Gość: misiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 22:36 normalnie piękny pomysł tylko chyba nie do zrealizowania przez to miasto a szczególnie przez naszych Panów Przezydentów bo jakich to projektów juz oni nie przedstawiali Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sierus Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" 01.02.05, 22:53 Tak, pozostaje tylko miec nadzieje, ze jakos uda sie zlapac wiatr w zagle i moze nie wyniesie nas znowu na mielizne ;) ...a PeSTka do Dworca Glownego to rzeczywiscie bardzo stary pomysl i cala nadzieja w tym, ze uda sie to zrealizowac, bo w obecnej postaci mamy do czynienia z pol-srodkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" IP: *.icpnet.pl 01.02.05, 23:50 "Najnowsza koncepcja dłuższej "Pestki" to dzieło firmy Siemens, która nieodpłatnie przygotowała kilka wariantów trasy." Widac, ze dobra (bo bezplatna) niemiecka robota. Na naszych projektantow i planistow nie ma co liczyc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bio Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 10:06 Skoro to "bezpłatne" (bo za te tramwaje Siemensa chyba zapłaciliśmy i pewnie kupimy następne) to może za zaoszczędzone pieniądze dodać jeszcze piąty przystanek, każdy wyłożyć marmurami i złotem (a co to, Poznań gorszy niż jakaś tam Moskwa), do ruchomych schodów dodać po 4 windy, dobudować podziemne galerie handlowe, zatrudnić na stałe hostessy rozdające na przystankach cukierki itd., a całą budowę przesunąć na rok 3784, żeby mieć czas na zdobycie funduszy (do tej pory powinno powstać jeszcze kilka unii szczodrze obdarowujących kasą. Nie lepiej za mniejsze pieniądze i trochę szybciej zbudować cokolwiek, żeby odblokować absurdalne korki tramwajowe na Roosevelta?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arh_piotr Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 16:52 raczej nie mozna liczyc na nasze władze!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt stary projekt 02.02.05, 00:23 Już kiedyś wspominałem, że w latach 70-tych XX wieku, był projekt doprowadzenia szybkiego tramwaju do dworca PKP. Pamiętam, bo Szybki Tramwaj był "konikiem" jednego z naszych prodziekanów na WBM i chyba o ile pamiętam radnego miejskiego. Na którymś wykładzie opisywał nam plan Szybkiego tramwaju od Dworca PKP na Piątkowo. Zresztą co jakiś czas wracał do tematu, szczególnie po przerwaniu prac w wyniku blokady kasy z funduszy centralnych (pamiętajmy, to były czasy centralizmu). Blokada nastąpiła po tym, jak którys z redaktorów napisał o POZNAŃSKIM METRZE. Inne gazety to podchwyciły i nazwa dotarła do centrali. W "warszawce" nie mogli ścierpieć "W POZNANIU METRO, A U NAS NIE??" i założyli blokadę środków. I tak Szybki trawaj stanął na wiele lat. Odpowiedz Link Zgłoś
sierus Re: stary projekt 02.02.05, 01:49 Tego jeszcze nie slyszalem... :D Ale faktycznie, nawet drobna wzmianka, zart, mogl poddenerwowac 'centrale'. A cos wiecej mozesz napisac o tym rektorze i koncepcji na "poznanskie metro"? Swoja droga bardzo mnie zastanawia co sie dzieje z projektem japonskiej Fujibany z centrum na Ławice... Ten projekt wracal co jakis czas niczym bumerang. W zasadzie Japonczycy mieli wylozyc wiekoszc funduszy... Co sie z tym stalo? Nie chce szerzyc tu jakiegos czarnowidztwa ale otwarcie centrum handlowego na Marcelinie, moze zabic komunikacje na Bukowskiej, ulice ktora chyba powinno sie... No wlasnie, co zrobic z ta ulica? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: stary projekt 02.02.05, 01:55 To nie był rektor tylko prodziekan. Wtedy docent, dziś emerytowany prof. dr hab. inż. Kazimierz Wieczorowski. Napisałem co zapamiętałem. Ja byłem tylko dalekim, postronnym obserwatorem wydarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
sierus Re: stary projekt 02.02.05, 02:18 Uznajmy kwestie "rektora" jako drobne przejezycznie a raczej "przepisanie" :) Moze ja jestem jakis niespokojny ale wlasnie znalazlem informacje z lipca 2004 o budowie Fujibany w Poznaniu. Z tekstu wynika, ze jakies umowy mialy byc podpisane w listopadzie 2004... I co? Moze ktos cos wie? Link: www.rynek-kolejowy.pl/news04/0407/0407_018.htm (7/2004) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: stary projekt 02.02.05, 02:26 Ja nie czepiałem się rektora, tylko wyjaśniłem. Zresztą nie wiem, czy profesor nie był później jakims prorektorem. Wszystko jest możliwe. To były projekty z lat 70-tych . Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: stary projekt 02.02.05, 02:27 Przeczytałem. Jakoś cicho było, więc chyba padło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: stary projekt IP: *.iu-bremen.de 02.02.05, 11:17 To byla jedna wielka bujda - koszt takiej inwestycji bylby olbrzymi i, skoro to by byla inwestycja komercyjna, to i ceny biletow musialyby byc odpowiednie. Ja bym sie szczerze mowiac nie pisal na przejazdzke z Lawicy do Centrum za 20zl (bo tyle mniej-wiecej by to kosztowalo...). Poza tym pewnie Japonczycy doszli do wniosku, ze Lawica nie wygeneruje tylu pasazerow, a takze miasto i prywatni wlasciciele gruntow, na ktorych miala ta kolejka powstac, postawi im tyle klod pod nogami, ze mogliby sie pocalowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB myślałem że opowieści o zawiści warszawiaków to ta IP: *.icpnet.pl 05.02.05, 10:53 > Blokada nastąpiła po tym, jak którys z redaktorów napisał o POZNAŃSKIM METRZE. > Inne gazety to podchwyciły i nazwa dotarła do centrali. W "warszawce" nie mogli > > ścierpieć "W POZNANIU METRO, A U NAS NIE??" i założyli blokadę środków. > I tak Szybki trawaj stanął na wiele lat. Ale jaja, myślałem że opowieści o zawiści warszawiaków to takie yeti, wszyscy mówią, nikt nie widział. Teraz widzę na własne oczy. Szkoda, bo mam znajomego w Warszawie, który jest normalnym człowiekiem. Aż się wręcz zastanawiam że go jeszcze tam nie zlinczowali za normalne nastawienie do życia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Szastanie forsą! 02.02.05, 07:21 Powrót do koncepcji PESTKI jadącej "dołem" do Dworca Głównego jest jak najbardziej sensowny i oby się zmaterializował jak najszybciej. Ale układ przystanków to tytułowe _szastanie forsą_ - być może dlatego, że wirtualną. Mają być przystanki "Most Teatralny" i "Kaponiera". A ja się pytam: po cholerę "Most Teatralny" ??? Na północ od mostu i tak nie ma miejsca na przystanek (mur oporowy od strony ulicy). Nie lepiej więc zrobić jeden przystanek pomiędzy Kaponierą, a Teatralką? Wysiadasz z tramwaju, chcesz iść na Kaponierę - idziesz do przodu. Chcesz iść na Teatralkę - idziesz do tyłu. Do przejścia odcinek nie dłuższy niż peron metra. Dotychczasowy sukces PST to rezultat bardzo KRÓTKIEGO czasu przejazdu, rekompensującego trud dojścia na przystanek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Re: Szastanie forsą! IP: *.icpnet.pl 05.02.05, 11:12 > Nie lepiej więc zrobić jeden przystanek pomiędzy Kaponierą, a Teatralką? > Wysiadasz z tramwaju, chcesz iść na Kaponierę - idziesz do przodu. Chcesz iść > na Teatralkę - idziesz do tyłu. Do przejścia odcinek nie dłuższy niż peron > metra. Trochę więcej, czyli dużo. Ale gerenalnie masz rację - odległość byłaby nieco mniejsza, bo schody ruchome mają ok. 45 stopni nachylenia, a tam jest dość głęboko. > Dotychczasowy sukces PST to rezultat bardzo KRÓTKIEGO czasu przejazdu, > rekompensującego trud dojścia na przystanek! Czyli mniej przystanków - krótszy dojazd. Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" 02.02.05, 07:46 "Mogłaby jeździć 14, 12 i jakaś trzecia linia" No kurczę, czy to ciągłe myślenie o dodawaniu nowych numerków to jakaś choroba? Odpowiedz Link Zgłoś
ex3704 Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" 02.02.05, 08:00 > "Mogłaby jeździć 14, 12 i jakaś trzecia linia" No kurczę, czy to ciągłe > myślenie o dodawaniu nowych numerków to jakaś choroba? Chyba tak. Ten cytat to poklosie dawnej wersji maximum - z trojkatem na wysokosci knajpy Jedrus i tunelem pod Grunwaldzka do wysokosci Matejki - wtedy trzecia linia bylaby 15. Ale juz wiadomo, ze realizowana ma byc koncepcja Szylinga, wiec trzecia linia odpada. 12 i 14 do Zachodniego, 15 i 16 na gore na MT i styknie :) A koncepcja jednej stacji podziemnej miedzy Kaponiera a MT jak najbardziej sluszna - kolejna powinien byc juz dworzec - nie wiem gdzie tam niby chcieli wcisnac 3 przystanki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RK ZNOWU SIEMENS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 08:00 PO AKCJI Z WADLIWYMI AKUMULATORAMI DLA PARKOMETRÓW(CIEKAWE JAK TO SIE SKOŃCZYŁO?) I TRAMWAJAMI COMBINO SIEMENS ZNÓW COS BĘDZIE WYKONYWAŁ DLA M. POZNANIA? Odpowiedz Link Zgłoś
ex3704 Re: ZNOWU SIEMENS 02.02.05, 08:07 1. Wyprowadz sie. 2. Juz wykonal, rowno z tramwajami (ten projekt swoje latka juz ma). 3. Samo wykonawstwo robot na pewno nie bedzie powierzone Siemensowi. 4. Jaki masz telefon? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RK Re: ZNOWU SIEMENS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 08:14 PRACUJESZ W SIEMENSIE, CZY MASZ TE ZTELEFON SIEMENS? Odpowiedz Link Zgłoś
ex3704 Re: ZNOWU SIEMENS 02.02.05, 08:39 > PRACUJESZ W SIEMENSIE, Czasem mi sie zdarza. > CZY MASZ TE ZTELEFON SIEMENS? Tez nie mam. PS. Wylacz Caps :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RK Re: ZNOWU SIEMENS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 08:56 Caps miałem włączony z premedytacją. Jezeli pracujesz w Siemensie to może odpowiesz na pytanie, co sie dzieje z akumulatorami w parkometrach? Mieszkam w Poznaniu i tu płacę podatki, opłaty parkingowe zresztą też. Dlaczego mam dopłacac do niedoróbek wielkiej i "solidnej" germańskiej firmy? MAM DOSYĆ SIEMENSA W POZNANIU. PS. TY TEŻ MOŻESZ SIĘ WYPROWADZIĆ- NAJLEPIEJ DO SIEMENSA DO NIEMIEC, może znajda Ci jakąś robotę przy sprzątaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ex3704 Re: ZNOWU SIEMENS 02.02.05, 09:02 > Caps miałem włączony z premedytacją. Tak myslalem. Boski jestes. > Jezeli pracujesz w Siemensie to może odpowiesz na pytanie, co sie dzieje z > akumulatorami w parkometrach? Powiedzialem, ze czasem pracuje w Siemensie. Ale do parkomatu niestety sie nie mieszcze :-> > PS. TY TEŻ MOŻESZ SIĘ WYPROWADZIĆ- NAJLEPIEJ DO SIEMENSA DO NIEMIEC, może > znajda Ci jakąś robotę przy sprzątaniu. Masz jakis kompleks? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RK Re: ZNOWU SIEMENS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 09:07 CZEŚĆ SIEMENSIK NIECHCE MI SIĘ Z TOBĄ GADAĆ. MUSZE ZAROBIĆ TROCHĘ GROSZA, ŻEBY MIEĆ NA PARKOMETRY I INNE FELERNE POMYSŁY TWOJEGO SPORADYCZNEGO PRACODAWCY. Odpowiedz Link Zgłoś
ex3704 Re: ZNOWU SIEMENS 02.02.05, 09:11 "Pomyliles nocne niebo z gwiazdami odbitymi na powierzchni stawu". Odblokuj Caps, bywaj w zdrowiu i plac grzecznie za parkometry ora bilety w Combino ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Re: ZNOWU SIEMENS IP: *.icpnet.pl 05.02.05, 10:25 > Jezeli pracujesz w Siemensie to może odpowiesz na pytanie, co sie dzieje z > akumulatorami w parkometrach? Starczają na krócej niż powinny? Czyli KC wystarczy (kodeks cywilny) - umowa nie spełniona. Jeśli tak jest. > MAM DOSYĆ SIEMENSA W POZNANIU. To zaproś rodzinę Bombardierów, będziesz miał podobne cyrki. > PS. TY TEŻ MOŻESZ SIĘ WYPROWADZIĆ- NAJLEPIEJ DO SIEMENSA DO NIEMIEC, może > znajda Ci jakąś robotę przy sprzątaniu. Jak już to do Chin, tam pewnie robią. Np. Bombardier nie robi tramwajów w Quebeku, a we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
yashoo Re: ZNOWU SIEMENS 02.02.05, 11:27 (...) PRACUJESZ W SIEMENSIE, (...) Czasem mi sie zdarza. :-D Ja tam wole pracować w GT8 :-P Odpowiedz Link Zgłoś
ex3704 Re: ZNOWU SIEMENS 02.02.05, 11:47 Ja tez :) W koncu to rowniez w pewnej czesci Siemensy. Odpowiedz Link Zgłoś
mantis77 Re: ZNOWU SIEMENS 02.02.05, 15:43 Czasem Ci się zdarza pracować w Siemensie? Czyżbym wyczuwał motorniczego Combino? Jeśli tak to proszę podjeżdżać bliżej krawężników żeby można było łatwiej wsiąść. :-)....... ............ .............. ..... żartowałem oczywiście ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan Henryk Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 09:13 I tym samym wizja p. Pełeszuka o dworcu doczołowym wyląduje tam, gdzie jej miejsce - w koszu na śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ex3704 Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" 02.02.05, 09:17 Pan Peleszuk chcial zaistniec i to zrobil. Doskonale od poczatku wiedzial, ze to co proponuje to stek bdzur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bio Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 10:00 "...w koszu na śmieci." I całe szczęście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Bzdura - usprawnić sygnalizację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 10:00 Bez sprawnej sygnalizacji nic nie pojedzie szybko. To samo jest z mostem Rocha. Ciągnie tam się linię za grube miliony zamiast usprawnić komunikację na skrzyżowaniach - czyli priorytety dla tramwajów. Koszt będzie wielkoktotnie mniejszy a zysk spory. W sumie to dobry pomysł, ale po pierwsze kosztowny, a po drugie już macza w tym palce Siemens, a to nie wróży... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d'night Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" IP: *.biskupice.sdi.tpnet.pl 02.02.05, 12:08 czy kazdy artykul trzeba wykorzystac do tego zeby wyzyc sie na prezydencie? jak zwykle - brak konstruktywnych opinii, wieczne niezadowolenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJo Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" IP: *.ce.put.poznan.pl 02.02.05, 14:19 1. Sygnalizację na Moście Teatralnym można poprawić, ale puszczenie PST dołem da lepsze efekty 2. Niewątpliwie priorytet dla tramwaju znacząco poprawiłby sytuację, natomiast potrzebne jest również wyprostowanie linii - a więc Kórnicka, Ratajczaka, Solna. 3. Mam nadzieję na 1 przystanek między Mostem Uniwersyteckim i Teatralnym, następny na peronach 6 i 7 Dworca PKP 4. Mam nadzieję że z przystanku przy Moście Uniwersyteckim będzie można wyjść na poziom przejścia podziemnego pod Kaponierą, a nie biegać w górę i w dół jak przy Dworcowej 5. Kompleks przystanków Most Dworcowy - Dworzec Zachodni będzie wymagał dobrego systemu informacji - żeby ułatwić przesiadki 6. Co zrobić z Bukowską - wybudować Św. Wawrzyńca dla samochodów, a na Bukowskiej priorytet dla autobusów - 3 pasy ruchu zapewniające że autobusy nie stoją w zatorze. Niestety na skrzyżowaniu Bukowska-Polska właśnie zrezygnowano z szansy budowy korzystnej śluzy autobusowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posener Zróbmy S-Bahn IP: *.ae.poznan.pl 02.02.05, 14:40 Zgadzam się z pomysłem zrobienia jednego przystanku między Teatralką a Kaponierą. Następny na Dworcu Zachodnim, ale niełączmy tam torów z tramwajem. Nie uważam by to łączenie było dobe. Proponuję następne przystanki wzdłuż torów kolejowych: Wilda/Łazarz (nie brakuje wam połączenia drogowego między centrami tych dzielnic?), Hetmańska, Górecka, Górczyn itd. Można to ciągnąć i do Lubonia i na Kopernika. Zresztą wykorzystując infrastrukturę olejową możnaby stworzyć w Poznaniu niezły system Szybkiej Kolei Miejskiej. Przynajmniej 2 linie z rozgałęzieniami na końcach: "S1": Kiekrz/Podolany - Centrum - Starołęka/Franowo "S2": Czerwonak/Swarzędz - Centrum - Luboń/Kopernika (a w weekendy Osowa Góra:)). Wtedy brakowałoby w Poznaniu tylko jednej linii metra łączącej wschód z zachodem (Rataje - Centrum - Jeżyce). Zawsze można ją zaprojektować a nie od razu odrzucić, że niby kasy nie ma (i nigdy nie będzie) albo że to niedorzeczne (metro w Poznaniu?). Trzy linie i zaczynmy być europejskim miastem. I tak a poropos tematu Dworca Głównego i Pełeszuka. Był kiedyć pomysł dworca "centralnego" (podziemnego) między Kaponierą a Mostem Dworcowym. Uważam, że niezły: - rozwiązuje problem przestrzeni między tymi mostami, - ulica dworcowa staje się zbędna. Można więc wówczas wykorzystać też teren między Mostem Teatralnym a Kaponierą (nad torami). A za dworcowym: City i PKS. I jeszcze jedno: Nowa Głogowska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leo Re: Zróbmy S-Bahn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 15:31 Tak to jest dobra rada BRAWO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HeHe Re: Zróbmy S-Bahn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 19:36 Tez jestem za tym zeby sie podłączyć do sieci kolejowej i puścić tam jakieś pojazdy które mogą jeździć i po tym i po tym. Np. polnocna czesc Poznania: do obwodnicy kolejowej "dospawać" PST i mamy niezle połączenie z centrum takich odizolowanych miejsc jak: Koziegłowy, Strzeszyn, Różany Potok, Naramowice, Podolany. Na trasie PST zatrzymywałyby się co drugi przystanek. Pozdr. HeHe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Re: Zróbmy S-Bahn IP: *.icpnet.pl 05.02.05, 11:04 > Na trasie PST zatrzymywałyby się co drugi przystanek. O boże, nastąpił wysyp znawców kolei na forum ;) Na trasie PST nie ma tzw. bloków, nie ma możliwości zabezpieczenia odcinka przed wjazdem wiecej niż jednego pojazdu. Tramwaje jeżdżą trochę w ciemno. W takiej sutyacji puszczanie czegoś, co będzie się zatrzymywało co dwa przystanki da efwekt odwrotny od zamierzonego (a moze zamierzony?) - tramwaj będzie jeździł pusty po PST (bo będzie jechał tak szybko, jak zwykły, a zatrzymywał się co 2 przystanki). Nie wspominając juz o tym, że pusty będzie jeździł po torach kolejowych, bo prowadzą one albo do nikąd (gdzie nikt nie mieszka), albo jak już, to dworce są w duzej odległości od skupisk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Tak, Zróbmy S-Bahn, albo trzy IP: *.icpnet.pl 05.02.05, 11:01 > "S1": Kiekrz/Podolany - Centrum - Starołęka/Franowo Kiekrz? Czemu nie do środka lasu, przecież tam będzie więcej chętnych na kolej niż w Kiekrzu. > Można to ciągnąć i do Lubonia Oczywiście, na środek jeziora też można ciągnąć. Patrzyłeś może kiedyś na plan Lubonia? Albo pytaleś kogokolwiek jak daleko mają na dworzec? > "S2": Czerwonak/Swarzędz - Centrum - Luboń/Kopernika (a w weekendy Osowa > Góra:)). W przypadku Swarzędza to samo, co w przypadku Lubonia: nie ma dworca w okolicy gęstego zaludnienia. > Uważam, że niezły: O kosztach oczywiście "zapomniałeś". > - rozwiązuje problem przestrzeni między tymi mostami, Jaki problem?? > - ulica dworcowa staje się zbędna. Można więc wówczas wykorzystać też teren > między Mostem Teatralnym a Kaponierą (nad torami). Po co, można taniej teren w mieście odzyskać, np. wolne tory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posener Re: Tak, Zróbmy S-Bahn, albo trzy IP: *.ae.poznan.pl 08.02.05, 10:32 O końca: 1) Można wykorzystać i wolne tory i teren za torami. Pisałem o tym, ięc gdzie tu sprzecność. 2) Podałem warianty połączeń. Oczywiście, że wcześniej należałoby zrobić badania. Ale najłatwiej jest odrzucić coś na początku. Co do odległości stacji od skupisk luności - też o tym pisałem. Chodzi o połączenia autobusowe o stacji. Gdy powstawała pestka, to pamiętam, że na Winogradach pojawiły się ankiety, na których były pytania o to, czy kietowany będzie korzystał czy nie, kiedy i jak to. I były propozycje przebiegu linii autobusowych łączących osiedla z przystankmi pestki. Podszedłem do tego wtey sceptycnie, gdyż jako mieskaniec Os. Pod Lipami uznałem, że pestka mi nie będzie potrzebn w dojeździe do centrum. I co? Zmieniono trasę 90-tki i dziś często zamiast iść na trmwj podjeżdżam aotobusem do Słowiańskiej. Proste? Staje kolei miejsciej czy metra są zawsze węzłami komunikacyjnymi. Pisałem o brakującym połączeniu drogowym między Wildą a Łazarzem. Gdyby takie było, wówczas mógłby tamtęy jeździć autobus dowożączy ludzi z centrum tych dzielnic do stacji (odległość 1 przystanka autobusowego. Sens takich rozwiązań rośnie wraz ze wzrostem odległości od centrum (np. Luboń czy Swarzędz, os. Kopernika; gdybym mieszkał na Łazarzu, to do mista i tak pojechałbym tramwajem, ale ludzie jeżdżą nie tylko o centum i z powrotem, prawda?). 3) Wykorzystanie obwodnicy kolejowej może być pomysłem godnym rozważenia, ale zgadzam się, że nie powinno o oznaczać dublowani jakiejś pestki przez jakąś kolej, która stje na co którejś stacji. Mówię o jednolitej szybkiej kolei miejskiej. Co do innych uwag technicznych - wsystko prawda. Nie można od taki wpuścić S-Bahnu na tory PST. 4) Jedno uzupełnienie. Proponowałem więcej linii niż napisałem. W skrócie: - S1 - północ-połunie, - S2 - północny wschód - pd.-zach. - S3 - pn.-zach. - pd.-wsch. - metro - WZ Ale to oczywiście wymaga badań. Chcę tylko poiedzieć, że istniej możliwość stworzenia prawdziwej SIECI. Wszystkich sceptyków zachęcam do odwiedzania podobnej wielkości miast w Europie Zach. i korzystania z komunikacji pulicznej. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papaja Re: Zróbmy S-Bahn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 14:32 Też właśnie pomyślałem o Szybkiej Kolei Miejskiej (a może nawet Podmiejskiej???) Można by Dworzec Główny przekształcić w dworzec czołowy, a tory prowadzące od niego na północ przkształcić w sieć Szybkiej Kolei. Jej stacja mogłaby być na Dworcu Głównym lub na "wolnych torach". Dodatkowo "Pestka" prowadziłaby po przeciwległej stronie dworca. Przejście podziemne w Dworcu Głównym możnaby przedłużyć aż do Dworca PKS (po jego przebudowie), a z drugiej strony - na teren MTP. Linie pestki sięgałyby na Piątkowo (dzisiejsza "pestka"), na Franowo (tzw. "Trataj"), a także na Grunwald. Komunikacje Ławicy z centrum miasta zapewniłaby linia kolei napowietrznej. Szybka Kolej Podmiejska prowadziłaby torami kolejowymi z centrum do: Lubonia, Swarzędza i do Kiekrza (mogłyby się tam znajdować dworce peryferyjne). W ten sposób Poznań zyskałby centralny węzeł komunikacyjny (MPK, PST, PKS, PKP, SKP) połączony z całą siecią komunikacyjną. Jeżeli chodzi o metro to lepiej będzie pozostać przy SKP i PST i nie kopać pod naszym pięknym miastem. W Poznaniu mamy możliwość stworzenia bardziej złożonej i wygodniejszej sieci komunikacyjnej. Poza tym u nas byłoby tak jak w Warszawie - ciągły brak pieniędzy i budowa w najwolniejszym możliwym tempie...\ A tak a propos: metro jeżdzi niewiele szybciej niż nasza pestka, która jest bardziej oryginalna.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posener Re: Zróbmy S-Bahn IP: *.ae.poznan.pl 10.02.05, 13:33 Jestem zdecydowanym przeciwnikiem przekształcaia Dworca Głównego. To jest droga pod prąd. Inne mista w swej historii starały się robić dokładnie odwrotnie. Co do metra - wszystko fajnie, ale przez ścisłe centrum i zwarte dzielnice mieszkalne nie da się poprowadzić nic innego oprócz metra. Chodzi o to, że musi być pod ziemią a piekęna naszego iasta to nie nauszy w przeciwieństwie o linii nadziemnych w Centrum. Ewentuanie jest wariant typu brukselskie "premetro" (jak ktoś nie był, niech sprawdzi - wycieczka pociągiem kosztuje 58 euro w dwie strony). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznańczyk Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 14:47 Propononuje przedłużenie przy okazji lini przez Wilde i Dębiec do Lubonia, no ale pewnie nie będzie na to pieniędzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gazoom TAK! TAK! PROSZE WIECEJ PIE..NIA O TRAMWAJACH! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 19:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu pewnie chesz wjeżdżchać do miasta ze wsi autem-SP IP: 213.238.96.* 10.02.05, 15:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZYMON Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" IP: *.icpnet.pl 04.02.05, 00:57 Wiaruchna,czy pomyśleliście ,że trzeba na dworcu gdzieś nawrócić tym tramwajem albo pojechać dalej ,ale dokąd? A pamiętajcie że rajcy przygotowują plan zagospodarowania Morawskan i Radojewa i naturalnym wydaje się potrzeba przedłużenia "PESTKI" przez tory kolejowe i dalej ulicą Umultowską do Radojewa a może i dalej do Murowanej Gośliny *(?). Pamiętajcie jednak ,że to się nie uda bo tam mieszkają zacni profesorowie z Uniwersytetu i Politechniki,którzy są w stanie wszystko w tym miejscu ztorpedować bo tam mieszkają .Nazwiska..(???). Wiaruchna popatrzmy co wyrabia wtej sprawie p.Deskur z Miejskiej Pracowni Urbanistycznej ,żeby tylko utruć życie mieszkańcom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIEJSKI FRYZJER Re: Jest projekt przedłużenia "Pestki" IP: *.icpnet.pl 04.02.05, 01:01 ŻEBY TYLKO LUDZIOM UTRUĆ ŻYCIE TO PIENIĄDZE NA TO ZAWSZE W BUDŻECIE MIEJSKIM ZNAJDĘ !!! Pozdrowienia z Alp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naokoło miasta Re: pestka naokoło miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 10:20 powinna być wszedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulos Re: pestka naokoło miasta IP: *.fastres.net 08.02.05, 15:54 zgadzam sie przedluzyc pestke na dw.PKP potem moze wjezdzac w Glogowska, S-Bahn tez mozna zrobic i jestem pewien, ze gdyby istnial to korzystaliby z niego mieszkancy zarowno Lubonia jak i Swarzedza. pozdr z Rzymu Odpowiedz Link Zgłoś