Dodaj do ulubionych

Jest projekt przedłużenia "Pestki"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 22:36
normalnie piękny pomysł tylko chyba nie do zrealizowania przez to miasto a
szczególnie przez naszych Panów Przezydentów bo jakich to projektów juz oni
nie przedstawiali
Obserwuj wątek
    • sierus Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" 01.02.05, 22:53
      Tak, pozostaje tylko miec nadzieje, ze jakos uda sie
      zlapac wiatr w zagle i moze nie wyniesie nas znowu
      na mielizne ;)

...a PeSTka do Dworca Glownego to rzeczywiscie bardzo stary
      pomysl i cala nadzieja w tym, ze uda sie to zrealizowac, bo
      w obecnej postaci mamy do czynienia z pol-srodkami.
    • Gość: Janusz Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" IP: *.icpnet.pl 01.02.05, 23:50
      "Najnowsza koncepcja dłuższej "Pestki" to dzieło firmy Siemens, która
      nieodpłatnie przygotowała kilka wariantów trasy."

Widac, ze dobra (bo bezplatna) niemiecka robota. Na naszych projektantow i
      planistow nie ma co liczyc!!!
      • Gość: bio Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 10:06
        Skoro to "bezpłatne" (bo za te tramwaje Siemensa chyba zapłaciliśmy i pewnie
        kupimy następne) to może za zaoszczędzone pieniądze dodać jeszcze piąty
        przystanek, każdy wyłożyć marmurami i złotem (a co to, Poznań gorszy niż jakaś
        tam Moskwa), do ruchomych schodów dodać po 4 windy, dobudować podziemne galerie
        handlowe, zatrudnić na stałe hostessy rozdające na przystankach cukierki itd.,
        a całą budowę przesunąć na rok 3784, żeby mieć czas na zdobycie funduszy (do
        tej pory powinno powstać jeszcze kilka unii szczodrze obdarowujących kasą. Nie
        lepiej za mniejsze pieniądze i trochę szybciej zbudować cokolwiek, żeby
        odblokować absurdalne korki tramwajowe na Roosevelta?!
      • Gość: arh_piotr Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 16:52
        raczej nie mozna liczyc na nasze władze!!!!
    • pan.nikt stary projekt 02.02.05, 00:23
      Już kiedyś wspominałem, że w latach 70-tych XX wieku, był projekt doprowadzenia
      szybkiego tramwaju do dworca PKP. Pamiętam, bo Szybki Tramwaj był "konikiem"
      jednego z naszych prodziekanów na WBM i chyba o ile pamiętam radnego
      miejskiego. Na którymś wykładzie opisywał nam plan Szybkiego tramwaju od Dworca
      PKP na Piątkowo.
      Zresztą co jakiś czas wracał do tematu, szczególnie po przerwaniu prac w wyniku
      blokady kasy z funduszy centralnych (pamiętajmy, to były czasy centralizmu).
      Blokada nastąpiła po tym, jak którys z redaktorów napisał o POZNAŃSKIM METRZE.
      Inne gazety to podchwyciły i nazwa dotarła do centrali. W "warszawce" nie mogli
      ścierpieć "W POZNANIU METRO, A U NAS NIE??" i założyli blokadę środków.
      I tak Szybki trawaj stanął na wiele lat.
      • sierus Re: stary projekt 02.02.05, 01:49
        Tego jeszcze nie slyszalem... :D
        Ale faktycznie, nawet drobna wzmianka,
        zart, mogl poddenerwowac 'centrale'.

A cos wiecej mozesz napisac o tym rektorze
        i koncepcji na "poznanskie metro"?

Swoja droga bardzo mnie zastanawia co sie
        dzieje z projektem japonskiej Fujibany z
        centrum na Ławice... Ten projekt wracal co
        jakis czas niczym bumerang. W zasadzie Japonczycy
        mieli wylozyc wiekoszc funduszy... Co sie z tym stalo?

Nie chce szerzyc tu jakiegos czarnowidztwa ale otwarcie centrum
        handlowego na Marcelinie, moze zabic komunikacje
        na Bukowskiej, ulice ktora chyba powinno sie... No
        wlasnie, co zrobic z ta ulica?
        • pan.nikt Re: stary projekt 02.02.05, 01:55
          To nie był rektor tylko prodziekan. Wtedy docent, dziś emerytowany prof. dr
          hab. inż. Kazimierz Wieczorowski.

Napisałem co zapamiętałem. Ja byłem tylko dalekim, postronnym obserwatorem
          wydarzeń.
          • sierus Re: stary projekt 02.02.05, 02:18
            Uznajmy kwestie "rektora" jako drobne przejezycznie a raczej "przepisanie" :)

Moze ja jestem jakis niespokojny ale wlasnie znalazlem informacje
            z lipca 2004 o budowie Fujibany w Poznaniu. Z tekstu wynika, ze
            jakies umowy mialy byc podpisane w listopadzie 2004... I co? Moze
            ktos cos wie?

Link: www.rynek-kolejowy.pl/news04/0407/0407_018.htm (7/2004)
            • pan.nikt Re: stary projekt 02.02.05, 02:26
              Ja nie czepiałem się rektora, tylko wyjaśniłem. Zresztą nie wiem, czy profesor
              nie był później jakims prorektorem. Wszystko jest możliwe. To były projekty z
              lat 70-tych
              .
            • pan.nikt Re: stary projekt 02.02.05, 02:27
              Przeczytałem. Jakoś cicho było, więc chyba padło.
            • Gość: KT4D Re: stary projekt IP: *.iu-bremen.de 02.02.05, 11:17
              To byla jedna wielka bujda - koszt takiej inwestycji bylby olbrzymi i, skoro to
              by byla inwestycja komercyjna, to i ceny biletow musialyby byc odpowiednie. Ja
              bym sie szczerze mowiac nie pisal na przejazdzke z Lawicy do Centrum za 20zl (bo
              tyle mniej-wiecej by to kosztowalo...). Poza tym pewnie Japonczycy doszli do
              wniosku, ze Lawica nie wygeneruje tylu pasazerow, a takze miasto i prywatni
              wlasciciele gruntow, na ktorych miala ta kolejka powstac, postawi im tyle klod
              pod nogami, ze mogliby sie pocalowac...
      • Gość: LMB myślałem że opowieści o zawiści warszawiaków to ta IP: *.icpnet.pl 05.02.05, 10:53
        > Blokada nastąpiła po tym, jak którys z redaktorów napisał o POZNAŃSKIM METRZE.
        > Inne gazety to podchwyciły i nazwa dotarła do centrali. W "warszawce" nie mogli
        >
        > ścierpieć "W POZNANIU METRO, A U NAS NIE??" i założyli blokadę środków.
        > I tak Szybki trawaj stanął na wiele lat.

Ale jaja, myślałem że opowieści o zawiści warszawiaków to takie yeti, wszyscy
        mówią, nikt nie widział. Teraz widzę na własne oczy.

Szkoda, bo mam znajomego w Warszawie, który jest normalnym człowiekiem. Aż się
        wręcz zastanawiam że go jeszcze tam nie zlinczowali za normalne nastawienie do
        życia ;)
    • mankut400 Szastanie forsą! 02.02.05, 07:21
      Powrót do koncepcji PESTKI jadącej "dołem" do Dworca Głównego jest jak
      najbardziej sensowny i oby się zmaterializował jak najszybciej.
      Ale układ przystanków to tytułowe _szastanie forsą_ - być może dlatego, że
      wirtualną.
      Mają być przystanki "Most Teatralny" i "Kaponiera".
      A ja się pytam: po cholerę "Most Teatralny" ??? Na północ od mostu i tak nie ma
      miejsca na przystanek (mur oporowy od strony ulicy).
      Nie lepiej więc zrobić jeden przystanek pomiędzy Kaponierą, a Teatralką?
      Wysiadasz z tramwaju, chcesz iść na Kaponierę - idziesz do przodu. Chcesz iść
      na Teatralkę - idziesz do tyłu. Do przejścia odcinek nie dłuższy niż peron
      metra. Dotychczasowy sukces PST to rezultat bardzo KRÓTKIEGO czasu przejazdu,
      rekompensującego trud dojścia na przystanek!
      • Gość: LMB Re: Szastanie forsą! IP: *.icpnet.pl 05.02.05, 11:12
        > Nie lepiej więc zrobić jeden przystanek pomiędzy Kaponierą, a Teatralką?
        > Wysiadasz z tramwaju, chcesz iść na Kaponierę - idziesz do przodu. Chcesz iść
        > na Teatralkę - idziesz do tyłu. Do przejścia odcinek nie dłuższy niż peron
        > metra.

Trochę więcej, czyli dużo. Ale gerenalnie masz rację - odległość byłaby nieco
        mniejsza, bo schody ruchome mają ok. 45 stopni nachylenia, a tam jest dość głęboko.

> Dotychczasowy sukces PST to rezultat bardzo KRÓTKIEGO czasu przejazdu,
        > rekompensującego trud dojścia na przystanek!

Czyli mniej przystanków - krótszy dojazd.
        • Gość: Włodek z Grunwaldu słuszna uwaga! IP: 213.238.96.* 10.02.05, 15:12
    • lowca.masek Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" 02.02.05, 07:46
      "Mogłaby jeździć 14, 12 i jakaś trzecia linia" No kurczę, czy to ciągłe
      myślenie o dodawaniu nowych numerków to jakaś choroba?
      • ex3704 Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" 02.02.05, 08:00
        > "Mogłaby jeździć 14, 12 i jakaś trzecia linia" No kurczę, czy to ciągłe
        > myślenie o dodawaniu nowych numerków to jakaś choroba?

Chyba tak. Ten cytat to poklosie dawnej wersji maximum - z trojkatem na
        wysokosci knajpy Jedrus i tunelem pod Grunwaldzka do wysokosci Matejki - wtedy
        trzecia linia bylaby 15. Ale juz wiadomo, ze realizowana ma byc koncepcja
        Szylinga, wiec trzecia linia odpada. 12 i 14 do Zachodniego, 15 i 16 na gore na
        MT i styknie :) A koncepcja jednej stacji podziemnej miedzy Kaponiera a MT jak
        najbardziej sluszna - kolejna powinien byc juz dworzec - nie wiem gdzie tam
        niby chcieli wcisnac 3 przystanki...
    • Gość: RK ZNOWU SIEMENS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 08:00
      PO AKCJI Z WADLIWYMI AKUMULATORAMI DLA PARKOMETRÓW(CIEKAWE JAK TO SIE
      SKOŃCZYŁO?) I TRAMWAJAMI COMBINO SIEMENS ZNÓW COS BĘDZIE WYKONYWAŁ DLA M.
      POZNANIA?
      • ex3704 Re: ZNOWU SIEMENS 02.02.05, 08:07
        1. Wyprowadz sie.
        2. Juz wykonal, rowno z tramwajami (ten projekt swoje latka juz ma).
        3. Samo wykonawstwo robot na pewno nie bedzie powierzone Siemensowi.
        4. Jaki masz telefon?
        • Gość: RK Re: ZNOWU SIEMENS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 08:14
          PRACUJESZ W SIEMENSIE, CZY MASZ TE ZTELEFON SIEMENS?
          • ex3704 Re: ZNOWU SIEMENS 02.02.05, 08:39
            > PRACUJESZ W SIEMENSIE,

Czasem mi sie zdarza.

> CZY MASZ TE ZTELEFON SIEMENS?

Tez nie mam.

PS. Wylacz Caps :P
            • Gość: RK Re: ZNOWU SIEMENS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 08:56
              Caps miałem włączony z premedytacją.
              Jezeli pracujesz w Siemensie to może odpowiesz na pytanie, co sie dzieje z
              akumulatorami w parkometrach?
              Mieszkam w Poznaniu i tu płacę podatki, opłaty parkingowe zresztą też. Dlaczego
              mam dopłacac do niedoróbek wielkiej i "solidnej" germańskiej firmy?
              MAM DOSYĆ SIEMENSA W POZNANIU.
              PS. TY TEŻ MOŻESZ SIĘ WYPROWADZIĆ- NAJLEPIEJ DO SIEMENSA DO NIEMIEC, może
              znajda Ci jakąś robotę przy sprzątaniu.
              • ex3704 Re: ZNOWU SIEMENS 02.02.05, 09:02
                > Caps miałem włączony z premedytacją.

Tak myslalem. Boski jestes.

> Jezeli pracujesz w Siemensie to może odpowiesz na pytanie, co sie dzieje z
                > akumulatorami w parkometrach?

Powiedzialem, ze czasem pracuje w Siemensie. Ale do parkomatu niestety sie nie
                mieszcze :->

> PS. TY TEŻ MOŻESZ SIĘ WYPROWADZIĆ- NAJLEPIEJ DO SIEMENSA DO NIEMIEC, może
                > znajda Ci jakąś robotę przy sprzątaniu.

Masz jakis kompleks?
                • Gość: RK Re: ZNOWU SIEMENS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 09:07
                  CZEŚĆ SIEMENSIK NIECHCE MI SIĘ Z TOBĄ GADAĆ.
                  MUSZE ZAROBIĆ TROCHĘ GROSZA, ŻEBY MIEĆ NA PARKOMETRY I INNE FELERNE POMYSŁY
                  TWOJEGO SPORADYCZNEGO PRACODAWCY.

• ex3704 Re: ZNOWU SIEMENS 02.02.05, 09:11
                    "Pomyliles nocne niebo z gwiazdami odbitymi na powierzchni stawu". Odblokuj
                    Caps, bywaj w zdrowiu i plac grzecznie za parkometry ora bilety w Combino ;-P
              • Gość: LMB Re: ZNOWU SIEMENS IP: *.icpnet.pl 05.02.05, 10:25
                > Jezeli pracujesz w Siemensie to może odpowiesz na pytanie, co sie dzieje z
                > akumulatorami w parkometrach?

Starczają na krócej niż powinny? Czyli KC wystarczy (kodeks cywilny) - umowa nie
                spełniona. Jeśli tak jest.

> MAM DOSYĆ SIEMENSA W POZNANIU.

To zaproś rodzinę Bombardierów, będziesz miał podobne cyrki.

> PS. TY TEŻ MOŻESZ SIĘ WYPROWADZIĆ- NAJLEPIEJ DO SIEMENSA DO NIEMIEC, może
                > znajda Ci jakąś robotę przy sprzątaniu.

Jak już to do Chin, tam pewnie robią. Np. Bombardier nie robi tramwajów w
                Quebeku, a we Wrocławiu.
            • yashoo Re: ZNOWU SIEMENS 02.02.05, 11:27
              (...) PRACUJESZ W SIEMENSIE,

(...) Czasem mi sie zdarza.

:-D
              Ja tam wole pracować w GT8 :-P
              • ex3704 Re: ZNOWU SIEMENS 02.02.05, 11:47
                Ja tez :) W koncu to rowniez w pewnej czesci Siemensy.
            • mantis77 Re: ZNOWU SIEMENS 02.02.05, 15:43
              Czasem Ci się zdarza pracować w Siemensie? Czyżbym wyczuwał motorniczego
              Combino?

Jeśli tak to proszę podjeżdżać bliżej krawężników żeby można było łatwiej
              wsiąść.
              :-).......
              ............
              ..............
              ..... żartowałem oczywiście ;-)
    • Gość: pan Henryk Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 09:13
      I tym samym wizja p. Pełeszuka o dworcu doczołowym wyląduje tam, gdzie jej
      miejsce - w koszu na śmieci.
      • ex3704 Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" 02.02.05, 09:17
        Pan Peleszuk chcial zaistniec i to zrobil. Doskonale od poczatku wiedzial, ze
        to co proponuje to stek bdzur.
      • Gość: bio Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 10:00
        "...w koszu na śmieci."
        I całe szczęście...
    • Gość: Kuba Bzdura - usprawnić sygnalizację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 10:00
      Bez sprawnej sygnalizacji nic nie pojedzie szybko. To samo jest z mostem Rocha.
      Ciągnie tam się linię za grube miliony zamiast usprawnić komunikację na
      skrzyżowaniach - czyli priorytety dla tramwajów. Koszt będzie wielkoktotnie
      mniejszy a zysk spory.
      W sumie to dobry pomysł, ale po pierwsze kosztowny, a po drugie już macza w tym
      palce Siemens, a to nie wróży...
    • Gość: d'night Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" IP: *.biskupice.sdi.tpnet.pl 02.02.05, 12:08
      czy kazdy artykul trzeba wykorzystac do tego zeby wyzyc sie na prezydencie? jak
      zwykle - brak konstruktywnych opinii, wieczne niezadowolenie...
    • Gość: JaJo Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" IP: *.ce.put.poznan.pl 02.02.05, 14:19
      1. Sygnalizację na Moście Teatralnym można poprawić, ale puszczenie PST dołem
      da lepsze efekty
      2. Niewątpliwie priorytet dla tramwaju znacząco poprawiłby sytuację, natomiast
      potrzebne jest również wyprostowanie linii - a więc Kórnicka, Ratajczaka, Solna.
      3. Mam nadzieję na 1 przystanek między Mostem Uniwersyteckim i Teatralnym,
      następny na peronach 6 i 7 Dworca PKP
      4. Mam nadzieję że z przystanku przy Moście Uniwersyteckim będzie można wyjść
      na poziom przejścia podziemnego pod Kaponierą, a nie biegać w górę i w dół jak
      przy Dworcowej
      5. Kompleks przystanków Most Dworcowy - Dworzec Zachodni będzie wymagał dobrego
      systemu informacji - żeby ułatwić przesiadki
      6. Co zrobić z Bukowską - wybudować Św. Wawrzyńca dla samochodów, a na
      Bukowskiej priorytet dla autobusów - 3 pasy ruchu zapewniające że autobusy nie
      stoją w zatorze. Niestety na skrzyżowaniu Bukowska-Polska właśnie zrezygnowano
      z szansy budowy korzystnej śluzy autobusowej.
    • Gość: posener Zróbmy S-Bahn IP: *.ae.poznan.pl 02.02.05, 14:40
      Zgadzam się z pomysłem zrobienia jednego przystanku między Teatralką a
      Kaponierą. Następny na Dworcu Zachodnim, ale niełączmy tam torów z tramwajem.
      Nie uważam by to łączenie było dobe. Proponuję następne przystanki wzdłuż torów
      kolejowych: Wilda/Łazarz (nie brakuje wam połączenia drogowego między centrami
      tych dzielnic?), Hetmańska, Górecka, Górczyn itd. Można to ciągnąć i do Lubonia
      i na Kopernika. Zresztą wykorzystując infrastrukturę olejową możnaby stworzyć w
      Poznaniu niezły system Szybkiej Kolei Miejskiej. Przynajmniej 2 linie z
      rozgałęzieniami na końcach:
      "S1": Kiekrz/Podolany - Centrum - Starołęka/Franowo
      "S2": Czerwonak/Swarzędz - Centrum - Luboń/Kopernika (a w weekendy Osowa
      Góra:)).
      Wtedy brakowałoby w Poznaniu tylko jednej linii metra łączącej wschód z
      zachodem (Rataje - Centrum - Jeżyce). Zawsze można ją zaprojektować a nie od
      razu odrzucić, że niby kasy nie ma (i nigdy nie będzie) albo że to niedorzeczne
      (metro w Poznaniu?).
      Trzy linie i zaczynmy być europejskim miastem.
      I tak a poropos tematu Dworca Głównego i Pełeszuka. Był kiedyć pomysł
      dworca "centralnego" (podziemnego) między Kaponierą a Mostem Dworcowym. Uważam,
      że niezły:
      - rozwiązuje problem przestrzeni między tymi mostami,
      - ulica dworcowa staje się zbędna. Można więc wówczas wykorzystać też teren
      między Mostem Teatralnym a Kaponierą (nad torami). A za dworcowym: City i PKS.
      I jeszcze jedno: Nowa Głogowska!
      • Gość: Leo Re: Zróbmy S-Bahn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 15:31
        Tak to jest dobra rada BRAWO
      • Gość: HeHe Re: Zróbmy S-Bahn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 19:36
        Tez jestem za tym zeby sie podłączyć do sieci kolejowej i puścić tam jakieś
        pojazdy które mogą jeździć i po tym i po tym. Np. polnocna czesc Poznania: do
        obwodnicy kolejowej "dospawać" PST i mamy niezle połączenie z centrum takich
        odizolowanych miejsc jak: Koziegłowy, Strzeszyn, Różany Potok, Naramowice,
        Podolany. Na trasie PST zatrzymywałyby się co drugi przystanek.
        Pozdr.
        HeHe
        • Gość: LMB Re: Zróbmy S-Bahn IP: *.icpnet.pl 05.02.05, 11:04
          > Na trasie PST zatrzymywałyby się co drugi przystanek.

O boże, nastąpił wysyp znawców kolei na forum ;)

Na trasie PST nie ma tzw. bloków, nie ma możliwości zabezpieczenia odcinka przed
          wjazdem wiecej niż jednego pojazdu. Tramwaje jeżdżą trochę w ciemno. W takiej
          sutyacji puszczanie czegoś, co będzie się zatrzymywało co dwa przystanki da
          efwekt odwrotny od zamierzonego (a moze zamierzony?) - tramwaj będzie jeździł
          pusty po PST (bo będzie jechał tak szybko, jak zwykły, a zatrzymywał się co 2
          przystanki).

Nie wspominając juz o tym, że pusty będzie jeździł po torach kolejowych, bo
          prowadzą one albo do nikąd (gdzie nikt nie mieszka), albo jak już, to dworce są
          w duzej odległości od skupisk.
      • Gość: LMB Tak, Zróbmy S-Bahn, albo trzy IP: *.icpnet.pl 05.02.05, 11:01
        > "S1": Kiekrz/Podolany - Centrum - Starołęka/Franowo

Kiekrz? Czemu nie do środka lasu, przecież tam będzie więcej chętnych na kolej
        niż w Kiekrzu.

> Można to ciągnąć i do Lubonia

Oczywiście, na środek jeziora też można ciągnąć. Patrzyłeś może kiedyś na plan
        Lubonia? Albo pytaleś kogokolwiek jak daleko mają na dworzec?

> "S2": Czerwonak/Swarzędz - Centrum - Luboń/Kopernika (a w weekendy Osowa
        > Góra:)).
        W przypadku Swarzędza to samo, co w przypadku Lubonia: nie ma dworca w okolicy
        gęstego zaludnienia.

> Uważam, że niezły:

O kosztach oczywiście "zapomniałeś".

> - rozwiązuje problem przestrzeni między tymi mostami,

Jaki problem??

> - ulica dworcowa staje się zbędna. Można więc wówczas wykorzystać też teren
        > między Mostem Teatralnym a Kaponierą (nad torami).

Po co, można taniej teren w mieście odzyskać, np. wolne tory.
        • Gość: posener Re: Tak, Zróbmy S-Bahn, albo trzy IP: *.ae.poznan.pl 08.02.05, 10:32
          O końca:
          1) Można wykorzystać i wolne tory i teren za torami. Pisałem o tym, ięc gdzie
          tu sprzecność.
          2) Podałem warianty połączeń. Oczywiście, że wcześniej należałoby zrobić
          badania. Ale najłatwiej jest odrzucić coś na początku. Co do odległości stacji
          od skupisk luności - też o tym pisałem. Chodzi o połączenia autobusowe o
          stacji. Gdy powstawała pestka, to pamiętam, że na Winogradach pojawiły się
          ankiety, na których były pytania o to, czy kietowany będzie korzystał czy nie,
          kiedy i jak to. I były propozycje przebiegu linii autobusowych łączących
          osiedla z przystankmi pestki. Podszedłem do tego wtey sceptycnie, gdyż jako
          mieskaniec Os. Pod Lipami uznałem, że pestka mi nie będzie potrzebn w dojeździe
          do centrum. I co? Zmieniono trasę 90-tki i dziś często zamiast iść na trmwj
          podjeżdżam aotobusem do Słowiańskiej. Proste? Staje kolei miejsciej czy metra
          są zawsze węzłami komunikacyjnymi. Pisałem o brakującym połączeniu drogowym
          między Wildą a Łazarzem. Gdyby takie było, wówczas mógłby tamtęy jeździć
          autobus dowożączy ludzi z centrum tych dzielnic do stacji (odległość 1
          przystanka autobusowego. Sens takich rozwiązań rośnie wraz ze wzrostem
          odległości od centrum (np. Luboń czy Swarzędz, os. Kopernika; gdybym mieszkał
          na Łazarzu, to do mista i tak pojechałbym tramwajem, ale ludzie jeżdżą nie
          tylko o centum i z powrotem, prawda?).
          3) Wykorzystanie obwodnicy kolejowej może być pomysłem godnym rozważenia, ale
          zgadzam się, że nie powinno o oznaczać dublowani jakiejś pestki przez jakąś
          kolej, która stje na co którejś stacji. Mówię o jednolitej szybkiej kolei
          miejskiej. Co do innych uwag technicznych - wsystko prawda. Nie można od taki
          wpuścić S-Bahnu na tory PST.
          4) Jedno uzupełnienie. Proponowałem więcej linii niż napisałem. W skrócie:
          - S1 - północ-połunie,
          - S2 - północny wschód - pd.-zach.
          - S3 - pn.-zach. - pd.-wsch.
          - metro - WZ
          Ale to oczywiście wymaga badań. Chcę tylko poiedzieć, że istniej możliwość
          stworzenia prawdziwej SIECI.
          Wszystkich sceptyków zachęcam do odwiedzania podobnej wielkości miast w Europie
          Zach. i korzystania z komunikacji pulicznej.
          Pa
      • Gość: papaja Re: Zróbmy S-Bahn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 14:32
        Też właśnie pomyślałem o Szybkiej Kolei Miejskiej (a może nawet Podmiejskiej???)
        Można by Dworzec Główny przekształcić w dworzec czołowy, a tory prowadzące od
        niego na północ przkształcić w sieć Szybkiej Kolei. Jej stacja mogłaby być na
        Dworcu Głównym lub na "wolnych torach".
        Dodatkowo "Pestka" prowadziłaby po przeciwległej stronie dworca. Przejście
        podziemne w Dworcu Głównym możnaby przedłużyć aż do Dworca PKS (po jego
        przebudowie), a z drugiej strony - na teren MTP.
        Linie pestki sięgałyby na Piątkowo (dzisiejsza "pestka"), na Franowo
        (tzw. "Trataj"), a także na Grunwald. Komunikacje Ławicy z centrum miasta
        zapewniłaby linia kolei napowietrznej. Szybka Kolej Podmiejska prowadziłaby
        torami kolejowymi z centrum do: Lubonia, Swarzędza i do Kiekrza (mogłyby się
        tam znajdować dworce peryferyjne).
        W ten sposób Poznań zyskałby centralny węzeł komunikacyjny (MPK, PST, PKS, PKP,
        SKP) połączony z całą siecią komunikacyjną.

Jeżeli chodzi o metro to lepiej będzie pozostać przy SKP i PST i nie kopać pod
        naszym pięknym miastem. W Poznaniu mamy możliwość stworzenia bardziej złożonej
        i wygodniejszej sieci komunikacyjnej. Poza tym u nas byłoby tak jak w
        Warszawie - ciągły brak pieniędzy i budowa w najwolniejszym możliwym tempie...\

A tak a propos: metro jeżdzi niewiele szybciej niż nasza pestka, która jest
        bardziej oryginalna....
        • Gość: posener Re: Zróbmy S-Bahn IP: *.ae.poznan.pl 10.02.05, 13:33
          Jestem zdecydowanym przeciwnikiem przekształcaia Dworca Głównego. To jest droga
          pod prąd. Inne mista w swej historii starały się robić dokładnie odwrotnie. Co
          do metra - wszystko fajnie, ale przez ścisłe centrum i zwarte dzielnice
          mieszkalne nie da się poprowadzić nic innego oprócz metra. Chodzi o to, że musi
          być pod ziemią a piekęna naszego iasta to nie nauszy w przeciwieństwie o linii
          nadziemnych w Centrum. Ewentuanie jest wariant typu brukselskie "premetro" (jak
          ktoś nie był, niech sprawdzi - wycieczka pociągiem kosztuje 58 euro w dwie
          strony).
    • Gość: Poznańczyk Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 14:47
      Propononuje przedłużenie przy okazji lini przez Wilde i Dębiec do Lubonia, no
      ale pewnie nie będzie na to pieniędzy...
    • Gość: Gazoom TAK! TAK! PROSZE WIECEJ PIE..NIA O TRAMWAJACH! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 19:11
      • Gość: Włodek z Grunwaldu pewnie chesz wjeżdżchać do miasta ze wsi autem-SP IP: 213.238.96.* 10.02.05, 15:14
    • Gość: SZYMON Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" IP: *.icpnet.pl 04.02.05, 00:57
      Wiaruchna,czy pomyśleliście ,że trzeba na dworcu gdzieś nawrócić tym
      tramwajem albo pojechać dalej ,ale dokąd? A pamiętajcie że rajcy przygotowują
      plan zagospodarowania Morawskan i Radojewa i naturalnym wydaje się potrzeba
      przedłużenia "PESTKI" przez tory kolejowe i dalej ulicą Umultowską do
      Radojewa a może i dalej do Murowanej Gośliny *(?). Pamiętajcie jednak ,że to
      się nie uda bo tam mieszkają zacni profesorowie z Uniwersytetu i
      Politechniki,którzy są w stanie wszystko w tym miejscu ztorpedować bo tam
      mieszkają .Nazwiska..(???). Wiaruchna popatrzmy co wyrabia wtej sprawie
      p.Deskur z Miejskiej Pracowni Urbanistycznej ,żeby tylko utruć życie
      mieszkańcom.
    • Gość: MIEJSKI FRYZJER Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" IP: *.icpnet.pl 04.02.05, 01:01
      ŻEBY TYLKO LUDZIOM UTRUĆ ŻYCIE TO PIENIĄDZE NA TO ZAWSZE W BUDŻECIE MIEJSKIM
      ZNAJDĘ !!! Pozdrowienia z Alp
    • Gość: naokoło miasta Re: pestka naokoło miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 10:20
      powinna być wszedzie
      • Gość: paulos Re: pestka naokoło miasta IP: *.fastres.net 08.02.05, 15:54
        zgadzam sie przedluzyc pestke na dw.PKP
        potem moze wjezdzac w Glogowska,
        S-Bahn tez mozna zrobic i jestem pewien, ze gdyby istnial to korzystaliby z
        niego mieszkancy zarowno Lubonia jak i Swarzedza.
        pozdr z Rzymu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka