Dodaj do ulubionych

ZLIKWIDOWAĆ TARGOWISKO NA BEMA

IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 23.05.02, 13:00
przynajmniej jego azjatycką część

chcą zlikwidować lumpeksy i mają na to tysiące bezsensownych powodów
a jaskinie piractwa, paserstwa, przemytu zostawiają w spokoju.

te śmieszne naloty poliyjne niewiele zmienią
Obserwuj wątek
    • Gość: PiotrB Re: ZLIKWIDOWAĆ TARGOWISKO NA BEMA IP: *.au.poznan.pl 23.05.02, 13:05
      Likwidacja targowiska? Bzdurny pomysl.
      • Gość: canemuto niech likwiduja... IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 23.05.02, 13:28
        ...ale za min. 3 lata, tzn. jak juz sie dorobie... bo poki co tylko tam mozna
        za rozsadna cene kupic jakies muzyczne albo komp cd-ki. smutna prawda.
        kradziez? nie mniej razaca od praktyk cenowych producentow i dystrybutorow
        muzycznych i softwarowych:)
        • fxx Re: niech likwiduja... 23.05.02, 13:32
          nudno byłoby bez niego... ;)
          Wyprawy tam zawsze miały smaczek eskapady w nieznane...
          • Gość: Rumor Re: niech likwiduja... IP: *.waw.cdp.pl 23.05.02, 13:38
            100% racji.. gdyby nie audiogalaxy.com i bema to nie sluchalbym muzy :(

(co do bema to nie zawsze maja pelny asortyment,poza komercyjna muza ciezko
            dostac wyszukane pozycje ale nie zawsze, internet doskonale uzupelnia te luke)
            namawiam nawet wszystkich empikarzy by zbojkotowali zlodziejskie ceny jakie
            narzucaja wytwornie i menagerowie artystow
    • Gość: P.B Re: ZLIKWIDOWAĆ TARGOWISKO NA BEMA IP: *.czerwonak.pl / 10.9.8.* 23.05.02, 14:23
      Gość portalu: guerra napisał(a):

> przynajmniej jego azjatycką część
      >
      > chcą zlikwidować lumpeksy i mają na to tysiące bezsensownych powodów
      > a jaskinie piractwa, paserstwa, przemytu zostawiają w spokoju.
      >
      > te śmieszne naloty poliyjne niewiele zmienią

Szczerze mówiąc, niech nic nie likwidują, często tam nie chodzę, jednak niektóre
      moje płytki z tamtąd pochodzą.

• Gość: P.B stamtąd!!! IP: *.czerwonak.pl / 10.9.8.* 23.05.02, 14:24

• mantis1 Re: ZLIKWIDOWAĆ TARGOWISKO NA BEMA 23.05.02, 14:31
      nie zgadzam sie,bo:

1. lumpeksy sa likiwdowane poniewaz w musl nowej ustawy Ochrony Środowiska, sa
      traktowane jako odpady, zreszta slusznie

2.bema niech sobie funkcjonuje tak dlugo jak jest popyt na produkty tam
      oferowane
      • Gość: guerra Re: ZLIKWIDOWAĆ TARGOWISKO NA BEMA IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 23.05.02, 14:51
        mało wiecie o klimatach i zasadach na jakich funkcjonuje ten rynek

mówiąc obrazowo- Państwo Polskie daje sobie pluć w twarz tolerując takie
        zjawiska.Handlarze z Armenii bez prawa do legalnego pobytu na teryturium RP-
        handlują przemycanym i kradzionym towarem prawie oficjalnie. Organy państwowe
        są bezsilne. Oficjalna szara strefa handlu i wlelu usług (niekoniecznie
        legalnych)

A ktoś tu narzeka na dziurę budżetową
        • Gość: canemuto zamykanie... IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 23.05.02, 18:47
          ...takich targowisk sprawi jedynie, ze handlarze zejda do jeszcze glebszego
          podziemia. nie wierzysz chyba guerra, ze spakuja sie i wyjada do armenii i
          okolicznych republik?
          taki handel napedza butna polityka cenowa producentow muzyki i oprogramowania,
          ktorzy chowaja glowe w piasek i oburzaja sie na piratow. CZY TYM CIOLKOM
          NAPRAWDE WYDAJE SIE, ZE WIEKSZOSC POLAKOW STAC NA LEGALNE KUPIENIE CD-KA CZY
          PROGRAMU? szczegolnie programu komputerowego... jesli cenycd-kow zeszlyby do
          rozsadnego poziomu 25 zlotych, to jestem pewien ze masa ludzi odpuscilaby
          sobie kupno na bema za 15. ale roznica miedzy 50-60 a 15 jest juz zbyt
          kuszaca!!! programow nie bede juz nawet porownywal (cany wziete z sufitu przez
          kosmitow!!!). co ty na to? pozdro:)
          • Gość: guerra Re: zamykanie... IP: *.torgal.poznan.pl 23.05.02, 20:22
            wy tylko o tych płytkach...a zaprawdę powiadam Wam, że nie tylko płytki można
            nabyć od tych "sympatycznych turystów"
          • student# Re: zamykanie... 24.05.02, 09:31
            Zastanawia mnie Twoja "podwójna moralność". Nie stać Cię na legalną płytę, więc
            kupujesz piracką bo co ? Bo Ci się należy ? Jak nie stać Cię na legalnego
            mercedesa z salonu to kupujesz z 1/3 ceny kradzionego ? Należy Ci się ? Nie,
            powiesz, że to kradzież, ale piracka płyta to już nie kradzież ? Tak wygodniej
            nie ?

PS.
            Też uważam, że ceny płyt są za wysokie, ale to nie usprawiedliwia kradzieży.
            • Gość: PiotrB Re: zamykanie... IP: *.au.poznan.pl 24.05.02, 09:38
              Chcialbym kupowac legalne produkty, ale mnie na nie nie stac. Moge, oczywiscie, zrezygnowac ze sluchania
              muzyki (podobniez z czytania ksiazek, chodzenia do kina, picia piwa i uczenia sie), ale w krotkim czasie
              upodobnilbym sie do zwierzecia. Czasami mam wrazenie, ze ustawodawcy chcieliby naprawic ten caly polski
              balagan, ale zabieraja sie do tego ze zlej strony. Calosc obecnych poczynan (likwidacja lumpeksow, zabranianie
              kupowania pirackich produktow, itd) wydaje sie byc checia pokazania upodlenia ludzi, ktorych nie stac na
              luksusy, jakimi dzisiaj sa ciuchy kupowane w sklepie, plytu z hologramem, czy oprogramowanie. Najlepiej zabronic
              nie dajac niczego w zamian. Czy to normalne?
              • student# Re: zamykanie... 24.05.02, 10:17
                Abstrahując od tego co próbują robić rządzący, bo tu się zgadzam, że są do d...
                i mają ten problem głeboko gdzieś, to nie mogę się zgodzić na łamanie prawa.
                Nie chciałbym popadać w patos, ale mamy już wystarczająco niski szacunek (a
                raczej jego brak) do prawa i sankcjonowanie takiego stanu rzeczy niesie moim
                zdaniem dużo większe zagrożenie niż to, że ktoś nie będzie mógł kupic legalnej
                płyty. Najpierw kradziona płyta, a potem ...? Wystarczy popatrzeć na ulice.
                Swoją drogą jeśli kogoś nie stać na płytę, książkę, kino, teatr czy piwo, to
                co ? Mamy mu pozwalać kraść te usługi ? Mnie też na wszystko nie stać i czasem
                muszę z czegoś zrezygnować.
        • mantis1 Re: ZLIKWIDOWAĆ TARGOWISKO NA BEMA 25.05.02, 00:16
          a usa tez daja sobie pluc w twarz gdzy setki tys. chinczykow wciskaja lewe
          ciuchy i nie tylo na prwao i lewo??? nie sadze. trudno zwalczyc taka szara
          strefe. a moze tak obnizyc podatki ->wzrsot malej i srediej przedsiebiorczosci-
          >wyzsze wplywy->mnijesza dziura? tak w baaaaardzo duzym skrocie.
    • Gość: JP 2 Re: ZLIKWIDOWAĆ TARGOWISKO NA BEMA IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.02, 10:14
      Jasne i zrozumiale poglady tych ktorzy nie moga sobie na to pozwolic--na CD ,
      na auto etc.W EU jest nie do pomyslenia ,zeby jakis azjata czy ktokolwiek
      oficjalnie handlowal buttlegami . Nie znaczy to jednak ze buttlegow nie ma ,
      ale za to sa ogromne kary . Jestem za tym aby zlikwidowac pchli-targ Bema .
      Przeciez ci ludzie nie odprowadzaja ani zlotowki do skarbu panstwa .
      • Gość: PiotrB Re: ZLIKWIDOWAĆ TARGOWISKO NA BEMA IP: *.au.poznan.pl 24.05.02, 12:47
        Wszystko to prawda: lamanie i lekcewazenie prawa, okradanie tworcow i Panstwa, itd..., tylko zle mi z mysla, ze
        nie bede mogl sobie posluchac mojej muzyki, bo nie bedzie mnie na nia stac.
        • Gość: lamignat Re: ZLIKWIDOWAĆ TARGOWISKO NA BEMA IP: *.esc-clermont.fr 25.05.02, 00:45
          swieta racja, student.
          kupienie plyty na bazarze czy kupienie lewej karty telefonicznej, to nie walka
          z niesprawnym systemem (chciaz to kawal niezlego usprawiedliwienia), ale
          pojscie na latwizne i w sumie kradziez. taka jest jednak polska mentalnosc. to
          co kiedys nazywalo sie uczciwoscia stalo sie teraz przeplacaniem lub
          naiwnoscia.
          zreszta nie trafia was szlag jak dajecie zarobic cwaniaczkom i oszustom? to
          przeciez nie jest zmysl przedsiebiorczosci.
          wytwarzajac popyt na kradzione/falszowane towary wspoluczestniczy sie w tym
          procederze.
          ja plytki nie kupilem sobie juz z dwa lata...:(((
    • Gość: noc Re: ZLIKWIDOWAĆ TARGOWISKO NA BEMA IP: *.policom.com.pl 25.05.02, 14:13
      a ja bym jeszcze roz...targowiska na placu bernard. oraz
      PRZEDE WSZYSTKIM NA PLACU WIELKOPOLSKIM

TAM POWINIEN BYĆ SKWER ZIELEN FONTANNA STYLOWE ŁAWKI
      przecież w pobliżu Stary Rynek,fantastyczny widok na Zamek Przemysła(który
      zresztą należy podświetlić)

o kurcze,co ja piszę przecież to sajensfikszon

tam powstaną nowoczesne budy handlowe,pod nimi przepiękny poz-bruk o dziwnym
      kształcie w dodatku czerwony zapewne,a wokół żółte słupki lub barierki biało-
      żółte,takie jak przy słynnym przejściu podziemnym przy ul.Dworcowej

• Gość: kukmajst Re: ZLIKWIDOWAĆ TARGOWISKO NA BEMA IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.05.02, 14:25
        Gość portalu: noc napisał(a):

> a ja bym jeszcze roz...targowiska na placu bernard. oraz
        > PRZEDE WSZYSTKIM NA PLACU WIELKOPOLSKIM
        >
        > TAM POWINIEN BYĆ SKWER ZIELEN FONTANNA STYLOWE ŁAWKI
        > przecież w pobliżu Stary Rynek,fantastyczny widok na Zamek Przemysła(który
        > zresztą należy podświetlić)

Kiedyś na pewno bedą to placyki w stylu o jakim piszesz, ale myślę, że niezbyt
        prędko... Targowiska istnieją od niepamiętnych czasów, a duża ilość kupujących
        wskazuje, że są potrzebne. Jeżeli targowiska zostana zmodernizowane i poprawi się
        ich estetyka to niech zostaną jeszcze. Natomiast jedno jest pewne: fatalnie
        wyglądają one po zmierzchu...
        Tak w sumie to w centrum Poznania jest tyle zaniedbanych miejsc, że targowiska
        wydają mi się stosunkowo małym problemem

> tam powstaną nowoczesne budy handlowe,pod nimi przepiękny poz-bruk o dziwnym
        > kształcie w dodatku czerwony zapewne,a wokół żółte słupki lub barierki biało-
        > żółte,takie jak przy słynnym przejściu podziemnym przy ul.Dworcowej

Jak ja nienawidzę tych obrzydliwych, pokrzywionych żółtych słupków!!! Pojebany
        plastyk miejski zajmuje się zbyt dużymi plakatami reklamowymi, a nie zauważa
        najwiekszej skazy na estetyce miasta. Wymienienie tych wszystkich żółtych gówien
        na nowe, czarne stylowe słupki może by trochę kosztowało, ale dla wizerunku
        miasta korzyść byłaby kolosalna.

• Gość: noc Re: ZLIKWIDOWAĆ TARGOWISKO NA BEMA IP: *.policom.com.pl 25.05.02, 15:25
          Gość portalu: kukmajst napisał(a):
          >
          > Kiedyś na pewno bedą to placyki w stylu o jakim piszesz, ale myślę, że niezbyt
          > prędko... Targowiska istnieją od niepamiętnych czasów, a duża ilość kupujących
          > wskazuje, że są potrzebne. Jeżeli targowiska zostana zmodernizowane i poprawi s
          > ię ich estetyka to niech zostaną jeszcze. Natomiast jedno jest pewne: fatalnie
          > wyglądają one po zmierzchu...
          > Tak w sumie to w centrum Poznania jest tyle zaniedbanych miejsc, że targowiska
          > wydają mi się stosunkowo małym problemem

a ja bym wolał je przenieść w mniej reprezentacyjne miejsce
          bo jeżeli naprawdę są potrzebne to niech zostaną-ale gdzie indziej
          na moje marzenia nie ma szans realizacji
          po Klepce przyjdzie "Jełopowicz"a on jest chyba zakochany w tym miejscu

tam powstaną nowoczesne budy handlowe,pod nimi przepiękny poz-bruk o dziwn
          > ym
          > > kształcie w dodatku czerwony zapewne,a wokół żółte słupki lub barierki bia ło-
          > > żółte,takie jak przy słynnym przejściu podziemnym przy ul.Dworcowej
          > Jak ja nienawidzę tych obrzydliwych, pokrzywionych żółtych słupków!!! Pojebany
          > plastyk miejski zajmuje się zbyt dużymi plakatami reklamowymi, a nie zauważa
          > najwiekszej skazy na estetyce miasta. Wymienienie tych wszystkich żółtych gówie
          > n na nowe, czarne stylowe słupki może by trochę kosztowało, ale dla wizerunku
          > miasta korzyść byłaby kolosalna.

musimy wydać wojnę tym słupkom
          a ja bym jeszcze dodał do tego
          -pomalowanie wszystkich barierek przy Kaponierze(tych nad koleją)
          w inne kolory niż jaskrawo żółte(np.ciemnozielone-w pobliżu jest dużo
          drzew więc by pasowało)
          -przystanki-również zmiana wyglądu barierek-np.zwykłe ogrodzenia w stonowanych
          kolorach a nie żółte rury
          -przystanki przy Marcinkowskiego też nalęży zmienić-te ogrodzenia plastikowe są
          zbyt często niszczone-choć ich kolor jest lepszy(ciemnozielony)
          -co do zaniedbanych miejsc-jest ich trochę-np. na rogu Dominikańskiej
          i Szewskiej-TAM JEST PO PROSTU SRACZ DLA PSÓW-GÓWNO NA GÓWNIE

• Gość: kukmajst Re: ZLIKWIDOWAĆ TARGOWISKO NA BEMA IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.05.02, 15:43

> > a ja bym wolał je przenieść w mniej reprezentacyjne miejsce
            > bo jeżeli naprawdę są potrzebne to niech zostaną-ale gdzie indziej

Tylko, że takie targowiska muszą być w miejscach o niezłej dostępności
            komunikacyjnej, a nie wiem czy dużo się takich znajdzie. poza tym takie
            przenosiny to spore koszty

> musimy wydać wojnę tym słupkom
            > a ja bym jeszcze dodał do tego
            > -pomalowanie wszystkich barierek przy Kaponierze(tych nad koleją)
            > w inne kolory niż jaskrawo żółte(np.ciemnozielone-w pobliżu jest dużo
            > drzew więc by pasowało)
            > -przystanki-również zmiana wyglądu barierek-np.zwykłe ogrodzenia w stonowanych
            > kolorach a nie żółte rury
            > -przystanki przy Marcinkowskiego też nalęży zmienić-te ogrodzenia plastikowe są
            > zbyt często niszczone-choć ich kolor jest lepszy(ciemnozielony)
            > -co do zaniedbanych miejsc-jest ich trochę-np. na rogu Dominikańskiej
            > i Szewskiej-TAM JEST PO PROSTU SRACZ DLA PSÓW-GÓWNO NA GÓWNIE

Zgadzam się w 100%, ciemnozielony jest znacznie bardziej estetyczny niż
            wszechobecny żółty
            Do zaniedbanych miejsc, dorzucę przede wszystkim brzegi Warty. W normalnych
            miastach rzeka jest osią miasta, świetnym miejscem na bulwary spacerowe, itp. U
            nas syf i malaria, w dodatku niszczejące budynki po starej gazowni też nie dodają
            temu miejscu walorów. A teren jest potencjalnie świetny (blisko Starego Miasta)...
            • Gość: noc Re: ZLIKWIDOWAĆ TARGOWISKO NA BEMA IP: *.policom.com.pl 25.05.02, 16:06

> Gość portalu: noc napisał(a):
              >
              > > > a ja bym wolał je przenieść w mniej reprezentacyjne miejsce
              > > bo jeżeli naprawdę są potrzebne to niech zostaną-ale gdzie indziej
              >
              > Tylko, że takie targowiska muszą być w miejscach o niezłej dostępności
              > komunikacyjnej, a nie wiem czy dużo się takich znajdzie. poza tym takie
              > przenosiny to spore koszty

a ja się upieram przy swoim-precz z tym targowiskiem
              a miejsce hmmm...na przykład po drugiej stronie ulicy Solnej wśród zieleni
              ale...tam przecież dzieci się bawią w ogródku-więc ani targowiska ani
              hotelu Radisona
              ostatnio takie DUŻE dzieci zaczepiły mnie tam...brakowało im do wina

> Zgadzam się w 100%, ciemnozielony jest znacznie bardziej estetyczny niż
              > wszechobecny żółty
              > Do zaniedbanych miejsc, dorzucę przede wszystkim brzegi Warty. W normalnych
              > miastach rzeka jest osią miasta, świetnym miejscem na bulwary spacerowe, itp. U
              >nas syf i malaria, w dodatku niszczejące budynki po starej gazowni też nie dod
              ją temu miejscu walorów. A teren jest potencjalnie świetny (blisko Starego
              Miasta)

KUKMAJST-TO MOŻE ROZPOCZNIEMY WĄTEK NT. WYGLĄDY STAREGO MIASTA

ps.mnie np.nie podoba się kolorystyka kamieniczki,w której się mieścił
              antykwariat-przed renowacją kolory były ładniejsze-mocniejsz-teraz są pastelowe
              i nijak nie pasują do pozostałych kamienic
              swoją drogą zastanawiam się dlaczego konserwator boi sie mocnych kolorów?
              np. Fara ma mocne kolory i prezentuje się super

mam jeszcze jeden pomysł-fantastyczny moim zdaniem
              kamienicę,w której mieści się Dom Bretanii należy pomalować w kolorach
              biało-czerwonych(czerwona ornamentyka)podobnie jak pałac Troja w Pradze
              EFEKT FANTASTYCZNY

inna sprawa-brak mi niektórych kolorów na poznańskich kamienicach
              bordowy(chyba lepszy niż różowy),ciemny brąz,takaż zieleń...
              za dużo w Pozananiu żółtego

i jeszcze jedna rzecz-ANTENY SATELITARNE na Starym Rynku i Starym Mieście
              na samych domkach budniczych ze cztery
              a jak się idzie Wroniecką lub Zydowską to cały las tego g...

• Gość: kukmajst Re: ZLIKWIDOWAĆ TARGOWISKO NA BEMA IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.05.02, 16:26

> a ja się upieram przy swoim-precz z tym targowiskiem
                > a miejsce hmmm...na przykład po drugiej stronie ulicy Solnej wśród zieleni
                > ale...tam przecież dzieci się bawią w ogródku-więc ani targowiska ani
                > hotelu Radisona
                > ostatnio takie DUŻE dzieci zaczepiły mnie tam...brakowało im do wina

Po drugiej stronie Solnej? To jest myśl, ale może raczej na terenach dawnej
                rzeźni? Przy okazji rewitalizacji tego zakątka można by o tym pomyśleć. Takie
                targowisko (oczywiście estetyczne) mogłoby naprawdę ożywić ten teren, może nawet
                bardziej niż hotele, banki itp., gdzie w dodatku trzeba by wielu inwestorów z
                mnóstwem pieniędzy, choć oczywiście takie obiekty są bardziej reprezentacyjne i
                potrzebne. Zostaje jeszcze sprawa zapewnienia komunikacji...
                • Gość: noc Re: ZLIKWIDOWAĆ TARGOWISKO NA BEMA IP: *.policom.com.pl 25.05.02, 16:30

>
                  > Po drugiej stronie Solnej? To jest myśl, ale może raczej na terenach dawnej
                  > rzeźni? Przy okazji rewitalizacji tego zakątka można by o tym pomyśleć. Takie
                  > targowisko (oczywiście estetyczne) mogłoby naprawdę ożywić ten teren, może nawe
                  > t bardziej niż hotele, banki itp., gdzie w dodatku trzeba by wielu inwestorów
                  z mnóstwem pieniędzy, choć oczywiście takie obiekty są bardziej reprezentacyjne i
                  > potrzebne. Zostaje jeszcze sprawa zapewnienia komunikacji...

a co myślisz o Starym Rynku-anteny itd.?
                  • Gość: noc Re: ZLIKWIDOWAĆ TARGOWISKO NA BEMA IP: *.policom.com.pl 25.05.02, 16:34

> a co myślisz o Starym Rynku-anteny itd.?

co do komunikacji-to zdaje się,że tramwaje miały być wyprowadzone z placu
                    wielkopolskiego
                  • Gość: kukmajst Re: ZLIKWIDOWAĆ TARGOWISKO NA BEMA IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.05.02, 16:45

> a co myślisz o Starym Rynku-anteny itd.?

Jest to część generalnego problemu dotyczącego centrum Poznania. Bo z jednej
                    strony ma to być jądro 800-tysięcznej aglomeracji, a z drugiej strony jest to
                    wciąż dzielnica mieszkaniowa dla 40 tys. osób. Poznaniacy przyjeżdżają do centrum
                    do pracy, na zakupy, wieczorem na piwo na Stary i chcą estetycznego wyglądu (bez
                    anten). Mieszkańcy chcą sobie wieczorem pooglądać telewizję...
                    A tak w sumie to dlaczego nie ma tam kablówki?
                    • Gość: noc Re: ZLIKWIDOWAĆ TARGOWISKO NA BEMA IP: *.policom.com.pl 25.05.02, 16:50

>
                      > Jest to część generalnego problemu dotyczącego centrum Poznania. Bo z jednej
                      > strony ma to być jądro 800-tysięcznej aglomeracji, a z drugiej strony jest to
                      > wciąż dzielnica mieszkaniowa dla 40 tys. osób. Poznaniacy przyjeżdżają do centr
                      > um do pracy, na zakupy, wieczorem na piwo na Stary i chcą estetycznego wyglądu
                      (bez anten). Mieszkańcy chcą sobie wieczorem pooglądać telewizję...
                      > A tak w sumie to dlaczego nie ma tam kablówki?

ano właśnie-dlaczego nie ma kablówki?
                      albo-dlaczego anteny nie znalazły się na dachach?-to też złe rozwiązanie ale i
                      tak lepsze od stanu obecnego.

• mantis1 Re: ZLIKWIDOWAĆ TARGOWISKO NA BEMA 25.05.02, 14:27
        i pomyslec ze kiedys tam byl staw:)
        • Gość: kukmajst Re: ZLIKWIDOWAĆ TARGOWISKO NA BEMA IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.05.02, 14:31
          mantis1 napisał(a):

> i pomyslec ze kiedys tam byl staw:)

Ale był tak zasyfiony, że go w końcu zasypali...
          • Gość: canemuto faktycznie... IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 25.05.02, 15:11
            ...okradam tworcow muzycznych. trudno - jakos bede z tym zyl. nawet ze
            swiadomoscia, ze taki sony music poland czy inna plotka z mojego powodu
            splajtowala. a ze blisko od kupienia pirackiej plyty do kradziezy samochodu?
            jasne, a od zjedzenia befsztyka do zostania kanibalem. rownie logiczne i
            PRAWDZIWE. mowa o wlasnosci intelektualnej... hmmm - ciekawy temat do
            dyskusji. taki towrca ma prawo do pewnej nagrody za swoja prace, ale mysle iz
            rownie dobrze moglby ja uzyskac otrzymujac za swoje plyty o polowe mniej. z
            glodu by nie umarl...
            jeszcze raz o owych blyskotliwych porownaniach - zatem czy kupowanie
            podrobionych ubran jest kradzieza? jak bardzo musza byc podrobione, zeby uznac
            je za kradzione? wzor? znak firmowy? czy z racji tego, ze ktos wymyslil
            ubrania w ksztalcie rombu kazdy, kto wyprodukuje,kupi na swiecie takie ubranie
            bez pozwolenia pomyslodawcy jest zlodziejem?

widze roznice miedzy kradzieza mercedesa a kupnem pirackiej plyty. relatywizm
            moralny? polacy sie tego nayczyli? mowa-trawa, seniores. ta roznica jest
            oczywista i jesli godzisz sie zubozyc swoje zycie o np. muzyke bo chcesz
            uczciwie dowegetowac konca swoich dni - krzyz na droge, mega-molochy
            fonograficzne beda nam za to wdzieczne i jak tylko zobacza, ze grzecznie
            kupujemy ich plyty to nagle spuszcza ceny i za 10 zeta bedzie mozna sobie
            kupic kazda nowosc. nie maja obowiazku powiecie - racja. JA TEZ GO NIE MAM.
            pozdrawiam.

PS wydaje mi sie, ze rozmowa zbacza w strone rozwazan na temat slusznosci
            (wysokosci) roszczen czy to producentow czy tworcow, kwestii tego czy mamy
            prawo zadac za "wydawanie dzwiekow" kilkudziesieciu milionow dolarow
            (przepieprzajac je np. na nowe wille, cpansko i panienki).

PS2 WARTOSCI INTELEKTUALNE, ZWIAZANE ZE SFERA DUCHOWOSCI POWINNY BYC OGOLNIE
            DOSTEPNE ZA ROZSADNA CENE!!!
          • Gość: mantis Re: ZLIKWIDOWAĆ TARGOWISKO NA BEMA IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 25.05.02, 16:35
            no tak ale przeciez nie od poczatku byl zasyfiony

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka