Gość: zły prorok IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.12.04, 19:19 biznes.onet.pl/0,1027321,wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bryki99 Re: HP we Wrocławiu IP: *.tele2.pl 21.12.04, 21:41 No i jesli się sprawdzi to dostalismy nauczkę.. Tak to jest że potrzebujemy wstrząsu aby obudzić się ze snu. Myślę że te pare inwestycji które omineły Poznań spowoduje iż mieszkańcy krytycznie ocenią władze. I nadejdzie czas na zmiany. Swoją drogą Wrocławiowi parę inwestycji się przyda. Kto był tam pare razy napewno widział, strasznie zapuszczone miasto, brak ładu i inwestycji. Oni za 15 lat i tak niedorównaja naszemu miastu (i powiatowi) pod względem szeroko pojętego rozwoju.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uwaga chory jedzie Re: HP we Wrocławiu IP: *.bredband.skanova.com 21.12.04, 22:07 "Swoją drogą Wrocławiowi parę inwestycji się przyda. Kto był tam pare razy napewno widział, strasznie zapuszczone miasto, brak ładu i inwestycji. Oni za 15 lat i tak niedorównaja naszemu miastu (i powiatowi) pod względem szeroko pojętego rozwoju." Chyba sie synku w glowke uderzyles. Az wstyd, ze tak sympatyczne miasto ja Poznan ma takiego przyglupialego mieszkanca. Poznaniowi zyczymy powodzenia w nowym 2005 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bard Dębiec Re: HP we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 22:33 Ty koles chyba nigdy we Wrocławiu nie byłeś. Bo to miasto ma najbardziej wyjebiste centrum w tym kraju, najbardziej zadbany i odnowiony rynek. Pozdrawiamy Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janas Re: HP we Wrocławiu IP: 81.210.112.* 22.12.04, 08:01 Też bywam czasami zawodowo we wrocławiu, i musze powiedzieć że sielanki tam nie ma... Jestem chory jak mam tam coś załatwić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janas Re: HP we Wrocławiu IP: 81.210.112.* 22.12.04, 08:02 Oczywiście nie chce krytykować i obrażać, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bryki99 Re: HP we Wrocławiu IP: *.tele2.pl 22.12.04, 14:30 Heeehee Nie chciałem tu nikogo obrażać.!! Okazało się ze wroclawianie sledzą to forum aktywniej niż Poznaniacy...ehhh. Może zbyt krytycznie oceniłem te miasto. Więc sooooooooory szczonki.... Bywam tam co 3 tygodnie, w związku z tym ze utrzymuje kontakty handlowe z wieloma firmami wykonawczymi z zachdniej polski. Patrzę prez pryzmat tego, ile jeszcze trzeba naprawić aby Wrocław lśnił i odzyskał przedwojenny blask....Stad taka a nie inna moja ocena............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: HP we Wrocławiu IP: 83.238.134.* 22.12.04, 00:05 Obiektywnie rzecz ujmując okolice rynku w Poznaniu (niestety) a nie we Wrocławiu są zapuszczone. Brak inwestycji - to zależy jakich ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: HP we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 01:16 Porażka, klęska, targedia, dramat nie obracajmy kota ogonem. Chcę wiedzieć wszystko. Począwszy od menu lunchu z delegacją HP w Poznaniu, skończywszy na realnych przesłąnkach, dla których ZNÓW przegrywamy z Wrocławiem. Grobleny na drzewo z całą swoją świtą. Okolice rynku w Poznaniu to slamsy. Niebawem tylko Polibuda się ostanie bo stajemy się centrum produkcyjnym. Usługi finansowe...nędza w porównaniu z Wrocławiem. Wyyyyyyyć mi się kur.... chce. Gdzie mają pracować absolwenci AE??? Nie wspominając o przysiólkach typu WSB? w filach osiedlowych??? ekspozyturach?? brak słów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: HP we Wrocławiu IP: 83.238.134.* 22.12.04, 01:40 porażka :( zważywszy jak weźmiemy pod uwagę deklaracje, iż większość pracowników stanowić mają właśnie absolwenci; no ale pesymistą również nie jestem, na HP świat się nie kończy; ciekawe co sądzi na ten temat Grobelny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek/// Re: HP we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 14:53 biznes.onet.pl/1,12,11,8826803,26382648,1387080,0,forum2.html Powiedzcie mi proszę,że Grobelny nie był tak głupi..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: HP we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 15:17 szkoda,ze tak sie stało.i jak zwykle grobelny spieprzył.przeciez on wszystko knoci i tylko obiecuje.szkoda gadac....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: HP we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 23:37 ja się jeszcze pogodzić nie mogę... PS. Ogólnie na forum mały lament... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulos Re: HP we Wrocławiu IP: 193.29.205.* 23.12.04, 10:33 no tak, znowu porażka Ale to koresponduje doskonale z naszą poznańską mentalnością - jak poczytacie sobie wypowiedzi na temat "Poznaniak-mit czy rzeczywistość". Mamy przekonanie,że jesteśmy pępkiem świata i stąd pewien olew na tych z zewnątrz - choćby byli inwestorami z największej półki. Tymczasem Wrocław intensywnie się promuje i ma z tego zyski. Jak tak dalej pójdzie to my będziemy zapuszczeni (a może już jesteśmy?), ale z naszym przekonaniem o "poznańskości". przykre ale prawdziwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek/// Re: HP we Wrocławiu-potwierdzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 13:49 oto co przeczytałem dziś w Głosie: Przegraliśmy z Wrocławiem Centrum Usług Finansowych HP nie powstanie w Poznaniu. Przedstawiciele Hevlett- Packard rozważali możliwość ulokowania tej inwestycji (w centrum prace znajdzie około tysiąca osób) w stolicy Wielkopolski. Wczoraj do poznańskiego Urzędu Miasta dotarło jednak pismo, w którym Hevlett-Packard informuje, że wybrało Wrocław. Kryteria, które ostatecznie przesądziły o wyborze to: wyższy poziom bezrobocia we Wrocławiu oraz powszechniejsza znajomość języka niemieckiego wśród potencjalnych kandydatów do pracy w centrum. Poznań po raz kolejny przegrywa zatem z Wrocławiem. Inwestycja w tym mieście powinna jednak cieszyć, ponieważ Hevlett-Packard rozważał również możliwość zbudowania Centrum Usług Finansowych w innym kraju Europy Środkowo-Wschodniej. pit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zły prorok Re: HP we Wrocławiu-potwierdzenie IP: 80.51.245.* 23.12.04, 13:58 > oto co przeczytałem dziś w Głosie: > Przegraliśmy z Wrocławiem > > > Centrum Usług Finansowych HP nie powstanie w Poznaniu. Przedstawiciele Hevlett- > Packard rozważali możliwość ulokowania tej inwestycji (w centrum prace znajdzie > > około tysiąca osób) w stolicy Wielkopolski. Wczoraj do poznańskiego Urzędu > Miasta dotarło jednak pismo, w którym Hevlett-Packard informuje, że wybrało > Wrocław. > (...) > Poznań po raz kolejny przegrywa zatem z Wrocławiem. Inwestycja w tym mieście > powinna jednak cieszyć, ponieważ Hevlett-Packard rozważał również możliwość > zbudowania Centrum Usług Finansowych w innym kraju Europy Środkowo-Wschodniej. > Jesli wkleiles ten tekst z Glosu to jest to kolejny dowod zenujacego poziomu tej gazety. Nie potrafia nawet poprawie napisac nazwy jednej z najbardziej znanych na swiecie firm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek/// Re: HP we Wrocławiu-potwierdzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 16:15 to jest istotnie tekst słowo w słowo skopiowany z internetowej strony Głosu.Co do pozimu nie będę się wypowiadać bo jej nie czytuję,a str internetową odwiedzam rzadko.Nie zmienia to faktu,że straciliśmy kolejna szansę...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? GRobelny KOMPROMITACJA! IP: *.icpnet.pl 24.12.04, 00:48 WBK<WSO, AMINO, ALEPEN GOLD, HP, co jescze przegramy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: GRobelny KOMPROMITACJA! IP: 195.94.212.* 24.12.04, 08:34 > WBK<WSO, AMINO, ALEPEN GOLD, HP, co jescze przegramy? lol, radziłbym Koledze nie poruszać kwestii o których nie ma pojęcia ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: GRobelny KOMPROMITACJA! IP: *.icpnet.pl 24.12.04, 15:27 Kotku...WBK jest przegrane(zlikwidowano kilka departamentow i podatek placa we Wrocku- ratuje nas jedynie umowa najmu w PFC)WSO - nie nie przeniesli do WRoclawia? Amino?faktycznie przejecie przez UNilever to cos fantasycznego same super platen miejsca pracy, Alpen Gold - och Karaft Jacobs...tak zainwestuja pieniadze w nowa rampe dla tirow a srednia pensja to 1600zl a teraz HPackard. Wyborowa? Pernod Ricard robi co moze by sie stad wyniesc. Hmmm...same sukcesy. PArkling pod Placem Wolnosci i nadzor GRobelnego nad budowa hipermarketow PLaza , Careforu , Geant....nie no to sa inwestycje ktore rozwija miasto...f Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: GRobelny KOMPROMITACJA! IP: 83.238.134.* 24.12.04, 17:10 kotku, nawet departamenty banku (których jest większość w Poznaniu) nie mają nic do rzeczy, podatki płacisz tam gdzie nastąpił wpis do KRSu > WSO - nie nie przeniesli do > WRoclawia? nie nie przeniesli, szkoła została zlikwidowana, reorganizacja sił zbrojnych RP; > faktycznie przejecie przez UNilever to cos fantasycznego same > super platen miejsca pracy, i co w tym przegranego? prawa rynku, więszy przejmuje mniejszego, proste > Alpen Gold - och Karaft Jacobs... Stolweck wycofał się z polskiego rynku, sprzedając polską fabrykę generalnie ciemny jesteś w tych klimatach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: GRobelny KOMPROMITACJA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 18:44 >podatki płacisz tam gdzie nastąpił wpis do KRSu Wpis do KRSu BZ WBK brzmi: Wrocław Fabryczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: GRobelny KOMPROMITACJA! IP: 83.238.134.* 24.12.04, 19:54 zgadza się, ktoś to kwestionuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: GRobelny KOMPROMITACJA! IP: *.icpnet.pl 25.12.04, 11:35 Ciemny w tych klimatach. Pb nie uprwaiaj gry w slowa. Faktem jest ze stracilismy wplywy z WBK, stracilismy miejsca pracy i to jest fakt. Faktem jest ze upadl prestiz na skutetk straty WSO. FAktem jest ze przejecie przez KRaft spowodowalo utrate dobrych miejsc pracy. Faktem jest ze przez Unilever tez stacilismy miejsca pracy. A moze podasz sukcesy? Co mnie obchodzi to czy jestem ciemny czy nie? Ja patrze realnie a miejsc pracy dobrych nie przybywa tylko ubywa! HP tez nie dostalismy. Podaj PB co w 2005 roku stanie sie poznanskim HP. Tylko nie pisz o centrach handlowych.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojciu Re: GRobelny KOMPROMITACJA! IP: *.aster.pl 25.12.04, 12:38 Mam taką jedną małą uwagę na marginesie. Średnia płaca w centrum usług Philipsa w Łodzi to nawet nie jest wspomniane gdzieś powyżej 1600 zł. Z tego co słyszałem absolwent po studiach dostaje tam poniżej 1000 zł miesięcznie na rękę, z opcją podwyżki po jakimś czasie do 1200 zł. Jednym z powodów, dla których HP zdecydował się zainwestować we Wrocławiu jest wyższy poziom bezrobocia w mieście, i co za tym idzie możliwość wybrania większej ilości tańszej kadry do Centrum. Swoją drogą, czy ktoś wie czy Centrum w Łodzi już rozpoczęło działalność? Bo były jakieś super problemy. Mimo dość smutnego nastroju należy jednak pamiętać, że Poznań nadal pozostaje 2 centrum gospodarczym kraju. Według mapy publicznej pomocy regionalnej, Poznań i Warszawa mają najniższy poziom dopuszczalnej pomocy publicznej dla przedsiębiorców, właśnie z uwagi na poziom rozwoju gospodarczego obu miast. W Poznaniu swoje siedziby ma całe mnóstwo bardzo dobrych i poważanych polskich firm. Rokrocznie MSP z województwa wielkopolskiego składają najwięcej po firmach z województwa mazowieckiego i województwa śląskiego wniosków o dofinansowanie inwestycyjne w programach Phare. To również powinna być dla Was świetna informacja, bo to przede wszystkim one tworzą trwałe miejsca pracy. I tak naprawdę to tymi firmami powinniście się interesować i na wsparcie tych firm miasto powinno koncentrować większość swojej energii. A co do inwestycji zagranicznych to aż tak źle nie jest. Macie Kompanię Piwowarską, Volkswagena, Bridgestone i parę jeszcze dobrych firm. BZWBK też raczej większość swojej działalności prowadzi w Poznaniu (przynajmniej tak wynika z jego stron internetowych). Brak tylko jakiegoś spektakularnego sukcesu :). Pozdrawiam i Wesołych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: GRobelny KOMPROMITACJA! IP: *.czerwonak.iwg.pl / 83.238.134.* 25.12.04, 23:44 > Faktem jest ze stracilismy wplywy z WBK, stracilismy miejsca pracy i to jest > fakt. nie, w Poznaniu znajdują się niemal wszystkie komórki decyzyjne banku; czyli istnieje taka trochę kuriozalna sytuacja, iż jednostak centrlna BZWBK w Poznaniu wyżej stoi w hierarchii niż jego siedziba (Wrocław). Tak więc twierdznie, że połączenie banków negatywnie się odbiło w Pozaniu jest kuriozalne, ba BZWBK o wiele więcej osób zatrunia w Poznaniu niż Wrocławiu; irlandczyków również jest zdecydowana wieszość ... > FAktem jest ze przejecie przez KRaft spowodowalo utrate dobrych miejsc pracy. Fatk, faktem, że niemiecki inwestor CAŁKOWICIE wyprowadził się z polskiego rynku; a polską fabrykę w Jankowicach sprzedał! Co za demagogię tutaj uprawiasz? > Faktem jest ze przez Unilever > tez stacilismy miejsca pracy. A moze podasz sukcesy? No tak, międzynarodowy koncern Unilewer kupił międzynarodowy Best Foods; dopatrujesz się tutaj winy Poznania? WoW > Ja patrze realnie a miejsc pracy dobrych nie przybywa > tylko ubywa! HP tez nie dostalismy. Realnie? Twoje argumenty są oparte na mylnych faktach; Miejsc pracy ubywa? Bzdura! > Podaj PB co w 2005 roku stanie sie > poznanskim HP. np. powstaną 2 nowe duże Call Center; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: GRobelny KOMPROMITACJA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 10:16 Faktem jest ze stracilismy wplywy z WBK, stracilismy miejsca pracy i to jest > fakt. A więc z BZ WBK jest w ten sposób: Muzg i serce banku mieszczą się we Wrocławiu (Centrala i Centrum Obliczeniowe) za to nogi i ręce w Poznaniu(Centrum Kart, Leasing), dział inwestycji jest zaś w Warszawie. Jednak nie zapominajmy że BZ WBK równiez płaci podatki we Wrocławiu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: GRobelny KOMPROMITACJA! IP: *.czerwonak.iwg.pl / 83.238.134.* 26.12.04, 12:56 > A więc z BZ WBK jest w ten sposób: Muzg i serce banku mieszczą się we Wrocławiu > (Centrala i Centrum Obliczeniowe) za to nogi i ręce w Poznaniu(Centrum Kart, > Leasing), dział inwestycji jest zaś w Warszawie. > Jednak nie zapominajmy że BZ WBK równiez płaci podatki we Wrocławiu... Mózg i serce banku znajduje się w Poznaniu, to na pl. Andersa zasiada Kseń z zarządem a nie na rynku we Wrocławiu. Do tego niemal wszystkie departamenty, rzecznik prasowy, klienta, prawie wszyskie podmioty zależne (6 z 8) i cześć stowarzyszonych (2 z 5) są w Poznaniu. A w KRSie wpisany jest Wrocław i tam płacą podatki ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: GRobelny KOMPROMITACJA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 13:35 Muzg BZ WBK mieści się we Wrocławiu przy ul.Strzegomskiej. Jest to centrum obliczeniowe które jest najważniejszą czescią banku. Tak jak kiedyś był nim skarbiec tak teraz sercem banku jest właśnie centrum obliczeniowe. Tam znajdują się superkomputery i bazy danych wykonujące i obliczające wszystkie operacje w banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: GRobelny KOMPROMITACJA! IP: *.czerwonak.iwg.pl / 83.238.134.* 26.12.04, 16:34 Wiesz co, lepiej już spawę "muzgu" nie poruszaj Gwoli wyjaśnia, nie ważne gdzie stoją kumputery, ważne gdzie jest kadra zarządcza i gdzie zapadają decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: GRobelny KOMPROMITACJA! IP: *.icpnet.pl 26.12.04, 12:48 Jakie call center? Bertelsmana?? Bardzo slaba to inwestycja. Podaj to drugie i podaj czy bedzie jakas konkretna inwestycja. GRobelny rzadzi i to za jego czasow tak sie dzieje. Czyja wina...nie wiem PBczy znasz system dzialania biura promocji miasta.Jest fatalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: GRobelny KOMPROMITACJA! IP: *.czerwonak.iwg.pl / 83.238.134.* 26.12.04, 13:00 Milczenie jest święte ... nie ma czegoś takiego jak biuro promocji miasta; istnieje biuro promocji inwestycji, Krysiaka lubię, a o pracy tych 2 Pań nie wypowiadam się ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: GRobelny KOMPROMITACJA! IP: *.icpnet.pl 26.12.04, 16:32 Milczenie jest swiete. Swiety jest GRobelny....P.B wymien 3 inwestycje w stylu HP ktore beda w Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: HP we Wrocławiu-potwierdzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 11:28 GLOBAL BUSINESS CENTER Rada Ministrów podjęła uchwałę w sprawie ustanowienia programu wieloletniego pod nazwą „Wsparcie finansowe inwestycji realizowanej przez Hewlett-Packard Polska Sp. z o.o. we Wrocławiu pod nazwą: Global Business Center w latach 2005- 2009”. Celem programu jest rozwój sektora usług i zwiększenie zatrudnienia w regionie poprzez wsparcie finansowe inwestycji realizowanej przez Hewlett-Packard Polska Sp. z o.o. we Wrocławiu pod nazwą Global Business Center. Centrum będzie zajmować się rejestracją zdarzeń księgowych i przetwarzaniem danych księgowych dla podmiotów zewnętrznych (95 proc. usług będzie eksportowanych). W Global Business Center znajdą zatrudnienie przede wszystkim absolwenci szkół wyższych, głównie kierunków rachunkowość i finanse oraz pokrewnych, dla których praca w Centrum będzie pierwszą pracą. Powstanie Centrum ograniczy o ok. 10 proc. liczbę bezrobotnych absolwentów oraz umożliwi też zwiększenie zatrudnienia w jednostkach, które będą z nim współpracować, a także przyczyni się do wzrostu ich obrotów. Dodatkową korzyścią dla absolwentów z zatrudnienia w Centrum będzie uczestnictwo w różnorodnych szkoleniach na najwyższym poziomie oraz zdobywanie doświadczeń w sektorze finansowo-księgowym w międzynarodowej firmie. Oferując praktyki studentom wyższych uczelni, Centrum umożliwi im uzyskiwanie doświadczeń niezbędnych do poszukiwania pracy w kraju i za granicą. Szacuje się, że w najbliższym otoczeniu inwestycji powstanie ok. 55 nowych miejsc pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Re: HP we Wrocławiu IP: *.k.mcnet.pl 28.12.04, 13:21 Powtórzę tu swój pogląd: Poznań nie ma atrakcyjnego rynku pracy dla absolwentów wyższych uczelni, a ta decyzja tylko to pogłębi. W Poznaniu nie lokują się centrale dużych korporacji (bądź też, jak z HP, ich części). W efekcie rynek pracy w Poznaniu jest rynkiem przedstawicieli handlowych, magazynierów, sprzedawców czy ślusarzy, ale nie finansistów, prawników, marketingowców, psychologów itp. To ma bardzo poważne konsekwencje - przekłada się na degradację tkanki społecznej miasta - ubywa tu klasy średniej (czy też jej zalążka), a to jej obecność napędza kulturę, gastronomię, inwestycje w biurowce czy atrakcyjne budownictwo mieszkaniowe. To ci ludzie chętniej latają za granicę, co pozwala rozwijać się lotnisku itd. Wierzcie mi - przez 9 lat pracowałem w dużych firmach doradczych, a w nich najlepiej (i obiektywnie) widać, gdzie jest rozwój, a gdzie nie. W Poznaniu go nie ma. Nie mają racji osoby twierdzące, że skoro np. Amino się wyniosło bo Unilever przejął Bestfoods (czy BP Aral), to nie ma w tym winy Poznania, bo to procesy rynkowe itd. Wina jest - o to właśnie chodzi, że w Pniu nie lokują się DUŻE firmy, więc gdy dochodzi do fuzji bądź przejęcia, to tak się dzieje, że w Pniu jest firma przejmowana, a nie przejmująca. Nie jest też prawdą wyrażony tu pogląd, że ważniejsza jest obecność MSP w mieście. To jest pogląd podręcznikowy, bazujący na romantycznej wizji przedsiębiorcy robiącego karierę "od pucybuta do milionera". Dla jakości rynku pracy to nie MSP mają znaczenie, ale centrale wielkich firm. Tak się bowiem składa, że MSP zatrudniają ludzi za niższe wynagrodzenie, częściej łamią prawo pracy, częściej wchodzą w szarą strefę oraz są bardziej podatne na cykle koniunktury. Nie ma co się czarować - jest źle, a problem z władzami miasta nie polega na tym, że Grobelny nie ma numeru na domu, ani na tym, czy pozwala na Marsz Równości i czy chroni jego uczestników przed brunatnymi bandytami, ani nawet na tym, czy działka SB miała wartość 18, 15 czy 9 mln PLN. To są sprawy wtórne, tematy zastepcze. Prawdziwy problem to ten, że władze nie potrafią przyciągać tu nowych DUŻYCH inwestorów. Pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: HP we Wrocławiu IP: *.czerwonak.iwg.pl / 83.238.134.* 28.12.04, 19:18 Generalnie nie chciało mi się odpowiadać na to co powyżej napisałeś, ale po tym trzeba zareagować. > Nie mają racji osoby twierdzące, że skoro np. Amino się > wyniosło bo Unilever przejął Bestfoods (czy BP Aral), to > nie ma w tym winy Poznania, bo to procesy rynkowe itd. > Wina jest - o to właśnie chodzi, że w Pniu nie lokują > się DUŻE firmy, więc gdy dochodzi do fuzji bądź przejęcia, > to tak się dzieje, że w Pniu jest firma przejmowana, > a nie przejmująca. Jest to nadwyraz nieodpowiedzialny osąd, gdyż miasto nie ma wpływu na działania jakie zachodzą wewnątrz firm, o zagranicznych już nie wspomnę. Bardzo niemądre jest to twierdzenie, a nawet śmieszne. Pozhoga, tak włąśnie piszą ludzie, którzy nie mają świadomości jakimi prawami rządzi się rynek! Czyli ja mam rozumieć, że prezydent miasta, miał nalegać, na akcjonariuszy koncernu Unilever aby BestFood's nie kupowali? Albo jeszcze inaczej, miał lobbować aby Unilerwer przeniósł centralę z Warszawy do Poznania?? Podobnie jest z BP, brytyjczycy wykupili niemców, British Petroleum już od dawna miał centralę w Krakowie, i teraz miasto miało zabiegać o jej rejestrację w Poznaniu? Takie zabiegi można stosować w przypadku łączenia firm, gdy lokalizacja nowej spółki nie jest jeszcze znana, ale nie w przypadku firm, które mają już swoją ukształtowaną siedzibę i prowadzą ekspansję przejmowania mniejszych. Wysuwanie takich żądań wystawia nas na pośmiewisko; a i jeszcze będą mieli kaprys i zamkną zakład. > W Poznaniu nie lokują się centrale dużych korporacji > (bądź też, jak z HP, ich części). Nie prawdą to jest, np. na początku roku wprowadza się do Poznania nowy bank Norddeutsche Landesbank, który do tej pory obecny był tylko w W-wie; przybywa także jeden z największych irlandzkich funduszy inwestycyjnych ... w Poznaniu po Warszawie znajduje się największa liczba koncernów (tych naprawdę dużych) Odnośnie HP, oczywiście nie będę pomniejszał znaczenia tej inwestycji, ale 20 mln Euro i lokalizacja na peryferiach miasta to nie to co wcześniej deklarowano. Teraz najważniejsze - HP centrali z Warszawy nie przenosi,więc ... Jeżeli już mówimy o rywalizacji, to w 2003 roku BPH PBK szukał miejsca na lokalizację dla centrali makroregionu; wybrali P-ń, chociaż Wrocek również brany był pod uwagę ... > magazynierów, sprzedawców czy ślusarzy, ale nie > finansistów, prawników, marketingowców Siłą napędową gospodarki są małe i średnie przedsiębiorstwa to po pierwsze; po drugie branża marketnigowa jest dobrze rozwinięta, lepiej niż w innych Co do finansów, dla zoobraznowania sytuacji podam, że sektor ten w Poznaniu zajmuje 40%!! powierzchni biur, w Krakowie 15%, Wrocławiu 29% - te liczby mówią same za siebie, nadmienie jeszcze, żeby było jasne, iż powierzchnia nowoczesnych biur w Poz jest największa spośród miast wymienionych. Media i Merketing - Poznan - 6%, Kraków 2%, Wrocław jeszcze mniej. Słabiej wygląda sektor IT, i tego rzeczywiscie przydałoby się wiecej; dla formalności Kraków 52%, Poznań 21%, Wrocław 41% Więcej optymizmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek/// Re: HP we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 12:10 Zgadzam się z P.B.-chłopie skąd Ty to wszystko wiesz??? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomkos Re: HP we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 14:14 od 7 lat mieszkam we Wrocławiu... wcześniej pod Poznaniem. Przez ten okres widzę we Wrocku i w całym regionie potęrzny postęp. Moim zdaniem Poznań powinien się obudzić, bo potencjał tego miasta jest ogromny. Niestety na przykładzie Wrocławia widac ze duzy wpływ na sytuacje w regionie (w tym inwestycje) mają władze lokalne. problem w Poznaniu nie polega na tym ze pewne firmy w mniejszy lub wiekszym zakresie rezygnuja z prowadzenia tu biznesu... (to rzeczywiście kwestia niezalezna od władz) ale z tego, ze nie pojawiaja sie nowe firmy, inwestorzy. Mam wielki szacunek do wielkopolskiego msp, ale wizerunek miasta na zewnatrz tworzą takie firmy jak w Poznaniu GSK, VW czy we Wrocławiu Bosch, Whirpool, 3M. Życzę Poznaniowi powodzenia na tym tle... ale znając dział promocji inwestycji w UM P-nia, obawiam się czy kolejne szanse nie bedą przechodzić koło nosa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Re: HP we Wrocławiu IP: *.k.mcnet.pl 29.12.04, 14:18 Wypada mi chyba uklęknąć, że jednak zechciałeś odpowiedzieć. Tak wielkie Twoje poświęcenie zasługuje na nagrodę, więc i ja odpowiem. W kolejności chronologicznej: > Pozhoga, tak włąśnie piszą ludzie, > którzy nie mają świadomości jakimi > prawami rządzi się rynek Wybacz P.B., ale ja przez całe swoje życie zawodowe zajmowałem się fuzjami i przejęciami przedsiębiorstw: jak ten rynek wygląda i czym się rządzi, to akurat ja mogę powiedzeć Tobie, a nie na odwrót. > Czyli ja mam rozumieć, że prezydent miasta, miał nalegać, na akcjonariuszy > koncernu Unilever aby BestFood's nie kupowali? Albo jeszcze inaczej, miał > lobbować aby Unilerwer przeniósł centralę z Warszawy do Poznania?? > Podobnie jest z BP, brytyjczycy wykupili niemców, British Petroleum już od > dawna miał centralę w Krakowie, i teraz miasto miało zabiegać o jej > rejestrację w Poznaniu? Widzisz P.B., ja obsługiwałem to przejęcie Bestfoods przez Unilevera w Polsce i wiem, co miasto Poznań mogło zrobić, a nie zrobiło. Tak samo przy Aralu i BP: dłuuugo trwały rozważania, co z robić z umiejscowieniem centrali, to wcale nie musiał być Kraków. Tyle o faktach, teraz o zasadzie: wina miasta to już nawet nie leży w tym, czy lobbowali, czy nie, tylko w tym, że tu nie lokują się firmy duże (mniejsza o wyjątki): w efekcie, gdy już dochodzi do fuzji/przejęcia, to tu jest firma mniejsza. > Teraz najważniejsze - HP centrali z Warszawy > nie przenosi,więc .. Toć przecie piszę, że nie ulokowała się w Poznaniu CZĘŚĆ centrali. Nie rzucam pomysłu przeniesienia centrali HP z Wwy, więc mi tego nie imputuj. > Siłą napędową gospodarki są małe i średnie > przedsiębiorstwa to po pierwsze. Amen. Z religią trudno się spierać. Tylko, że to podręcznikowa bzdura, dobrze brzmi w Parlamancie Europejskim i tyle. > Co do finansów, dla zoobraznowania > sytuacji podam, że sektor ten w Poznaniu > zajmuje 40%!! powierzchni biur, w Krakowie 15%, > Wrocławiu 29% - te liczby mówią > same za siebie Pogląd jakoby Poznań był drugim centrum finansowym kraju to miał ewentualnie sens w czasach wczesnego Kaczmarka. Drugim centrum jest Wrocław (że wymienię PTF, EFL, Getin, Lukas). > nadmienie jeszcze, żeby było jasne, > iż powierzchnia nowoczesnych biur w Poz > jest największa spośród miast wymienionych Aha, a powierzchnia pusta to nawet jeszcze większa. Pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: HP we Wrocławiu IP: 195.94.212.* 29.12.04, 15:59 > Widzisz P.B., ja obsługiwałem to przejęcie > Bestfoods przez Unilevera w Polsce i wiem, > co miasto Poznań mogło zrobić, a nie zrobiło. Twoje słowa podaję w wielką wątpliwość. Chciałbym uświadomoć koledze, że transackcja zakupu udziałów koncernu Bestfoods przez firmę Unilever miało miejsce poza granicami kraju. Polskie oddziały nie mają tutaj nic do rzeczy. Proszę oświeć mnie bardzo, co miasto miało zrobić? Może Grobelny bardziej powinien ingerować w transakcje zachodzące na rynku międzynarodowym. heh > Tak samo przy Aralu i BP: dłuuugo trwały > rozważania, co z robić z umiejscowieniem > centrali, to wcale nie musiał być Kraków. Uważam, że rozważania dotyczące umiejscowienia centrali są niedorzeczne, to BP był firmą przejmującą i centralę od dawna mieli w Krakowie. Chyba, że rozważno przeniesienie centrali BP, ale w temacie nie związanej z Aralem. > Tyle o faktach, teraz o zasadzie: wina miasta > to już nawet nie leży w tym, czy lobbowali, > czy nie, tylko w tym, że tu nie lokują się > firmy duże (mniejsza o wyjątki): w efekcie, > gdy już dochodzi do fuzji/przejęcia, to tu > jest firma mniejsza. Czy to wina miasta? Prawa rynku rządzą się swoimy prawami, smutne ale prawdziwe. I nie zawsze poznańskie firmy stoją na pozytcji przejmowanych (straconej). > Toć przecie piszę, że nie ulokowała się > w Poznaniu CZĘŚĆ centrali. Nie rzucam pomysłu > przeniesienia centrali HP z Wwy, więc mi tego > nie imputuj. Nie chodzi mi akurat o P-ń; zwracam uwagę na fakt, iż nikt nie robi wielkiego halo, iż HP centralę ma i mieć będzie nadal w W-wie, chociaż teraz inwestują we Wrocławiu. > Pogląd jakoby Poznań był drugim centrum > finansowym kraju to miał ewentualnie sens > w czasach wczesnego Kaczmarka. Drugim centrum > jest Wrocław (że wymienię PTF, EFL, Getin, > Lukas). Ja nie będę się licytował i wyliczał czego i gdzie jest więcej. Zwróciłem tylko uwagę, że sektor finansów w Poznaniu jest bardziej rozbudowany, wiecej osób jest zatrudnionych, oraz większą powierzchnię biurową on zajmuje (i to znacznie) - a to już samo w sobie świadczy o rozpiętości tego sektora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: HP we Wrocławiu IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 29.12.04, 19:38 > Ja nie będę się licytował i wyliczał czego i gdzie jest więcej. Zwróciłem tylko > > uwagę, że sektor finansów w Poznaniu jest bardziej rozbudowany, wiecej osób > jest zatrudnionych, oraz większą powierzchnię biurową on zajmuje (i to > znacznie) - a to już samo w sobie świadczy o rozpiętości tego sektora hmm ja tez sie noe bede licytował ale: 1)nie widziałem zadnych danych dotyczacych zatrudnienia w sektorze finansowym Poza tym np. taka sytuacja: getin holding jest włascicielem kilku spółek np. getin bank(Katowice),dombank(Łódz) itp a sam Czarnecki posiada kilka innych spółek jak Carcade(Kaliningrad), LC Corp(Holandia), Open finance... to w sumie wiele osób jest zatrudnionych poza Wrocławiem a jednak grupa finansowa(silna jak na polskie warunki a rozwija sie dynamicznie) ma siedzibe we Wrocku. 2)wiekszosc firm finansowych we Wrocławiu nie wynajmuje powierzchni biurowej poniewaz posiada własne biurowce np EFL, Lukasy.Bank zachodni tez we Wrocławiu nic nie wynajmuje w przeciwienstwie do Poznania PFC. Tak wiec che tylko zauważyć ze takie dane nie moga nic pokazac i moga byc mylące.W sumie ciekawa dyskusja sie wytworzyła. Od siebie moge powiedziec, że Poznan ma jeszcze bardziej rozwiniety przemysł czyli to czego jest we Wrocku jeszcze za mało ale przy tym tempie pojawiania sie nowych zakładów we Wrocławiu i relatywnym zastoju w Poznaniu(podobno to taka strategia ze wy juz nie chcecie przemysłu) w ciagu kilku lat to sie wyrówna. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: HP we Wrocławiu IP: *.czerwonak.iwg.pl / 83.238.134.* 29.12.04, 23:53 > 1)nie widziałem zadnych danych dotyczacych zatrudnienia w sektorze finansowym > Poza tym np. taka sytuacja: getin holding jest włascicielem kilku spółek np. > getin bank(Katowice),dombank(Łódz) itp a sam Czarnecki posiada kilka innych > spółek jak Carcade(Kaliningrad), LC Corp(Holandia), Open finance... to w > sumie > wiele osób jest zatrudnionych poza Wrocławiem a jednak grupa finansowa(silna > jak na polskie warunki a rozwija sie dynamicznie) ma siedzibe we Wrocku. Rafale, mi nie chodzi o wzajmne relacje i współzależności pomiędzy instytucjami finansowymi, lecz rzeczywistą strukturę tego sektora w danym mieście. Czyli rozbudowaną się banków, agencji ubezpieczeniowych, firm konustingowych, kantorów, biur maklerskich itp. i nie konienicze chodzi o centrale. > 2)wiekszosc firm finansowych we Wrocławiu nie wynajmuje powierzchni biurowej > poniewaz posiada własne biurowce np EFL, Lukasy.Bank zachodni tez we Wrocławiu > nic nie wynajmuje w przeciwienstwie do Poznania PFC. Dane, które zaprezentowałem odnoszą się do ogólnej powierzchni biurowej w mieście (nowoczesnej powierzchni!) w tym także biurowców we własnym użytkowaniu firm jak i tych najmowanych. No chyba, że duże instytucje finansowe lokują się we Wrocławiu w biurach o niewielkim metrażu i marnej klasie. Wiemy jednak, że to nie prawda ;) > Tak wiec che tylko zauważyć ze takie dane nie moga nic pokazac i moga byc > mylące.W sumie ciekawa dyskusja sie wytworzyła. pokazują i to wystarczająco ;) > Od siebie moge powiedziec, że Poznan ma jeszcze bardziej rozwiniety przemysł > czyli to czego jest we Wrocku jeszcze za mało ale przy tym tempie pojawiania > sie nowych zakładów we Wrocławiu i relatywnym zastoju w Poznaniu(podobno to > taka strategia ze wy juz nie chcecie przemysłu) w ciagu kilku lat to sie > wyrówna. Szalone lata 90, gdzie budowano fabryka na fabryce stały się przeszłoscią. Teraz przyszedł czas na usługi, handel, czyli całkowita komercja. W tym tkwi przyszłość, w logistyce oraz w IT. Za lat trochę, fabryki pozamykają, do azjatów się wyniosą; a usługi nadal pozostaną. Zauważ proszę, że od lat kilu, a nawet -nastu, w W-wie nie buduje się fabryk. Dlaczego? Odpowiedź bardzo prosta, priorytetem są jak najniższe koszty, miasto jest drogie, P-ń idzie w te ślady, Wrocław również pójdzie. Co będzie gdy UE zakaże istnienia niezgodnych z prawem unijnym SSE? Wszystko pryśnie jak bańka mydlana, a trzeba pamiętać, że właśnie w strefach lokują zazwyczaj duże inwestycje zagraniczne; we Wrocławiu utworzono nawet podstrefę Wałbrzyską ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: HP we Wrocławiu IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 30.12.04, 00:52 > Szalone lata 90, gdzie budowano fabryka na fabryce stały się przeszłoscią. > Teraz przyszedł czas na usługi, handel, czyli całkowita komercja. W tym tkwi > przyszłość, w logistyce oraz w IT. Za lat trochę, fabryki pozamykają, do > azjatów się wyniosą; a usługi nadal pozostaną. jak na razie to Azjaci buduja fabryki u nas :)i nie zapowiada sie zeby to sie szybko zmieniło. Zauważ proszę, że od lat kilu, a > > nawet -nastu, w W-wie nie buduje się fabryk. Dlaczego? Odpowiedź bardzo prosta, > > priorytetem są jak najniższe koszty, miasto jest drogie, P-ń idzie w te ślady, > Wrocław również pójdzie. Błąd, gdyby tak było to po co wszystkie kraje kształca inzynierów? robia nowe wynalazki? po co politechniki? Przemysł ma przyszłość tylko ze to musi byc nowoczesny przemysł. To na nowoczesnym przemysle rosną nowe technologie i na odwrót do tego dochodza uczelnie i finanse. Patrz Monachium. We Wrocławiu dązy sie do tego aby kazda fabryka miała dział rozwojowy i w wiekszosci przypadków je ma.Zreszta Wrocłąw od zawsze był centrum IT na Polske i to dalej sie rozwija. > Co będzie gdy UE zakaże istnienia niezgodnych z prawem unijnym SSE? Wszystko > pryśnie jak bańka mydlana, a trzeba pamiętać, że właśnie w strefach lokują > zazwyczaj duże inwestycje zagraniczne; we Wrocławiu utworzono nawet podstrefę > Wałbrzyską ;) PB znowu te niedomówienia. Inwestorzy lokuja swój kapitał we Wrocłąwiu i na DŚ nie dlatego ze sa strefy tylko strefy sa tam gdzie chca inwestowac inwestorzy :) Na wschodzie Polski tez są SSE i w wiekszosci stoja puste! Zauwaz ze we Wrocławiu kazdy silniejszy inwestor wyciaga w negocjacjach od rządu strefe.Słowacja cała jest strefa ekonomiczną ale Polacy sa za mądrzy zeby tak zrobic :)Poza tym strefy beda istniały do bodajze 2015 roku tylko nie mozna ich powiekszac-ale mozna zmieniac kształt co jest teraz wykorzystywane(strefe sie przesuwa z miejsca gdzie nie ma inwestycji na miejsce gdzie jest akurat chętny inwestor. Jak sie skonczy strefa to tworzy sie parki przemysłowe i technologiczne na co UE daje kase.Poza tym gmina moze sama stworzyc strefe (gminna-rezygnujac z podatku od nieruchomosci)np podwrocławskie Siechnice. Co do finansów to mnie nie obchodzi ile we Wrocławiu jest oddziałów banków tylko ile jest central i firm powiązanych bo wtedy tworzy sie klaster- powiazania finansów-przemysłu i edukacji.Wszystko sie nakreca.Przykład Czarneckiego jest tu najlepszy-cały czas tworzy nowe firmy działajace w całym kraju a nawet Europie.Z kolei przemysłowe inwestycje japonskie maja sciagnac do Wrocławia jakies japonskie banki(zobaczymy czy stanie sie to w przyszłym roku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: HP we Wrocławiu IP: *.czerwonak.iwg.pl / 83.238.134.* 30.12.04, 01:45 > jak na razie to Azjaci buduja fabryki u nas :)i nie zapowiada sie zeby to sie > szybko zmieniło. ponieważ Polska to taki przyczółek na UE zachodnią, chwilowo jest u nas tanio, ale społeczeństwo się bogaci; wcześniej czy później koszty ciąć będzie trzeba konkurencja zrobi swoje, tańsza siła robocza zrobi swoje > Błąd, gdyby tak było to po co wszystkie kraje kształca inzynierów? robia nowe > wynalazki? po co politechniki? Przemysł ma przyszłość tylko ze to musi byc > nowoczesny przemysł. > To na nowoczesnym przemysle rosną nowe technologie i na odwrót do tego > dochodza Ależ to nie jest błąd, inżynier to nie tylko robol w fabryce, że tak się przydko wyrażę; To, że ma być to nowoczesny przemysł to o.k, zgadza się i im bardziej będzie nowoczesny tym mniej będzie w nim pracować ludzi ... > We Wrocławiu dązy sie do tego aby kazda fabryka miała dział rozwojowy i w > wiekszosci przypadków je ma.Zreszta Wrocłąw od zawsze był centrum IT na > Polske i to dalej sie rozwija. to prawda, respekt > PB znowu te niedomówienia. Inwestorzy lokuja swój kapitał we Wrocłąwiu i na > DŚ nie dlatego ze sa strefy tylko strefy sa tam gdzie chca inwestowac > > inwestorzy : > Na wschodzie Polski tez są SSE i w wiekszosci stoja puste! Przy wyborze danej lokalizacji decydują przedewszystkim KOSZTY i infrastruktura. SSE to taki twór, w którym inwestor nie płaci niemal żadnych podatków i to jest najważniejsze, tu nie ma miejsca na sentymenty. Ludzi nie inwestują tam, bo podabają im się piękne zielone podwrocławskie łąki, lecz dążyć będą do maksymalizacji zysków przy minimlanych kosztach. Dlaczego na wskochodzie nie inwestują: infrastrukltura słaba, brak wykwalifikowanek kadry, kureje marketing. > Słowacja cała jest strefa ekonomiczną ale Polacy sa za mądrzy zeby > tak zrobic :)Poza tym strefy beda istniały do bodajze 2015 roku tylko nie > mozna ich powiekszac-ale mozna zmieniac kształt co jest teraz wykorzystywane > (strefe sie przesuwa z miejsca gdzie nie ma inwestycji na miejsce gdzie jest > akurat chętny inwestor. Bo słowacy mają głowę na karku, a w Polsce na konkurencyjność trudno liczyć, liczą się układy i układziki. Dochmalów jest cała masa, niestety. Odnośnie SSE, z tego co się orientuję, okresu przejściowego na to nadal nie ma, a polaczki jak to często bywa uniki robią. Bo jak tutaj teraz inwestorowi wytłumaczyć, iż nici będzie z publicznej pomocy?Że musi zacząc płacić na równi z innymi. Tak w kazdym razie mi się zdaje, chociaż głowy nie dam. Kolejna nieprawiedliwością jest to, iż firmy z Poznania i Warszawy moga liczyć na pomoc z UE tylko w wysokosci 30% wartości, a np. w Krakowie i Wrocławiu 40%. Przy inwestycjach rzedzu 50 mln Euro, to niemałe pieniądze. > Poza tym gmina moze sama stworzyc strefe > (gminna-rezygnujac z podatku od nieruchomosci)np podwrocławskie Siechnice. Podatek od nieruchomosci to pikuś, dochodowy to dopiero problem. Po drugie gmina nie może zwolnić podatnika z obowiązku płacenia należnego podatku. Lecz chyba zastosować co najwyżej 0 stawki. > Co do finansów to mnie nie obchodzi ile we Wrocławiu jest oddziałów banków > tylko ile jest central i firm powiązanych bo wtedy tworzy sie klaster- > powiazania finansów-przemysłu i edukacji.Wszystko sie nakreca.Przykład > Czarneckiego jest tu najlepszy-cały czas tworzy nowe firmy działajace w całym > kraju a nawet Europie.Z kolei przemysłowe inwestycje japonskie maja sciagnac > do > Wrocławia jakies japonskie banki(zobaczymy czy stanie sie to w przyszłym > roku). Sama centrala nic nie daje, poza podatkami, które generalnie z tego tytułu są symboliczne. To już prestiż dla miasta jest bardziej korzystny. Powinna ciebie obchodzić ilość oddziałów banków, gdyż to nie są ajencje bankowe, lecz duże jednostki banku, dają nie tylko pracę, ale nakręcają koniunkturę w mieście, tworzę pewną strukturę i klimat. Chyba nie powiesz, że tytułowy HP jest bez znaczenia, gdyż centrala jest w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: HP we Wrocławiu IP: *.czerwonak.iwg.pl / 83.238.134.* 30.12.04, 01:47 i wybacz za lietrówki, pora robi swoje ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bryki99 Re: HP we Wrocławiu IP: 81.210.112.* 30.12.04, 08:04 Mądrze mówisz P.B.... Tak Trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: HP we Wrocławiu IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 30.12.04, 10:46 > ponieważ Polska to taki przyczółek na UE zachodnią, chwilowo jest u nas tanio, > ale społeczeństwo się bogaci; wcześniej czy później koszty ciąć będzie trzeba > konkurencja zrobi swoje, tańsza siła robocza zrobi swoje no widzisz ale tez chciałem podkreslic ze kraje azjatyckie sa bogatsze od nas i bardziej rozwiniete technologicznie.Juz niedługo zaczna pojawiac sie chinskie fabryki w Europie( w tym mam nadzieje we Wrocławiu Haiera-AGD). Inzynierowie pracuja przy powstawaniu produktów czyli wazne jest aby kazda fabryka posiadała dział tworzący te produkty, dział finansowy i IT.Tak robia Chinczycy.Poza tym ludzie po zawodówkach nie beda nigdy pracowali w IT. Własnie najwiekszy problem Wrocławia to brak takiej ilosci przemysłu, która wchłonie słabo wykształconych bezrobotnych. Co do stref to firmy z zachodu wykorzystuja kada okazje aby miec jakas ulge i jest to zrozumiałe. Słowacja dopłaca do kazdej fabryki wiecej niz my i ma efekty. > Dlaczego na wskochodzie nie inwestują: infrastrukltura słaba, brak > wykwalifikowanek kadry, kureje marketing. no widzisz czyli sama strefa nie gwarantuje inwestycji. Po drugie te strefy sa w rejonach nie przypadkowych.W Wałbrzychu zlikwidowano wszystkie kopalnie(w przeciwienstwie do Katowic)wiec przynajmniej to dano ale wielu wałbrzyszan nie ma szans na prace w strefie bo za niskie kwalifikacje. > Podatek od nieruchomosci to pikuś, dochodowy to dopiero problem. Po drugie > gmina nie może zwolnić podatnika z obowiązku płacenia należnego podatku. Lecz > chyba zastosować co najwyżej 0 stawki. własnie dochodowy to pikus bo zachodnie firmy nie wykazuja u nas dochodu i transferuja zyski(dzis jest nawet o tym artykuł na onecie) a gruntowy musza płacic zawsze chyba ze gmina ich zwolni(co to za róznica czy zwolni czy da stawke 0? :)) Co do central finansowych to dlaczego Frankfurt obok Londynu jest nazywany centrum finansowym Europy? Dlatego, ze ma duzo oddziałów czy dlatego że tam siedza najwieksze szychy europejskiej bankowosci i decyduja o tym co zrobic z tym kapitałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: HP we Wrocławiu IP: 195.94.212.* 30.12.04, 13:59 >no widzisz ale tez chciałem podkreslic ze kraje azjatyckie sa bogatsze od nas Chiny są bogatsze? Chińskie fabryki w Polsce? Rafis gdzie ty żyjesz? Poziom ubóstwa w krajach azjatyckich jest większy, a siła robocza zdecydowanie tańsza. > Inzynierowie pracuja przy powstawaniu produktów czyli wazne jest aby kazda > fabryka posiadała dział tworzący te produkty, dział finansowy i IT. Każda fabryka? W każdym prorozwojowym przedsiębiorstwie z pewnością znajdzie się pion technologiczny, ale żaby w kazdej fabryce, po co? > Co do stref to firmy z zachodu wykorzystuja kada okazje aby miec jakas ulge i > jest to zrozumiałe. Słowacja dopłaca do kazdej fabryki wiecej niz my i ma > efekty Słowacja ma inny system podatkowy, jest jednolity podatek i nie ma durnych stref ekonomicznych. > własnie dochodowy to pikus bo zachodnie firmy nie wykazuja u nas dochodu i > transferuja zyski(dzis jest nawet o tym artykuł na onecie) a gruntowy musza > płacic zawsze chyba ze gmina ich zwolni Już masz pałę z systemnów podatkowych ;) Chociaż może na inżynierce tego nie wykładają. To o czym piszesz jest nielegalne, i szkodzi Państwu. Podatki dochodowe są największszym obciążeniem dla przedsiębiorstw, a nie żaden od nieruchomosći. Swoją drogą, za te numery z oszukiwaniem fiskusa już się wzieli, kary posypią się jak nic. Patrz na koncerny farmaceutyczne w Polsce, stosowali podobne praktyki, dostali takie kary, że teraz ledwo przędą. > co to za róznica czy zwolni czy da stawke 0? a no jest, bo stawkę w każdej chwili możesz podnieść, a zwolnionego nie opodatkujesz ponownie > Co do central finansowych to dlaczego Frankfurt obok Londynu jest nazywany > centrum finansowym Europy? Dlatego, ze ma duzo oddziałów czy dlatego że tam > siedza najwieksze szychy europejskiej bankowosci i decyduja o tym co zrobic z > tym kapitałem. Rafis, nazywa nie jest kryterium w sprawie. Warszawa nazywana jest 2 placem budowy w Europie (po Berlinie) i co? Nic. Czy tak jest w rzeczywistości? Nazwanie Frankfurtu centrum finansowym oczywiście jest właściwe, jest to miasto finansów i bankowości, ale nie dlatego, że są tam centrale, ale dlatego, iż sektor ten w tym miejście jest skupiony, że są przedstawicielstwa i właśnie oddziały wielu banków świata i co więcej sektor ten wiedzie decydujący prym. Wpis do ewidancji podatkowej nie jest równoznaczne z tym, że miasto staje się jakimś centrum finansowym. Po drugie finanse to nie tylko banki. Odpowiedz Link Zgłoś