martula86 27.02.05, 23:12 Co wedlug Was jest szczesciem??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k_walus Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 27.02.05, 23:15 Szczescie jest wtedy jak budzisz sie rano i wiesz ze jest ktos z kim bedziesz mogl podzielic sie swoja radoscia i swoim smutkiem nadchodzacego dnia... Szczescie to miec kogos bliskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 27.02.05, 23:54 Szczęście...Brzegami codzienności Docieramy do siebie Myślę, że kiedy kochasz Nie osądzisz... Nawet nie poczujesz krzywdy, Gorzkiego rozczarowania,gdy Nie po myśli Twojej Życie Bóg tak ułożył... Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_kzn Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 27.02.05, 23:40 Znów wracamy do odwiecznego dylematu ludzkości. POwiedziałem, co sadziłem, zanim uciekłem z Forum GŚ i nie sądzę, zby miał dla mnie sens powrót do tego tematu, co nie znaczy, że krytykuje samą dyskusję... A szczęście - jest wtedy, gdy czujemy, że jest. I żadna definicja tego nie zmieni, ani zadna dyskusja - zawsze będziemy to po prostu czuli... wtedy, gdy będzei, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_kzn Radosny alfabet 27.02.05, 23:53 Zamiast rozważań teoretycznych proponuję praktyczny eksperyment, któremu nadałem roboczą nazwę RADOSNEGO ALFABETU, choc pewnie jakiś psycholog, czy ktokolwiek wpadł na to juz dawno i jakoś madrze nazwał: Proponuję, aby kazdy zamieszczał codziennie liste wyrazów zaczynajacych się an jakąs literę,a wywołujących pozytywne skojarzenia, wraz z uzasadnieniem swego wyboru. Oczywiście regularności kolejnośc może byc poniekąd zachwiana, ale jako inicjator powinienem pokazać sytuację modelową, więc zamieszczę dzisiaj przykład litery A, a jutro postaram się dołożyć B: A: -anyżki - które uwielbiałem w dzieciństwie i dotąd uwielbiam; -aplauz (publiki) - który jest zawsze miły, zwłaszcza dla nas - egocentryków; Odpowiedz Link Zgłoś
martula86 Re: Radosny alfabet 28.02.05, 16:09 waclawie swietny pomysl z tym alfabetem :o) mi kojarzy sie teraz wszystko z litera W :o) W: wspomnienia: czasami do bre czasami zle ale jak to wspomnial moj kolega wspoltworza nasza osobowosc :o) wyobraznia: to stan duchowy w ktory mozemy uciec kiedy tylko tego chcemy :o) przeciez kazdy jest odrebny :o) kazdy ma swoj duchowy swiat :o) Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_kzn Re: Radosny alfabet 28.02.05, 16:56 Zgodnie z zapowiedzią, dzis litera B: -bielizna - oczywiście damska, na ukochanym ciałku ;-) -baranki - to takie pocieszne, puszyste zwierzątka, ale jeszcze bardziej kocham te na niebie; -bynajmniej - po prostu lubię to słowo, pieknie brzmi, jest niepokorne, bo przez ostatnie sto lat niemal całkowicie zmieniły się konstrukcje, w jakich sie je używa i wzbogaca język rozmów; Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_kzn Re: Radosny alfabet 05.03.05, 23:13 KOńczy się choroba, więc moge wrócić do obowiązków, choc z przykrością stwierdzam, że jestem właściwie jedynym, który alfabet tu tworzy :-( C: - na szczycie listy zdecydowanie CZEKOLADA. Mółbym sobie odmówić w życiu wielu rzeczy, ale nie czekolady. Właściwie jestem od niej chyba uzależniony, ale nie ma nic lepszego na zly nastrój (jeśli nie ma pod ręką Ukochanej Kobiety, albo grupy zaufanych przyjaciół, rzecz jasna). Ogólnie - dziennie odpowiednia dawke czekolady trzeba przyjąć, żeby dobrze funkcjonować, a świat był radośniejszy; - ciepło, zwłaszcza bliskiego ciałka ;-) - Chałupy - piękne miejsce na wakacje, połowe wakacji za czasów dziecinnych tam spędziłem; - cisza, której w naszym życiu czesto brak i zapominamy jak od czasu do czasu jest ważna. Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Radosny alfabet 05.03.05, 23:55 Do Twojej wypowiedz dodalbym jeszcze... Cynamon- cudowna przyprawa, pamiatam z dziecinsta ryz na mleku z dodatkiem cynamonu. Zapach i smak poprawia nastroj. Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Radosny alfabet 06.03.05, 00:01 ja dodaje slowo Całusy-te male w policzek na przywitanie, te wieksze w usta gdy ludzie sie naprawde kochaja i te najwieksze na calym ciele prowadzace do "stania"sie jednym cialem:) Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_kzn Re: Radosny alfabet 06.03.05, 00:34 Cynamonu nie lubię... ale jak mogłem nie dodać CAŁUSÓW. Moja wina, moja wina... A skoro już o całusach mowa, to nie zapominajmy o wszeclkich CZUŁOŚCIACH - ale na przytulanie przyjdzie czas przy P :-) Odpowiedz Link Zgłoś
martula86 Re: Radosny alfabet 06.03.05, 20:08 Ja sie dolacze do Radosnego alfabetu wiec literka D dom- oaza spokoju i ciepla rodzinnego duch- :o) droga- zawsze gdzies nas doprowadzi Odpowiedz Link Zgłoś
martula86 Re: Radosny alfabet 06.03.05, 20:15 dziekuje- slowo bez ktorego ludzie nie mogliby sie porozumiewac, przeciez wtedy byloby okropnie! To slowo nadaje barw w zyciu! Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Radosny alfabet 06.03.05, 20:46 ja dodam domino-lubilem sobie ustawaic klocki domina jedno za drugim a potem puszczac je. Ile radosci bylo kiedy wszytkie kostki polozyly sie na sobie:) Odpowiedz Link Zgłoś
martula86 Re: Radosny alfabet 06.03.05, 20:49 dotyk- wywoluje czasami dziwne reakcje u ludzi :o) czasami dobre a czasami wrecz przeciwnie :o) Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Radosny alfabet 06.03.05, 22:06 dzien-kazdy przynosi cos innego. Stajemy sie z kazdym dniem coraz starsi, czasem szczesliwsi, czasem smutniejsi. Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_kzn Re: Radosny alfabet 06.03.05, 23:27 Drapanie Dzieci ... I uzupełnienie do literyC: - chomiki - miałem ich kilka w życiu. Są takie kochane i pocieszne i potrafia naprawde poprawić humor. Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Radosny alfabet 07.03.05, 10:13 Jako ze mam okienko studenckie zajrzalem na forum nasze i zaczne w tej chwili literke E. Ewelina-moja najwieksza przyjaciolka ktora zmienila moje zycie na lepsze:) Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Radosny alfabet 07.03.05, 14:09 Ech!!!- przy wspomnieniu czegoś pięknego,co nas zachwyciło. -echo - tak rzadko słyszane ,że z chęcią i wzruszeniem słuchane... no i eskapada -niebezpieczna wyprawa, która podnieca,motywuje do śmiałego działania i udana, po dokonaniu jest mile wspominana. Odpowiedz Link Zgłoś
martula86 Re: Radosny alfabet 09.03.05, 20:22 oj cos sie opuszczacie w radosnym alfabecie :o) dzis literka F farby-mozna nimi pomalowac swiat na kolorowo :o) pamietam z dziecinstwa malowanie farbami to swietna zabawa :o) film-czasami ciekawy czasami niestety bardzo nudny ale to chyba zalezy od towarzystwa z jakim sie go oglada :o) fotografia-najczesciej gdy na nia spojrzymy na naszej twarzy pojawia sie usmiech :o) lub niestety czesto pojawiaja sie lzy :o( Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_kzn Re: Radosny alfabet 09.03.05, 20:59 Przyznaję się, że z alfabetem nie wyrabiam, bo wracam późno z uczelni i po paru postach już śpię i nie mam sił uzupełniać tak radosnej rzeczy. Nadgonię trochę w weekend... mam nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Radosny alfabet 09.03.05, 21:06 dodam < flirt > bywa nie tylko miłą zabawą,pozwala również czuć się szczęśliwym - < fontanna > -może być "tryskająca" uśmiechem, /tu dygresja : czy średzkie działają? ta w parku z łabędżmi,przy dawniejszym ZOO,i jeszcze starsza - na Łazienkach?/. Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Radosny alfabet 09.03.05, 21:51 fantazja-Bo Fantazja, fantazja ,bo fantazja jest od tego, aby bawić się, aby bawić się, aby bawić się na całego! Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Radosny alfabet 09.03.05, 22:06 Jak spiewaly swego czasu Fasolki:) Odpowiedz Link Zgłoś
martula86 Re: Radosny alfabet 21.03.05, 13:46 humor-czasami jest wspanialy!!! :o) a czasami wogole go nie ma :o( Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Radosny alfabet 21.03.05, 14:31 I jak: Intelekt-u mnie ciagle sie rozwija. Odpowiedz Link Zgłoś
martula86 Re: Radosny alfabet 21.03.05, 19:29 Ira-świetny polski zespół :o) Iza-moja siostra, nigdy nie wiem co wymyśli :o) potrafi człowieka zaskoczyć :o) Igła-bez niej nie poradzili byśmy sobie z łataniem dziur :o) nawet w naszym życiu potrzebójemy takiej igły w postaci osób które pomogą nam załatać "dziurę" która się nam przytrafiła :o) Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus Re: Radosny alfabet 21.03.05, 22:02 I jak impreza, nie wazne gdzie, wazne zeby w dobrym towarzystwie:) Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Radosny alfabet 22.03.05, 09:46 Tez lubie IRE. Mam ich cala dyskografie:)Ale dwie pierwszy plyty byly najlepsze. Taki czysty rock bez zadnych eksperymentow. Teraz troche stonowali ale w sumie nadla mja fajne piosenki. Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 woda 10.03.05, 11:43 Wiele mozna zlego powiedziec o burmistrzu ale wdzieczny mu jestem za odnowienie fontanny. Emi obecnie dziala ta w parku przy ul. Westerpltte; nie zmienil sie jej wyglad i pomalowano ja na niebiesko ( strasznie to wyglada). Ale klimat, jest i latem przesiadywalo tam duzo ludzi, zwlaszcza matki z dzieckiem. Widac potrzebne bylo takie miejsce. Fontanna dzial od 6 do 22 i ma jakis metr wysokosci. Jakie bylo moje zdziwieni gdy idac raz przez "Łabedzie" zobaczylem mala strumien wody wydobywajacy sie z tafli wody. Nie jest wielka, ale jest. I to sie liczy. Jak bede mial wiecej czasu odpisze ci na maila. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: woda 10.03.05, 14:47 No tak zawszekiedy wymieniamy ze znajonymi plusu i minusy urzedowania pana Burmistrza na plus zaliczamy mu ta fontanne i to ze park w sumie ladnie urzadzono. No i na tym sie zazwyczaj koncza plusy:) Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: woda 13.03.05, 10:22 Zaczynam literke G gra-gra moze doprowadzic do szczescia w postaci nagrody, gra np w karty powoduje zacisnienie sie zwiazkow miedzy ludzkich Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: woda 20.03.05, 17:51 Cos alfabet sie nie klei. Waclaw wyjechal to nie ma kto go prowadzic a szkoda ze reszta sie nie wlaczyla bo to naprwde fajna sprawa.Wobec tego ja to pociagne dalej. Litera H. historia-naszego panstwa ktore bylo wolne potem zniewolone i znow jest wolne. Historia mojej osoby. Tez miewala upadki i wzloty. terawz przezywa renesans:) Hormony- na wiosne sie burza:) Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 28.02.05, 13:35 Szczescie to chwila, a nie stan dlugotrwaly. Tak naprawde przez 80% naszego zycia nie jestesmy ani szczesliwi, ani nieszczesliwi. Jesli dla kogos brak nieszczescia tez jest szczesciem... to mowimy o takiej osobie ze jest zadowolona z zycia i potrafi z niego korzystac. Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipcip Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 02.03.05, 14:41 Niegdyś Aleksander Wielki kierowany wdzięcznością zapytał Diogenesa o to, co może dla niego zrobić. Filozof mu odpowiedział, ze chce aby... Aleksander się trochę przesunął, bo mu slońce zasłania. Tkwi tutaj pewna wskazówka - miara szczęscia sa nasze potrzeby - zarówno materialne, jak i duchowe. Niejeden dobrze sytuowany obywatel powiesiłby sie na najbliższej galęzi, gdyby miał zamienic Lexusa na Fiacika, podczas gdy inny człowiek bedzie szczęśliwy z samego faktu posiadania samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 02.03.05, 15:08 Zgodze się z Tobą cipcipcip. Kiedyś słyszałe w radiu ( a może w telwizji), że ludzie ktorzy wygrali "szóstek" w totka, zaledwie po pół roku są tak samo szcześliwi jak osoby, które właśnie straciły partnera. "Pieniądze szcześcia nie dają, dopiero zakupy"- ale co się dzieje wtedy, kiedy nagle już nie czym płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
andromacha Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 02.03.05, 16:55 No właśnie, "pieniądze szczęścia nie dają- dopiero zakupy"- jak mawiała Marilyn Monroe. Ale się z nią nie zgadzam. Zakupy mogą jedynie sprawić przyjemność. A prawdziwe szczęście wiąże się moim zdaniem z osiągnięciem rzeczy i spraw niematerialnych- takich, których nie można kupić za pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 02.03.05, 18:59 Szczesciem dla mnie jest to ze mam rodzine,przyjaciół, gdzie mieszkac. Wiecej mi nie potrzeba by byc szczesliwym. Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_kzn Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 02.03.05, 19:50 Jestem chory, więc litery C na razie nie będzie :-p Odpowiedz Link Zgłoś
martula86 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 02.03.05, 22:34 waclawie zycze zdrowka!!! poczekamy na literke C :o) Odpowiedz Link Zgłoś
martula86 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 02.03.05, 22:47 kormoranie tak to dla mnie tez BARDZO wazne!!! ale czy szczesciem nie jest takze budzic sie rano i wiedziec ze ktos gdzies na ciebie czeka-na twoj usmiech dobre slowo :o) to tez bardzo wazne i przynosi szczescie (choc teraz nie jestem tego najlepszym przykladem) ale znam osoby ktore sa :o) Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 03.03.05, 10:19 Zgadzam sie z toba Marto ale pociesze cie ze jak narazie u mnie jest podobna sytuacja do twojej. Z tym ze ja wole komus powiedzic mile slowo niz ktos by mi powiedzial. Odpowiedz Link Zgłoś
martula86 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 02.03.05, 16:52 cipcip bardzo ciekawa wypowiedz i musze stwierdzic ze o cos takiego wlasnie w tym wszystkim chodzi! :o) o to ze szczescie to takze potrzeby materialne ale chyba te duchowe wiecej dla nas znacza i sa bardziej potrzebne! No gdy stracimy te duchowe to chcemy tych materialnych a gdy juz mamy te materialne chcemy duchowych i kolo sie zamyka! jestesmy uzaleznieni od oby dwoch! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 02.03.05, 20:18 Rzeczywiście, szczęście nie zależy od jakości i ilości posiadanych dóbr materialnych.W swych rozważaniach nawiążę też do Diogenesa.Był on właścicielem swojej beczki,kiedy chciał i dokąd chciał,mógł ją potoczyć.Był bogaty, gdyż to co posiadał nie sprawiało mu kłopotu.To co nam sprawia kłopot,staje się naszym"panem",panuje nad nami,a my czujemy się wówczas nieszczęśliwi.Natomiast,gdy do rzeczy posiadanej nie jesteśmy"przywiązani",nie wywołuje ona w nas kłopotu- wówczas jesteśmy jej właścicielami,naprawdę ją posiadamy, i daje ona nam poczucie szczęścia.Móc się wyzwolić od trosk i kłopotów to zbliżyć się do poczucia bycia szczęśliwym. Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipcip Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 03.03.05, 22:25 O tyle ważne powinno byc dla człowieka to co ma, o ile przez to, ze ma, moze jednoczesnie pełniej byc człowiekiem - nie jest to dokładny cytat, ale esencja zawarta w "Redemptor Hominis" - encyklice Jana Pawła II z 1979. Wspominałem juz w innym temacie, ze z wiara u mnie krucho, a tryb życia daje mi wejściówkę do Lucyfera, ale niektóre mysli papieza zawarte w tej i innych encyklikach po prostu porażaja prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
maro22 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 03.03.05, 23:08 Bywam szczęśliwa bo: słońce świeci, wyszedł mi trudny projekt, dzieciaki przyniosły 6, obcy facet się uśmiechnoł, sąsiadka za pomoc zrewanżowała się cudowną opowieścią z dawnych lat, prułam suzuki mimo że " mnie już to nie uchodzi", dostałam stokrotki, ryję w ziemi sadząc tuje itd., itp. Bywam też nieszczęśliwa bo: pada deszcz i jest zimno, dzieciaki pyskują, mąż się czepia, tuje brązowieją, szef niesprawiedliwy, mam grypę itd. itp. Szczęście to stan subiektywny zależny od wielu czynników. W życiu zdaża się niestety i tak, że dopiero kiedy jest źle stwierdzamy , że był okres w naszym życiu który był naprawdę szczęśliwy szkoda ,że wtedy otym nie wiedzieliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 05.03.05, 00:21 Ładnie piszesz maro... ;) Uśmiech obcych ludzi jest jak tęcza w zimie! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 05.03.05, 00:25 Bardzo ladnie powiedziane. Kazdy jest szczesliwy na swoj sposob. Dopiero gdy przychodzi trudny okres stwierdzamy ze kiedys bylismy naprawde szczesliwi. Szczescie tkwi w szczegolach... Trzeba umiec cieszyc sie z malych rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
maro22 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 05.03.05, 19:35 "Nulli fere et magna bona et diuturna contingunt,non durat nec ad ultimum exit nisi lenta felicitas..." Seneka Prawie nikogo los nie obdarza wielkim a nieustannym powodzeniem.Tylko szczęście ,które spokojnie przychodzi, jest trwałe i towarzyszy nam do końca... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 05.03.05, 23:06 Seneka pisze "O życiu szczęśliwym"/De vita beata/ jak i inne pisma dając przykład aby żyć cnotliwie,zgodnie z naturą.Szczęście zasadza się właśnie na tej harmonii i zgodzie,na prawdzie ina niewzruszonej pewności sądu i nie podlega odmianom.To tyle z cytowania Seneki.Jego pisma można czytywać wielokrotnie ,za każdym razem odkrywaąc jakiś głęboko osadzony szczegół.Doskonała lektura na długie podróże koleją.SZczególnie wydanie PIW- owskie,dwujęzyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 22.03.05, 13:25 -irys- taki ładny kwiatek i bardzo dobry cukierek:) Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 22.03.05, 14:47 J-Janosik -swietny serial:) Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 22.03.05, 15:37 >J -jak Jedność(duchowa i cielesna),jednością silni.../cytat z wiersza/.Jedność potrafi zdziałać wiele,dzięki niej rodzą się przyjażnie i miłości,które wiodą przed ołtarze... Odpowiedz Link Zgłoś
martula86 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 23.03.05, 15:30 K jak Kocham-piekne słowo które wiąże się z pięknym uczuciem :o) Kawa-świetny napój bez niego nie przeszła bym tyle :o) Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 23.03.05, 17:15 Kotki-bez nich swiat bylby nudny i szary. Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 24.03.05, 12:32 Kobiety- bez nich bylo by szaro i nudno a przede wszystkim bez nich swiat nie bylby tak piekny! :) Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 24.03.05, 22:21 K- klapsy, takie delikatne , czule, mysle ze sa czyms przyjemnym:))) Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 24.03.05, 23:46 Powrócę raz jeszcze do słowa -Kochać /Szczepanik śpiewał: Kochać-jak to łatwo powiedzieć,kochać,to nie pytać o nic.../Zdanie< Król Karol kupił królowej Karolinie korale koloru koralowego>.Z tego wywodu może wynikać,że królowa Karolina jest szczęśliwa,ale pod warunkiem,że kocha króla Karola!Kochanie jest więc podstawą Szczęścia!!!Kochanie wiąże się z miłością -to trudne czasami,wymagające poświęcenia uczucie, powinno stanowić sens i cel naszego istnienia,bycia Człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 25.03.05, 09:22 K-Kormoran. Super facet:) Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 25.03.05, 15:54 L-jak lody. Najlepsze czekoladowe z orzeszkami.:) Odpowiedz Link Zgłoś
rogeer Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 25.03.05, 20:03 Oj niestety nie zgodzę się z Tobą Kormoranie, lepsze są lody same śmietankowe a jeszcze lepsze są śmietankowe z polewą czekoladową z orzechami:) Odpowiedz Link Zgłoś
martula86 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 25.03.05, 21:01 Zgadzam się z Tobą rogeer :o) Najlepsze lody są śmietankowe z polewą czekoladową z orzechami :o) Ale również same orzechowe :o) Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 25.03.05, 22:59 Zdecydowanie Kormoran ma racje, czekoladowe lody sa the best :) A jeszcze jak na nich jest czekoladowa polewa to odlatuje:) L- lato, mogloby trwac caly rok, grube kurtki do kosza!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 26.03.05, 10:03 Liscie-takie jakie sa jesienia czyli roznokolorowe. Lubie je zbieac na spacerze i dawac je kobiecie. To takie romantyczne:) Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 26.03.05, 14:37 niech ktos zacznie coś na ł bo mi nic nie przychodzi do głowy:) Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 26.03.05, 15:04 Ł - łóżko, idealne miejsce na sen i nie tylko :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 26.03.05, 21:57 z braku pomysłu na literke ł pociągne dalej temat łóżka:)To tekt Maanamu Łóżko to obszar magiczny Szepty krzyk i śmiech Tu jest miejsce na szczęście Tu jest miejsce na grzech To wyspa rozkoszy Morze samotności To miejsce narodzin I drzwi do nicości Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 27.03.05, 11:30 M-hmm co może byc na M:)Cholera serial nawet taki jest ze slowem na M.. Jak sie on nazywał?. M jak Marzanna. hmmm Marianna. Nie. M jak,jak.... Co mówisz mamo? Jaka miłość?A M jak miłość:) Odpowiedz Link Zgłoś
martula86 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 27.03.05, 21:08 M jak miłość- a co to właściwie jest??? Wiadomo tylko tyle że to piękne uczucie :o) M jak m... spojrzcie kto to wpisał a impretacje dodajcie sami :o) Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 27.03.05, 21:29 Miłość - jest MIŁA, przez nia jestesmy MELANCHOLIJNI czasami, MIESZA nam w życiu, często nas MARTWI, ale zawsze o niej MYŚLIMY :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 27.03.05, 21:52 "...Miłość może uleczyć Miłość może też zranić Ze snu przychodzi miłość Która może zabić..." Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 29.03.05, 14:40 Moskawa- takie zupełnie lokalne słowo- gdyby nie ta rzeczka nie mieli bysmy jeziora i wielu cudownych chwil nad nim sprzedzonych. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 29.03.05, 17:42 Tak Duchu jak pomysle ile spotkan,ile rozmow. ile spacerow odbylem nad jeziorem to az sie lezka w oku kreci:) M-Metallica. Kiedys namietnie ich sluchalem bo grali swietna niekomercyjna muze. Teraz nadal slucham tej kapeli ale mam wrazenie ze lata swietnosci maja juz za soba. Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 13.04.05, 10:07 M-muzyka bez niej nie moglbym zyc. Jest dla mnie jak woda Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 13.04.05, 10:57 > M- móc miłować,podstawa każdego szczęścia > mądrość -zawsze przydatna,prowadząca do szczęścia > mogę,możesz,możemy - warunek konieczny do realizacji marzeń,planów,oby wszystkiego,co dobre... > marzenie -wyobrażenie szczęśliwej kolei zdarzeń... Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 13.04.05, 12:07 emi53 napisał: > > mogę,możesz,możemy - warunek konieczny do realizacji marzeń,planów,oby > wszystkiego,co dobre... > Ten mi się podoba najbardziej:) Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 27.04.05, 23:39 Wracając jeszcze do litery < M > ,wspomnę muzykę zespołu "The Moody Blues".Niewiele on młodszy od "The Beatles",znany najbardziej z utworu ""Nights In White Satin".Pozostałe utwory,słucha się z największą przyjemnością,a ma ich w swej dyskografii,oprócz składanek,14 albumów. W radosnym alfabecie,na M nie powinno zabraknąć -milczenia. Jest ono przysłowiowym "złotem".Gdzie?-chociażby w międzyludzkich stosunkach,kiedy aż prosi sie o swój "udział", gdy zagraża kłótnia,niepotrzebne spory lub inne agresywne zachowanie.Oczywiście,po ostudzeniu emocji,przy pomocy mowy należy dojść do zgody. Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 02.05.05, 22:58 N-natura. Lubie sobie siedziec na lace czy nad jeziorem ze znajomyni. cudownie smakuje piwko na swiezym powietrzu. dzieki naturze zyje:) Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_kzn Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 03.05.05, 14:47 ech, zaniedbałem, bardzo zaniedbałem alfabet... jeśli nawet nie powrócę do neigo, to najważneijszą litere zamieścić muszę: I - Ірына !!! Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 03.05.05, 23:08 Nadzieja- na szczescie oczywiscie:) Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Co to jest SZCZĘŚCIE???!!! 03.05.05, 23:26 Nigdy nie naprawisz niezawinionego nieszczęścia.Dlatego,kiedy tylko możesz - czuj się szczęśliwym! Odpowiedz Link Zgłoś
natala77 Re: Radosny alfabet 04.05.05, 17:56 N - Natalia, moje imię:-) ale... Czymże jest nazwa? To, co zowiem różą, pod inną nazwą równie by pachniało;) Imię, jedno słowo, a w nim zawiera się cała nasza osoba... Wiele osób może nosić to samo imię, lecz Natalia Natalii nie równa... Niesamowita sprawa:D Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Radosny alfabet 01.06.05, 23:58 N - jak slowa tego oto wiersza: Nigdy nie pragnij wypowiedziec Bo nie ma dla niej slów-milosci. Powiew znad laki ujmiesz w dlonie? On niewidzialny jest,bezglosny. Wypowiedzialem milosc moja, Wszystko,co w sobie kryla dusza. Jakze sie zatrwozyla milosc! I oto mnie opuszcza. Kiedy ode mnie juz odeszla, Ktos szedl-jak niepochwytne cienie, Tak niewidzialnie szedl,bezglosnie, I uniósl ja westchnieniem. William Blake Wiersz napawa moze i smutkiem ,lecz poezja jest piekna,mimo tresci,które nie zawsze sa radosne.Idealisci zawsze w poezji odnajda odniesienia i uczucia identyczne do tych,które sami przezywaja. Skoro - RADOSNY ALFABET niech beda - Niebotyczne idealy,marzenia i sny... Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Radosny alfabet 02.06.05, 16:28 Oj Waclawie pod twoja nieobecnosc tworzylismy ten alfabet z nadzieja ze po swoim powrocie wlaczysz sie znow do niego a tymczasem przez ostanie miesiace upadl i dzieki Emiemu wrocil. Moze czas na ciebie...W koncu top ty rozpoczales ten cykl na naszym forum:) Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_kzn Re: Radosny alfabet 02.06.05, 22:31 Wiem i kajam się, lecz nie wiem, dlaczego zapał zniknął. Może to przez narzucony sobie wymóg konsekwencji literowej, a tu jak na złośc, gdy mam myśleć o D to wszystko się ciśnie, jeno nie D, jak G to znów to samo... jedno moge dodać po ostatnich dniach: B - bielizna :] Kto nie jest pewien, dlaczego - niech zajrzy na odpowiedni temat ;-p Postaram się poprawić i znów co jakiś czas coś zamieszczać. W końcu zaczyna się sesja - każda wymówka, by sie nie uczyć będzie dobra :] Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Radosny alfabet 02.06.05, 23:57 Waclawie_kzn -czy mam rozumiec,ze i Ciebie nie bedzie w Srodzie,10 czerwca? W tym miejscu mam prosbe do roggera-zalezy mi najbardziej,na zobaczeniu sie z Toba.Nie powinienem wykorzystywac akurat tego watku do umawiania sie z Wami,lecz w kazdym spotkaniu jest pewien element radosci. Na ..N mozna by skonczyc i przejsc do ...O. Oooo...-takie radosne zaskoczenie i zadziwienie... Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Radosny alfabet 03.06.05, 00:06 Przepraszam -Rogeer ,za bledne nazwanie Ciebie/Rogger/...Otwórzmy serca nasze i oczy,a poznamy,czym jest milosc! Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_kzn Re: Radosny alfabet 03.06.05, 00:12 10 czerwca, hm, niech pomyślę,... a tak! Egzamin z Teorii Literatury :] Nie wiem jednak, czy uda mi się na niego dostać od rana, czy dopiero po południu. Zatem jest szansa, że po południu będę... Nie wiem tylko, dlaczego mam być i czy w jakimś konkretnym miejscu i o co chodzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Radosny alfabet 24.06.05, 23:16 Ostatnia litera radosnego alfabetu omawiana to -N... Wracajac zas do szczescia... tez na N.. - to bedzie - Nic przypominaja mi sie slowa piosenki: nie mów NIC dobrze wiem,co to milosc prawdziwa radosne pocalunki z glebi serca... Stara to piosenka,spiewaly ja "Czerwone Gitary ",gdzies pod koniec lat 60- tych. Odpowiedz Link Zgłoś
natala77 Re: Radosny alfabet 06.07.05, 18:00 Było N, O też się przewinęło, teraz czas na P... PRZYJAŹŃ... dla mnie najważniejsza na świecie, i to w niej zawiera się większość szczęśliwych momentow mojego życia hmm.. właśnie słyszę piosenkę "All for one" /B. Adams, R. Stewart, Sting/ ...and one for all ... - tak właśnie powinno być wśród Przyjaciół Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Radosny alfabet 28.08.05, 23:20 Pamietaj -pomagaj - poswiecaj. W radosnym alfabecie,na litere "P" - te trzy slowa chce przypomniec.Pamietac,o tym co dobre,mile,co trzeba zrobic ,by najblizsza osoba czula ,ze ja kochasz.To podstawa szczescia.Tak samo - pomagaj.Pomagaj zawsze drugiemu,nie tylko gdy prosi cie o pomoc,ale i w potrzebie,gdy takowa dostrzegasz.Poswiecaj swój czas,prace a nawet zdrowie dla dobra osoby kochanej.Sam nie poznasz,jak zbawienne bedzie to dzialanie dla ciebie.Po twoich czynach poznaja,ze jestes czlowiekiem godnym zaufania ,a co najwazniejsze,milowania. Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Radosny alfabet 16.10.05, 21:09 Tylko szkoda ze tak duzo u nas dzis znieczulicy panije:(Rzadko kto pomoze drugiemu czlowiekowi. Jazdy patrzy tylko na siebie. To smutne ale moze kiedys cos sie w nas zmieni. Mysle ze fajnie do tego ci powiedzialem bedzie pasowac piosenka grupy Wanda i Banda pt "mamy czas" Snują się po dworcach Nie ma dokąd pójść Krucho z forsą i Żaden pomysł nie chce przyjść Podróżni bez biletu Którym obcy stukot kół Podróżni bez biletu Trzeci peron to ich klub Czasem przemknie ekspress Wioząc tych co w świat Wzrok napotka wzrok Jakaś obca bliska twarz Normalnie tak jak dzisiaj Do odjazdu dadzą znak Już pociąg będzie dyszał Powiesz krótko mamy czas Mamy czas mamy czas mamy czas Mamy czas mamy czas mamy czas Mamy czas mamy czas mamy czas Niech najpierw cos się zmieni Wokół wokół nas Snujesz się po dworcach Kilometrów rytm Wczoraj koncert byt Taki że aż brakło sił W kieszeni jakaś bułka Gdzieś pod czaszką kumpli głos Nie śpieszno ci do jutra Chcesz zatrzymać to co jest Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Radosny alfabet 23.11.05, 23:15 Jeden z wątków o dużej liczbie postów,a tu proszę - od sierpnia tylko trzy wypowiedzi.Swego czasu wacław już tłumaczył brak zapału -ale przeciez są inni,przez taki czas powinniśmy ze trzy razy przerobić cały alfabet.A tak jesteśmy ostatnio na literze -P.Następna to -R,i jej chcę poswięcić trochę miejsca. R -jak Radość ,której poświęcony jest ten alfabet.Radość odczuwam,w zdawałoby się nieważnej chwili,kiedy zapominam o codziennych troskach,w chwili wewnętrznego skupienia.Może ona zaistnieć właściwie w każdym miejscu.Ważniejsza jest radość wspólna ,choćby dwojga kochających się nawzajem osób. R -Równość,której ostatnio tak bardzo brakuje.Ale niech troski od nas odejdą.Przyjdzie taki czas,gdy to hasło będzie już normą.Teraz bowiem jeszcze dużo jest ludzi,którzy normalność pojmują według starych schematów. R -jak Rozum.Warto go mieć często dla własnego użytku.Przynosi wiele pożytku,a z pewnością ,oszczędza szkody. Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Radosny alfabet 13.12.05, 22:35 Kolejna litera to S S - jak samo Szczęście,o którym dużo napisano.Pisał i Wł.Tatarkiewicz:"O szczęściu" i Seneka:"O życiu szczęśliwym" i Marek Aureliusz w swych "Rozmyślaniach".Można by długo cytować prawie wszystkich myślicieli i filozofów,którzy pragnęli w swych wypowiedziach,możliwie najbardziej przybliżyć ideał szczęścia wg ich przemyśleń.Przytoczę więc tylko znikomą ich część. 1) W życiu pożyteczne jest nade wszystko doskonalenie wedle możności umysłu,czyli rozumu,a na tym jednym polega najwyższe szczęście czy szczęśliwość człowieka./ Spinoza/ 2) Sam świat zewnętrzny nie da szczęścia,niepomogą najpomyślniejsze losy,jeśli nam brak odpowiedniej postawy wewnętrznej.Ale postawa wewnętrzna musi być skierowana ku światu zawnętrznemu,musi on zapełnić życie,inaczej będzie ubogie,nudne. /Tatarkiewicz/ 3) Szczęście nie jest ani dziełem przypadku,ani darem bogów.Szczęście to coś,co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego./E.Fromm/ 4) Szczęście człowieka wypływa zawsze ze zgodności jego pragnień z jego możliwościami. /Holbach/ Odpowiedz Link Zgłoś