Dodaj do ulubionych

Tramwaj na Rataje coraz bliżej

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 00:29
Ja też jestem optymistą...ale głupota radnych, kretynizm marszałka i
nieudolność prezydenta napawają mnie pesymizmem
Obserwuj wątek
    • Gość: www głupota radnych nie zna granic IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 19.01.05, 10:21
      szczególnie tych, którzy mieszkają w centrum miasta, a mieszkańców Poznania
      dojeżdżających do centrum, jak widać, mają w głębokim poszanowaniu!!! co to za
      głos, który się wstrzymuje, komu ma pomóc???? wywalić takich radnych na zbity
      pysk od razu, doją tylko nasze pieniądze i nic nie robią !!!
    • Gość: pawman Re: Tramwaj na Rataje coraz bliżej IP: *.net / *.inforia.net 19.01.05, 10:29
      a ja mam propozycje, niech ta pani przedstawi nam powód dlaczego się
      sprzeciwiala. Dawno temu pewien radny proponował likwidację torowisk, twierdząc
      ze tramwaje są staroświeckie, ciekawe co tym razem sie nie podobało.
    • lowca.masek Re: Tramwaj na Rataje coraz bliżej 19.01.05, 10:48
      Takie dziwadła jak Rady Miejskie, Gminne itp. powinny być zlikwidowane albo
      pozbawione decydującego głosu (niech będą tylko organem doradczym i
      kontrolnym). Przecież to jest banda dyletantów o większości spraw nad którymi
      debatuje nie mająca zielonego pojęcia, a uważająca się za wszechwiedzących
      wybrańców narodu. Ciekawe, dlaczego chcieliby zmienić uchwaloną w poprzedniej
      kadencji politykę komunikacyjną? Żal dupę ściska, że obowiązuje dokument
      uchwalony przez mądrzejszych od "Panów Wybrańców"?
      • Gość: Włodek z Grunwaldu dlaczego takich więc wybrałeś? IP: *.238.101.94.adsl.inetia.pl 21.01.05, 11:40
        • lowca.masek Re: dlaczego takich więc wybrałeś? 22.01.05, 11:20
          Tu nie chodzi o konkretne osoby zasiadające w radach, tylko o system, w którym
          taki "czynnik społeczny" decyduje o wszystkim. Gdybym wybrał siebie też nie
          byłoby lepiej, bo mając decydować o sprawach np. oświaty czy służby zdrowia
          byłbym dyletantem tak, jak Jarmołowicz w sprawie komunikacji. Nie ma fachowców
          od wszystkiego.
    • yashoo Re: Tramwaj na Rataje coraz bliżej 19.01.05, 12:27
      Podobno radny Jarmułowicz zapytał wprost - to jak JA dojadę do Urzędu??

I to ma być kierowanie sie interesem mieszkańców miasta??
      • Gość: Włodek z Grunwaldu szkoda, że nie można przeczytać relacji z debat... IP: *.238.101.94.adsl.inetia.pl 21.01.05, 11:41
        w Radzie. Potem mielibyśmy więcej jasności co do tego na kogo głosować.
    • Gość: andrzej niekompetencja dziennikarzy IP: *.wielkopolska.mw.gov.pl 20.01.05, 09:23
      największą przeszkodą jest brak rzetelności i niekompetencja dziennikarzy GW,
      W jednym ze swoich pseudoartykułów pani A.Przybylska napisała np.: że M.Kmiecik
      zasiadał w RKSie woj. wlkp, tymczasem był on jednym z ekspertów na Panelu.
    • Gość: Janek Re: Tramwaj na Rataje coraz bliżej IP: 195.197.212.* 20.01.05, 09:36
      Jest to jeden z najwazniejszych projektow obecnego Poznania.
      Most Rocha powinien byc tylko dla tramwajow, rowerow i pieszych, podobnie jak i
      most teatralny.
      • pan.nikt Re: Tramwaj na Rataje coraz bliżej 20.01.05, 11:46
        NO TO cIEBIE CAŁKIEM POGIĘŁO.
        Dobrze, że nie jesteś radnym.

O Boże ratunku.
        • Gość: KT4D Re: Tramwaj na Rataje coraz bliżej IP: 212.201.44.* 20.01.05, 15:59
          Szkoda, ze ludzie z Twoim swiatopogladem sa...

W Polsce i w Poznaniu wzrasta z kazdym rokiem liczba posiadanych samochodow.
          Kiedys ulice po prostu nim nie podolaja. Tramwaj natomiast jest i zawsze bedzie
          duzo bardziej pojemny i, przy odpowiednim traktowaniu na swiatlach i puszczeniu
          tras, takze szybszy. Miasto powinno aktywnie prowadzic polityke zniechecania
          samochodziarzy do podrozy do samego centrum, a jedynie na odcinkach, gdzie
          samochod jest po prostu szybszy.

Zreszta - z idiotami nie ma co dyskutowac. Dla Ciebie Polska powinna byc
          ksenofobicznym krajem grzecznych lysych katolikow jezdzacych BMW 5 do pracy...
          --------
          Lepiej byc madra szuja niz glupim nikim...
          • pan.nikt Re: Tramwaj na Rataje coraz bliżej 20.01.05, 17:57
            O co ci chodzi??
            Czy ja byłem przeciwko tramwajowi przez most Rocha??
            gdybym był to bym uzasadnił. Ale jestem za i też mogę to uzasadnić.

natomiast zamykanie mostu Rocha dla samochodów, to oczywista głupota.
            Co chcesz zrobić? Dociążysz, który most??
            A może wydasz zakaz poruszania się samochodami??
            To gdzie zbudujesz parkinki i jak zapewnisz taką pełna komunikację??

MYSLEĆ PANIE KOLEGO, MYŚLEĆ.

POWTÓRZĘ:
            TRAMWAJ NA MOST ROCHA -TAK

I
            SAMOCHODY TEŻ.

"Dla Ciebie Polska powinna byc
            > ksenofobicznym krajem grzecznych lysych katolikow jezdzacych BMW 5 do pracy...

to raczej Twój pomysł, ja nigfy tak nie powiedziałem i nie pomyślałem

"Miasto powinno aktywnie prowadzic polityke zniechecania
            > samochodziarzy do podrozy do samego centrum, a jedynie na odcinkach, gdzie
            > samochod jest po prostu szybszy."

AKTYWNIE DZIAŁAĆ TAK, ALE NIE ZAKAZYWAĆ.
            Aktywne działanie, to wygodne parkingi i szybka komunikacja miejska.
            Ludziom musi się opłacić zostawic samochód. Opłacić finansowo i czasowo.

Tramwaj natomiast jest i zawsze bedzie
            > duzo bardziej pojemny i, przy odpowiednim traktowaniu na swiatlach i
            puszczeniu
            > tras, takze szybszy.

NIE NAPISAŁEM SŁOWA O ORGANIZACJI RUCHU.

NO CÓŻ WYCHODZI NA TO, że jak nie masz wroga, to musisz go sobie wymyślic.
            Tym razem trafiło na mnie.

> --------
            > Lepiej byc madra szuja niz glupim nikim...

A NSJGORZEJ BYC GŁUPIM SZUJĄ I NIKIM, JAK TY.

POZDRAWIAM

• Gość: KT4D Re: Tramwaj na Rataje coraz bliżej IP: 212.201.44.* 20.01.05, 18:13
              > natomiast zamykanie mostu Rocha dla samochodów, to oczywista głupota.
              > Co chcesz zrobić? Dociążysz, który most??

A ile lat sobie radzimy w Poznaniu bez mostu Rocha??

> A może wydasz zakaz poruszania się samochodami??
              > To gdzie zbudujesz parkinki i jak zapewnisz taką pełna komunikację??

Calkowity zakaz nigdy nie wchodzil dla mnie w rachube. Ale zamkniecie lewych
              pasow na Moscie Krolowej Jadwigi nie byloby glupim pomyslem - po co tramwaj ma w
              szczycie stac tam 15 minut bo jakis kretyn ustawil sie o 10cm za bardzo na lewo.

> to raczej Twój pomysł, ja nigfy tak nie powiedziałem i nie pomyślałem
              Moze nie w tej dyskusji :D

> Aktywne działanie, to wygodne parkingi i szybka komunikacja miejska.
              > Ludziom musi się opłacić zostawic samochód. Opłacić finansowo i czasowo.

A uda sie to tylko poprzez ograniczenie ruchu samochodowego do tego stopnia, by
              ich do jezdzenia nimi po centrum zniechecic... To robienie swiatel ze
              wzbudzaniem i 100% priorytetem dla tramwajow I AUTOBUSOW. To ograniczenie
              miejsc, gdzie komunikacja zbiorowa wchodzi w droge komunikacji indywidualnej.
              Kosztem tej drugiej - bo to komunikacja zbiorowa ma przewage nad indywidualna
              pod wzgledem sprawnosci, predkosci, pojemnosci, ekologii i bezpieczenstwa i, w
              mysl teorii Darwina, lepsze powinno wypierac gorsze...

> NIE NAPISAŁEM SŁOWA O ORGANIZACJI RUCHU.
              Napisales, w daleko posunietej i zwulgaryzowanej przenosni, ze samochody przez
              most Rocha powinny jezdzic... Hmmm... I kto tu jest demagogiem? Chyba... NIKT!

> NO CÓŻ WYCHODZI NA TO, że jak nie masz wroga, to musisz go sobie wymyślic.
              > Tym razem trafiło na mnie.
              Nie pierwszy i nie ostatni raz...

> A NSJGORZEJ BYC GŁUPIM SZUJĄ I NIKIM, JAK TY.
              Jedno drugie wyklucza... :P
              • pan.nikt Re: Tramwaj na Rataje coraz bliżej 20.01.05, 18:46
                > A ile lat sobie radzimy w Poznaniu bez mostu Rocha??

CHYBA ZE DWA, ALE NIE JEST ŁATWO.

pasow na Moscie Krolowej Jadwigi nie byloby glupim pomyslem - po co tramwaj ma
                > w
                > szczycie stac tam 15 minut bo jakis kretyn ustawil sie o 10cm za bardzo na
                lewo
                > .
                A NIE WYSTARCZY KARAC KRETYNÓW??
                RAZ, DRUGI I POMOŻE.

> Moze nie w tej dyskusji :D
                (CHODZIŁO O BMKI ITP)
                W ŻADNEJ DYSKUSJI.
                COŚ MI PRZYPISUJESZ.

> NIE NAPISAŁEM SŁOWA O ORGANIZACJI RUCHU.
                > Napisales, w daleko posunietej i zwulgaryzowanej przenosni, ze samochody przez
                > most Rocha powinny jezdzic... Hmmm... I kto tu jest demagogiem? Chyba... NIKT!
                >
                TAK SAMOCHODY NA MOŚCIE ROCHA MAJA JEŹDZIĆ, ALE PRZY DZISIEJSZEJ TECHNICE,
                MOZNA ZAPEWNIC PŁYNNY PRZEJAZD TRAMWAJU (STEROWANIE SYGNALIZACJĄ)
                A moje stwierdzenie o organizacji, dotyczyło właśnie switeł rozwiazania
                skrzyzowań i td. O tym nic nie mówiłem.

> > NO CÓŻ WYCHODZI NA TO, że jak nie masz wroga, to musisz go sobie wymyślic
                > .
                > > Tym razem trafiło na mnie.
                > Nie pierwszy i nie ostatni raz...

WIDAC LUBISZ MNIE.

> > A NAJGORZEJ BYC GŁUPIM SZUJĄ I NIKIM, JAK TY.
                > Jedno drugie wyklucza... :P

WCALE NIE WYKLUCZA, ALE TYM POSTEM UDOWODNILEŚ,ŻE JEDNAK POTRAFISZ MYSLEĆ I
                DYKUTOWAĆ, DLATEGO WYCOFAM TO ZDANIE
                • Gość: KT4D Re: Tramwaj na Rataje coraz bliżej IP: 212.201.44.* 20.01.05, 20:37
                  > A NIE WYSTARCZY KARAC KRETYNÓW??
                  > RAZ, DRUGI I POMOŻE.

Za co? Torowisko jest czescia jezdni i polozenie podwojnej ciaglej wskazuje, ze
                  torowisko jest czescia lewych pasow na moscie. Kierowca moze sobie teoretycznie
                  stanac na srodku torowiska i bedzie to legalne...

> A moje stwierdzenie o organizacji, dotyczyło właśnie switeł rozwiazania
                  > skrzyzowań i td. O tym nic nie mówiłem.

To masz waska definicje pojecia "organizacji ruchu"...

> WCALE NIE WYKLUCZA, ALE TYM POSTEM UDOWODNILEŚ,ŻE JEDNAK POTRAFISZ MYSLEĆ I
                  > DYKUTOWAĆ, DLATEGO WYCOFAM TO ZDANIE

Dziwne... Pare miesiecy temu spiewales inaczej :D
                  • pan.nikt Re: Tramwaj na Rataje coraz bliżej 21.01.05, 00:12
                    > > A moje stwierdzenie o organizacji, dotyczyło właśnie switeł rozwiazania
                    > > skrzyzowań i td. O tym nic nie mówiłem.
                    >
                    > To masz waska definicje pojecia "organizacji ruchu"...

PROBLEMY ROZWIĄZUJE SIĘ MAŁYMI KROKAMI, ŻEBY DOJŚC DO KOMPLEKSOWYCH ROZWIĄZAŃ.

>
                    > Dziwne... Pare miesiecy temu spiewales inaczej :D

a KONKRETNIE??
                    Bo jakoś nie pamietam.
      • poznaniak85 CO TY CZŁOWIEKU GADASZ? 20.01.05, 12:25
        cz Ty widziałeś kiedyś jak wyglądają Garbary na odcinku od pl.Bernardyńskiego
        do Królowej Jadnigii?albo jechałeś kiedyś 90 albo 74 po godz15??????CHYBA NIE!!!
        WIĘC NIE GADAJ TAKICH BZDUR!!!PROPONUJĘ TOBIE WSIĄŚĆ DO AUTOBUSU PRZY WIELKIEJ
        ALBO WODNEJ I JECHAĆ TRZY PRZYSTANKI-TYLKO MUSISZ UBEZPIECZYĆ SIĘ W CIERPLIWOŚĆ
        (ZWŁASZCZA GDY SIĘ SPIESZYSZ)BO MOŻESZ CZASEM JECHAĆ 40 MINUT!!!A KIEROWCA NIE
        WYSADZI CIE MIĘDZY PRZYSTANKAMI!!!!!!!POWODZENIA
        Najlepiej gdyby możnaby skręcać z Garbar przy placu w kierunku mostu aby
        odciążyć Garbary przy szpitalu onkologicznym i tym samym zlikwidować korki i
        zaoszczędzić na czsie i bilecie.
        • Gość: Włodek z Grunwaldu po zbudowaniu III ramy,będzie można jeden pas Ga.. IP: *.238.101.94.adsl.inetia.pl 21.01.05, 11:47
          garbar preznaczyć dla Autobusów
          • Gość: LC Re: po zbudowaniu III ramy,będzie można jeden pas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 18:40
            Której? gdzie III rama, a gdzie Garbary chyba chodziło Ci o I wtedy to zgoda
    • Gość: Poznaniak Marszałka obchodzi województwo, a nie miasto :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 13:29
      To chyba jasne :)
    • Gość: Krzysztof Re: Tramwaj na Rataje coraz bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 01:15
      Tramwajami jezdzi coraz mniej ludzi i tej tendencji nie da sie odwrocic.Czy do
      kosztow eksploatacji linii tramwajowych,liczy sie czeste generalne remonty
      torowisk i przyleglej jezdni? nie mowiac o okolicznej gehennie
      komunikacyjnej,ktorej koszty,takze spoleczne trudno oszacowac ? Moze ktos
      wyjasni,dlaczego nie mozna tej halasliwej, uciazliwej i b. kosztownej formy
      komunikacji zastapic autobusami ekologicznymi, produkowanymi pod Poznaniem ?
      • yashoo Re: Tramwaj na Rataje coraz bliżej 21.01.05, 07:56
        (...) Tramwajami jezdzi coraz mniej ludzi i tej tendencji nie da sie odwrocic.

A skąd masz takie informacje? Byłeś może kiedyś w krajach, w których
        komunikacja zbiorowa stanowi naprawdę ważny element systemu miejskiego?
        Znamienny jest przykład pewnego miasta w Szwajcarii, gdzie urbaniści i planiści
        przestrzenni przyjęli założenie, że udział komunikacji zbiorowej w przewozach
        ma wynosić min. 60% - uzyskano to m.in. przez odpowiednią organizację ruchu i
        promocję (!) tramwaju jako bezpiecznego, czystego, przyjemnego i TAŃSZEGO
        środka transportu.

(...) dlaczego nie mozna tej halasliwej, uciazliwej i b. kosztownej formy
        komunikacji zastapic autobusami ekologicznymi

Jeżeli mówisz o autobusach ekologicznych to proszę, porównuj je z nowoczesnymi
        tramwajami niskopodłogowymi - które są ciche i tańsze w eksploatacji
        (oczywiście od pewnej wielkości potoków pasażerskich). Natomiast jeżeli mówisz
        o tramwajach hałasujących i starych - to właściwsze będzie porównywanie ich np.
        z autobusami typu Ikarus - które, wierz mi, do zbyt ekologicznych nie należą.
        • Gość: Włodek z Grunwaldu nie słyszałem by pod Poznaniem produkowano... IP: *.238.101.94.adsl.inetia.pl 21.01.05, 11:55
          autobusy elektryczne. Takie owszem istnieją i świetnie spisują się w centrach
          starych włoskich miast. Przykładowo całe centrum Florencji i niemal całe centra
          Rzymu, Mediolanu, Genui, Bolonii są zamknięte dla ruchu. I tam krążą
          elektryczne.
          W Zurychu spotkałem najgorsze w Europie korki, a dużo podróżuję i widziałem ze
          40 dużych europejskich miast. Ale tam, w tym ponad milionowym mieście i
          dwumilionowej aglomeracji, wszędzie są pasy dla autobusów. No może gorsze korki
          są w sumie jeszcze w Paryżu, tym bardziej, że na trzech, czterech pasach ruchu.
          Ale paryżanie uważają jazdę metrem jako despekt. Jak Warszawiacy, którzy potem
          chcą publicznych pieniędzy na drogi dla siebie.
          Czy przyszłoby Wam do głowy, że koncepcje uspokajania ruchu, będące
          oczywistością (czyli znane, lecz nie znaczy to, że akceptowane) dla mieszkańców
          Poznania, Wrocławia, 3miasta, czy Krakowa) mieszkańcom Warszawy w ogóle nie są
          znane?
          • Gość: spy Re: nie słyszałem by pod Poznaniem produkowano... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 19:13
            Autobust elektryczne- trolejbusy znaczy sie? Przecież Splaris w Bolechowie robi
            takie!
            A co do tego artykul - to ja czegos nie rozumiem. Od pól roku kladą juz tory
            przy moście Rocha nie wiedząc czy dalej będą mialy gdzie iść?? A jakby teraz
            nie przegłosowano zgody to tak by je sobie zostawili?? Kto wydał zgode na
            wczesniejsze prace do nikąd?
          • mantis77 Autobusy elektryczne --> Trolejbusy 21.01.05, 19:42
            Dobra alternatywa, Gdynia dostała full kasy na takie rozwiązanie z unii jako
            ekologiczne. A są ciekawe rozwiazania np. Solaris Trollino który produkują pod
            poznaniem.
            • Gość: paulos tramwaj coraz dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 16:58
              w sytuacji kiedy prostacki bandyta (marszałek) nie dał unijnych pieniędzy, mam
              nadzieję, że uda się w dotacjach dla aglomeracji....
              Byleby nie skopali jak z Głogowską,
              urzędasy tym razem postarajcie się !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka