Dodaj do ulubionych

Niezwykle miejsca,niezwykle zakatki w Srodzie:)

27.02.05, 12:13
Temat ten od dawna chodzil mi po glowie,widze tez po raz pierwszy od jakiegos
czasu zainteresowanie tym watkiem(dzieki Natala:)).Proponuje wiec znowu
pogadac o miejscach w naszym miasteczku ktore was"chwycily za serce":)
Obserwuj wątek
    • wolframiq Re: Niezwykle miejsca,niezwykle zakatki w Srodzie 27.02.05, 12:15
      Osobiscie niesamowicie tesknie za wiosna i podziwianiem zachodu(ew.wschodu;))
      slonca ze skarpy nad jeziorkiem...:)
      • kormoran7 Re: Niezwykle miejsca,niezwykle zakatki w Srodzie 27.02.05, 14:55
        ja juz tez nie moge sie doczekac wiosny. Chcialbym polozyc sie na lakach
        posiedziec nad jeziorkiem,pojezdzic na rowerku. Ech wiosno Wiosno przyjdz do
        nas.
        • andromacha Re: Niezwykle miejsca,niezwykle zakatki w Srodzie 27.02.05, 15:04
          O tak- ja też już nie mogę doczekać się wiosny. Najbardziej tęsknię za
          rowerkiem:)
          • natala77 Re: Niezwykle miejsca,niezwykle zakatki w Srodzie 27.02.05, 15:55
            i bardzo dobrze wolframiqu, bardzo dobrze> duchowi będzie miło jak zobaczy ten
            topic

zdecydowanie,
            niezaprzeczalnie
            średzkie jezioro to jest nasza perełka,
            namiastka piękna - tak jak mówicie - w szczególności, gdy aura sprzyja i otacza
            atmosferą romantyczną... zachody to jest to:-)

cóż jeszcze?
            pozwolę sobie (- kto mi zabroni??!!) przytoczyć moja własną wypowiedź z forum
            gś:

"nadu, 02.01.2005, 20:05:
            niezwykłe miejsce w Środzie? rynek średzki...
            ma taaaaaaką atmosferę///!)

fajnie sobie usiąść na ławeczce i patrzeć na ludzi,
            ktorzy gdzieś śpieszą,
            na gołębie nieświadome złej sytuacji gospodarczo-politycznej w kraju,
            na przygodne zabłąkane pijaczki ktore budzą
            strach/obrzydzenie/rozbawienie (
            przy tym ostatnim...pamiętacie tego, co mówił, że Bruce Lee uczył go Kung
            Fu? ;P) ...

Taaa to jest nasz średzki Stary Rynek...
            ile wspomnień...
            najlepsze jednak te letnie
            (teraz kto by siedział na rynku!?brrrr.....)
            - chociażby z jakiś festynów tam organizowanych...
            ale co! trzeba być dobrej myśli!!!!
            przecież przed nami kolejny finał wielkiej orkiestry świątecznej pomocy - jak
            mniemam również na rynku (?) :)... "

<---ad. - że rynek jest uroczy podtrzymuję. Co do WOŚPU na rynku - smęt:/
            główna impra to był OK:->
            także jeśli rynek - to raczej latem!;)
            pozdrowionka...
            • duch3 Moj fyrtel 27.02.05, 20:29
              Milo... naprawde milo! :)
              Jezorko jest super. Jak pisalem juz wczesniej na forum GS, bardzo lubie skarpe.
              A tak w ogole to polecam wycieczke dookola jeziora. Ale nie droga tylko tymi
              sciezkami. Sam juz wielokrotnie tak szedłem i naprawde polecam.
              • martula86 Re: Moj fyrtel 27.02.05, 22:21
                Tak właśnie jeziorko wiosna to jest to :o) Uwielbiam takie dlugie spacery (bo
                niestety mam daleko na jeziorko :o() razem z moim ukochanym pieskiem :o) Tak to
                jest to :o) Mozna usiasc i pomazyc jakby to bylo gdyby... :o) No i rowerek to
                podstawa :o) A co do rynku to rowniez bardzo lubie latem usiasc i popatrzec na
                ludzi ciagle tak dokads spieszacych :o) Pozdrawiam!!! :o)
              • wojciechd83 Stacja wąskotorówki.... 27.02.05, 22:22
                Ja polecam posiedzieć sobie kiedyś na schodach budynku przy stacji wąskotorówki,
                na terenie parowozowni.Najlepiej w niedzielę, gdy na ulicy jest spokój.
            • black791 Re: Niezwykle miejsca,niezwykle zakatki w Srodzie 04.03.05, 21:32
              natala77 napisała:

> i bardzo dobrze wolframiqu, bardzo dobrze> duchowi będzie miło jak zobaczy
              > ten
              > topic
              >
              > zdecydowanie,
              > niezaprzeczalnie
              > średzkie jezioro to jest nasza perełka,
              > namiastka piękna - tak jak mówicie - w szczególności, gdy aura sprzyja i
              otacza
              >
              > atmosferą romantyczną... zachody to jest to:-)
              >
              > cóż jeszcze?
              > pozwolę sobie (- kto mi zabroni??!!) przytoczyć moja własną wypowiedź z forum
              > gś:
              >
              > "nadu, 02.01.2005, 20:05:
              > niezwykłe miejsce w Środzie? rynek średzki...
              > ma taaaaaaką atmosferę///!)
              >
              > fajnie sobie usiąść na ławeczce i patrzeć na ludzi,
              > ktorzy gdzieś śpieszą,
              > na gołębie nieświadome złej sytuacji gospodarczo-politycznej w kraju,
              > na przygodne zabłąkane pijaczki ktore budzą
              > strach/obrzydzenie/rozbawienie (
              > przy tym ostatnim...pamiętacie tego, co mówił, że Bruce Lee uczył go Kung
              > Fu? ;P) ...
              >
              > Taaa to jest nasz średzki Stary Rynek...
              > ile wspomnień...
              > najlepsze jednak te letnie
              > (teraz kto by siedział na rynku!?brrrr.....)
              > - chociażby z jakiś festynów tam organizowanych...
              > ale co! trzeba być dobrej myśli!!!!
              > przecież przed nami kolejny finał wielkiej orkiestry świątecznej pomocy - jak
              > mniemam również na rynku (?) :)... "
              >
              > <---ad. - że rynek jest uroczy podtrzymuję. Co do WOŚPU na rynku - smęt:/
              > główna impra to był OK:->
              > także jeśli rynek - to raczej latem!;)
              > pozdrowionka...

No tak swięta racja z tym jeziorem, tylko że jak się ca to czy jest on taki
              romantyczny??.Chyba że...;-).

Co do rynku to moim zdaniem atmosfera sie troszke zje**a, ale to tylko moje
              odczucie.A wracając do tego pana co go uczył Bruce Lee to zwie sie on Eryk :P.
              Ehhh wracaja stare wpomnienia pubu HUBERTÓWKA...To były czasy i bardzo
              klimatyczna knajpka...mimo iż miałem wtedy tylko 17 lat to i tak się
              kilkadziesiąt litrów piwka wypiło przy muzyczce rockowej, bo w behemocie to ta
              muza ostatnio taka jakaś dziwna leci...
    • duch3 Re: Niezwykle miejsca,niezwykle zakatki w Srodzie 28.02.05, 13:37
      To jeszcze raz napisze o ulicy sw.Ducha. Bardzo podoba mi sie ta uliczka.
      Niezle zniszczona, ale domki urocze. Jesli ktos byl w Zdunach to tam jest
      bardzo podobnie. Czekam az ktos sie za nie wezmie. Mysle tez, ze to dobre
      miejsce na knajpke.
      • cipcipcip Re: Niezwykle miejsca,niezwykle zakatki w Srodzie 02.03.05, 14:27
        Jeśli mowa o pięknych miejscach w Środzie (samo miasto) to niestety mój lokalny
        patriotyzm nie wytrzymuje w zderzeniu z szarą rzeczywistością. Wszystkie te
        miejsca (rynek, jezioro, kipa) są ładne, natomiast do rangi piękna podnosi je
        niestety tylko nasz punkt widzenia. Jak wygląda nasze jezioro w porównaniu z
        którymkolwiek jeziorem w Zaniemyślu ? zawsze, kiedy ide nasypem kolejki
        zatrzymuję sie na chwilę, aby spojrzeć z góry na tereny ''obszaru chronionego
        krajobrazu" - widok miły dla oka, byłby nawet piękny, gdyby nie droga
        katowicka, którą w całej okazałości widac i słychać.
        • duch3 Zalesić tereny wokół jeziora. 02.03.05, 15:01
          Smutne ale prawdziwe... Jednak to, że dla nas są one ładne wcale nie ujmuje im
          piękna. Widok "Średzkich bagien" naprawde podnosi na duchu, zwłaszcza na
          początku wiosny i późną jesienią. Jezioro jest jednym z wielu podobnych
          sztucznych zbiorników, ale odpowiednia pora i czas potrafi wprawić w przyjemny
          nastrój.
          Średzka starówka też stałaby się bardziej przyjemna dla oka, gdyby niektóre
          kamienice wyremontować. Teraz trzeba troche oczy przymykać :).

Nie wiem czy naszym dobrodziejstwem czy przeklaństwem są bardzo dobre grunty
          rolne. Z jednej strony wpływa to na bogadztwo powiatu, z drugiej jednak
          przyczyniło się do wyciecia lasu. A gdyby tak zalesić niektóre tereny, nie
          byłoby ładniej? Gdyby nasze jezioro było chociaż w połowie zalesione tak, jak
          te w Zaniemyślu...
        • duch3 Re: Niezwykle miejsca,niezwykle zakatki w Srodzie 02.03.05, 15:03
          Jeszcz marzy mi się stworznie na Maskawie, na odcinku od jeziora do ogródków
          działkowych małego bulwaru. Jakiś pozbruk,może nawet zwykła ściezka, pare
          ławeczek i stylowe lampy...
        • kormoran7 Re: Niezwykle miejsca,niezwykle zakatki w Srodzie 02.03.05, 19:11
          Trzeba umiec dostrzec piekno w kazdej rzeczy nawet w tym ze jezioro jest
          brudne.Pare tygodni temu bylem nad naszym jeziorem i dla mnie pieknem osobiscie
          bylo to ze zobaczylem kilka labedzi na brzegu. Woda byla bardzo czysta.Nigdy
          nie widzialem czysciejszej wody. na kipie pare tygodni temu wspaniale wylala
          woda. Porobilem zdjecia na komurke i gdyby ktos nie mieszkal w Środzie
          pomyslalby ze to jeziora na Mazurach. Powtarzam. Piekno jest wszedzie. trzeba
          tylko je dostrzec.
          • wolframiq Re: Niezwykle miejsca,niezwykle zakatki w Srodzie 02.03.05, 22:47
            Zgadzam sie jak najbardziej:)to czy dostrzegamy piekno zalezy tylko od tego
            czgo tak naprawde szukamy,co mamy nadzieje dostrzec."Taki jeden kiedys
            tam"powiedzial ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia:)
            • kormoran7 Re: Niezwykle miejsca,niezwykle zakatki w Srodzie 03.03.05, 10:14
              Czekam na wiosne zeby moc sobie posiedziec na lakach popatrzec w niebo i
              marzyc:). A widzieliscie na lakch czarne bociany i jastrzebie?
              • cipcipcip Re: Niezwykle miejsca,niezwykle zakatki w Srodzie 03.03.05, 22:36
                Myszołowów Ci u nas dostatek, jastrzebia nie pamiętam. Za to jest kilka par
                remizów no i bobry - chyba nawet troche za dużo, ale może nie doceniam sił
                regeneracji przyrody. Co prawda na sredzkich bagnach ich nie widziałem, ale za
                to na torfiskach wysokosci Zabikowa i Koszut tylko mega mieszczuch nie zauwazył
                by sladów ich obecności.
                Racja, ze piekno trzeba dostrzegac w szczegółach. "Jak sie nie ma co sie lubi,
                to sie lubi co sie ma."
    • duch3 Re: Niezwykle miejsca,niezwykle zakatki w Srodzie 05.03.05, 01:05
      Czy ktoś był nad stawami za rzeznia? Trudno sie tam dostac ale widok
      niesamowity (zapachy tez). Zaledwie 200m. od kolegiaty jest dosc duzy staw, na
      srodku ktorego znajduje sie ...domek.
      Kiedys plynela tedy rzeczka, ktora jak przypuszczam byl powiazana z Łabedziami
      itd. (pisalismy o tym w watku "Pomyłka")
      Zachecam do eskapady...warto :)
      • rogeer Re: Niezwykle miejsca,niezwykle zakatki w Srodzie 05.03.05, 16:49
        Jeszcze nie byłem ale odkąd jest na miejscu rzeźni taki duży plac to widać to
        miejsce z kilińskiego. Ale postaram się odwiedzić:)
    • duch3 wg Starosty 11.03.05, 23:42
      Wkleje wypowiedz starosty na ten temat.
      :) Zachecam do daleszego zadawania pytan i prosze o doklejanie linku do forum.

www.srodawlkp-powiat.pl/index.php?rsl=1&&pid=11111426&&WOKSESSID=b54e98ad44a419cc10cf1e767b48c6f4

Pytanie Witam serdecznie!
      Jakie są wg Pana nieznane a zarazem niezwykłe miejsca w Środzie i w powiecie?

www.forumsroda.prv.pl
      (Marek, 2005-03-08 14:11:24)
      Odpowiedź Najbardziej niezwykłe są dla mnie miejsca, które w dzieciństwie
      wydawały mi się bardzo zagadkowe i tajemnicze. W naszym mieście należą do nich
      przede wszystkim tzw. "Łazienki" i "Korbole". Miejsca nieznane, które chciałbym
      lepiej poznać to tereny nadwarciańskie. Dobrze znam jedynie okolice Dębna, ale
      marzę o wyprawie wzdłuż Warty. Są to tereny wyjatkowo urokliwe, przede
      wszystkim właśnie w jednej z gmin naszego powiatu w Nowym Mieście nad Wartą.
      (Starosta Średzki Paweł Łukaszewski, 2005-03-11 08:04:35)
    • duch3 Bagna 13.03.05, 21:17
      Starosta szczególnie podkreślał, ze jest to spotkanie inaugurujące w powiecie
      średzkim szereg przedsięwzięć, które mają trzy podstawowe cele: uporządkowanie
      terenu "Bagna Średzkie", utworzenie w tym miejscu systemu oznakowania i
      informacji o walorach przyrodniczych bagien, udostępnienie tego terenu dla
      wszystkich zainteresowanych ekologią. Powiat podjął wyzwanie, aby ten obszar
      przywrócić mieszkańcom, aby stał się on wizytówką naszego powiatu. O
      atrakcyjności tego terenu przede wszystkim stanowi jego lokalizacja oraz jego
      nieprzeciętne walory przyrodnicze, które warto wykorzystać promując powiat
      średzki.

Stworzenie w tym miejscu sciezki przyrodniczej to bardzo dobry pomysl. Mam
      nadzieje ze nieskonczy sie na zapowiedziach. Reszta jest tutaj:
      www.srodawlkp-powiat.pl/index.php?pid=46&&id=1779&&WOKSESSID=2e32fc8a873b8b1c330d5f56cc483c97
      • duch3 Re: Bagna i lornetki! 17.03.05, 21:42

Średzka "śmierducha" i bagienna perełka

W miniony czwartek w sali sesyjnej Urzędu Miejskiego odbyło się spotkanie
        dotyczące średzkiego obszaru chronionego krajobrazu, czyli "Bagien Średzkich".
        Starostwo chce podjąć się stworzenia na tym terenie ścieżki edukacyjnej.
        Pytanie, od czego zacząć...

Nie każde miejsce, tak jak Środa Wlkp., ma koło siebie taka perełkę - takie
        zdanie wyrazili ornitolodzy - Paweł Śliwa i Przemysław Wylegała. Trudno się z
        nim nie zgodzić. Na czwartkowym spotkaniu ornitolodzy poprowadzili krótką
        prelekcję, która miała na celu wyjaśnienie owej "perełkowości" bagien. Przede
        wszystkim są one cenne ze względu na gnieżdżące się na ich terenie ptactwo.
        Można tu spotkać gatunki takie jak perkoz rdzawoszyi, błotniak stawowy, żuraw,
        krwawodziób czy też czajkę, która występuje w najliczniejszej liczbie - zarówno
        na podmokłych łąkach, jak i polach uprawnych. Możemy pochwalić się gatunkami
        bardzo rzadkimi na terenie Wielkopolski czy całej Polski, jak wąsatka i
        świerszczak. Ponadto 7 występujących tu gatunków umieszczonych jest w
        załączniku Dyrektury Ptasiej Unii Europejskiej, a kolejne 7 w polskiej
        czerwonej księdze. Zebranym w sali sesyjnej zostały przedstawione zagrożenia
        dla "Bagien Średzkich". Terenom tym szkodzą: zanieczyszczone wody Strugi
        Średzkiej, okresowe przesuszenie doliny, przez co ptaki stają się łatwym łupem
        dla drapieżników, zmiana sposobów użytkowania gruntów, wypalanie traw,
        wyrzucanie na te tereny śmieci oraz wzrastająca penetracja ludzka. Ornitolodzy
        wskazali sposoby ochrony tych terenów poprzez odcięcie odpływu ścieków do
        Strugi, wykonanie zastawki piętrzącej wodę w Strudze, wykonanie nasadzeń drzew
        i krzewów wzdłuż Trasy Katowickiej i torów, ponowne powołanie OCHK oraz jego
        oznakowanie zgodnie z aktualnie obowiązującą ustawą o ochronie przyrody.
        Wszystkie te zabiegi maja zostać sfinansowane z Powiatowego Funduszu Ochrony
        Środowiska i Gospodarki Wodnej. - Plan uporządkowania bagien ma na służyć
        przede wszystkim edukacji, szczególnie młodych ludzi, a tym samym rozbudzeniu
        podziwu dla piękna przyrody - jak powiedziała kierownik Wydziału Ochrony
        Środowiska w starostwie, Maria Grabowska. Ograniczeniem chronionego obszaru
        mają być tablice informacyjne, na których znajdą się: godło, nazwa czy też
        zakazy wprowadzone zgodnie z ustawą o ochronie przyrody. Tablice te mają zostać
        wykonane jeszcze w tym roku. Starostwo planuje także wydać ulotki z
        informacjami o walorach przyrodniczych tego terenu. W późniejszych latach ma
        powstać tutaj wieża obserwacyjna, dzięki czemu będzie można oglądać ptaki bez
        ich płoszenia, a także ławeczki ze stolikami, wykonanie nasadzeń i oczywiście
        postawienie koszy na śmieci. Ponadto Powiatowe Centrum Edukacji Ekologicznej ma
        zostać wyposażone w lornetki. Dla kogo bagna? Wszystko pięknie, ładnie, ale...
        nie dla wszystkich. Zaproszeni na spotkanie właściciele i użytkownicy gruntów
        położonych w Obszarze Chronionego Krajobrazu "Bagna Średzkie" ponad walory
        przyrodnicze widzą w tym terenie grunty rolne, a tym samym swoją pracę,
        pieniądze, chleb powszedni. Dla nich Struga Średzka, to zwykła "śmierducha". To
        ona, zdaniem jednego z mieszkańców tego terenu, stanowi główne zagrożenie dla
        omawianego terenu. Dopóki wody Strugi będą tak zanieczyszczone, jak do tej
        pory, "Bagna Średzkie" stanowią wielkie zagrożenie dla przyległych im gruntów
        rolnych. Na przykład pan Wiśniewski, mieszkaniec Pętkowa, ma przesiąknięte wodą
        pola, a z powodu zapchanych rowów nie można odprowadzić tej wody. Te natomiast
        zapchane są przez zanieczyszczenia, jakie niesie ze sobą Struga. - To jest
        szambo miejskie - twierdzi pan Wiśniewski. Spółki wodne na jego prośby, by
        zajęły się tą sprawą, nie kiwnęły palcem. Starosta natomiast obiecał
        interweniować, jednak czy to oznacza zmianę planów utworzenia ścieżki
        edukacyjnej? Niewątpliwie projekt ten wymagałby powtórnego, szczegółowego
        przeanalizowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka