Dodaj do ulubionych

Dowiercą się? nie dowiercą...?

27.11.23, 18:41
Przy wjeździe do Wągrowca od strony Poznania widać jak na dłoni obok ronda dużą wiertnię. Czyli wiercą coś w ziemi. Na pewna wiercą otwór ale nie do ropy tylko do gorącej wody, której spodziewają się na 2200 m.
Sądząc po liczbie rur, czekających na zapuszczenie w głąb otworu wiertacze są zapewnię w okolicach 1000 m- więc emocje rosną. Będzie wrzątek czy letnia woda?
Jeśli dowiercą się do gorącej wody to pół miasta będzie się pławić w tym geotermalnym ciepełku.
Pożyjemy, zobaczymy...
Obserwuj wątek
    • albwu Re: Dowiercą się? nie dowiercą...? 27.11.23, 22:01
      a jak już dowiercą się gorącej wody to ten odwiert sprzedadzą Rydzykowi jako doświadczonemu w takiej eksploatacji geotermii.
      • snajper55 Re: Dowiercą się? nie dowiercą...? 27.11.23, 23:20
        albwu napisał:

> a jak już dowiercą się gorącej wody to ten odwiert sprzedadzą Rydzykowi jako do
        > świadczonemu w takiej eksploatacji geotermii.

Sprzedadzą? Oddadzą.

S.
      • pijatyka Re: sprzedadzą Rydzykowi 28.12.23, 16:50

Czas Rydza już mija.

• snajper55 Re: Dowiercą się? nie dowiercą...? 27.11.23, 22:02
      kiks4 napisał:

> Jeśli dowiercą się do gorącej wody to pół miasta będzie się pławić w tym geoter
      > malnym ciepełku.
      > Pożyjemy, zobaczymy...

Oby nie tak jak w Toruniu.

S.
    • renepoznan Re: Dowiercą się? nie dowiercą...? 28.11.23, 13:24
      Też jestem ciekaw do czego się dowiercą.Oby im się udało. Gdyby dodatkowo dotarli do sensownego złoża gazu to tym lepiej. Poczekamy, zobaczymy.

PS. Mamy następnych, którym wszystko kojarzy się z kościołem katolickim. Myślałem, że tylko George ma te mokre sny.
      Na szczęście mam obojgu wszystko kojarzy się z kobietami. Jesteśmy normalnymi facetami, w przeciwieństwie do naszych kolegów z Forum GW.
      PS2 - Oczywiście mowa o naszych żonach. Aż tak odważni nie jesteśmy. ;)
      • kiks4 Re: Dowiercą się? nie dowiercą...? 28.11.23, 18:32
        Kilkanaście lat temu cała nasza okolica była przeskanowana pod kątem występowania złóż gazu lub ropy. Pola były pokryte siatką przewodów z czujnikami a specjalne maszyny wywoływały drgania gruntu waląc w ziemię ciężka płytą. Na szczęście - bez efektu.
        Być może wtedy znaleziono ten pokład gorącej wody.
      • snajper55 Re: Dowiercą się? nie dowiercą...? 29.11.23, 01:31
        renepoznan napisał:

> Też jestem ciekaw do czego się dowiercą.Oby im się udało. Gdyby dodatkowo dotar
        > li do sensownego złoża gazu to tym lepiej. Poczekamy, zobaczymy.

Mam nadzieję że woda będzie jednak zimna. Ciepła woda gazowana nie jest smaczna.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka