Dodaj do ulubionych

Chrystus z Łomnicy. Jak odkryto nieznaną relikwię

07.01.13, 17:13
Łomnicę znają w P-niu głównie amatorzy grzybobrania :-). Teraz będą tam równiez pielgrzymi. Przy okazji - ciekawe, co trzeba wywinąć,aby z dziennikarza i dyrektora rozgłośni trafić do parafii w środku lasu??
Obserwuj wątek
    • errdos113 Chrystus z Łomnicy. Jak odkryto nieznaną relikwię 07.01.13, 23:28

Dobrze widzę, że autor tego wizerunku zdecydował się uwiecznić włosy w nosie Pana?
    • verte34 Chrystus z Łomnicy. Jak odkryto nieznaną relikwię 16.01.13, 09:46
      Więcej powagi proszę.
      Ten wizerunek to dowód na istnienie Obcych!
    • pan_zielony Chrystus z Łomnicy. Jak odkryto nieznaną relikwię 16.01.13, 11:18
      "Skoro całunem potarto o uznane relikwie, to zgodnie z kościelnymi zasadami sam stał się relikwią." O ja pi.rdolę...
      • kazek100 Re: Chrystus z Łomnicy. Jak odkryto nieznaną reli 16.01.13, 12:55
        Nie wiedziałeś o tym?

Niedawno czytałem tekst o zakonnicach, tych od Faustyny. One masowo tak produkują te relikwie i interes sie kręci. Gdyby płaciły podatki od tego, to w sumie by mnie to nie interesowało, co kto tam robi ze swoja głupotą.
        • Gość: POZtrach Re: Chrystus z Łomnicy. Jak odkryto nieznaną reli IP: *.205.38.246.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.05.13, 14:47
          Ja kupiłem sobie butelkę w kształcie matki boskiej jakiejś tam, w Licheniu. Po odcięciu spodu/dna/nóg, wspaniale się sprawdza jako lejek do płynu od spryskiwaczy.
        • frankyy Pogaństwo, fetyszyzm, magia, balwochwalstwo! 27.08.13, 11:04
          średniowieczna ciemnota w KK trzyma się mocno!
    • Gość: logika Na e-bayu możecie kupić podobną 'relikwię' IP: *.dynamic.mm.pl 16.01.13, 11:32
      www.ebay.com/itm/VERONICAS-VEIL-HOLY-FACE-CHRIST-RELIC-VATICAN-SEAL-jesus-christus-/150967849769?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2326629329
      50 lat temu coś takiego wisiało w salce, gdzie miałam lekcje religii. Ta salka była zakrystią kaplicy. Myślę, że Rzym produkował takie 'relikwie' na skalę masową. Prawdopodobnie jest to jakiś rodzaj druku na tkaninie. Takie wizerunki były też drukowane na papierze.
      I to nie jest wizerunek całunu turyńskiego (przecież tamten wizerunek jest całkiem inny), tylko tzw. chusty św. Weroniki.

Tu jest wyjaśnienie, co to takiego:
      pl.wikipedia.org/wiki/Veraicon
      • Gość: logika Tu więcej informacji o tych wizerunkach IP: *.dynamic.mm.pl 16.01.13, 12:03
        www.holyfacedevotion.com/images.htm
        Wartość tego z Łomnicy może być o tyle większa, że na certyfikacie można dojrzeć datę 1750, czyli jest dość stary. Watykan tłukł na tych obrazkach niezłą kasę.

• Gość: POZtrach Re: Tu więcej informacji o tych wizerunkach IP: *.205.38.246.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.05.13, 15:03
          Jak bu się dobrze przyjrzeć to i napis made in china pewnie by się znalazł.
    • moim_skromnym_zdaniem Amelinium! 16.01.13, 11:58
      "na tym gatunku jedwabiu nie da się nałożyć pigmentu" - znaczy, ameliniowe jest!
      • Gość: madeinpoland Re: Amelinium! IP: *.play-internet.pl 10.02.13, 22:40
        ieeeeteam się nie da, słyszałeś o Jedwabnem?
    • lolitessa Chrystus z Łomnicy. Jak odkryto nieznaną relikwię 16.01.13, 12:06
      Dość popularny typ wizerunku, bardzo rozpowszechniony:
      www.holyfacedevotion.com/images.htm
      ten różni się dodaniem wizerunku włóczni, ale to żaden "skarb" tylko suweniry, produkowane w Rzymie w XVIII i XIX wieku taśmowo.
    • Gość: AiA Kult Jezusa Cierpiącego... IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.13, 16:39
      O pfuuuj!

Naprawdę wstrętne jest to propagfowanie cierpiętnictwa.
    • laksmana Myślałem, że Jezus był ładniejszy... 06.05.13, 11:00
      ...a tu taki okropik.
    • fonchol Chrystus z Łomnicy. Jak odkryto nieznaną relikwię 18.05.13, 11:51
      piekne,a co leczy i gdzie sie dotykać
      zdrowia katoliki ,o rozum juz poźno
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka