Dodaj do ulubionych

Tramwaje na Grunwaldzkiej przyspieszą, bo zwężą...

19.05.13, 22:12
Nie podoba mi się pomysł ze zwężaniem. W tej chwili to jedyny sensowny wjazd do centrum od strony zachodniej, zresztą zupełnie niedawno ten odcinek został wyremontowany i znowu byście chcieli coś zmieniać? Poza tym wpłynęło by to na zwiększenie ruchu na Matejki, którą część kierowców chciałaby ominąć monstrualny korek. Na dodatek chciałbym powiedzieć, że bus pas na Bukowskiej powinien biec do Centrum a nie od, albo powinien biec po środku i mieć kierunek zmieniany w zależności od zapotrzebowania + przystanki wiedeńskie.
Obserwuj wątek
    • kocurko To jest bardzo zły pomysł 19.05.13, 22:48
      Bardzo, bardzo. Lepiej byłoby skierować tramwaje w Szylinga a potem w Zwierzyniecką i do Kaponiery
      • Gość: pixel To jest bardzo dobry pomysł IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.13, 23:18
        W miastach za 99% korków odpowiadają problemy na skrzyżowaniach. Tramwaj jedzie na wydzielonym z jezdni pasie do Bukowskiej - potem auta otrzymują taką samą liczbę pasów ruchu, jaką mają dotychczas - mogą tam się spokojnie ustawić do wjazdu na Roosevelta. Na jednym cyklu zielonego i tak nie przejedzie więcej aut, niż te, które stoją na poszerzonym odcinku. Strata kierowców jest więc żadna.
        • Gość: Eva Re: To jest bardzo dobry pomysł IP: *.centertel.pl 19.05.13, 23:31
          Nie jestem przekonana. Korek przeniesie się jedno skrzyżowanie wcześniej i na alternatywne ulice
      • Gość: mlx Re: To jest bardzo zły pomysł IP: *.centertel.pl 19.05.13, 23:33
        Dobra rada Wuju. A najlepiej gdyby jutro wynaleziono teleportację. To tyle z doraźnych pomysłów na poprawę sytuacji ;)
      • Gość: mo Re: To jest bardzo zły pomysł IP: *.play-internet.pl 20.05.13, 12:57
        Tramwaj "nadrobi" 15 sekund, a na dodatkowym przystanku przy ul. Matyi straci minutę.
        Dodatkowo - jeśli by przeszedł pomysł z przejściem dla pieszych na Moście Dworcowym, to tramwaj będzie jechał o kolejną minutę dłużej.

Generalnie wydzielanie torowiska dla tramwajów jest dobrym pomysłem, jednak musi to być działanie kompleksowe, planowe. Wraz z wydzielaniem torowiska powinny być likwidowane przejazdy kolizyjne, tak by jedyne postoje tramwajów powinny być na przystankach (tak jak na PST).

A odnośnie zwężenia jezdni - tam jest wystarczająco miejsca, by pas ruchu do centrum odrobinę poszerzyć i nie zwężać do jednego.
    • aki-ma Tramwaje na Grunwaldzkiej przyspieszą, bo zwężą... 19.05.13, 23:46
      " Należy zaznaczyć, że wprowadzone zmiany mogą spowodować utrudnienia w ruchu samochodowym na ul. Grunwaldzkiej, zwłaszcza między rondem Jana Nowaka Jeziorańskiego a ul. Bukowską oraz na ulicach przyległych" , " ... zarówno dla mieszkańców jak i dla turystów, odwiedzających Poznań szczególnie w czasie imprez targowych."
      Pomimo,że 50 % artykułu to kopiuj-wklej ze strony ZDM to akurat tego akapitu pismak nie raczył przepisać. Za to znalazła się wypowiedz "geniusza od wszystkiego i dumnego właściciela trzech pojazdów" Nowaka Włodzimierza bredzącego jak zwykle w chorym widzie.
      A ja tylko jestem ciekaw jak będzie wyglądał przejazd z zachodu na wschód miasta kiedy skutecznie zablokuje się praktycznie ostanią w miarę przejezdną trasę.
      "Szczególnie w czasie imprez targowych".
      Pomijam fakt,że Matejki i Konopnicka praktycznie będą nieprzejezdne.A dla wielbicieli zbiorkomu przypominam,że Matejki jeździ autobus 64 ,który w związku z totalnym rozpirzeniem programu sygnalizacji na Grunwaldzkiej-Matejki więcej stoi niż jedzie.
      • lukask73 Re: Tramwaje na Grunwaldzkiej przyspieszą, bo zwę 20.05.13, 00:03
        > A ja tylko jestem ciekaw jak będzie wyglądał przejazd z zachodu na wschód miasta

No z artykułu chyba jasno wynika, że przejedzie się swobodnie. Może dożyję czasów, kiedy szóstka ruszając z Budziszyńskiej będzie przystawała jedynie na przystankach i zaliczy Rondo Rataje po jakichś 25 minutach.

Aktualne rozwiązanie powoduje, że w czasie targów sprawne przemieszczanie się nie jest możliwe żadnym środkiem lokomocji. No może helikopterem EC 135, ale nim można dostać się tylko na Juraszów.
        • aki-ma Re: Tramwaje na Grunwaldzkiej przyspieszą, bo zwę 20.05.13, 00:19
          A wystarczyło by obciąć trochę chodnik przed wjazdem na targi i dwa pasy by się zmieściły i tramwaj miałby swój pas. Bo tak naprawdę korki powstają tylko właśnie od tego miejsca.
        • Gość: Kamil Re: Tramwaje na Grunwaldzkiej przyspieszą, bo zwę IP: *.centertel.pl 20.05.13, 00:20
          Tramwajem może, ale większość z nas jeszie samochodem
          • Gość: RT Re: Tramwaje na Grunwaldzkiej przyspieszą, bo zwę IP: *.w86-209.abo.wanadoo.fr 20.05.13, 02:54
            To nie jedź samochodem tam gdzie jest tramwaj. Proste? To rozwiązanie dla prawie każdego kto jedzie samochodem. Zwyczajnie go odstaw.
            • Gość: Kamil Niby z jakiej racji mam rezygnować z wygody? IP: *.centertel.pl 20.05.13, 06:22
              Można wprowadzać różne zmiany, ale nie pogarszając sytuacji większości. Komunikacja miejska jest czasochłonna, bardzo droga i niepraktyczna. Zwłaszcza kiedy trzeba załatwić kilka spraw, co wiąże się z częstymi przesiadkami.
              • Gość: abcdefgh Re: Niby z jakiej racji mam rezygnować z wygody? IP: *.icpnet.pl 20.05.13, 07:27
                Gość portalu: Kamil napisał(a):

> Można wprowadzać różne zmiany, ale nie pogarszając sytuacji większości.

według wszelkich badań więcej mieszkańców Poznania jeździ tramwajami niż samochodami. czyli to ci w tramwaju są w większości
                • leszekes To jest oczywista nieprawda 20.05.13, 10:24
                  Zwłaszcza teraz, kiedy jest tyle remontów i objazdów a bilety horrendalnie drogie.

Pisałem już o tym tyle razy, ale widać ciągle są ludzie mało kumaci. Napiszę raz jeszcze. Co mi tam...
                  Eurostat przeprowadzał badania we wszystkich krajach EU. Wynika z nich, że w naszych miastach samochód prywatny odpowiada za przewóz 88,4% wszystkich pasażerów.
                  Krótko mówiąc, każdego dnia 88% pasażerów siedzi w korku we własnym samochodzie a 12% jedzie tramwajem, czy autobusem.
                  Gorzej jest tylko na Litwie: 91,1% wybiera samochód. W Europie zachodniej wyniki są lepsze od uzyskanych w Polsce, ale też nie porażające.

Podpierasz się jakimiś kompletnie niewiarygodnymi badaniami zleconymi nie wiadomo przez kogo. Proponuję zajrzeć do roczników statystycznych i zagłębić się w wyniki uzyskane przez Eurostat. Mam nadzieję, że wiesz co to za instytucja. Na pewno nie zgłupiejesz a będziesz mądrzejszy.
                  • lukask73 bilety horrendalnie drogie 20.05.13, 10:42
                    leszekes napisał:

> Zwłaszcza teraz, kiedy jest tyle remontów i objazdów a bilety horrendalnie drog
                    > ie.

Obecne złe rządy kiedyś odejdą, a infrastruktura zostanie.

Tramwaj musi się stać w przyszłości głównym środkiem komunikacji, ponieważ coraz wyraźniej i coraz powszechniej widać, że obecny trend notorycznego odbierania miejsca ludziom i oddawania go samochodom jest ślepą uliczką. Doświadczenia innych miast i innych krajów pokazują wyraźnie, że odcięcie samochodów od centrum wcale nie oznacza jego wymarcia. Póki co wymarła nam ulica, na której w ścisłym centrum zbudowano trasę szybkiego ruchu.

Z nadzieją czekam na Nowy Św. Marcin.
                    • masterone Re: bilety horrendalnie drogie 20.05.13, 14:53
                      lukask73 napisał:
                      > Obecne złe rządy kiedyś odejdą, a infrastruktura zostanie.
                      Po komunie też została i co?

> Tramwaj musi się stać w przyszłości głównym środkiem komunikacji, ponieważ cora
                      > z wyraźniej i coraz powszechniej widać, że obecny trend notorycznego odbierania
                      > miejsca ludziom i oddawania go samochodom jest ślepą uliczką.
                      Niekoniecznie tak się stanie. Osobiście uważam, że pojawią się inne formy indywidualnego przemieszczania. Coś na kształt segwaya, może mini autka...
                      Tramwaj to pożyteczny przeżytek. Nigdy nie zagwarantuje wygodnego dotarcia w każde miejsce przez całą dobę, bo to zwyczajnie niemożliwe. Na dodatek nękają tą formę transportu ciągłe awarie. Jest również szalenie drogi i końca tego szaleństwa nie widać.

> Doświadczenia innych miast i innych krajów pokazują wyraźnie, że odcięcie samochodów od > centrum wcale nie oznacza jego wymarcia.
                      Może i ludzie tam będą, ale na pewno nie przyjdą na zakupy. Komu by się chciało tachać torby tramwajem?

> Póki co wymarła nam ulica, na której w ścisły
                      > m centrum zbudowano trasę szybkiego ruchu.
                      > Z nadzieją czekam na Nowy Św. Marcin.
                      O jakiej trasie szybkiego ruchu piszesz? Nie znam takiej w śródmieściu. Chyba nie Św. Marcinie? Ha ha ha
                      • lukask73 szybkiego ruchu? - no właśnie nie 21.05.13, 14:30
                        > Tramwaj to pożyteczny przeżytek. Nigdy nie zagwarantuje wygodnego dotarcia w ka
                        > żde miejsce przez całą dobę, bo to zwyczajnie niemożliwe. Na dodatek nękają tą
                        > formę transportu ciągłe awarie. Jest również szalenie drogi i końca tego szaleń
                        > stwa nie widać.

Segway, małe autka... Wszystko niezorganizowane i chaotyczne. Wszystko wymaga jakichś parkingów. A z tramwaju wysiadasz na przystanku i nie interesuje cię, co się z nim dzieje i czy go ktoś nie ukradnie czy nie zarysuje.

Ważna rzecz: dobrze zorganizowana komunikacja tramwajowa jest szybsza od średniej prędkości podróżowania samochodem po mieście.

> Może i ludzie tam będą, ale na pewno nie przyjdą na zakupy. Komu by się chciało
                        > tachać torby tramwajem?

Już teraz znam parę osób, które dziwią się, że w ogóle komuś się chce jechać do jakiegoś sklepu. Przecież wszystko da się kupić wysyłkowo. W końcu i u nas upowszechni się zwyczaj kupowania osobiście w sklepie z darmową dostawą do domu.

> O jakiej trasie szybkiego ruchu piszesz? Nie znam takiej w śródmieściu. Chyba n
                        > ie Św. Marcinie?

Święty Marcin w środkowej części, na której skupia się modernizacja, ma parametry dokładnie takie jak Trasa Katowicka za Franowem, przed węzłem z A2: dwie jezdnie, na każdej z nich po dwa pasy. Między jezdniami szeroki pas zieleni, a na pasie w obu przypadkach bariera, która ma uświadamiać pieszym, że nie mają tam czego szukać. Nie zgadzasz się, że to trasa szybkiego ruchu? Ja też się nie zgadzam. Jest to twór w 100% niefunkcjonalny, niesłużący nikomu i niczemu. Nie da się tam jechać zgodnie z parametrami jezdni, bo odcinek ma od świateł do świateł nieco ponad 200 m i w obszarze zabudowanym jest limit 50 km/h.

Należy czym prędzej zlikwidować to absurdalne rozwiązanie i umożliwić korzystanie z ogromnej powierzchni (ok. 35 m szerokości, dł. ponad 350 m) mieszkańcom.
                        • masterone Re: szybkiego ruchu? - no właśnie nie 21.05.13, 18:24
                          lukask73 napisał:

> Segway, małe autka... Wszystko niezorganizowane i chaotyczne. Wszystko wymaga j
                          > akichś parkingów. A z tramwaju wysiadasz na przystanku i nie interesuje cię, co
                          > się z nim dzieje i czy go ktoś nie ukradnie czy nie zarysuje.
                          Ludzie są indywidualistami. Taki gatunek. Nigdy nie będziemy zorganizowani jak mrówki, czy pszczoły.

> Ważna rzecz: dobrze zorganizowana komunikacja tramwajowa jest szybsza od
                          > średniej prędkości podróżowania samochodem po mieście.
                          Nieprawda. Może na pewnych odcinkach, ale całościowo na pewno nie. Prześledźmy moją drogę do pracy...
                          W samochód wsiadam i jadę od razu. Stoję tylko na światłach i od czasu do czasu w korku. W pracy jestem po 20-30 minutach.
                          A teraz droga alternatywna...
                          Do tramwaju muszę dojść, potem czekać aż przyjedzie tramwaj odpowiedniej linii. Jadę. Światła są też (o korkach nie wspominam, bo zakładamy, że tramwaje w korkach nie stoją). Potem wysiadam na przystanku i czekam na tramwaj innej linii. Minuty lecą. W końcu jadę. Docieram na końcową pętlę i przesiadam się na autobus. Kilka minut oczekiwania, jazda a potem piesza droga do miejsca docelowego.
                          Droga jest po dużym łuku. Innej nie udało mi się ustawić. Czas tego wszystkiego: 1 godzina i 10-20 minut.

> Już teraz znam parę osób, które dziwią się, że w ogóle komuś się chce jechać do
                          > jakiegoś sklepu. Przecież wszystko da się kupić wysyłkowo. W końcu i u nas upo
                          > wszechni się zwyczaj kupowania osobiście w sklepie z darmową dostawą do domu.
                          Wysyłkowo? Raczysz żartować? Wysyłkowo to możesz sobie kupić męski wibrator a potem czekać na kuriera, żeby odebrać go tak, aby żona nie widziała. He he he

> Święty Marcin w środkowej części, na której skupia się modernizacja, ma paramet
                          > ry dokładnie takie jak Trasa Katowicka za Franowem, przed węzłem z A2
                          Rozśmieszyłeś mnie do łez. He he he
                          • lukask73 Re: szybkiego ruchu? - no właśnie nie 22.05.13, 12:04
                            >> parametry dokładnie takie jak Trasa Katowicka za Franowem, przed węzłem z A2
                            > Rozśmieszyłeś mnie do łez. He he he
                            Fakt. Na Marcinie nie ma poprzecznych przełomów i sztucznego ograniczenia prędkości.

A jakieś poważne konkrety?

Może umiesz uzasadnić istnienie ulicy dwujezdniowej, po dwa pasy w każdą stronę, prowadzącej do zwężenia i ulicy nakładającej się na tory tramwajowe?
                            Pod Alfą ten absurd powodował np. powstanie wielkiego targowiska na pocz. lat 90., a teraz wielkiego parkingu zajmującego cały prawy pas.
                          • lukask73 jestem indywidualistą czyli wszyscy są 22.05.13, 13:10
                            masterone napisał:

> > Segway, małe autka... Wszystko niezorganizowane i chaotyczne. Wszystko wy
                            > maga j
                            > > akichś parkingów. A z tramwaju wysiadasz na przystanku i nie interesuje cię
                            > Ludzie są indywidualistami. Taki gatunek. Nigdy nie będziemy zorganizowani jak
                            > mrówki, czy pszczoły.

Naturalnych ograniczeń nie przeskoczysz. Nie da się rozmnożyć przestrzeni. Nie da się wyasygnować po 14 m kw. na osobę w centrum miasta w celach parkingowych + kilkadziesiąt w celu przemieszczania się.

Największymi indywidualistami są ci, którzy przekonani są, że ludzie są indywidualistami. A wystarczy przejść się pieszo po mieście. Czy wszyscy chodzą pojedynczo? Czy na rynku ludzie spędzają czas samotnie? Nie, a najgorsze, że jest to kontrast do samochodziarzy, z których statystycznie każdy wiezie ze sobą podobno 0,2 pasażera. Czyli jeden na pięciu ma jednego towarzysza. A samochód zbudowany jest tak, że wieźć może przeważnie osób pięć.
    • andpel Tramwaje na Grunwaldzkiej przyspieszą, bo zwężą... 19.05.13, 23:58
      Bardzo dobrze! Oby tylko żadne bezmyślne krzykacze nie zablokowały tych planów!
      • Gość: marianos Re: Tramwaje na Grunwaldzkiej przyspieszą, bo zwę IP: *.icpnet.pl 20.05.13, 00:13
        TAK JEST!!!
        WIĘCEJ UŁATWIEŃ DLA TRAMWAJÓW A NIE DLA PZÓW!
        • Gość: Kamil Re: Tramwaje na Grunwaldzkiej przyspieszą, bo zwę IP: *.centertel.pl 20.05.13, 00:22
          No i pierwszy krzykacz jest. Kiepski ale za to głośny
          • Gość: karolk TAK , TAK, TAK! IP: *.bas.roche.com 20.05.13, 08:40
            Krzyczy, ale ma racje. TAK dla wydzielonych torowisk!
            • leszekes Re: TAK , TAK, TAK! 20.05.13, 10:31
              Niestety nie masz racji. Jestem za wydzielaniem torowisk i separacją ruchu, ale tylko tam, gdzie są ku temu możliwości. Pomysł ze skierowaniem tramwajów w Szylinga/Kraszewskiego i Zwierzyniecką jest znacznie lepszy.
              To, że nie masz samochodu, albo pieniędzy na paliwo nie oznacza, że więcej ludzi wybiera komunikację zboirową. Przed chwilką komuś pisałem, że wg badań bardzo wiarygodnej i rzetelnej instytucji jaką jest Eurostat, każdego dnia w naszych miastach samochodami przemieszcza się 88, 4% pasażerów. Pozostali wybierają tramwaj, autobus, czy rower.
              • lukask73 Re: TAK , TAK, TAK! 20.05.13, 10:50
                leszekes napisał:

> wiarygodnej i rzetelnej instytucji jaką jest Eurostat, każdego dnia w naszych
                > miastach samochodami przemieszcza się 88, 4% pasażerów. Pozostali wybierają tra
                > mwaj, autobus, czy rower.

1. Wszystko co ma w nazwie euro w jakimś stopniu jest skompromitowane i niewiarygodne.
                2. Które to są, te wasze miasta? Zauważ, że grubo ponad 98% miast  n i e  m a  tramwajów.
                • masterone ale jest komunikacja miejska 20.05.13, 15:12
                  Podejrzewam, że badania dla Eurostatu przeprowadzał wg określonego wspólnego klucza dla całej Unii Europejskiej nasz GUS (Główny Urząd Statystyczny) w miastach o określonej wielkości i dysponujących miejską komunikacją.
                  Kwestionowanie badań UE źle świadczy o kwestionującym i powoduje, że jego słów nie można traktować poważnie. Ostatecznie to dzięki UE zrobiliśmy olbrzymi skok cywilizacyjny.
                  • lukask73 skok 21.05.13, 14:33
                    masterone napisał:

> Ostatecznie to dzięki UE zrobiliśmy olbrzymi skok cywilizacyjny.
                    Masz rację. A likwidację analfabetyzmu i elektryfikację wsi zawdzięczamy wyłącznie komunistom z epoki stalinizmu.
                    • masterone Re: skok 21.05.13, 18:52
                      W pewnym sensie tak, chociaż i bez nich to wszystko by się i tak dokonało
              • andpel Re: TAK , TAK, TAK! 20.05.13, 11:21
                > Przed chwilką komuś pisałem, że wg badań bardzo
                > wiarygodnej i rzetelnej instytucji jaką jest Eurostat, każdego dnia w naszych
                > miastach samochodami przemieszcza się 88, 4% pasażerów. Pozostali wybierają tra
                > mwaj, autobus, czy rower.

To są wyniki badań dla całego kraju!!! Nie dla danego miasta. Więc tutaj nie mają one znaczenia. Jak można tego nie rozumieć?
                W Poznaniu oczywiście samochodów jest od cholery, ale spora część z nich to NIE SĄ samochody poznaniaków. Według "lokalnych" badań, spośród ludzi ZAMIESZKAŁYCH w Poznaniu WIĘKSZOŚĆ korzysta z komunikacji miejskiej.
                • masterone Re: TAK , TAK, TAK! 20.05.13, 15:25
                  Tego typu badania przeprowadza się wg określonego klucza. Na pewno nie miesza się dużych miast z malutkimi, zapyziałymi "dziurami", bo fałszowałoby to końcowy wynik.
                  Wynik na pewno jest średnią dla całego kraju, ale z pewnością był stosowany "klucz", dzięki któremu można porównywać dane ze wszystkich krajów UE.
                  Nie wyobrażam sobie, aby było inaczej.
                  Nie jest ważne andpelu, czy samochody mają rejestrację poznańską, czy też są z powiatu, stolicy, albo Madagaskaru. One przewożą pasażerów w określonym mieście i czasie.

Wybacz, ale te badania na których się opierasz nie są miarodajne. Podejrzewam, że w Poznaniu wynik może być jeszcze bardziej niekorzystny dla pasażerów zbiorkomów i rowerzystów. Głównie z powodu ulicznych remontów, niepunktualności oraz awaryjności sprzętu, niskiej dostępności biletów i wysokich cen za nie.
                  Większość poznaniaków na pewno nie jeździ MPK. Te 12% może być dla naszego miasta nawet liczbą zawyżoną.
              • Gość: karolk Re: TAK , TAK, TAK! IP: *.bas.roche.com 20.05.13, 11:31
                "To, że nie masz samochodu, albo pieniędzy na paliwo nie oznacza, że więcej ludzi wybiera komunikację zboirową." jeżeli myślisz że głównie z tego powodu ludzie wybierają komunikację miejską, to jesteś po prostu śmieszny :D :D :D
                • masterone Re: TAK , TAK, TAK! 20.05.13, 15:31
                  Ludzie z różnych powodów wybierają komunikację miejską. Tak samo z różnych powodów wybierają samochód.
                  W tej chwili auto ma w naszym mieście każda rodzina (prawie co drugi mieszkaniec) i niech to będzie tobie za odpowiedź. Nie po to kupujemy samochód, aby stał w garażu, na parkingu, czy ulicy a osoby poruszające się po mieście własnym pojazdem są zwyczajnie bardziej mobilne.
              • belmi Re: TAK , TAK, TAK! 20.05.13, 12:35
                No, jak się podliczy Rakoniewice i Suchy Las to faktycznie w polskich miastach tyle a tyle % korzysta z samochodów. Czy jesteśmy z tego statystycznego faktu mądrzejsi? NIE!
                • masterone Re: TAK , TAK, TAK! 20.05.13, 15:33
                  Wspominałem już, że badania przeprowadza się wg ściśle określonego klucza. Wrzucenie do jednego worka Poznania i Rakoniewic nie wydaje się być możliwe i nie jest. Porównuje się podobne ośrodki co do wielkości.
                  • lukask73 klucza 22.05.13, 13:13
                    masterone napisał:

> Wspominałem już, że badania przeprowadza się wg ściśle określonego klucza. Wrzu
                    > cenie do jednego worka Poznania i Rakoniewic nie wydaje się być możliwe i nie j
                    > est.

Proponuję, żebyś zacytował albo wskazał, miejsce, gdzie opisana jest przyjęta metoda, a nie snuł domysły czy też swoje przekonania.
    • fanbeat Tramwaje na Grunwaldzkiej przyspieszą, bo zwężą... 20.05.13, 01:01
      W zasadzie to mnie te inicjatywy powoli przestaja ruszac, na szczescie pracuje w innym miescie, w ktorym buduje sie szerokie arterie, szerokie chodniki i nie ma wojny nowaki kontra pojazdy, gdzie absurdalnie korki sa mniejsze niz tutaj.
      Dlaczego wszyscy ulegaja takim osobom, chyba dlatego, ze swoja upartoscia cierpliwie wymuszaja na urzednikach swoje wojenne pomysly, draza jak kropla skale.
      Zwezanie ulic dla pojazdow bedzie powodowac korki od ronda Przybyszewskiego. Co z tego, ze tramwaj przejedzie szybciej jak setki kierowcow beda staly dluzej. Zastanawial sie ktos ile to paliwa spala sie niepotrzebnie i jakie koszty oraz zanieczyszczenie srodowiska oraz strata czasu jest generowana. Czy niejacy nowacy pomysleli kiedykolwiek o tym? Komunikacja zbiorowa Poznania jest niewydolna, niezorganizowana i skapa. Dlaczego nikt nie pomyslal o zwezeniu placu przed targami i wygospodarowaniu jednego pasa, tak, zeby tramwaje i auta mialy swobodny dojazd do ronda? Te 3 metry targom w tym miejscu nie sa niezbedne.
      • Gość: as Re: Tramwaje na Grunwaldzkiej przyspieszą, bo zwę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.13, 01:17
        W Moskwie sa szerokie arterie, w Brasil (kiedys podawane jako przyklad wspanialego planowania),a i tak korki. No ale coz Polacy, specjalistow nie potrzebuja, poszerzenie ulicy to dla nich rozwiazanie kazdego problemu.
        • Gość: Kamil Re: Tramwaje na Grunwaldzkiej przyspieszą, bo zwę IP: *.centertel.pl 20.05.13, 06:29
          Modernizować ulice trzeba, jednak zwężanie ulic przelotowych i dojazdowych nie jest modernizacją a szkodnictwem. Polepsza się sytuację mniejszości kosztem większości a to już nie jest w porządku.
          Grunwaldzka jest jedyną wydolną arterią drogową od strony zachodniej do śródmieścia. Zwężenie jej spowoduje, że mieszkańcy Grunwaldu będą mieć problemy z wydostaniem się z tej dzielnicy.
          • alfalfa Re: Tramwaje na Grunwaldzkiej przyspieszą, bo zwę 21.05.13, 15:00
            Nie tyle z wydostaniem co z dostaniem się do centrum. Nie ma problemu imo, prawie wszystko można kupić/załatwić gdzie indziej. Tylko proszę mi później nie marnować pieniędzy na rewitalizację tego odciętego centrum!
            A.
      • Gość: Alex Re: Tramwaje na Grunwaldzkiej przyspieszą, bo zwę IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.13, 08:36
        Z Twojego postu jasno wynika, że mieszkasz i pracujesz w Kazachstanie albo jakimś innym mieście byłego bloku sowieckiego. Na szczęście w Europie pasy ruchu dla aut się eliminuje i zawęża.
        • leszekes Re: Tramwaje na Grunwaldzkiej przyspieszą, bo zwę 20.05.13, 10:34
          Są takie miejsca, ale dba się o nowoczesne arterie komunikacyjne zasysające te samochody. A u nas III Rama w powijakach... Bez niej tego typu działania utrudnią tylko życie tysiącom mieszkańców.
    • Gość: RT Wreszcie ktoś myśli o nowoczesnym Poznaniu! IP: *.w86-209.abo.wanadoo.fr 20.05.13, 03:20
      Jestem od szesnastu lat we Francji i jak przyjechaliśmy to tutejsze miasta wyglądały jak dzisiaj Poznań czy Wrocław. Szerokie arterie były zapchane do sufitu. A każdy chciał wsiąść w samochód i dojechać. I nikt nie mógł. Kilka lat zajęło mi by to zrozumieć to. A od wtedy ulice zwężono, powstawały pasy dla autobusów, a teraz przed kilku laty otwarto nam w Reims tramwaje. One kiedyś zostały zlikwidowane! I wciąż powstają nowe tramwaje. Nie do pomyślenia jest, żeby tramwaj przypuszczał samochody. Tramwaj jedzie nawet po deptakach. W Strasburgu to robi wrażenie, bo ruch ludzie tam jest wielki. Ale tramwaj jedzie wolniej, ludzie chodzą ostrożniej, ba, nawet rowery jeżdżą po torach. Francuzi się uczyli tego od Szwajcarów. Bo tak jak tam źle się jeździ samochodem, a dobrze tramwajem to chyba nigdzie. A korki były, są i będą, więc nie można się tym przejmować. Bo ludzie są wygodni i zarozumiali. Nikt nie będzie niektórym mówił co jest dobre, a co źle bo robić chcą co chcą i nie chcą się zmieniać.
      • Gość: pixel Re: Wreszcie ktoś myśli o nowoczesnym Poznaniu! IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.13, 07:41
        Znam przykłady francuskie i one pokazują, że miasto może być przyjazne ludziom, a piękna przestrzeń ulic dzięki tramwajom wcale nie kłóci się z mobilnością - czyli z szybkim przemieszczaniem się po mieście i aglomeracji! Te przykłady są autentycznie motywujące!
        • Gość: ot tak sobie Re: Wreszcie ktoś myśli o nowoczesnym Poznaniu! IP: *.pse-operator.pl 20.05.13, 10:06
          Bla bla bla , większość francuskich miast ma obwodnice dookoła - a nasze miasteczko na drodze tranzytowej ma za to 3 przejazdy kolejowe z zamykanymi na 15 minut szlabanami - to jest idealne rozwiązanie.
          Co z tego, że SĄ tramwaje jak duża część mieszkańców miasta nie ma możliwości korzystania z nich - przykładem są Naramowice, Plewiska, dalsza część Ogrodów, osiedle Przemysława, nie mówiąc już o Szczepankowie i zapewne innych miejscach. Przyjazne miasto organizuje dojazdy właśnie z tych dalszych dzielnic bo mieszkańcy ścisłego centrum nie potrzebują wyrafinowanych środków komunikacji, nawet dojdą pieszo...
          Pytanie dlaczego w Poznaniu jest tyle samochodów? Bo nie ma sensownej i pewnej alternatywy, a wszystkie dzisiejsze remonty nie wnoszą niczego nowego, zwyczajnie odtwarzają stan istniejący.
          Swoją drogą ulica Grunwaldzka jest droga prowadzącą na Targi - zapchanie jej jest kolejnym strzałem w kolano władz miasta, tym bardziej, iż nie widać pomysłu na przeniesienie hal targowych w inne miejsce. Na targi nie przyjeżdża się tramwajem :)
          • lukask73 3 szlabany 20.05.13, 10:55
            Gość portalu: ot tak sobie napisał(a):

> Bla bla bla , większość francuskich miast ma obwodnice dookoła - a nasze miaste
            > czko na drodze tranzytowej ma za to 3 przejazdy kolejowe z zamykanymi na 15 min
            > ut szlabanami

Kolego, droga tranzytowa prowadzi wzdłuż południowej granicy miasta (mówiąc w uproszczeniu).
            Od co najmniej roku, a rzekłbym że wręcz półtora (możliwość przejazdu autostradą od granicy z Niemcami do Łodzi), nie ma najmniejszego powodu, aby nadal nazywać tę drogę drogą tranzytową.

Oczywiście szlabanów nie powinno tam być. Władze miasta kompromitują się inwestując w wiadukty na Bukowskiej czy Grunwaldzkiej, pozostawiając niezałatwione sprawy o wiele pilniejsze.
      • Gość: gość Re: Nie do pomyślenia,by tramwaj przypuszczał auta IP: *.icpnet.pl 21.05.13, 15:02
        To rozumiem - ale po co zwężać jezdnię?

Wystarczy nadać mu bezwzględny priorytet przy przejeździe (ostatecznie po coś chyba mamy tę inteligentną sygnalizację?)
    • pieszy_miejski uchwała RM z 1999 w końcu się zrealizuje...? 20.05.13, 07:38
      bip.poznan.pl/bip/zintegrowana-polityka-transportowa-miasta-poznania,doc,2016/polityka-transportowa-miasta-poznania,23486.html
      Uchwała Nr XXIII/269/III/99

Ograniczanie dostępności samochodem Należy przyjąć, że nie można rozbudowywać układu ulic i systemu parkingów w dostosowaniu do rosnących potrzeb. Należy świadomie ograniczać możliwości korzystania z samochodów na najbardziej zatłoczonych obszarach. Narzędziem takiej polityki jest system płatnego parkowania, ograniczanie liczby miejsc parkingowych. Wprowadzane priorytety dla ruchu pieszego, rowerowego i komunikacji zbiorowej, kosztem ruchu i postoju pojazdów samochodowych, nie muszą być rekompensowane poprawą standardów dla tych pojazdów w innym miejscu (np. budową nowej ulicy w pobliżu
      • leszekes Re: uchwała RM z 1999 w końcu się zrealizuje...? 20.05.13, 10:35
        I to jest błędne założenie wynikające zapewne z braku pieniędzy w miejskiej kasie... Smutne to...
      • alfalfa Re: uchwała RM z 1999 w końcu się zrealizuje...? 21.05.13, 16:34
        Należy świa
        > domie ograniczać możliwości korzystania z samochodów na najbardziej zatłoczonyc
        > h obszarach. Narzędziem takiej polityki jest system płatnego parkowania, ograni
        > czanie liczby miejsc parkingowych.

Uchwała realizuje się świetnie. Centrum zmarło. Brawo!
        A.
    • Gość: WWW kolejny poznański IP: *.ip.netia.com.pl 20.05.13, 10:13
      d e b i l z m , to miasto samo serwuje sobie smutny koniec, a inne miasta tego kraju rozwijają się na potęgę !!!! ŻENADA
      • Gość: kdf ankieta_zdm_i_wlodzimierz_ilicz_nowak IP: *.icpnet.pl 20.05.13, 10:47
        Witam,
        na stronie zdm-u zdm.poznan.pl/usprawnienia-dla-komunikacji-zbiorowej.php?site=view&id=4 jest ankieta. Wyrazmy swoj sprzeciw wobec dzialan My Poznaniakow, ktorzy juz nie istnieja a ich debilne pomysly z 2011r. nadal widnieja w innych instytucjach typu ZDM itp.
        Wyrazmy swoj negatywny stosunek wobec planow likwidacji dodatkowego pasa ruchu. Przypomne, ze do 1998r. na grunwaldzkiej do skrzyzowania z matejki byl tylko jeden pas dla jadacych prosto. Dla skrecajacych w lewo w szylinga tez byl osobny..... Korki tworzyly sie az po przybyszewskiego....... kto pamieta te sytuacje? Teraz korkow nie ma nie liczac okresu targow itp.
        Dlaczego towarzysto krzykaczy ma terroryzowac nas? Proponuje wejsc na
        zdm.poznan.pl/usprawnienia-dla-komunikacji-zbiorowej.php?site=view&id=4
        i podpisujac sie z imienia i nazwiska wyrazic negatywny stosunek do planow MyP i IdP. Ci pierwsi juz nie istnieja, ale krzykacze chca powolac koleja koterie .........Bedziemy wowczas mieli 3 towarzystwa, kazde proponujace inne rozwiazania. Zobacz\ice jak radni lazarza sprzeciwili sie planom i pomyslom MyP chcacych zwezenia glogowskiej!
        Precz z TYM!!!!
        • masterone Re: ankieta_zdm_i_wlodzimierz_ilicz_nowak 20.05.13, 15:40
          Masz rację. To, co proponują nam oszołomy odbije się czkawką szybko i zepchnie Poznań z drogi rozwoju.
          Kiedyś Prusacy to już przećwiczyli. Zamknęli miasto w pierścieniu fortów skazując je na małość i powiatowość. Kiedy zniesiono i zlikwidowano ograniczenia po I wojnie światowej nastąpił gwałtowny rozwój Poznania, który ntrwa do dziś. Czyżby ktoś chciał zatrzymać ten pędzący pociąg?
    • Gość: poznaniak Re: Tramwaje na Grunwaldzkiej przyspieszą, bo zwę IP: 87.204.190.* 20.05.13, 10:38
      Zamiast skupiać się na takich bzdurach (auta blokują ruch na Dąbrowskiego a nie na tym kawałeczku przy targach) skupcie się lepiej na końcu prac na Junikowie! Po co zwężać jezdnie skoro tramwaj nie robi nawet połowy swojej trasy na tej linii?! Dzis był przejazd próbny! Duście ich by walczyli z wprowadzeniem ruchu na Junikowo już przed wakacjami!
      • lukask73 O TAK, TAK! 20.05.13, 10:56
        Gość portalu: poznaniak napisał(a):

> Duście ich by walczyli z wprowadzeniem ruchu na
        > Junikowo już przed wakacjami!
      • lukask73 już... już... 20.05.13, 12:59
        Gość portalu: poznaniak napisał(a):

> Duście ich by walczyli z wprowadzeniem ruchu na
        > Junikowo już przed wakacjami!

Właśnie na elektrycznym poznaniu napisali, że tramwaje odbywają jazdy próbne.
        Co z tego wyniknie? Czy od czerwca będzie można normalnie podróżować Grunwaldzką?

Póki co pozdrawiam tłum gromadzący się pod murem szpitala diakonysek. :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka