23.02.17, 19:58
Dzisiaj jest 23 Lutego. A jednocześnie jest ulica 23 Lutego w centrum. Czy jedno z drugim ma cos wspólnego ?
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: 23 lutego 23.02.17, 20:36

Rano tego dnia 1945 roku Generał Major Ernst Mattern po samobójczej śmierci Ernsta Gonella poddał miasto Sowietom...
      • Gość: x Generał Major Mattern został wzięty do niewoli, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 23.02.17, 23:45
        następnie Sowieci przekazali go władzom polskim, które z braku podstaw o postawienie go przed sądem, zwolniły go w 1949 roku. Zmarł 16 września 1962.
      • kiks4 Re: 23 lutego 24.02.17, 10:13
        Jak widać Qwardianie- trzeba edukować młodzież- pamięć minionych wydarzeń szybko ginie. Zwłaszcza teraz w epoce galopującego postępu technicznego. Kto dzisiaj odczyta dyskietkę sprzed 10-ciu lat na swoim komputerze ?
        Opowiedz jeszcze kol. Albwu co było wcześniej- bo to nie było tak, że 23 lutego Mattern pomyślał przy porannej kawie, że dalsza wojna nie ma sensu. Opowiedz, dlaczego Poznań był tak zniszczony, kim byli Cytadelowcy. I dlaczego akurat 23 kutego padła Cytadela.
        • Gość: x Hitler ogłosił Poznań twierdzą, Festung Posen, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 24.02.17, 10:30
          gen. Mattern był gołębiem i zastąpiono go jastrzębiem Gonellem, którego przy okazji awansowano. O tym, że wojna nie ma sensu Mattern wiedział od początku. Dlatego być może dożył 72 urodzin. (1 maja 1962).
        • Gość: Georg von Sommer Dobre sobie jak diabli... IP: *.188.103.pools.vodafone-ip.de 24.02.17, 11:12
          Kiks4 do Qwardiana napisal:

Jak widac Qwardianie- trzeba edukowac mlodziez- pamiec minionych wydarzen szybko ginie..

Alez oczywiscie kiksie4 ze nalezy edukowac mlodziez - takie "nowinki" POlykaja jak pelikany ryby i dokupuja dodatkowe twardziele (i dyskietki) z dedykacja na opakowaniu - OBCHODZI NAS TO JAK ZESZLOROCZNY SNIEG...

PS Oj Gacki Gacki..Naiwniak to ty jestes pierwszego tloczenia..Cza cza cza...
        • albwu Re: 23 lutego 24.02.17, 13:41
          Dziękuję za wyjaśnienie. Wprawdzie dalej nie wiem czy to było wyzwolenie czy zajęcie przez nowego okupanta.
          • snajper55 Re: 23 lutego 24.02.17, 15:21
            albwu napisał:

> Dziękuję za wyjaśnienie. Wprawdzie dalej nie wiem czy to było wyzwolenie czy za
            > jęcie przez nowego okupanta.

Przecież jedno nie przeczy drugiemu. Niewątpliwie było to wyzwolenie z okupacji niemieckiej.

S.
          • Gość: x żyłem ponad 30 lat w PRL IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 24.02.17, 15:44
            i ani przez moment nie wydawało mi się, żebym żył pod okupacją. Nie byłem związany z PZPR.
            • Gość: Georg von Sommer Dobre sobie jak diabli nr.2 IP: *.188.103.pools.vodafone-ip.de 24.02.17, 21:10
              Azylant z Bochum,ktory przezyl w PRL-u POnad 30 lat napisal:

> ani przez moment nie wydawalo mi sie,zebym zyl POd okupacja..

No tej...No nie piernicz farmazonow..A kto dal dyla na Zachod z peerlowskiego "eldorado" PO linie cumowniczej w Corku (Irlandia)..??

PS Ech... Widze,ze "pizeria" na forum ma sie dobrze a Sommer pamiec ma zaje........- jak na 8-my+ Cza cza cza...
    • qwardian Małe piwo w porównaniu do tego co zrobili Szwedzi 24.02.17, 16:45

...na przełomie lat 1702, 1703, 1704, kiedy miasto było okupowane, a także oblegane trzy razy, zdewastowane kompletnie i wyludnione do tego stopnia, że zasiedlano je ludnością spod Bamberga. W skali całego państwa, Potop i Wojna Północna spowodowały ofiary połowy ludności, zburzeniem i spaleniem wszystkich kościołów, dworków, pałaców, zamków, miast i miasteczek Polski. Najbardziej krwawa i niszczącą wojna. Czy ktoś o niej pamięta?
      • kiks4 Re: Małe piwo w porównaniu do tego co zrobili Szw 24.02.17, 17:19
        Pamiętamy, pamiętamy! Nawet z ciekawości jadąc przez Niemcy wstąpiliśmy na dzień do Bamberga. Polecam!
        A z nazwą ulicy 23 Lutego nie jest tak prosto. Otóż starym, dobrym obyczajem generałowie w czasach ofensywy na zachód robili Stalinowi przyjemność zajmując ważne obiekty w rocznice świąt. Państwowych oczywiście. I nie ważna była liczba ofiar poniesionych niepotrzebnie z tej okazji. Ważne było, żeby do Stalina dotarła wieść, że dla uczczenia święta Armii Czerwonej taki czy inny generał zdobył taki czy inny punkt.
        Tak- 23 Lutego to święto Armii Czerwonej, ustanowione (wg. Wikipedii) w 1922 r. jako dzień Armii Czerwonej i Floty.
        Zdobycie Cytadeli było uczczeniem tego dnia.
        Czyli w sposób niezamierzony utrwalamy do dziś chwałę Armii Czerwonej w samym centrum miasta. Najwyższa pora coś z tym zrobić!
        • qwardian Re: Małe piwo w porównaniu do tego co zrobili Szw 24.02.17, 19:27
          Wypadło mi to z głowy, ale potwierdza moją opinię, że jest do data z gruntu nieistotna. Wolałbym, żeby moi współmieszkańcy pamiętali pracownię Floriana Rychlickiego, któremu zawdzięczamy obecny kształt Starego Rynku, gdzie układ kamienic swoją renesansową formą bije na głowę kunszt średniowiecznych obiektów z 16 wieku. Ci ludzie po wojnie potrafili wykorzystać sytuację żeby poprawić wizerunek zabytków historycznych w Poznaniu. Chwała tym prawdziwym bohaterom, zamykając z kolei epizod wojny, który z reguły jest mało pouczający, powodujący ból głowy i jedną wielką stratą czasu...
    • Gość: x 23 lutego 1963 roku urodził się IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 24.02.17, 19:59
      Radosław Sikorski.
      To też dobry powód do zmiany nazwy ulicy :D
    • Gość: Georg von Sommer Re: 25 lutego nie tak mialo "bydz"...!! IP: *.188.103.pools.vodafone-ip.de 25.02.17, 21:00
      POlacy w skokach na normalnej skoczni sa bez medalu..!!! Ile to bylo gadania,ze rozniosa wszystkich w drobny pyl itd.. A Niemiaszki PO cichutko PO malutku bez jalowego gadania chyc na dwa POdesciki i gitara... Cza cza cza...

PS POwiem Wam Kochani tak bez ogrodek..Wszystko to przez gorszego sortu orla z Wisly..Ja sie pytam,co on tam szuka..?? Kaski brakuje bo Orlen juz go nie finansuje..?? Niech spada do bula jak go tak POpieral...Cza cza cza...
    • Gość: AAA Re: 23 lutego IP: 78.10.60.* 01.03.17, 19:18
      Fortu I broniła ekipa ok. 160 żołnierzy. Część z nich wyszła na górę, poddała się i po okresie niewoli wrócili do domu. Reszta, w tym ok. 50 Rosjan w niemieckich mundurach, została zgładzona na miejscu. Pogrzebu nie urządzono, w pobliżu była Warta...

Z innej beczki: podobno nasz POwski prezydent z randki w ciemno zaprosił mordercę polskiej kultury do zniszczenia festiwalu Malta...Ktoś wie więcej ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka