Dodaj do ulubionych

Co to jest SZCZĘŚCIE???!!!

27.02.05, 23:12
Co wedlug Was jest szczesciem???
Obserwuj wątek
    • k_walus Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 27.02.05, 23:15
      Szczescie jest wtedy jak budzisz sie rano i wiesz ze jest ktos z kim bedziesz
      mogl podzielic sie swoja radoscia i swoim smutkiem nadchodzacego dnia...
      Szczescie to miec kogos bliskiego...
      • emi53 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 27.02.05, 23:54
        Szczęście...Brzegami codzienności
        Docieramy do siebie
        Myślę, że kiedy kochasz
        Nie osądzisz...
        Nawet nie poczujesz krzywdy,
        Gorzkiego rozczarowania,gdy
        Nie po myśli Twojej
        Życie Bóg tak ułożył...
    • waclaw_kzn Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 27.02.05, 23:40
      Znów wracamy do odwiecznego dylematu ludzkości. POwiedziałem, co sadziłem,
      zanim uciekłem z Forum GŚ i nie sądzę, zby miał dla mnie sens powrót do tego
      tematu, co nie znaczy, że krytykuje samą dyskusję...
      A szczęście - jest wtedy, gdy czujemy, że jest. I żadna definicja tego nie
      zmieni, ani zadna dyskusja - zawsze będziemy to po prostu czuli... wtedy, gdy
      będzei, oczywiście.
      • waclaw_kzn Radosny alfabet 27.02.05, 23:53
        Zamiast rozważań teoretycznych proponuję praktyczny eksperyment, któremu
        nadałem roboczą nazwę RADOSNEGO ALFABETU, choc pewnie jakiś psycholog, czy
        ktokolwiek wpadł na to juz dawno i jakoś madrze nazwał:
        Proponuję, aby kazdy zamieszczał codziennie liste wyrazów zaczynajacych się an
        jakąs literę,a wywołujących pozytywne skojarzenia, wraz z uzasadnieniem swego
        wyboru. Oczywiście regularności kolejnośc może byc poniekąd zachwiana, ale jako
        inicjator powinienem pokazać sytuację modelową, więc zamieszczę dzisiaj
        przykład litery A, a jutro postaram się dołożyć B:

A:
        -anyżki - które uwielbiałem w dzieciństwie i dotąd uwielbiam;
        -aplauz (publiki) - który jest zawsze miły, zwłaszcza dla nas - egocentryków;
        • martula86 Re: Radosny alfabet 28.02.05, 16:09
          waclawie swietny pomysl z tym alfabetem :o) mi kojarzy sie teraz wszystko z
          litera W :o)
          W:
          wspomnienia: czasami do bre czasami zle ale jak to wspomnial moj kolega
          wspoltworza nasza osobowosc :o)
          wyobraznia: to stan duchowy w ktory mozemy uciec kiedy tylko tego chcemy :o)
          przeciez kazdy jest odrebny :o) kazdy ma swoj duchowy swiat :o)
        • waclaw_kzn Re: Radosny alfabet 28.02.05, 16:56
          Zgodnie z zapowiedzią, dzis litera B:
          -bielizna - oczywiście damska, na ukochanym ciałku ;-)
          -baranki - to takie pocieszne, puszyste zwierzątka, ale jeszcze bardziej kocham
          te na niebie;
          -bynajmniej - po prostu lubię to słowo, pieknie brzmi, jest niepokorne, bo
          przez ostatnie sto lat niemal całkowicie zmieniły się konstrukcje, w jakich sie
          je używa i wzbogaca język rozmów;
          • waclaw_kzn Re: Radosny alfabet 05.03.05, 23:13
            KOńczy się choroba, więc moge wrócić do obowiązków, choc z przykrością
            stwierdzam, że jestem właściwie jedynym, który alfabet tu tworzy :-(
            C:
            - na szczycie listy zdecydowanie CZEKOLADA. Mółbym sobie odmówić w życiu wielu
            rzeczy, ale nie czekolady. Właściwie jestem od niej chyba uzależniony, ale nie
            ma nic lepszego na zly nastrój (jeśli nie ma pod ręką Ukochanej Kobiety, albo
            grupy zaufanych przyjaciół, rzecz jasna). Ogólnie - dziennie odpowiednia dawke
            czekolady trzeba przyjąć, żeby dobrze funkcjonować, a świat był radośniejszy;
            - ciepło, zwłaszcza bliskiego ciałka ;-)
            - Chałupy - piękne miejsce na wakacje, połowe wakacji za czasów dziecinnych tam
            spędziłem;
            - cisza, której w naszym życiu czesto brak i zapominamy jak od czasu do czasu
            jest ważna.
            • duch3 Re: Radosny alfabet 05.03.05, 23:55
              Do Twojej wypowiedz dodalbym jeszcze...
              Cynamon- cudowna przyprawa, pamiatam z dziecinsta ryz na mleku z dodatkiem
              cynamonu. Zapach i smak poprawia nastroj.
              • kormoran7 Re: Radosny alfabet 06.03.05, 00:01
                ja dodaje slowo
                Całusy-te male w policzek na przywitanie, te wieksze w usta gdy ludzie sie
                naprawde kochaja i te najwieksze na calym ciele prowadzace do "stania"sie
                jednym cialem:)
                • waclaw_kzn Re: Radosny alfabet 06.03.05, 00:34
                  Cynamonu nie lubię... ale jak mogłem nie dodać CAŁUSÓW. Moja wina, moja wina...
                  A skoro już o całusach mowa, to nie zapominajmy o wszeclkich CZUŁOŚCIACH - ale
                  na przytulanie przyjdzie czas przy P :-)
                  • martula86 Re: Radosny alfabet 06.03.05, 20:08
                    Ja sie dolacze do Radosnego alfabetu wiec literka D
                    dom- oaza spokoju i ciepla rodzinnego
                    duch- :o)
                    droga- zawsze gdzies nas doprowadzi
                    • martula86 Re: Radosny alfabet 06.03.05, 20:15
                      dziekuje- slowo bez ktorego ludzie nie mogliby sie porozumiewac, przeciez wtedy
                      byloby okropnie! To slowo nadaje barw w zyciu!
                      • kormoran7 Re: Radosny alfabet 06.03.05, 20:46
                        ja dodam domino-lubilem sobie ustawaic klocki domina jedno za drugim a potem
                        puszczac je. Ile radosci bylo kiedy wszytkie kostki polozyly sie na sobie:)
                        • martula86 Re: Radosny alfabet 06.03.05, 20:49
                          dotyk- wywoluje czasami dziwne reakcje u ludzi :o) czasami dobre a czasami
                          wrecz przeciwnie :o)
                          • kormoran7 Re: Radosny alfabet 06.03.05, 22:06
                            dzien-kazdy przynosi cos innego. Stajemy sie z kazdym dniem coraz starsi,
                            czasem szczesliwsi, czasem smutniejsi.
                            • waclaw_kzn Re: Radosny alfabet 06.03.05, 23:27
                              Drapanie
                              Dzieci
                              ...

I uzupełnienie do literyC:
                              - chomiki - miałem ich kilka w życiu. Są takie kochane i pocieszne i potrafia
                              naprawde poprawić humor.
                              • kormoran7 Re: Radosny alfabet 07.03.05, 10:13
                                Jako ze mam okienko studenckie zajrzalem na forum nasze i zaczne w tej chwili
                                literke E.
                                Ewelina-moja najwieksza przyjaciolka ktora zmienila moje zycie na lepsze:)
                                • emi53 Re: Radosny alfabet 07.03.05, 14:09
                                  Ech!!!- przy wspomnieniu czegoś pięknego,co nas zachwyciło.
                                  -echo - tak rzadko słyszane ,że z chęcią i wzruszeniem słuchane...
                                  no i eskapada -niebezpieczna wyprawa, która podnieca,motywuje do śmiałego
                                  działania i udana, po dokonaniu jest mile wspominana.
                                  • martula86 Re: Radosny alfabet 09.03.05, 20:22
                                    oj cos sie opuszczacie w radosnym alfabecie :o)
                                    dzis literka F
                                    farby-mozna nimi pomalowac swiat na kolorowo :o) pamietam z dziecinstwa
                                    malowanie farbami to swietna zabawa :o)
                                    film-czasami ciekawy czasami niestety bardzo nudny ale to chyba zalezy od
                                    towarzystwa z jakim sie go oglada :o)
                                    fotografia-najczesciej gdy na nia spojrzymy na naszej twarzy pojawia sie
                                    usmiech :o) lub niestety czesto pojawiaja sie lzy :o(
                                    • waclaw_kzn Re: Radosny alfabet 09.03.05, 20:59
                                      Przyznaję się, że z alfabetem nie wyrabiam, bo wracam późno z uczelni i po paru
                                      postach już śpię i nie mam sił uzupełniać tak radosnej rzeczy. Nadgonię trochę
                                      w weekend... mam nadzieję.
                                    • emi53 Re: Radosny alfabet 09.03.05, 21:06
                                      dodam < flirt > bywa nie tylko miłą zabawą,pozwala również czuć się
                                      szczęśliwym -
                                      < fontanna > -może być "tryskająca" uśmiechem, /tu dygresja : czy średzkie
                                      działają? ta w parku z łabędżmi,przy dawniejszym ZOO,i jeszcze starsza - na
                                      Łazienkach?/.
                                      • kormoran7 Re: Radosny alfabet 09.03.05, 21:51
                                        fantazja-Bo Fantazja, fantazja ,bo fantazja jest od tego, aby bawić się, aby
                                        bawić się, aby bawić się na całego!
                                        • kormoran7 Re: Radosny alfabet 09.03.05, 22:06
                                          Jak spiewaly swego czasu Fasolki:)
                                        • martula86 Re: Radosny alfabet 21.03.05, 13:46
                                          humor-czasami jest wspanialy!!! :o) a czasami wogole go nie ma :o(
                                          • kormoran7 Re: Radosny alfabet 21.03.05, 14:31
                                            I jak:
                                            Intelekt-u mnie ciagle sie rozwija.
                                            • martula86 Re: Radosny alfabet 21.03.05, 19:29
                                              Ira-świetny polski zespół :o)
                                              Iza-moja siostra, nigdy nie wiem co wymyśli :o) potrafi człowieka zaskoczyć :o)
                                              Igła-bez niej nie poradzili byśmy sobie z łataniem dziur :o) nawet w naszym
                                              życiu potrzebójemy takiej igły w postaci osób które pomogą nam załatać "dziurę"
                                              która się nam przytrafiła :o)
                                              • k_walus Re: Radosny alfabet 21.03.05, 22:02
                                                I jak impreza, nie wazne gdzie, wazne zeby w dobrym towarzystwie:)
                                                • kormoran7 Re: Radosny alfabet 22.03.05, 09:46
                                                  Tez lubie IRE. Mam ich cala dyskografie:)Ale dwie pierwszy plyty byly
                                                  najlepsze. Taki czysty rock bez zadnych eksperymentow. Teraz troche stonowali
                                                  ale w sumie nadla mja fajne piosenki.
                                      • duch3 woda 10.03.05, 11:43
                                        Wiele mozna zlego powiedziec o burmistrzu ale wdzieczny mu jestem za odnowienie
                                        fontanny. Emi obecnie dziala ta w parku przy ul. Westerpltte; nie zmienil sie
                                        jej wyglad i pomalowano ja na niebiesko ( strasznie to wyglada). Ale klimat,
                                        jest i latem przesiadywalo tam duzo ludzi, zwlaszcza matki z dzieckiem. Widac
                                        potrzebne bylo takie miejsce. Fontanna dzial od 6 do 22 i ma jakis metr
                                        wysokosci.
                                        Jakie bylo moje zdziwieni gdy idac raz przez "Łabedzie" zobaczylem mala
                                        strumien wody wydobywajacy sie z tafli wody. Nie jest wielka, ale jest. I to
                                        sie liczy. Jak bede mial wiecej czasu odpisze ci na maila.
                                        Pozdrawiam
                                        • kormoran7 Re: woda 10.03.05, 14:47
                                          No tak zawszekiedy wymieniamy ze znajonymi plusu i minusy urzedowania pana
                                          Burmistrza na plus zaliczamy mu ta fontanne i to ze park w sumie ladnie
                                          urzadzono. No i na tym sie zazwyczaj koncza plusy:)
                                          • kormoran7 Re: woda 13.03.05, 10:22
                                            Zaczynam literke G
                                            gra-gra moze doprowadzic do szczescia w postaci nagrody, gra np w karty
                                            powoduje zacisnienie sie zwiazkow miedzy ludzkich
                                            • kormoran7 Re: woda 20.03.05, 17:51
                                              Cos alfabet sie nie klei. Waclaw wyjechal to nie ma kto go prowadzic a szkoda
                                              ze reszta sie nie wlaczyla bo to naprwde fajna sprawa.Wobec tego ja to pociagne
                                              dalej. Litera H.
                                              historia-naszego panstwa ktore bylo wolne potem zniewolone i znow jest wolne.
                                              Historia mojej osoby. Tez miewala upadki i wzloty. terawz przezywa renesans:)
                                              Hormony- na wiosne sie burza:)
    • duch3 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 28.02.05, 13:35
      Szczescie to chwila, a nie stan dlugotrwaly. Tak naprawde przez 80% naszego
      zycia nie jestesmy ani szczesliwi, ani nieszczesliwi.
      Jesli dla kogos brak nieszczescia tez jest szczesciem... to mowimy o takiej
      osobie ze jest zadowolona z zycia i potrafi z niego korzystac.
      • cipcipcip Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 02.03.05, 14:41
        Niegdyś Aleksander Wielki kierowany wdzięcznością zapytał Diogenesa o to, co
        może dla niego zrobić. Filozof mu odpowiedział, ze chce aby... Aleksander się
        trochę przesunął, bo mu slońce zasłania.
        Tkwi tutaj pewna wskazówka - miara szczęscia sa nasze potrzeby - zarówno
        materialne, jak i duchowe. Niejeden dobrze sytuowany obywatel powiesiłby sie
        na najbliższej galęzi, gdyby miał zamienic Lexusa na Fiacika, podczas gdy inny
        człowiek bedzie szczęśliwy z samego faktu posiadania samochodu.
        • duch3 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 02.03.05, 15:08
          Zgodze się z Tobą cipcipcip. Kiedyś słyszałe w radiu ( a może w telwizji), że
          ludzie ktorzy wygrali "szóstek" w totka, zaledwie po pół roku są tak samo
          szcześliwi jak osoby, które właśnie straciły partnera. "Pieniądze szcześcia nie
          dają, dopiero zakupy"- ale co się dzieje wtedy, kiedy nagle już nie czym płacić?
          • andromacha Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 02.03.05, 16:55
            No właśnie, "pieniądze szczęścia nie dają- dopiero zakupy"- jak mawiała Marilyn
            Monroe. Ale się z nią nie zgadzam. Zakupy mogą jedynie sprawić przyjemność. A
            prawdziwe szczęście wiąże się moim zdaniem z osiągnięciem rzeczy i spraw
            niematerialnych- takich, których nie można kupić za pieniądze
            • kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 02.03.05, 18:59
              Szczesciem dla mnie jest to ze mam rodzine,przyjaciół, gdzie mieszkac. Wiecej
              mi nie potrzeba by byc szczesliwym.
              • waclaw_kzn Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 02.03.05, 19:50
                Jestem chory, więc litery C na razie nie będzie :-p
                • martula86 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 02.03.05, 22:34
                  waclawie zycze zdrowka!!! poczekamy na literke C :o)
              • martula86 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 02.03.05, 22:47
                kormoranie tak to dla mnie tez BARDZO wazne!!! ale czy szczesciem nie jest
                takze budzic sie rano i wiedziec ze ktos gdzies na ciebie czeka-na twoj usmiech
                dobre slowo :o) to tez bardzo wazne i przynosi szczescie (choc teraz nie jestem
                tego najlepszym przykladem) ale znam osoby ktore sa :o)
                • kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 03.03.05, 10:19
                  Zgadzam sie z toba Marto ale pociesze cie ze jak narazie u mnie jest podobna
                  sytuacja do twojej. Z tym ze ja wole komus powiedzic mile slowo niz ktos by mi
                  powiedzial.
        • martula86 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 02.03.05, 16:52
          cipcip bardzo ciekawa wypowiedz i musze stwierdzic ze o cos takiego wlasnie w
          tym wszystkim chodzi! :o) o to ze szczescie to takze potrzeby materialne ale
          chyba te duchowe wiecej dla nas znacza i sa bardziej potrzebne! No gdy stracimy
          te duchowe to chcemy tych materialnych a gdy juz mamy te materialne chcemy
          duchowych i kolo sie zamyka! jestesmy uzaleznieni od oby dwoch! Pozdrawiam!
          • emi53 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 02.03.05, 20:18
            Rzeczywiście, szczęście nie zależy od jakości i ilości posiadanych dóbr
            materialnych.W swych rozważaniach nawiążę też do Diogenesa.Był on właścicielem
            swojej beczki,kiedy chciał i dokąd chciał,mógł ją potoczyć.Był bogaty, gdyż to
            co posiadał nie sprawiało mu kłopotu.To co nam sprawia kłopot,staje się
            naszym"panem",panuje nad nami,a my czujemy się wówczas
            nieszczęśliwi.Natomiast,gdy do rzeczy posiadanej nie jesteśmy"przywiązani",nie
            wywołuje ona w nas kłopotu- wówczas jesteśmy jej właścicielami,naprawdę ją
            posiadamy, i daje ona nam poczucie szczęścia.Móc się wyzwolić od trosk i
            kłopotów to zbliżyć się do poczucia bycia szczęśliwym.
            • cipcipcip Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 03.03.05, 22:25
              O tyle ważne powinno byc dla człowieka to co ma, o ile przez to, ze ma, moze
              jednoczesnie pełniej byc człowiekiem - nie jest to dokładny cytat, ale esencja
              zawarta w "Redemptor Hominis" - encyklice Jana Pawła II z 1979. Wspominałem
              juz w innym temacie, ze z wiara u mnie krucho, a tryb życia daje mi wejściówkę
              do Lucyfera, ale niektóre mysli papieza zawarte w tej i innych encyklikach po
              prostu porażaja prawdą.
    • maro22 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 03.03.05, 23:08
      Bywam szczęśliwa bo: słońce świeci, wyszedł mi trudny projekt, dzieciaki
      przyniosły 6, obcy facet się uśmiechnoł, sąsiadka za pomoc zrewanżowała się
      cudowną opowieścią z dawnych lat, prułam suzuki mimo że " mnie już to nie
      uchodzi", dostałam stokrotki, ryję w ziemi sadząc tuje itd., itp.
      Bywam też nieszczęśliwa bo: pada deszcz i jest zimno, dzieciaki pyskują, mąż
      się czepia, tuje brązowieją, szef niesprawiedliwy, mam grypę itd. itp.
      Szczęście to stan subiektywny zależny od wielu czynników. W życiu zdaża się
      niestety i tak, że dopiero kiedy jest źle stwierdzamy , że był okres w naszym
      życiu który był naprawdę szczęśliwy szkoda ,że wtedy otym nie
      wiedzieliśmy
      • duch3 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 05.03.05, 00:21
        Ładnie piszesz maro... ;)
        Uśmiech obcych ludzi jest jak tęcza w zimie!
        Pozdrawiam
      • k_walus Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 05.03.05, 00:25
        Bardzo ladnie powiedziane. Kazdy jest szczesliwy na swoj sposob. Dopiero gdy
        przychodzi trudny okres stwierdzamy ze kiedys bylismy naprawde szczesliwi.
        Szczescie tkwi w szczegolach... Trzeba umiec cieszyc sie z malych rzeczy...
    • maro22 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 05.03.05, 19:35
      "Nulli fere et magna bona et diuturna contingunt,non durat nec ad ultimum exit
      nisi lenta felicitas..."
      Seneka
      Prawie nikogo los nie obdarza wielkim a nieustannym powodzeniem.Tylko
      szczęście ,które spokojnie przychodzi, jest trwałe i towarzyszy nam do końca...
      Pozdrawiam
      • emi53 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 05.03.05, 23:06
        Seneka pisze "O życiu szczęśliwym"/De vita beata/ jak i inne pisma dając
        przykład aby żyć cnotliwie,zgodnie z naturą.Szczęście zasadza się właśnie na
        tej harmonii i zgodzie,na prawdzie ina niewzruszonej pewności sądu i nie
        podlega odmianom.To tyle z cytowania Seneki.Jego pisma można czytywać
        wielokrotnie ,za każdym razem odkrywaąc jakiś głęboko osadzony
        szczegół.Doskonała lektura na długie podróże koleją.SZczególnie wydanie PIW-
        owskie,dwujęzyczne.
    • duch3 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 22.03.05, 13:25
      -irys- taki ładny kwiatek i bardzo dobry cukierek:)
      • kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 22.03.05, 14:47
        J-Janosik -swietny serial:)
        • emi53 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 22.03.05, 15:37
          >J -jak Jedność(duchowa i cielesna),jednością silni.../cytat z wiersza/.Jedność
          potrafi zdziałać wiele,dzięki niej rodzą się przyjażnie i miłości,które wiodą
          przed ołtarze...
          • martula86 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 23.03.05, 15:30
            K jak
            Kocham-piekne słowo które wiąże się z pięknym uczuciem :o)
            Kawa-świetny napój bez niego nie przeszła bym tyle :o)
            • kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 23.03.05, 17:15
              Kotki-bez nich swiat bylby nudny i szary.
    • duch3 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 24.03.05, 12:32
      Kobiety- bez nich bylo by szaro i nudno a przede wszystkim bez nich swiat nie
      bylby tak piekny! :)
    • k_walus Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 24.03.05, 22:21
      K- klapsy, takie delikatne , czule, mysle ze sa czyms przyjemnym:)))
      • emi53 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 24.03.05, 23:46
        Powrócę raz jeszcze do słowa -Kochać /Szczepanik śpiewał: Kochać-jak to łatwo
        powiedzieć,kochać,to nie pytać o nic.../Zdanie< Król Karol kupił królowej
        Karolinie korale koloru koralowego>.Z tego wywodu może wynikać,że królowa
        Karolina jest szczęśliwa,ale pod warunkiem,że kocha króla Karola!Kochanie jest
        więc podstawą Szczęścia!!!Kochanie wiąże się z miłością -to trudne
        czasami,wymagające poświęcenia uczucie, powinno stanowić sens i cel naszego
        istnienia,bycia Człowiekiem.
        • kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 25.03.05, 09:22
          K-Kormoran. Super facet:)
          • kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 25.03.05, 15:54
            L-jak lody. Najlepsze czekoladowe z orzeszkami.:)
            • rogeer Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 25.03.05, 20:03
              Oj niestety nie zgodzę się z Tobą Kormoranie, lepsze są lody same śmietankowe a
              jeszcze lepsze są śmietankowe z polewą czekoladową z orzechami:)
              • martula86 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 25.03.05, 21:01
                Zgadzam się z Tobą rogeer :o) Najlepsze lody są śmietankowe z polewą
                czekoladową z orzechami :o) Ale również same orzechowe :o)
                Pozdrawiam!!!
    • k_walus Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 25.03.05, 22:59
      Zdecydowanie Kormoran ma racje, czekoladowe lody sa the best :) A jeszcze jak
      na nich jest czekoladowa polewa to odlatuje:)

L- lato, mogloby trwac caly rok, grube kurtki do kosza!!:)
      • kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 26.03.05, 10:03
        Liscie-takie jakie sa jesienia czyli roznokolorowe. Lubie je zbieac na spacerze
        i dawac je kobiecie. To takie romantyczne:)
        • kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 26.03.05, 14:37
          niech ktos zacznie coś na ł bo mi nic nie przychodzi do głowy:)
          • k_walus Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 26.03.05, 15:04
            Ł - łóżko, idealne miejsce na sen i nie tylko :))
            • kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 26.03.05, 21:57
              z braku pomysłu na literke ł pociągne dalej temat łóżka:)To tekt Maanamu

Łóżko to obszar magiczny
              Szepty krzyk i śmiech
              Tu jest miejsce na szczęście
              Tu jest miejsce na grzech

To wyspa rozkoszy
              Morze samotności
              To miejsce narodzin
              I drzwi do nicości
              • kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 27.03.05, 11:30
                M-hmm co może byc na M:)Cholera serial nawet taki jest ze slowem na M.. Jak sie
                on nazywał?. M jak Marzanna. hmmm Marianna. Nie. M jak,jak.... Co mówisz mamo?
                Jaka miłość?A M jak miłość:)
                • martula86 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 27.03.05, 21:08
                  M jak
                  miłość- a co to właściwie jest??? Wiadomo tylko tyle że to piękne uczucie :o)
                  M jak m... spojrzcie kto to wpisał a impretacje dodajcie sami :o)
                  • k_walus Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 27.03.05, 21:29
                    Miłość - jest MIŁA, przez nia jestesmy MELANCHOLIJNI czasami, MIESZA nam w
                    życiu, często nas MARTWI, ale zawsze o niej MYŚLIMY :)))
                    • kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 27.03.05, 21:52
                      "...Miłość może uleczyć
                      Miłość może też zranić
                      Ze snu przychodzi miłość
                      Która może zabić..."
                      • duch3 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 29.03.05, 14:40
                        Moskawa- takie zupełnie lokalne słowo- gdyby nie ta rzeczka nie mieli bysmy
                        jeziora i wielu cudownych chwil nad nim sprzedzonych. :)
                        • kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 29.03.05, 17:42
                          Tak Duchu jak pomysle ile spotkan,ile rozmow. ile spacerow odbylem nad jeziorem
                          to az sie lezka w oku kreci:)

M-Metallica. Kiedys namietnie ich sluchalem bo grali swietna niekomercyjna
                          muze. Teraz nadal slucham tej kapeli ale mam wrazenie ze lata swietnosci maja
                          juz za soba.
                          • kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 13.04.05, 10:07
                            M-muzyka bez niej nie moglbym zyc. Jest dla mnie jak woda
                            • emi53 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 13.04.05, 10:57
                              > M- móc miłować,podstawa każdego szczęścia
                              > mądrość -zawsze przydatna,prowadząca do szczęścia
                              > mogę,możesz,możemy - warunek konieczny do realizacji marzeń,planów,oby
                              wszystkiego,co dobre...
                              > marzenie -wyobrażenie szczęśliwej kolei zdarzeń...
                              • duch3 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 13.04.05, 12:07
                                emi53 napisał:

> > mogę,możesz,możemy - warunek konieczny do realizacji marzeń,planów,oby
                                > wszystkiego,co dobre...
                                >
                                Ten mi się podoba najbardziej:)
                                • emi53 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 27.04.05, 23:39
                                  Wracając jeszcze do litery < M > ,wspomnę muzykę zespołu "The Moody
                                  Blues".Niewiele on młodszy od "The Beatles",znany najbardziej z utworu ""Nights
                                  In White Satin".Pozostałe utwory,słucha się z największą przyjemnością,a ma ich
                                  w swej dyskografii,oprócz składanek,14 albumów.
                                  W radosnym alfabecie,na M nie powinno zabraknąć -milczenia. Jest ono
                                  przysłowiowym "złotem".Gdzie?-chociażby w międzyludzkich stosunkach,kiedy aż
                                  prosi sie o swój "udział", gdy zagraża kłótnia,niepotrzebne spory lub inne
                                  agresywne zachowanie.Oczywiście,po ostudzeniu emocji,przy pomocy mowy
                                  należy dojść do zgody.
                                  • kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 02.05.05, 22:58
                                    N-natura. Lubie sobie siedziec na lace czy nad jeziorem ze znajomyni. cudownie
                                    smakuje piwko na swiezym powietrzu. dzieki naturze zyje:)
                                    • waclaw_kzn Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 03.05.05, 14:47
                                      ech, zaniedbałem, bardzo zaniedbałem alfabet... jeśli nawet nie powrócę do
                                      neigo, to najważneijszą litere zamieścić muszę:

I - Ірына !!!
                                      • duch3 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 03.05.05, 23:08
                                        Nadzieja- na szczescie oczywiscie:)
                                        • emi53 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 03.05.05, 23:26
                                          Nigdy nie naprawisz niezawinionego nieszczęścia.Dlatego,kiedy tylko możesz -
                                          czuj się szczęśliwym!
                                          • natala77 Re: Radosny alfabet 04.05.05, 17:56
                                            N - Natalia, moje imię:-)
                                            ale... Czymże jest nazwa? To, co zowiem różą, pod inną nazwą równie by
                                            pachniało;)
                                            Imię, jedno słowo, a w nim zawiera się cała nasza osoba...
                                            Wiele osób może nosić to samo imię, lecz Natalia Natalii nie równa...
                                            Niesamowita sprawa:D
                                            • emi53 Re: Radosny alfabet 01.06.05, 23:58
                                              N - jak slowa tego oto wiersza:
                                              Nigdy nie pragnij wypowiedziec
                                              Bo nie ma dla niej slów-milosci.
                                              Powiew znad laki ujmiesz w dlonie?
                                              On niewidzialny jest,bezglosny.

Wypowiedzialem milosc moja,
                                              Wszystko,co w sobie kryla dusza.
                                              Jakze sie zatrwozyla milosc!
                                              I oto mnie opuszcza.

Kiedy ode mnie juz odeszla,
                                              Ktos szedl-jak niepochwytne cienie,
                                              Tak niewidzialnie szedl,bezglosnie,
                                              I uniósl ja westchnieniem.
                                              William Blake

Wiersz napawa moze i smutkiem ,lecz poezja jest piekna,mimo tresci,które nie
                                              zawsze sa radosne.Idealisci zawsze w poezji odnajda odniesienia i uczucia
                                              identyczne do tych,które sami przezywaja.
                                              Skoro - RADOSNY ALFABET niech beda - Niebotyczne idealy,marzenia i sny...

• kormoran7 Re: Radosny alfabet 02.06.05, 16:28
                                                Oj Waclawie pod twoja nieobecnosc tworzylismy ten alfabet z nadzieja ze po
                                                swoim powrocie wlaczysz sie znow do niego a tymczasem przez ostanie miesiace
                                                upadl i dzieki Emiemu wrocil. Moze czas na ciebie...W koncu top ty rozpoczales
                                                ten cykl na naszym forum:)
                                                • waclaw_kzn Re: Radosny alfabet 02.06.05, 22:31
                                                  Wiem i kajam się, lecz nie wiem, dlaczego zapał zniknął. Może to przez
                                                  narzucony sobie wymóg konsekwencji literowej, a tu jak na złośc, gdy mam myśleć
                                                  o D to wszystko się ciśnie, jeno nie D, jak G to znów to samo...
                                                  jedno moge dodać po ostatnich dniach:
                                                  B - bielizna :] Kto nie jest pewien, dlaczego - niech zajrzy na odpowiedni
                                                  temat ;-p

Postaram się poprawić i znów co jakiś czas coś zamieszczać. W końcu zaczyna się
                                                  sesja - każda wymówka, by sie nie uczyć będzie dobra :]
                                                  • emi53 Re: Radosny alfabet 02.06.05, 23:57
                                                    Waclawie_kzn -czy mam rozumiec,ze i Ciebie nie bedzie w Srodzie,10 czerwca?
                                                    W tym miejscu mam prosbe do roggera-zalezy mi najbardziej,na zobaczeniu sie z
                                                    Toba.Nie powinienem wykorzystywac akurat tego watku do umawiania sie z
                                                    Wami,lecz w kazdym spotkaniu jest pewien element radosci.
                                                    Na ..N mozna by skonczyc i przejsc do ...O. Oooo...-takie radosne zaskoczenie
                                                    i zadziwienie...
                                                  • emi53 Re: Radosny alfabet 03.06.05, 00:06
                                                    Przepraszam -Rogeer ,za bledne nazwanie Ciebie/Rogger/...Otwórzmy serca nasze
                                                    i oczy,a poznamy,czym jest milosc!
                                                  • waclaw_kzn Re: Radosny alfabet 03.06.05, 00:12
                                                    10 czerwca, hm, niech pomyślę,... a tak! Egzamin z Teorii Literatury :]
                                                    Nie wiem jednak, czy uda mi się na niego dostać od rana, czy dopiero po
                                                    południu. Zatem jest szansa, że po południu będę... Nie wiem tylko, dlaczego
                                                    mam być i czy w jakimś konkretnym miejscu i o co chodzi???
                                                  • emi53 Re: Radosny alfabet 24.06.05, 23:16
                                                    Ostatnia litera radosnego alfabetu omawiana to -N...
                                                    Wracajac zas do szczescia... tez na N..
                                                    - to bedzie - Nic przypominaja mi sie slowa piosenki:
                                                    nie mów NIC
                                                    dobrze wiem,co to milosc prawdziwa
                                                    radosne pocalunki z glebi serca...
                                                    Stara to piosenka,spiewaly ja "Czerwone Gitary ",gdzies pod koniec lat 60-
                                                    tych.
                                                  • natala77 Re: Radosny alfabet 06.07.05, 18:00
                                                    Było N, O też się przewinęło, teraz czas na P...

PRZYJAŹŃ... dla mnie najważniejsza na świecie, i to w niej zawiera się
                                                    większość szczęśliwych momentow mojego życia

hmm.. właśnie słyszę piosenkę "All for one"
                                                    /B. Adams, R. Stewart, Sting/
                                                    ...and one for all ... - tak właśnie powinno być wśród Przyjaciół
                                                  • emi53 Re: Radosny alfabet 28.08.05, 23:20
                                                    Pamietaj -pomagaj - poswiecaj. W radosnym alfabecie,na litere "P" - te trzy
                                                    slowa chce przypomniec.Pamietac,o tym co dobre,mile,co trzeba zrobic ,by
                                                    najblizsza osoba czula ,ze ja kochasz.To podstawa szczescia.Tak samo -
                                                    pomagaj.Pomagaj zawsze drugiemu,nie tylko gdy prosi cie o pomoc,ale i w
                                                    potrzebie,gdy takowa dostrzegasz.Poswiecaj swój czas,prace a nawet zdrowie dla
                                                    dobra osoby kochanej.Sam nie poznasz,jak zbawienne bedzie to dzialanie dla
                                                    ciebie.Po twoich czynach poznaja,ze jestes czlowiekiem godnym zaufania ,a co
                                                    najwazniejsze,milowania.
                                                  • kormoran7 Re: Radosny alfabet 16.10.05, 21:09
                                                    Tylko szkoda ze tak duzo u nas dzis znieczulicy panije:(Rzadko kto pomoze
                                                    drugiemu czlowiekowi. Jazdy patrzy tylko na siebie. To smutne ale moze kiedys
                                                    cos sie w nas zmieni. Mysle ze fajnie do tego ci powiedzialem bedzie pasowac
                                                    piosenka grupy Wanda i Banda pt "mamy czas"

Snują się po dworcach
                                                    Nie ma dokąd pójść
                                                    Krucho z forsą i
                                                    Żaden pomysł nie chce przyjść
                                                    Podróżni bez biletu
                                                    Którym obcy stukot kół
                                                    Podróżni bez biletu
                                                    Trzeci peron to ich klub

Czasem przemknie ekspress
                                                    Wioząc tych co w świat
                                                    Wzrok napotka wzrok
                                                    Jakaś obca bliska twarz
                                                    Normalnie tak jak dzisiaj
                                                    Do odjazdu dadzą znak
                                                    Już pociąg będzie dyszał
                                                    Powiesz krótko mamy czas

Mamy czas mamy czas mamy czas
                                                    Niech najpierw cos się zmieni
                                                    Wokół wokół nas

Snujesz się po dworcach
                                                    Kilometrów rytm
                                                    Wczoraj koncert byt
                                                    Taki że aż brakło sił
                                                    W kieszeni jakaś bułka
                                                    Gdzieś pod czaszką kumpli głos
                                                    Nie śpieszno ci do jutra
                                                    Chcesz zatrzymać to co jest
                                                  • emi53 Re: Radosny alfabet 23.11.05, 23:15
                                                    Jeden z wątków o dużej liczbie postów,a tu proszę - od sierpnia tylko trzy
                                                    wypowiedzi.Swego czasu wacław już tłumaczył brak zapału -ale przeciez są
                                                    inni,przez taki czas powinniśmy ze trzy razy przerobić cały alfabet.A tak
                                                    jesteśmy ostatnio na literze -P.Następna to -R,i jej chcę poswięcić trochę
                                                    miejsca.
                                                    R -jak Radość ,której poświęcony jest ten alfabet.Radość odczuwam,w zdawałoby
                                                    się nieważnej chwili,kiedy zapominam o codziennych troskach,w chwili
                                                    wewnętrznego skupienia.Może ona zaistnieć właściwie w każdym miejscu.Ważniejsza
                                                    jest radość wspólna ,choćby dwojga kochających się nawzajem osób.
                                                    R -Równość,której ostatnio tak bardzo brakuje.Ale niech troski od nas
                                                    odejdą.Przyjdzie taki czas,gdy to hasło będzie już normą.Teraz bowiem jeszcze
                                                    dużo jest ludzi,którzy normalność pojmują według starych schematów.
                                                    R -jak Rozum.Warto go mieć często dla własnego użytku.Przynosi wiele pożytku,a
                                                    z pewnością ,oszczędza szkody.
                                                  • emi53 Re: Radosny alfabet 13.12.05, 22:35
                                                    Kolejna litera to S
                                                    S - jak samo Szczęście,o którym dużo napisano.Pisał i Wł.Tatarkiewicz:"O
                                                    szczęściu" i Seneka:"O życiu szczęśliwym" i Marek Aureliusz w
                                                    swych "Rozmyślaniach".Można by długo cytować prawie wszystkich myślicieli i
                                                    filozofów,którzy pragnęli w swych wypowiedziach,możliwie najbardziej przybliżyć
                                                    ideał szczęścia wg ich przemyśleń.Przytoczę więc tylko znikomą ich część.
                                                    1) W życiu pożyteczne jest nade wszystko doskonalenie wedle możności
                                                    umysłu,czyli rozumu,a na tym jednym polega najwyższe szczęście czy szczęśliwość
                                                    człowieka./ Spinoza/
                                                    2) Sam świat zewnętrzny nie da szczęścia,niepomogą najpomyślniejsze losy,jeśli
                                                    nam brak odpowiedniej postawy wewnętrznej.Ale postawa wewnętrzna musi być
                                                    skierowana ku światu zawnętrznemu,musi on zapełnić życie,inaczej będzie
                                                    ubogie,nudne. /Tatarkiewicz/
                                                    3) Szczęście nie jest ani dziełem przypadku,ani darem bogów.Szczęście to coś,co
                                                    każdy z nas musi wypracować dla siebie samego./E.Fromm/
                                                    4) Szczęście człowieka wypływa zawsze ze zgodności jego pragnień z jego
                                                    możliwościami. /Holbach/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka