Dodaj do ulubionych

Kiksie! Wykrakałeś! Mamy nazwę ku czci prezydenta!

21.08.19, 19:29
Co prawda tylko przystanku i pewnie pomysłodawcy zaplują sie zaprzeczając, że chodzi o Prezydenta. Ale przecież nikt się nie nabierze.

"nazwa przystanku "Morasko Jaśkowiaka" zostanie skrócona do "Jaśkowiaka".
;) ;) ;)
Obserwuj wątek
    • kiks44 Re: Kiksie! Wykrakałeś! Mamy nazwę ku czci prezyd 21.08.19, 20:08
      Snajper wyrzucił krótka wymianę zdań z moim niemieckim kolegą Helmutem Sommerem. Żałuję bo robiło się ciekawie, wyraźnie chłopu rosło ciśnienie aż obawiałem się o jego zdrowie. Gdyby mu się coś stało- nie miałbym adwersarza...
      Przy okazji Franciszek Jaśkowiak ( sprawdziłem- bo często jeżdżę tą ulicą) był członkiem zarządu MTP i działaczem na rzecz turystyki i ochrony przyrody. Albo odwrotnie :)
      Urodził się w nieistniejącej już dziś wsi Glinienko, zabranej przez Niemców pod poligon Biedrusko. Z tamtych stron pochodził także "ojciec polskiego teatru" czyli Wojciech Bogusławski. Kto z Poznaniaków to wie?
      • l.george.l Re: Kiksie! Wykrakałeś! Mamy nazwę ku czci prezyd 22.08.19, 01:19
        Jak można tego nie wiedzieć. Przecież wiedzie tam jedna z najciekawszych tras rowerowych.
        • renepoznan Re: Kiksie! Wykrakałeś! Mamy nazwę ku czci prezyd 22.08.19, 05:25
          No tak - Lobby cyklistów przystąpiło do obrony swego - wykręcając kota ogonem. ;) ;) ;)
          • kiks4 Re: Kiksie! Wykrakałeś! Mamy nazwę ku czci prezyd 22.08.19, 20:36
            Jeśli na Bogusławskim nie złapałem rodowitych Poznańczyków - to inne podchwytliwe pytanie- co znajduje się w stylizowanym na stary młyn wodny budyneczku w pobliżu leśniczówki Marianowo: tiny.pl/t58cr . I skąd nazwa Łysy Młyn skoro łysy może być młynarz a nie młyn? Co ty na to- rowerzysto? Wstąpiłeś tam pędząc na swym stalowym (karbonowym?) rumaku? Bo warto!
            PS
            • pijatyka Re: Co ty na to - rowerzysto? 28.05.26, 20:30

?...

• renepoznan Re: Kiksie! Wykrakałeś! Mamy nazwę ku czci prezyd 22.08.19, 05:24
        Ekhm .... Po co ta encyklopedia? Myslisz, że nie wiem kim był Franciszek Jaśkowiak? Chyba, mnie - rodowitego Poznańczyka, nie doceniasz. ;)
      • pijatyka Re: Jaśkowiak był członkiem zarządu MTP 12.07.26, 17:26

Ten obecny też jest? ;)

• kiks4 Re: Jaśkowiak był członkiem zarządu MTP 12.07.26, 17:58
          Wiem, że oczekujecie z niecierpliwością na odpowiedź na moje pytanie zadane tu wcześniej: dlaczego to nie młynarz a młyn w tym miejscu (vide mapka) jest łysy?
          Jak zwykle bywa, że niedosłuch ludzki przez wieki potrafi zniekształcić każde słowo. Dzięki temu mamy w Poznaniu Grochowe Łąki, choć nawet mieszczuch każdy wie, że na łące nie uprawia się grochu. Rene wie, że w tym miejscu były łąki należące do niejakiego Groffa. To były groffowe łąki.
          To samo jest z młynem, należącym do państwa Bogusławskich, rodziców Wojciecha. Ten młyn nosił nazwę Lisi Młyn, dopóki jakiś przygłuchawy dziadek nie zniekształcił jej na Łysy.
          Tam Lasy Państwowe odtworzyły leśniczówkę Marianowo, choć Marianowo jest zupełnie gdzie indziej ale strach tam było mieszkać, bo okropne odludzie tam było nad Wartą.
          LP odtworzyły także staw młyński i budynek młyna, choć bez tej całej magicznej aparatury do mielenia ziarna. W budynku jest ciekawa ekspozycja, pokazująca rolę martwego drewna w leśnym ekosystemie. A w każdym razie tam była 10 lat temu, gdy tam zatrzymałem się ostatni raz.
          A gdyby ktoś był ciekaw, jak to się dzieje, że z ziaren zboża robi się mąka- to gorąco polecam wyprawę do Jaracza. Przy drodze Poznań - Piła, kawałek za Obornikami.
          Oszołomie- polecam. Tam w ciszy lasu, nad młyńskim stawem można wyrzucić złe myśli i sycić umysł naturą. A przy okazji poznań techniki mielenia zboża.
          Można też przejść się lasem kawałek, gdzie mamy drugi Katyń. Miejsce masowego pochówku ofiar zamordowanych w Wielkopolsce podczas okupacji. Kilkanaście tysięcy ludzi mordowanych w Forcie VII i wielu innych miejscach wokół Poznania. Zatem dobrze jest zabrać ze sobą znicz, zapalić go bezimiennych ofiaro ludzkiej nienawiści i zmówić modlitwę- jak kto potrafi, byle szczerze.
    • pijatyka Re: "Morasko Jaśkowiaka" skrócone do "Jaśkowiaka" 08.03.26, 22:53

Zabrali Jaśkowiakowi całe Morasko...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka