Dodaj do ulubionych

Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić G...

02.11.12, 20:58
>Radni z Łazarza proponują, aby strefa rozciągała się
> nie do ul. Hetmańskiej (jak proponują urzędnicy),
> tylko jeszcze kawałek dalej - do ul. Krauthofera i Palacza.
Chciałem nieśmiało zauważyć że zbliżamy się niebezpiecznie do granicy miasta.
Zapewne kolejna będzie Wilda. Nie ograniczajcie się Panowie do granicy na Hetmańskiej. Co najmniej do Czechosłowackiej.

Ostatni gasi światło...
Obserwuj wątek
    • Gość: Kamil To się nazywa zabawa z zapałkami IP: *.centertel.pl 02.11.12, 21:25
      Niestety bawią się nimi dorośli. Niezbyt mądrzy a nawet kompletnie niemądrzy. To co się dzieje w ciasnym Poznaniu woła o pomstę. Trzeba tych radnych pozbyć się w następnych wyborach. Zanim doprowadzą to miasto do kompletnego paraliżu.
      • Gość: Alex Re: To się nazywa zabawa z zapałkami IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.12, 11:57
        Do kompletnego paraliżu komunikacyjnego doprowadziła w Poznaniu obłędna polityka komunikacyjna obecnie rządzącej ekipy, która nieodpowiedzialnie i bezmyślnie przekształca miasto w raj dla samochodów i piekło dla mieszkańców. Pokaż mi drugie takie miasto w cywilizowanym świecie, gdzie samochody przy pełnej aprobacie policji i SM mogą bezkarnie parkować na chodnikach, trawnikach, rozjeżdżać i dewastować osiedlowe parki, boiska i place zabaw. Gdzie miejskie ulice przy których położone są cenne zabytki odgradza się wysokimi na 3 metry ekranami dźwiękochłonnymi. Gdzie pieszych traktuje się gorzej niż śmieci i gdzie żaden policjant nie zareaguje na jawne i powszechne wykroczenia kierowców polegające na chamskim nie przepuszczaniu nikogo na pasach. Gdzie w ścisłym centrum, które z definicji powinno być przeznaczone tylko dla pieszych i rowerzystów, wprowadzono debilne przyciski zapalające zielone dla pieszych dyskryminując ich w ten sposób i sprowadzając do roli obywateli 2 kategorii. Samochodów w Poznaniu jest po prostu za dużo i aby zlikwidować paraliż komunikacyjny należy dwukrotnie ograniczyć ich ilość do przeciętnej w miastach zachodnioeuropejskich. Można to osiągnąć bardzo łatwo cywilizując prawo dotyczące parkowania i dostosowując je do standardów europejskich.
        • Gość: Kamil Każdy kierowca jest pieszym IP: *.centertel.pl 03.11.12, 12:35
          I niech to będzie tobie za odpowiedź. Mądremu wystarczy a głupiemu i tak się nie przemówi do rozumu, więc szkoda na niego czasu
          • jalapeno_hot_pepper Re: Każdy kierowca jest pieszym 04.11.12, 09:08
            Tak, ale nie w Poznaniu. Poznańscy kierowcy gardzą pieszymi i mają ich w głębokim poważaniu. Widać to zwłaszcza na przejściach dla pieszych, gdzie można stać 5 godzin i żadne auto Cię nie przepuści, nawet jeżeli jesteś 80-cio letnią staruszką. Co więcej, nawet policja i SM nie reagują na takie zachowania, gdyż jest to nasza powszechnie aprobowana lokalna specyfika. Specyfika spowodowana poznańskim zapóźnieniem cywilizacyjnym.
            • wlodzimierz_nowak Re: Każdy kierowca jest pieszym 04.11.12, 10:57
              jalapeno_hot_pepper napisał:
              > Tak, ale nie w Poznaniu. Poznańscy kierowcy gardzą pieszymi i mają ich w głębok
              > im poważaniu. Widać to zwłaszcza na przejściach dla pieszych, gdzie można stać
              > 5 godzin i żadne auto Cię nie przepuści, nawet jeżeli jesteś 80-cio letnią star
              > uszką. Co więcej, nawet policja i SM nie reagują na takie zachowania, gdyż jest
              > to nasza powszechnie aprobowana lokalna specyfika. Specyfika spowodowana pozna
              > ńskim zapóźnieniem cywilizacyjnym.

Samobiczowanie nikomu jeszcze do niczego się nie przysłużyło. Jeśli uważasz, że to poznańska specyfika to zostań pieszym i pospaceruj po Łodzi, Warszawie, Wrocławiu... Tam jest jeszcze gorzej. Lepiej w sposób odczuwalny niż w Poznaniu jest, z odwiedzanych przeze mnie w ostatnich latach miast, jedynie na Śląsku i w Bydgoszczy.

W Poznaniu widać skłonności stadne. Jeden kierowca przepuszczający pieszych na jednych pasach sprawia, że kilku innych na kolejnych zebrach też się zatrzymuje i przepuszcza. I to jest bardzo pozytywne, gdyż pokazuje, że ewentualne działania (dzisiaj widać całkowitą obojętność) SM i policji oraz akcje społeczne mają w ogóle grunt społeczny, na którym mogą działać.
              • jalapeno_hot_pepper Re: Każdy kierowca jest pieszym 04.11.12, 11:15
                Nie będę się wypowiadał na temat innych polskich miast, ponieważ ich nie znam. Mieszkam natomiast w Poznaniu i wiem, że zachowanie poznańskich kierowców daleko odstaje od standardów światowych. To, co się dzieje w Krakowie, Wrocławiu czy Łodzi mówiąc szczerze średnio mnie interesuje.
    • Gość: posnaniensis Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić IP: *.icpnet.pl 02.11.12, 21:27
      No cóż... PT Radni, gdy już wprowadzą postulowane zmiany, wsiądą na rowery i będą przemieszczać się ścieżkami oraz kontrapasami dla rowerzystów po sparaliżowanym (obecnie "tylko" zakorkowanym) podczas imprez targowych Łazarzu. I to ma nastąpić w trakcie remontów Kaponiery, Mostu Uniwersyteckiego, wiaduktu górczyńskiego, przedłużenia PST, przebudowy układu komunikacyjnego na M.Dworcowym ??!! A tak na marginesie : co na to rada Osiedla Targowego?
      • Gość: pyra Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić IP: *.icpnet.pl 02.11.12, 22:51
        Od dwóch lat nie ma już Rady Osiedla Targowego.
        Stanowisko Rady Osiedla Św. Łazarz uwzględni teraz Zarząd Dróg Miejskich, który ma przygotować całościową koncepcję poszerzenia Strefy Płatnego Parkowania na Łazarz:
        www.lazarz.pl/?id=2&nr=4400
    • pieszy_miejski wreszcie rzeczowe konkrety i Dolna Głogowska! 02.11.12, 21:36
      "Społeczeństwo poznańskie zostało w wyniku przyspieszonego procesu liberalizacji i rozwoju gospodarki, zaskoczone gwałtownym i skokowym przyrostem komunikacji samochodowej. Przekonanie o tym, że sytuacja komunikacyjna nie może ulec poprawie poprzez prowadzeniu polityki zaspokajania rosnących zapotrzebowań ruchu samochodów osobowych, nie jest jeszcze w Poznaniu dostatecznie ugruntowane." Źródło:Problemy cele i priorytety w zakresie transportu dla potrzeb Studium uwarunkowań i kierunków w zagospodarowania przestrzennego miasta Poznania przygotowane przez (Gesellschaft fur Stadterneuerung mbH oraz Planungsgemeinschaft Verkehr dla MPU Poznań Alternatywne drogi "Miejska Pracownia Planowania Urbanistycznego opracowała koncepcję przebudowy ulicy Głogowskiej, która przewidywała tylko jeden pas ruchu oraz pas na parkowanie samochodów. Autorzy projektu wychodzili z założenia, iż w przyszłości Głogowska straci swą funkcję drogi wylotowej na Wrocław, którą to przejąć miałaby planowana Dolna Głogowska. Nikt jednak nie wie, kiedy Dolna Głogowska powstanie." A to było kilkanaście lat temu źródło: www.lazarz.pl/wiesci/pdf/GL05.pdf
      • lukask73 Głogowska tylko 2 × 1 03.11.12, 05:08
        "Za dużo samochodów przejeżdża Głogowską, aby można było uczynić ją 1-pasową"

Głogowska jest de facto 1-pasowa. Jeszcze nigdy w życiu nie zdarzyło mi się przejechać Głogowską tak, aby w żadnym miejscu nie natknąć się na kogoś, kto postanowił z prawego pasa urządzić sobie parking. A jeżdżę tam często (również jako pasażer) od ok. 30 lat.

Wywalić to towarzystwo z chodnika, na prawym pasie dozwolony postój, a na chodniku będzie mógł powstać nawet niewielki pas zieleni.
        • Gość: Roman Re: Głogowska tylko 2 × 1 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.11.12, 08:10
          Brawo lukaks73!! Tak własnie być powinno. Jeśli wywalimy samochodziarstwo na prawy pas, to zmieniści się tam nie tylko (jak slusznie propnujesz) zieleń, ale również mała architektura (ławki itp) i droga rowerowa.

Dlaczego bowiem jest tak, że na dziesiątkach ulic w mieście (i to myslę tu o ważnych ulicach, a nie jakiś osiedlowych) blachosmrodziarz ma przejazd (jezdnię) i miejsce do zaparkowania, a rowerzysta nie ma nic?? Tylko mi, pls, nie odpowiadajcie słowami Wąsacza z Łopianowej, iż "W Poznaniu nie ma tradycji". Gdyby zamknąć 90% ulic, też nie byłoby tradycji jeżdżenia samochodem ;)
          • wlodzimierz_nowak Re: Głogowska tylko 2 × 1 03.11.12, 18:58
            Gość portalu: Roman napisał(a):
            > Brawo lukaks73!! Tak własnie być powinno. Jeśli wywalimy samochodziarstwo na pr
            > awy pas, to zmieniści się tam nie tylko (jak slusznie propnujesz) zieleń, ale r
            > ównież mała architektura (ławki itp) i droga rowerowa.

Sam jeżdżę rowerem po mieście, ale rowerzyści nie są celem tych zmian. PRZEDE wszystkim chodzi o:
            - doprowadzenie do sytuacji, w której tramwaj ani na chwilę nie zatrzyma się na żadnych światłach, a jedynie na przystankach,
            - pieszy będzie czekał na zielone światło by przejść na drugą stronę Głogowskiej nie dłużej niż czeka w takich dzielnicach w Monachium, czyli 25-35 sekund.
            - piesi będą mieli dużo przestrzeni na chodnikach dzisiaj zastawionych nielegalnie (brak egzekucji parkowania równoległego) przez samochody, co pomoże uratować to co zostało na Łazarzu z tamtejszego handlu,
            - mieszkańcy będą mieli wyraźną poprawę w zakresie natężenia hałasu, spalin i poczucia chaosu przestrzennego,
            www.my-poznaniacy.org/index.php/nasze-tematy/komunikacja-i-transport/87-aktualnosci-komunikacyjne/738-jak-usprawnic-komunikacje-miejska-bez-kosztow
            > dajcie słowami Wąsacza z Łopianowej, iż "W Poznaniu nie ma tradycji". Gdyby zam
            > knąć 90% ulic, też nie byłoby tradycji jeżdżenia samochodem ;)

A propos tradycji... Głogowska w latach 30tych była jedną z tych ulic głównych, na których była bardzo długa droga rowerowa. Poznań miał sieć dróg rowerowych chyba większą niż ma ich dzisiaj.
            • kocurko Bajki 03.11.12, 21:00
              Niestety z nich dawno wyrosłem
        • kocurko Re: Głogowska tylko 2 × 1 03.11.12, 10:13
          lukask73 napisał:

> Głogowska jest de facto 1-pasowa. Jeszcze nigdy w życiu nie zdarzyło mi się prz
          > ejechać Głogowską tak, aby w żadnym miejscu nie natknąć się na kogoś, kto posta
          > nowił z prawego pasa urządzić sobie parking.

To prawda. A dlaczego? Bo nie ma gdzie postawić samochód. Tam nie ma parkingów.

• wlodzimierz_nowak Re: Głogowska tylko 2 × 1 03.11.12, 19:01
            kocurko napisał:

> lukask73 napisał:
            >
            > > Głogowska jest de facto 1-pasowa. Jeszcze nigdy w życiu nie zdarzyło mi s
            > ię prz
            > > ejechać Głogowską tak, aby w żadnym miejscu nie natknąć się na kogoś, kto
            > posta
            > > nowił z prawego pasa urządzić sobie parking.
            >
            > To prawda. A dlaczego? Bo nie ma gdzie postawić samochód. Tam nie ma parking
            > ów.

Nigdzie na świecie nie ma tylu parkingów w miastach by wszyscy chętni mogli zaparkować. Dlatego ogranicza się czasowo albo kosztowo możliwość parkowania, żeby zapewnić zwiększoną rotację miejsc.
            Jeśli protestujesz (a zapewne tak), to zapytaj dłużej żyjących co się działo w grudniu 2003, gdy w Poznaniu na krótko przestała obowiązywać SPP.
            • kocurko Re: Głogowska tylko 2 × 1 03.11.12, 20:36
              Ależ ja pamiętam co się działo doskonale. Było normalnie, chociaż niekoniecznie komfortowo. Co ja bym dał, aby to wróciło. Mam już dosyć tego zdzierstwa, tego wiecznego biegania do parkometru i przedłużania okresu parkowania. Jeżdżenia na Pułaskiego do kasy, jeśli przypadkiem spóźniło się dopłacić.
              • Gość: z łazarza to weź tramwaj, albo taxi IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.12, 20:41
                ździerstwo? ile to kosztuje godzina parkowania na gruncie wartym za metr kilkadsiesiąt, jak nie lepiej tysięcy za metr kwadratowy? jesteś dodowany przez miasto bo wybudowało Tobie drogę, parking i płacisz ułamek tego co powinieneś. jesteś egoistą.
                • kocurko Re: to weź tramwaj, albo taxi 03.11.12, 20:58
                  Dobrze. Jestem egoistą. Nie będę jeździł tramwajem, bo mi to nie pasuje. Nigdy nie będzie pasowało. Będę natomiast pchał się do centrum samochodem kiedy tylko będę miał taką potrzebę. Będę płacił za parking, bo mnie stać, stał w korkach i przez to więcej smrodził tym siedzącym na ławeczkach i wdychającym powietrze. O to chodzi?
                  A większości ulic w Poznaniu nie wybudowało miasto. Ono to robi dopiero od pewnego czasu. Wcześniej wybudowało je i utrzymywało państwo. Również okupant.
                  Odkąd pamiętam był podatek drogowy. Płaciłem go sumiennie. Dzisiaj też płacę. Zawarty jest w benzynie. Zużywam jej dużo, więc dużo więcej płacę niż kiedyś.
                  • wlodzimierz_nowak Re: to weź tramwaj, albo taxi 04.11.12, 11:05
                    kocurko napisał:
                    > Dobrze. Jestem egoistą. Nie będę jeździł tramwajem, bo mi to nie pasuje. Nigdy
                    > nie będzie pasowało. Będę natomiast pchał się do centrum samochodem kiedy tylko
                    > będę miał taką potrzebę. Będę płacił za parking, bo mnie stać, stał w korkach
                    > i przez to więcej smrodził tym siedzącym na ławeczkach i wdychającym powietrze.
                    > O to chodzi?

To Twoja decyzja. Ale nie możesz swoim samochodem blokować ruchu ludzi, którzy wybrali bardziej przyjazny sposób poruszania się, czyli NIEsamochodem. Zresztą nie upraszczaj, rzecz w tym, żeby tym samochodem nie jeździć po śródmieściu w 4 porannych i 4 popołudniowych godzinach szczytu.

> A większości ulic w Poznaniu nie wybudowało miasto. Ono to robi dopiero od pewn
                    > ego czasu. Wcześniej wybudowało je i utrzymywało państwo. Również okupant.
                    > Odkąd pamiętam był podatek drogowy. Płaciłem go sumiennie. Dzisiaj też płacę. Z
                    > awarty jest w benzynie. Zużywam jej dużo, więc dużo więcej płacę niż kiedyś.

Płacisz wciąż niemal tylko na GDDKiA oraz drogi wojewódzkie.
                    • kocurko Re: to weź tramwaj, albo taxi 04.11.12, 12:57
                      Bo miasto nie dostaje żadnych pieniędzy z budżetu, tak?

Wg mnie miasto te pieniądze wydaje mało racjonalnie i to jest problem. Radni też nie myślą racjonalnie.
                      Przykład? Proszę bardzo. Ogromne odszkodowania dla budowlańców, które rujnują budżet.
                      Po takim milionowym odszkodowaniu nikt nie powinien dostać diety, nagrody, czy premii przez cały rok a i to byłoby mało.
                      • wlodzimierz_nowak Re: to weź tramwaj, albo taxi 05.11.12, 20:48
                        kocurko napisał:

> Bo miasto nie dostaje żadnych pieniędzy z budżetu, tak?

Na transport wystarczająca aby jedną, może dwie ulice peryferyjne wyłożyć kostką.

> Wg mnie miasto te pieniądze wydaje mało racjonalnie i to jest problem. Radni te
                        > ż nie myślą racjonalnie.
                        > Przykład? Proszę bardzo. Ogromne odszkodowania dla budowlańców, które rujnują b
                        > udżet.
                        > Po takim milionowym odszkodowaniu nikt nie powinien dostać diety, nagrody, czy
                        > premii przez cały rok a i to byłoby mało.

A tu nie odmówię Ci racji.
              • wlodzimierz_nowak buhahahaha!!! 04.11.12, 11:07
                kocurko napisał:

> Ależ ja pamiętam co się działo doskonale. Było normalnie, chociaż niekoniecznie
                > komfortowo. Co ja bym dał, aby to wróciło. Mam już dosyć tego zdzierstwa, tego
                > wiecznego biegania do parkometru i przedłużania okresu parkowania. Jeżdżenia n
                > a Pułaskiego do kasy, jeśli przypadkiem spóźniło się dopłacić.

Przepraszam, ale odpoczywam w weekend na świeżym powietrzu i to zwiększa jasność umysłu. A zatem fakty trzeba nazwać po imieniu. Mam przekonanie graniczące z pewnością,że nie pamiętasz owego grudnia 2003.

www.rmf24.pl/fakty/news-poznan-parkingi-bezplatne-na-ulicach-korki,nId,89428
                • leszekes Podałeś link do artykułu sponsorowanego 04.11.12, 11:34
                  przez miasto.
                  Pamiętam ten okres. Nie było tak źle. Było tylko trudniej znaleźć miejsce do pozostawienie samochodu. Przepisy nie były łamane częściej niż zwykle.
                  • wlodzimierz_nowak Re: Podałeś link do artykułu sponsorowanego 05.11.12, 20:52
                    leszekes napisał:
                    > przez miasto.
                    > Pamiętam ten okres. Nie było tak źle.

Ja wówczas pracowałem pod Wrześnią i musiałem jeździć samochodem. Zwyczajowy czas podróży 35-40 minut. W tamtym miesiącu w pierwsze dni podróż trwała prawie 2h, a po kilku dniach, gdy się mieszkańcy sami opamiętali, czasy spadły do 1h 20-30 min. Jakoś tak.

>Było tylko trudniej znaleźć miejsce do po
                    > zostawienie samochodu. Przepisy nie były łamane częściej niż zwykle.

Bynajmniej. Wówczas jeszcze za pozostawienie samochodu na zakazie dostawało się blokady (sam ze dwa razy płaciłem w latach 2000-2003). Masowo. To się skończyło ok. 2005 roku i od tego czasu zaczęło się rozbestwienie obserwowane dzisiaj jako normalne.
                    • leszekes Re: Podałeś link do artykułu sponsorowanego 05.11.12, 22:21
                      Blokady na koła są zakładane cały czas. Czy rzadziej? Nie wiem. Może...?
                      Dzisiaj do Wrześni też długo się jedzie. Za to autostradą dużo, dużo szybciej :)
      • Gość: wójt Re: Dolna Głogowska IP: *.icpnet.pl 04.11.12, 22:10
        (...) Nikt jednak nie wie, kiedy Dolna Głogowska powstanie.

A póki jej nie będzie, lepiej nie kombinujta z Górną.
    • pozmigun Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić G... 02.11.12, 22:12
      Brawa dla rady! Mam nadzieję, że ZDM wysłucha tych postulatów, a sami radni nie dadzą się zaszczuć ludziom, którzy o kreowaniu przestrzeni miejskiej mają takie pojęcie, jak gupik o fizyce jądrowej.

Te pomysły dają szansę na stworzenie najlepszej, najbardziej przyjaznej ludziom dzielnicy śródmiejskiej. To krok ku cywilizacji, ku procesom, które od lat trwają już w miastach zachodnich (nawet amerykańskich, tak zaczadzonych przecież motoryzacją - www.brookings.edu/research/papers/2012/05/25-walkable-places-leinberger). Skorzystają mieszkańcy, skorzystają miejscowi przedsiębiorcy. Jeśli to się uda, kolejne części Poznania pójdą w ślady Łazarza.
      • Gość: miglantz Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić IP: *.icpnet.pl 02.11.12, 22:31
        No tak. Tak jak teraz są korki, to później będzie Sodoma i Gomora. Świetne pomysły radnych, którzy "na pewno jeżdżą na rowerach" - ale 4 kołowych. Rozwiązanie ma sens dopiero jak wybudowana będzie w 100% obwodnica miasta. A nie tak jak teraz tylko poszczególne odcinki. Mimo że TIRy jadą arciszewskiego i dalej, to wiele aut zasuwa głogowską. Ja nie wyobrażam sobie w takiej sytuacji dojazdu z Komornik np. na dworzec PKP czy do lekarza w centrum miasta ulicą Głogowską.
        • Gość: takietam Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić IP: *.icpnet.pl 03.11.12, 00:06
          Mieszkańcy Komornik nie są mieszkańcami Poznania, a to mieszkańcy Poznania - ze swoich podatków - muszą płacić za naprawy dróg, remonty itp...
          Pewnie najlepiej by było, gdyby z Komornik można było dojechać trzypasmówką pod sam dworzec?
          • Gość: mieszkaniec Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić IP: *.icpnet.pl 03.11.12, 00:20
            Gość portalu: takietam napisał(a):

> Mieszkańcy Komornik nie są mieszkańcami Poznania, a to mieszkańcy Poznania - ze
            > swoich podatków - muszą płacić za naprawy dróg, remonty itp...
            > Pewnie najlepiej by było, gdyby z Komornik można było dojechać trzypasmówką pod
            > sam dworzec?

Ja jestem mieszkańcem Poznania, ale codziennie rozjeżdżam drogi w Komornikach
            bo tam pracuję. Niestety Poznań staje się dla mnie coraz mniej atrakcyjny. Pracę
            mam poza miastem, na zakupy jeżdżę po drodze z pracy do marketu poza centrum
            miasta, w Poznaniu oprócz załatwiania spraw urzędowych ewentualnie idę na Stary
            Rynek na piwko... idę, bo mam blisko, a komunikacja miejska jest niestety droga
            (za 3 przystanki tramwajem - ok. 5 min jazdy zapłacić bym musiał 2,60 zł, więc
            lepiej mi jest pójść pieszo, co łącznie zajmuje ok. 7-10 min dłużej).
            • lukask73 Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić 03.11.12, 05:11
              Znaczy to Ciebie szukał ostatnio na rynku nasz Ryszard w eskorcie el commendante? :-)

Tak czy siak popieram rozsądne podejście do komunikacji pieszej.
          • wlodzimierz_nowak a przesiadka na tramwaj ?! 03.11.12, 19:21
            Ja nie rozumiem jaki problem jest z zostawieniem samochodu na Górczynie i podjechanie tramwajem. Każdego dnia roboczego wielu ludzi zostawia samochody koło mnie na Starym Grunwaldzie i jedzie do śródmieścia. Nie mam im tego za złe, jeśli tylko nie rozjeżdżają chodników i trawników. A by tak nie robić wystarczy podejść na tramwaj 200 m. Niestety nie mamy Park and Ride, które Warszawa zbudowała sobie już 7 lat temu. Niestety musimy się uczyć od Warszawy.
            Już w 2009 roku 10% kierowców w Poznaniu przesiadało się od pewnego punktu na tramwaj albo rower.
            poznan.naszemiasto.pl/artykul/263723,raport-komunikacyjny-naukowcy-z-uam-sprawdzili-nasze,id,t.html?kategoria=687#material_2
            • Gość: urbanek Re: a przesiadka na tramwaj ?! IP: *.centertel.pl 04.11.12, 05:55
              To gdzie są te darmowe miejsca postojowe na Grunwaldzie?
              • wlodzimierz_nowak Re: a przesiadka na tramwaj ?! 04.11.12, 11:09
                Gość portalu: urbanek napisał(a):

> To gdzie są te darmowe miejsca postojowe na Grunwaldzie?

Tam gdzie się znają... A że myśli tak bardzo wielu mieszkańców Poznania, to ulice Ostroroga, Skarbka, Promienista, Słoneczna, parking koło parafii Kantego, Cześnikowska, Włodkowica są dokumentnie zastawione w godzinach pracy, gdy mieszkańców nie ma w domach.
                • leszekes Re: a przesiadka na tramwaj ?! 04.11.12, 11:52
                  Sam widzisz, że samochody nie znikają jak się pomodlisz. One zawsze gdzieś są i... będą. PARKINGI BUDOWAĆ TRZEBA !!!
                  Co do tego nikt mądry nie może mieć wątpliwości. Poszerzanie płatnej strefy tylko przesuwa auta i nie likwiduje ich jak myślą twoi mało kumaci poplecznicy :)))
                  Już stoją pod twoim domem :)))
                  Zaproponuj przesunięcie strefy aż do tych ulic a potem pobiegnij po identyfikator za 10 zł. Albo lepiej. Postaraj się o darmowy :)))
                  • wlodzimierz_nowak 1999 05.11.12, 21:02
                    leszekes napisał:

> Sam widzisz, że samochody nie znikają jak się pomodlisz. One zawsze gdzieś są i
                    > ... będą. PARKINGI BUDOWAĆ TRZEBA !!!

Czytał byś uważniej, to wiedziałbyś, że chwalę często Warszawę za wybudowanie 12 tu parkingów P+R za miejskie pieniądze, bez liczenia na wujka z kapitałem. To kwestia priorytetów inwestycyjnych.

> Co do tego nikt mądry nie może mieć wątpliwości. Poszerzanie płatnej strefy tyl
                    > ko przesuwa auta i nie likwiduje ich jak myślą twoi mało kumaci poplecznicy :))
                    > )
                    > Już stoją pod twoim domem :)))
                    > Zaproponuj przesunięcie strefy aż do tych ulic a potem pobiegnij po identyfikat
                    > or za 10 zł. Albo lepiej. Postaraj się o darmowy :)))

W 1999 roku w addendum do Polityki Transportowej autorzy sugerują Poznaniowi nie tylko rozszerzenie Stref na Śródmieście (to zapisano już w 1994), ale także przeniesienia ich na korytarze, tak by odsuwały się od śródmieścia w pobliżu tramwaju korytarzami.

Oczywiście, że kupiłbym abonament. Więcej, takie abonamenty powinny zostać ograniczone tylko do bliskiej okolicy domu, żeby zniechęcić do kursowania po fyrtlach.
        • wlodzimierz_nowak utopia I ramy 03.11.12, 19:16
          2 punkty.

Gość portalu: miglantz napisał(a):
          > No tak. Tak jak teraz są korki, to później będzie Sodoma i Gomora. Świetne pomy
          > sły radnych, którzy "na pewno jeżdżą na rowerach" - ale 4 kołowych. Rozwiązanie
          > ma sens dopiero jak wybudowana będzie w 100% obwodnica miasta.

1. Łazarz ma potwornie przekroczone normy hałasu i spalin i ludzie z niego uciekają. Miała powstać Dolna Głogowska, ale ZDM zawsze wybierał "pilniejsze" inwestycje wlotowe do miasta. Złośliwi twierdzą, że urzędnicy się pobudowali pod miastem. Teraz długo nie będzie pieniędzy na duże projekty i trzeba sobie jakoś radzić.

A nie tak jak t
          > eraz tylko poszczególne odcinki. Mimo że TIRy jadą arciszewskiego i dalej, to w
          > iele aut zasuwa głogowską. Ja nie wyobrażam sobie w takiej sytuacji dojazdu z K
          > omornik np. na dworzec PKP czy do lekarza w centrum miasta ulicą Głogowską.

2. Jak słusznie zauważasz, bardzo wielu kierowców traktuje Głogowską jako dobry skrót na w trasie Suchy Las/Piątkowo/Naramowice/Koziegłowy-Górczyn/Świerczewo/Komorniki, gdy ten ruch winien się odbywać po II ramie, czyli po stronie zachodniej Reymonta-Niestachowska-Solidarności albo wschodniej Hetmańska-Zamenhofa-Hlonda.
          Niestety problemem jest koncepcja I ramy jako ulicy o wysokiej przepustowości, która zasysa ruch m.in. przez Głogowską. Dlatego tak dużym błędem była rozbudowa Roosevelta. Polityka miasta zakłada nierozubudowywanie ulic pod popyt na drogi, a i tak się to robi, ponieważ tego się nie rozumie albo rozumieć nie chce.
          • Gość: urbanek To nie utopia IP: *.centertel.pl 04.11.12, 06:01
            Drogi to taki krwiobieg, system naczyń połączonych. Tego zdajesz się nie rozumieć. Jeśli gdzieś powstaje zator, pozostałe krwinki popłyną inną drogą. Tak zawsze było, jest i będzie. Nie chcesz aby płynęły najkrótszą drogą, daj im dłuższą, ale lepszą, szybszą.
            • wlodzimierz_nowak Re: To nie utopia 04.11.12, 10:41
              Gość portalu: urbanek napisał(a):

> Drogi to taki krwiobieg, system naczyń połączonych. Tego zdajesz się nie rozumi
              > eć. Jeśli gdzieś powstaje zator, pozostałe krwinki popłyną inną drogą. Tak zaws
              > ze było, jest i będzie. Nie chcesz aby płynęły najkrótszą drogą, daj im dłuższą
              > , ale lepszą, szybszą.

Zdaje się, że nie zastanowiłeś się przed napisaniem swych słów. Właśnie zdając sobie sprawę z reguł ruchu samochodowego przedkładam moją propozycję. Skoro polityka transportowa Miasta Poznania zakłada bezwzględne preferencje dla transportu zbiorowego i niezmotoryzowanego w śródmieściu (preferencje nie oznaczają oczywiście eliminacji innych typów), to znaczy, że nie ma potrzeby urbanistycznej tworzenia ulic klasy głównej w śródmieściu.
              Jest II rama i ona winna służyć jako podstawowy korytarz ruchu międzydzielnicowego, a niestety za takowy służy dzisiaj I rama.
              • leszekes Re: To nie utopia 04.11.12, 11:09
                II Rama nie jest drogą nowoczesną. To zwykłe ulice umownie zwane obwodnicami. Zresztą tak jak pierwsza.
                To jest problem, z którym trzeba się zmierzyć. Nie wolno powielić tych samych błędów przy budowie trzeciej...
                • wlodzimierz_nowak Re: To nie utopia 05.11.12, 21:07
                  Obwodnica oznacza tyle, że droga obwodzi obszar. Standard zależy od funkcji. I tak przykładowo zbyt wysoki standard I ramy sprawia, że działa ona źle wobec II ramy, która momentami jest przeciążona, ale w większości nie jest. Przeciążenie II ramy wiąże się z deficytami transportu publicznego na północnym wschodzie i zachodzie oraz brakiem obwodnicy w północno-wschodniej aglomeracji, trasy, która pozwalałaby wymknąć się z Poznania polami na tyłach Swarzędza i Tulec.
                  • leszekes Re: To nie utopia 05.11.12, 22:26
                    O wysokim standardzie I Ramy zapomnij. To są w zdecydowanej większości normalne ulice. Zresztą tak jak i II Rama. Obie niczym specjalnym się nie wyróżniają.
      • Gość: k Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.12, 22:50
        Pan Prezydent Grobelny mówił, że to dobrze, że mamy w mieście bazę samolotów odrzutowych bo to miejsca pracy.
        Pan Prezydent mówił, że nie warto budować ścieżek rowerowych bo nie ma tradycji.
        Parkingi nad Maltą zamienił w szkoły jazdy.
        Mam w nosie piłkę kopaną i niepotrzebne nikomu zamki.
        Mam dość kontaktów z urzędem miasta gdzie nie przyjmuje się reklamacji i wzrastających lawinowo podatków. Już dawno myślę, żeby zrobić to co inni, wynieść się i zostać PZ. Tak jak Pan Prezydent Grobelny nie mieszkać w Poznaniu.
        W Poznaniu zostaną emeryci i kibole ( wyborcy Pana Prezydenta) orazi studenci. Moje podatki pójdą do innej gminy, bez niepotrzebnych inwestycji i hałasu.
        Zróbcie choć zegary sekundowe na sygnalizacji świetlnej, będzie szybciej i ekologicznej.

Poznań jest może wart poznania ale nie mieszkania.
      • Gość: macbet Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.12, 22:59
        Niby jak skorzystają przedsiębiorcy - jak będę miał jechać do firmy w strefie robiąc pare okrążeń (bo ulice zwężone i jednokierunkowe, a nie ma gdzie stanąć) i jeszcze zapłacić za postój to wybiorę taką poza strefą. Jak będzie działać np.Rynek Łazarski ściągający nie tylko miejscowych? Skoro radni miejscy są tak chętni na kasę to niech wprowadzą strefę w całym Poznaniu - po co się ograniczać, a wszyscy będą sprawiedliwie łupieni.
        • lukask73 Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić 03.11.12, 05:14
          Kolego, po piwo do sklepu za rogiem pójdziesz pieszo. Przynajmniej będziesz miał chodnik, a nie prześwit ca. 30 cm od obszczanej przez psy ściany. A jeśli będziesz chciał załatwić coś grubszego i potrzebował transport, to 2 zł za parkowanie naprawdę nie stanowią różnicy. Zapominasz, że samochód najogólniej nie jest za darmo?
          • leszekes Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić 03.11.12, 23:45
            No bo jak znikną samochody to psy przestaną szcz... na mur... i zostawiać na chodniku grubszą sprawę :))))
            Co za argument. Musiałem usiąść.
      • Gość: Józwa Przedsiębiorcy tylko na tych pomysłach stracą IP: *.centertel.pl 03.11.12, 05:17
        Tak jak stracili już na Jeżycach. Trzeba się będzie przenieść do centrów handlowych z zakupami pozostawiając mieszkańcom te małe sklepiki.
        • wlodzimierz_nowak Re: Przedsiębiorcy 03.11.12, 19:28
          Gość portalu: Józwa napisał(a):

> Tak jak stracili już na Jeżycach. Trzeba się będzie przenieść do centrów handlo
          > wych z zakupami pozostawiając mieszkańcom te małe sklepiki.

Proszę o przykłady tych strat przedsiębiorców na Jeżycach. Przedsiębiorcy na Jeżycach to stracą jak powstaną centra handlowe Gajowa i Brama Zachodnia, na które obecny prezydent wydał zgody. A na razie, to na Jeżycach w ogóle da się w końcu zaparkować dzięki strefie.

Ale tak na Jeżycach, jak na Łazarzu, jak i w centrum ZDM powinien urządzić na rogu każdej ulicy miejsca parkingowe tylko dla dostaw i przedsiębiorcy mogliby sami nimi administrować, ustalać o której godzinie kto ma mieć dostawę.
          • kocurko Re: Przedsiębiorcy 03.11.12, 20:49
            wlodzimierz_nowak napisał:

> Proszę o przykłady tych strat przedsiębiorców na Jeżycach.

Moja siostra. Ma na Jeżycach zakład fryzjersko-kosmetyczny. Odkąd klienci zostali zmuszeni do płatnego parkowania obroty nagle zmniejszyły się o 1/3. Klnie tą strefę na czym świat stoi.
            Drugi salon ma na Wildzie. Tam obroty pozostały na tym samym poziomie a w trzecim na Łazarzu nawet minimalnie wzrosły.

> Ale tak na Jeżycach, jak na Łazarzu, jak i w centrum ZDM powinien urządzić na r
            > ogu każdej ulicy miejsca parkingowe tylko dla dostaw i przedsiębiorcy mogliby s
            > ami nimi administrować, ustalać o której godzinie kto ma mieć dostawę.

Tego nie da się załatwić. Dostawcy mają swoje własne grafiki i nie są w stanie dostosować się do tych godzin. Coś o tym wiem, bo moje samochody też dostarczają towar do odbiorców. Nigdy nie wiadomo, ile czasu mój człowiek będzie w danym punkcie. Czasem jakiegoś trzeba ominąć, innym razem szybko podjechać. Poza tym każdemu szefowi pasuje inna godzina.

• wlodzimierz_nowak Re: Przedsiębiorcy 04.11.12, 11:18
              kocurko napisał:
              > wlodzimierz_nowak napisał:
              > Moja siostra. Ma na Jeżycach zakład fryzjersko-kosmetyczny. Odkąd klienci zosta
              > li zmuszeni do płatnego parkowania obroty nagle zmniejszyły się o 1/3. Klnie tą
              > strefę na czym świat stoi.

Dzięki.

> Tego nie da się załatwić. Dostawcy mają swoje własne grafiki i nie są w stanie
              > dostosować się do tych godzin. Coś o tym wiem, bo moje samochody też dostarczaj
              > ą towar do odbiorców. Nigdy nie wiadomo, ile czasu mój człowiek będzie w danym
              > punkcie. Czasem jakiegoś trzeba ominąć, innym razem szybko podjechać. Poza tym
              > każdemu szefowi pasuje inna godzina. >

Nie wiadomo il czasu człowiek będzie w danym punkcie. Dokładnie na tym polega nieprzewidywalność zakorkowania miast. To jest normalne.

Jeśli masz samochody, to już zacznij czytać o tym jak zmienić logikę transportu towarów. Bardzo ważne jest przestawienie się na wykorzystanie parametru dostępności strefowej, a nie odległości, jako czynnika wyznaczającego trasy samochodów/kierowców. To zmniejsza straty oraz pomoże Ci się dostosować do wprowadzenie tego typu regulacji dostaw. Czasy dostarczania gdy wygodnie dostawcy i właścicielowi sklepu zbliżają się ku końcowi.

No i wyposaż ich już w wózki dwukołowe oraz skrzynki na towary, jeśli nie są znormalizowane. Możesz sobie narzekać ile chcesz na konieczne zmiany, ale one i tak są nieuniknione. Jeśli prowadzisz firmę, to powinieneś móc je ogarnąć. Poznań już przed dekadą miał ogarnąć temat systemu dostaw towarowych. Stoimy niestety w miejscu.

I na koniec. Powinieneś gorąco kibicować naszym projektom. Chcemy zwiększyć liczbę mieszkańców poruszających się MPK po mieście. Tylko to jest w stanie odkorkować ulice i pozostawić miejsce
              • wlodzimierz_nowak Re: Przedsiębiorcy 04.11.12, 11:20
                wlodzimierz_nowak napisał:
                > I na koniec. Powinieneś gorąco kibicować naszym projektom. Chcemy zwiększyć lic
                > zbę mieszkańców poruszających się MPK po mieście. Tylko to jest w stanie odkork
                > ować ulice i pozostawić miejsce
                dla ludzi na ulicach, którym jazda transportem publicznym jest zbyt uciążliwa (ludzie chorzy, rodziny z dziećmi, którym komunikacją jest dużo dłużej, gdyż nie mieszkają albo nie mają celu podróży w obrębie sieci dobrej jakości) albo niemożliwa (towary, usługi).
              • kocurko Re: Przedsiębiorcy 04.11.12, 12:51
                Rynek jest taki jaki jest. Konkurencja wymusza elastyczność. Dlatego będę dalej dostosowywał się do oczekiwań moich odbiorców. Zacznę wsłuchiwać się w twoje słowa to moje miejsce zajmą inni. Oni tylko czekają na potknięcie.
                W moim przypadku wózek żaden się nie sprawdzi. Nie handluję chlebem, czy napojami. Śmieszą mnie te wszystkie znaki zakazu parkowania z tabliczkami "dostawy od 10 do 6". Myślisz, że ktoś specjalnie dla moich kierowców przyjedzie w nocy aby przyjąć towar? Sklepy są czynne od 10 do 18. Przedsiębiorcy maja po kilka salonów i wszędzie nie być nie mogą.
                • wlodzimierz_nowak Re: Przedsiębiorcy 05.11.12, 21:04
                  kocurko napisał:

> Rynek jest taki jaki jest. Konkurencja wymusza elastyczność. Dlatego będę dalej
                  > dostosowywał się do oczekiwań moich odbiorców. Zacznę wsłuchiwać się w twoje s
                  > łowa to moje miejsce zajmą inni. Oni tylko czekają na potknięcie.
                  > W moim przypadku wózek żaden się nie sprawdzi. Nie handluję chlebem, czy napoja
                  > mi. Śmieszą mnie te wszystkie znaki zakazu parkowania z tabliczkami "dostawy od
                  > 10 do 6". Myślisz, że ktoś specjalnie dla moich kierowców przyjedzie w nocy ab
                  > y przyjąć towar? Sklepy są czynne od 10 do 18. Przedsiębiorcy maja po kilka sal
                  > onów i wszędzie nie być nie mogą.

Ja Ci zarysowałem jak się będzie zmieniało makrootoczenie. Czy skorzystasz z mojej rady czy nie, to Twoja sprawa. Jesteś przedsiębiorcą, więc od Ciebie wymaga się nieco więcej myślenia.
                  Myślę, że Twoi klienci muszą zatrudnić ludzi do przyjmowania towaru. To pierwsza sprawa. A miasto jest od zapewniania systemu funkcjonowania dla wszystkich. Nie możesz narzekać na fatalny stan poruszania się, a potem pochwalać dezorganizacji.
        • kocurko Re: Przedsiębiorcy tylko na tych pomysłach stracą 03.11.12, 20:37
          Dodaj: drogie sklepiki
      • Gość: wstyd mi Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.12, 17:02
        Chyba tacy "przedsiębiorcy" jak Ty?
        W jaki sposób dojedzie do Łazarza przedsiębiorca i gdzie zaparkuje swoje auto? Czy, np. dokumentację ekonomiczną czy też techniczną dowiezie w lewej czy prawej kieszeni dresu?
        Zapytajcie o opinię kupców na Rynku Łazarskim - w jaki sposób dotrą do nich klienci - na składaku czy na rowerze marki "romet"? A dostawcy będą donosić po 500 czy 1000 m warzywka i owoce dla zamieszkujących Łazarz różnej maści ekologów na lewym czy prawym ramieniu.
        Puknijcie Wy się w te Wasze nawiedzone łepetyny.
        Mój dziadek mawiał "wszystko z umiarem". Ale on wychował się w czasach, gdy tymi terenami rządził "WILUŚ*" - prawdziwy gospodarz.
        *"WILUŚ" - Kajzer Wiluś. Cesarz niemiecki i król Prus Wilhelm II urodzony w 1849 r.
        • Gość: z łazarza kiedyś stragany były składane i nie było problemu IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.12, 17:07
          pl.wikipedia.org/wiki/Rower_transportowy
          • Gość: bolec Poznań to nie skansen IP: *.centertel.pl 03.11.12, 18:54
            Zatrzymałeś się w rozwoju a teraz zaczynasz cofać. Alzheimer gryzie?
            • wlodzimierz_nowak Re: Poznań to nie skansen 03.11.12, 19:35
              Masz rację, że Poznań to nie skansen i dlatego jak najszybciej musimy nauczyć się ratować handel ułatwieniami dla pieszych, ratować centrum poprawą szybkości przejazdu tramwajów, ratować fyrtle wyciszając ruch dla dobra mieszkańców. Jak mieszkańcy Zurychu, Monachium, Amsterdamu musimy nauczyć się do centrum jeździć inaczej niż samochodem.
              • Gość: bolec Re: Poznań to nie skansen IP: *.centertel.pl 03.11.12, 20:23
                Najpierw zbudujcie odpowiednią liczbę szerokich i w miarę bezkolizyjnych ulic obwodowych (3 rama, tak?) wraz z dojazdami do nich oraz wielkimi parkingami na skrzyżowaniach z miejską komunikacją. To po pierwsze.
                Po drugie bilet z takiego parkingu koniecznie musi być równoznaczny z ważnym biletem komunikacji miejskiej wewnątrz tak stworzonego ringu dla kierowcy i przynajmniej 3 osób z nim podróżujących.
                Jak już to wszystko będzie, to zacznijcie myśleć o uspokojeniu ruchu. Wcześniej nawet nie myślcie o akceptacji swoich pomysłów.
                • wlodzimierz_nowak Re: Poznań to nie skansen 03.11.12, 23:09
                  Warunki życia w niektórych dzielnicach nie spełniają już nawet norm granicznych, a co dopiero granic przyzwoitości. Miasto jest przede wszystkim do mieszkania, a potem dopiero do jeżdżenia wg wyboru. Radykalny byłby dopiero pomysł zamknięcia tej ulicy i dzielnicy dla ruchu samochodowego z wyłączeniem mieszkańców. Dlatego nie mów, że najpierw coś tam, gdyż III rama w standardzie obwodnicy bezkolizyjnej nie powstanie nigdy. I to wiemy już dzisiaj. Jak zrobimy najpotrzebniejsze rzecz to można pomyśleć o zbudowaniu tam ulicy takiej jak Mieszka I, czyli znacznie tańszej.
                  • leszekes Wizjoner widzący dalej jak myślący 03.11.12, 23:49
                    To dopiero mąż stanu. Wybierzmy go na miejsce Grobelnego a po 4 latach wybudujmy pomnik. Grobelnemu. Będziemy już wiedzieli, kogo i co straciliśmy.
                    No i taczka będzie potrzebna. Razem z solidnymi glanami. Zgadnij po co :)))
        • Gość: Mirek Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić IP: *.icpnet.pl 04.11.12, 14:44
          Mieszkam na Łazarzu od wielu lat. Ostatnio SM wpadła na pomysł likwidacji placu zabaw i przekształcenia go w parking. Pierwszą część placu przerobiono na parking już kilka lat temu, teraz okazuje się że miejsc dla samochodów jest za mało. Problem w tym, że parking zajmują głównie samochody nienależące do mieszkańców. Ale to właśnie my mamy zgodzić się na wycinkę drzew, żeby ustąpić miejsca samochodom i jeszcze za to zapłacić (po kilkaset złotych od każdego mieszkańca).
          • kocurko Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić 04.11.12, 17:11
            Zamontujcie szlaban
    • Gość: zGrunwaldu Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.12, 23:00
      Co za debile radni. Zwężenie Głogowskiej przeniesie ruch na ulice równoległe. Przecież Głogowskiej nie zapychają mieszkańcy okolicy ale samochody spoza Poznania. Zwężenie nie spowoduje że będzie mniej samochodów, bo jak ktoś ma przyjechać na targi z Leszna/Wrocławia (etc.) czy do miasta z Komorników (etc.) to nie wybierze roweru, tylko i tak przyjedzie autem. Głogowską wlatuje do Poznania wiele autobusów (w tym PKS), to w zasadzie jedyny wyjazd na Wrocław/Zieloną Górę czy do autostrady.
      Kompletnym debilizmem jest pomysł, że zwężenie Głogowskiej pomoże cyt. "ożywić handel przy tej ulicy". Niby jak? Cóź nowego się stanie w handlu na Głogowskiej, czego nie ma teraz? Akurat na tej ulicy wytworzył się naturalnie taki "ekosystem", że są głównie drobne sklepiki, bary, parę banków, zegarmistrze, kultowa naprawa parasoli itp. Co takiego zmieniłoby się po zwężeniu ulicy?

• Gość: z łazarza goście targowi niech jeżdżą PKP IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.12, 23:37
        autobusy mogłyby jeździć po torowisku PAT
        teraz nie ma jak i po co wystawić nic na chodnik, by usiąść i coś zjeść
        to by się zmieniło, że chciałoby się po niej chodzić
        to by się zmieniło że nie byłoby takiego hałasu
        to by się zmieniło że nie było by tyle spalin
        to by się zmieniło, że by się przyjemniej mieszkało

a kto się przezywa, ten sam się tak nazywa
        • Gość: Bella Re: goście targowi niech jeżdżą PKP IP: *.173.26.62.tesatnet.pl 03.11.12, 02:27
          A kto ma tam k.... siadać i jeść? Ludzie czasu nie mają i pieniędzy na takie bzdury jak jadanie przy Głogowskiej w brudnej knajpie gdzie gotuje jakiś samozwańczy kucharz jak z Kuchennych Rewolucji. Mają kebaby nowe być czy żarcie mrożone tyle, że przedrożone i podane na talerzu? Tylko idiota by jechał na Głogowską pięcioma okrążeniami, żeby zaparkować w strefie, zapłacić za to i zjeść mrożonkę. Debile nie radni. Chcą mieć przyjazną dzielnicę to niech wymienią chodniki i prywatnie dokupią dodatkowe parole policji by się rozprawiała z patologią. Kwietniki też by nie zaszkodziły. Jak jest ładnie dookoła to ludzie zaczynają dbać jak o swoje. Kolejne ścieżki rowerowe dla debili co i tak wolą jechać po ulicy bo asfalt jest wygodniejszy to chory pomysł. Kto wybrał tych baranów? Chyba nie mieszkają na Łazarzu...
          • lukask73 Re: goście targowi niech jeżdżą PKP 03.11.12, 05:21
            Pozwól, że ludzie sami zdecydują, gdzie będą jeść.
            A jazda rowerem po bruku naprawdę nie jest przyjemna i nie dziwię się rowerzystom, że wybierają asfalt, nawet tak nierówny jak u nas.
            • kocurko Ciekawa mentalność 04.11.12, 12:40
              W innych miejscach ludzi chcesz zmuszać do określonych zachowań a tutaj pozwalasz im na samodzielne myślenie.
              Niezły z ciebie kombinator.
        • Gość: Bella Re: goście targowi niech jeżdżą PKP IP: *.173.26.62.tesatnet.pl 03.11.12, 02:30
          Jak ktoś nie chce mieś spalin i hałasu i chce jadać na świeżym powietrzu to niech spiernicza za miasto a nie pakuje się do mieszkania na jednej z głównych ulic. Może jeszcze stawek na środku ulicy żeby łódeczką płynąć i kaczuszki karmić?
        • Gość: konio Re: goście targowi niech jeżdżą PKP IP: *.centertel.pl 04.11.12, 12:37
          Nie widzę sensu w drastycznym zmienianiu Głogowskiej. Tam trzeba tylko wyegzekwować zakaz zatrzymywania się. Od czego jest Straż Miejska?
          Do tego trochę parkingów i jest ok. Będą parkingi to można będzie zlikwidować postój na chodnikach.
          Prawdę mówiąc nie bardzo wiem gdzie by je umiejscowić, ale od czego są radni? Niech kombinują. Będą mieli robotę to przestaną pisać głupoty w internecie.
          Pozwalają na zabudowywanie każdego wolnego terenu to teraz niech się pocą.
          Panowie radni do roboty. Plany Zagospodarowania Przestrzennego czekają od 20 lat.
      • Gość: q71 Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić IP: *.icpnet.pl 03.11.12, 00:05
        Przecież Głogowska i tak co chwilę jest zwężana przez średnio-sprytnych kurierów dostawców i innych takich co im się spieszy i stają na prawym pasie "tylko na chwilkę". Jakby Głogowską zwęzić do jednego pasa to przynajmniej nikt nie mógłby już stanąć na ulicy bo zablokowałby kompletnie ruch :)
      • lukask73 Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić 03.11.12, 05:19
        Niezły dowcip. Rozumiem, że z Sieradza, Krotoszyna, ale z Leszna i Wrocławia? Jechać samochodem, robić 2 godziny jako kierowca za frajer, żeby dostać się na targi, które mają wejście praktycznie vis a vis dworca, zwłaszcza jeśli w pobliżu nie ma żadnego wygodnego parkingu?

Jeśli jeździsz na targi, to chyba nie jesteś sprzątaczką. A osoba zarządzająca szanuje swój czas i chętnie wykorzysta te dwie godziny na poczytanie tego i owego albo chociażby na odpoczynek.
    • mmmmmm000 A ja myślę, że powinni to zrobić... 02.11.12, 23:23
      ...i to możliwie jak najszybciej!!!

By się równie szybko przekonać, jaki to głupi i szkodliwy pomysł!
      Szybko odechce się innym Radom Osiedli a szczególnie Stowarzyszeniu M-P wpadania na takie pomysły!
      • Gość: z łazarza a niby czemu to ma zaszkodzić? IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.12, 23:42
        głupota polega na tym, że wyborcza nie zająknęła się o Dolnej Głogowskiej. Twoim zdaniem RO powinna dbać o interes mieszkańców swojego osiedla czy o tranzyt przez nie?
        • Gość: Alex Re: a niby czemu to ma zaszkodzić? IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.12, 23:52
          Wreszcie coś sensownego. Żal patrzeć, jak Łazarz ginie rozjeżdżany przez tysiące nielegalnie parkowanych aut. Niszczą wszystko, chodniki, trawniki, skwery. Z Głogowskiej, dawnej ulicy handlowej, urządziły sobie trasę szybkiego ruchu. Już chyba dość tego, miarka zaczyna się przebierać. Brawo radni!!!!
          • Gość: zGrunwaldu Re: a niby czemu to ma zaszkodzić? IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.12, 00:25
            Brawo radni-sradni... Przecież Głogowska nadal jest ulicą handlową. Bezrozumni radni rozleją ruch po pobocznych ulicach. Na Kasprzaka, Dmowskiego itd.
            Można dostać nazwiska tych całych dennych "radnych"?
          • Gość: techno-log Re: a niby czemu to ma zaszkodzić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.12, 01:55
            Głupota ma niestety wiele postaci. Za jeden samochód ze strefy dodatkowy podatek po 120 zł na rok, za służbowy (firmowy - tu płaci firma) lub każdy następny płatny parking lub abonament za całodzienne parkowanie. A arterią szybkiego ruchu Głogowska nie jest od czasu gdy na każdym skrzyżowaniu ustawiono sygnalizację świetlną, która opóźnia również ruch tramwajowy.
            Rady osiedli to niestety Towarzystwa Wzajemnej Adoracji stetryczałych emerytów i napalonych gó...arzy. A może podatek pogłówny, podupny i coś tam jeszcze to wszyscy spie... z tego miasta, a pozostałą reszta oszołomów zapewni dośmiertny byt na stołkach obecnym "włodarzom" stołecznego miasta wartego poznania. I pokropić jeszcze...
            • lukask73 Głupota 03.11.12, 05:28
              Jest głupotą to, że każdy może praktycznie za darmo zajmować przestrzeń publiczną swoim samochodem.
              10 zł miesięcznie to nie pieniądze. Kawałek ziemi, mieszczący na sobie samochód kosztuje od kilkudziesięciu do kilkuset tys. zł. Jest oczywiste z ekonomicznego punktu widzenia, że korzystanie z takiego majątku musi kosztować więcej niż odsetki od jego wartości na lokacie. Aktualnie byłoby to kilkaset złotych miesięcznie.

Parkowanie tylko na zasadach rynkowych. Wtedy okaże się, ile samochodów jest naprawdę potrzebnych. Bo te darmowe miejsca traktuje się jak darmowe gazety: wystarczy popatrzeć do koszy na przystankach.
              • kocurko Wprowadź jeszcze opłatę za wyjście z domu 04.11.12, 17:08
                Ostatecznie człowiek jak pies. Zajmuje miejsce. Gdzieś około metra kwadratowego. A jak pcha wózek z dzieckiem to więcej. Grubi zajmują 1,5 a nawet 2 metry kwadratowe, więc powinni płacić podwójnie. Niech schudną jak im się nie podoba.
                Kobiety mogłyby płacić też więcej, bo chodzą z zakupami, przez co są cięższe i niszczą chodniki. A dzieciaki żują gumę, więc powinny płacić 10 procent więcej, bo ją wypluwają na chodnik i człowiek się do niej przylepia.

Łukasiku73! Nie idź tą drogą, bo się tylko ośmieszasz
                hehehe
                • lukask73 Re: Wprowadź jeszcze opłatę za wyjście z domu 04.11.12, 19:21
                  Nie zaprzeczysz, że przestrzeń w mieście jest dobrem deficytowym, dlatego należy dbać o jej optymalne wykorzystanie.

Pozbyliśmy się już ruchu tranzytowego ze ścisłego centrum, po mieście nie jeżdżą już pojazdy zaprzęgowe i nie pędzi się stad krów. Po rynku teoretycznie w ogóle nie wolno niczym jeździć. Ale nadal jest za ciasno. Dlatego kolejne do odstrzału są - dla ciebie chyba niestety - samochody osobowe.

Kiedy dojdziemy do etapu, że sam ruch pieszy będzie generował zatory, być może będzie tak jak piszesz. Na razie wystarczy odblokować chodniki usuwając z nich samochody. To takie proste.

Widzisz inny sposób na ułatwienie poruszania się po mieście?
                  Podpowiem tylko, bo zza kierownicy może tego nie widzisz, że np. skrajem placu Wolności w godzinach szczytu w każdą stronę idzie taki strumień pieszych, że istniejący tam ponadpięciometrowy chodnik jest w sam raz. A i tak co chwilę ktoś próbuje go tarasować samochodem.
                  • kocurko Re: Wprowadź jeszcze opłatę za wyjście z domu 04.11.12, 23:50
                    Usunąć samochody z chodników? Jestem za. Tylko jeszcze napisz gdzie. I już nie jest to takie proste jak myślałeś
                    hehehe
                    • Gość: . Re: Wprowadź jeszcze opłatę za wyjście z domu IP: *.pools.arcor-ip.net 05.11.12, 00:05
                      Nie hehehe kaciambrze tylko miau miau..!!
                    • jalapeno_hot_pepper Re: Wprowadź jeszcze opłatę za wyjście z domu 05.11.12, 10:50
                      kocurko napisał:

> Usunąć samochody z chodników? Jestem za. Tylko jeszcze napisz gdzie. I już nie
                      > jest to takie proste jak myślałeś
                      > hehehe

To gdzie pomieścić usunięte z chodników samochody nie jest absolutnie zadaniem do rozwiązania dla władz miejskich. Zanim ktoś kupi sobie samochód, powinien pomyśleć o zapewnieniu mu legalnego miejsca do parkowania. Jeśli go na nie nie stać, nie powinien nigdy kupować auta. Na chodnikach nie należy parkować ponieważ tak jak sama nazwa wskazuje przeznaczone są do chodzenia a nie do parkowania. Tak było, jest i będzie. To samo dotyczy trawników, parków i skwerów. Być może jest to dla ciebie za trudne do zrozumienia, jeśli nie wierzysz weź do ręki słownik języka polskiego.
                      • leszekes Re: Wprowadź jeszcze opłatę za wyjście z domu 05.11.12, 18:01
                        Mylisz się. To miasto musi zapewnić odpowiednią liczbę parkingów nie chcąc być kompletnie zakorkowanym, niedrożnym.
                        Ponieważ z różnych względów nie jest w stanie tego uczynić, zezwala na chodnikowe parkowanie w niektórych miejscach.
                        Czas z tym zwyczajem skończyć.
                        Proponuję wybudować podziemne parkingi pod rynkami: Wielkopolskim, Jeżyckim i Wildeckim. Do tego kilka parkingów piętrowych na działkach należących do miasta (ważne, aby były w odpowiednich miejscach) a następnie całkowicie zakazać parkowania na chodnikach.
                        To się sprawdzi na pewno.
                        • jalapeno_hot_pepper Re: Wprowadź jeszcze opłatę za wyjście z domu 05.11.12, 20:27
                          Co do budowy parkingów podziemnych to mam trochę mieszane uczucia. Z jednej strony przy założeniu podwyższenia sprawności służb porządkowych spowodują one zmniejszenie ilości samochodów zaparkowanych na powierzchni, z drugiej przyczynią się do zwiększenia natężenia ruchu na jezdniach gdyż do tych parkingów będzie trzeba przecież jakoś dojechać. Myślę, że dużo lepszą i chyba jedyną skuteczną metodą jest przelanie środków dotychczas zarezerwowanych w budżecie miejskim na budowę dróg na podwyższenie sprawności i rozbudowę KM. Moim zdaniem tylko to pozwoli uzdrowić sytuację i przekonać Poznaniaków do przesiadki na tramwaj.
                          • leszekes Re: Wprowadź jeszcze opłatę za wyjście z domu 05.11.12, 23:35
                            Pomyśl jeszcze trochę a dojdziesz do tego, że na takim parkingu stoi zazwyczaj około 100-200 aut i nie stanowią one wielkiego problemu na jezdni. Zwłaszcza, że nagle wszystkie nie zjeżdżają pod ziemię w tym samym momencie.
                            Poznaniaków nie przekonasz do coraz droższej i mniej punktualnej komunikacji zbiorowej. Dotychczasowe akcje dzień bez papierosa, czy samochodu kończyły się zawsze sromotną klęską.
                          • lukask73 Re: Wprowadź jeszcze opłatę za wyjście z domu 06.11.12, 12:29
                            > przyczynią się do zwiększenia natężenia ruchu

To jest oczywiste. Koszt jazdy samochodem powinien odzwierciedlać wszystkie koszty rzeczywiste, zwłaszcza koszty zewnętrzne, o których wszyscy kierowcy solidarnie zapominają.

Ja wspomnę tylko o dwóch aspektach: gdy idzie się wzdłuż ruchliwej ulicy z kimś, człowiek dopiero uświadamia sobie, jaki hałas generuje ruch uliczny. Nie da się normalnie rozmawiać.

Druga sprawa: samochód osobowy podczas jazdy zajmuje powierzchnię ponad 100 m kw. (szerokość pasa ruchu razy suma długości samochodu i bezpiecznego odstępu liczonego wg norm niemieckich jako połowa prędkości w km/h). Metr kwadratowy gruntu w Poznaniu kosztuje od ok. tysiąca (na peryferiach) do kilkunastu lub więcej tys. złotych. Licząc z grubsza i średnio mamy ok. pół miliona zł inwestycji (nie licząc infrastruktury) po to, aby podróżowała jedna osoba (dokładnie to średnio 1,2, jak wynika z badań. Innymi słowy miasto rezygnuje z zainwestowania tego kapitału lub wręcz inwestuje w ludzi, którzy samochodu używają zamiast nóg. Gdyby odłożyć 500000 zł na lokacie, mielibyśmy z tego lekko 30000 zł odsetek rocznie. To jest blisko 100 zł na dzień. Wydaje się, że tyle powinien każdego kierowcę kosztować luksus poruszania się samochodem po mieście.

Oczywiście niejeden rzeknie, że po to jest miasto, aby inwestować w infrastrukturę potrzebną do życia mieszkańcom. Jasne. Tylko niech wykorzystuje środki efektywnie. Tramwaj kosztuje kilkunastokrotność ww. kwoty i wystarcza do przewiezienia tysięcy osób w ciągu dnia. Powierzchnia jednostkowa na osobę jadącą tramwajem ma się do tych 100 m kw. jak balon Baumgartnera do Słońca.

Podsumowując, nie jestem za tym, aby w mieście robić skansen, ale puszczanie wszystkiego na żywioł i schlebianie zachciankom lobby samochodowego to działanie na szkodę mieszkańców. Jeśli rzeczywiście samochody są tak potrzebne, powinniśmy wpuścić je na rynek, a w wieży zamku cesarskiego urządzić wielopoziomowy parking z windą. Brama już jest (Schwechten pomyślał o tym?)
            • Gość: Alex Re: a niby czemu to ma zaszkodzić? IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.12, 11:17
              @techno-log: Proszę Cię, nie wypowiadaj się tutaj o głupocie radnych, ponieważ w ten sposób robisz z siebie skończonego idiotę, a ponadto niesprawiedliwie i głupkowato oceniasz ludzi, którzy są milion razy mądrzejsi od Ciebie. Zanim zabierzesz głos na ten temat, wybierz się do jakiegokolwiek zachodnioeuropejskiego miasta lub poczytaj choć trochę o nowoczesnym planowaniu miast. W końcu mamy 21 wiek i w dobie internetu i tanich podróży dostęp do wiedzy jest ogólnie dostępny i niewiele kosztuje.
              • kocurko Re: a niby czemu to ma zaszkodzić? 04.11.12, 17:01
                Właśnie z podanych przez ciebie przyczyn @techno-log ma rację.

Najpierw trzeba wybudować Nową Głogowską wzdłuż torów kolejowych a potem można poeksperymentować ze zwężeniem ulicy. Byle to nie była droga akcja i nieodwracalna, bo podejrzewam, że będzie trzeba szybko wrócić do jej obecnego kształtu.
    • manissa "Cudowny" pomysł-będzie skansen jak w śródmieściu 02.11.12, 23:54
      nawet łazarskie koty wyprowadzą się na Górczyn:-)
    • fanbor Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić G... 03.11.12, 00:56
      Brawo, tak dalej i zaden nawet pozadany pies z kulawa noga nie przyjedzie do Poznania. Moze nalezaloby na gorczynie na granicy miasta postawic zakaz wjazdu generalnie do miasta, zasieki, okopy, zapadki, etc. Mieszkancom zakazmy posiadania aut, chyba ze maja garaz lub miejsce na swojej dzialce. Albo parkingi buforowe pod miastem, gdzie wszyscy mieszkancy pozostawia auta. A po miescie bedziemy chodzic pieszo. Bedzie super i ekologicznie. Dzielnice stana sie autonomicznymi osadami, bo nikt pieszo poza te granice nie dojdzie. Kazda bedzie wystawiac swoje paszporty. Wtedy rozwinie sie handel miedzydzielnicowy/miedzynarodowy. Ale z drugiej strony tez wojny miedzynarodowe kiboli. W ten sposob Poznan stanie sie bananowa republika.
      Glogowska poniewaz jest jedna z dluzszych arterii miasta bedzie najdluzszym deptakiem.
      A jesli pobudzanie handlu ma sie odbywac za pomoca rozbudowywania sterfy platnego parkowania i zwezania jezdni. To gratuluje fantastycznego pomyslu i wizji, aczkolwiek nie wiem, czy za tym nie stoja wlasciciele centrow handlowych, ktore dzieki temu jeszcze bardziej zwieksza obroty, bo nikt nie przyjedzie na Glogowska na jakiekolwiek zakupy, bo po co placic dodatkowo za postoj, jak tam i tak nic interesujacego nie ma.
      Rozumiem te wszystkie dzialania podejmowane w momencie, w ktorym mamy ring dookola miasta, przelotowe arterie komunikacyjne, metro. Ale w czasie, gdy dusimy sie w korkach, a Poznan jest jednym z bardziej zapchanych miast, z najwiekszymi problemami komunikacyjnymi. Gdy prezydent proponuje obciac dotacje na komunikacje miejska.
      Coz pozostanie sentencja Sami sobie to zrobilismy.
      • Gość: Józwa Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić IP: *.centertel.pl 03.11.12, 05:20
        Głogowska padnie. Zrobi z niej się to, co ze św. Marcinem. Banki i lumpeksy.
    • ludowy.obserwator Brawo dla radnych! 03.11.12, 02:25
      Ludzie którzy mówią coś o paraliżu to idioci. Przecież rzeczą oczywistą jest, że ewentualne wdrożenie takich zmian to kwestia kilku lat - wszystkie remonty, które dzisiaj są utrapieniem będą już skończone. Propozycje wysunięte przez RO są zbieżne z nowoczesnymi tendencjami w europejskiej urbanistyce, które zakładają zwężenia jezdni, wprowadzenie stref tempo 30, dróg rowerowych. Miasto ma być przyjemnym miejscem do mieszkania, a nie siecią śmierdzących dróg, którymi rano i wieczorem przetaczają się setki kierowców z przedmieść do miasta i z powrotem. Jeśli kierowcom nie będą podobały się ew. korki to niech się przeprowadzą do miasta, które dzięki wprowadzonym ograniczeniom będzie lepszym i przyjemniejszym do mieszkania miejscem (to jest min. cel nowoczesnej urbanistyki - zapobiegać niekontrolowanemu rozlewaniu się miasta, które wplywa na powiększanie się korków spowodwanych coraz dłuższymi dojazdami do pracy). Poszerzenie chodników, nasadzenia zieleni i ustawienie ławek dużo by dały Głogowskiej - byłaby ładniejsza i przyjemnie by się chodziło - wzrósłby jej prestiż, za tym by poszły nowe inwestycje... no, ale to pieśń odległej przyszłości.
      • Gość: Józwa Trzeba wybrać innych radnych IP: *.centertel.pl 03.11.12, 05:24
        bo zamiast korków będzie kompletny paraliż coraz bardziej prowincjonalnego Poznania
      • Gość: jerzy Re: Brawo dla radnych! IP: *.cable.net-inotel.pl 03.11.12, 10:09
        Oj naiwny, naiwny... I po co ktoś miałby tam chodzić i siadać. Żeby "podziwiać" architektoniczną brzydotę tej ulicy? Jeśli chcecie wykończyć zupełnie Rynek Łazarski i okolicę, zrealizujcie ten debilny pomysł.
    • tenare Ja tam nie mieszkam, więc jestem za. 03.11.12, 09:06
    • tsuranni wlotowa ulica zwężona do 1 pasa? 03.11.12, 09:07
      genialny pomysł. Lobby rowerowe, które zapewne zasiada w radzie dzielnicy niech pójdzie do warsztatu po solidny młotek, i z całej siły niech sobie tym młotkiem przyłoży w czoło. Może pomoże..
      • Gość: koziołek_fikołek Re: wlotowa ulica zwężona do 1 pasa? IP: *.icpnet.pl 03.11.12, 10:01
        Jeszcze trochę takich genialnych pomysłów stetryczałych idiotów i cudownych dzieci dwóch pedałów ,a w tym zasyfionym,prowincjonalnym grajdole nikt nie będzie chciał mieszkać. Nazjeżdzało się buractwa do miasta i marzy im się sielsko anielski obrazek pól z rodzinnych stron za oknem.Może uświadomicie sobie,że to jest miasto a nie wiocha?
        • Gość: Alex Re: wlotowa ulica zwężona do 1 pasa? IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.12, 11:24
          Jeżeli z Poznania wyprowadzą się ludzie myślący tak jak Ty, to nic złego się nie stanie. Powiem więcej, stworzy to wreszcie szansę na prawidłowy rozwój miasta, który jest obecnie blokowany przez osoby o mentalności wieśniaka z pierwszej połowy 20 wieku.
          • Gość: bolec Re: wlotowa ulica zwężona do 1 pasa? IP: *.centertel.pl 03.11.12, 18:50
            Śmiechu warte. Takich jak ty można nazwać mordercami miasta. Chcecie je cofnąć w rozwoju o dziesięciolecia.
      • wlodzimierz_nowak Wlotowa ulica zwężona do 1 pasa? Dokładnie tak 03.11.12, 19:44
        tsuranni napisał:

> genialny pomysł. Lobby rowerowe, które zapewne zasiada w radzie dzielnicy niech
        > pójdzie do warsztatu po solidny młotek, i z całej siły niech sobie tym młotkie
        > m przyłoży w czoło. Może pomoże..

Nie o rowery tu chodzi, tylko o poprawę warunków życia mieszkańców i o tramwaje. W Monachium jakoś nikt nie miał kompleksów zwężając do 1dno pasmowych część ulic wlotowych do śródmieścia, gdzie nie dało się inaczej wydzielić i przyspieszyć tramwaju.
        • Gość: bolec Re: Wlotowa ulica zwężona do 1 pasa? Dokładnie ta IP: *.centertel.pl 03.11.12, 20:30
          Poznań to nie Munchen. Nie ta skala. Jesteśmy małym miasteczkiem przy tym kolosie. Potrzebujemy czegoś innego. Chcemy sprawnie objechać śródmieście własnymi samochodami. Nie zależy nam na przejeżdżaniu przez centrum. Jeśli nie będzie obwodnicy z prawdziwego zdarzenia wasze pomysły będą tylko pomysłami wartymi kosza na śmieci. Na zwężonej jezdni będą non stop korki, bo my nigdy nie zrezygnujemy z możliwości przejechania z punktu A do punktu B, C, D i następnych własnym autem.
          Możemy się na wiele zgodzić, ale nie na takie potraktowanie. Zapomnijcie o tym. Nie poprzemy takich jak ty w wyborach.
          • wlodzimierz_nowak Re: Wlotowa ulica zwężona do 1 pasa? Dokładnie ta 03.11.12, 23:13
            Gość portalu: bolec napisał(a):

> Poznań to nie Munchen. Nie ta skala.

0,9 do 2,2 mln. Mimo wszystko jakoś porównywalne.

> na śmieci. Na zwężonej jezdni będą non stop korki,

Zawsze będą korki. Taki urok samochodu w mieście.

> bo my nigdy nie zrezygnujem
            > y z możliwości przejechania z punktu A do punktu B, C, D i następnych własnym a
            > utem.

Każdy musi decydować za siebie. Także czy stoi w korkach, czy sprawnie jedzie tramwajem. To jedyna metoda na odkorowanie, jaką wymyśliła ludzkość. A w zwężeniu Głogowskiej do 1 nego pasa chodzi właśnie o pasażerów MPK, czyli szybkość tramwaju oraz szybkość dojścia do tramwajów.

Głogowską poszerzono relatywnie niedawno i był to błąd. Czas już błędy zacząć naprawiać.
            • leszekes Błędy naprawia się po kolei a nie od końca 03.11.12, 23:27
              Ciekawe, że nie ustosunkowujesz się do konkretnych propozycji a tylko powtarzasz te swoje bzdety jak mantrę. Myślisz, że to coś daje?
              Te wszystkie skrajne propozycje tylko odstręczają poznaniaków od ciebie. Masz tylko wąskie i krzykliwe grono przydupasów. To wszystko.
              Nie wolno ludziom odbierać tego, co zbudowali... mają... Pogarszać warunków życia...
              W naszym mieście praktycznie prawie każda rodzina ma samochód. One nie zrezygnują z wygody dla twojego widzimisię.
              Jest propozycja, aby najpierw wyprowadzić ruch z centrum na obwodnicę. To trzeba zrobić jak najszybciej. Potem można ograniczać tam ruch samochodowy.
              Bez obwodnicy, tego wentyla bezpieczeństwa nie będzie nowoczesnego Poznania.
              • Gość: zGorczyna Re: Błędy naprawia się po kolei a nie od końca IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.12, 14:46
                Dobrześ leszekes przyłożył temu forumowemu "faszyście", co zawsze wie lepiej i poucza wszystkich.
                Cytując te brednie:
                "Każdy musi decydować za siebie. Także czy stoi w korkach, czy sprawnie jedzie tramwajem. To jedyna metoda na odkorowanie, jaką wymyśliła ludzkość. A w zwężeniu Głogowskiej do 1 nego pasa chodzi właśnie o pasażerów MPK, czyli szybkość tramwaju oraz szybkość dojścia do tramwajów. "

No właśnie, to decyduj za siebie a nie wciskaj swoich utopijnych bredni innym.
                Poczytaj sam siebie, jakie piszesz bzdury w ideologicznym zaślepieniu. Już w tej chwili tramwaje są żadnym, powtarzam żadnym środkiem komunikacji. Mam ostatnio nieprzyjemność startować z przystanku koło zajezdni na Głogowskiej. Przy samej zajezdni tramwaje mają poślizgi czasowe, dosłownie rzadkością są wypadki kiedy 11 wyjezdzie punktualnie.
                Jak teraz zwęzisz jezdnie na Głogowskiej - a tu już jakiś "miszczu intelektu inaczej" proponował, żeby autobusy jechały torowiskiem- to tramwaje będą miały jeszcze gorzej.
                Dzisiaj prawy pas Głogowskeij jest często blokowany przez dostawczaki z towarem - tak, zgadłeś, dowożących towar do tych lokali handlowych na Głogowskiej, którym niby tak ochoczo sprzyjacie. Dzisiaj samochody mogą objechać te dostawczaki lewym pasem; po zwężeniu waliłyby po torowisku. Do tego długie zmiany świateł, korek się uzbierałby i przeniósł na torowisko. I nie wymyślam z fusów, to się już dzieje w miejscach gdzie Głogowska jest zwężana na czas remontu (np. słynnej ober-rury z wodą ;) ).
                Debilizm ze zwężeniem drogi przećwiczyli w Komornikach - i teraz sobie wdychają spaliny na potęgę bo mają wieczny korek od rana do wieczora (samochód ruszający i hamujący wydziela więcej spalin niż płynnie przejeżdżejącyc na wysokim biegu). W dodatku ruch się rozlał na ulice równoległe do głownej trasy na Wrocław, i jest tam jeszcze bardziej niebezpiecznie bo kierowcy chcąc nadgonić korek jadą bardzo szybko po osiedlowej ulicy - nie pochwalam tego, ale tak jest i co zrobisz.

Szczytem obłudy jest zasłanianie się handlem. Handel na Głogowskiej akurat ma się dobrze, to decyduje rynek w postaci klienta jak to wygląda. Głogowska z płatnym parkowaniem i zwężona czyli zakorkowana podzieli los św. Marcina. No właśnie, wy mistrzowie kompleksów wobec Zachodu i zwolennicy wszelkiej komparatystyki - przecież św. Marcin ma wszelkie możliwe przeszkody dla kierowców: po jednej stronie nie da sie zaparkować, po drugiej jest kawałek płatnego postoju. No i co, czemu nie nastąpiła rewitalizacja tej ulicy? Czemu jest smętna z opuszczonymi lokalami handlowymi z kartkami "wynajmę"?
                • wlodzimierz_nowak Re: Błędy naprawia się po kolei a nie od końca 05.11.12, 21:23
                  Gość portalu: zGorczyna napisał(a):

> Dobrześ leszekes przyłożył temu forumowemu "faszyście", co zawsze wie lepiej i
                  > poucza wszystkich.

Leszek, chyba nie chciałeś się odnosić do postulatu budowy III ramy? Masz 6-9 mld? Zdaje się, że nie masz nawet 11 mln na bilety i 30 mln na szkoły.

> No właśnie, to decyduj za siebie a nie wciskaj swoich utopijnych bredni innym.
                  > Poczytaj sam siebie, jakie piszesz bzdury w ideologicznym zaślepieniu. Już w te

Najpierw pomyśl o tym, że jadąc samochodem po Głogowskiej blokujesz te tramwaje nie zajeżdżąjąc im nawet torowiska. W 2000 roku tramwaj z Górczyna jechał 20% krócej do Zachodniego niż dzisiaj planowo. Nie da się dać priorytetu tramwajom bez zwężenia Głogowskiej. Ale nie mam co udowadniać Tobie oczywistego. Ty mi napisz PO CO na Głogowskiej 2 pasy? Po co kierowcy z Górczyna mają jechać Głogowską na Winogrady, Piątkowo, Naramowice, Główną, Warszawskie i dalej? Po co? Niech jeżdżą II ramą.

> j chwili tramwaje są żadnym, powtarzam żadnym środkiem komunikacji. Mam ostatni
                  > o nieprzyjemność startować z przystanku koło zajezdni na Głogowskiej. Przy same

Skoryguję Cię. JUŻ nie są.

> Jak teraz zwęzisz jezdnie na Głogowskiej - a tu już jakiś "miszczu intelektu in
                  > aczej" proponował, żeby autobusy jechały torowiskiem- to tramwaje będą miały je
                  > szcze gorzej.

Jakie autobusy na Głogowskiej? Puszczanie autobusów po tej samej trasie co tramwaj to żywe marnotrawstwo.

> Dzisiaj prawy pas Głogowskeij jest często blokowany przez dostawczaki z towarem
                  > - tak, zgadłeś, dowożących towar do tych lokali handlowych na Głogowskiej, któ
                  > rym niby tak ochoczo sprzyjacie. Dzisiaj samochody mogą objechać te dostawczaki

Przeczytaj wpis wyżej "Przedsiębiorcy"

> Debilizm ze zwężeniem drogi przećwiczyli w Komornikach - i teraz sobie wdychają
                  > spaliny na potęgę bo mają wieczny korek od rana do wieczora (samochód ruszając

A jest tam tramwaj, na który ludzie mogliby się przesiąść? Mylisz pojęcia. Ale i tak myślę,że uzyskane w ten sposób obniżenie hałasu mieszkańcom odpowiada.

> y i hamujący wydziela więcej spalin niż płynnie przejeżdżejącyc na wysokim bieg
                  > u).

Tam samochody nie hamują ciągle, tylko się kulają względnie jednostajnie. W takich warunkach zanieczyszczenie jest podobne.
                  W dodatku ruch się rozlał na ulice równoległe do głownej trasy na Wrocław,
                  > i jest tam jeszcze bardziej niebezpiecznie bo kierowcy chcąc nadgonić korek jad
                  > ą bardzo szybko po osiedlowej ulicy - nie pochwalam tego, ale tak jest i co zro
                  > bisz.

I to jest realne zagrożenie dla Łazarza.

> ię dobrze, to decyduje rynek w postaci klienta jak to wygląda. Głogowska z płat

Na Głogowskiej zmienił się klient. Teraz to ulica wyspecjalizowanego handlu i dostępność samochodem jest ważna. Dlatego ważne są miejsca z ograniczonym czasem parkowania. Ale nie wierzę, żeby ZDMowi chciało się takie coś organizować. Szkoda.

> nym parkowaniem i zwężona czyli zakorkowana podzieli los św. Marcina. No właśni
                  > e, wy mistrzowie kompleksów wobec Zachodu i zwolennicy wszelkiej komparatystyki
                  > - przecież św. Marcin ma wszelkie możliwe przeszkody dla kierowców: po jednej
                  > stronie nie da sie zaparkować, po drugiej jest kawałek płatnego postoju. No i c
                  > o, czemu nie nastąpiła rewitalizacja tej ulicy? Czemu jest smętna z opuszczonym
                  > i lokalami handlowymi z kartkami "wynajmę"?

?
                  Tak dziwnego poglądu dawno nie spotkałem. Św. Marcin i utrudnienia dla samochodów? Trudno znaleźć bardziej nieprzyjazne miejsce dla człowieka w centrum miasta. Św. Marcin to dzisiaj ściek samochodowy. A Stary Browar go dobił.
                  • leszekes Re: Błędy naprawia się po kolei a nie od końca 05.11.12, 22:32
                    Przede wszystkim gość "zGorczyna" to nie ja, więc jemu pozostawię możliwość odpowiedzi. Jeśli się nie pojawi spróbuję się do jego wypowiedzi ustosunkować. Generalnie się z nim zgadzam, chociaż nie we wszystkim.

• Gość: RAUBER Re: Błędy naprawia się po kolei a nie od końca IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.12, 23:57
                      Ja się z moim sąsiadem z Górczyna nie zgodzę, nawypisywał emocjonalnych bredni, naobrażał i tak wg niego ma wyglądać rozmowa. Nie rozumiem ludzi którzy niszczą sobie miasto jakimś wyobrażeniem o idealnym ruchu samochodowym, o przepustowościach itd. Może zamiast niszczenia Poznania tymi anachronizmami przenieście się do Moskwy. Tam z tego co widać na filmikach na youtube można samochodami zapieprzać do woli, tania benzyna, kierowcy z typowo słowiańską fantazją, żaden pieszy nie wtargnie na przejście dla pieszych, chodniki są wąskie ale za to drogi mają po cztery pasy w każdą stronę. No i nikt tam specjalnie głośno nie mówi o tramwajach ani jakichś rowerach. Samochodowy raj, zostawcie już nam Poznań w spokoju, my go postawimy na nogi i będzie jak w Monachium, Berlinie, Kopenhadze czy Wiedniu. Nie ta skala? Właśnie że pomysły z tamtej skali świetnie pasują tu. Tu też może być Europa a nie grobelodorf.
                      Pozdrawiam z Górczyna
                      R.
    • gajzol Szalony pomysł 03.11.12, 11:16
      Głogowska jest jednym z 3 dojazdów do autostrady (a jeden z pozostałych już jest w stanie agonalnym a drugi niewydolny) - więc może od razu wysadzić wszystkie połączenia zewnętrzne miasta i zakazać jazy samochodem (za wyjątkiem urzędników miejskich) i od razu zakazać prowadzenia działaności, aktywności życiowej itp.. Tabliczka - skansen , tylko dla personelu Urzędu i służb. Na szczęście możemy się wynieść gdzieś indziej i zostawić to towarzystwo we własnym sosie - bez naszych podatków może zdechną wreszcie... Bo litość nie jest wskazana
      • Gość: Gość Re: Szalony pomysł IP: *.icpnet.pl 04.11.12, 10:51
        A jak często zdarza Ci się jeździć prawym pasem po Głogowskiej? :)
        • leszekes Jeżdżę po prawej stronie też, ale łatwo nie jest 04.11.12, 11:39
          Masz rację. Ludzie parkują czasami w dwóch rzędach. Tak samo jest na Wierzbięcicach i Górnej Wildzie. Trzeba w okolicach tych miejsc budować parkingi.
      • Gość: Marek En Re: Szalony pomysł IP: *.wtvk.pl 09.11.12, 19:16
        tak, masz rację, z tym, że ja bym nie wysadzał, raczej wysłałbym to całe "towarzystwo" w kosmos, jeżeli stać ich tylko na takie propozycje. Musi upłynąć jeszcze trochę czasu.......
    • pieszy_miejski przez ul jak obecna Głogowska tracimy mieszkańców. 03.11.12, 11:38
      Według szacunków Rad Osiedli tylko w latach 2000-2005 liczba mieszkańców Śródmieścia zmniejszyła się o 18 tys. Najbardziej wyludniły się Jeżyce (ok. 5880) i Łazarz (5560).
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,4031268.html
      „Podczas gdy hałas był jednym z ważniejszych czynników wpływających na decyzję o zmianie miejsca zamieszkania, to cisza została uznana za najważniejszy walor przy wyborze konkretnej lokalizacji. Zdecydowany wpływ klimatu akustycznego na wybór konkretnej lokalizacji wymieniała połowa respondentów. Co czwarty respondent uważał ją za mającą wpływ na wybór, a 7,7% mającą średni wpływ na decyzję". Badania były przeprowadzone wśród osób, które przeprowadziły się na przedmieścia po 1989 roku; analizom poddano 562 kwestionariusze. www.beim.pl/doktorat/michal_beim_doktorat.pdf
      • Gość: bolec Powód wyludnienia jest inny IP: *.centertel.pl 03.11.12, 18:46
        Od kilkunastu już lat następuje systematyczne pozbywanie się lokatorów ze starej substancji mieszkaniowej. Po prostu są wyrzucani przez właścicieli a na ich miejscu pojawiają się biura, kancelarie, hostele.
    • Gość: Kozak Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.12, 11:47
      Wszystkie postulaty są OK, z wyjątkiem zwężenia Głogowskiej (chyba, że oddamy się fantazjom o Dolnej Głogowskiej) i przedłużenia strefy za Hetmańską.
    • jalapeno_hot_pepper Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić G... 03.11.12, 12:36
      Duże brawa dla radnych, widać że znają i biorą przykład z miast zachodnioeuropejskich. Być może jest to początek cywilizowania naszego zdegradowanego przez samochody miasta. Tak trzymać!!!
      • Gość: bolec Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić IP: *.centertel.pl 03.11.12, 18:42
        Trzeba raczej pogonić pomysłodawców od 7 boleści w następnych wyborach
        • jalapeno_hot_pepper Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić 03.11.12, 22:11
          Dlaczego chcesz ich pogonić? Dlatego, że wreszcie znalazł się ktoś kto szczerze chce zrobić w tym mieście coś dobrego? Dlaczego chcesz pogonić ludzi, którzy przeciwstawiają się postępującej dewastacji i marginalizacji Poznania? Wstyd mi, że ktoś myślący tak archaicznie i prowincjonalnie jak Ty mieszka w moim mieście.
          • leszekes Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić 03.11.12, 23:35
            Skrajne propozycje nie są dobre, ale szkodliwe. Dają nielicznym, odbierają większości. To się nie może udać i nie uda.
            Nie zgodzimy się na żadne przegięcia w jedną, czy drugą stronę, bo prawda leży jak zwykle pośrodku.
            Mnie wstyd za takich ludzi jak ty. Ktoś tobie i tobie podobnym wbił do głowy jakieś swoje nieprzemyślane idee, aby na nich zbijać kapitał polityczny a wy jak dzieci przyjęliście je bezkrytycznie jako swoje.
            • Gość: Alex Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.12, 08:44
              Rzecz w tym, że to nie są skrajne propozycje. Nie ma żadnej skrajności w tym, że ktoś zamierza powstrzymać dewastację miasta. Tak, dewastację. Nadmiar samochodów niszczy i demoluje Poznań. Ciekawe, że ścigamy takiego Pive czy innego bandziora tłukącego szyby na przystanku a nie ścigamy kierowcy pojazdu który dopiero co zniszczył trawnik lub wjechał półciężarówką na nowy chodnik i powgniatał kostkę. TACY KIEROWCY SĄ W NASZYM MIEŚCIE KOMPLETNIE BEZKARNI I ICH NISZCZYCIELSKIE DZIAŁANIA DZIEJĄ SIĘ PRZY PEŁNEJ APROBACIE WŁADZ I SŁUŻB PORZĄDKOWYCH!!!!!!!!. Prowadzona przez obecne władze polityka wchodzenia w doooope kierowcom rujnuje nasze miasto. Już czas najwyższy, żeby ktoś miał odwagę się temu szaleństwu przeciwstawić.
              • leszekes Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić 04.11.12, 11:15
                Ech... beznadziejny przypadek...

Od łamania prawa są odpowiednie służby. Nikt nie jest za bezkarnością osób popełniających wykroczenia
    • arturoui Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić G... 03.11.12, 18:20
      Kto wybiera tych radnych, przecież Głogowska jest drogą wylotową na Wrocław. Mało Grobelasowi kasy ze strefy niech jeszcze zrobi na Szczepankowie.Ludzie obudżcie się w jakim to wszystko idzie kierunku.
      • Gość: RAUBER Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.12, 00:00
        To akurat w normalnym, tam ma się dobrze żyć mieszkańcom Łazarza a nie przejeżdżać do A2 wszystkim innym.
        • leszekes Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić 06.11.12, 06:27
          Nie rozumiem ciebie. Raz piszesz, że wszystko idzie w dobrym kierunku a innym wieszasz psy na obecnym prezydencie. Zdecyduj się.
          Trzeba wybudować wzdłuż torów kolejowych nową ul. Głogowską. Tylko, że nawet jak ona powstanie, nie można zwężać tej co jest. Jeden pas musi być dla krótko parkujących dostawców. Z chodników samochody muszą zniknąć. Trzeba dla nich poszukać miejsca. Na Górczynie nie powinno to być problemem. Pod rynkiem też się da zbudować parking. Jeszcze takie 2-3 miejsca i będzie spokojnie.
          • Gość: RAUBER Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.12, 07:20
            Tym dobrym prognostykiem jest rada osiedla a nie grobelny.

Nowa Głogowska jest zupełnie niepotrzebna, będzie tylko tworzyć przestrzeń dla kolejnych samochodów. Kto to potem ma utrzymywać i z czego? Głogowska musi być zwężona, a dostawcy po chodniku mogą dostarczać towar wózkami i parkować w bocznych uliczkach. Jak już będzie SOP to nie będzie problemu z miejscami parkingowymi, a po wprowadzeniu płatnego wjazdu do Śródmieścia (dla niezameldowanych na jego terenie) problem dzikiego parkowania i ciągłego korka zostanie zredukowany. Ludzie przesiądą się do tramwajów i skończą się hałas, smrodzenie spalinami i rozjeżdżanie ulic.
            • Gość: konio fantasta IP: *.centertel.pl 06.11.12, 09:11
              duży
              • Gość: RAUBER Re: fantasta IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.12, 10:01
                no widzisz, tu w Poznaniu fantasta a w RFN czy w Danii człowiek o umiarkowanych poglądach na miasto i transport miejski :)
          • jalapeno_hot_pepper Re: Chcą zrobić płatną strefę na Łazarzu i zwęzić 06.11.12, 10:16
            leszekes napisał:

> Nie rozumiem ciebie. Raz piszesz, że wszystko idzie w dobrym kierunku a innym w
            > ieszasz psy na obecnym prezydencie. Zdecyduj się.
            > Trzeba wybudować wzdłuż torów kolejowych nową ul. Głogowską. Tylko, że nawet ja
            > k ona powstanie, nie można zwężać tej co jest. Jeden pas musi być dla krótko pa
            > rkujących dostawców. Z chodników samochody muszą zniknąć. Trzeba dla nich poszu
            > kać miejsca. Na Górczynie nie powinno to być problemem. Pod rynkiem też się da
            > zbudować parking. Jeszcze takie 2-3 miejsca i będzie spokojnie.

Czy faktycznie myślisz, że jeżeli powstaną postulowane przez Ciebie parkingi to kierowcy zaczną z nich korzystać? Ja absolutnie w to nie wierzę. Poznański kierowca już wielokrotnie dawał dowody na to, że jeżeli legalny parking nie znajduje się w odległości mniejszej niż 20 metrów od celu podróży to on nie jest nim zainteresowany. Parkuje wtedy nielegalnie na chodniku lub trawniku aby się przypadkiem nie zmęczyć 20-to metrowym spacerem. Dewastacją trawnika się z reguły nie przejmuje ani on ani służby porządkowe. Taka to już jest ta nasza poznańska rzeczywistość.
    • Gość: x jak się nazywało to małe kino na Krauthofera? IP: *.unitymediagroup.de 03.11.12, 19:04
      pytam moich rówieśników ;)
      • Gość: x już znalazłem, Scala IP: *.unitymediagroup.de 03.11.12, 19:30
    • Gość: RAUBER bardzo dobry pomysł! IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.12, 17:44
      Głogowska powinna mieć tylko jeden pas ruchu dla samochodów w każdą ze stron wraz z wyraźnie zaznaczonym miejscem dla rowerzystów. Obok pasa parking z miejscami równoległymi do kierunku jazdy (w tym parkingi rowerowe co ok 100m 10 stanowisk prostopadłych do kierunku jazdy) i szeroki chodnik z drzewami, ławkami.

To jest szansa że handel na ulicy się rozwinie i będzie bardziej konkurencyjny w stosunku do zblazowanego, prymitywnego i tłuczonego na jedno kopyto handlu w centrach handlowych. Głogowska dzięki temu będzie miała wyjątkowy charakter, może stać się takim Kurfürstendamm z tramwajami (choć wolę bez nudnych sklepów sieciowych).
      Super, wreszcie coś fajnego, europejskiego z powiewem świeżości.
      • Gość: RAUBER Re: bardzo dobry pomysł! IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.12, 17:52
        Sugestia:
        - strefę Tempo 30 trzeba zrobić od razu w całym mieście, a strefę parkowania minimum do Ostatniej-Bohaterów Westerplatte a najlepiej do granicy miasta, jeżeli strefa będzie do Palacza-Krauthoffera to Górczyn i Świerczewo staną się parkingiem buforowym dla przyjezdnych. A tego jako mieszkaniec Górczyna sobie nie życzę.
        • Gość: Józwa Przestań oglądać filmy science-fiction IP: *.centertel.pl 04.11.12, 18:00
          Jesteś już starszym człowiekiem. Nie przystoi
        • Gość: jerzy Re: bardzo dobry pomysł! IP: *.cable.net-inotel.pl 04.11.12, 20:29
          Całe szczęście, że już wczoraj okazało się, że tego typu debilne pomysły nie mają najmniejszych szans na realizację. Po prostu, na tego typu pomysły rowerowych idiotów nie pozwolą ani radni, ani osoby prowadzące handel i usługi. Znakomity tego przykład dali właściciele lokali na Żydowskiej.
          • Gość: RAUBER Re: bardzo dobry pomysł! IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.12, 21:39
            szkoda tylko że nie napisałeś o tym że właściciele lokali na Żydowskiej są podzieleni

pomysł likwidacji jednego pasa ruchu na Głogowskiej to nie jest tylko postulat rowerzystów, ale jak widać także radnych dzielnicowych którzy przełoży się na radę miasta, obiecuję robić wokół tego hałas który radnym miejskim na pewno nie umknie
        • jalapeno_hot_pepper Re: bardzo dobry pomysł! 06.11.12, 10:23
          Gość portalu: RAUBER napisał(a):

> Sugestia:
          > - strefę Tempo 30 trzeba zrobić od razu w całym mieście, a strefę parkowania mi
          > nimum do Ostatniej-Bohaterów Westerplatte a najlepiej do granicy miasta, jeżeli
          > strefa będzie do Palacza-Krauthoffera to Górczyn i Świerczewo staną się parkin
          > giem buforowym dla przyjezdnych. A tego jako mieszkaniec Górczyna sobie nie życ
          > zę.

Popieram. Zresztą prędzej czy później do tego z pewnością dojdzie. Poznań się mimo wszystko powoli cywilizuje i coraz więcej jego mieszkańców wyjeżdża na Zachód oraz korzysta z internetu. Spowoduje to z czasem wzrost świadomości zarówno wśród mieszkańców jak i wśród władz..
          • leszekes Re: bardzo dobry pomysł! 06.11.12, 20:01
            Coraz więcej mieszkańców Poznania wyprowadza się za miasto. Władze okolicznych gmin lepiej zaspakajają potrzeby człowieka. Nie ma tego fiskalizmu, komunikacja masowa sprawna. Są parkingi, sklepy. Tam po prostu chce się żyć.
      • Gość: Józwa Re: bardzo dobry pomysł! IP: *.centertel.pl 04.11.12, 18:01
        Czy ty aby dobrze się czujesz?
      • Gość: Piccolo_Jr Re: bardzo dobry pomysł! IP: *.icpnet.pl 04.11.12, 18:05
        Poznań to nie Berlin i tu nie muszą się sprawdzać rozwiązania z zachodu z większych i znacznie bogatszych miast. Szczególnie że siła nabywcza przeciętnego Polaka niestety raczej niska jest więc nie sądzę żeby zawężanie ulicy i wprowadzanie strefy pomogło w rozwoju handlu. Osobiście sądzę raczej mu przeszkodzi (znam przypadek gdzie znajomi likwidują sklep na Jeżycach bo okazuje się że klientom strefa przeszkadza). Ale mnie to nie szkodzi w sumie - objechać mogę sobie dalej innymi ulicami jeśliby Głogowska zakorkowana była (są przecież Kolejowa, Łukaszewicza, Kasprzaka, Jarochowskiego) więc niech sobie eksperymentują ;) No chyba że strefa dotknie kiedyś w końcu osiedli na obrzeżach miasta będzie to niechybnie oznaczało że pora uciekać z mojego rodzinnego miasta ;p
        • der-rauber Re: bardzo dobry pomysł! 05.11.12, 07:38
          tak, Poznań to nie Berlin, siła przeciętnego nabywcza przeciętnego poznaniaka odstaje od przeciętnego berlińczyka, ale jak sprawdzisz polski pęd na zakupy to zaczniesz skłaniać ku tezie że polski klient żyje chwilą i konsumuje na potęgę. M.in. tym kierują się klocki handlowe, zbierając więcej z rynku koszą drobną konkurencję która to konkurencja to lokalni podatnicy czyli już ktoś o kogo warto zadbać.
          Szybki przelot przez miasto nie służy mieszkańcom, tylko mieszkańcom przedmieść, a jeżeli ktoś chce się szybko przedostać przez miasto powinien skorzystać z tramwaju lub S-Bahnu (którego jako dziura zabita dechami nie mamy pomimo tego że mamy dla niego świetne warunki, ot grobelozaury przy korycie).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka