Dodaj do ulubionych

Dla maniaków historii Poznania

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 11:46
O kurcze! Na forum Odkrywcy zaczyna się mega ciekawa dyskusja o czołgach
niemieckich i sowieckich zniszczonych na ulciach Poznania w 1945. Ludzie to
mają czasem jazdy, nie? Kolesie przebijają nawet tych maniaków MPK co mają
ulubione przystanki i linie tramwajowe. Sprawdźcie wątek: www.odkrywca-
online.pl/pokaz_watek.php?id=138797

Ps. mam nadzieję, że link zadziała...
Obserwuj wątek
    • Gość: Obserwator Re: Dla maniaków historii Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 11:51
      Jeszcze raz bo coś mi chyba z tym linkiem nie wyszło:

www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=138797
      a jak nie ten, to kliknjcie na ten i wejdźcie w wątek Festung Posen:

www.odkrywca-online.pl/forum.php?sid=11027610968efbc84dd74fc6af30c609378929ac96
    • Gość: Jerry Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 11.12.04, 13:55
      Ciekawy jestem kto Waszym zdaniem jest najbardziej znanym Poznaniakiem w
      świecie , nie myśle wyłącznie o żyjących . Dla mnie faworytem jest pewien
      wojskowy , który urodził sie w Poznaniu w 1847 roku . Wiecie kto to był ? A
      propo w naszym mieście na przestrzeni lat działy się rzeczy ciekawe , mamy
      wiele interesujących obiektów i co ? nie wykorzystyjemy tych faktów dla
      promocji miasta .
      • Gość: fan dzidki Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.icpnet.pl 11.12.04, 18:23
        tym wojskowym byl bismarck
      • too.late Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? 11.12.04, 18:49
        Nie mam jak teraz sprawdzić, ale może to był gen.J.Dowbór-Muśnicki?
        • Gość: JERRY Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 11.12.04, 19:26
          Na razie pudło , urodził się na Podgórnej w Poznaniu , zresztą ten budynek ma
          ciekawą histrie , ale o tym póżniej .
          • Gość: Pozhoga Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.k.mcnet.pl 14.12.04, 10:57
            Paul von Hindenburg.
            Podgórna 7.

Pzdr,
      • Gość: Sineira Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 19:31
        von Hindenburg!!!
        • Gość: Jerry Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 11.12.04, 20:40
          Brawo Sineira , tak to Paul von Hindenburg , moim zdaniem najbardziej znany w
          świecie człowiek wywodzący się z Poznania . To on w 1914 rozgromił armie
          rosyjską pod Tannenbergiem , ( Grunwaldem ) , po śmierci w 1934 roku wybudowano
          tam jego olbrzymie mauoleum , wysadzone w powietrze przez Niemców ,
          uciekających nomen omen przed Rosjanami . Jego ciało spoczywa w kościele
          garnizonowym w Poczdamie . Hindenburg był do śmierci Prezydentem Niemiec ,
          Poznaniak. To on niestety przekazał władze , po wyborach , nowemu
          Kanclerzowi ,Hitlerowi .
          W domu na Podgórnej w którym się urodził Feldmarszałek , po paru latach
          mieszkał Karol Marcinkowki . Ciekawa jest historia Poznania .

• Gość: Sineira Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 17:07
            Nie wspomniałeś o sterowcu noszącym jego imię i o malowniczej katastrofie...
            BTW kto wie, gdzie w Poznaniu znajdowały się hangary sterowców?
            • Gość: fan dzidki Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.icpnet.pl 13.12.04, 19:21
              miedzy castorama a pestka, mniejwiecej tam gdzi edzisiaj jest petla tramwajowa
              POLABSKA
              • Gość: Jerry Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 13.12.04, 20:01
                Pineira , nie zagniesz mnie , resztki betonowe hangaru ostały się do dziś na
                pasie zieleni pomiędzy pasmami ulicy na Serbskiej . a wiedze o Poznaniu masz .
                Ciekawe czy byłeś na piwie , najlepiej w podziemiach Fortu Colomb , perełka ,
                czy wiesz gdzie to jest? Pozdrawiam , czekam na odpowiedż , i kolejne zagadki .
                Przy okazji Poznaniacy dowiedzą się interesujących rzeczy .
                • Gość: Sineira Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 21:18
                  Nie miałam zamiaru nikogo "zaginać", bo do tego tematu zaglądają raczej ludzie
                  mający niejakie pojęcie o historii. Jednak znam sporo Poznaniaków, kórzy nie
                  wiedzą, co to za "betonowe resztki"...
                  BTW - Sineira, nie Pineira i do tego kobieta:)
                  Fort Colomb - jasne, że wiem, gdzie, szkoda że tylko taki mały kawałeczek
                  wykorzystujemy - tak naprawdę "fort" to nazbyt szumna nazwa, to tylko nędzny
                  kawałek jakiejś bocznej poterny... W Gdańsku czy Toruniu też mają knajpy w
                  fortach. A my pod Kaponierą moglibyśmy pięęękną knajpę zrobić, tylko by trzeba
                  wywieźć hałdy zalegających tam śmieci.
                  Zagadki? A proszę bardzo - W którym forcie zachowała się winda amunicyjna?
                  Co montowano w Forcie I? I co to są te metalowe butle, przypominające wkład od
                  termosu, kóre się tam walają?
                  Pytanie specjalne - kto do cholery ryje w tym forcie i czy robi to legalnie????
                  • Gość: Jerry Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 13.12.04, 22:05
                    przepraszam za zniekształcenie nazwy autora , resztki windy amunicyjnej - mam
                    wątpliwości czy ta winda miała spełniać role dostarczania amunicji zachowała
                    się w bunkrze łącznościowym , strategicznej łącznicy telekomunkacyjnej w
                    bunkrze przy ulicu Naramowickiej , w forcie o którym piszesz montowano Focke
                    Vulfy - samoloty , co to za części się tam walają - dokładnie nie wiem do czego
                    służyły. Pytanie , gdzie się urodził gaulaiter Arthur Greiser i drugie gdzie i
                    kiedy tego nazistowskiego zbrodniarza stracono? Pozdrawiam Sineiro .
                    • Gość: bb78 Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.crowley.pl 13.12.04, 22:12
                      Greiser zostal powieszony na Cytadeli zaraz po wojnie, bodaj w 1946. Na egzekucji bylo mnostwo poznaniakow m.in. moi dziadkowie, od ktorych to wiem :)
                      A gdzie sie urodzil to nie mam pojecia...
                      • Gość: jerry Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 13:40
                        Rodzice pochodzili z Człopy , koło Wałcza , Greiser urodził się w Środzie , do
                        wybuchu I wojny światowej mieszkał w Inowrocławiu . Powieszony został 21 lipca
                        1946 roku na poznańskiej Cytadeli . W Polsce po wojnie publiczne wykonano dwie
                        egzekucje nazistów , Greisera i komendanta Auschwitz . Kolejne pytanie , jaka
                        ulica po wojnie w Poznaniu nosiła nazwe Żukowa ?
                        • Gość: wlodek emeryt Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 16:39
                          przypuszczam,że chodzi o dzisiejszą Głogowską a w związku z Greiserem co się
                          stało w Poznaniu w dniu 26.10.1939 r
                          • Gość: Sineira Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 17:33
                            Chodzi o utworzenie Generalnego Gubernatorstwa?
                            • Gość: Sineira Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 17:40
                              Co do windy (noo, resztek windy) chodziło mi o fort Ia, a te "teromosy" to były
                              prawdopodobnie pojemniki ze sprężonym powietrzem. Pozdrawiam.
                            • Gość: Pozhoga Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.k.mcnet.pl 14.12.04, 17:55
                              A co miało GG do Posen ? Już raczej utworzenie
                              Kraju Warty.

Pzdr,
                          • Gość: jERRY Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 14.12.04, 17:48
                            Podpowiem , ulica Żukowa , w czasie wojny nosiła miano Fremdengasse, a obecnie
                            nosi taką samą nazwę jak przed wojną , położona jest na Starym Mieście , więc
                            jest to ulica ...??
                        • Gość: szimi Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.icpnet.pl 14.12.04, 17:44
                          czy tym komendantem aushwitz był Rudolf Hess??
                          • Gość: fan dzidki Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.icpnet.pl 14.12.04, 18:35
                            nie hess tylko hoss, wymowa ta sama

co do ulicy glogowskiej to nosila nazwy:
                            -focha
                            -hitlerstrasse (tego nie jestem pewien)
                            -targowa
                            -glogowska

znacie jakies inne nazwy ??
                            • Gość: Poznańczyk Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 23:12
                              Który z fortów został jako pierwszy zdobyty pod koniec stycznia 1945 r. przez I
                              Front Białoruski?? Może ktoś wie jak??
                              • Gość: Jerry Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 07:35
                                Nikt sobie nie poradził z moim pytaniem , ulica Żukowa to ulica Żydowska .
                                Kolejna zagadka , w lutym 1945 broniły Poznań , o ile tak to można powiedzieć
                                także jednostki węgierskie , w okolicach jakich ulic najwięcej ich zginęło ? ,
                                część została rozstrzelana przez Rosjan .Wtym rejonie pamięci ich poświęcona
                                jest skromna tablica , wiecie gdzie ?
                                • lowca.masek Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? 22.12.04, 15:14
                                  W jakich latach Żydowska była Żukowa? Bo w osiemdziesiętych (krótko, chyba 1985-
                                  89 lub coś koło tego) Żukow patronował odcinkowi ul. Murawa od ul. Winogrady do
                                  Serbskiej. Dalej na północ do Lechickiej to była Czujkowa. Żeby było śmieszniej
                                  to administracyjnie też jest Stare Miasto:)
                                  • Gość: Jerry Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 15:35
                                    Krótko po wojnie.
                            • Gość: Michel de Cerizay Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 08:48
                              Głogowska nie nazywała się hitlerstrasse - żeby było śmieszniej adolf nie miał
                              (chyba?) w Poznaniu ulicy, za to Głogowska miała szczęście do wojskowych -
                              Focha, jak najbardziej a po II wojnie Rokossowskiego (do 1956 roku) z tą
                              Targową - nie jestem pewien, ale chyba się tak nie nazywała, trzeba by
                              sprawdzić - w początku lat 80-tych Archiwum Państwowe w Poznaniu wydało
                              genialny wykaz nazw ulic Poznania - są nazwy polskie, niemieckie - wszystkie
                              jakie udało się wyszukać w dokumentach i na starych planach, opracował to
                              ś.p.Mirosław Zadorożny i wydano w miniaturowym nakładzie - przydałoby się
                              wznowienie, zwłaszcza, że od tego czasu parę ulic zmieniło nazwy.
                              Pzdr.
                              PS. A teraz mała zagadka - jak się obecnie nazywa dawniejsza Aleja Beethovena?
                              • Gość: guerra Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 09:13
                                Z tego co wiem, to produkowano tylko silniki do FW - 190
                              • Gość: Jerry Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 07:51
                                Aleja Beethofen to Aleja Reymonta
                                • Gość: Michel de Cerizay Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 13:47
                                  Zgadza się - kłopot w tym, że obie nazwy ładne, więc juz lepiej zostać przy
                                  Reymoncie. Pozdrawiam
                                  PS.A co z tymi Węgrami, którzy walczyli w 1945? Męczę się strasznie, bo nie
                                  wiem a wszystkie książki mam spakowane z okazji przeprowadzki i nie mam jak
                                  sprawdzić
                                  • Gość: jERRY Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 15:43
                                    Sporo żołnierzy węgierskich poległo w rejonie ulic Leonarda , Piątkowka -
                                    odcinek dawnej Obornickiej , oraz na terenie Zakonu Sióstr na Piątkowskiej ,
                                    tam też znajduje się wspomniana tablica . Kolejne pytanie , gdzie w czasie
                                    okupacji w Poznaniu znajdowała się siedziba SD Sicherheitsdienst , nie mylić z
                                    siedzibą Gestapo w Domu Żołnierza . Również pozdrawiam
                                    • Gość: Michel de Cerizay Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.04, 08:02
                                      W Collegium Maius na ul.Fredry było na początku okupacji Prezydium Policji więc
                                      może tam? Co do Gestapo w Domu Żołnierza, to pamiętam jak starzy Poznaniacy
                                      niechętnie bywali w operetce, która była tam po wojnie - teraz też, jako Teatr
                                      Muzyczny - "bo to nie wypada". Teraz ludziska nie mają takich oporów.
                                      Pozdrowienia!
                                      • Gość: Jerry Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 09:07
                                        Siedziba SD mieściła sie w jednym z budynków , które powróciły do Sióstr
                                        Urszulanek przy Alei Niepodległosci . Po wojnie w tych budynkach mieściły się
                                        szkoły między i9nnymi Technikum Chemiczne , od 1972 roku 12 l.o. Tak na
                                        marginesie 12
                                        • Gość: Michel de Cerizay Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 09:40
                                          Niesamowite! Jak dobrze pójdzie, to od przyszłego roku moja córka będzie tam
                                          chodzić do szkoły. Pozdrowienia!
          • Gość: Mig Re:Najbardziej znany Poznaniak w historii to kto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 21:56
            Tannenberg - Grunwald?????????????????????????
            Jaki Grunwald? - Olsztynek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Luk_Ww Re: Dla maniaków historii Poznania IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.12.04, 08:29
      Ja także interesuję się historią polskich miast. Jeśli ktoś jest zainteresowany
      zdjęciami Wrocławia proponuję stronę www.wroclaw.dolny.slask.pl
      Pozdrawiam :)
      • michi3 Re: Dla maniaków historii Poznania 18.12.04, 13:56
        W ramach ciekawostki :)
        Po zwycieskiej bitwie pod Tannenbergiem rada miejska owczesnego Zabrza (Gorny
        Slask) zdecydowala o zmianie nazwy wlasnie na Hindenburg. Nazwa ta uzywana w
        zasadzie wymiennie przetrwala do 1945 roku.
        Co do innych powiazan Poznania z Zabrzem, zniszczona przez Rosjan w 1945 roku
        wspaniala stalowa budowla - "Wieza Gornoslaska" stojaca na terenie dzisiejszych
        Targow Poznanskich wykonana zostala w Hucie Zabrze.
        Hmm...a sam von Hindenburg. Oczywiscie przekazal wladze Hitlerowi jednak mial
        wowczas 86 lat (zmarl rok pozniej). Oczywiscie o niczym to nie swiadczy jednak
        wg mnie byl to chyba juz wtedy czlowiek minionej epoki.
        pozdrowienia ze Slaska
        • Gość: Jerry Re: Dla maniaków historii Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 11:09
          Co sądzicie o odbudowie górnej części wieży zegarowej w Zamku ?
          • Gość: Pozhoga Re: Dla maniaków historii Poznania IP: *.k.mcnet.pl 21.12.04, 12:26
            Powinna być odbudowana - teraz nie trzyma proporcji,
            jest jak kikut.

Pzdr,
          • Gość: Michel de Cerizay Re: Dla maniaków historii Poznania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 14:53
            Oczywiście, że powinna być odbudowana - po 1945 roku wieża, tzn. jej
            zwieńczenie było w całkiem niezłym stanie, co widać na zdjęciach, ale
            oczywiście chodziło o dokopanie Niemcom (bo to panie dzieju zamek pomnikeim
            pruskiej buty itd.) i pod pretekstem zniszczeń wieżę obcięto w sposób urągający
            poczuciu estetyki. Widziałem akta (teraz Archiwum Państwowe w Poznaniu - akta
            Pałacu Kultury) dot. usunięcia resztek gruzu i dzwonów znajdujących się na
            poddaszu wieży w latach 60-tych. Z wież uszkodzonych (przez sowiecką
            artylerię?) i już nie odbudowanych dodajmy wieżyczkę nad obecnym wejściem do CK
            Zamek, jedną z wież od Al. Niepodległości, wieżę nad WBK-Bank Zachodni na przy
            Św.Marcinie (róg Królowej Jadwigi)i w tym zespole gmsachów na Świ>arcinie
            druga, wieżyczkę nad Coll. Iuridicum - wszystkie aż proszą się o odbudowę. Ze
            zniszczonych wież nie odbudowano - i to akurat słusznie, bo nie pasowałaby,
            dzwonnicę kościoła Św. Marcina. Była jeszcze Górnośląska (pozdrowienia dla
            Ślązaków!), ale to osobny temat. Kto jeszcze słyszał o poznańskich wieżach -
            zniszczonych w czasie wojny i wartych odbudowy?
    • Gość: Pozhoga Zagadka IP: *.k.mcnet.pl 21.12.04, 12:28
      Też mam dla Was zagadkę, ale z innego okresu historii:
      jaki słynny jezuicki kaznodzieja został pochowany
      w krypcie pod Farą ?

Pzdr,
      • Gość: Michel de Cerizay Re: Zagadka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 14:54
        Maciej Sarbiewski? Jakub Wujek?
        • Gość: Pozhoga Re: Zagadka IP: *.k.mcnet.pl 21.12.04, 15:07
          Na razie pudła. Czekam na dalsze wpisy.

Pzdr,
          • Gość: Michel de Cerizay Re: Zagadka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 09:02
            No to chyba Kacper Drużbicki a jak nie on to się poddaję :-(((((((((((((((( i
            jest mi głupio. Pozdrowienia
            PS.A ramach "zemsty" - jaka zacna osoba była patronką szkoły, w której gmachu
            powstało gimnazjum/liceum Marcinkowskiego (czyli po prostu "Marcinek")?
            • Gość: Pozhoga Re: Zagadka IP: *.plusgsm.pl 22.12.04, 10:21
              Brawo. Trafiony, zatopiony.

Pzdr,

P.S. Eeee... Emilia Sczaniecka ?
              • Gość: Michel de Cerizay Re: Zagadka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 12:10
                Nie, to nie Emilia (myślę, że Marcinkowski jak człowiek dobrze wychowany nie
                wykolegowałby hr.Sczanieckiej - czy on się czasem w niej nie podkochiwał?) Dla
                ułatwienia dodam, że pani, o którą chodzi była Niemką a zacna była w takim
                potocznym znaczeniu, zasług wybitnych nie miała, ale za to mąż, ho-ho!
                Pozdrowienia!
                • Gość: Vexillifer Re: Zagadka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.04, 09:26
                  Trochę to było trudne ale na 100% patronką szkoły, w której gmachu jest
                  dziś "Marcinek" była Wiktoria Augusta, małżonka cesarza Wilhelma II.
                  Pozdrowionka!
    • Gość: gosc102 Re: Dla maniaków historii Poznania IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.04, 17:16
      od wielu lat intryguje mnie żelbetowy budynek poniemiecki w okolicy ul Jasna
      Rola , widoczny od ul. Naramowickiej. Jest to wielka kilkupietrowa bryła
      betonu bez okien. Nie potrafie wyjasnić sobie do czego to mogło służyć w czasie
      wojny, bo na pewno nie jako forteca.
      Drugi podobny widziałem przed wielu laty w Poznaniu, tylko nie znając wówczas
      miasta nie zapamietałem gdzie- może to był Górczyn. Czy ktos pomoże mi
      rozwiązać tę zagadkę?
      Podobny budynek widziałem kilka lat temu w Hamburgu, jest chyba
      zagospodaroiwany, ponura z natury betonowa fasada jest tam wymalowana- o ile
      pamietam domalowano tam nie istniejące okna i drzwi.
      Obiekt poznański jak był ponury tak jest nadal.
      KJot
      • Gość: Pozhoga Re: Dla maniaków historii Poznania IP: *.k.mcnet.pl 21.12.04, 17:22
        To poniemiecke Centrum Kierowania Ogniem.
        Bardzo niedawno był wątek na ten temat na forum,
        tam znajdziesz szczegółowe opisy, linki do zdjęć
        z wewnątrz itp.

Pzdr,
        • Gość: Pozhoga Re: Dla maniaków historii Poznania IP: *.k.mcnet.pl 21.12.04, 17:24
          O, tu jest link do wątku:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=18526104
          Pzdr,
          • Gość: Jerry Re: Dla maniaków historii Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 09:28
            W sprawie Jezuity też się poddaje .A propo dzięki uprzejmości znanego pasjonata
            historii Poznania Zbyszka Karolczaka parę lat temu zwiedziłem podziemia Fary ,
            zrobiły na mnie wrazenie , szkoda , że część podziemi jest zamurowana , kiedyś
            między innymi dochodziły do Wożnej , gdzie Centralne Piwnice Win IMPORTOWANYCH
            przechowywały wino . Szkoda , że nie znaleziono Skarbu
            Latanowicza.
            Zagadka ? jaka narada , kto organizował i z kim odbyła się 3 sierpnia 1944 w
            Zamku . Podpowiem , główym organizatorem była największa kuternoga Rzeszy !!
            • Gość: Pozhoga Re: Dla maniaków historii Poznania IP: *.plusgsm.pl 22.12.04, 10:28
              Co do jezuity, to Michel podał prawidłową
              odpowiedź: Kacper Drużbicki. Gdy zwiedzałem
              podziemia jakoś tak 2 lata temu, jego trumna
              wciąż tam była.

Tym kuternogą był dr. J. Goebbels. Ale co to
              za narada ? Nie wiem.

Pzdr,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka