Dodaj do ulubionych

metro w Poznaniu

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.01, 00:19
Tak swoją drogą to w naszym pięknym mieście przydałoby się metro. Zwłaszcza
wtedy kiedy są targi i trasę której pokonanie autobusem w zajmuje mi 15 minut,
pokonuję w ciągu minut 40. Hm......
Albo przynajmniej żeby w centrum tramwaj zjeżdżał do podziemia, tak jak jest w
Hanowerze!:)))))
Obserwuj wątek
    • Gość: lol Re: metro w Poznaniu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.01, 00:30
      Gdy czytam ten wątek przypominają mi się posty FinalCuta o malkontenctwie :)
      Przykro mi że to tak szybko ale muszę powiedzieć że to się nie może udać i bez
      sensu :) Chcę być malkontentem miesiąca!!!
      Poważnie: Koszty, koszty, koszty. Jest inne rozwiązanie tańsze,
      praktyczniejsze, nie służące jedynie udowadnieniu że jesteśmy już przed New
      York o Warszawie nie wspomnę. Mam na myśli wykorzystanie sieci kolejowej dla
      celów transportu miejskiego. Taki plan był już przygotowany 30 lat temu przez
      prof. Wacława Wilczyńskiego z AE. Zakładał powstanie szybkiej koleji miejskiech
      a`la S-Bahn w Niemczach. Projekt jest - nie ma zainteresowanych :(
      • Gość: bula Re: metro w Poznaniu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.01, 00:54
        W przyszłości widzę metro w kierunku Pniew, gdzie zlokalizowane są nowoczesne:
        lotnisko, stacja TGV, i stacja PKP, a stare tory kolejowe w centrum zniknęły i
        na ich miejscu powstały nowoczesne biurowce. Obok lotniska znajduje się
        największy park rozrywki na starym kontynencie, the biggest aquapark and more..
        I pomarzyć bardzo fajnie, a jeśli jakiś placek z wawki będzie miał problem to
        ... mu w ....
        he he
        Pozdrawiam innych marzycieli. bula
        • th0mas Re: metro w Poznaniu 29.08.01, 10:54
          metro to da rady, za duzo pieniadze, zreszta raczej niepotrzebne. moznaby
          przedluzyc pestke w centrum: pod mostem teatalnym, dalej pod kaponiera, przez
          dworzec pkp (jeden peron mozna przerobic na przystanek, i tak coraz mniej
          pociagow jezdzi), a dalej torami kolejowymi (to chyba ta sama szerokosc, nie?)
          np na debiec, albo gorczyn. albo od dworca w lewo do krolowej jadwigi (jakis
          maly przekop pod torami kolejowymi) i dalej istniejacymi torami na rataje (tam
          jakis wiadukty nad p. rondem rataje) i juz tramwaje beda szybciej jezdzic.

ps - z tym tramwajem na torach pkp to chyba juz byla taka koncepcja. ciekawe
          czemu upadła?
        • nocomment Re: metro w Poznaniu 29.08.01, 12:32
          Gość portalu: bula napisał(a):

> W przyszłości widzę metro w kierunku Pniew, gdzie zlokalizowane są nowoczesne:
          > lotnisko, stacja TGV, i stacja PKP, a stare tory kolejowe w centrum zniknęły i
          > na ich miejscu powstały nowoczesne biurowce. Obok lotniska znajduje się
          > największy park rozrywki na starym kontynencie, the biggest aquapark and more..
          > I pomarzyć bardzo fajnie, a jeśli jakiś placek z wawki będzie miał problem to
          > ... mu w ....
          > he he
          > Pozdrawiam innych marzycieli. bula

Przecież twoja (przyszła) żona podobno jest z Warszawy?

• Gość: marceli Re: metro w Poznaniu IP: 192.168.55.* / *.lrz-muenchen.de 29.08.01, 16:54
            szybki tramwaj mial jezdzic m.in. na rataje i staroleke moze ktos jeszcze
            pamieta tory tramwajowe na rondzie rataje na trasie katowickiej? a kto zapomni
            slady ambitnow planow na petli na rusa lub jak kto woli lecha czyli tunel
            donikad w strone rusa? zamiast planow z kosmosu lepiej na przyklad puscic
            tramwaj wioslarska czy jak kto woli pilsudskiego bo na razie dluzej trwa objazd
            busem ronda rataje niz dojechanie tam z centrum i oczywiscie mostem rocha
            zamiast bezsensownego objazdu przez srodek albo rondo rataje lepsze sa male
            kroki jak modernizacja hetmanskiej i glogowskiej a w ogole to chce do
            pyrogrodu! pozdrowienia z monachium
          • eela Re: metro w Poznaniu 29.08.01, 17:29
            bula żeni się z warszawianka? Kto by pomyslał? A tak napada na nasze miasto.
            Chociaz muszę przyznać, ze ostatnio wyszlachetniał :))
            Ela
            • Gość: bula do Elki i Nocomment''a IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.01, 01:07
              eela napisał(a):

> bula żeni się z warszawianka? Kto by pomyslał? A tak napada na nasze miasto.
              > Chociaz muszę przyznać, ze ostatnio wyszlachetniał :))
              > Ela

Oj Elka !!
              A ileż to można obrzucać się błotem?
              Czyżbym wydoroślał??? (Po prostu to już było nudne)
              Nocomment mój tekst to po to, żeby podtrzymać tradycję ;)
              A swoją drogą mam wielu kumpli w Wa-wie i generalnie są nieźle rozrywkowi można z
              nimi poszaleć.
              Nocomment ty taki znowu aniołek też nie jesteś !
              Ostatnio czytałem twój post na krakowskim forum a''propos plakatów Poznania.
              No!
              Ty już wiesz co!
              Pozdro bula
              P.S. 29 IX mam ślub. Jakoś tak mi dziwnie (jak człowiek ma 28 lat to się już mógł
              przyzwyczaić do kawalerskiego życia nie?)
    • gepe Re: metro w Poznaniu 29.08.01, 21:21
      Poznań jest - bez urazy - troszkę za mały na metro. Chyba, żeby pełniło podobną funkcję
      jak RER w Paryżu (tzn. obsługiwało również dalekie przednieścia i okolice), ale to koszty,
      koszty i jeszcze raz koszty... Wydaje mi się, że póki co wystarczyłoby tam, gdzie można,
      wydzielić torowiska z jezdni (nie rozumiem, dlaczego np. na moście Królowej Jadwigi
      jeszcze tego nie zrobiono...), żeby te nieszczęsne tramwaje jeździły po prostu szybciej. A
      tory kolejowe mogłyby stać się częścią sieci (to nie szerokość torów, tylko inne
      parametry prądu są tu przeszkodą).

Pozdrawiam - gepe
      • Gość: anka9009 Re: metro w Poznaniu IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.01, 23:09
        myślę
        i nie jestem pewna swego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka