Dodaj do ulubionych

Chcę zamieszkać w Poznaniu!!!!! Jak tutaj jest????

IP: *.zagiel.com.pl / 212.182.117.* 17.02.05, 14:45
Witam wszystkich. Jak pisałem w tytule chce zamieszkać w Poznaniu ;))) Może
too trochę szalone, ale tutaj gdzie teraz mieszkam (lublin) jest strasznie.
Poprostu to dziura jakich mało. Mam tutaj mieszkanie i pracę, ale gotów
jestem to zostawić. Dlatego też moje pytanie. Jak jest z pracą w poznaniu???
Właśnie kończę studia i pracuję od 3 lat. Obecnie w firmie pośrednictwa
finansowego, zajmuję się analizami i rozwojem sieci sprzedaży.
Długo szuka się pracy??? I w związku z tym kolejne pytanie... Ile kosztuje w
Poznaniu wynajęcie pokoju, oraz mieszkanie 2-3 pokojowe ( za metr kw.). No i
ogólnie jak mieszka się w Poznaniu?????????????

Czekam na opinie;))))

pozdrawiam i miłego dnia życzę
Obserwuj wątek
    • Gość: Poznaniak Re: Chcę zamieszkać w Poznaniu!!!!! Jak tutaj jes IP: *.zagiel.com.pl / 212.182.117.* 17.02.05, 15:01
      Dobrze ;))))))))))))))00
    • Gość: posener Re: Chcę zamieszkać w Poznaniu!!!!! Jak tutaj jes IP: *.ae.poznan.pl 17.02.05, 16:50
      Ja tam Lublin bardzo lubię.
      • Gość: m Re: Chcę zamieszkać w Poznaniu!!!!! Jak tutaj jes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 22:15
        w lublinie nie bylem ale nigdy nie widzialem tylu lysoli i dresiarstwa w
        centrum zadnego miasta co w poznaniu
        o 21 wszystko pozamykane- w weekend wiadomo, dłuzej
        ludzie zamknieci w sobie
        raczej nie grozi ci nawiazanie przypadkowej sypatycznej znajomosci w pubie
        jak mowil mi znajomy wielkopolanin, wszyscy szczyca sie gospodarnoscia itd a
        tui samochodownia wynosi sie do nowej soli, hp bedzie jak rayan air we wroclawiu
        poza rynkiem pomazanym sprayami, nic tam nie ma
        • Gość: ble ble Re: Chcę zamieszkać w Poznaniu!!!!! Jak tutaj jes IP: *.zagiel.com.pl / 212.182.117.* 18.02.05, 08:55
          Nieprawda!!!!!!!!!!!
          • Gość: Włodek z Grunwaldu widziałeś,że pisze "tam nie ma".Jest zatem nie s IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.05, 22:49
            stąd.Niestety Wrocław-miasto przesympatyczne-ma wielu nowowrocławskich z reguły
            z lubuskiego. A Ci nas nienawidzą, gdyż śmiejemy się z nich, że mieszkają na
            "zazachodzie", gdyż zachód Polski utożsamiany z poziomem gospodarczym jest tu.
            No i później wchodzą tu na to forum i sieją zamęt. A szkoda, gdyż Poznań i
            Wrocław skazane są na współpracę (może wspólne Expo), albo zostaną
            zmarginalizowane przez Warszawę.

Nie wiem jakie będą Twe odczucia, ale znam przynajmniej 10 osób z lubelszczyzny
            i roztocza, którym w Poznaniu dobrze i kilku poznaniaków, którzy przenieśli się
            do Was. Ja również mam wielki sentyment do Lublina, Nałęczowa, Kozłówki, a i do
            samej niezwykle bujnej przyrody na lubelszczyźnie.
            Okolice Poznania wydadzą Ci się nudne. Ale to tylko pozory-trzeba poszperać, a
            najlepiej spojrzeć na mapę. Poznań otoczony jest - jako jedyne tak duże miasto w
            Polsce (samo miasto tylko 580tys lecz aglomeracja 860tys-Wrocław dla porównania
            630tys, a aglomeracja 710tys) - trzema obszarami leśnymi, a w miasto wbijają się
            cztery kliny zieleni docierające bardzo blisko centrum. Poznań ma cudowne
            kwartały starej XIX wiecznej zabudowy, pomijając już klimatyczne Stare Miasto. W
            Poznaniu jest najbujniejsze życie nocne - wbrew dyrdymałom, które napisał m.
            Poznań przegonił pod tym względem i Kraków i Wrocław, które kilka lat temu
            przodowały. Poznań ma najwięcej knajpek na 1000 mieszkańców w Polsce. Choć nie
            są tak widoczne jak we Wrocławiu wystarczy wejść w jakąkolwiek boczną od rynku
            by zacząć przebierać.
            Poznań jest miastem dynamicznym. Niestety ostatni zarząd się nie popisał,
            przysnęły inwestycje zagraniczne. Ale i tak jest drugi po Warszawie pod tym
            względem, daleko przed resztą, jak i pod innymi względami ukazującymi zamożność,
            jak liczba samochodów na 1000 mieszkańców, czy m2 mieszkania na mieszkańca.
            Poziom wynagrodzeń jest na poziomie niemal warszawskim, choć nie ma tak wielu
            tak dobrze płatnych miejsc.
            Konsekwencje wysokich zarobków są takie, że nie jest miastem tanim. Droższe
            nieruchomości są tylko w Warszawie i centrum Krakowa. Ale rozwija się
            budownictwo w leżących tuż za granicą miasta niemal 50-tysięcznych Swarzędzu i
            Luboniu, a tam jest taniej. W knajpach nie ma jednak takiej drożyzny jak w
            Warszawie, choć nie znajdziesz piwa za 3PLN jak w Lublinie :-)
            Wprowadzając się do Poznania lepiej byś miał świadomość, że tak jak Krakusy
            większość tu uważa, że lepiej po ścisłym centrum poruszać się tramwajami. By
            zachęcić do tego te są względnie cywilizowane, punktualne i często jeżdżą. Jest
            też sporo pomysłów jak zniechęcić do jazdy samochodem - jest to niewygodne,
            kosztowne i długo trwa stanie w korkach. Lecz i tak ma wielbicieli ;-), którzy
            potem zrzędzą nie rozumiejąc systemu.
            W Poznaniu znajdziesz tyle samo chamstwa i oprsykliwości co gdzie indziej w
            Polsce. Jednak w urzędach, czy u lekarza, itd. w ystarczy upomnieć się o
            potraktowanie jak klienta i pewne postawienie na swoim skutkuje. Tyle się zmieniło.
            Poznaniaków słusznie oskarża się o arogancję. Na pewno mogą to robić
            warszawiacy, gdyż nie potrafią uznać tego, że Poznań był pierwszą stolicą Polski
            i od dawna do niedawna był od Warszawy zamożniejszy. Mamy krótko mówiąc
            świadomość naszej roli w historii Polski, choć zarzuca nam się chęć izolacji,
            autonomii. W tym jest tyle prawdy jedynie, że czasem każdego ogarnia frustracja
            jak się patrzy jak coś można spieprzyć, gdy się wie, że tu zrobiono by to mimo
            wszystko lepiej.
            Choć pamiętaj, że porządke poznański się stępił. Zresztą i szczęście, gdyż
            bylibyśmy nudnym miastem. 1/3-1/4 mieszkańców to ludność wileńszczyzny, w tym
            wielu intelektualistów w UJK. Zdecydowanie ubarwili oni atomsferę miasta za co
            jako Wielkopolanin z kilkusetletnimi tradycjami im dziękuję!
            Aha! I obrazy Matejki łączą Lublin i Poznań - z Unią Lubelską i Hołdem Pruskim.
            • Gość: ZWrocka aglomeracja IP: *.spox.org / *.org 19.02.05, 13:37
              Drodzy Poznaniacy!!!
              Parokrotnie widziałem już na waszym forum tą magiczną liczbę -aglomeracja
              wrocławska 710 tys.Dane te wydają sie troche śmieszne, wynika z tego że nawet
              powiat wrocławski nie wchodzi w skład aglomeracji(640tys. miasto + powiat 100
              tys=740 tys.).Do tego trzeba byłoby dodać(Oleśnica(40tys),Oława(35tys),Trzebnica
              (20tys),Jelcz-Laskowice itp.Nie ważne, nie chodzi mi o to żeby udowadniać która
              jest większa bo to bez sensu,prosiłbym tylko o skorygowanie tej śmiesznej
              liczby 710 tysięcy.
              Też jestem zwolennikiem współpracy na linii :Szczecin-Poznań-Wrocław.Skoro
              Katowice-Łódz-Gdańsk będą miały autostradę A1 dlaczego my nie możemy mieć A5,
              bez sensu.
              Lubię Poznań, Kocham Wrocław
              Pozdrawiam Serdecznie
              • Gość: Włodek z Grunwaldu cieszy tak pokojowe podejście IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.05, 01:05
                nie chcę udowadniać wyższości, gdyż w ten sposób i tak się nie da, ale to liczby
                z rocznika statystycznego. Jutro wrócę do tego i je odszukam. Oczywiście
                aglomerację można definiować na kilka sposobów, ale spróbuję przedstawić
                porównanie liczbowe w moim odczuciu obiektywnie.
                Pozdrowienia na Osi
                • Gość: Włodek z Grunwaldu przepraszam, odpowiem jutro-piszę pracę zaliczenio IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.05, 20:02
        • Gość: Adam Re: Chcę zamieszkać w Poznaniu!!!!! Jak tutaj jes IP: 150.254.124.* 18.02.05, 10:55
          Ty chyba jesteś głupi, o 21 wszystko pozamykane? To nie Wrocław, gdzie po 21
          kawiarnie są już nieczynne!
        • Gość: Div Re: Chcę zamieszkać w Poznaniu!!!!! Jak tutaj jes IP: *.aquanet.pl / 194.24.238.* 19.02.05, 17:20
          To widać że nawet nie byłeś w Poznaniu bo gdybyś był to byś wiedział że tu
          życie zaczyna się po 22 i jakich dresiazach mówisz!!! jest ich tyle co
          wszędzie,może u ciebie zamykają wszystko o 21,chyba ze strachu
        • Gość: drunner Re: Chcę zamieszkać w Poznaniu!!!!! Jak tutaj jes IP: *.icpnet.pl 21.02.05, 14:56
          Nie wierz Lublinianinie w te bzdury. Dresiarze są oczywiście elementem
          krajobrazu, ale gdzie ich nie ma - przetaczają się z większą nawet
          intensywnościa przez krakowską starówkę, że o stolicznej nie wspomnę!
          A odpowiadając na pytanie czy warto:
          1) jeśli szukasz miasta, gdzie życie pędzi na łen na szyję, a Ty będziesz w
          centrum wydarzeń wybierz Wawę
          2) jeśli szukasz miasta z atmosferą "niepolską", gdzie nasza bylejakość Cię nie
          zamęczy wybierz Kraków
          3) jeśli chcesz mieć jedno i drugie, w nieco mniejszym natężeniu wybierz Poznań
          (Gdańsk i Wrocek choć ładniejsze nie są tak atrakcyjne pozostałych aspektach)
          A w ogóle to najlepiej jest ponoć w Sopocie;)
    • Gość: Iwona Re: Chcę zamieszkać w Poznaniu!!!!! Jak tutaj jes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 11:58
      W P-niu jest super. Miałam małą przerwę w mieszkaniu tu i wróciłam z tęsknoty.
      Dotarło do mnie ze zbyt dużo tracę.
      W lublinie bywałam przez kilka lat po 3 razy w roku i zawsze byłam załamana że
      to taka dziura.
    • Gość: ENERGY 52 Re: Chcę zamieszkać w Poznaniu!!!!! Jak tutaj jes IP: *.icpnet.pl 18.02.05, 17:06
      Desperado
    • Gość: ewa Re: Chcę zamieszkać w Poznaniu!!!!! Jak tutaj jes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 18:41
      Jesli bedziesz szukał mieszkania wejdz na strone www.stancja.pl tam sa rowniez
      ceny mieszkan
      • monte83 Re: Chcę zamieszkać w Poznaniu!!!!! Jak tutaj jes 18.02.05, 22:29
        coz, ja tam caly czas mysle o tym, zeby przeniesc sie po studiach do poznania...
        nawet chce kupic mieszkanie... choc po cenach wiem, ze za 3tys za mtr kw. to
        nie ma co liczyc.
        oczywisice zakladajac, ze chce kupic cos ladnego i zero wielkiej plyty.ppozdr.
        • Gość: Włodek z Grunwaldu Poznań nie jest tanim miastem-ale wart swej ceny!! IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.05, 22:52
          a jak szukasz taniej i masz samochód to poszukaj mieszkań w Luboniu, czy
          Swarzędzu. Więcej o moim zdaniu o Poznaniu we wcześniejszym poście w tym wątku.
          • Gość: mih Re: Poznań nie jest tanim miastem-ale wart swej c IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.05, 14:28
            do poznanskiej specyfiki na pewno sie przyzwyczaisz. ludzie sa troche malo
            spontaniczni (widac na np. roznorakich koncertach), za to konretni i
            zorganizowani (nawet kibole na meczach). oczywiscie to uogolnienie, ale takie
            odnioslem wrazenie po przeprowadzce. co do miejsca zamieszkania odradzam
            blokowiska PRLu; polecam osiedla w miejscowosciach-satelitach. ja trafilem do
            suchego lasu (pln. poznan)i raczej zostane tam na dluzej. ceny kilkuletnich
            mieszkan od 2800 za metr. wszystkie podstawowe urzedy, instytucje, szkoly na
            miejscu. podobnie jest w innych "sypialniach-satelitach" jest to oferta raczej
            dla zmotoryzowanych...
            • Gość: winograd Re: Poznań nie jest tanim miastem-ale wart swej c IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.05, 15:00
              Fajnie jest. Tylko nie chodź na msze do katedry i nie zapisuj się do chóru.
              chyba, że chcesz...
    • Gość: karina Jak musisz ... IP: 192.11.224.* 21.02.05, 13:28
      Jak musisz to nie ma odwrotu. Jakbym mogła wybierać to zamieszkałabym w Trójmieście
      • z3r0 Re: Jak musisz ... 21.02.05, 13:37
        Jak to nie ma odwrotu?

Czy tutaj wystepuje jedynie chlopstwo panszczyzniane i przypisanie do ziemi?
    • Gość: rku Re: Chcę zamieszkać w Poznaniu!!!!! Jak tutaj jes IP: 195.143.166.* 21.02.05, 14:30
      Chcesz sie przeprowadzic z Lublina do Poznania a nie znasz tego miasta to sie
      mocno zastanow. Poza wieksza iloscia knajp w Poznaniu niczym sie nie roznia te
      miasta . Malo atrakcyne polozenie ani morza ani gor . Wszedzie daleko . Radze
      tobie objechac najpierw kawalek Polski od polnocy na poludnie i wowczas
      bedziesz wiedzial gdzie jest najbardziej atrakcyjnie . Osobiscie uwazam za
      najlepsze warunki mieszkania (poza praca )znajdziesz w Gdanku a wlasciwie calym
      Trojmiescie
      • Gość: Włodek z Grunwaldu haha, 3miasto jest jedynym miescem, gdzie .. IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.05, 20:02
        mógłbym mieszkać, ale z Poznania jest wszędzie blisko - nad morze, w góry
        (poznańska kolonia Karpacz ;-) do Niemiec i całej zachodniej Europy. Zaletą
        Krakowa jedyną jest, że jest bliżej do Włoch.
        Poznań ma duże różnice wysokości - leży na wysokości 56 m nad Wartą i 141 m na
        Morasku. W promieniu 60 km od Poznania masz trzy duże pojezierza - każde po
        50-100 jezior: sierakowskie, trzemeszyńskie, leszczeńskie. W samym mieście masz
        cztery jeziora. W odległości 20 km od centrum masz dzikie niemal bory sosonowe,
        w których możesz wytyczyć 20 kilometrowe trasy poza obszarami zabudowanymi.
        Znajdź mi drugie takie miasto.
        • Gość: hamburger Re: haha, 3miasto jest jedynym miescem, gdzie .. IP: *.arcor-ip.net 22.02.05, 20:18
          Wszystko sie zgadza co napisales : Z Poznania wszedzie blisko nad morze i w
          gory a tylko Krakow ma blizej do Italii. Blisko to kwestia wzgledna 200-300 km
          dla ciebie to blisko dla innego to b.daleko . Napewno w Polsce wszedzie moze
          sie podobac i wszedzie mozna mieszkac ale obiektywnie mowiac zjechalem Polske
          we wszystkich kierunkach . Odwiedzilem wszystkie duze i mniejsze miejscowosci i
          to co piszesz o okolicach poznania w odleglosci 60 km to tez sie zgadza ale
          jednak brakuje tam tego czego nie brakuje w Trojmiescie - morza i plaz. Wlasnie
          tam jest wszystko to co napisales o okolicach Poznania. Do jezior szwajcarii
          kaszubskiej tylko 30 km a - tam tez sa wzgorza do ponad 300m wysokosci z
          wyciagami narciarskimi , odbudowane na skale swiatowa stare przepiekne miasto
          hanzeatyckie Gdansk , kurort nadmorski Sopot i nowoczesna Gdynia a to wszystko
          jest w jednym miescie skomunikowanym przy pomocy SKM i innych srodkow
          komunikacji w Trojmiescie . Pokaz mi w Polsce lepsza lokalizacje duzego miasta
          jak wlasnie aglomeracja gdanska. Sam jestem z pieknego Wroclawia ale
          obiektywnie patrzac z zagranicy tak to widze i inni tez to potwierdza.
          Wszystkie miasta nadmorskie sa bardziej atrakcyjne od miast polozonych w glebi
          ladu . Taka jest prawda .
    • Gość: collo Re: Chcę zamieszkać w Poznaniu!!!!! Jak tutaj jes IP: *.crowley.pl 22.02.05, 13:11
      chuowo....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka