redakcja 03.11.04, 12:24 Prosimy Was o wypowiedzi. Planujemy wykorzystać je w "Gazecie". pozdrawiam Błażej Wandtke Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
z3r0 Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze 03.11.04, 12:32 najlepsze są duże i smaczne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wickedway Chodzi o producentów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.04, 12:49 Jeżeli o producentów to te z Merkurego i pracowni cukierniczej "Magdalenka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANDZEJ Re: Chodzi o producentów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.04, 12:44 ROGALE ZNAKOMITE SĄ NA OŚ. BATOREGO GÓRECKIEGO ZNAKOMITE DUŻO MASY IGORĄCE 100 RAZY LEPSZE OD KANDULSKIEGO LUB GRUSZECKIEGO TYLKO JAZDA NA NAZWISKU NIE J4EST WSTYT TYM PANOM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LEON Re: Chodzi o producentów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.04, 19:53 KANDULSKI IP. GRUSZECKI ZESZLI PONIŻEJ DOBREJ NORMY TAK SAMO JAK SOPKOSKI Odpowiedz Link Zgłoś
szycha80 Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze 03.11.04, 12:55 od wielu lat ja i cała moja rodzina oraz znajomi kupujemy w Elite, tyle maku... ach, już ślinka cieknie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 13:37 Ogromne, muszą być ogromne :] (25-30 cm szerokości, 20-25 cm długości) Do tego powinny mieć więcej marcepanu zmielonego z makiem, do tego powinny miec duszę co sprawi że nie będzie się czuło przemysłowego wypieku. Smakowo dobre są te na św. Marcinie, zaraz koło tego obskurnego pasażu handlowego, w tej samej bramie co cukiernia jest też jakaś księgarnia magiczna. Nie pamiętam czy mają swojego dostawcę czy sami je wyrabiają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZIMI Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.icpnet.pl 03.11.04, 14:32 domowe robione przez moją mamę :) Odpowiedz Link Zgłoś
leshekk najlepsze zawsze są te rogale, które kupiła 03.11.04, 14:38 sąsiadka, a nam jakoś nie udało się trafić na tę samą cukiernię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roztańczona Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.11.04, 15:29 M O J E !! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olifant Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.local.pl / 62.233.187.* 09.11.04, 20:11 kandulski rządzi! merkury też klasa, ale kandulski coś tam jednak fajnego dosypuje...rogale w warszawie to jest absolutne przegięcie i my sie na to nie zgadzamy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
conena poznańskie :] 03.11.04, 15:36 pyszne rogale są w cukierni koło pomnika Starego Marycha, Elite chyba?, w malutkiej cukierni na rynku ratajskim, koło przystanku autobusowego na ul.Piłsudskiego, ale najlepsze na świecie robiła moja babcia, tylko, że teraz już jej się nie chce:( i kiedyś jadłam dobre rogale z cukierni w Swarzędzu, ale nie pamiętam dokładnie której... co to za temat w ogóle? tylko mi apetytu narobiliście;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puszczykowo Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 16:35 Piekarnia Błaszkowiaka!!! najlepsze rogale i pączki jakie jadłem :) PYCHOTA! Odpowiedz Link Zgłoś
vipunia Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze 08.11.04, 08:30 Zgadzam się! Dodam, że w weekend jadłam rogale z firmy ANAJ (ta od lodów casate i palermo) też z Puszczykowa i jak dla mnie były o wiele lepsze i dodam, że za rogale z białym makiem zapłaciłam 16,50 za kg w sklepie. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 17:08 Ja zawsze bylem bardzo zadowolony z produktow pana Kandulskiego. Zarowno rogale marcinskie, jak i paczki ostatkowe robi super :) Odpowiedz Link Zgłoś
danek5 Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze 08.11.04, 20:22 Zgadzam się w całej słodkości. Te od Kandulskiego są absolutnie bezkonkurencyjne! Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze 03.11.04, 17:11 Musza być BARDZO duże - małe odpadają, nawet jak smak ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 17:28 rogale nasze się ukrajowiły. Regularnie można je kupić w Warszawie. Widziałem też je latem we Władysławowie. Nazwa zgodna lub zbliżona do oryginału (raz to były rogale Marcina:) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt To normalne. 03.11.04, 17:35 Tak samo upowszechniły się w kraju "nasze" pyzy drożdżowe. Jeszcze 15 lat temu, nie kupiłeś tego specjału na Pomorzu na przykład. Ani w sklepie, ani w żadnej restauracji. Na pytanie o pyzy, chccieli ci konoiecznie sprzedac ziemniaczane. Ale tak samo u nas kupisz dziś "sękacz" specjał litewski (chyba) w każdym razie tradycyjny wypiek weselny w Suwalskim. Choc przyznam, że tak dobrego sękacza jak tam jadłem, tu jeszcze nie spotkałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.tinet / *.tinet.pl 03.11.04, 17:54 Aaaa....... powiem po zjedzeniu. Cosik wcześnie się pytacie. Odpowiedz Link Zgłoś
alchemilla Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze 03.11.04, 20:11 Przywożone do mojego bufeciku w pracy z Puszczykowa. Ciasto półfrancuskie, chrupkie, rozpływajace się w ustach, mak biały wiadomo, orzeszki na wierzchu. Ale to ciasto! Wszystkie inne: Fawory, Kandulski, Gruszecki są właściwie dobre i poprawne, ale jak dla mnie to drożdżowe suche gnioty. Nigdy nie przepadałam za rogalami marcińskimi, dopiero te mnie wzięły. Czekam na nie cały rok, zamrażam, potem podgrzewam w piekarniku. Mniam. W parcy rozjeżdżamy się po całym mieście i robimy degustacje. I dyskusje o wyższości rogali bufecikowych nad innymi. Coś niepowtarzalnego! Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze 03.11.04, 21:36 Droga Redakcjo, właściwie zadane pytanie to takie, które zawiera odpowiedź :-)))) Pytanie powinno brzmieć: GDZIE są najlepsze rogale marcińskie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.icpnet.pl 03.11.04, 22:04 Niech Szanowna Redakcja nie zapomni wspomnieć o wadze kalorycznej tego jakże niezdrowego specjału. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Wyzwanie dla Redakcji 03.11.04, 22:13 A właśnie :) Parokrotnie się nad tym zastanawiałam. Czy Gazetowa dietetyczka jest w stanie to policzyć i podać do wiadomości - pro publico bono? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
alchemilla Re: Wyzwanie dla Redakcji 03.11.04, 22:35 Obstawiam 450-500 kcal. W 100g. Pączek ma 350, tu dodatkowo dochodzi ciężka masa makowo-cukrowo-marcepanowa. Czyli "rogalik" ma minimum 900kcal. NIESTETY :(((( I nawet jak się mylę i ma 700kcal !!! to też jest lepiej :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agg Raz w roku kalorie nieważne ;)) IP: *.b-m.pl 04.11.04, 11:09 Co prawda nie patrzę na kalorie, a na indeks glikemiczny, ale od rogali jedzonych raz w roku na pewno nie przytyję! Tym razem jest pewien problem: muszę zgubić trochę tu i tam przed świętami, więc zamrożę kilka rogali i będę się nimi delektować po świętach :)) Smak może trochę przez to straci, ale rozwiązanie iście salomonowe, musicie to przyznać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelena Re: Wyzwanie dla Redakcji IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.04, 18:20 ja będę głodować cały dzień, ale jednego rogala zjem obowiązkowo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 23:02 Bluźnierco!! Jakiego niezdrowego?? Jako prawdziwy Poznaniak obżeram się nimi jak tylko mam okazję :]] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.icpnet.pl 04.11.04, 09:38 Zaraz Bluźnierco... Odezwałem się tak tylko w trosce o kształty naszych forumowych pań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 16:31 Ksztłty naszych forumowach Pań są niezależne od rogali i zawsze są doskonałe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.icpnet.pl 04.11.04, 18:06 Lizus czy gentelmen? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 19:11 eee...? po prostu Rauber ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznańczyk Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 22:47 Duuuuuuużo masy muszą mieć!!!! Broń Boże podróby z czarnym makiem!!! Ciasto półfrancuskie z glancem na wierzchu!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rogalik Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 23:11 bardzo pyszne rogale w ubieglym roku mialy sklepy "Pod strzechą" oraz piekarnia z ulicy Zagrodniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agg Najlepsze z cukierni Elite IP: *.b-m.pl 04.11.04, 11:03 W tamtym roku mieliśmy rogale kupowane w różnych sklepach, te z Elite najbardziej nam smakowały! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oki1001 FAWOR!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.04, 11:05 najlepsze rogale marcińskie wypieka FAWOR! Mają dużą ilośc masy z białego maku, są świeżutkie i rozpływają się w ustach. Mmmmmmmmm, już się nie mogę doczekać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zarustra Re: FAWOR!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 13:41 Fawor bardzo sie poprawil!! od dowch lat sa bardzo dobre. Swieze od pana Kandulskiego to juz klasa sama w sobie. Rogale sa genralnie odjechane. Zdobedziemy tym Unie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krysia Czy jakaś cukiernia wysyła za pobraniem? IP: 62.233.181.* 04.11.04, 18:07 Mój syn Marcin- imieniny oczywiście 11 listopada ma obiecane od bardzo dawna rogale z Poznania. Ale nie ma jak ich kupić w odległym od Poznania o 250 km Zgierzu. Poznaniacy, czy jakaś cukiernia sprzedaje rogale na "daleki wynos"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: d. Merkury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 10:22 mimo wszystko najlepsze są z d.Merkurego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: d. Merkury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 12:31 Mieszkam w Warszawie. Mam syna Marcina urodzonego zresztą 11 listopada. Chcę mu zrobić rogale marcińskie. Przeglądałam książki kulinarne i internet, ale przepisu na rogale marcińskie z półfrancuskiego ciasta i z nadzieniem makowym nie znalazłam - u Szymanderskiej w Kuchni regionalnej jest klasyczne ciasto drożdżowe z nadzieniem rodzynkowo - migdałowym. Błagam o przepis na prawdziwe rogale marcińskie! A może można kupić w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kb Możesz zamówić w cukierni. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.11.04, 23:08 Spróbuj u Bliklego na Nowym Świecie, oni zawsze i wszystko mają w dobrym gatunku.Ja by nie ryzykowała sama,jak nie masz dobrego przepisu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george OPATENTOWAĆ ROGALE IP: *.icpnet.pl 06.11.04, 23:28 [...] > Spróbuj u Bliklego O Boże, co za profanacja - rogale w stolycy. Ja bardzo proszę opatentować nasze rogale i niech Blikle płaci za licencję. Odpowiedz Link Zgłoś
vipunia Re: OPATENTOWAĆ ROGALE 08.11.04, 08:43 Przychylam się do wypowiedzi kolegi. Zresztą już chyba cukiernicy sami coś takiego sobie wykombinowali, bo w niektórych cukierniach można znaleźć na ścianie certyfikat "łubu dubu naszego klubu", że ta o to cukiernia piecze rogale marcińskie wg coś tam coś tam.... itd. przepraszam, że tak lakonicznie, ale widziałam taki dyplom jakies 2-3 lata temu w Puszczykowie i u Gruszeckiego. Musiałabym spojrzeć co tam było napisane o ile jeszcze wiszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: d. Merkury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 12:48 W Warszawie??? Oj, nieee... Nie da rady! To tradycja wyjatkowo poznańska! Ale oczywiscie zapraszamy na wycieczke i pyyyszne Rogale Marcinskie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 13:41 jak to jakie???te które piekła moja babcia.lepszych nie było i nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonia Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.04, 15:33 tylko od Gruszeckiego Odpowiedz Link Zgłoś
danek5 Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze 08.11.04, 20:27 Z całym szacunkiem, ale te od Gruszeckiego są stanowczo za słodkie, zresztą jak wszystkie wyroby z tej cukierni. Mnie niestety mdli. Odpowiedz Link Zgłoś
anka137 Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze 06.11.04, 11:03 Polecam rogale od p. Kandulskiego , sa super!ma też naprawdę b. dobry sernik mniam;-) Odpowiedz Link Zgłoś