agusiak27 14.08.10, 20:10 Pani doktor....nosimy butki z obcasem Thomasa,ale co jeszcze możemy zrobić.Mały ma 2,5roku i widoczne to że te nózki nie są proste.Jest ok 5-6 cm odstępu jesli nóżki złączy.Jakie ćwiczenia i co jeszcze można robić?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna_12 Re: koślawośc kolan 16.08.10, 14:03 puszczanie młodego na boso po trawie,piasku czy dywanie jak najcześciej, on ma dopiero 2,5 roczku więc jeszcze może koslawość ustąpić, w sklepach ortopedycznych do kupienia gumowa mata do chodzenia jeż.W póżniejszym czasie(wiek około 4 lat)jeżeli będzie potrzeba, ortopeda pewnie zaleci wkadki specjalnie odlewane do nóżki dziecka.Mojej córce wada wyszła dopiero około 3 roku zycia 6- 7cm,zalecenia były j/w ale niestety u nas zostało 4 cm i pewnie juz nic nie pomoze młoda ma 8,5 roku i troszkę NÓZKI w X. Odpowiedz Link Zgłoś
forencka Re: koślawośc kolan 19.08.10, 13:05 Mój ortopeda absolutnie zabronił chodzenia boso. Powtórzył to kilka razy... Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: koślawośc kolan 19.08.10, 13:16 a moja ortopeda zalcała jak najwięcej chodzenia boso. Widziała też sandały córki: bez sztywnej piętki, za to b. elastyczne i powiedziała, że są ok.Córka miała skończone 2,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: koślawośc kolan 16.08.10, 14:25 rower, żadne łyżwy, rolki, nic, gdzie jedna noga odpycha się od drugiej. Siedzenie po turecku, nigdy z nogami podwiniętymi. Wiadomo, że to dotyczy częściowo starszych dzieci, ale dzieci szybko rosną... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaalbrecht Re: koślawośc kolan 18.08.10, 21:08 a byliście Państwo u ortopedy? Odpowiedz Link Zgłoś
agusiak27 Re: koślawośc kolan 04.09.10, 15:27 tak,ortopeda prócz bucików thomasa i nie saidaniu z nózkami pomiędzy pupą nic więcej nie mówił.Dlatego pytam Panią i forumowiczki o radę jakie ćiwczenia dla takich nóżek można wykonywać. Odpowiedz Link Zgłoś