Gość: ewusia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 12:09 Alkoholowa studniowka.Co myslicie o zachowaniu uczniow i dyrekcji 25LO? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mycha Re: Alkoholowa studniowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 12:17 a jak się zachowywali?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewusia Re: Alkoholowa studniowka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 12:36 Dyrekcja wezwala policje z alkomatem poniewaz kilkoro z mlodych ludzi spozylo alkohol i teraz grozi im usuniecie ze szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vikka Re: Alkoholowa studniowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 13:43 a pewnie sami pili:// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Alkoholowa studniowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 15:06 Zazwyczaj reguly sa jasne i wiadomo co wolno a czego nie i jakie sa kary za lamanie zasad. Nie podoba sie -> walczyc o zmiane zasad! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mycha Re: Alkoholowa studniowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 22:15 Przepraszam bardzo, ale czy słyszeliście o jakiejś studniówce bez alkoholu??!! Na mojej NIBY sprawdzali czy nikt nic nie wnosi, ale nic im to nie dało...nie byli ( i nigdy nie będą) w stanie wszystkiego przechwycić;)Może to i dlatego, że nie byli na tyle bezczelni;)(albo po prostu nie chcieli nam psuć zabawy),zeby zaglądać do damskich torebek i obmacywać chlopaków...;)A nawet gdyby tak postępowali to i tak po jakimś czasie można bylo się wymknąć i skoczyć do najblizszego monopolowego...Niestety takie są realia - współczesna młodzież nie potrafi bawić się bez alkoholu...ale czy tylko współczesna?? Juz nie wspomne o tym,ze i nasze szanowne grono pedagogiczne DOBRZE SIĘ BAWIŁO;) Co ja mówię...wszyscy dodrze się bawiliśmy...wspólnie...bez podziałów;)) Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Alkoholowa studniowka 21.01.05, 13:10 uczniowie mogli sie wstrzymac i po studniowce zrobic prywatna imprezke, a juz w ogole nie rozumiem podskakiwania dyrektorce tuz przed matura. natomiast dyrekcja zdecydowanie przesadzila z wzywaniem policji, robieniem afery na caly kraj i wywalaniem ludzi ze szkoly na 3 miesiace przed matura. cala ta historia budzi moj niesmak.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Alkoholowa studniowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 14:17 może po prostu ktoś w końcu musiał pokazac oficjalnie, że nie wolno pic alkoholu na studniówce, aby się uczniowie wreszcie dostosowali. Spójrzcie na to z perspektywy nauczycieli, jakby nie daj Boże jakiemuś uczniowi w trakcie studniówki się coś stałoi wyszło, że był pod wpływem, to wtedy konsekwencje duzo poważniejsze czekają ich opiekunów, czyli nauczycieli, ze "zezwolili" na to. Nie ma złotego środka, po prostu trzeba przestrzegac pewnych zasad i bawić się = pić tam gdzie wolno, nie narażając nikogo na skutki prawne własnego zachowania. ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bormann Re: Alkoholowa studniowka IP: *.au.poznan.pl 23.01.05, 11:04 Najlepiej by było nie zapraszać nauczycieli na stydniówki i tyle. Niech wiedzą, że takim wpieprzaniem się każdemu i wszędzie w prywatne życie nie zyskają przyjaciół wśród uczniów. Niech poczują, że nikt nie chce mieć z takimi żadnego kontaktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vikka Re: Alkoholowa studniowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 15:10 Dlaczego nie zapraszać?! mogą sie bawić(podkreslam:BAWIC)razem z uczniami,a nie ich kontrolować,bo studniówka to nie balik w podstawówce czy przedszkolu.Należy odgraniczyć zabawę od edukacji czyli na studniówce nauczyciel nie jest nauczycielem(dyrektorem,wychowa wcą..)tylko gościem:) A w tym wypadku chyba dyrekcja zapomniała o tym:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bormann Re: Alkoholowa studniowka IP: *.au.poznan.pl 25.01.05, 12:25 Mogą się bawić, ale jak widać na przytaczanym przykładzie chyba nie chcą. Wolą zajmować się tropieniem alkoholu i ściganiem swoich uczniów. To chyba nawyki z poprzedniej epoki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobromir Re: Alkoholowa studniowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 15:12 "liberalizm" i brak zasad w szkolach to najwieksze zlo w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly licealista Re: Alkoholowa studniowka IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 21.01.05, 16:32 Z jednej strony blad licealistow ze po poerwsze probowali pic na studniowca a po drugie ze jak sie juz zdecydowali to dali sie zlapac. Z drugiej strony dyrekcja jest tak samo winna jak uczniowie poniewaz dopuscili do takiej sytuacji. Albo niech uwaznie przygladaja sie co przynosza uczniowie albo niech w ogole nie robia zadnych ograniczen i bedzie spokoj. Konfidencka postawa dyrektorki tez jej chwaly nie przynosi. Odpowiedz Link Zgłoś
wernes Re: Alkoholowa studniowka 21.01.05, 18:12 I bardzo dobrze zrobila dyrekcja. Co w tym zlego ? Zaryzykowali i przegrali. Nie ma co sie nad nimi rozczulac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Re: Alkoholowa studniowka IP: *.icpnet.pl 21.01.05, 20:23 Moim zdaniem rada rodziców powinna złożyć doniesienie do prokuratury na dyrekcję szkoły za niedopilnowanie młodzieży podczas studniówki i niewłaściwe zabezpieczenie imprezy przed wniesieniem alkoholu. Dziwi mnie reakcja kuratora oświaty, który zdaje się stawać po stronie dyrekcji zamiast ją zawiesić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mj Re: Alkoholowa studniowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 00:00 Gość portalu: george napisał(a): > Moim zdaniem rada rodziców powinna złożyć doniesienie do prokuratury na dyrekcj > ę > szkoły za niedopilnowanie młodzieży podczas studniówki i niewłaściwe > zabezpieczenie imprezy przed wniesieniem alkoholu. Dziwi mnie reakcja kuratora > oświaty, który zdaje się stawać po stronie dyrekcji zamiast ją zawiesić george, Ty się chyba z choinki urwałeś! A co, nauczyciele mają być ochroniarzami i policjantami w jednej osobie??? A z resztą, nauczyciele są gośćmi na takich imprezach, a nie ich organizatorami (organizuje klasa z rodzicami, ewentualnie wychowawca). Nie zabieraj głosu, jak nie masz zielonego pojęcia o sprawie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Re: Alkoholowa studniowka IP: *.icpnet.pl 22.01.05, 14:32 Gość portalu: mj napisał(a): > A z resztą, nauczyciele są gośćmi na takich > imprezach, a nie ich organizatorami (organizuje klasa z rodzicami, ewentualnie > wychowawca). Ludzie! pamiętajcie, żeby nie zapraszać mj na imprezę, bo gdy wypijecie kielicha, to on/a ześle Wam na kark niebieskich z alkomatem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: Alkoholowa studniowka IP: *.icpnet.pl 22.01.05, 00:57 He he he. Panowie nauczyciele zdejmują majteczki uczennicom, żeby sprawdzić czy nie mają tam flaszeczki , a panie nauczycielki kontrolują uczniów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Alkoholowa studniowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 00:17 A ja uwazam, ze policja jak sie tam zjawila, to powinna przede wszystkim dac alkomat nauczycielom - bo to oni maja prawny zakaz spozywania alkoholu - sa w pracy! Uczniowe maja zakaz wydany przez szkole, a w tej sytuacji wydaje mi sie on drugorzedny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HeHe Re: Alkoholowa studniowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 03:59 Chyba cię nieźle pogieło!!!! Bardziej bezsensownej opinii nie widziałem. Mimo kontrowersyjności wypowiedzi traktowałem cię za stąpającego po ziemii forumowicza drH. Zarówno uczniowie jak i nauczyciele nie mają prawa pić i zakaz jest TAK SAMO ważny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Alkoholowa studniowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 23:09 Nie, nie jest tak samo wazny. Wazniejszy jest zakaz, ktorego zlamanie jest przestepstwem (picie alkoholu w pracy, zwlaszcza pedagogicznej), a zlamanie zakazu wewnetrznego tez jest zle. Pozostaje pytanie (bo w roznych szkolach roznie jest) czy studniowka jest tu szkolna impreza czy zewnetrzna? Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Alkoholowa studniowka 22.01.05, 10:00 Powiem krótko: miarą dorosłości jest to, że potrafi się przewidzieć i ponieść konsekwencje swojego postępowania. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Alkoholowa studniowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 00:23 Z jednej strony masz racje. Tu nie ma co dyskutowac czy uczniowie sa winni - zakaz byl, oni o tym wiedzieli. Nalezy dyskutowac nad samym zakazem i sposobem jego respektowania. Z tego co slyszalem, to tam byl absolutny porzadek. Nikt nie narozrabial - po prostu nauczyciele pod stolem zauwazyli kilka pustych butelek. Czyli chodzilo im jedynie o fakt - bo na podstawie zachowania uczniow nie potrafili ustalic ze ktos sie napil. Zreszta studniowke ma sie raz w zyciu. Nie oznacza to, ze trzeba sie spic - ja na swojej prawie nie pilem, bo mialem auto - ale jak ktos chce sie napic (po cichu, z kultura) - to nie moga choc raz do roku nauczyciele byc ludzmi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vikka DYREKCJA TEGO LO JEST BEZNADZIEJNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 14:47 po co robią szum wokół całej sprawy?! powinni to załatwić po cichu między sobą!! BEZSENS.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: DYREKCJA TEGO LO JEST BEZNADZIEJNA IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 22.01.05, 22:24 the_dzidka Ty lepiej idz do herbaciarni albo sprawdz ogumienie w rowerze. Co do tematu to dyrekcja szkoły zblaznila sie tylko. Nawet jesli wywala ich ze szkoly to szkola zrobi sobie anty reklame. Konfidencka postawa dyrektorki ma sie nijak do wychowywania licealistow w szkole. Dyrektorka powinna sama podac sie do dymisji zeby zakonczyc swoj niehlubny rozdzial w kartach historii tego liceum. Uwazam ze mimo iz uczniowie nie powinni pic na studniowce to wina za ta sytuacje powinno sie obarczyc osoby ktore pilnowaly porzadku (wychowawcy) i wlasnie dyrekcje. To co zrobila dyrektorka to umywanie rak od problemu a nie o to w tym chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HeHe Re: DYREKCJA TEGO LO JEST BEZNADZIEJNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 02:12 Boże co za pogląd??? Przede wszystkim trzeba zachować porządek w szkołach i sprawić że nauczyciel ma jakiś autorytet. Nie może być tak że uczniowie robią co im się podoba, mimo że znają reguły gry. Stanowczość dyrekcji i nauczycieli powinna być tu priorytetowa. Bez tego będziemy się dowiadywać o kolejnych koszach na głowach nauczycieli. Ciekawe vikka jak byś ty była nauczycielką i uczniowie pluliby ci w twarz też tak byś myślała. To co napisałaś nie rozwiązuje problemu tylko od niego ucieka. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vikka Re: DYREKCJA TEGO LO JEST BEZNADZIEJNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 05:14 wiadomo jak jest...na studniówkach jest alkohol(i piją nie tylko uczniowie)więc nie widzę powodu,dla którego ktokolwiek miałby robić z tego afere,nawet jeżeli paru delikwentów przeholowało:/ trzeba było PO CICHU załatwić sprawę,ewentualne kary,nagany itp-ok,ale bez rozgłosu!!tym bardziej,że studniówka to jedna z ostatnich imprez w LO i na sam koniec takie problemy:/ btw ja zawsze byłam grzeczną uczennicą:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: DYREKCJA TEGO LO JEST BEZNADZIEJNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 00:29 A Ty tez z 25LO? Swoja droga racja - nawet jak chcieli zrobic gnoj, to niech to zrobia sami. A wzywanie policji? Stali sie tylko posmiewiskiem. Ja wiem, ze swoje dziecko dam do marcinka - ale gdybym tej pewnosci nie mial to bym na pewno nie puscil dziecka do szkoly gdzie na imprezy przyjezdza policja z alkomatem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vikka Re: DYREKCJA TEGO LO JEST BEZNADZIEJNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 11:54 Gość portalu: dr huckenbush napisał(a): > A Ty tez z 25LO? a to do mnie???nie:)...ale grzeczna byłam od zawsze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HeHe Re: DYREKCJA TEGO LO JEST BEZNADZIEJNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 03:54 Sory na mojej studniówce nie było alkoholu, zarówno wśród nauczycieli jak i wśród uczniów! Jestem tego pewien bo szkoła jest mała... zresztą ostatnio o niej głośno w mediach. Bawiliśmy się dobrze do 4 rano. Część wyszła wcześniej i poszli pić na miasto. Wilk syty i owca cała.... Póki takie sprawy będzie się tuszować coraz bardziej rozbuchani uczniowie i stojący za nimi murem rodzice będą wskazywać szkołom co mają robić... Zapraszam do Eton, albo przykład rodziny królewskiej Wielkiej Brytani... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: DYREKCJA TEGO LO JEST BEZNADZIEJNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 23:12 Ale tu chodzi przede wszystkim o to, zeby znac umiar! Na mojej studniowce zdecydowana wiekszosc osob pila. Niektorzy nawet duzo. Ale mieli swiadomosc ze bawia sie w szkole i z NIKIM nie bylo problemow. I tez: wilk syty i owca cala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: DYREKCJA TEGO LO JEST BEZNADZIEJNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 00:26 Ale oni nie pluli na nauczycieli - nie widzisz tej roznicy? U mnie na studniowce duzo osob pilo - nawet bardzo duzo. Wlasciwie chodzilem do dosc imprezowej szkoly (Marcinek :-D). Ale to nie ma zadnego zwiazku z kultura i poszanowaniem nauczycieli - bo nikt nikomu kosza na glowe nie wkladal!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vikka Re: DYREKCJA TEGO LO JEST BEZNADZIEJNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 00:36 u mnie to samo...wesoło...nawet bardzo...hehehe:) nikt nie pospadał z krzeseł,więc myślę,ze w normie;) btw-co to za pomysł jechać samochodem?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: DYREKCJA TEGO LO JEST BEZNADZIEJNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 23:15 Tak wyszlo ;-) Obiecalem kolezance ze zawioze ja do domu. Ja z kolei mieszkalem w takim miejscu, ze nocny powrot jest masakryczny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vikka Re: DYREKCJA TEGO LO JEST BEZNADZIEJNA IP: *.icpnet.pl 25.01.05, 17:00 no tak:)panny są wygodne...wiem coś na ten temat:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logik Re: Alkoholowa studniowka IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 22.01.05, 22:39 impreza ludzi dorosłych, poza szkołą, nie powinna interesować innych dorosłych, bo to prywatna impreza. Z jakiego paragrafu i przepisu ludzie dorośli mają ponieść konsekwencje szampańskiej zabawy ? Jedynie policja mogłaby wkroczyć w razie naruszania prawa, ale zdaje się, że do tego nie doszło. Czy statut szkoły mówi coś o studniówce, czy mówi coś o paleniu lub piciu poza szkołą ? Helsinki się kłaniają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Alkoholowa studniowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 00:33 Ale to wszystko nie jest takie oczywiste jak myslisz. Bo studniowki czasem sa w szkole - to po pierwsze. Po drugie - jest to jakby szkolna impreza, wiec mozna zalozyc, ze obowiazuje statut szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt ALKOHOL I ALKOHOL?? 23.01.05, 01:10 1.Studniówka, jest z założenia imprezą bezalkoholową (przynajmniej dla uczniów). 2. Jak najstarsi ludzie pamietają, zawsze na studniówkach był alkohol. To był taki obrzed, tradycja studniówkowa. 3, I TU JEST PROBLEM: ILOŚĆ ALKOHOLU!!! Jeżeli pełnoletni w końcu uczeń wypije, przez noc tą przysłowiową "setkę", to nic złego się nie dzieje.On po protstu ma dobry humor. Ale jak taki obywatel wychla połówkę, to nic dobrego z tego byc nie może. Wszyscy wiemy, (z wyjątkiem młodocianych uczniów) że nauczyciele, aż takimi idiotami, nie są i doskonale wiedzą, że uczniowie na studniówce coś wypiją. TYLKO JEST PROBLEM, KIELISZEK, CZY WANNĘ. Wiadomo, też, że zawsze trafi sie jakiś palant, który przeholuje z ilością. I to jest miejsce dla kumpli. Delikwenta "dekuje się " gdzieś do wytrzeźwienia i nie pozwala mu na rozróbę. (tak było za moich czasów, jakies 30 lat temu) I WŁAŚNIE ILOŚĆ I BRAK ZGRANIA MŁODZIEŻY JEST TU PROBLEMEM. SZANOWNI UCZNIOWIE JESTEŚCIE "PALANTAMI", ŻE NIE POTARFILIŚCIE ZAPANOWAĆ NAD ILOŚCIA WÓDY I KOLEGAMI. DLA DOJRZAŁYCH MATURZYSTÓW TO WSTYD. Aha, a schlac można się w innym miejscu i innych okolicznościach. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Alkoholowa studniowka?? 24.01.05, 13:56 Co za pomysł? Przeciez to impreza szkolna, na lekcjach też piją? Inna sprawa to sposób załatwienia sprawy przez dyrekcję. Widać mały autorytet ma, skoro ktos się odważył nieprzejmować zakazem. Pamiętam żenującą scenę na balu maturalnym: nawalony szczyl wykrzykiwał do swojej niedawnej dyrektorki "teraz to ty mi możesz...", zażygane ubikacje, słaniające się "grzeczne uczennice". Jak spuszczeni z łańcucha. Poszedłem na inną imprezę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: larl Re: Alkoholowa studniowka?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 14:03 jak spuszczeni z łańcucha www.rubikkon.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zan Re: Alkoholowa studniowka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 12:18 powiem tak... miałam studniówkę 4 lata temu, nie było żadnego alkoholu.... naprawdę. Po prostu dyrekcja szkoły od zawsze była konsekwenta w przestrzeganiu regulaminu i mogliśmy to odczuć przez 4 lata nauki tam. Nikt nie zaryzykował picia. Jedynym ukłonem w stronę bawiących się była palarnia. Uważam, że wina jest po obu stronach. Niekonsekwencja nauczycieli versus chęć łamania wszelkich zakazów przez młodzież. Z drugiej strony przeraża mnie postępujący debilizm wśród młodzieży... brak jakiegokolwiek logicznego myślenia o konsekwencjach swoich czynów... A jak by się zachowali w przypadku ciężkiego zatrucia alkoholem gdyby ktoś z nich wylądował w szpitalu??? ALbo gdyby ktoś pod wpływem wsiadł do samochodu i zabił w wypadku kolegów??? To jest naprawdę przykre, że to jest nowe pokolenie Polaków, które będzie budowało rzeczywistość.... ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj Re: Alkoholowa studniowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 13:06 ja miałem studnióweczke w tym roku :0 i wszystko zależy od nauczycieli i szkoły . Przymykali oczy na to że pijemy ale cóż kazy kulturnie sie bawił nawet tancząc z nauczycielami ale może dlatego po nas nie było widac bo ammy starsze organizmy :) dużo zależy od charakteru człowieka ale przecież wiade jest od lat że studniówka to takie święto na którym trzeba wypić za maturę Odpowiedz Link Zgłoś
tavo dyrekcja przesadziła 01.02.05, 17:10 to jest glupota dorosli ludzie. pozatym moja dyrekcja stwierdzila ze lepiej jak bedziemy pic na studniowce niz chodzic gdzies za rog i pic. ale polska jest tak do tylu ze nie mysli nowoczesnie. naszczescie chodzilem do prywatnego LO i tam inaczej mysleli Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: dyrekcja przesadziła 01.02.05, 18:10 Tylko Ci się wydaje, że prywatne to lepsze. Są dobre państwowe i bywaja złe prywatne szkółki. Odpowiedz Link Zgłoś