys. zł, cena zakupu 550 tys. zł. :)
      • Gość: polaczek82 Re: Za ile chodzą mieszkania w Poznaniu ? IP: *.icpnet.pl 03.11.12, 09:28
        Wychodzi 23 % - ładnie.
    • Gość: Baba Re: Za ile chodzą mieszkania w Poznaniu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.12, 08:41
      Hej, ja w grudniu kupiłam zaraz po wycenie 40m2 za 210tys. Bez balkonu,do remontu na ratajach. Połączenie i wszystko dookoła wspaniale. Lecha.
      • Gość: Puckowaty Bucek Re: Za ile chodzą mieszkania w Poznaniu ? IP: *.izacom.pl 13.11.12, 23:37
        5 tys. za metr za mieszkanie w starej płycie, bez balkonu i do remontu? Zazdroszczę sprzedającemu trafienia na jelenia..., a dokładniej sarnę:)
      • Gość: Agaa Re: Za ile chodzą mieszkania w Poznaniu ? IP: *.cable.net-inotel.pl 16.11.12, 20:58
        Ja w grudniu kupowałam mieszkanie w 10 letnim bloku na Ratajach . 32 m kawalerka ( pokój połączony z aneksem - aneks został ) . Niski blok 1 piętro zapłaciłam 185 tys ( mieszkanie do odświeżenia ) . wszystko zależy od lokalizacji , roku budowy , piętra
        • Gość: wertyul Re: Za ile chodzą mieszkania w Poznaniu ? IP: *.icpnet.pl 17.11.12, 14:23
          ale drogo... litości.... mieszkania chodzą po 4000 m2 - jak ktoś daje więcej to sorki.... ale dal się nabrać :)
          • Gość: Gość Re: Za ile chodzą mieszkania w Poznaniu ? IP: *.icpnet.pl 19.11.12, 22:56
            4000 PLN to na rynku wtórnym czy pierwotnym ??

W Necie widać zastój - ciągle te same ogłoszenia.
            • Gość: Piccolo_Jr Re: Za ile chodzą mieszkania w Poznaniu ? IP: *.icpnet.pl 20.11.12, 00:10
              Raczej na wtórnym bo na pierwotnym najniższe ceny w mieście jakie widziałem to 4200 było (+VAT...)

No zastój zastój, a za co mają ludzie kupować... Zresztą nie tylko w budownictwie to widać.
              • mapo0 Zastój 20.11.12, 08:20
                Zastój jest mega. Odnoszę wrażenie, że nikt nie kupuje mieszkań. Zobaczcie na subforum poznańskie "Inwestycje". Praktycznie nie ma postów o mieszkaniach, jedynie o jakichś podpoznańskich gminach typu Pajo Luboń, Komorniki, Plewiska itp. O Poznaniu prawie nic!!! Ceny muszą spaść, ale kiedy??
                • Gość: Optymista Re: Zastój IP: *.icpnet.pl 22.11.12, 21:45
                  Ceny lecą na łeb na szyję !! Znaleźć teraz chętnego klienta to cud.
                  W okolicznych miasteczkach wokół Poznania już widać drastyczny spadek cen nowego budownictwa. Bo tam mniejsze / biedniesze firmy budowały, które nie mogą sobie pozwolić na utrzymywanie pustych mieszkań. Predzej czy pozniej to samo bedzie w Poznaniu !!
                  Strzelam że juz na początku następnego roku.

A jeżeli chodzi o rynek wtórny. To chyba nie ma najmniejszego sensu w tym momencie inwestowac w zakup mieszkania w wielkiej płycie lub w bloku np. z lat 50'tych.
    • Gość: JFK 4200 m2 - 10 min samochodem do granic Poznania IP: *.icpnet.pl 22.11.12, 22:34
      60 m2, trzy pokoje, skrytka 2,5 m2, taras i looggia 50 m2 + garaż 15 m2 (hala) i 20 minut samochodem do najbliższego Lidla w Poznaniu. Cena 252 tys. Pasuje?
      • Gość: hmm Re: 4200 m2 - 10 min samochodem do granic Poznani IP: *.icpnet.pl 23.11.12, 16:47
        Gdzie ?
        • mapo0 Kupił ktoś nowe mieszk. poniżej 5000 w Poznaniu??? 24.11.12, 20:16
          Kupił ktoś nowe mieszkanie poniżej 5000 zł za metr w Poznaniu???
          • Gość: MWzWM Re: Kupił ktoś nowe mieszk. poniżej 5000 w Poznan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.12, 20:23
            Nie!

Za jakieś w miarę "normalne" trzeba bulnąć >5000,- (w porywach do 6000,-).
            Cudów nie ma...
            (Chyba, że w kamienicy, do remontu. Wtenczas można i za 2800,- wyrwać!)
          • Gość: Piccolo_Jr Re: Kupił ktoś nowe mieszk. poniżej 5000 w Poznan IP: *.icpnet.pl 24.11.12, 23:34
            Myślę że kupiła niejedna osoba bo z tego co pamiętam developer na F powiązany z klubem na W miał dwie inwestycje z cenami od 4 z groszami (chociaż fakt że w obu inwestycjach chyba były też droższe mieszkania ale dało się kupić tanio - relatywnie oczywiście). Co by o nich złego nie powiedzieć to cenowo są całkiem nieźli. Oczywiście mowa o cenach netto.
            Deweloper na W ma podobno dwie inwestycje gdzie ceny są lekko poniżej 5 (dla równowagi ma też takie "prestiżowe" za 8 i 10 za m2...). To tak z pamięci. Ale i tak uważam że biorąc pod uwagę polskie zarobki to ceny powinny jeszcze trochę niższe być.
    • Gość: adi Re: Za ile chodzą mieszkania w Poznaniu ? IP: *.play-internet.pl 13.01.13, 15:16
      Z opowiadań znajomych to ceny nie są wcale takie śmieszne jakby niektórzy chcieli. Mieszkanie w szeregowcu w Skórzewie coś ok 90m2 są za 350-400tys. Bez garażu. W wielkiej płycie to zależy od piętra, osiedla, stanu lokalu i metrażu. Kumpel pytał o kawalerkę na Piastowskim i była za ok 200tys. zł (taka do solidnego remontu). Tanie mieszkania są na wygnajewie lub przy oczyszczalni ścieków obok mostu Lecha. ;-)
      Ja niedługo będę chciał sprzedać swoje mieszkanie 53m2 (wyremontowane, ładne), 2 pokoje z piwnicą 8m2 (wytynkowaną jak pokój) i murowanym garażem 50m od 2 piętrowego bloczku. Komandoria-Śródka. Za całość chciałbym tak coś ok 260-280tys. Realna cena?
      • mapo0 a większe mieszkania jak chodzą? 13.01.13, 17:33
        a większe mieszkania jak chodzą? takie 70-90 m kw.
        • Gość: ciekawski Re: a większe mieszkania jak chodzą? IP: *.icpnet.pl 17.01.13, 08:57
          Program Rodzina na swoim sie skończył w związku z tym ceny na pewno spadły.

Ktoś wie za ile da się teraz kupic m2 na rynku wtórnym i pierwotnym?

• mapo0 Re: a większe mieszkania jak chodzą? 20.01.13, 20:59
            sam się zastanawiam, nikt nie pisze, nikt nie kupuje??
            • Gość: Borsuk bimbrownik Re: a większe mieszkania jak chodzą? IP: *.pools.arcor-ip.net 20.01.13, 21:18
              Za co mapo0 za co..? Skoro tchorzofretce zamykaja ostatnia deske ratunku nad Malta i nici z wynoszenia zacieru w termosie..!! Ciezkie czasy mapo0 ciezkie..!!:-))
              • Gość: bidok Re: a większe mieszkania jak chodzą? IP: *.icpnet.pl 26.01.13, 18:34
                Hej,
                A z waszego doświadczenia - na czym najlepiej zbić (wynegocjować) cenę mieszkania deweloperskiego ?? Jakie argumenty stosowaliście ??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka