duch3 16.02.05, 21:22 Kolejny "wielki" Sredzianin. Zawisl na stryczku na Cytadeli w 1946 roku. Wielki wladca Kraju Warty witany goraco przez Niemcow na naszym miescie. Ktos wie moze gdzie sie urodził, w jakim domu albo na jakiej ulicy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
duch3 Re: Artur Greiser 16.02.05, 21:24 Jeszcze link podam do pewnej strony. www.what-means.com/encyclopedia/Arthur_Greiser Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Artur Greiser 18.02.05, 11:28 Przepraszam ,że odejdę od sprawy Greislera,ale znalazłem jeszcze innego,myślę ,że też zasługującego na pamięć średzianina -Franza Mertensa,urodz. 20.03.1840 r. matematyka,zmarłego w 1927 we Wiedniu. Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Artur Greiser 18.02.05, 13:52 A jakbys mogl, dowiedzialbys sie o nim czegos wiecej? Wiem ze to trudne, bo sam nie raz probowalem, ale moze Ci sie uda. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Artur Greiser 18.02.05, 10:40 I znowu zrobilem wywiad! Wychodzi na to ze "Kat wielkopolski" urodzil sie .... Albo inaczej, co ma wspolnego Artur Greiser z Alisia? Mieszkal i urodzil sie po prawej stronie pizzeri, na rogu! Ale to niestety nasz antybohater. Wiem tylko ze podczas wojny odwiedzil jeszcze Srode. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Artur Greiser 28.05.05, 22:58 Zauważyliście że remontują chate Greisera? Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_kzn Re: Artur Greiser 30.05.05, 16:49 Dziś w ramach zajęć ze specjalizacji dokumentalistycznej miałem okazję trzymać w rękach akt urodzenia Artura Greisera w Archiwum państwowym w Poznaniu :] I żaden student poza mną nie umial odpowiedzieć, gdzie Artur Greiser się urodził. Ciekawe, dlaczego. Ach, miałem tez w rękach testament niejakiego Skrzetuskiego (może ktos kojawrzy książkę, w której został sportretowany, hihi) i dokumenty z XVI w.!!! Ach, w tych starych dokumentach drzemie siła i magia. Odpowiedz Link Zgłoś
rogeer Re: Artur Greiser 30.05.05, 18:28 Normalnie zazdroszcze ci tego jednego przedmiotu na studiach!:) Może byś jakieś dokumenty wyniosł?:) Albo chociaż sfotografował?:) Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_kzn Re: Artur Greiser 30.05.05, 18:57 Do czego mnie namawiasz???!!! Byłaby to kradzież. Co do fotografii - to dowiedzieliśmy się, że Archiwm Państwowe w Poznaniu ma w końcu zainwestować w porzadny sprzęt cyfrowy do dokumentacji fotograficznej i będzie można zamówic zdjęcie wybranych dokumentów. Oczywiście, jak to w przypadku polskich archiwów - za słoną opłata :] Odpowiedz Link Zgłoś
rogeer Re: Artur Greiser 25.06.05, 11:20 a dzisiaj znalazłem inne ciekawe źródło informacji, co prawda przeglądanie dokumentów wymaga odpowiedniej wtyczki ale naprawde polecam, jest tam kilka ciekawych rzeczy np. www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=9645&from=metadatasearch&dirids=1 www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=9649&from=metadatasearch&dirids=1 www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=9651&from=metadatasearch&dirids=1 a to tylko część. Jak coś więcej znajde to też tutaj wrzuce;) Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Artur Greiser 31.05.05, 00:04 Zapewne testament Mikolaja h.Jastrzebiec(ok.1610-1673).Mikolaj byl swietnym zagonczykiem.Popadal w kolizje z prawem.Jego zolnierze dokonywali rabunków ,a on sam za pomoca zajazdu usilowal zmusic do malzenstwa podkomarzanke belska Zofie Zawadzka.Zmarl na krótko przed bitwa pod Chocimem,w mysl testamentu,który trzymales mial byc pochowany u Karmelitów Bosych w Poznaniu.Urodzil sie w Roznowie w powiecie poznanskim.Postac Jana z powiesci Sienkiewicza poza epizodem ze Zbaraza nie ma z pierwowzorem ,czyli Mikolajem nic wspólnego.Walczyl /Mikolaj/ pod komenda Czarneckiego,a takze Sobieskiego - z Moskwa i Tatarami.Byl wiec krewkim szlachcicem z Wielkopolski rodem. Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Artur Greiser 18.02.05, 22:04 Tak jak o Greiserze- narazie :www.what-means.com/encyclopedia/Franz Mertens Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Artur Greiser 18.02.05, 22:26 A więcej www.geomrtry.net/detail/scientists/mertens_franz.html Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Artur Greiser 19.02.05, 01:02 Apropos Mertensa to dowiedziałem sie ze byl profesorem na Uniwersytecie w Krakowie a potem w Halle. W polskim internecie trudno o jakas informacje na jego temat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Mertens 20.02.05, 01:26 www-groups.dcs.st-and.ac.uk/~history/Mathematicians/Mertens.html coś jeszcze o Mertensie Odpowiedz Link Zgłoś