ww2412 23.05.13, 21:31 Generalnie w kraju zrobił się syf. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: radca Re: Skasować Straż Miejską IP: *.icpnet.pl 23.05.13, 21:41 Generalnie po co nam Straż Miejska? Przechowalnia emerytów znajomych królika ? Może by pilnować budynek UM, czyli robić za nad-ciecia? Niepotrzebnie budżet miasta obciążą, denerwuje podatników, uprzykrza życie obywatelom. Czas zarządzić referendum i zbadać czy mieszkańcy chcą by ich pieniądze przeznaczano na Straż Miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Czemu nie? IP: *.centertel.pl 23.05.13, 22:26 Też wolę policję jak tych nierobów od blokad. Psy srają po chodnikach, pańcie po nich nie sprzątają a oni odwracają głowę i nic nie widzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georg Sommer Oko fachowca... IP: *.pools.arcor-ip.net 23.05.13, 23:20 POkazany rower calkowicie nieprzystosowany do POruszania sie PO drogach publicznych..!! POwinni spuscic mu POwietrze,zabrac zaworki i w ostatecznosci POluzowac szprychy.. PS Tak czyni szwagier rockvillego z drogowki...!! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerfun Re: Skasować Straż Miejską IP: *.play-internet.pl 24.05.13, 09:35 ... bo ten rowerzysta, to był kibol kolarski, który kibicuje zawodowej grupie kolarskiej CCC Polsat Polkowice, a wcześniej Mróz - ActiveJet Borek Wielkopolski. Szkoda, wielka szkoda, że policjanty i strażacy miejscy nie skupili się na tych, co na czerwonym przejeżdżają przez skrzyżowanie, czy jeżdżą ruchliwą ulicą, podczas gdy obok jest droga rowerowa. Rowerzysta jadący chodnikiem jest dużo bezpieczniejszy i dla siebie i dla innych, niż ten jadący ulicą. Właśnie przez to, że rowerzystka na Moście Dworcowym jechała ulicą, a nie chodnikiem - przypłaciła to życiem, a potem sprawca przypłacił to dużym wyrokiem, wydanym przez zawisły sąd pod naciskiem mediów. Przestrzeganie przez rowerzystów prawa o ruchu drogowym nie służy poprawie bezpieczeństwa. Najniebezpieczniejsze wypadki są tam, gdzie jest duża różnica prędkości (nie prędkość) (dlatego też na autostradach, gdzie samochody jeżdżą na prawdę szybko, a pojazdy powolne nie mają wjazdu - jest najbezpieczniej... tak samo rowery powinny korzystać bardziej z chodników niż ulic, jeśli nie mają dla siebie wyznaczonej drogi - to jest bezpieczniejsze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiola Re: Skasować Straż Miejską IP: *.terranet.pl 24.05.13, 10:32 masz rację - tyle, ze przepisy nakazuja nam jechać jezdnia a nie chodnikiem gdy sciezki rowerowej brak. Poki policjanci są wyrozumiali i nie karają za to (oczywiscie gdy poruszam sie chodnikiem bezpiecznie a nie jak szaleniec) to ok..a jak zaczna sadzić mandaty, ludzie sie przeniosą z musy na jezdnie to posypią się wypadki...co z tego ze przez rowerzystów niezawinione, skoro to oni, my na rowerach jesteśmy na pozycji słabszego i w stłuczce z autem jadącym nawet przepisowo 50km/h a nawet i 30km/h mozemy zginąć.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panKRACY Re: Skasować Straż Miejską IP: *.centertel.pl 24.05.13, 12:01 Na chodniku w takiej samej sytuacji są piesi. Kierowcy małych osobówek z kolei mają problem w wielkimi ciężąrówkami. Wiesz ty co? Siedź w domu. Tam tobie co najwyżej sufit spadnie na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panKRACY Straciłeś okazję na pokazanie inteligencji IP: *.centertel.pl 24.05.13, 11:58 Nawet mi się nie chce komentować tego co wymodziłeś z takim wielkim trudem. Wystarczą mi te twoje słowa poniżej i już wiem o tobie wszystko. Gość portalu: rowerfun napisał(a): > Przestrzeganie przez rowerzystów prawa o ruchu drogowym nie służy poprawie bezpieczeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Straciłeś okazję na pokazanie inteligencji 24.05.13, 12:10 JESTES ZBYT TEPY BY TO ZROZUMIEC, O CZYM SWIADCZA WSZYSTKIE TWOJE WYPOWIEDZI... Odpowiedz Link Zgłoś
kocurkot Re: Straciłeś okazję na pokazanie inteligencji 24.05.13, 19:54 A mógłbyś tak bez obrażania kolegi? Postaraj się. Może ci się uda nie pierdnąć w portki. Pankracy ma rację. Ten gościu naprawdę nie błysnął intelektem. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Straciłeś okazję na pokazanie inteligencji 24.05.13, 21:05 MOGLBYM, ALE MI SIE NIE CHCE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hux Re: Skasować Straż Miejską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.13, 08:02 "potem sprawca przypłacił to dużym wyrokiem" Ile dostał? Dwa lata w zawiasach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.13, 22:04 Rowerzyści, zatrzymujcie się przed przejściem dla pieszych, do ciężkiej cholery! Wczoraj po godz. 9.00 o mało co nie zostałam staranowana przez rowerzystę zjeżdżającego z Mostu Rocha w stronę Rynku Bernardyńskiego, który jechał lekko 60 km/h. Lekko. Ledwo uniknęłam potrącenia. Co za palant. Odpowiedz Link Zgłoś
poznanski-rowerzysta Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku 24.05.13, 00:32 60? tyle na pewno nie zasuwał, góra 45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.13, 07:30 No i co? To go usprawiedliwia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bimota Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku IP: 78.30.118.* 24.05.13, 10:37 TO, ZE JESTES NIEWIARYGODNA... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panKRACY Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku IP: *.centertel.pl 24.05.13, 11:47 Zła ocena prędkości nie jest powodem do oceny wiarygodności człowieka. Nikt nie ma w oczach radaru a kobietom zdarza się nawet mylić stronę lewą z prawą. Dla mnie jest wiarygodna. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku 24.05.13, 12:14 BO JESTESCIE SIEBIE WARCI... Odpowiedz Link Zgłoś
kocurkot Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku 24.05.13, 19:56 Ciężki z ciebie przypadek... naprawdę ciężki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku IP: 109.232.31.* 24.05.13, 10:10 To jest niestety problem większości rowerzystów. Chcą być świętymi krowami zawsze i wszędzie. Mi się bardzo często zdarza przepuścić pieszego przez pasy jadąc rowerem, ale rzadko widzę podobną reakcję u innych rowerzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiola Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku IP: *.terranet.pl 24.05.13, 10:36 nie przesadzaj - nie większości rowerzystów. raczej części. jezdze codzioennie do pracy rwerem od ponad 12 lat, i stawiałabym że tak pół na pół jest rozsądnych tych oszołomów na rowerach..przy czym ci drudzy dzielą się na 2 kategorie: ci co jezdza za szybko, niebezpiecznie, nieprzepisowo z brawury i swiadomie, a takze drugi rodzaj to gamonie, ktorzy w ogole nie znaja zadnych zasad.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ezekiel 25 : 17 Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku IP: *.washdc.fios.verizon.net 23.05.13, 22:10 Rowerzysta mial szczescie , ze mial papiery . Gdyby nie mial , dostalby gazem po oczach albo by mu zlamali noge . Dla dobra rowerzysty ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil dokumenty każdy musi nosić przy sobie IP: *.centertel.pl 23.05.13, 22:24 Dziwne to nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
diesel_poznan Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku 23.05.13, 22:12 Ja od dwóch tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem roweru (dziękuję ci, ZTM) i mimo iż jeżdżę w większości ulicami, to niektórych miejsc się boję i wtedy ostrożnie jadę chodnikiem. Nie podejmuję się jazdy po największych ulicach, skrzyżowaniach i rondach w mieście. Jeśli już jestem "zmuszony" jechać chodnikiem to robię to bardzo ostrożnie, czasem nawet jadę w tempie pieszych, żeby nie wyprzedzać, ale jak widzę świrów balansujących między ludźmi to mnie krew zalewa. Policja powinna dawać mandaty właśnie tym, którzy brawurowo korzystają z chodników, a nie tym, którzy ostrożnie korzystają z czasem jedynej dostępnej drogi. --------------- Troszkę o sprzątaniu justynadoradza.blogspot.com i coś słodkiego mistrzjarek.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Powinieneś na chodniku rower prowadzić IP: *.centertel.pl 23.05.13, 22:22 Chodnik jak sama nazwa wskazuje jest do chodzenia a nie jeżdżenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Powinieneś na chodniku rower prowadzić IP: *.icpnet.pl 23.05.13, 23:00 to co na chodniku robią zaparkowane samochody? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Powinieneś na chodniku rower prowadzić IP: *.centertel.pl 23.05.13, 23:21 Nie powinny parkować na chodnikach. Trzeba dla nich budować parkingi tak jak dla rowerów drogi rowerowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: Powinieneś na chodniku rower prowadzić IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.13, 05:50 A ograniczenia prędkości, jak sama nazwa wskazuje, zobowiązuje kierowców do jazdy zgodnie z nimi. Podobnie nakaz wyprzedzania w odległości minimum metra i ustępowania pierwszeństwa rowerzyście tam, gdzie ten nakaz obowiązuje. Jako kierowcy (mówię teraz zbiorowo, nie osobowo) zapewnijcie to, to rowerzyści sami najchętniej wybiorą asfalt zamiast chodników. Uwierz mi, że rowerzyści na chodniku znajdują się nie dla przyjemności, a ze strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
masterone Ja się boję to ty też się bój 24.05.13, 07:22 Masz rację. Ugraniczenia prędkości i inne przepisy są po to, aby ich przestrzegać. Niemniej nie jest w porządku, kiedy piesi na chodniku muszą się bać tak, jak rowerzyści na jezdni. Strach nie jest żadnym usprawiedliwieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Ja się boję to ty też się bój IP: 109.232.31.* 24.05.13, 10:12 I to jest bardzo mądre co piszesz. Ten sam strach mają w oczach piesi na chodniku w "gąszczu" rowerów, co rowerzyści na jezdni. Niestety duża część rowerzystów tego nie rozumie. Ale dopóki kierowcy nie przyzwyczają się do istnienia rowerów, a rowerzyści nie zaczną myśleć, będzie zwalanie winy na inne grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panKRACY Re: Ja się boję to ty też się bój IP: *.centertel.pl 24.05.13, 10:31 Nie przesadzajmy z tym "gąszczem". Rowerzystów nie jest aż tak wielu. To stosunkowo mała, ale za to krzykliwa grupka, która ma bardzo roszczeniową postawę. W większości nie zna przepisów drogowych i nadrabia to chamstwem na chodnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bimota Re: Ja się boję to ty też się bój IP: 78.30.118.* 24.05.13, 10:42 TEN SAM ? NIGDY SIE NIE BALEM ROWERZYSTOW NA CHODNIKU, AUT NA JEZDNI SIE BOJE. GDYBY CI STRACHLIWI PIESI WSIEDLI NA ROWER I WYJECHALI NA JEZDNIE - NA BANK BY SIE ZE STRACHU ZESRALI... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panKRACY Re: Ja się boję to ty też się bój IP: *.centertel.pl 24.05.13, 11:36 To, że ty jako pieszy nie boisz się rowerzystów na chodniku nie znaczy, że inni piesi się nie boją ciebie i takich jak ty. Ci piesi, którzy się boją mogą w każdej chwili wsiąść na rower. Jeśli tego nie czynią to mają widocznie ku temu swoje powody. Nie musisz zaraz szukać tych powodów w ich w gatkach. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Ja się boję to ty też się bój 24.05.13, 11:41 NIE WNIKAM W POWODY, MOWIE JAK JEST I CO BY BYLO... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: Ja się boję to ty też się bój IP: *.devs.futuro.pl 25.05.13, 11:39 Zgadzam się z Tobą w pełni: każdy powinien ponosić konsekwencje swojego zachowania. Ja natomiast chciałem zwrócić uwagę na fakt, że problem zaczyna się dużo wcześniej, a nie na osobie rowerzysty, który z powodu własnego widzimisię zaczyna jeździć chodnikiem. Uwierz mi: jeżeli ktokolwiek jest na tyle zdesperowany, by jeździć po nawierzchni polskich chodników, to naprawdę musiał mieć dobry powód. Tym powodem jest po prostu strach przed jazdą po jezdni - a przyczyny zdają się dość oczywiste i wspomniałem o nich wcześniej. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
masterone Re: Ja się boję to ty też się bój 25.05.13, 12:20 Tylko, że to nie powód, aby zachowywać się tak samo w stosunku do innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: Ja się boję to ty też się bój IP: *.devs.futuro.pl 27.05.13, 06:29 Pełna zgoda o tyle, że nie jest to wystarczający powód, aby szarżować po chodniku. Mimo to uważam, że strach usprawiedliwia spokojną jazdę po chodniku i właśnie ze względu na realne zagrożenie związane z jazdą po ulicy moim zdaniem powinna być dozwolona spokojna jazda po chodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
masterone Re: Ja się boję to ty też się bój 27.05.13, 07:14 Słowo "spokojna" jest nie ostre. Nie wiadono co znaczy. Dla jednego będzie to 10 km/h, dla innego 20 a jeszcze innego 30. Pieszy nie ma możliwości tego sprawdzić. Strażnik Miejski też z radarem nie ustawi się na chodniku. Od kiedy zaczyna się jazda niespokojna? Pieszy idąc chodnikiem widzi nadjeżdżający z przeciwka rower i nie wie jak się zachować (często jest to nieprzewidywalne dziecko). Zastanawia się, z której strony go minie. Rowerzysta też to ocenia. Ocenia również, gdzie na chodniku jest bardziej płasko i nie ma dziur, albo kałuż. Pieszy na to mniej zwraca uwagę, bo w jego przypadku czasem wystarczy postawienie nogi odrobinkę bliżej, lub dłuższy krok (rowerzysta ma mniej czasu na taką decyzję, bo jedzie mimo wszystko szybciej od pieszego). Często się zdarza, że nagle obydwoje skręcają w tą samą stronę i jest nie fajnie. Gwałtowne hamowanie (nie wazne szybko, czy wolno jadącego roweru), najczęściej jednak nagły zwrot jednego i drugiego w tą samą stronę i znowu jest nie fajnie. Kolizja gotowa. A kto zmierzy strach starszej i nie dość szybkiej osoby? Rowerzysta za plecami też jest zagrożeniem pieszego. Jedzie cicho. Pieszy wykonuje nagły zwrot w lewo (np. chce wyrzucić papierek po cukierku do kosza) i rowerek parkuje mu między pośladkami. To samo może być kiedy będzie chciał wejść do sklepu. Nagły dzwonek za plecami może go przyprawić o zawał. Nie nagły spowoduje ten sam manewr, który opisałem wcześniej. Będzie starał się zejść z linii jazdy. W którą stronę uciekać i czy uciekać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bimota Re: Ja się boję to ty też się bój IP: *.free.aero2.net.pl 27.05.13, 13:07 CALY KODEKS JEST NIEOSTRY, A JAKOS TRZEBA SOBIE DAWAC RADE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: Ja się boję to ty też się bój IP: *.devs.futuro.pl 28.05.13, 07:32 Niesamowite jest to, że te same rzeczy dzieją się na ulicy - dokładnie to samo robią kierowcy rowerzystom - i na kierowcach jakoś nie wieszasz z tego tytułu psów. Ale kiedy ta sama sytuacja zdarza się, za to przy znacznie niższych prędkościach, na chodniku, to nagle jest to naruszanie praw pieszych i stwarzanie śmiertelnego zagrożenia. Ciekawa mieszanka. Odpowiedz Link Zgłoś
masterone Re: Ja się boję to ty też się bój 28.05.13, 09:05 Kierowcy mają kierunkowskazy (korzystają z nich raczej zawsze), rowerzyści sygnalizują skręt ręką (przynajmniej powinni, bo zdarza się, że mają to gdzieś a potem płaczą). Na chodniku pieszy na pewno niczego nie będzie sygnalizował a rowerzysty wskazującego kierunek którym pojedzie jakoś nigdy nie widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chlop Re: Powinieneś na chodniku rower prowadzić IP: *.icpnet.pl 24.05.13, 10:31 W koncu ktos sie wzial za tych piratow. Nikt już zycia nie straci przez nieuwazną jazdę. Przynajmniej na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
poznanski-rowerzysta Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku 24.05.13, 00:37 podaj przykłady takich ulic na które boisz się wjechać? jedynie przychodzi mi na myśl Obornicka od ronda, niebezpieczna z powodów strasznych kolein, ale wtedy jedziesz środkiem pasa i masz w dupie korek samochodów za sobą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bimota Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku IP: 78.30.118.* 24.05.13, 10:45 KAZDA W MIARE RUCHLIWA. ZAWSZE ZNAJDZIE SIE DEBIL, KTORY, MAJAC NAWET KILKA PASOW DO DYSPOZYCJI, BEDZIE WYPRZEDZAL NA GAZETE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku IP: *.devs.futuro.pl 28.05.13, 07:39 Proszę bardzo: Krzywoustego. Nie na całej długości masz DDR, za to na całej długości masz wariatów znacznie przekraczających nawet wysokie ograniczenie do 70-80 km/h i jednocześnie nie na całej długości masz alternatywne drogi. Nawet jako rowerzysta z wieloletnim stażem odczuwam strach, kiedy mam tamtędy jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georg Sommer Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku IP: *.pools.arcor-ip.net 24.05.13, 00:42 I tak to POwinno funkcjonowac "ropniaczku"... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiola Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku IP: *.terranet.pl 24.05.13, 10:37 robię dokładnie tak samo.wolę narazić sie na mandat, niż na kalectwo czy śmierć.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panKRACY Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku IP: *.centertel.pl 24.05.13, 11:42 Twoja wola. Jak ciebie stać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hux Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.13, 08:07 Tylko kwestia czasu i szczęścia kiedy jakiś kierowca Cię walnie albo otworzy Ci drzwi tuż przed Tobą a potem Cię jeszcze zwyzywa twierdząc że ma prawo otworzyć drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Jak jeżdżą niezgodnie z przepisami niech płacą IP: *.centertel.pl 23.05.13, 22:20 Nie ma zmiłuj. Kodeks Drogowy trzeba znać. Na przejściach dla pieszych się nie jeździ. Po chodniku też, chyba, że znaki drogowe mówią inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty.k Re: Jak jeżdżą niezgodnie z przepisami niech płac IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.13, 23:22 Nie ma czegoś takiego jak Kodeks Drogowy i to już od kilku lat, uaktualnij dane.... Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Kodeks drogowy 23.05.13, 23:47 Gość portalu: anty.k napisał(a): > Nie ma czegoś takiego jak Kodeks Drogowy i to już od kilku lat, uaktualnij dane Widzę, że się znasz lepiej niż przeciętnie. Napisz, od ilu lat go nie ma i co teraz jest. Odpowiedz Link Zgłoś
rafalzespychowa Straż Miejska 23.05.13, 23:01 Nasza nieporadna straż miejska to nie potrafi nawet upilnować parkingu przy placu Kolegiackim - od jakiegoś czasu grasują na nim pseudkibole zbierając kasę na bilety na mecz ukochanej drużyny. Robią to pod nosem Fryzjera i jakoś Munycypały pilnujące budynku przy 17 nie potrafią ich spacyfikować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lb Re: Straż Miejska IP: *.icpnet.pl 23.05.13, 23:55 Pseudokibice, menele, pijane baby, szczyle z poprawczaka - dzięki temu parkingowi pije całe śródmieście i to od dobrych kilku lat. Policja (dzwonię za każdym razem) tłumaczy się pokrętnie a to małą ilością patroli, a to że działają tylko 'na zgłoszenie'. Jakiś czas pisała o tym Wyborcza - z zerowym efektem. Poznań miasto hau chał! Odpowiedz Link Zgłoś
poznanska-pyra Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku 23.05.13, 23:31 I to za nasze podatki ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Dlaczego nie mieliby wyłapywać? IP: *.centertel.pl 24.05.13, 00:06 Sorka. Pomnażać nasze podatki hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Sprawdźcie, czy żyję 23.05.13, 23:45 Debile. Zatrzymali rowerzystę, żeby sprawdzić, czy jego rower nie został ukradziony. Może sprawdziliby także, czy przypadkiem rower nie jechał bez kierującego i czy miał koła. Panią Liszczyńską należałoby chyba w związku z jej wypowiedzią odwieźć do ośrodka w zachodniej części Gniezna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Sprawdźcie, czy żyję IP: *.centertel.pl 24.05.13, 00:09 Samochody też są pod tym kątem kontrolowane. Sam musiałem pokazać radio patrolowi. Sprawdzili numery, oddali, przeprosili. Taka rutynowa kontrola pozwoli nie jednemu rowerzyści odzyskać miłość życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrea Re: Sprawdźcie, czy żyję IP: *.173.26.62.tesatnet.pl 24.05.13, 00:16 A jak niby mają dojść do tego gdzie są kradzione rowery kmiocie i kto je komuś sprzedał?! Tylko tak. Gdzieś te kradzione rowery są, trafiają do nieświadomego kupca (albo świadomego). Uczciwy człowiek najwyżej straci 2minuty na kontrolę i pojedzie dalej (raczej Ci co się spieszą przez SR nie jadą), tylko ten co ma coś na sumieniu lub wie, że podejrzanie tanio rower kupił może się stresować i uważać, że to zła akcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bimota Re: Sprawdźcie, czy żyję IP: 78.30.118.* 24.05.13, 10:47 WYSTARCZY ZALOZYC NAJPROSTSZA INTERNETOWA BAZE DANYCH SKRADZIONYCH... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panKRACY Re: Sprawdźcie, czy żyję IP: *.centertel.pl 24.05.13, 11:41 Policja taką zapewne ma, bo inaczej nie sprawdzałaby oznaczeń Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Sprawdźcie, czy żyję 24.05.13, 12:16 ALE JEJ NIE UDOSTEPNIA TYLKO ROBI PROBLEMY... Odpowiedz Link Zgłoś
kocurkot Re: Sprawdźcie, czy żyję 24.05.13, 19:59 Po co ma udostępniać? To ich wykaz. Podejrzewam, że jak podasz im numer roweru, który chcesz kupić to tobie powiedzą, czy jest na tej liście. Publikowanie jej na bieżąco do wglądu ostrzegałoby złodzieja, że towar mocno parzy. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Sprawdźcie, czy żyję 24.05.13, 21:22 PRZECIE MOWIE, ZE NIE POWIEDZA... NIECH OSTRZEGA, PRZESTANIE KRASC... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: Sprawdźcie, czy żyję IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.13, 05:54 Ale po co na siłę wciskasz tu słowo "rowerzysta" i próbujesz je wykorzystać do pokazania, jak rowerzyści mają ciężko? Jestem bardzo aktywnym rowerzystą i z całego serca popieram rozszerzanie naszych praw, ale stawianie sprawy w taki sposób, jak zrobiłeś to teraz Ty, to po prostu manipulacja. Pogódź się proszę z tym, że prostu dokonano kontroli POJAZDU (nie musisz wciskać na siłę słowa "rower" i przedstawiać sprawy jako szykanowani rowerzysty), który z takiego czy innego powodu mógł się wydawać podejrzany. Skoro po chwili prowadzącego puszczono, to w czym właściwie widzisz problem? Wolę być dwa-trzy razy do roku skontrolowany przy losowej okazji, ale wiedzieć, że dzięki temu liczba kradzieży spadnie. A coraz bardziej roszczeniowa postawa rowerzystów, nie zawsze w uzasadnionych sytuacjach, bardzo często bardziej nam szkodzi niż pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bimota Re: Sprawdźcie, czy żyję IP: 78.30.118.* 24.05.13, 10:50 JESLI BY SIE OKAZAL KRADZIONY, TO POSZKODOWANY ZOSTAL BY POSIADACZ, A NIE ZLODZIEJ. JESLI MAJA BYC TAKIE DZIALANIA POZOROWANE, TO JA DZIEKUJE... Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 logika 24.05.13, 11:16 Gość portalu: mkrs napisał(a): > Wolę być dwa-trzy razy do roku skontrolowany przy losowej okazji, ale wiedzieć, > że dzięki temu liczba kradzieży spadnie. Drogi Kolego Rowerzysto. Taka kontrola może jedynie doprowadzić do tego, że uczciwy (tzn. kupujący w dobrej wierze) nabywca roweru straci go. Złodziej, jak kradł, tak będzie kradł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panKRACY Re: logika IP: *.centertel.pl 24.05.13, 11:39 Jak kupujesz używany rower to spisz kupującego. Uczciwy sprzedawca poda tobie swoje dane. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: logika 24.05.13, 11:44 GLUPI ZLODZIEJ TEZ MOZE PODAC, MOZNA TEZ KUPIC KRADZIONY OD KOGOS KTO GO WCZESNIEJ KUPIL NIESWIADOMIE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panKRACY Re: logika IP: *.centertel.pl 24.05.13, 11:50 Kupuj więc w sklepie. Podaż jest bardzo duża i wielokrotnie przewyższa popyt. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: logika 24.05.13, 12:18 JASNE.. WSZYSTKO KUPUJMY NOWE, A STARE NA SMIETNIK... Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: logika 24.05.13, 11:46 TEN UCZCIWMY MOZE PONADTO ZOSTAC OSKARZONY O PASERSTWO I ZATRZYMANY, JESLI TAKIE BEDZIE WIDZIMISIE POLICJANTA... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panKRACY Re: logika IP: *.centertel.pl 24.05.13, 11:52 To nie widzimisie a prawo Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: logika 24.05.13, 12:20 JEST TO JEDNA Z WIELU MOZLIWYCH "INTERPRETACJI", CZYLI WIDZIMISIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: logika IP: *.devs.futuro.pl 25.05.13, 11:37 Jeżeli zapiszesz dane sprzedającego, możesz domagać się od niego odszkodowania. Zawsze możesz też kupować np. przez popularny portal aukcyjny i uzyskać odszkodowanie w razie oszustwa. Swoją drogą: Twoja opinia oznacza dokładnie tyle, że wolisz, żeby po mieście jeździły kradzione rowery, niż żeby były one odzyskiwane i przekazywane okradzionym właścicielom. Wspaniała logika. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: logika 27.05.13, 11:11 Gość portalu: mkrs napisał: > Twoja opinia oznacza dokładnie tyle, że wolisz, żeby po mieście je > ździły kradzione rowery, niż żeby były one odzyskiwane i przekazywane okradzion > ym właścicielom. Wspaniała logika. Twoja opinia świadczy, że niedawną akcję rewizji osobistej wszystkich pasażerów tramwaju należy uznać za potrzebną a ponadto udaną, ponieważ skontrolowano 100% podejrzanych. Nic to, że ulica była zablokowana przez dwie godziny i kilkadziesiąt osób spóźniło się tam, dokąd zmierzali. Nic nie znaczy, że większość poznańskich policjantów zrobiła blokadę, jakby w tramwaju podróżowała grupa terrorystyczna, a reszta miasta pozostawała niepilnowana. To nic, że w końcu portfel się n i e znalazł. Ważna jest prewencja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: logika IP: *.devs.futuro.pl 28.05.13, 07:36 Czyli wg Ciebie lepiej jest nie robić nic, to może kiedyś przypadkiem się kogoś złapie, jak już dorwie się go na gorącym uczynku. Bo w przeciwnym wypadku czynności dochodzeniowych nie należy prowadzić, żeby przypadkiem kogoś nie urazić niespodziewaną kontrolą. A podejrzani o kradzież powinni dostawać z 3-dniowym wyprzedzeniem pisemne ostrzeżenie o spodziewanej kontroli, koniecznie z możliwością odmowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bimota Re: logika IP: *.free.aero2.net.pl 27.05.13, 13:01 JESLI OSKARZA O PASERSTWO... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Twój doradca sprawdź czy nadal masz mózg IP: 91.233.18.* 24.05.13, 10:58 czek in Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku 24.05.13, 00:18 NIEDAWNO DZWONILEM NA 997 CHCAC SPRAWDZIC CZY ROWER JEST KRADZIONY I POWIEDZIANO MI, ZE PRZEZ TEL SIE NIE DA, TRZEBA PRZYJECHAC NA KOMENDE Z ROWEREM, A TU NAGLE MOZNA PRZEZ RADIO... COZ ZA BLYSKAWICZNY POSTEP... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herbatnik Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.13, 09:16 997 jest numerem alarmowym. To teraz wyobraź sobie, że herbatnik dzwoni na 997 i sprawdza czy rowery, które posiada on, żona i dzieci, nie są przypadkiem kradzione. Policjant sprawdza w bazie, a w tym czasie bimota, który widzi jak ktoś lata z siekierą po ulicy, nie może się dodzwonić na 997 bo zajęte. Policjanci łącząc się przez radio nie blokują linii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bimota Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku IP: 78.30.118.* 24.05.13, 10:27 GLOWNYM JEST 112, A DYZURNY CHYBA PRZELACZA NA INNY I ZWALNIA... Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 z siekierą 27.05.13, 11:15 Gość portalu: herbatnik napisał: > Policjant sprawdza w bazie, a w tym czasie bimota, który widzi ja > k ktoś lata z siekierą po ulicy, nie może się dodzwonić na 997 bo zajęte. Herbatnik pewnie nigdy nie dzwonił na 997 i nie wie, że średni oczekiwany czas oczekiwania na połączenie wynosi ponad minutę. W przypadku akcji z siekierą nie ma najmniejszego sensu dzwonić, tylko trzeba brać nogi za pas. Dzwonić możesz, jeśli lecisz prywatnym śmigłowcem i masz czas i paliwo na dwugodzinny prywatny pościg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.13, 07:10 "Nie ma akcji masowego zatrzymywania rowerzystów" Szkoda - bo to, co wyrabia ta rowerowa hołota w mieście przekraca ludzkie pojęcie. Strach chodzić z dzieckiem, jeżdzą (i to za szybko) po chodnikach, nawet jeśli mają te swoje ścieżki; przejeżdżają przejścia dla pieszych, nie znają zasad ruchu drogowego. Dzicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku IP: *.poz1.cyber-cafe.pl 24.05.13, 09:40 To może porozmawiajmy też o pieszych którzy uwielbiają spacerować po ścieżkach rowerowych i jak się im zwróci uwagę to zachowują się jak święte krowy? każdy medal ma dwie strony! Odpowiedz Link Zgłoś
dziodu Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku 24.05.13, 10:18 Od siebie mogę dodać trzecią stronę - porozmawiajmy o rowerzystach, którzy zmieniają pasy bez sygnalizowania, którzy jeżdżą bez żadnych odblasków / lampek (vide pan rowerzysta na zdjęciach pod artykułem), którzy potrafią ni z tego ni z owego zjechać na chodnik z jezdni albo z chodnika na jezdnię w najmniej spodziewanym momencie, którzy jeżdżą ze słuchawkami na uszach nie słysząc co się dzieję naokoło nich, którzy jeżdżą ulicami mając obok do dyspozycji ścieżki (vide Bukowska), którzy w dużej części mają w poważaniu przepisy dotyczące ruchu drogowego (albo je świadomie ignorując albo ich po prostu nie znając), etc etc. Tu potrzeba współpracy wszystkich - kierowców samochodów, którzy muszą zrozumieć, że rowerzyści są na drogach i mają swoje prawa, rowerzystów, którzy muszą się nauczyć, że znaki i przepisy ich również dotyczą jak i pieszych, którzy np. łażą po ścieżkach, jak to opisałaś. Natomiast mam niejasne wrażenie, ze GW w kontekście rowerzystów pisze o nich zawsze jako o tych nękanych i pokrzywdzonych, nie patrząc na to jak rowerzyści zachowują się na drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bimota Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku IP: 78.30.118.* 24.05.13, 11:00 Z TEGO CO WIDZE - WSZYSTKIE ZDJECIA BYLY ROBIONE W DZIEN, CZYLI MOZEMY DODAC CZWARTA STRONE - SLEPYCH HIPOKRYTOW, KTORZY NIE DOSC, ZE NIE WIDZA NAWET W DZIEN, TO JESZCZE UWAZAJA SIE ZA MISTRZOW KIEROWNICY... Odpowiedz Link Zgłoś
dziodu Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku 24.05.13, 11:11 A to przepraszam - to pewnie jeden z tych rowerzystów, którzy zawsze przed zmierzchem do domu dociera... Ale żeby go od razu od hipokrytów wyzywać - czym sobie zasłużył? Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku 24.05.13, 11:45 CZYZBYS BYL JESZCZE GLUPSZY NIZ MYSLALEM... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panKRACY Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku IP: *.centertel.pl 24.05.13, 12:03 Gość portalu: Bimota napisał(a): > Z TEGO CO WIDZE - WSZYSTKIE ZDJECIA BYLY ROBIONE W DZIEN, CZYLI MOZEMY DODAC CZ > WARTA STRONE - SLEPYCH HIPOKRYTOW, KTORZY NIE DOSC, ZE NIE WIDZA NAWET W DZIEN, > TO JESZCZE UWAZAJA SIE ZA MISTRZOW KIEROWNICY... ...i dwóch pedałów. Przy okazji: co z oświetleniem rowerów? Jeden na 10 ma lampkę? Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku 24.05.13, 12:21 NIE WIEM I G. MNIE TO OBCHODZI... Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 1 na 10 ma pompkę 27.05.13, 11:18 Gość portalu: panKRACY napisał: > ...i dwóch pedałów. Przy okazji: co z oświetleniem rowerów? Jeden na 10 ma lamp > kę? Zawsze można zmienić temat na to, że gdzieś biją Murzynów. Jechał w dzień, a w dzień a/ widać dobrze i b/ nie ma obowiązku mania lampki. Jak chcesz być polskim życzeniem śmierci, to włóż ciepłą kurteczkę, zaczaj się w nocy i edukuj tych bez lampek. Proszę o podsumowanie rezultatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panKRACY Re: 1 na 10 ma pompkę IP: *.centertel.pl 27.05.13, 13:13 Jak już napisałeś, co 10 ma pompkę, więc chyba nie skorzystam. Musiałbym mieć też taką i wsadzać im ją w szprychy, ale to już nie moja bajka ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
aagaj Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku 24.05.13, 10:16 pan"specjalista " fanzoli, a za rowerzystów należy się wziąć, nieznajomość prawa nie chroni przed odpowiedzialnością Odpowiedz Link Zgłoś
aagaj Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku 24.05.13, 10:17 rowerzysto i motocyklistom niektórym we łbach sie poprzewracałoww2412 napisał: > Generalnie w kraju zrobił się syf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Popieram wreszcie coś pożytecznego robią IP: 91.233.18.* 24.05.13, 10:54 więcej takich akcji Odpowiedz Link Zgłoś
axenty Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku 25.05.13, 22:01 Może wreszcie ktoś z policji zda sobie sprawę, że rower jest w świetle prawa takim samym pojazdem jak np. motocykl i podlega przepisom kodeksu drogowego. Wyłapywanie rowerzystów niestosujących się do tych przepisów powinno być regułą, a podejście autora (ki) do tematu świadczy tylko o ignorancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku IP: *.devs.futuro.pl 28.05.13, 07:42 Wiesz... Problem jest innego typu. Rowerzysta, który nie zasygnalizuje skrętu albo wymusi pierwszeństwo, w 99% przypadków stwarza zagrożenie wyłącznie dla siebie. Kierowca, z których jakieś 95% w Polsce nagminnie przekracza dozwoloną prędkość, stwarza zagrożenie dla całego otoczenia. To dość jasno wyznacza, za kogo należy się wziąć w pierwszej kolejności, a kim może się równie dobrze zająć ewolucja. Odpowiedz Link Zgłoś
masterone Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku 28.05.13, 09:08 Kierowcy mają dosyć wszelakich radarów i kontroli. Rowerzystom też się ta przyjemność należy. Jak psu zupa. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku 28.05.13, 12:50 JAK INNYM DOWALA, TO NASZ MASTER OD RAZU LEPIEJ SIE CZUJE... Odpowiedz Link Zgłoś
masterone Re: Wyłapują rowerzystów koło Starego Rynku 29.05.13, 06:49 Oj tam, oj tam. Zaraz dowala. Jest kodeks, są przepisy których trzeba przestrzegać i są środki to wymuszające oraz instytucje kontrolujące. Dlaczego pewna grupa ludzi miałaby być wyłączona z tego systemu? Święte krowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZRWMiW Re: My rowerzyści żądamy IP: *.205.90.81.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.05.13, 15:17 99% rowerzystów kategorycznie domaga się natychmiastowego wprowadzenia obowiązkowego ubezpieczenia OC, wprowadzenia karty rowerowej, przeglądów technicznych rowerów, ponadto jazdy w kaskach ochronnych i kamizelkach odblaskowych oraz całodobowej jazdy na światłach. Zdecydowana większość rowerzystów żąda jak najszybszego wprowadzenia opłat za korzystanie ze ścieżek rowerowych oraz jezdni i chodników, oraz wprowadzenia ograniczeń prędkości dla rowerów np do 8 km/h. Wszystko to tylko i wyłącznie w trosce o bezpieczeństwo rowerzystów i innych użytkowników dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
axenty Re: My rowerzyści żądamy 28.05.13, 22:05 Pisząc o 99%, masz na myśli oczywiście wszystkich rowerzystów z ościennych wiosek, którzy nagminnie poruszają się nocą bez jakiegokolwiek oświetlenia, często pod wpływem i nie rozumieją dlaczego kierowcy samochodów mają jakieś pretensje. Odpowiedz Link Zgłoś