Dodaj do ulubionych

Mniej soli na ulicach, jest bardziej ekologiczn...

23.01.13, 07:52
Napiszmy jasno i otwarcie, bo bardzo często dzinnikarze powtarzaja hipokryzje urzędnicze. Nie chodzi wcale o ekologię. "Ekologiczne", podobnie do "unijne" stało się sposobem wycierania gęby gdy chodzi o wypowiedzenie słowa "gorsze" lub "droższe" (albo jedno i drugie!) a odpowiedniego synonimu brak. To tak jak z fotoradarami. Czy życzyłbym sobie fotoradarów? Tak, ale w pobliżu szkół czy na przykład na ulicy Strzeszyńskiej, gdzie co zebra, to palą się znicze (jak na przykład u wylotu ulicy Krynickiej). Jednak nie łudzę się - staną wcale nie tam, bo też i nie o bezpieczeństwo chodzi.
Obserwuj wątek
    • pociesznybigos Mniej soli na ulicach, jest bardziej ekologiczn... 23.01.13, 07:55
      Swego czasu zdaje się kącki postulował żeby w ogóle nie odśnieżać bo przecież mamy zimę a jak jest zima to musi być biało ! No to w czym rzecz ?
      • Gość: poz Re: Mniej soli na ulicach, jest bardziej ekologic IP: *.icpnet.pl 23.01.13, 08:49
        Spacerując ulicami Poznania dokładnie widać, które fragmenty chodników "należą" do osiedli i prywatnych spółdzielni a za które odpowiada miasto. Te pierwsze są odśnieżone, na miejskich jest wydeptana ścieżka. Przejście przez psy czasami wymaga nie lada umiejętności sportowych, żeby te śnieżne górki przeskoczyć. Pięknie... MPK co chwile się psuje, po chodnikach nie da się chodzić, samochody w korkach. WELCOME
        Jeśli sobie krzywdę zrobię na nieodśnieżonym chodniku, mogę pozywać miasto?
    • Gość: Roy Re: Mniej soli na ulicach, jest bardziej ekologic IP: *.echostar.pl 23.01.13, 08:03
      Brakuje soli na drogi, bo trafiła na nasze stoły!!!
      • Gość: www dokładnie IP: *.ip.netia.com.pl 23.01.13, 09:01
        szprycują nas solą przemysłową, to brakuje jej na odśnieżanie, i kur.wa przestańcie ciągle wycierać gęby pseudo-ekologią, to bzdura i tylko przeżucanie kosztów na klienta !!!
    • Gość: MniejSoli Sól jest do makaronu czy mięsa IP: *.icpnet.pl 23.01.13, 08:57
      A do jazdy po śniegu są zimowe opony, które zalecam kupić i jeździć z głową. Bardzo dobrze, że nie sypią soli. Zamiast tego mogą sypać w newralgicznych miejscach gres.
      • Gość: hux Re: Sól jest do makaronu czy mięsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 13:27
        A do jazdy rowerem po nie odśnieżonej drodze rowerowej albo rozjeżdżonym śniegu przez samochody to jakie opony zalecisz?
        • Gość: JFK Re: Sól jest do makaronu czy mięsa IP: *.icpnet.pl 23.01.13, 19:47
          Pusta głowo. Odśnieża się pługiem, szypą, rękoma ale nie solą.
          • Gość: hux Re: Sól jest do makaronu czy mięsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.13, 09:31
            "Pusta głowo."
            No to skoro tak to przeczytaj ośle ze zrozumieniem oba teksty. Nie pisałem sypać sól czy nie ale efekty przejazdu pługa po drodze rowerowej można o kant d.. rozbić. Przykład DR przy Bohaterów Westerplatte. Z jednej strony zawalona śniegiem, z drugiej przejechał pług i nadal nie da się jechać. Większość ulic w tej okolicy nie widziało ani pługa ani soli i to od wielu lat a chodniki są tam symboliczne albo w ogóle ich brak. Te co są to najczęściej zastawiają kierowcy zamiast parkować na swoich posesjach, chyba zacznę donosić do tych nierobów z SM.
    • lukask73 EKO 23.01.13, 08:59
      gall.anonim.pn napisał:

> Napiszmy jasno i otwarcie, bo bardzo często dzinnikarze powtarzaja hipokryzje u
      > rzędnicze. Nie chodzi wcale o ekologię [...]

Ekonomia i ekologia zasadniczo idą w parze. Wspólny źródłosłów pierwszego członu nieprzypadkowo łączy się ze zbliżonym znaczeniem.

Samochód ekonomiczny w eksploatacji jest ekologiczny, bo mniej paliwa oznacza mniej spalin.
      Żarówka jest ekonomiczna w produkcji a zarazem ekologiczna, ponieważ do jej produkcji zużywa się wielokrotnie mniej materiałów i energii niż do produkcji unijnego faworyta: świetlówki kompaktowej, nazywanej w kłamliwej i mylącej propagandzie żarówką energooszczędną. Kto optymalizuje wydatki domowe, jest bardziej ekologiczny, bo ma przez to mniej opakowań i innych odpadków, jak i również nie wyrzuca wcale dobrych rzeczy i jedzenia.

Oczywiście zawsze jest pytanie, czy ekologia wynika z ekonomii czy na odwrót.
    • lukask73 pługi spychają śnieg 23.01.13, 09:07
      niemożliwe jest utrzymanie dróg rowerowych zlokalizowanych na jezdniach lub biegnących wzdłuż krawężników, bo  t a m   p ł u g i   s p y c h a j ą  śnieg - tłumaczy Libich

Idźmy dalej za myślą czc. Libicha:
      1. Niemożliwe jest utrzymanie prawych pasów jezdni dwupasmowych, po na prawy pas pługi spychają śnieg.
      2. Utrzymanie ulic jednopasmowych jest w ogóle niemożliwe.

Warto podkreślić, może niewystarczająco podkreśloną w artykule, innowacyjną w skali świata tezę, którą implicite postawił wspomniany czc. myśliciel:

Pług odgarnia śnieg z jednego miejsca, przesuwając go w inne miejsce.

W Poznaniu nie ma tradycji jeżdżenia rowerem.
      [Grobelny]
      • Gość: nuta Re: pługi spychają śnieg IP: *.thfac.poznan.pl 23.01.13, 09:15
        A ja się zastanawiam jako to jest z tym odśnieżaniem w mieście. Pokonuję trasę Środka-Chwaliszewo i jakoś na dwóch mostach i dojściach od nich nie zauważyłem żadnego odśnieżania. Śnieg jest tylko rozdeptany.
        Komu więc ZDM płaci za odśnieżanie????
        • lukask73 nie zauważyłem, bo nie ma 23.01.13, 11:13
          > jakoś na dwóch mostach i dojściach od nich nie zauważyłem
          > żadnego odśnieżania

Na Moście Śródeckim jest zakaz ruchu, nie dotyczy rowerów. Co, rowerem mają odśnieżać? Bo chyba nie oczekujesz, że przyjdzie ktoś z sipą?

Inna sprawa, że razu pewnego samochód osobowy z dwoma panami i logiem ZDM na drzwiach o mało co rozjechałby mi na tym moście dziecko. Co wolno wojewodzie...
          • Gość: hux Re: nie zauważyłem, bo nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 13:31
            Jak za ciężka praca te odśnieżanie to zawsze mogą znaleźć inną.
          • Gość: nuta Re: nie zauważyłem, bo nie ma IP: *.thfac.poznan.pl 23.01.13, 22:24
            Nie mówię o nowym-starym św. Rochu. Chodzi mi o ciąg komunikacyjny Estkowskiego-Wyszyńskiego - Rondo Środka. Tam na moście nad Cybiną (tak jak i nad Wartą) nie ma zakazu. jest tylko branie-kasy-za-nic przez firmę widmo-odśnieżająca.
    • tsuranni czy właściciele posesji też mogą wdrożyć tryb EKO? 23.01.13, 09:23
      bo jeśli nie, to nie rozumiem tej niesprawiedliwości. Jednym wolno, a innym nie?
      • Gość: lulu Re: czy właściciele posesji też mogą wdrożyć tryb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 10:04
        obowiązek odsnieżania chodnika to w ogóle jest jakiś przedziwny relikt.
        Chodnik nie należy do właściciela posesji tylko do miasta i miasto powinno go odsnieżyć.
        Tak jak naprawia popsute lampy uliczne czy kanalizację
        Miasto powinno mieć specjalistycznz sprzet do odśnieżania chodników.
        Można podyskutować o opłacie wliczonej w podatek gruntowy.
        Właściciel posesji nie kupi pługa spalinowego by odśnieżac 15 m chodnika.
        • Gość: Cymes Re: czy właściciele posesji też mogą wdrożyć tryb IP: 217.153.55.* 23.01.13, 10:23
          Gość portalu: lulu napisał(a):

> obowiązek odsnieżania chodnika to w ogóle jest jakiś przedziwny relikt.
          > Chodnik nie należy do właściciela posesji tylko do miasta i miasto powinno go o
          > dsnieżyć.
          > Tak jak naprawia popsute lampy uliczne czy kanalizację
          > Miasto powinno mieć specjalistycznz sprzet do odśnieżania chodników.
          > Można podyskutować o opłacie wliczonej w podatek gruntowy.
          > Właściciel posesji nie kupi pługa spalinowego by odśnieżac 15 m chodnika.

Ale jakoś przez ostatnie mniej więcej 100 lat (no, może 80, wyjąwszy ostatnie 20), jakoś właściciele posesji dawali radę z uprzątnięciem tych 15 metrów chodnika przed swoimi posesjami i nie skarżyli się ani nie domagali się pługów spalinowych. Wystarczyła wstać pół godziny wcześniej, wziąć szypę i potem mieć spokój, że nie przyjdzie dzielnicowy z mandatem. A teraz co? w D..u..pach się poprzewracało i już nagle pomachac szypą jest poniżej godności wielkich panów na swoich zagrodach? Na szczęscie mieszka tu jeszcze wciąż wielu starych poznaniaków, którzy sami z siebie odgarniają ku wspólnej korzyści śnieg sprzed swoich posesji i nikomu korona z głowy nie spadnie. Ale jest też wielu nowobogackich, którzy wyżej srają niż dupy mają i tacy szypą sobie łapek nie zbrukają...
          • Gość: lulu Re: czy właściciele posesji też mogą wdrożyć tryb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 10:35
            cymes,
            nie kazdy może sobie wyskocżyć ze szypa, sa też starzy i chorzy ludzie.
            Ty masz myślenie komunistyczno feudalne. I chyba nie masz własnego domu bo zółc i zadrość się wylewa z twojego wpisu.
            Jesli miasto ma na stadiony to musi mieć na odśnieżanie
            • Gość: Cymes Re: czy właściciele posesji też mogą wdrożyć tryb IP: 217.153.55.* 23.01.13, 11:13
              Gość portalu: lulu napisał(a):

> cymes,
              > nie kazdy może sobie wyskocżyć ze szypa, sa też starzy i chorzy ludzie.
              > Ty masz myślenie komunistyczno feudalne. I chyba nie masz własnego domu bo zółc
              > i zadrość się wylewa z twojego wpisu.
              > Jesli miasto ma na stadiony to musi mieć na odśnieżanie

Hehe - uderz w stół, a nożyce się odezwą. Trafiłeś (trafiłaś) po prostu w dziesiątkę - albo i jedenastkę. Mieszkam w domu, chodniczek pięknie odśnieżony, sam to wczoraj zrobiłem, tak jak robił mój ojciec i dziadek, stary AK-owiec, więc rzeczywiście miałem się od kogo uczyć myślenia komunistycznego. I powiem więcej - na mojej ulicy znakomita większość chodników przed posesjami też jest odśnieżona. Mam w nosie miasto, które i tak nie potrafi nic zrobić, ja po prostu wolę mieć "porządek w obejściu" a nie brnąć w zaspach i bluzgać na władzę, z czego nie wynika dokładnie nic.
              A słyszałeś matołku przedwojenne opowieści o prezydencie Ratajskim, który zimą szedł przez kawał miasta do Ratusza piechotą i osobiście sprawdzał czy mijane przez niego domy i kamienice są odśnieżone?.... To musiał być dopiero komuch i feudał w jednym.
              • lukask73 Re: czy właściciele posesji też mogą wdrożyć tryb 23.01.13, 11:26
                Jakby nie zmienia to powszechnego przekonania, że o dobro wspólne powinna dbać wspólnota.
                Jeśli popierasz przymus utrzymania komunalnego terenu przez Bogu ducha winnego właściciela sąsiedniej parceli, to dlaczego by nie przymusić go do odśnieżania jezdni do połowy (czy kiedyś przypadkiem tak nie było?), naprawiania oświetlenia ulicznego i opłacania energii zużywanej przez latarnię. Ponadto ugoszczenia kawą i ciastem ewentualnych robotników, którzy przyjadą bez zapowiedzi łatać dziurę w ulicy albo wyczyścić kanalizację.

Taki obowiązek niemal całkowicie rujnuje plan dnia mieszkańca-właściciela posesji. Jeśli jest w pracy, a w tym czasie spadnie śnieg, automatycznie naraża się na mandat albo nawet odszkodowanie, dla cwaniaka, który wykaże w sądzie, że z powodu nieodśnieżenia doznał uszczerbku. Ja rozumiem, że posiadanie domu wiąże się z obowiązkami, ale niech to będzie załatwione w sposób cywilizowany, a nie przez niewolniczą pracę.

Jakby na drugim biegunie jest kwestia pozbywania się z terenu posesji odpadków, której to czynności nie może wykonać samodzielnie właściciel tych odpadków (wysypisko nie odbiera ich od osób nie posiadających koncesji) a od lipca nie będzie miał nawet prawa wykupić tej usługi po cenie rynkowej w dowolnie wybranej firmie śmieciowej, tylko będzie musiał poczekać, aż — w zamian za horrendalny podatek — śmieci wywiezie firma wskazana przez sołtysa.

W blokach spółdzielczych jest teoretyczny obowiązek naprzemiennego sprzątania klatki schodowej na swoim piętrze, który dotyczy wszystkich lokatorów z piętra. Nie wiem, czy tak samo jest w wieżowcach, w których na piętrze jest 20 mieszkań, ale na pewno we wszystkich nowo budowanych blokach w opłaty eksploatacyjne wliczony jest pan albo pani, która robi porządek profesjonalnie i nie próbuje się stawiać albo chować głowy w piasek, tak jak to robią niektórzy lokatorzy starych bloków.
              • gall.anonim.pn Re: czy właściciele posesji też mogą wdrożyć tryb 23.01.13, 11:27
                Nie był to taki kawał - Cyryl Ratajski mieszkał przy ulicy Chopina, zajmując zresztą tylko część tego domu willowego który zamieszkiwał.
              • Gość: lulu Re: czy właściciele posesji też mogą wdrożyć tryb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 11:40
                ponieważ nazywasz mnie matołkiem to odpisze w tym samym stylu...

Jak mieszkasz w trzecim pokoleniu w tym samym domku to muisłeś kawał świata w życiu zjechac chłopie. A dziadek z AK w GG to jako partyzant w Lasku Marcelińskim czy w Parku Wilsona stacjonował ?
                Prezydenta Ratajskiego to w ogóle nie wspominałem - chyba masz manie wielkości ?
          • Gość: zima Cymes - pierdyknij sie swoja szypa w banke..!! IP: *.pools.arcor-ip.net 23.01.13, 10:48
            Moze to komunistyczno - feudalne myslenie z ciebie wylezie..??!!

Do lulu...

Nie plug - tylko spalinowa zamiatarka,ktora usunie snieg prawie do "czarnego"..

• Gość: lulu Re: Cymes - pierdyknij sie swoja szypa w banke..! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 11:05
              do zima
              pier...nięcia szypą cymes może nie przeżyć...

co do sprzętu to fakt powinien być samobieżny mały pojazd pług-szczotka o szerokości maks. 60cm bo inaczej nie przejedzie miedzy parkujacymi na chodnikach samochodami.
              Takiego czegoś obecnie na rynku nie ma ale są prototypy.. Popracujemy nad tym.
              • Gość: zima Re: Cymes - pierdyknij sie swoja szypa w banke..! IP: *.pools.arcor-ip.net 23.01.13, 11:33
                Lulu..takie zamiatarki istnieja juz od paru ladny lat i maja szerokosc 600 mm + srednica szczoty 350 mm.Radza sobie bez problemu z warstwa sniegu nawet do 20cm i szczota obraca sie z szybkoscia + - 500 obrotow na minute.Ma wlasny naped z sinikiem benzynowym jak i dieslem.. PS pozdrawiam spiewajaco - hu hu ha - nasza zima zla.. :-))
                • Gość: lulu Re: Cymes - pierdyknij sie swoja szypa w banke..! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 11:47
                  dzięki - możesz tu wkleic jakieś linki z namiarem na to cudo ?
                  Poydrawiam również
                  • Gość: zima Re: Cymes - pierdyknij sie swoja szypa w banke..! IP: *.pools.arcor-ip.net 23.01.13, 12:00
                    Z mila checia Lulu,ale ze zgnilego Zachodu nie przechodza linki do POlandii - jestem tym wku.wiony.Wygugluj w necie >Besen Kehrmaschine< i znajdziesz co dusza zapragnie w tym temacie..PS Milego dnia zycze.. :-))
              • Gość: hux Re: Cymes - pierdyknij sie swoja szypa w banke..! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 13:44
                Wiele osób przed domami parkuje tak samochody że nie ma nawet 60 cm przejścia (bramy wjazdowe i garaże mają) a i sam "chodnik" czasem jest niewiele szerszy.
          • czarnyhs Re: czy właściciele posesji też mogą wdrożyć tryb 23.01.13, 11:03
            Gość portalu: Cymes napisał(a):
            > Ale jakoś przez ostatnie mniej więcej 100 lat (no, może 80, wyjąwszy ostatnie 2
            > 0), jakoś właściciele posesji dawali radę z uprzątnięciem tych 15 metrów chodni
            > ka przed swoimi posesjami i nie skarżyli się ani nie domagali się pługów spalin
            > owych. Wystarczyła wstać pół godziny wcześniej, wziąć szypę i potem mieć spokój
            > , że nie przyjdzie dzielnicowy z mandatem.

Ale wówczas była inna dyscyplina społeczeństwa, a i władze dbały o porządek. Na ulice miasta nie wyjeżdżało kilkanaście pojazdów odśnieżających ( jak to teraz bywa ) a około 200, samochody z dużych zakładów pracy (typu Cegielski, Łożyska, Wiepofama, Wiefamel itp. ) włączały się do akcji, hałdy śniegu były wywożone, zatem i prywatnym właścicielom nie tylko wypadało się dostosować do "ogólnego sprzątania" ale wręcz byłoby wstyd.

A teraz co? w D..u..pach się poprzewracało i już nagle pomachac szypą jest poniżej godności wielkich panów na swoich zagrodach?

A teraz ?!?!? Teraz "RYBA ŚMIERDZI OD GŁOWY". Jeżeli z jednej strony "wadza" ma nas w doooooopie, sami nie sprzątają, bądź robią to niewiele, byle jak i z wielkim opóźnieniem ( dając "przykład") z jednej strony - z drugiej nasyłając piesków ze "straży mandatowo-blokadowo-radarowej" z poleceniem "?robienia kasy dla miasta" - aby to ostatnie mogło trwonić NASZE pieniądze na odszkodowania za debilne swoje decyzje, to i człowiek ( tym bardziej myślący - w przeciwieństwie do "wadzy") się tym najnormalniej wku...wia i narasta najzwyczajniejszy bunt. Jeżeli na uliczkach Sołacza śnieg na jezdniach powyżej krawężników z jednej strony, z drugiej natomiast pieski biegają z mandatami , że ... 3 cm świeżego śniegu ( który np. przestał padać godzinę temu ) jeszcze nie sprzątnięty, albo w niedzielę, o 8-mej rano budzą właściciela, że to nie jest jeszcze sprzątnięte - to co - właściciel nieruchomości ma całymi nocami warować przy oknie i obserwować: pada czy nie pada ?!?!?!? PARANOJA!!!! A z drugiej strony 80% ulic nie sprzątnięte i 100 % MIEJSKICH CHODNIKÓW ... i jakoś nie słyszałem nigdy, aby "prezydęt" nie został za to ukarany, czy którykolwiek z jego urzędasów. A wręcz odwrotnie - nagrody to sobie sowicie wypłacają.

Na szczęscie mieszka tu jeszcze wciąż wielu starych poznaniaków, którzy sami z siebie odgarniają ku wspólnej korzyści śnieg sprzed swoich posesji i nikomu korona z głowy nie spadnie.

To, że jest sprzątane, to wynika ze zwykłego poczucia przyzwoitości, co wcale nie znaczy, że człowieka nie wkur...a postawa "wadzy" i poczucie zwykłego chamstwa i niesprawiedliwości...

Ale jest też wielu nowobogackich, którzy wyżej srają niż dupy mają i tacy szypą sobie łapek nie zbrukają...
            A może są po prostu mądrzejsi od tych normalnych, zwykłych ludzi i PO prostu biorą przykład z "wadzy" i to olewają ?!?!?!?
            • Gość: hux Re: czy właściciele posesji też mogą wdrożyć tryb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.13, 09:46
              "Jeżeli z jednej strony "wadza" ma nas w doooooopie, sami nie sprzątają, bądź robią to niewiele, byle jak i z wielkim opóźnieniem ( dając "przykład") z jednej strony - z drugiej nasyłając piesków ze "straży mandatowo-blokadowo-radarowej" z poleceniem "?robienia kasy dla miasta" "
              To było nie wybierać takiej "wadzy" i zawsze można im podziękować przy okazji najbliższych wyborów (powinny być zimą). Niestety motłochowi wystarczy rzucić cukierek przed wyborami (na który sami się składają) i trochę pustych obietnic. Nie lubię tych p.. z SM ale jeśli jadąc rowerem chodnikiem (jezdnią się nie da najczęściej) lub idąc szlag mnie trafi za którymś razem to w końcu zacznę zgłaszać zaparkowane nieprawidłowo samochody na chodnikach zamiast na posesjach. Brak odśnieżonego chodnika też przy okazji.
              • bimota Re: czy właściciele posesji też mogą wdrożyć tryb 24.01.13, 12:33
                Ja jezdze rowerem i jakos nie mam problemow...
                • Gość: hux Re: czy właściciele posesji też mogą wdrożyć tryb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.13, 13:38
                  "Ja jezdze rowerem i jakos nie mam problemow..."
                  Gdzie? Ja na peryferiach Poznania. Znany mi zapalony rowerzysta z tamtych okolic zrezygnował na razie z jazdy. Uznał że jest zbyt niebezpiecznie.
                  • bimota Re: czy właściciele posesji też mogą wdrożyć tryb 24.01.13, 13:45
                    Nie wiem co nazywasz peryferiami. Tu dyskutujemy o Poznaniu... Na moim osiedlu nie widzialem zadnej plugopiaskarki, mniej uczeszczane ulice sa normalnie pokryte sniegiem...
    • wiola140872 Mniej soli na ulicach, jest bardziej ekologiczn... 23.01.13, 10:48
      zamiast wydawac kase na sól kupic kilka pługów do odsnieżania chodników (długofalowa inwestycja)..soli w ogole NIE używać - sypać najwyżej lekko piaskiem. 20 lat temu ta metoda sprawdzała się swietnie - wymysły ze jezdnia czy chodnik muszą być "czarne" zimą sa bzdurmne..Sól niszczy wszystko: infrasttrukturę, zieleń, nasze buty, opony i osprzet rowerowy, nie mówiąc juz o zwierzęcych łapkach! Jężdze po Poznaniu rowerem - ostatnie 2 dni były męczące ale wolę przedzierać sie przez ani gramna nie odśnieżony chodnik niż przez nieodsniezoną ale posoloną jezdnię z rozjezdzoną dziwną mazią, sliską jak cholera! Tylko pług + ewentualnie piasek i oczywiscie nastawienie kierowcow ze zima jest snieg i nie nalezy wymagac czarnej drogi i nastawic sie na wolniejsza jazde..
      • lukask73 nastawic sie na wolniejsza jazde 23.01.13, 11:31
        wiola140872 napisała:

> nastawienie kierowcow ze zima jest snieg i nie nalezy wym
        > agac czarnej drogi i nastawic sie na wolniejsza jazde..
        Sądząc po wpisach na forum, nastawienie czołowych forowych kierowców jest takie, że oczekują na terenie miasta prędkości handlowej min. 50 km/h. Zawsze. Tramwaje mogłyby w ogóle nie jeździć, bo, cholery, niepotrzebnie mają pierwszeństwo i zakłócają płynność jazdy.
        • wiola140872 Re: nastawic sie na wolniejsza jazde 23.01.13, 12:28
          lukask73 napisał:

> wiola140872 napisała:
          >
          > > nastawienie kierowcow ze zima jest snieg i nie nalezy wym
          > > agac czarnej drogi i nastawic sie na wolniejsza jazde..
          > Sądząc po wpisach na forum, nastawienie czołowych forowych kierowców jest takie
          > , że oczekują na terenie miasta prędkości handlowej min. 50 km/h. Zawsze. Tramw
          > aje mogłyby w ogóle nie jeździć, bo, cholery, niepotrzebnie mają pierwszeństwo
          > i zakłócają płynność jazdy.

Podobnie to widzę..na dodatek misto/włodarze także uwazają, ze zimą nalezy dbac tylko o przejezdnosc ulic dla samochodow, mniej sie przejmując chodnikami i WCALE nie przejmując się sciezkami rowerowymi..Te to dopiero przeszkadzaja kierowcom!
        • bimota Re: nastawic sie na wolniejsza jazde 23.01.13, 13:23
          > Sądząc po wpisach na forum, nastawienie czołowych forowych kierowców jest takie
          > , że oczekują na terenie miasta prędkości handlowej min. 50 km/h. Zawsze. Tramw
          > aje mogłyby w ogóle nie jeździć, bo, cholery, niepotrzebnie mają pierwszeństwo
          > i zakłócają płynność jazdy.

A tymczasem powinno sie jezdzic max 10 km/h albo wcale, jak np. tramwaj zakorkuje pol miasta...
        • Gość: hux Re: nastawic sie na wolniejsza jazde IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 13:39
          Spróbuj rowerem po nie odśnieżonej drodze z rozjeżdżonym śniegiem przez samochody.
      • Gość: Yeti Re: Mniej soli na ulicach, jest bardziej ekologic IP: 95.108.124.* 23.01.13, 11:49
        Ja jednak wolałbym aby sypali te ulice sola i przynajmniej można będzie spokojnie dzieciaki i żonę do auta zapakować i nie martwic się ze na pierwszym zakręcie wylecimy z drogi. Swoje i mojej rodziny życie cenię jednak bardziej niż kilka drzewek przy drogach.
        • Gość: hehe Re: Mniej soli na ulicach, jest bardziej ekologic IP: *.icpnet.pl 23.01.13, 12:22
          Normalnie jak cos takiego czytam to jestem za tym by powysylac was na reedukacje i nowe egzaminy na prawko. Przez was wszedzie sie spieszacych sa wypadki.

Jak jest zima, to jest snieg. Jak pada, to nawet sol nie pomoze bo bedzie moment ze nie nadazy topniec. Jezdzic trzeba z dostosowaniem sposobu jazdy i predkosci do warunkow na drodze. No ale wam sie wszedzie spieszy takze musicie zawsze i wszedzie zapierniczac. ;) Wspolczuje rodzinie. Poza tym polecam zobaczyc co zostaje po soleniu. SZARA sliska maz. Na tym sie mozna ladnie wypierniczyc. Zwlaszcza na chodnikach, przejsciach dla pieszych. Takze lepiej piasek na odgarniety z grubsza snieg.
        • wiola140872 Re: Mniej soli na ulicach, jest bardziej ekologic 23.01.13, 12:26
          Gość portalu: Yeti napisał(a):

> Ja jednak wolałbym aby sypali te ulice sola i przynajmniej można będzie spokojn
          > ie dzieciaki i żonę do auta zapakować i nie martwic się ze na pierwszym zakręci
          > e wylecimy z drogi. Swoje i mojej rodziny życie cenię jednak bardziej niż kilka
          > drzewek przy drogach.

ale i bez sli jak zapakujesz rodzine i pojedziesz nawet nieodgranietym a tylko posypanym piaskiem pasem jezdni WOLNO czyli 30/40km/h bo jest zima to bezpiecznie dojedziesz gdzie chcesz (chyba ze jakis oszolom bedzie usilował pedzić po miescie jak po torze wyscigowym)...wystarczy byc rozwaznym, umiec jezdzic, nie szlec, dostosowac sie do aury za oknem..i chyba chcialbys aby te twoje dzieci zyly w swiecie nie skladającym sie li tylko z betonu i smogu?
          • Gość: Lehoo Re: Mniej soli na ulicach, jest bardziej ekologic IP: *.icpnet.pl 23.01.13, 12:49
            Nie przejmujcie się, zrobi się cieplej, śnieg stopnieje i spłynie do Warty :D Bareizm wypisz-wymaluj, wpiszcie sobie na youtube "zima brunet wieczorową porą", od razu mi się skojarzyło z tą sceną a podejście panów z ZDM-u do swoich obowiązków przypomina jako żywo podejście "majstra" granego przez p. Kobuszewskiego...
            • Gość: POmocnik Jasiu Re: Mniej soli na ulicach, jest bardziej ekologic IP: *.pools.arcor-ip.net 23.01.13, 12:58
              Wychodzi na to,ze "panow" z ZDM-u nalezy POcalowac tam gdzie slonko nie dochodzi - czyli w DUPE..!! PS Nie wezykiem ich jeno wezem PO plerach..!!
    • bimota Mniej soli na ulicach, jest bardziej ekologiczn... 23.01.13, 13:27
      Jakos nie widze tej oszczednosci na soli... A jak ktos nie umie jezdzic, to niech siedzi w domu (bo chodzic tez pewnie nei umie)...
    • xaliemorph Mniej soli na ulicach, jest bardziej ekologiczn... 23.01.13, 15:40
      Ja tam widzę że solą aż miło. Nadal owe okropne solankowo brejowate kałuże są bardzo częstym widokiem. Wolę jeździć po śniegu niż po breji.
    • uvp W pełni popieram 24.01.13, 09:14
      Brawo, wydamy mniej pieniedzy, zachowamy zielen uliczną, oraz nasze auta i inne stalowe obiekty przyuliczne od rdzy! Bo nie sprawia mi roznicy czy jade w blocie posniegowym (po posypaniu solą), czy tez w sniegu (gdu nie posypią ulicy solą). Ważne tylko by śnieg był z ulicy odgarnięty.
      • bimota Re: W pełni popieram 24.01.13, 12:35
        JA widze roznice, bo bloto chlapie i brudzi...

Sol powinna byc tylko na gololedz, ktorej w tym roku jeszcze nie bylo. Tzn raz byla, ale tylko na chodnikach i pewnie dlatego, ze byly odsniezane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka