Gość: maximus IP: 158.143.135.* 28.05.02, 22:39 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maximus Re: Atak na poznanskie forum IP: 158.143.135.* 28.05.02, 22:42 Widze, ze dzis ludzie z roznych stron Polski urzadzili sobie zmasowany atak na nasze forum. Apeluje do wszystkich, zeby ich po prostu olac i nie odpisywac na ich zaczepki. A jak odpisywac, to milo i kulturalnie. I nic nam nie zarzuca, a sami sie zblaznia. Nie znizajmy sie do ich poziomu. Nasze forum jest i bedzie porzadne i kulturalne, a jak im to przeszkadza, to juz ich sprawa. Pozdrawiam wszystkich Poznaniakow i ludzi z innych miast, ktorzy sa normalni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warschau Re: Atak na poznanskie forum IP: *.matrix.pl 29.05.02, 09:48 Gość portalu: maximus napisał(a): > Nasze forum jest i bedzie > porzadne i kulturalne, Z tym to trochę przesadziłeś...Porządne i kulturalne...hm, szczególnie w wydaniu Lechity, Loki, Jp2 i paru innych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darkg Re: Atak na poznanskie forum IP: 212.76.35.* 29.05.02, 10:44 Alez Warschau, jak ty nic nie rozumiesz. Przecierz w jednym z watkow napisano ze chamskie wypowiedzi m.in. Lechity pod adresem mieszkancow innych miast sa takim miejscowym kolorytem, pewnym bezposrednim wyrazeniem opinii. Nie jest przeciez w tym nic zlego i miesci sie w ogolnie przyjetych, a na pewno miejscowych, normach. Pzdr DarkG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warschau Re: Do darkq IP: *.matrix.pl 29.05.02, 10:50 Gość portalu: darkg napisał(a): > Alez Warschau, jak ty nic nie rozumiesz. Przecierz w jednym z watkow napisano > ze chamskie wypowiedzi m.in. Lechity pod adresem mieszkancow innych miast sa > takim miejscowym kolorytem, pewnym bezposrednim wyrazeniem opinii. Nie jest > przeciez w tym nic zlego i miesci sie w ogolnie przyjetych, a na pewno > miejscowych, normach. > Pzdr DarkG No tak...wyzwiska typu wszawska k...a itp, albo najeżdżanie na czyjąś rodzinę pisząc, ze czyjas matka to k...a, albo jak w przypadku Radosta, gdy zabraknie mu argumentacji notoryczne przyczepianie się (często w sposób wulgarny) do osoby np. mojej żony - to mieści się w ogólnie przyjetych normach? Jesli takie są poznańskie normy, to ja dziekuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darkg Re: Do darkq IP: 212.76.35.* 29.05.02, 10:58 Widzisz, człowiek na kazdym kroku uczy sie nowych rzeczy i norm ;-) A tak powaznie mowiac, nie jestem w stanie zrozumiec mentalnosci niektorych ludzi z tutejszego forum. Doszlo do tego ze zastanawiam sie czy moge pojechac do Poznania na jeden dzien (w celu pozwiedzania miasta). Bo jak moj samochod z rejestracja warszawska zobaczy taki Lechita, to jaka mam pewnosc go nie porysuje ? Pzdr DarkG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warschau Re: Do darkq IP: *.matrix.pl 29.05.02, 11:04 Gość portalu: darkg napisał(a): > Bo jak moj samochod z > rejestracja warszawska zobaczy taki Lechita, to jaka mam pewnosc go nie > porysuje ? :))) Ano własnie! > Pzdr DarkG Pozdrawiam również! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RURA Re: Do darkq IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.02, 13:14 Nie bój się, w Poznaniu jeździ mnóstwo aut na W-skich numerach i mają się dobrz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juraw Re: Atak na poznanskie forum IP: 193.150.166.* 29.05.02, 13:56 Gość portalu: darkg napisał(a): > Alez Warschau, jak ty nic nie rozumiesz. Przecierz w jednym z watkow napisano > ze chamskie wypowiedzi m.in. Lechity pod adresem mieszkancow innych miast sa > takim miejscowym kolorytem, pewnym bezposrednim wyrazeniem opinii. Nie jest > przeciez w tym nic zlego i miesci sie w ogolnie przyjetych, a na pewno > miejscowych, normach. > Pzdr DarkG :-)))))) niezłe...:-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juraw Re: Atak na poznanskie forum IP: *.de.deuba.com 29.05.02, 10:11 Gość portalu: maximus napisał(a): > Widze, ze dzis ludzie z roznych stron Polski urzadzili sobie zmasowany atak na > nasze forum. Apeluje do wszystkich, zeby ich po prostu olac i nie odpisywac na > ich zaczepki. A jak odpisywac, to milo i kulturalnie. I nic nam nie zarzuca, a > sami sie zblaznia. Nie znizajmy sie do ich poziomu. Nasze forum jest i bedzie > porzadne i kulturalne, a jak im to przeszkadza, to juz ich sprawa. > Pozdrawiam wszystkich Poznaniakow i ludzi z innych miast, ktorzy sa normalni. Szczerze Wam życzę, aby forum poznańskie było normalne. Co do nagonki, to jak się okazuje, odczuwacie na własnej skórze skutki swojej bronii...:-))) Forum poznańskie jak na razie jest wyjątkowo niekulturalne, ale niewykluczone, że wkrótce się to zmieni...jak nastąpi zmiana mentalności wśród niektórych poznańskich forumowiczów....:-)))) Prawda też jest taka, ze mieszkańcy innych regionów zauważają co kryje się pod poznańską powłoką...:-))) Również pozdrawiam normalnych Poznaniaków, bo przecież tacy istnieją...:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RURA Re: Atak na poznanskie forum IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.02, 10:21 Rzeczywiście, niektórzy forumowicze z innych miast zaciekle atakują Poznań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juraw Re: Atak na poznanskie forum IP: *.de.deuba.com 29.05.02, 14:10 Gość portalu: RURA napisał(a): > Rzeczywiście, niektórzy forumowicze z innych miast zaciekle atakują Poznań. Drogi Ruro, Ci "niedobrzi i niesprawiedliwi" forumowicze pościągali klapki z oczu i zaczęli dostrzegać rzeczywistość, a raczej zaczęli reagować na to co wyprawia część (niemała) poznańskich forumowiczów...:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maximus Re: Atak na poznanskie forum IP: *.demon.co.uk 29.05.02, 11:38 Jestem Poznaniakiem. Pojawiam sie na poznanskim forum juz od pewnego czasu. Sporadycznie jakies oszolomy nie szczedza jezyka i wyzwisk pod adresem innych miast. Zgadza sie. Ale to sa sporadyczne przypadki i nie odbiegaja w zaden sposob od tego co dzieje sie na forum warszawskim, wroclawskim, lodzkim itd... Dlatego nie rozumiem co jakies oszolomy jak marcin_, juraw i inni robia na NASZYM forum. Ktos was tu zapraszal? Pytal sie was o cos? Czy my przychodzimy na wasze forum i zaczynamy 'wojny' na slowa? A poza tym bedac Poznaniakami mamy czym sie szczycic i byc z czego dumni. Oczywiscie w zaden sposob nie ujmujac innym miasta. Dlatego tez apeluje to tych wszystkich 'przyjezdnych ' oszolomow: albo prowadzicie kulturalna dyskusje, ale stad spier... pozdrawiam Poznaniakow i wszystkich innych normalnych z innych miast. ps. dla wyjasnienia - nie jestem zadnym zagorzalym wrogiem innych polskich miast( wrecz przeciwnie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juraw Re: Atak na poznanskie forum IP: 193.150.166.* 29.05.02, 14:21 Gość portalu: maximus napisał(a): > Jestem Poznaniakiem. Pojawiam sie na poznanskim forum juz od pewnego czasu. > Sporadycznie jakies oszolomy nie szczedza jezyka i wyzwisk pod adresem innych > miast. Zgadza sie. Ale to sa sporadyczne przypadki i nie odbiegaja w zaden > sposob od tego co dzieje sie na forum warszawskim, wroclawskim, lodzkim itd... > Dlatego nie rozumiem co jakies oszolomy jak marcin_, juraw i inni robia na > NASZYM forum. Ktos was tu zapraszal? Pytal sie was o cos? Czy my przychodzimy > na wasze forum i zaczynamy 'wojny' na slowa? A poza tym bedac Poznaniakami > mamy czym sie szczycic i byc z czego dumni. Oczywiscie w zaden sposob nie > ujmujac innym miasta. > Dlatego tez apeluje to tych wszystkich 'przyjezdnych ' oszolomow: albo > prowadzicie kulturalna dyskusje, ale stad spier... > pozdrawiam Poznaniakow i wszystkich innych normalnych z innych miast. > ps. dla wyjasnienia - nie jestem zadnym zagorzalym wrogiem innych polskich > miast( wrecz przeciwnie) no comments...:-))) Oszołom, czerpiący satysfakcję z obrażania "niewinnych" poznańskich forumowiczów, którzy nie robią niczego złego, tylko deklarują swoją przynależność, czyli ja...:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))))))))))))) co za ubaw..:-))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maximus Re: Atak na poznanskie forum IP: *.demon.co.uk 29.05.02, 17:14 Gość portalu: juraw napisał(a): > Gość portalu: maximus napisał(a): > > > Jestem Poznaniakiem. Pojawiam sie na poznanskim forum juz od pewnego czasu > . > > Sporadycznie jakies oszolomy nie szczedza jezyka i wyzwisk pod adresem inn > ych > > miast. Zgadza sie. Ale to sa sporadyczne przypadki i nie odbiegaja w zaden > > > sposob od tego co dzieje sie na forum warszawskim, wroclawskim, lodzkim it > d... > > Dlatego nie rozumiem co jakies oszolomy jak marcin_, juraw i inni robia na > > > NASZYM forum. Ktos was tu zapraszal? Pytal sie was o cos? Czy my przychodz > imy > > na wasze forum i zaczynamy 'wojny' na slowa? A poza tym bedac Poznaniakami > > > mamy czym sie szczycic i byc z czego dumni. Oczywiscie w zaden sposob nie > > ujmujac innym miasta. > > Dlatego tez apeluje to tych wszystkich 'przyjezdnych ' oszolomow: albo > > prowadzicie kulturalna dyskusje, ale stad spier... > > pozdrawiam Poznaniakow i wszystkich innych normalnych z innych miast. > > ps. dla wyjasnienia - nie jestem zadnym zagorzalym wrogiem innych polskich > > > miast( wrecz przeciwnie) > > no comments...:-))) > Oszołom, czerpiący satysfakcję z obrażania "niewinnych" poznańskich forumowiczó > w, którzy nie robią niczego > złego, tylko deklarują swoją przynależność, czyli > ja...:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) > ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) > )))))))))))))))))))))))))))))) co za ubaw..:-))))))))))))))))))) czlowieku, co ty tutaj jeszcze robisz??? gdyby poznanskie forum rzeczywiscie bylo takie zle, to gdybys byl czlowiekiem normalnym, szanujacym sie i nie szukajacym zaczepki, to juz by cie tu nie bylo!!!!! coz wiec takiego przyciaga cie do nas? na twoim forum jest nudno? wyrzucili cie z niego za zle zachowanie? szukasz zaczepki? czy moze jak mam rozumiec- u nas jest zdecydowanie najciekawiej? w kazdym razie twoje zachowanie nie swiadczy o tobie nic dobrego. ja jeszcze nigdy nie wszedlem na 'obce' forum , zeby zaatakowac jakimis glupotami tamtajszych forumowiczow. ps. powiedzialem cie, ze oczekuje kulturalnej i rzeczowej dyskusji, a nie tego, co soba reprezentujesz. jesli nie potrafisz tego zrozumiec to zamilknij. ps2. powtarzam: nie jestem zapalonym propagatorem tego, ze Poznan jest super ekstra, a wszystko inne jest beeee. kilka dni w miesiacu spedzam zawsze w Warszawie, Krakowie i innych miastach i widze ich zalety i slabosci, ale nie wchodze na ich forum wykrzykujac rozne szczeniackie niedorzecznosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juraw Re: Atak na poznanskie forum IP: *.de.deuba.com 29.05.02, 17:27 Gość portalu: maximus napisał(a): > Gość portalu: juraw napisał(a): > > > Gość portalu: maximus napisał(a): > > > > > Jestem Poznaniakiem. Pojawiam sie na poznanskim forum juz od pewnego > czasu > > . > > > Sporadycznie jakies oszolomy nie szczedza jezyka i wyzwisk pod adrese > m inn > > ych > > > miast. Zgadza sie. Ale to sa sporadyczne przypadki i nie odbiegaja w > zaden > > > > > sposob od tego co dzieje sie na forum warszawskim, wroclawskim, lodzk > im it > > d... > > > Dlatego nie rozumiem co jakies oszolomy jak marcin_, juraw i inni rob > ia na > > > > > NASZYM forum. Ktos was tu zapraszal? Pytal sie was o cos? Czy my przy > chodz > > imy > > > na wasze forum i zaczynamy 'wojny' na slowa? A poza tym bedac Poznani > akami > > > > > mamy czym sie szczycic i byc z czego dumni. Oczywiscie w zaden sposob > nie > > > ujmujac innym miasta. > > > Dlatego tez apeluje to tych wszystkich 'przyjezdnych ' oszolomow: alb > o > > > prowadzicie kulturalna dyskusje, ale stad spier... > > > pozdrawiam Poznaniakow i wszystkich innych normalnych z innych miast. > > > ps. dla wyjasnienia - nie jestem zadnym zagorzalym wrogiem innych pol > skich > > > > > miast( wrecz przeciwnie) > > > > no comments...:-))) > > Oszołom, czerpiący satysfakcję z obrażania "niewinnych" poznańskich forumo > wiczó > > w, którzy nie robią niczego > > złego, tylko deklarują swoją przynależność, czyli > > ja...:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) > ))))) > > ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) > > )))))))))))))))))))))))))))))) co za ubaw..:-))))))))))))))))))) > > czlowieku, co ty tutaj jeszcze robisz??? > gdyby poznanskie forum rzeczywiscie bylo takie zle, to gdybys byl czlowiekiem > normalnym, szanujacym sie i nie szukajacym zaczepki, to juz by cie tu nie > bylo!!!!! > coz wiec takiego przyciaga cie do nas? na twoim forum jest nudno? wyrzucili cie > > z niego za zle zachowanie? szukasz zaczepki? czy moze jak mam rozumiec- u nas > jest zdecydowanie najciekawiej? > w kazdym razie twoje zachowanie nie swiadczy o tobie nic dobrego. ja jeszcze > nigdy nie wszedlem na 'obce' forum , zeby zaatakowac jakimis glupotami > tamtajszych forumowiczow. > ps. powiedzialem cie, ze oczekuje kulturalnej i rzeczowej dyskusji, a nie tego, > > co soba reprezentujesz. jesli nie potrafisz tego zrozumiec to zamilknij. > ps2. powtarzam: nie jestem zapalonym propagatorem tego, ze Poznan jest super > ekstra, a wszystko inne jest beeee. kilka dni w miesiacu spedzam zawsze w > Warszawie, Krakowie i innych miastach i widze ich zalety i slabosci, ale nie > wchodze na ich forum wykrzykujac rozne szczeniackie niedorzecznosci > Masz rację, dzięki Tobie otrząsnąłem się, za co bardzo Ci dziękuję...:-) Z takim gównem jak forum poznańskie nie chcę mieć nic wspólnego. Znikam............................................................. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Atak na poznanskie forum IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 29.05.02, 17:31 Gość portalu: juraw napisał(a): > Z takim gównem .. forum poznańskie nie chce mieć nic wspólnego. > Znikam............................................................. Dzięki Bogu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maximus Re: Atak na poznanskie forum IP: *.demon.co.uk 29.05.02, 17:52 No to pokazales teraz klase... twoja odpowiedz mnie 'zniszczyla'... poczulem sie 'taki malutki'... ty to nazywasz rzeczowa dyskusja? okazalo sie, ze jest ktos kto moze sie kulturalnie i rzeczowo wypowiedziec, a ty juz poskuliles ogon i uciekles... zal mi ciebie... szybko nie wracaj, nie chcemy cie. Czlowieku, moze powiesz tak naprawde o co ci chodzi? Pojawiasz sie z nikad (przeciez Lodz nie jest zbyt pieknym miastem- oprocz paru urokliwych, starych, odrestaurowanych fabryk), zaczynasz wykrzykiwac jakies bzdury i brednie i jeszcze masz czelnosc obrazac Nas mowiac, ze nie umiemy podjac dyskusji. Jestem gotow podjac z toba dyskusje, jesli jestes w stanie dyskutowac jak czlowiek. ps. Zrobil ci ktos krzywde, ze sie tak nadzierasz? ps2. Niegdy nie obrazam mieszkancow innych miast, mam wsrod nich wielu przyjaciol ( w tym jednego z najlepszych w Lodzi ), cenie wiele dokonan lodzian i ich filmowke. ps3. Oczekuje kulturalnej odpowiedzi, a nie plucia sie na wszystkie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darkg Re: Atak na poznanskie forum IP: 212.76.35.* 29.05.02, 20:17 Skoro oczekujesz kulturalnej odpowiedzi, to ja sproboje. Nie jestem mieszkancem Poznania, ale nigdy nie mialem nie przeciwko temu miastu i jego miaszkancom. Natomiast jak zaczalem czytac wypowiedzi niektorych Poznaniakow np. Lechity to zaczalem sie zastanawiac z kad w ludziach tyle nienawisci do innych ludzi ? I dlaczego ? Tylko dlatego ze mieszkaja w innym miejscu w Polsce. Ale co ciekawe, takie twierdzenia nie spoktykaja sie ze zdecydowana reakcja innych Poznaniakow, jedyne co mowicie to ze nalezy takiego delikwenta zrozumiec. Ale skoro niema zadnej reakcji, to czyzby takie zdanie o innych mieszkancach Polski, mieli wszyscy internauci z Poznania. Chwalicie sie ze macie najmniejsze bezrobocie w Polsce. To bardzo dobrze. Ale napiszcie tak szczerze, ilu z Was pracuje w tej znienawidzonej wszawce, warszawce itd, itp. Dlaczego tak najezdzacie, na mieszkancow Warszawy, ze was okradaja. Przeciez wy dokladnie robicie to samo. Podatek dochodowy z pracy w stolicy trafia do Poznania, a nie do Warszawy. Ale jak chcemy dofinansowania do metra, czy do ulic to zaraz podnosi sie larum, a przecierz Wy tez z tego korzystacie. Na pewno w wiekszym stopniu, niz Warszawiacy z Waszych zdobyczy. Co chwila mozna przeczytac, jacy to jestescie wspaniali, pracowici, itd, a reszta do jest banda nierobow mieszkajacych w Polsce F. Ale w zadnej z tych wypowiedzi nigdy nie znalazlem stwierdzenia ze jestescie uczciwi w interesach. Z czego to wynika ? Nawet P.B. stwierdzil ze najwiekszy odsetek przekretow gospodarczych jest z terenow Wielkopolski. Pamietam jak kilka miesiecy temu na forum Warszawskim, ktos popelnil watek 'Warszawa tylko dla Warszawiakow '. Co tam sie dzialo ;-) , malo nie powieszono delikwentki przez internet, ale na pewno dokladnie zmieszano z blotem. A ona tylko chciala rownosci w przyjmowaniu do pracy i zeby place nie byly zanizane przez 'przyjezdnych'. Ale kiedy powstal podobny w swojej wymowie watek na forum Poznanskim 'czy studenci z poza poznania zabieraja nam prace', to byly tylko jedna, czy dwie wypowiedzi ktore zdecydowanie potepialy taki poglad. A reszta skupila sie na gierkach slownych. Czyzby ta wiekszosc, tez byla tego samego zdania ? Tak ze uwazam, ze nie jestescie tacy wspaniali, na jakich sie malujecie, a czasami mala dawka samokrytycyzmu napewno by wam nie zaszkodzila. Pzdr DarkG. Odpowiedz Link Zgłoś
szamanek Re: Atak na poznanskie forum 29.05.02, 20:28 Moje zdanie na ten temat jest takie: wszędzie w Polsce są dresy-są profesorowie, są "robole"-są lekarze, są lekarze biorący i nie biorący, są politycy biorący i nieb... nie tu już bym przesadził. Alr takie są fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: Atak na poznanskie forum IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 29.05.02, 21:32 Gość portalu: darkg napisał(a): > Podatek dochodowy z pracy w > stolicy trafia do Poznania, a nie do Warszawy. Podatek dochodowy zewsząd trafia do stolicy - w gminach zostaje 27,6 % jego wartości, do powiatów i województw jakieś ułamki, rzędu kilku procent. Reszta jest dzielona w Warszawie przez pasożytniczą administrację centralną > Ale jak chcemy dofinansowania do > metra, czy do ulic to zaraz podnosi sie larum, a przecierz Wy tez z tego > korzystacie. Na pewno w wiekszym stopniu, niz Warszawiacy z Waszych zdobyczy. Zaręczam, że ja, podobnie jak pewno 99% poznaniaków, nigdy nie korzystałem z warszawskiego metra. A wy jak jedziecie do Niemiec to nie korzystacie z poznańskich ulic??? Przefruwacie nad Poznaniem??? > Pamietam jak kilka miesiecy temu na forum Warszawskim, ktos popelnil > watek 'Warszawa tylko dla Warszawiakow '. Co tam sie dzialo ;-) , malo nie > powieszono delikwentki przez internet, ale na pewno dokladnie zmieszano z > blotem. A ona tylko chciala rownosci w przyjmowaniu do pracy i zeby place nie > byly zanizane przez 'przyjezdnych'. Ale kiedy powstal podobny w swojej wymowie > watek na forum Poznanskim 'czy studenci z poza poznania zabieraja nam prace', > to byly tylko jedna, czy dwie wypowiedzi ktore zdecydowanie potepialy taki > poglad. A reszta skupila sie na gierkach slownych. Czyzby ta wiekszosc, tez > byla tego samego zdania ? Z tego co pamiętam nikt oprócz autora wątku nie poparł jego dość głupiego poglądu > Tak ze uwazam, ze nie jestescie tacy wspaniali, na jakich sie malujecie, a > czasami mala dawka samokrytycyzmu napewno by wam nie zaszkodzila. Nik nie jest doskonały, nawet my, ale mamy mieć prawo swoje zdanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darkg Re: Atak na poznanskie forum IP: 212.76.35.* 29.05.02, 22:10 Gość portalu: kukmajst napisał(a): > > Podatek dochodowy zewsząd trafia do stolicy - w gminach zostaje 27,6 % jego > wartości, do powiatów i województw jakieś ułamki, rzędu kilku procent. Reszta > jest dzielona w Warszawie przez pasożytniczą administrację centralną > Dokładnie o te 27,6 % mi chodzi, ktore trafia do Poznania, a nie do Warszawy, mimo ze w Warszawie zostaly wypracowane. Zauważ ze ta administracje tworza rowniez ludzie z Poznania. > > Zaręczam, że ja, podobnie jak pewno 99% poznaniaków, nigdy nie korzystałem z > warszawskiego metra. A wy jak jedziecie do Niemiec to nie korzystacie z > poznańskich ulic??? Przefruwacie nad Poznaniem??? > Nie bede sie z toba spieral czy to jest rzeczywiscie 99 % czy jednak mniej bo poprostu nie mam statystyk. Z tymi ulicami to juz chyba nie jest zupelnie tak (jak jade do Niemiec), bo wtedy poruszam sie drogami krajowymi, ktore sa finansowane z budzetu centralnego. > > Z tego co pamiętam nikt oprócz autora wątku nie poparł jego dość głupiego poglą > du Ale wez sobie przeczytaj wymiane zdan miedzy P.B. a spik'em. Wystarczy ze spik op..dolil 'narod', a P.B. juz przyczepil sie do 'spik'. > > > Tak ze uwazam, ze nie jestescie tacy wspaniali, na jakich sie malujecie, a > > > czasami mala dawka samokrytycyzmu napewno by wam nie zaszkodzila. > > Nik nie jest doskonały, nawet my, ale mamy mieć prawo swoje zdanie... Oczywiscie, ze kazdy powinien miec swoje zdanie i chyba to jest najwazniejsze. Tylko czy szowinizm jest ta najlepsza cecha ? Ale mam do Ciebie dwa pytania: dlaczego nie ustosunkowales sie do moich zarzutow o nienawisci do mieszkancow innych miast, czy nieuczciwosci w interesach ? Czy moze dlatego ze sa to dla Ciebie niewygodne tematy, wiec je przemilczales ? Pzdr DarkG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: Atak na poznanskie forum IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 29.05.02, 22:36 Gość portalu: darkg napisał(a): > Dokładnie o te 27,6 % mi chodzi, ktore trafia do Poznania, a nie do Warszawy, > mimo ze w Warszawie zostaly wypracowane. Zauważ ze ta administracje tworza > rowniez ludzie z Poznania. Ilu Poznaniaków pracuje w Warszawie? 0,1%??? Nie wiem, strzelam, ale podejrzewam, że nie więcej. Ich 27,6% podatku od dochodu wypracowanego w Warszawie idzie do Poznania? Owszem, tyle że w drugą stronę idzie 70% podatku 99,9% poznaniaków pracujących w Poznaniu i okolicach... > Nie bede sie z toba spieral czy to jest rzeczywiscie 99 % czy jednak mniej bo > poprostu nie mam statystyk. Z tymi ulicami to juz chyba nie jest zupelnie tak > (jak jade do Niemiec), bo wtedy poruszam sie drogami krajowymi, ktore sa > finansowane z budzetu centralnego. Taak??? Niestety, miejskie odcinki dróg krajowych (np. ul. Lechicką) utrzymuje głównie miasto (tak jest w Poznaniu, w Warszawie pewnie państwo) > Ale wez sobie przeczytaj wymiane zdan miedzy P.B. a spik'em. Wystarczy ze spik > op..dolil 'narod', a P.B. juz przyczepil sie do 'spik'. Generalnie dyskusja szybko zeszła głównie na niezrozumiałe dla mnie utarczki między uczelniami ekonomicznymi, z którymi nie mam nic wspólnego... > Oczywiscie, ze kazdy powinien miec swoje zdanie i chyba to jest najwazniejsze. > Tylko czy szowinizm jest ta najlepsza cecha ? Dla jednych szowinizm, dla innych patriotyzm lokalny... Tak jak dla jednych chamstwo kierowców na ulicach, dla innych agesywny, specyficzny styl jazdy po największym mieście w Polsce (jak twierdzi jeden z warszawiaków odwiedzających to forum)...Wszystko zależy od interpretacji... > dlaczego nie ustosunkowales sie do moich zarzutow o nienawisci do mieszkancow > innych miast, Do Warszawy raczej głeboka niechęć, a nie nienawiść, do innych miast brak miłości... > czy nieuczciwosci w interesach ? A tu nie wiem, nie obracam się w świecie wielkiej finansjery... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darkg Re: Atak na poznanskie forum IP: 212.76.35.* 30.05.02, 13:31 Gość portalu: kukmajst napisał(a): > Ilu Poznaniaków pracuje w Warszawie? 0,1%??? Nie wiem, strzelam, ale podejrzewa > m, > że nie więcej. Ich 27,6% podatku od dochodu wypracowanego w Warszawie idzie do > Poznania? Owszem, tyle że w drugą stronę idzie 70% podatku 99,9% poznaniaków > pracujących w Poznaniu i okolicach... Ale dokladnie to samo jest z mieszkancami Warszawy. Te ich 70% tez idzie do budzetu centralnego i chyba sie zgodzimy, ze te pieniadze sa malo efektywnie wykorzystane. > > Taak??? Niestety, miejskie odcinki dróg krajowych (np. ul. Lechicką) utrzymuje > głównie miasto (tak jest w Poznaniu, w Warszawie pewnie państwo) Chcesz sie licytowac. Nie ma sprawy. W Warszawie sa aleje Jerozolimskie. Jest to droga lokalna. Po zawaleniu sie jednego z wiaduktow generalna dyrekcja drog nie dolozyla sie nawet zlotowka do remontu, mimo ze codziennie to ulica przejezdzaja setki TIR'ow. Trasa i most Siekierkowski ktore beda stanowic taka namiastke obwodnicy sa w calosci finansowane z pieniedzy lokalnych. Wiec z laski swojej nie pisz ze w Wawie wszystko jest finansowane przez panstwo. > > Generalnie dyskusja szybko zeszła głównie na niezrozumiałe dla mnie utarczki > między uczelniami ekonomicznymi, z którymi nie mam nic wspólnego... No nie wiem co ma wspolnego z ekonomia stwierdzenie P.B. na wypowiedz 'spik'a cyt: "a może nie dałes rady i wykopali cię" > Dla jednych szowinizm, dla innych patriotyzm lokalny... Tak jak dla jednych > chamstwo kierowców na ulicach, dla innych agesywny, specyficzny styl jazdy po > największym mieście w Polsce (jak twierdzi jeden z warszawiaków odwiedzających > to > forum)...Wszystko zależy od interpretacji... Lokalny patriotyzm, to jest wtedy gdy mamy do wyboru rownozedny towar lokalny i obcy to wybieramy lokalny. I tutaj sie calkowicie zgadzam, ze powinno wybierac sie lokalny. Ale jezeli mamy towar lokalny zdecydowanie gorszy od obcego i jezeli ten obcy deskredytujemy tylko dlatego ze powstal w innym miejscu Polski to jest to juz zwykly szowinizm. I wlasnie z taka postawa spotkalem sie na forum poznanskim, czy tez w zyciu codziennym. Zeby odrazu wyjasnic, pod pojeciem towar mam na mysli firme, uslugi, itp. Piszesz o chamstwu na ulicach. A czy wiesz ile samochodow jezdzi z 'obcymi' rejestracjami. Recze ci ze jezdza oni w takim samym stopniu po chamsku jak samochody z rejestracjami 'miejscowymi'. > A tu nie wiem, nie obracam się w świecie wielkiej finansjery... No coz wystarczy poczytac gazety. Np. pan Gawronik, sprawa Elektromisu, Bank Staropolski. Nie chodzi mi o to zeby licytowac sie kto jest lepszy, czy gorszy. Tylko przyznajcie czasami obcemu czlowiekowi za jednak On moze miec racje w Waszych sprawach. Ze nie jestescie czyms wyjatkowym i wspanialym, a reszta spoleczenstwa w Polsce to jest plebs ktory co najwyzej powinien wam czyscici buty do polysku. Pzdr DarkG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: Atak na poznanskie forum IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 30.05.02, 14:04 Gość portalu: darkg napisał(a): > Ale dokladnie to samo jest z mieszkancami Warszawy. Te ich 70% tez idzie do > budzetu centralnego i chyba sie zgodzimy, ze te pieniadze sa malo efektywnie > wykorzystane. Ale przez kogo są mało efektywnie wykorzystywane? Przez poznaniaków??? Czy raczej warszawiaków (chodzi mi o ludzi pracujących i mieszkających w Warszawie, abstrahując od tego gdzie się urodzili)??? > Chcesz sie licytowac. Nie ma sprawy. W Warszawie sa aleje Jerozolimskie. Jest t > o > droga lokalna. Po zawaleniu sie jednego z wiaduktow generalna dyrekcja drog nie > > dolozyla sie nawet zlotowka do remontu, mimo ze codziennie to ulica przejezdzaj > a > setki TIR'ow. Trasa i most Siekierkowski ktore beda stanowic taka namiastke > obwodnicy sa w calosci finansowane z pieniedzy lokalnych. Wiec z laski swojej n > ie > pisz ze w Wawie wszystko jest finansowane przez panstwo. Nie jestem ekspertem od topografii Warszawy, ale wydaje mi się, że Aleje Jerozolimskie nie są drogą krajową... W Poznaniu wiadukt Obornicki na drodze krajowej nr 11 (krajowej!!!) buduje miasto. A ty się dziwisz, że dyrekcja dróg nie dokłada się do wiaduktu na drodze drugorzędnej... > Lokalny patriotyzm, to jest wtedy gdy mamy do wyboru rownozedny towar lokalny i > > obcy to wybieramy lokalny. I tutaj sie calkowicie zgadzam, ze powinno wybierac > > sie lokalny. Ale jezeli mamy towar lokalny zdecydowanie gorszy od obcego i jeze > li > ten obcy deskredytujemy tylko dlatego ze powstal w innym miejscu Polski to jest > > to juz zwykly szowinizm. I wlasnie z taka postawa spotkalem sie na forum > poznanskim, czy tez w zyciu codziennym. Zeby odrazu wyjasnic, pod pojeciem towa > r > mam na mysli firme, uslugi, itp. Jeżeli patriotyzm (nie wiem czy tylko lokalny czy narodowy także) wiążesz głownie z wybieraniem towarów, firm, usług, itp., to jest to niestety dość płytkie pojmowanie tego pojęcia... > Piszesz o chamstwu na ulicach. A czy wiesz ile samochodow jezdzi z 'obcymi' > rejestracjami. Recze ci ze jezdza oni w takim samym stopniu po chamsku jak > samochody z rejestracjami 'miejscowymi'. Może się uczą od miejscowych...:-)) Przyznaję, że osobiście nigdy nie jeździłem samochodem po Warszawie, ale opinie ludzi spoza Warszawy są dość jednoznaczne... > Nie chodzi mi o to zeby licytowac sie kto jest lepszy, czy gorszy. Tylko > przyznajcie czasami obcemu czlowiekowi za jednak On moze miec racje w Waszych > sprawach. No z tym bywa ciężko, bo trudno czasami przyznać rację komuś, kto siedząc na zewnątrz udaje, że wie wszystko lepiej od nas samych (nie chodzi tu akurat o ciebie). pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darkg Re: Atak na poznanskie forum IP: 212.76.35.* 30.05.02, 15:40 Gość portalu: kukmajst napisał(a): > > Ale przez kogo są mało efektywnie wykorzystywane? Przez poznaniaków??? Czy racz > ej > warszawiaków (chodzi mi o ludzi pracujących i mieszkających w Warszawie, > abstrahując od tego gdzie się urodzili)??? Nie wiem czy wiesz te 70% procent idzie do budzetu centralnego. I sa zle wykorzystane przez nasz kochany rzad, w ktorym to rzadzie nie zasiadaja tylko i wylacznie Warszawiacy. Ten rzad jest wybierany m.in. przez parlament w ktorym rownierz nie zasiadaja tylko i wylacznie Warszawiacy. Takze i Wy (a dokladnie wasi reprezentanci) jestescie odpowiedzialni za ta, jak sa wydawane pieniadze zarobione m.in. przez Warszawiakow. Chyba nie powiesz mi, ze skoro sejm zbiera sie w Warszawie to sklada sie z samych Warszawiakow ;-). Tak samo jak we wszelkiej masci urzedach centralnych istnieje tzw. kolesistwo, a nie w miare obiektywny profesjonalizm. > > Nie jestem ekspertem od topografii Warszawy, ale wydaje mi się, że Aleje > Jerozolimskie nie są drogą krajową... W Poznaniu wiadukt Obornicki na drodze > krajowej nr 11 (krajowej!!!) buduje miasto. A ty się dziwisz, że dyrekcja dróg > nie dokłada się do wiaduktu na drodze drugorzędnej... Nawiazalem do Al. Jerozolimskich, z tego wzgledu ze Ty wczesniej nawiazales do drogi lokalnej ktora jest wykorzystywana do ruchu krajowego. I jak bys przeczytal dokladniej to co napisalem, to zauwaz ze po tej ulicy jezdza TIR'y , a zgodzisz sie ze one raczej nie naleza do ruchu lokalnego. > > Jeżeli patriotyzm (nie wiem czy tylko lokalny czy narodowy także) wiążesz głown > ie > z wybieraniem towarów, firm, usług, itp., to jest to niestety dość płytkie > pojmowanie tego pojęcia... Podalem Ci tylko jako przyklad. Wyobraz sobie ze wiem o tym ze patriotyzm lokalny nie wiaze sie tylko z wybieraniem okreslonych towarow, ale chyba zgodzisz sie, ze ma to kapitalne znaczenie dla lokalnej spolecznosci ? > > Może się uczą od miejscowych...:-)) Przyznaję, że osobiście nigdy nie jeździłem > > samochodem po Warszawie, ale opinie ludzi spoza Warszawy są dość jednoznaczne.. > . Oczywiscie, jak zwykle wychodzi ze chamstwu winni sa ci Oni. A moze zachodzi w tym przypadku inne zjawisko. Ze skoro jestem w warszawce to moge robic co mi sie podoba. I tak beda winni Oni, a zawsze mozna napisac ze od nich sie nauczylem. A poza tym, jak ja jade do Poznania to musze sie przystosowac do miejscowych warunkow. I przyznam sie szczerze ze nie przyszloby mi do glowy, zeby krytykowac Wasz styl jazdy. To dlaczego tak ostro krytykujecie jak jazdzi sie w Warszawie ? Poza tym, niektorzy z poza Warszawy, twierdza ze w stolicy jezdzi sie lepiej, dlatego ze jest to jazda bardzo dynamiczna i zdecydowana, a na jednej zmianie swiatel przejezdza wiecej samochodow niz gdzie indziej. > > > Nie chodzi mi o to zeby licytowac sie kto jest lepszy, czy gorszy. Tylko > > przyznajcie czasami obcemu czlowiekowi za jednak On moze miec racje w Wasz > ych > > sprawach. > > No z tym bywa ciężko, bo trudno czasami przyznać rację komuś, kto siedząc na > zewnątrz udaje, że wie wszystko lepiej od nas samych (nie chodzi tu akurat o > ciebie). Ale ktos kto jest z boku i nie jest zaangazowany w cala sprawe, moze bez emocji, na chlodno z pewnego dystansu ocenic sytuacje. Co zgodzisz sie ze moze byc bardziej obiektywne (co oczywiscie nie znaczy ze musi byc dla Was lepsze) od Waszych opinii. I chyba nie powinno sie dyskredytowac takiego klienta i obrzucac blotem tylko dlatego ze jest 'obcy'. Czy nie warto z nim podyskutowac, tak jak my to teraz robimy. Od razu mowie (pisze) ze nie chodzi mi o zadymiarzy, ktorzy w rownym stopniu istnieja na 'waszym' jak innych forach. > > pzdr Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: Atak na poznanskie forum IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 30.05.02, 16:14 Gość portalu: darkg napisał(a): > Nie wiem czy wiesz te 70% procent idzie do budzetu centralnego. I sa zle > wykorzystane przez nasz kochany rzad, w ktorym to rzadzie nie zasiadaja tylko i > > wylacznie Warszawiacy. Ten rzad jest wybierany m.in. przez parlament w ktorym > rownierz nie zasiadaja tylko i wylacznie Warszawiacy. Takze i Wy (a dokladnie > wasi reprezentanci) jestescie odpowiedzialni za ta, jak sa wydawane pieniadze > zarobione m.in. przez Warszawiakow. > Chyba nie powiesz mi, ze skoro sejm zbiera sie w Warszawie to sklada sie z samy > ch > Warszawiakow ;-). Tak samo jak we wszelkiej masci urzedach centralnych istnieje > > tzw. kolesistwo, a nie w miare obiektywny profesjonalizm. Sejm jaki jest każdy widzi i za jego poziom (przyznajmy, niezbyt wysoki) odpowiada solidarnie całe polskie społeczeństwo. Natomiast jeśli chodzi o administrację centralną, i to niekoniecznie na najwyższym szczeblu Rady Ministrów, ale troszeczkę niżej, to podtrzymuję tezę, że przeważają tam warszawiacy > Nawiazalem do Al. Jerozolimskich, z tego wzgledu ze Ty wczesniej nawiazales do > > drogi lokalnej ktora jest wykorzystywana do ruchu krajowego. I jak bys przeczyt > al > dokladniej to co napisalem, to zauwaz ze po tej ulicy jezdza TIR'y , a zgodzisz > > sie ze one raczej nie naleza do ruchu lokalnego. Ja nie pisałem o drodze lokalnej wykorzystywanej do ruchu krajowego, tylko o drodze krajowej, wykorzystywanej do ruchu krajowego (a także międzynarodowego), UTRZYMYWANEJ przez władze lokalne. To różnica. Poza tym, jeżeli po ulicy jeżdżą TIR-y to nie oznacza to, że taką drogę musi od razu utrzymywać państwo (z mapy wynika, że Aleje Jerozolimskie to droga wojewódzka, tak na marginesie) > Podalem Ci tylko jako przyklad. Wyobraz sobie ze wiem o tym ze patriotyzm lokal > ny > nie wiaze sie tylko z wybieraniem okreslonych towarow, ale chyba zgodzisz sie, > ze > ma to kapitalne znaczenie dla lokalnej spolecznosci ? Może i całkiem spore, ale nie kapitalne... Są jeszcze tradycje, kultura, więzy rodzinne, duma z własnego regionu (miasta), przywiązanie do pewnych miejsc w mieście czy regionie i rzeczy tak prozaiczne jak np. kibicowanie określonemu klubowi sportowemu czy przywiązanie do ulubionego lokalnego piwa (przy piwie to coś więcej niż tylko kupowanie lokalnego towaru...:-))) Wiele rzeczy małych, ale istotnych... > dlatego ze jest to jazda bardzo dynamiczna i zdecydowana, Powtarzam, nie jeździłem po Warszawie więc nie wiem jak jest naprawdę. Podałem tylko przykład jak jedno zjawisko może być różnie oceniane. Dla jednych chamstwo, dla innych "jazda bardzo dynamiczna i zdecydowana", a przecież obie grupy obserwują to samo, obiektywnie istniejące, zjawisko. Tak samo jak np. niektóre wypowiedzi na forum są dla jednych chamstwem, szowinizmem, leczeniem kompleksów, itp., a dla innych wyrazem lokalnego i regionalnego patriotyzmu. > Ale ktos kto jest z boku i nie jest zaangazowany w cala sprawe, moze bez emocji > , > na chlodno z pewnego dystansu ocenic sytuacje. Co zgodzisz sie ze moze byc > bardziej obiektywne (co oczywiscie nie znaczy ze musi byc dla Was lepsze) od > Waszych opinii. Tak, ale kwesie przywiązania do własnego miasta i stosunku do innych miast są z natury rzeczy nieobiektywne... Obiektywny głos z zewnątrz ma sens w takich sprawach jak np. problemy komunikacyjne miasta, problem finansowania klubów sportowych przez miasto czy ogólnie pojęta polityka władz miejskich . Tyle, że z reguły w tym przypadku goście z zewnątrz mają niewiele do powiedzenia, co akurat nie jest dziwne, skoro nie znają lokalnej sytuacji. > I chyba nie powinno sie dyskredytowac takiego klienta i obrzuca > c > blotem tylko dlatego ze jest 'obcy'. Czy nie warto z nim podyskutowac, tak jak > my > to teraz robimy. Jest jeszcze kwestia czy "obcy" naprawdę dyskutuje czy rzuca mięchem i tekstami typu "chamy i prostaki" pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darkg Re: Atak na poznanskie forum IP: 212.76.35.* 03.06.02, 09:43 Gość portalu: kukmajst napisał(a): > Sejm jaki jest każdy widzi i za jego poziom (przyznajmy, niezbyt wysoki) > odpowiada solidarnie całe polskie społeczeństwo. Natomiast jeśli chodzi o > administrację centralną, i to niekoniecznie na najwyższym szczeblu Rady > Ministrów, ale troszeczkę niżej, to podtrzymuję tezę, że przeważają tam > warszawiacy Tak oczywiscie, zgadzam sie. Tam przewazaja Warszawiacy, ale chyba od sredniego nie mowiac juz o nizszym szczeblu nie zalezy rozdzial pieniedzy, a raczej samo wykonwstwo zalecen rzadu. No ale w sumie trudno sie dziwic, ze skoro ta aministracja juz jest w Warszawie to ze przewazaja w niej 'miejscowi', aczkolwiek coraz wyzszy odsetek zatrudnionych jest z poza stolicy. > > Ja nie pisałem o drodze lokalnej wykorzystywanej do ruchu krajowego, tylko o > drodze krajowej, wykorzystywanej do ruchu krajowego (a także międzynarodowego), > > UTRZYMYWANEJ przez władze lokalne. To różnica. Poza tym, jeżeli po ulicy jeżdżą > > TIR-y to nie oznacza to, że taką drogę musi od razu utrzymywać państwo (z mapy > wynika, że Aleje Jerozolimskie to droga wojewódzka, tak na marginesie) No tak w tym miejscu moza tylko stwierdzic ze zarowno Poznan jak i Warszawa co najmniej w rownym stopniu dokladaja do drog o znanczeniu krajowym z wlasnej kieszeni. Tak na marginesie, alejami Jerozolimskimi, prowadzony jest ruch tranzytowy wschod-zachod. > > > Może i całkiem spore, ale nie kapitalne... Są jeszcze tradycje, kultura, więzy > rodzinne, duma z własnego regionu (miasta), przywiązanie do pewnych miejsc w > mieście czy regionie i rzeczy tak prozaiczne jak np. kibicowanie określonemu > klubowi sportowemu czy przywiązanie do ulubionego lokalnego piwa (przy piwie to > > coś więcej niż tylko kupowanie lokalnego towaru...:-))) > Wiele rzeczy małych, ale istotnych... Sluchaj, ja naprawde, zupelnie nic a nic nie mam przeciwko tak pojmowanemu lokalnemu patriotyzmowi jak Ty to przedstawiasz. Uwazam ze kazdy kto jest naprawde zwiazany ze swoim regionem, powinien w ten sposob pojmowac lokalny patriotyzm. Ale wypowiedzi w rodzaju, ze Wy to jestescie najwspanialsi a reszta to jest jedna wielka banda nierobow, to jest poprostu szowinizm i megalomania. Opisze Ci po krotce dwa przyklady. 1. Jakis czas temu prezesem w naszaj firmie zostal czlowiek z poza Warszawy. Po okolo 3-4 miesiacach wypieprzyl firme informatyczna ktora nas obslugiwala, a zatrudnil inna ze swojego rodzinnego miasta. Na dodatek zaczely od tej firmy przychodzic smieszne faktury, np. za licencje na system operacyjny Linux. Poza tym byly dosyc duze zwolnienia w firmie i oczywiscie z jego miasta prawie nikt nie zostal zwolniony lub zostal przeniesiony do innego oddzialu. 2. Jakis czas temu, moja zona szukala pracy i poszla do jednej takiej firmy ogolnopolskej. I tam osoba ktora zajmowala sie rekrutacja w pewnym momencie powiedziala mojej zonie mniej wiecej cos takiego 'mimo ze w pelni Pani spelnia nasze kryteria, to i tak Pani nie zatrudnimy, bo Pani jest z Warszawy i tak znajdzie sobie inna prace, a na to miejsce przyjmiemy kogos innega spoza Warszawy'. Czy opisane przeze mnie sytuacje sa normalne ? Chyba nie zaleza one od prawa obowiazujacego w Polsce, tylko od mantalnosci ludzi. I jeszcze takie krotkie pytanie do Ciebie. Jak myslisz z jakiego miasta pochodzi prezes firmy i osoba ktora zajmowala sie rekrutacja ? > Powtarzam, nie jeździłem po Warszawie więc nie wiem jak jest naprawdę. Podałem > tylko przykład jak jedno zjawisko może być różnie oceniane. Dla jednych chamstw > o, > dla innych "jazda bardzo dynamiczna i zdecydowana", a przecież obie grupy > obserwują to samo, obiektywnie istniejące, zjawisko. Tak samo jak np. niektóre > wypowiedzi na forum są dla jednych chamstwem, szowinizmem, leczeniem kompleksów > , > itp., a dla innych wyrazem lokalnego i regionalnego patriotyzmu. Tak oczywiscie. Ale bardzo Cie prosze, nie pisz ze 'przyjezdni' nauczyli sie chamskiej jazdy od Warszawiakow, bo moge podac rownie absurdalny powod sytuacji na ulicach: Warszawiacy nauczyli sie chamskiego zachowania od coraz liczniejszych przyjezdnych. > > Tak, ale kwesie przywiązania do własnego miasta i stosunku do innych miast są z > > natury rzeczy nieobiektywne... Obiektywny głos z zewnątrz ma sens w takich > sprawach jak np. problemy komunikacyjne miasta, problem finansowania klubów > sportowych przez miasto czy ogólnie pojęta polityka władz miejskich . Tyle, że > z > reguły w tym przypadku goście z zewnątrz mają niewiele do powiedzenia, co akura > t > nie jest dziwne, skoro nie znają lokalnej sytuacji. Nie da sie ukryc ze tak jest ;-) Wystarczy spojrzec na chocby nasza wymiane zdan o tranzycie :-))) > > Jest jeszcze kwestia czy "obcy" naprawdę dyskutuje czy rzuca mięchem i tekstami > > typu "chamy i prostaki" > > pzdr Ale nie mowmy o patologii, bo i na forum warszawskie od czasu do czasu ktos wchodzi z tekstem w rodzaju 'Wszyscy Warszawiacy to chamy i buce'. Ale chamstwo nalezy nazwac chamstwem a nie twierdzic ze to jest tylko bezposrednie wyrazanie opinii. Jeszce jedna sprawa taka raczej ogolniejsza. Jakis czas temu powstal watek 'Gdzie przeniesc stolice Polski'. Wiesz ze nikt nie napisal zeby przeniesc stolice do jego miasta. A moze nalezaloby przeniesc ja do Poznania ? Pzdr DarkG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: Atak na poznanskie forum IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.06.02, 01:37 Gość portalu: darkg napisał(a): > Tak oczywiscie, zgadzam sie. Tam przewazaja Warszawiacy, ale chyba od sredniego > > nie mowiac juz o nizszym szczeblu nie zalezy rozdzial pieniedzy, a raczej samo > wykonwstwo zalecen rzadu. No ale w sumie trudno sie dziwic, ze skoro ta > aministracja juz jest w Warszawie to ze przewazaja w niej 'miejscowi', aczkolwi > ek > coraz wyzszy odsetek zatrudnionych jest z poza stolicy. Niestety, wydaje mi sie, ze sredni i niski szczebel administracji ma dosc duzy wplyw na to co mozna nazwac jakoscia rzadzenia... > Sluchaj, ja naprawde, zupelnie nic a nic nie mam przeciwko tak pojmowanemu > lokalnemu patriotyzmowi jak Ty to przedstawiasz. Uwazam ze kazdy kto jest > naprawde zwiazany ze swoim regionem, powinien w ten sposob pojmowac lokalny > patriotyzm. Ale wypowiedzi w rodzaju, ze Wy to jestescie najwspanialsi a reszta > > to jest jedna wielka banda nierobow, to jest poprostu szowinizm i megalomania. > Opisze Ci po krotce dwa przyklady. > 1. Jakis czas temu prezesem w naszaj firmie zostal czlowiek z poza Warszawy. Po > > okolo 3-4 miesiacach wypieprzyl firme informatyczna ktora nas obslugiwala, a > zatrudnil inna ze swojego rodzinnego miasta. Na dodatek zaczely od tej firmy > przychodzic smieszne faktury, np. za licencje na system operacyjny Linux. Poza > tym byly dosyc duze zwolnienia w firmie i oczywiscie z jego miasta prawie nikt > nie zostal zwolniony lub zostal przeniesiony do innego oddzialu. > 2. Jakis czas temu, moja zona szukala pracy i poszla do jednej takiej firmy > ogolnopolskej. I tam osoba ktora zajmowala sie rekrutacja w pewnym momencie > powiedziala mojej zonie mniej wiecej cos takiego 'mimo ze w pelni Pani spelnia > nasze kryteria, to i tak Pani nie zatrudnimy, bo Pani jest z Warszawy i tak > znajdzie sobie inna prace, a na to miejsce przyjmiemy kogos innega spoza > Warszawy'. > Czy opisane przeze mnie sytuacje sa normalne ? Chyba nie zaleza one od prawa > obowiazujacego w Polsce, tylko od mantalnosci ludzi. I jeszcze takie krotkie > pytanie do Ciebie. Jak myslisz z jakiego miasta pochodzi prezes firmy i osoba > ktora zajmowala sie rekrutacja ? Coz, nie mam pojecia o sytuacji na warszawskim rynku pracy i podejsciu do ludzi z Warszawy i spoza Warszawy. > Jeszce jedna sprawa taka raczej ogolniejsza. Jakis czas temu powstal watek 'Gdz > ie > przeniesc stolice Polski'. Wiesz ze nikt nie napisal zeby przeniesc stolice do > jego miasta. A moze nalezaloby przeniesc ja do Poznania ? Nie mozna przeniesc stolicy z jednego prostego powodu. Jedynym powodem istnienia i utrzymywania sie Warszawy jest to, ze jest ona stolica. Gdyby przeniesc stolice, Polsce przybyl kolejny problem. Co zrobic z 2,5-milionowa aglomeracja, ktora stracila racje bytu??? Troche moze przesadzam, ale wydaje mi sie, ze Warszawa pozbawiona funkcji administracyjnych mialaby powazne problemy... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radost Re: Atak na poznanskie forum IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.02, 00:24 Gość portalu: darkg napisał(a): > Skoro oczekujesz kulturalnej odpowiedzi, to ja sproboje. > Nie jestem mieszkancem Poznania, ale nigdy nie mialem nie przeciwko temu miastu > > i jego miaszkancom. Natomiast jak zaczalem czytac wypowiedzi niektorych > Poznaniakow np. Lechity to zaczalem sie zastanawiac z kad w ludziach tyle > nienawisci do innych ludzi ? I dlaczego ? Tylko dlatego ze mieszkaja w innym > miejscu w Polsce. Ale co ciekawe, takie twierdzenia nie spoktykaja sie ze > zdecydowana reakcja innych Poznaniakow, jedyne co mowicie to ze nalezy takiego > delikwenta zrozumiec. Ale skoro niema zadnej reakcji, to czyzby takie zdanie o > innych mieszkancach Polski, mieli wszyscy internauci z Poznania. > Chwalicie sie ze macie najmniejsze bezrobocie w Polsce. To bardzo dobrze. Ale > napiszcie tak szczerze, ilu z Was pracuje w tej znienawidzonej wszawce, > warszawce itd, itp. Dlaczego tak najezdzacie, na mieszkancow Warszawy, ze was > okradaja. Przeciez wy dokladnie robicie to samo. Podatek dochodowy z pracy w > stolicy trafia do Poznania, a nie do Warszawy. Ale jak chcemy dofinansowania do > > metra, czy do ulic to zaraz podnosi sie larum, a przecierz Wy tez z tego > korzystacie. Na pewno w wiekszym stopniu, niz Warszawiacy z Waszych zdobyczy. hahah ciekawe ze korzystam z metra(jesli idzie o doslowne odniesienie sie do Twoich slow). Niech W-wa przestanie zasysac firmy albo inaczej - przestancie pierdolic ze rozwoj Warszawy to zaslug glownie Was mieszkancow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darkg Re: Atak na poznanskie forum IP: 212.76.35.* 30.05.02, 11:44 > > hahah ciekawe ze korzystam z metra(jesli idzie o doslowne odniesienie sie do > Twoich slow). Radost, napisz gdzie dokladnie napisalem ze to Ty korzystasz z metra. Napisalem ze rownierz ludzie z Poznania moga korzystac i korzystaja z metra. >Niech W-wa przestanie zasysac firmy Powiedz, mi dlaczego pan Kulczyk przeniosl siedzibe swojej firmy do Warszawy. Zeby byc blizej zloba. Nie od dzisiaj wiadomo ze pan Kulczyk dziala na styku polityka - biznes. Ale zeby to zmienic, nalezy zminic prawo, ale zauwac ze to prawo tworza rownierz ludzie z Poznania. A jak bedzie moze kiedys normalnie, firmom bedzie zwisac czy siedzibe firmy beda mieli w Wawie, Wrocku, Poznaniu czy w Wachocku. > albo inaczej - przestancie > pierdolic ze rozwoj Warszawy to zaslug glownie Was mieszkancow. > Tak oczywiscie, ze rozwoj Warszawy, nie jest tylko zasluga Nas miszkancow. Ale powiedz, czy zasluga tylko Poznaniakow jest rozwoj Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radost Re: Atak na poznanskie forum IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.02, 16:13 Gość portalu: darkg napisał(a): > > > > > hahah ciekawe ze korzystam z metra(jesli idzie o doslowne odniesienie sie > do > > Twoich slow). > Radost, napisz gdzie dokladnie napisalem ze to Ty korzystasz z metra. Napisalem > > ze rownierz ludzie z Poznania moga korzystac i korzystaja z metra. > >Niech W-wa przestanie zasysac firmy > Powiedz, mi dlaczego pan Kulczyk przeniosl siedzibe swojej firmy do Warszawy. > Zeby byc blizej zloba. Nie od dzisiaj wiadomo ze pan Kulczyk dziala na styku > polityka - biznes. Ale zeby to zmienic, nalezy zminic prawo, ale zauwac ze to > prawo tworza rownierz ludzie z Poznania. A jak bedzie moze kiedys normalnie, > firmom bedzie zwisac czy siedzibe firmy beda mieli w Wawie, Wrocku, Poznaniu cz > y > w Wachocku. > > albo inaczej - przestancie > > pierdolic ze rozwoj Warszawy to zaslug glownie Was mieszkancow. > > > Tak oczywiscie, ze rozwoj Warszawy, nie jest tylko zasluga Nas miszkancow. > Ale powiedz, czy zasluga tylko Poznaniakow jest rozwoj Poznania. W duzej mierze tak! A rozwoj stolicy ktorym tak sie chelpicie to tylko wykorzystywanie pozycji(cenrale bankow , firm ,instytow, lotnikso i dlugo by mozna by wymienic...to sie nie nazywa przyciaganie inwestycji a spijanie smietanki z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darkg Re: Atak na poznanskie forum IP: 212.76.35.* 03.06.02, 10:05 Gość portalu: Radost napisał(a): > Gość portalu: darkg napisał(a): > > > Tak oczywiscie, ze rozwoj Warszawy, nie jest tylko zasluga Nas miszkancow. > > > Ale powiedz, czy zasluga tylko Poznaniakow jest rozwoj Poznania. > > W duzej mierze tak! A rozwoj stolicy ktorym tak sie chelpicie to tylko > wykorzystywanie pozycji(cenrale bankow , firm ,instytow, lotnikso i dlugo by > mozna by wymienic...to sie nie nazywa przyciaganie inwestycji a spijanie > smietanki z Polski. To dlaczego, poslowie z poza Warszawy nie zmieniaja prawa, a dodatkowo jeszcze wpieprzaja sie w ustruj Warszawy. A moze chcialbys zeby poslowie z Warszawy wpieprzali sie w ustruj Poznania? Wtedy dobiero mialbys urzywania, co? A w takiej sytuacji jak jest obecnie jest latwiej, bo zawsze mozna napisac ze wszystkiemu sa winni 'oni'. Poza tym mozna wysnuc kilka pieknych megalmanskich tez ze na ziemi wielkopolskiej zyje narod ktory jest rodzynkiem na skale swiatowa, tylko wszawka spija Wam cala smietanke, a cala reszta Polski to jest bardziej podobna do dzikiej azji niz do cywilizowanego narodu z Wielkopolski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin_ Re: daj spokoj Darek IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 14.10.02, 22:15 Omijaj raczej to forum jesli masz ochote rozmawiac o Polsce "inaczej" tu sie nie da, tez kiedys probowalem, konczy sie tak samo, specyfika tego miejsca jest taka ze przewage na tym forum maja osoby z potrzeba udowodnienia kto tu jest najlepszy i wczesniej czy pozniej zawsze bierze to gore w rozmowie,. Wpadnij do Lodzi bo rozumiem ze jestes z wawy, teraz jest tam klimat do takich rozmow. pozdrowy dla Poznaniakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nutter Re: daj spokoj Darek IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 15.10.02, 02:41 Witam!!! Zgadzam sie z darkg, jako rodowity Poznaniak stwierdzam, ze Poznanacy sa zadufani w sobie, bezkrytyczni wobec siebie, mysla ze sa lepsi od innych i jeszcze wiele mozna by wymieniac. Ale nie w tym rzecz przeciez, tylko trzeba sie brac do roboty. Jesli dajmy na to Wroclaw jest w czyms lepszy od Poznania, to nie trzeba zazdroscic tylko sie od nich uczyc, w delegacje i podpatrywac jak to na wroclawskim podworku funkcjonuje, a potem przenoscic to na grunt poznanski i na odwrot. Pzdr Nutter. P.S. Jak cos wymysle to napisze. Narazie ide spac :))) Odpowiedz Link Zgłoś
synergie Byc Prawdziwym Poznaniakiem... 15.10.02, 20:29 Radost napisal: albo inaczej - przestancie pierdolic ze rozwoj Warszawy to zaslug glownie Was mieszkancow.A rozwoj stolicy ktorym tak sie chelpicie to tylko wykorzystywanie pozycji(cenrale bankow , firm ,instytow, lotnikso i dlugo by mozna by wymienic...to sie nie nazywa przyciaganie inwestycji a spijanie smietanki z Polski. emocjonalnie: Radost, jestes wybitnie glupi. rzeczowo: Najlatwiej wszytsko zwalic na warszawke. Nie ma pieniedzy - bo warszawka zabrala. Nie ma pracy - bo warszawka zabrala. Nie ma inwestycji - warszawka zabrala. I co? I nic. Siasc i plakac. Jak slysze takie teksty, to mnie wcale nie dziwi, ze z Poznania uciekaja firmy. Byc moze przez takich "fachowcow" od wyladowywania swojej frustracji. Uciekl WBK, Wprost. A dlaczego? Bo spoczelismy na laurach i juz nam sie zaczelo wydawac, ze tacy jestesmy madrzy i wspaniali. Wiec zamiast narzekac i wylewac frustracje pora zakasac rekawy i wziac sie do roboty !!! Poza tym korupcja i uklady w Poznaniu przekraczaja, jak mysle, wyobrazenia co niektorych. I wiem to z wlasnego doswiadczenia. A jak komus sie wydaje, ze Legia jest mistrzem Polski, bo jest z Warszawy, zapraszam na kolejorza. Ja bylem i wiem, dlaczego nie bedzie nim w najblizszym czasie Lech. NIESTETY !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warschau Re: Byc Prawdziwym Poznaniakiem... IP: 193.0.236.* 17.10.02, 10:37 synergie napisał: > rzeczowo: > Najlatwiej wszytsko zwalic na warszawke. Nie ma pieniedzy - bo warszawka > zabrala. Nie ma pracy - bo warszawka zabrala. Nie ma inwestycji - warszawka > zabrala. I co? I nic. Siasc i plakac. Jak slysze takie teksty, to mnie wcale > nie dziwi, ze z Poznania uciekaja firmy. Byc moze przez takich "fachowcow" od > wyladowywania swojej frustracji. Uciekl WBK, Wprost. A dlaczego? Bo spoczelismy > > na laurach i juz nam sie zaczelo wydawac, ze tacy jestesmy madrzy i wspaniali. > Wiec zamiast narzekac i wylewac frustracje pora zakasac rekawy i wziac sie do > roboty !!! Poza tym korupcja i uklady w Poznaniu przekraczaja, jak mysle, > wyobrazenia co niektorych. I wiem to z wlasnego doswiadczenia. > > A jak komus sie wydaje, ze Legia jest mistrzem Polski, bo jest z Warszawy, > zapraszam na kolejorza. Ja bylem i wiem, dlaczego nie bedzie nim w najblizszym > czasie Lech. NIESTETY !!! Aż uwierzyć nie mogę, ze słowa te i w poprzednim poscie padły z ust Poznaniaków (tak, napiszę z wielkiej litery bo na to zasługują)...Z takimi ludźmi mozna normalnie porozmawiac...Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś