lili_marleen 15.07.15, 14:59 W piątek na tydzień zwala mi się na głowę para rodowitych Holendrów. Wiek 30-40 lat. Nigdy nie byli w PL. Byłabym wdzięczna za jakieś podpowiedzi gdzie ich zabrać i co pokazać w Poznaniu i okolicach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x w okolicach jest sporo wiatrakow, IP: *.hsi16.unitymediagroup.de 15.07.15, 16:26 pokaz im, ze my nie jestesmy gorsi ;) Jakis kombinat ogrodniczy, Muzeum Rolnictwa, galerie obrazow... P.S. Holandia jest to kraj znany, van Houten i tulipany, gdziez jednak pogrzebano psa? Jest to zarowka Philipsa! Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Tulpen aus Amsterdam 15.07.15, 20:39 Taaaa... a na powitanie dam im bukiet tulipanów. Rzecz w tym, że chcę im pokazać coś czego u siebie nie znajdą i to nie w sensie "Polacy nie gęsi i swój język mają". Na pewno "nafutruję" ich pierogami, a w odwodzie będę miała jeszcze flaki - niech zgadują co to takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Co fajnego pokazać Holendrom w Poznaniu? 15.07.15, 18:22 Pokaż im osiołki poznańskie.Jak się stukają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x to koziolki sie stukaja, IP: *.hsi16.unitymediagroup.de 15.07.15, 20:09 a osiolki pukaja :D Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: to koziolki sie stukaja, 15.07.15, 21:23 Jesteś on czy ona,bo nie wiem,czy temat rozwijać?he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koziołecek Re: Pokaż im osiołki poznańskie. Jak się stukają IP: *.com 26.07.15, 21:29 A z kim się stukasz?... Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Pokaż im osiołki poznańskie. Jak się stukają 26.07.15, 21:55 Przyjąłem święcenia kapłańskie,żyję w czystości.Ale podobno są odstępstwa od zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Pokaż im osiołki poznańskie. Jak się stukają 27.07.15, 15:58 Masz aksamitne w dotyku futerko,koziołecku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek dobra rada Re: Co fajnego pokazać Holendrom w Poznaniu? IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.15, 19:11 W Poznaniu trudno chyba czymś Holendrów powalić. Ale wycieczka w góry, jakaś Orla Perć może dać niezapomniane wrażenia Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: Co fajnego pokazać Holendrom w Poznaniu? 15.07.15, 20:41 Za daleko. Nie mam czasu tam z nimi jechać. Chyba, że sami tam pojadą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x i koniecznie Mocarzem poczestowac, IP: *.hsi16.unitymediagroup.de 15.07.15, 20:12 z braku coffeshopow dobre i to ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: i koniecznie Mocarzem poczestowac, 15.07.15, 20:44 Taniej wyjdą knorble lub papierówki. Tak min. z kilo na głowę. Sensacje na pół nocy pewne a może i wizyta na ostrym na Lutyckiej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Co fajnego pokazać Holendrom w Poznaniu? 15.07.15, 21:31 A może nogi,jak masz zgrabne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georg von Sommer Z Edamami nie rozmawia sie o POgodzie.. IP: *.188.102.pools.vodafone-ip.de 15.07.15, 22:07 Ciagle narzekaja - jaka by nie byla.. To juz maja w tulpach od zarania..Rowerow tez im sie nie POkazuje - beda sprawdzac numery ramy...Edamy maja opozniony zaplon - PO dobrym kawale zaczynaja sie rechotac PO 15-tu minutach a zupa POmidorowa PO Holendersku to wrzatek w czerwonym talerzu... :):) Odpowiedz Link Zgłoś
merrigold30 Re: Co fajnego pokazać Holendrom w Poznaniu? 16.07.15, 08:47 Może Kórnik i Rogalin? Rogalin odnowiony, ciekawa kolekcja malarstwa? Brama Poznania? Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Czym przebić Berlin? 16.07.15, 09:01 Dzięki. O Kórniku + arboretum i Bramie Poznania myślałam. O Rogalinie zapomniałam. Dobry pomysł. W sumie wszystko zależy od tego co ich interesuje. Najpierw zrobię wywiad. De facto jadą do mnie z Berlina, zatem wrażeń mogą mieć już full i to w najlepszym wymiarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georg von Sommer Z deszczu POd rynne...?? IP: *.188.102.pools.vodafone-ip.de 16.07.15, 11:39 Moga tego Tulpasy na przezyc...!! PS Predzej 4 laczki z nimi przebijesz jak Berlin... Cza cza cza... Odpowiedz Link Zgłoś
merrigold30 Re: Czym przebić Berlin? 16.07.15, 12:33 To prawda, trudno Berlin przebić. Dużo zależy też od ich zainteresowań i pogody.... ewentualnie mogą być termy... Może akurat będzie się coś fajnego działo. Jakiś koncert/impreza? 24.07 na Malcie gra Ray Wilson. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georg von Sommer Nigdy nie serwuj ruskich POd Bukiem... IP: *.188.102.pools.vodafone-ip.de 16.07.15, 12:16 Afront bedzie POnizej pasa...Nigdy ci tego nie zapomna...!! PS Pyry z gzikiem moga "bydz" - 3 x täglich + "sztula" z leberka... :):) W antrejce na ryczce staly pyry w tytce. Przyszla niuda spucla pyry a wymborku umyla giry..:):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POZtrach Re: Co fajnego pokazać Holendrom w Poznaniu? IP: *.31.57.247.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.07.15, 18:17 Należy zabrać Holendrów do zoo i pokazać im osła erotomana, a przy okazji jazdy Maltanką pokazać księdza kasującego dzieci za przejazd kolejki przez podobno kościelne tereny. Pokazał bym im też Gądeckiego ale nie mieści się on w kategori "fajne". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Key Re: do zoo i pokazać im osła erotomana IP: *.icpnet.pl 16.07.15, 20:28 Dalej siedzisz w tej klatce, biedaku?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x udało mu się uciec i szaleje teraz na forum ;) IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 16.07.15, 23:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georg von Sommer Re: udało mu się zjechac PO cumie w Corku... IP: *.188.102.pools.vodafone-ip.de 17.07.15, 01:00 z kilkoma flachami (za pazucha) ale mial pecha - przypierdzielil durna pala w knechta i siedzi teraz w BRD na wariackich papierach... Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Gryplan 17.07.15, 07:48 Dzięki za wszystkie merytoryczne wypowiedzi. Ostatecznie ułożyłam sobie taki program mini - maxi: - Malta - Stare Miasto, Ostrów Tumski, ICHOT - Kórnik, Arboretum, Rogalin - Zamek, Cytadela, może któryś z fortów - Rezerwat Meteorytów w Morasku plus Kiekrz, Strzeszynek lub Rusałka - Stary Browar - Ognisko u mnie w ogrodzie - klasyka rodzimej kuchni - jak starczy sił i checi to może Gniezno, Szreniawa plus Grajzerówka - ew.wyjazd do prawdziwego lasu ( może już są jakieś grzyby?) Odpowiedz Link Zgłoś
merrigold30 Re: Gryplan 17.07.15, 13:14 Po drodze do Gniezna rozważ skansen w Lednogórze, piękna przyroda, dużo do zobaczenia, rejs promem na wyspę z ruinami siedziby mieszka. Można spróbować ryby, wiejskiego chleba, żurka w chlebie ;) Udanej zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Ryba z żurkiem 17.07.15, 14:20 Dzięki. Mają być u mnie wieczorem. Zrobiłam powitalny chłodnik litewski potem podam jakieś "chabasy" z zimnym piwem. Na deser "knorble" i kolacja z głowy. O Lednogórę wstępnie wykluczyłam z uwagi na kwestię "ryby", ale skoro mówisz, że warto to pojedziemy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Merrigold30 Re: Ryba z żurkiem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.07.15, 17:41 A broń Boże żebym ci ja TĄ rybę polecała! Z drugiej strony jeziora jest muzeum, skansen, prom na wyspę :) www.lednicamuzeum.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Latający No i... IP: *.static.as29550.net 27.07.15, 20:57 ...jak było?... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Willę Paetza 17.07.15, 15:02 i tunel, którym klerycy przechodzili z seminarium na schadzki z arcybiskupem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POZtrach Re: Willę Paetza IP: *.205.156.248.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.07.15, 16:16 > i tunel, którym klerycy przechodzili z seminarium na schadzki z arcybiskupem. Dlaczego "przechodzili"? Czy to oznacza że przestali się już ped...ć, że już nie przechodzą, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georg von Sommer Byc mieszkancem "Watykanu" (czytaj Wielkopolski) IP: *.188.102.pools.vodafone-ip.de 17.07.15, 16:52 I nie znac (od POdszewki) swojego regionu z ciekawymi miejscami do POlecenia (obcym) to obciach w stylu "kury" domowej w papilotach i bamboszach z POmponami.. PS Lili..Wstyd i zenada na niespotykana skale... Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Byc mieszkancem "Watykanu" (czytaj Wielkopols 17.07.15, 19:58 "Kury" domowe w przeciwieństwie do lemingów-lili przynajmniej nie napinają się i nie udają światowców.Zwróć honory.he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georg von Sommer Leming nie ptica - Henne Lili nie zagranica... IP: *.188.102.pools.vodafone-ip.de 17.07.15, 21:36 :):) Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: moze dupe pokaz? 26.07.15, 00:07 Przez moment też się zastanawiałem,z której strony może być fajna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmopolitka Re: Co fajnego pokazać Holendrom w Poznaniu? IP: *.icpnet.pl 27.07.15, 22:39 Zabierz ich do Berlina i Poczdamu....wszak to blisko Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Byli i się zmyli a duch trwa. 29.07.15, 07:43 No więc było git. Ostatecznie Holendrzy byli u mnie trzy dni, resztę tygodnia jaki mieli na Polskę spędzili - za moją radą - w Trójmieście i na Helu. W Poznaniu najbardziej zachwycili się Starym Rynkiem, Koziołkami. Byli nawet świadkami jakiejś demonstracji wyznawczyń Radia Maryja, którą to te starsze panie urządziły tuż po 12 w południe pod ratuszem. Jedna z owych pań miała nawet wzmocnienie dla swej ekspresji w postaci plecaka z głośnikami, co wywołało u moich gości autentyczny podziw. Niestety po kilku minutach religijne zawodzenia pań-geriatryczek i nagłośnione modlitwy tej pani z plecakiem zostały zagłuszone przez obsługę jednego z sąsiadujących z ratuszem kawiarnianych ogródków. Młodzi kelnerzy puścili na full, wykorzystując swoją przewagę w sprzęcie, Highway to Hell australijskiej grupy AC/DC, co skutecznie zagłuszyło i ostatecznie zniechęciło panie spod ratusza do dalszych działań. Kelnerzy owi zostali za to nagrodzeni przez zebraną publikę brawami i cesarskimi gestami w formie kciuków uniesionych w górę. W ten oto sposób niechcący zafundowałam moim gościom obraz Polski w pigułce. Mnie natomiast ta sytuacja wybitnie nastroiła optymistycznie - duch nonkonformizmu w narodzie nie zaginął. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Byli i się zmyli a duch trwa. IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.15, 08:57 lili_marleen napisała: duch nonkonformizm > u w narodzie nie zaginął. Też mnie nastraja optymistycznie, że zamiast szerokiej drogi do piekła poparłaś nonkonformistyczną postawę protestujących pań. Może jeszcze z ciebie coś będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georg von Sommer Re: Byli i się zmyli a duch trwa. IP: *.188.103.pools.vodafone-ip.de 29.07.15, 09:40 AAA napisal : > Moze jeszcze z ciebie cos bedzie... Begowski...?? Kulczyk nie - zmarl... Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Brawo kelnerzy 29.07.15, 14:11 Oby mieli nagranie pod ręką, kiedy kościelne przydupasy będą targać baldachim nad Gądeckim. Ten to wjedzie do piekła przy otwartych bramkach. Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp A to zgroza 29.07.15, 14:55 "Byli nawet świadkami jakiejś demonstracji wyznawczyń Radia Maryja, którą to te starsze panie urządziły tuż po 12 w południe pod ratuszem. " To smutne droga Lili że Twoi czcigodni goście musieli być świadkami czegoś tak gorszącego jak demonstracje starszych osób w środku miasta. Rozumiem że poczułaś się zawstydzona naszym zacofaniem gdy Holendrzy uświadomili Ci , że w prawdziwie tolerancyjnym i europejskim kraju powinno się pozwalać tylko na parady gay pride, a problemy starszych osób należy rozwiązywać nowocześnie , czyli przez eutanazję. Łączę się w bólu :) Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Byli i się zmyli a duch trwa. 29.07.15, 19:19 Lili,masz interesujące przeżycia.Możemy się umówić na kawę?Posłuchałbym więcej. Odpowiedz Link Zgłoś