Dodaj do ulubionych

Moje najdłużej robione zdjęcie

26.06.25, 16:32
Blisko dwie godziny czekałem na ten moment. W końcu nadszedł i mogłem uwiecznić chwilę, gdy jakiś statek (okręt) przepłynął przekop Mierzei Wiślanej, na który poszło około 2 miliardy złotych. Dwa miliardy to 2 i 9 zer ! Kupa kasy! Co gorzej- naszej kasy. Zakładając zwrot kosztów inwestycji na 10 lat i przyjmując, że jeden statek przepływa raz na dwie godziny daje to rocznie 4380 śluzowań czyli 43 800 w okresie dziesięciu lat. Zatem na jedno śluzowanie wydaliśmy hojnie 45 662 złotych. Kwota ta jest oczywiście w praktyce mniejsza, bo umniejszona o opłatę wnoszoną przez przepływającego. Wysokość opłaty ustalana jest indywidualnie, sądzę, że w przypadku obiektu widocznego na zdjęciu wyniesie ok. 100 zł. Zatem za prześluzowanie tego pływadełka wszyscy razem zapłaciliśmy 45 562 zł.
A co! Kto bogatemu zabroni?
A swoją drogą chciałbym być szefem kapitanatu tej śluzy, robota marzeń.
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Moje najdłużej robione zdjęcie 26.06.25, 17:43
      Również jestem zaniepokojony opóźnieniem prac na tym szlaku, pewnie ma coś wspólnego ze zmianą władzy, bo według AI (sztuczna inteligencja)
      Przegląd od AI
      Tak, budowa portu w Elblągu rzeczywiście zmaga się z opóźnieniami. Pierwotne plany zakładały, że port będzie gotowy do obsługi większych statków w 2024 roku, ale ten termin został przesunięty.

radioolsztyn.pl/sa-opoznienia-w-budowie-toru-wodnego-do-portu-w-elblagu/01802530
      • kiks4 Re: Moje najdłużej robione zdjęcie 26.06.25, 18:46
        W tym samym artykule, który cytujesz jest też wyjaśnienie przyczyny opóźnień:
        Po poprzedniej władzy nie mamy dokumentacji na tor wodny, obrotnicę, a na ostatni kilometr tej drogi wodnej nie ma nawet badań środowiskowych. To sprawia, że inwestycja zamiast w 2022 roku zostanie ukończona dopiero w 2026 lub 2027 roku
        Napisałem w poprzednim poście, że chciałbym pracować w kapitanacie Przekopu. Cofam! Wolę na lotnisku w Radomiu, tam są tylko dwa odloty dziennie i dwa przyloty czyli mniej, niż śluzowań w Nowym Świecie (taką nazwę widziałem w okolicy przekopu).
        • qwardian Re: Moje najdłużej robione zdjęcie 26.06.25, 20:18
          Dokumentacja tyczy toru wodnego na rzece Elbląg i w Elblągu ma się znaleźć obrotnica, więc ta część obowiązków należy do władz miejskich. Nie współpracowała podczas trwania poprzedniej władzy. Lotniska buduje się lata wcześniej, bo kiedy są potrzebne jest za późno, żeby usuwać setki tysięcy ludzi z lokalizacji na których są osiedla. Ten w Radomiu funkcjonuje ponad 100 lat, był lotniskiem wojskowym, a teraz pozwolę sobie zacytować:

"Według stanu na czerwiec 2025 port lotniczy w Radomiu obsługiwał regularne połączenia na 9 trasach, realizowanych przez 6 linii lotniczych"
          • kiks4 Re: Moje najdłużej robione zdjęcie 27.06.25, 00:09
            Pozwoliłem sobie zajrzeć na rozkład lotów z Radomia:
            www.lotniskowarszawa-radom.pl/loty/przyloty-i-odloty
            Cztery operacje dziennie ( dwa odloty, dwa przyloty) oznaczają brak zajęcia dla całkiem sporej grupy ludzi. Ochrona lotniska, służby celne, graniczne, wieża, bagażowi etc.
            To, że jest tam lotnisko wojskowe- nie ma znaczenia dla celowości utrzymywania lotniska cywilnego. Przecież tam już było lotnisko cywilne i zostało zburzone i zbudowane od nowa. Uzasadnieniem była mniejsza odległość do wakacyjnych destynacji egipskich (!)
            • qwardian Re: Moje najdłużej robione zdjęcie 27.06.25, 10:58
              Nie wiem po co ludzie latają do tych śmiesznych miejsc, ale tam się odbywają szkolenia wojskowe i planuje Cargo. Każda amerykańska dziura ma jakieś lotnisko nawet bez wież kontrolnych. Obszar metropolitarny Los Angeles ma takich gołych pasów(9), oprócz lokalnych z wieżami (15) i dopiero na szczycie ich wszystkich jest (6) największych. Dołączając do tego wojskowe (4) to daje razem 34 (trzydzieści cztery) lotniska. Aglomeracji Warszawsko Łódzkiej, do której pewnie dołączą następne daleko do tego.
              www.wnp.pl/logistyka/ekspresowe-cargo-lotnicze-trafi-do-radomia-lotnisko-ma-pomysl-na-nowy-biznes,958842.html
              • kiks4 Re: Moje najdłużej robione zdjęcie 27.06.25, 20:32
                Prawda- do bólu praktyczni Amerykanie potrafili ograniczyć załogi lokalnych lotnisk do tego stopnia, że światła na pasie startowym zapalają z powietrza załogi samolotów za pomocą sygnału radiowego.
                Miałem okazje być w szwedzkim Kalmar. Do dziś pamiętam, że tamtejsze lotnisko było skromniej obsadzone, niż nasza stacja autobusowa w powiatowym mieście. Miasto jest większe od naszego Radomia i także przyjmowało loty zagraniczne, myśmy przylecieli z Danii.
                Jeden człowiek podstawił schody do samolotu, po czym przeszedł do budyneczku wielkości stodoły i dokonał odprawy przyjezdnych. Przypuszczam, że ma na głowie jeszcze więcej obowiązków, łącznie ze sprzątaniem.
                Myśmy musieli w Radomiu postawić obiekt za miliard złotych i zatrudnić niemal 200 osób.
    • renepoznan Re: Moje najdłużej robione zdjęcie 27.06.25, 21:05
      Współpracuję z firmą, która sprowadza sporo rzeczy statkami. Ku mojemu zdumieniu statki rozładowywane są w Hamburgu. Pytałem, dlaczego nie w Szczecinie czy Gdyni lub Gdańsku. Okazało się, że przy kontenerach to się nie opłaci - za długo trwa. Po prostu przewóz koleją lub samochodem z Hamburga jest o wiele szybszy niż przepłynięcie przez Kanał Kiloński lub cieśninami duńskimi do naszych portów. No to teraz dodajcie sobie jeszcze trasę przez zalew do Elblaga. Tam raczej masowych ładunbków nie należy sie spodziewać.
      I jeszcze kwestia skomunikowania Elblaga z resztą kraju.
      • pijatyka Re: nie należy się spodziewać 27.06.25, 23:45

Nikt nie spodziewa się tam żadnych masowych ładunków (szacowane - 1,5-3,5 mln ton rocznie) - to całkiem inna kategoria portu niż Gdańsk-Gdynia (ok. 80 i ok. 30 mln ton) czy Szczecin-Świnoujście (ok 35 mln ton)
        Ponoć jednak na tych okruchach ze stołu - po które nie opłaca się schylać gigantom - też można wyjść na swoje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka