Dodaj do ulubionych

ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 23:45
HEJ! Wzywam was do podjęcia działań w celu odebrania panu F.D. Rooseveltowi
nazwy ulicy w centrum miasta! Czytam książki historyczne, ostatnio Davisa
Powstanie 44 i wszędzie wychodzi mi, że to był straszny dupek. Sprzedał
Polskę i połowę Europy, bo mu się nie chciało kłócić ze Stalinem. Koleś nie
zasługuje na ulicę w Poznaniu. Zresztą nazwę nadali komuniści. Dlaczego? Bo
wiedzieli, że tylko dzięki niedołęstwu FD mieliśmy po II wojnie taki porządek
świata. Może Reagan bardziej zasługuje na ulicę w Poznaniu, może Washington,
może Lincoln, ale dupek Roosevelt na pewno nie! Wypowiedzcie się, a potem
napiszmy list do pana prezydenta Grobelnego w tej sprawie! Liczę na wsparcie!
Obserwuj wątek
    • Gość: Obserwator Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 11:24
      No i co nikt mnie nie poprze?
      • Gość: gosc Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: *.ericsson.net 16.08.04, 11:25
        Ja nie
      • Gość: IGA Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.04, 12:13
        facet nie masz co robić , nidzisz sie to poczytaj książki
      • Gość: Diana (13l) Gość był tylko człowiekiem! IP: *.visp.energis.pl 25.08.04, 12:20
        Po pierwsze, jak ktoś już wcześniej wspomniał, że to kosztuje, po drugie fakt,
        że gość nieźle namieszał w historii, ale czy ktokolwiek z was byłby w stanie
        zostać prezydentem, na dodatek USA i utrzymać się CZTERY kadencje, (nawet mając
        już wyrobione nazwisko jak FDR przez Theodore'a Roosevelta) będąc
        sparaliżowanym od pasa w dół?!!! Bo szczerze, facet i tak dużo (choć nie zawsze
        dobrze) zrobił. Na przykład czy słyszeliście o czymś takim jak New Deal?
        Złagodziło to skutki kryzysu gospodarczego w Stanach Zjednoczonych (a
        największy interes zrobiły na wojnie, bo przemysł dał pracę wielu Amerykanom).
        Moja rodzina straciła ziemie za Bugiem w skutek postanowień konferencji w
        Teheranie i Jałcie (a H.S.Truman przyklepał to w Poczdamie) ale czy warto
        zabrać F. Rooseveltowi jedyną rzecz jaka mu pozostała po utracie szacunku przez
        ludność kraju oddanego przezeń Stalinowi, ulicę? Nie.

Z drugiej strony Roosevelt był TYLKO człowiekiem, więc niby dlaczego wszysko
        miałoby mu się udawać? Trzy miesiące po konferencji w Jałcie wykorkował, a z
        wiarygodnych źródeł wiem, że nie był w pełni sił fizycznych i psychicznych już
        w Jałcie, co moim zdaniem też mogło mieć duży wpływ na decyzje prezydenta.
        Nieźle nachrzanił w naszej historii i zburzył na jakiś czas zaufanie Polaków do
        Ameryki, ale wszyscy dobrze wiemy, że zawsze kurczowo się trzymamy Stanów
        Zjednoczonych (taka nie odwzajemniona miłość). Zaufanie to się stopniowo
        odbudowywało i skutki oglądamy dziś w Iraku. Bezapelacyjnie, Roosevelt zburzył
        to, co udało się zbudować Woodrowowi Wilsonowi, ale po wojnie szybko się to
        podniosło z gruzów.
        Jak wcześniej wspomniałam, Truman też nie był święty (mam urodzimy dziewiątego
        sierpnia i nigdy nie wiem, czy się cieszyć z prezentów, czy płakać za Nagasaki)-
        niedawno(17lipca)była 59 rocznica rozpoczęcia konferencji poczdamskiej. Było to
        wyżej wspomniane zaklepanie decyzji jałtańskich.
        Najbardziej z przywódców USA z czasu obu wojen światowych polsce przysłużył się
        Wilson swoim 13 punktem z 14 (a może to ta trzynastka przyniosła Polakom
        późniejszego historycznego pecha?), ale ma on już swój park;)))
    • Gość: age Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: *.icpnet.pl 16.08.04, 13:05
      Popieram. Roosevelt nas przehandlował Stalinowi.
    • Gość: a co to zmieni Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 13:42
      zastanów się trochę - nazwa ulicy abrdzo dużo kosztuje, konsekwencje są
      niewyobrażlane.
      i obojętnie czy masz rację, czy jej nie masz (raczej to drugie) historii nie
      zmienisz
    • Gość: wredny_dupek Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: *.icpnet.pl 16.08.04, 14:18
      A wielomilionowa armia czerwona nie istniala i nie byla zadnym argumentem w Jalcie i Poczdamie, prawda?
      • cynthia16 Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! 24.08.04, 12:11
        cos mi sie wydaje ze ktos tu ma niepokoleji w głowie!! mieszkam w Poznaniu od
        urodzenia i jeszcze nigdy nie słyszałam takiej bredni, kobieto najpierw sie
        zastanów co piszesz!! a jak tak uwielbiasz rozpatrywac nazwy ulic to przejzyj
        sobie ich spis, a załoze sie ze nie tylko nazwa Roosevelta ci sie nie spodoba!!
        I pomysl co by bylo jakby co dziesiaty poznaniak chciał zmienic nazwe jakiejs
        ulicy bo "coś tam"!!!
        • Gość: zofia Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 24.08.04, 12:27
          Chyba sa w Poznaniu wazniejsze sprawy niz zmiana nazw ulic . Lepiej niech te
          pieniadze ida na ich latanie a nie zmienianie nazwy
    • tomajh Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! 16.08.04, 16:43
      Racja. Roosvelt był dupkiem. Nie zasługuje na to by ulica nosiła jego imię. To
      wstyd. Ale wątpię, by ktoś z władz masta przeyłożył rękę do zmiany patrona
      • Gość: Drops Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: *.ipt.aol.com 16.08.04, 19:43
        Masz racje ,dlaczego ktos kto sprzedal Polske, nie powinien miec nazwy w
        naszym miescie , tymbardzej w samym centrum !
    • Gość: Twórca Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 21:18
      Jeżeli chociaż kilka osób w Poznaniu ma podobne zdanie, to trzeba o to poprosić
      radnych. Skoro odebrali ulicę Wołodii Majakowskiemu, to powinni też odebrać
      Rooseveltowi za to że był patałachem politycznym i chodził na pasku sowietów.
      Serce drży jak się czyta jaki to był dyletant w sprawie Europy, a już Europy
      Wschodniej szczególnie. Koleś z pewnością nie wiedział gdzie jest Polska, a ma
      ulicę w Poznaniu! A mógł wiedzieć bo w czasie wojny był w stałym kontakcie z
      polskim ambasadorem! Roosevelt nie zasługuje na ulicę w centrum Poznania. Niech
      to będzie ulica np. Lincolna, albo gen. Pattona, Eisenhovera, którzy o nic nie
      pytali tylko bili Niemców!
      • Gość: age Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: *.icpnet.pl 16.08.04, 23:09
        O ile dobrae pamiętam, premier Sikorski trzykrotnie spotkał się z Rooseveltem,
        więc facet powinien mieć pojęcie czym handluje.
    • Gość: Prawdziwek Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: *.icpnet.pl 17.08.04, 18:47
      Racja! Roosevelt nie zasługuje na ulicę w Poznaniu. Zresztą skąd się wziął
      amerykański prezydent na tabliczka w centrum miasta, w środku komuny? Czymś
      musiał się zaśłużyć dla czerwonych skoro uhonorowali go ulicą w centrum.
      Roosevelt powinien stamtąd wypierpac jak najszybciej. To ostatni Mohikanin
      komunizmu w USA!
    • Gość: Michał Grześ Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 11:30
      Jako radny przygotowałem projekt uchwału o zmianie nazwy tej ulicy na Jana
      Pawła II. Miestety W.S.Kaczmarek i jego przydupasy zablokowały zmianę. Przeciw
      był np. Porawski, Grobelny i oczywiscie całe SLD. By Papież miał swoją ulicę w
      Poznaniu zaproponowałem wówczas część Zamenchoffa. Myślę, że obecnie będzie
      równie ciężko. Michał Grześ - radny m. Poznania
      • Gość: gosc Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: *.ericsson.net 18.08.04, 16:17
        Po pierwsze papiez, nie Papiez - to funkcja, tytul - ja tez jestem inzynierem,
        a nie Inzynierem. Pomysl nadawania nazw ku czci zyjacych jest wg mnie chory,
        ale z gustami sie nie dyskutuje. Ponadto jest to ulica Zamenhoffa, nie
        Zamenchoffa... Dyktanda Ci zdawac, a nie uchwaly pisac... Przydupasie...
        • Gość: kaspera Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 11:18
          Popieram zmianę. Sprawiedliwości musi stać sie za dość.
        • Gość: LukasK Ej, gościu IP: 213.25.88.* 19.08.04, 11:42
          No chyba nie dałeś się nabrać, że to prawdziwy radny?

A dużą literą masz prawo pisać tytuły każdej osoby żyjącej i nieżyjącej oprócz
          siebie.
        • Gość: Razz Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 17:40
          przydupasie: Papież a nie papież...czy Ci sie to podoba, czy nie, czerwony
          ciotopedale
          • Gość: gosc Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: *.elisa-laajakaista.fi 08.09.04, 19:54
            widze, ze mi odpowiedzial katolik :-)
    • Gość: SZP Proponuję nazwę: ulica Marszałka Focha IP: *.icpnet.pl 21.08.04, 17:13
      Przed wojną tak się nazywała Głogowska. Starzy poznaniacy mawiali "Mocha
      Focha". Dziś nie ma sensu i mozliwości przemianowywania Głogowskiej, ale skoro
      Roosevelt miałby zniknąć, to należałoby przywrócić pamięć o Drugim Marszałku
      Polski.
      Ferdinand Foch się przyczynił do zwycięstwa Ententy w I wojnie światowej, a
      potem do przyznania Polsce ziem zaboru pruskiego w 1919 roku. Jego stanowcza
      postawa uniemożliwiła Niemcom podjęcie kontrofensywy przeciw powstaniu
      wielkopolskiemu. W 1923 Foch był w Poznaniu, entuzjastycznie witany przez
      poznaniaków. Otrzymał wówczas doktorat hc UP.
      Poza tym nadanie w Poznaniu ulicy Fochowi poprawiłoby nasze
      relacje z Francją ;-)
      • Gość: bart Re: Proponuję nazwę: ulica Marszałka Focha IP: 217.153.146.* 24.08.04, 17:27
        Popieram , popieram, popieram - Roosvelt w żadnym wypadku nie zasługuje na
        nazwę ulicy!!! Ludzie pokroju Roosevelta, Majakowskiego, Piłsudskiego - nie
        zasługują na swoje miesjce w Wielkopolsce!!!
        • Gość: Obserwator Re: Proponuję nazwę: ulica Marszałka Focha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 00:43
          Słusznie! Głogowskiej nie ma sensu zmieniać na przeddwojenną Focha, ale można
          nadać tradycyjną nazwę ul. Roosevelta. Naprawdę ten człowiek to przykład
          niezdarnego, prymitywnego polityka, który dbał tylko o interesy swojego kraju i
          niestety nie dotrzymywał obietnic międzynarodowych, a do tego gloryfikował
          wujka Jozifa - Stalina. Chodził na jego pasku, wysyłał mu czołgi i samoloty w
          ramach Land - Lease - Act, a zamian za to Stalin nie zgodził się, żeby
          alianckie samoloty ze zrzutami dla powstania warszawskiego lądowawły po
          sowieckiej stronie. A Roosevelt mógł powiedzieć; spróbujcie Ruski tylko
          zestrzelić nasz samolot jak będzie lądował! I byłoby po sprawie. Roosevelt NIE!
          Foch TAK!!!
          • Gość: tej Re: Proponuję nazwę: ulica Marszałka Focha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 12:29
            A co z kosztami zmian, mam pomysł, można zmienić każdą nazwę ulicy pod
            warunkiem, że wnioskodawca poniesie koszty - może się wtedy opamiętają.
            Ja jako mieszkanka Poznania nie chcę ze swoich podatków za to płacić.
            • Gość: normalny Re: Proponuję nazwę: ulica Marszałka Focha IP: 212.160.172.* 25.08.04, 14:34
              ...ale naszych "radnych" koszty nie interesują (patrz zmiana ulic na
              Świerczewie) To zatrzeciewienifanatycy a nie rozsądni "radni"
    • Gość: Jurek Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: 80.51.245.* 25.08.04, 02:22
      Dla mnie to jest obojętne jak ta ulica ma się nazywać, byle nie Jana Pawła II.
      • Gość: poznaniak Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: 195.205.111.* 25.08.04, 16:02
        zmieńmy na Al.Sprawiedliwości bo równolegle idzie Al.Niepodleglości!!!
    • Gość: Danuta Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: 69.156.142.* 27.08.04, 03:25
      Jestem tez za zmiana! Roosevelt nie zasluguje wyroznienie Byl wrogiem Polski-
      sprzedal nas Stalinowi
      • Gość: turbo-star Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 17:58
        Przecież to nie jest ulica tego Roosevelta, dlaczego konsekwentnie powtarzacie wszyscy ,że stalinowski sługus ma ulicę w Poznaniu? A o Roosevelcie zmarłym w 1919 i też prezydencie USA, który miał spółkę z Paderewskim(proszę, nie mówcie,że nie wiecie z którym !!), Polska mu zawdzięcza niepodległość po I wojnie, to nikt nie słyszał? Dyć to jest jego ulica, już sprzed wojny, do licha!!
        • Gość: incidenet Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: *.icpnet.pl 27.08.04, 18:03
          Burza w szklance wody i ignorancja w tym temacie. FD Roosvelt miał wujka, który nazywał się Theodor Roosvelt i również był prezydentem USA. Przeforsował ponad izolacjonistami przystąpienie USA do I wojny śwatowej i był zwolennikiem uzyskania niepodległości przez Polskę na konferencji wersalskiej. To jest jego ulica.
          • Gość: JEDYNAK Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 04:29
            A o którego chodzi? Skąd wiedzieć? skoro policyjny pub na Roosevelta nazywa się
            Franklin, to chyba chodzi jednak o tego patałacha FD Roosevelta? Skąd Roosevelt
            na Roosevelta???? Kto odpowie koogo ta ulica? Może jej mieszkńcy wiedza?
    • Gość: turbo-star Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 19:21
      Niestety, na moje wsparcie nie możesz liczyć, bo to nie o tego Roosevelta chodzi! Patrz choćby google : Roosevelt.Sorry , ale wykazałeś się bracie spora ignorancją,jeszcze gorzej,że za Tobą w ciemno poszło tak wielu!
    • Gość: k Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: 194.65.156.* 29.08.04, 11:48
      Ulica Roosevelta powinna zostać nazwana ulicą premiera Sikorskiego.
      • Gość: Ten sam Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 22:22
        No i co zmieniamy nazwę? Może jakiś mądry radny się znajdzie i zacznie to
        robić? Możnaby przy okazji wysłać list do Ambasady USA, że zmieniamy nazwę bo
        ciągle upierają się przy tych wizach do Ameryki;-)Byłoby przyjemnie z
        pożytecznym. POZDRAWIAM
        • Gość: Obserwator Re: ZMIENMY NAZWE UL. ROOSEVELTA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 18:48
          Może takie nawzisko jest warte rozważenia zamiast Roosevelta? Krakowscy radni
          wyglądają na rozsądnych i taki ładny pomysł mieli: Oto info: Plac Centralny w
          Nowej Hucie będzie nosił imię Ronalda Reagana. Taką uchwałę przegłosowali w
          środę krakowscy radni. W ten sposób krakowscy radni uczcili pamięć zmarłego w
          czerwcu b. prezydenta Stanów Zjednoczonych Ronalda Reagana, który był honorowym
          obywatelem Krakowa.

NAPRAWDĘ KAŻDE NAZWISKO JEST LEPSZ NIŻ ROOSEVELTA! Może to być nawet ul.
          Ziołowa, albo Smogowa, byle nie tego sprzedawczyka, tchórza, ruso i
          stalinofila....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka