Dodaj do ulubionych

Podziemny parking - skargi oddalone

IP: 213.199.217.* 20.08.04, 19:39
BRAVO! wreszcie ruszy budowa i co najważniejsze remont placu! Mam nadzieję,
że już nikt nie będzie blokował tej inwestycji, szczególnie Bazar, któremu
powinno zależeć na godnym otoczeniu!!! Uważam, że szefostwo Bazaru zatraciło
już zupełnie pozytywistycznego, poznańskiego ducha pracy. Szkoda:(
Obserwuj wątek
    • Gość: Kirgizi Re: Podziemny parking - skargi oddalone IP: *.cable.wanadoo.nl 20.08.04, 20:45
      Nareszcie!!!
    • Gość: Remigiusz marny poziom dziennikarzy Gazety Wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 20:47
      Szanowni Państwo. Chyba w tym artykule jest piramidalna głupota , albo autor
      arykułu nie przedstawił sprawy rzetelnie. Przecież od wyroku wojewódzkiego Sądu
      Administracyjnego przysługuje kasacja do Naczelnego Sądu Administracyjnego.
      Coraz więcej coraz słabszych tekstów w Gazecie. Pycha z bycia dziennikarzem
      Gazety Wyborczej , topi się gdy teksty mają oczywiste błędy merotyroczne. W
      Poznaniu jest Uniwersytet i Wydział Prawa. Dodawszy do tego , z tygodnia na
      tydzień , coraz gorsze materiały o mieszkaniach , daje to ponury obraz sytuacji.
      Czy Gazety nie stać na zatrudnienie zdolnego młodego prawnika ? Czy Wam się nie
      chce pójść do znajomego prawnika , żeby skonsultować. Czy nie szkoda Wam
      reputacji ? Pycha nie jest dobrą cechą i zawsze powoduje kłopoty
      • Gość: karl Re: marny poziom dziennikarzy Gazety Wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 21:08
        Panie Remigiuszu. Pan może i by chciał się jeszcze odwoływać ale takiej
        mozliwosci na szczescie juz nie bedzie.
        • Gość: zdziwiony poznanak Re: marny poziom parkingu pod Placem Głupoty IP: *.icpnet.pl 21.08.04, 02:47
          Przemquo, ten parking nam wszystkim gardłem wyjdzie, a jeszcze na dodatek
          problemy z cmentarzem żydowskim pod częścią Placu Wolności. Dlaczego wiadukt
          górczyński ma być rozbierany i na nowo wykonywany? Jakość czyich domków
          jednorodzinnych na Grczynie "wzrosła", a wiaduktu spadła i wiadukt się
          rozpada? Po 39 latach miasto przejmie na własność katastrofę budowlaną i kto
          zapłaci, gdy tą dziurę będzie trzeba zasypać, jak zasypuje się nieczynne
          sztolnie i za jakie pieniądze? A podziemne cieki wodne wcześniej czy później
          zrobią swoje, bo one tam płyną w kierunku Starego Rynku - o tym przecież
          wszyscy wiedzą, a inwentarki zasypanych kiedyś kanałów brak, ale woda jest, a
          woda to woda i trudno z nią walczyć. Na ile lat będzie można uzyskać gwarancję
          na wodoszczelność konstrukcji nośnej tego garażu podziemnego, czy 10 lat, a co
          potem? A ile będą kosztować odszkodowania za uszkodzone budowle? A Plac
          Wolności po 40 latach nasze dzieci nazwą: "Placem Głupoty poznaniaków". Ktoś
          pisał na tym forum, że trzeba tę budowle wzmocnić dodatkowo i chronić przed
          terrorystami, może arabskimi, może polskimi, kto to wie jakimi. No chyba, że
          chodzi o to, żeby w ramach odszkodowań za poniesione straty i uszkodzone
          budynki, miasto chce oddać prawa własności Placu Wolności bankom mającym swoje
          siedziby przy Placu Wolności, a proces odszkodowawczy przewłaszcy własność
          Placu Wolności, na Bank WBK, City-Handlowy, PKOBP SA i inne podmioty. Moje
          gratulacje pomysłów. Jeszcze czas wycofać się z tych głupich pomysłów na
          budowę sarkofagu. A czy ktoś wie, czy samochody napędzane na gaz będą mogły
          parkować w tej podziemnej trumnie. W innych garażach pod PTBS-em nie mogą, a
          tu na Placu Głupoty będą mogły, czy nie? Jeżeli nie to dla kogo ten sarkofag
          ma być wybudowany, dla diesli? Przecież nie dla samochodów na benzynę, bo
          benzyna jest zbyt droga na 100km, aby jeździć na benzynie. To komu to jest
          potrzebne, chyba, że miasto zapłaci kasę dzierżawcy, że nie odzyskał kasy
          zainwestowanej w to przedsięwzięcie. I będzie tak jak z A2, A2 jest zbyt
          droga, żeby po niej jechać, i lepiej jechać przez Wrześnię i Słupcę do Konina,
          niż przez autobanę. A jeżeli mam ryzykować zamachem terrorystycznym, to ja i
          moje auto będziemy unikać jak ognia tego Placu Głupoty i stracą na tym wszyscy
          i banki i Bazar i sklepy i biura w sąsiednich kamienicach. A jak nadzór
          budowlany wyłączy z eksploatacji ze względów bezpieczeństwa tego podziemnego
          potworka, to wszyscy pójdą świętym Marcinem na Stary Rynek omijając Plac
          Głupoty. I wtedy ktoś sobie przypomni i wyciągnie z archiwum tę moją
          wypowiedź, ale wtedy to już będzie za późno. Jeszcze raz proszę: opamiętajcie
          się i pomyślcie jaki pasztet chcecie zafundować, nie to że sobie, ale swoim
          dzieciom?
          • Gość: łuki potrzebna pomoc IP: *.icpnet.pl 21.08.04, 07:45
            >Gość portalu: zdziwiony poznanak napisał(a):

> I wtedy ktoś sobie przypomni i wyciągnie z archiwum tę moją
            wypowiedź, ale wtedy to już będzie za późno.

możesz być pewien, że ja twoją wypowiedz zachowam, takiego "kwiatka" dawno na
            tym forum nie bylo.
            Troche sie jednak o ciebie martwię to przecież list z nad krawędzi !
          • Gość: Zdzichu MAMY MEDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 08:56
            Fantastyczna sprawa. Mamy w Atenach kolejny złoty medal. Wywalczył go w
            kategorii: Głupota, waga super ciężka - zdziwiony Poznaniak. Takich bredni
            szukac gdzie indziej na prawde trudno. Unikat na skale swiatową. W pełni
            zasłużył na Złoto Zdziwony Poznaniak!!!
      • Gość: Zdzich Re: marny poziom dziennikarzy Gazety Wyborczej IP: *.kobylnica.sdi.tpnet.pl 21.08.04, 10:57
        A zawiść i głópota jeszczej bardziej dokucza.
        • Gość: Psychiatra Re: marny poziom dziennikarzy Gazety Wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 15:37
          Czy w Kobylnicy uczą poprawnej ortografii? " Głupota " jest gorsza od faszyzmu
    • Gość: Stary_Poznaniak Kretynizm zupełny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 06:51
      Ta budowa da korzysci tylko wykonawcom i ... paru osobom z naszego miasta.
      Będzie to największa klęska inwestycyjna i budowlana w historii naszego
      grodu.Jak się cały plac Wolności zawali to tych co wydawali zgodę na budowe juz
      w Poznaniu nie będzie.
      Oddajmy juz lepiej Kulczykowi plac przed Teatrem Polskim, tylko niech zostawią
      w spokoju pl. Wolnosci
    • Gość: Poznaniak To sa te same zgredy co blokuja budowe glogowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 08:14
      To sa te same zgredy co blokuja budowe glogowskiej, a ich trzeba wypedzic na
      banicje
      • Gość: solny i miepodległ Re: Parkingi na Solną, a nie na Plac Wolności IP: *.icpnet.pl 21.08.04, 08:58
        Przy ul. Solnej koło szkoły muzycznej i hotelu jest tyle miejsca, że można nie
        na 500, ale 10 tysięcy miejsc parkingowych wybudować parkingi, jakie się tylko
        chce:, podziemne, naziemne, podziemno-naziemne i co tylko kto tam wymyśli. A
        Plac Wolności, gdy jest to tak ciężka inwestycja technologiczna należy
        zostawić w spokoju. Poza tym, ul. Solna to praktycznie skrzyżowanie
        dwu-pasmówki ul. Solnej z dwu-pasmówką Al. Niepodległości i tam umieszczenie
        parkingów, jest moim zdaniem formą ochrony ekologicznej centrum Sródmieścia
        przed spalinami samochodów. Ale jeżeli się wzięło łapówę, to teraz może trzeba
        bronić nie przemyślanych decyzji do upadłego. Kto to wie?
        • Gość: Tomek Re: Parkingi na Solną, a nie na Plac Wolności IP: 195.245.213.* 30.08.04, 17:17
          A jakiemu Polakowi (który ma samochód) chciało się będzie dojść piechotą do
          centrum ? Albo "co gorsza" komunikacją miejską ?
      • Gość: grabarz Re: To są pewnie chieny cmentarne i oszalałe IP: *.icpnet.pl 21.08.04, 09:18
        Urzędasy i inwestor to są chieny cmentarne, co nie uszanują dawnych cmentarzy,
        które są pod płytą Placu Wolności. Niech lepiej sobie zrównają górkę Wzgórza
        Świętego Wojciecha i tam na miejscu obecnego cmentarza niezasłużonych niech
        sobie wybudują schron atomowy a na nim TBS-y i hipermarket, a poznaniacy
        zrobią im powtórkę z wypadków czerwca 56r. Bedziem wtedy lać. Ale wtedy ze
        zdrajcami i sprzedawczykami patryiotyzmu lokalnego nie będzie litości. Dlatego
        słusznie mówi ten gość: jeszcze czas, by wycofać się z błędnych decyzji i nie
        niszczyć tego co można zniszczyć bezpowrotnie. A jeżeli głupcy jednak postawią
        na swoim, to chciałbym być prezesem banku przy Placu Głupców; ale to będzie
        odszkodowanie od miasta, za uszkodzone budynki banku i odszkodowanie za
        utracone pożytki. Już prawnicy zacierają ręce, na myśl o kasie, jaka będzie do
        wyjęcia z sejfu miasta za odszkodowania. Ale jeszcze jest czas, aby im pokazać
        figę, tylko, że chyba miasto będzie brnąć dalej w głupich pomysłach.
        • Gość: tajniak Re: To są pewnie chieny cmentarne i oszalałe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 20:26
          A są gdzieś miejsca w Poznaniu gdzie nie ma grobów... ? A jak się czujesz
          chodząc po placu wolności lub dworcu PKS ? a może unosisz się w powietrzu ?
          jak tak dalej pójdzie to w Poznaniu będą same pomniki, płyty i nagrobki...
    • Gość: mary DRAMAT IP: 212.160.144.* 21.08.04, 10:21
      To niepowazne- miasto nie poowinno wyrazac zgod na budowy , ktore zniszcza
      okoliczne zabytki, zrujnuja istniejace tu sklepy, zatruja zycie
      mieszkancom..Idiotyzmem jest wciskanie parkingu akurat tam, gdyz 200 m dalej
      jest ogromny plac miejski idealny na parking- nawet nie podziemny.do tego
      zmiany zagospodarowania ruchu...dramat dla Placu Wolnosci
      • Gość: łuki Re: czeski film IP: *.icpnet.pl 21.08.04, 11:09
        ale jaja ! skąd sie wzielo nagle tyle "prawdziwków"
        Czyje sie jak bym oglądał czeska komedie, ale uwaga to sie dzieje naprawde i to
        jest przerażające :(
    • Gość: kirrkorr Bardzo jestem ciekaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 14:26
      1. Kiedy zaczną pękać ściany okolicznych budynków? Po wydłubaniu tak koszmarnie
      wielkiej dziury w ziemi wody podziemne obniżą swój bieg, grunt zacznie wysychać
      i zmniejszać swą wytrzymałość. I zaczną się jaja.
      2. Ile zostanie skasowanych miejsc parkingowych na powierzchni w obrębie placu.
      200? 300?
      3. Ile miejsc parkingowych w tym czymś będzie dostępnych dla przeciętnego
      Poznaniaka a ile pójdzie w abonament dla prezesów i dyrektorów?
      4. Co się stało z koncepcją wyprowadzania ruhu samochodowego z centrum miasta?
      Ogólnie rzecz biorąc budowa parkingu podziemnego w tym miejscu jest jakimś
      horrendalnym nieporozumieniem. Przecież kawałek dalej przy Solnej jest miejsce
      na o wiele większy parking...
      • Gość: wredny_dupek Re: Bardzo jestem ciekaw IP: *.crowley.pl 21.08.04, 18:51
        1. Jestes tego pewny? Przeprowadziles odpowiednie badania i pomiary, czy opierasz sie na artykulach z Bezplatnego Tygodnika Poznanskiego?
        2. Z powierzchni zniknie bodaj 400, a pod powierzchnia bedzie ponad 500. Nie pamietam dokladnych liczb.
        3. A co za różnica kto bedzie tam parkowal? Grunt, ze samochody znikna z powierzchni placu i nie beda blokowac tramwajow, jak to sie czesto zdarza.
        4. Samochody nie beda jezdzic po poludniowej stronie placu i nie beda blokowac ruchu. To wiele. A te 100 miejsc parkingowych duzej roznicy w ruchu nie zrobi.
        • Gość: kirrkorr Re: Bardzo jestem ciekaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 19:53
          1. To się nazywa fizyka. Tylko nie mów mi, że ona też się opiera na artykułach
          BTP...
          2 i 3. Czyli do tej pory miałem do wyboru jedno z czterystu miejsc za normalną
          opłatę strefową, a teraz będę miał (zapewne) mniej miejsc do wyboru i na pewno
          drożej. Fajny biznes, bardzo fajny.
          4. Pomyśl. Samochody muszą do tego parkingu dojechać. Powinny być budowane na
          obrzeżach strefy a nie w samym centrum.
          • Gość: wredny_dupek Re: Bardzo jestem ciekaw IP: *.crowley.pl 21.08.04, 20:12
            1. Skoro fachowcy z firmy ktora ma to budowac twierdza, ze sa w stanie wszystko zabezpieczyc, to nie mam podstaw zeby im nie ufac. Tym bardziej, ze wszystkie budynki wokol Placu Wolnosci zostaly zbadane, zinwentaryzowane i pomierzone, aby pozniej okreslic ewentualne odchyly (i co za tym idzie odszkodowania).
            2 i 3. Czytaj uwaznie. Parking ma kosztowac 3zl/h, czyli tyle co strefa.
            4. Ale Plac Wolnosci nie bedzie juz trasa przelotowa z Al. Marcinkowskiego do Ratajczaka. Dojazd 500 samochodow nie jest tak uciazliwy jak przejazd ilus tam tysiecy aut.
      • Gość: TOM wroclawianin Re: Bardzo jestem ciekaw IP: *.crowley.pl 26.08.04, 14:41
        Mam wrazenie,ze prawa fizyki obowiazuja w calej europie,no bo jakims dziwnym
        trafem podziemne parkingi sa standartem w tysiacach miast(parkowalem nawet
        kiedys pod portem w pewnym uroczym francuskim miasteczku,nie zalalo mnie
        jakos)!Pytanie jest tylko jedno,trzeba policzyc czy to sie oplaci bo w
        przeciwienstwie do zachodu miejsc w naszych miastach jest jeszcze sporo a ceny
        gruntu nie tak wysokie! i tyle
      • yashoo Re: Bardzo jestem ciekaw 30.08.04, 12:10
        Gość portalu: kirrkorr napisał(a):

(...) 1. (...) Po wydłubaniu tak koszmarnie wielkiej dziury w ziemi wody
        podziemne obniżą swój bieg, (...)

Wody podziemne juz dawno w rejonie Placu Wolności obniżyły swój poziom. Fakt że
        od lat jest on utwardzony ogranicza retencję powierzchniową, podobjie zresztą
        jak taki wynalazek hydrotechniki jak "kanalizacja burzowa".

(...) 2. Ile zostanie skasowanych miejsc parkingowych na powierzchni w obrębie
        placu.

Mniej niż powstanie więc bilans będzie dodatni.

(...) 3. Ile miejsc parkingowych w tym czymś będzie dostępnych dla przeciętnego
        Poznaniaka a ile pójdzie w abonament dla prezesów i dyrektorów?

Hmmm. Czyżby spiskowa teoria dziejów? A czy dziś w strefie dyrektorzy/prezesi
        nie mogą wykupic abonamentu? A czy przeciętny Poznaniak nie może?

(...) 4. Co się stało z koncepcją wyprowadzania ruhu samochodowego z centrum
        miasta? (...)

Właśnie ten parking jest inwestycją, która wydatnie zmniejszy ruch w tym
        rejonie - mniejszy tranzyt, mniej krążenia w poszukiwaniu wolnego miejsca itp.
    • Gość: gdhtd Re: Podziemny parking - skargi oddalone IP: *.crowley.pl 21.08.04, 16:46
      Mam tylko kurde nadzieje ze nawierzchnia bedzie lepsza niz na polwiejskiej ;-)
      • Gość: Jurek Re: Podziemny parking - skargi oddalone IP: 195.205.111.* 24.08.04, 11:11
        Bardzo dobrze, ze wreszcie budowa ma ruszyc z miejsca.....dosc juz ludzkiej
        zawisci, glupoty, cwaniactwa i malkontenctwa ktore wstrzymuja coraz to nowe
        inwestycje w Poznaniu i powoduja ze miasto rozwija sie duzo wolniej niz
        powinno.
    • Gość: feliX ZACZYNAĆ BUDOWĘ! IP: 62.233.246.* 27.08.04, 14:11
      ...a wszystkich kretynów - prawdziwych poznaniaków, zdziwionych poznaniaków,
      starych poznaniaków - do specjalnej klatki w zoo albo jako eksponat do muzeum
      archeologicznego - najlepiej tego odbudowanego w dawnym klasztorze Dominikanów.

:PP
    • tomajh Re: Podziemny parking - skargi oddalone 27.08.04, 17:36
      Gość portalu: Przemeque napisał(a):

> BRAVO! wreszcie ruszy budowa i co najważniejsze remont placu! Mam nadzieję,
      > że już nikt nie będzie blokował tej inwestycji, szczególnie Bazar, któremu
      > powinno zależeć na godnym otoczeniu!!! Uważam, że szefostwo Bazaru zatraciło
      > już zupełnie pozytywistycznego, poznańskiego ducha pracy. Szkoda:(

Tez sie ciesze z powodu rozpoczęcia prac. Jeśli Wilhelmplatz bedzie wygladał
      tak jak kiedyś, to bedzie fajnie. Juz sie nie moge doczekać. Miejmy tytlko
      nadzieje że nic z tego powodu dookoła sie nie zawali. A bazar swoją drogą już
      działa. Odkąd pamiętam cały czas coś przy nim grzebią. A to powinien byc
      najlepszy hotel w Poznaiu, z klasą.
    • Gość: BN Re: Podziemny parking - skargi oddalone IP: *.transprojekt.poznan.pl 30.08.04, 08:59
      Powtarzam, tam nie można zbudować budowli podziemnej. Nie da sie w tym
      przypadku zachować stosunków wodnych, nawet jeśli będzie się wodę
      przepompowywać. Wody podziemne dopływają od strony (w przyblizeniu) ul.
      Ratajczaka przepływają w kierunku na Plac Wielkopolski. Parking zablokuje ten
      przepływ. Nie ma innej możliwości.
      • Gość: łuki Re: Podziemny parking - skargi oddalone IP: *.icpnet.pl 30.08.04, 18:33
        no dobra a co na to autorzy projektu i wykonawcy. Przecierz o tym wiedzą a
        uważaja inaczej
        • Gość: BN Re: Podziemny parking - skargi oddalone IP: *.transprojekt.poznan.pl 31.08.04, 09:40
          Zlecono mi ten projekt ale się wycofałem - tego po prostu nie można zrobic
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka