maro22 03.03.05, 21:55 Co sądzicie o książce dana Browna "Kod Leonarda da Vinci" Abstrahując od tematyki książki po jej przeczytaniu poczułam ogromny żal ,że nie dana mi jest umiejętność patrzenia na dzieło sztuki. Czy liczba fi istnieje naprawdę??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rogeer Re: Kod Leonarda da Vinci 03.03.05, 22:21 Osobiście książka mi się podobała, chociaż momentami była tentencyjna(patrz. motyw lustrzenego odbicia tekstu) Nie wiem o jaką umiejętność patrzenia na dzieło sztuki Ci chodzi, pod wzgędem technicznym też nie umiem patrzeć na obrazy, ale za to patrzę oczami widza i wiem co mi się podoba to też jest pewna umiejętność. Co do liczby fi to miałem dużo matmy na studiach ale nie słyszałem być może dlatego, że matematyka jest ogromną dziedziną wiedzy i poprostu nie było mi się dane z liczbą fi spotkać, postaram się troszke poszperać i poszukam czy takie coś istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Kod Leonarda da Vinci 03.03.05, 22:42 O liczbie fi znalazłem na stronie htpp://www.open-mind.pl/Ideas/liczbyM1.htm nieco wiadomości.Być może o tę liczbę,maro22 pytałeś.Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
rogeer Re: Kod Leonarda da Vinci 03.03.05, 22:51 W tej książce właśnie o tę liczbę chodziło. Bardzo dziękuję za tę informacje, czyli tak jak wcześniej pisałem zaledwie liznąłem matematyki tak ogromna to jest dziedzina. Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Kod Leonarda da Vinci 03.03.05, 23:50 Przepraszam, maro22 za nidopatrzenie,powinienem napisać-pytałaś.A Leonardo da Vinci wykorzystał liczbę phi/fi/- w swym obrazie "Madonna z Dzieciątkiem".To ze strony, którą wcześniej podałem. Odpowiedz Link Zgłoś
luciussnow Re: Kod Leonarda da Vinci 04.03.05, 09:22 Wartka akcja, morderstwo, tajemnica... Jednakże gdy przeczytałem tę książkę, zapomniałem o niej następnego dnia. Zwykły kryminał (przyznaję, napisany bardzo dobrze) w pseudonaukowej otoczce, poruszający zgrane tematy - templariusze, zakon Syjonu... Odpowiedz Link Zgłoś
wolframiq Re: Kod Leonarda da Vinci 04.03.05, 16:59 Bardzo szybko sie czyta choc momentami mozna sie pogubic.A najlepiej chyba miec pod reka albumy z reprodukcjami,wtedy robi sie duzo ciekawiej:)Poza tym "Kod.."moze byc dobrym materialem na film,jesli tylko rezyser nie bedzie chcial na sile robic"superprodukcji"w stylu"Tomb raider'a";) Odpowiedz Link Zgłoś
maro22 Re: Kod Leonarda da Vinci 04.03.05, 23:26 rogeer - również wiem, które dzieło mi się podoba,ale niejednokrotnie nie potrafię ich zinterpretować umykają mi nie tylko symbole, również ważne szczegóły (np. nóż w ręce św. Piotra -Ostatnia wieczerza) emi 53 -dziękuję właśnie o tę niesamowitąliczbę pytałam. Ksiązka mi się podobała - sprawnie napisany kryminał mający wiele walorów poznawczych. Tematy może i zgrane, ale nadal wzbudzające zainteresowanie. Lubie książki mające pewien klimat tajemniczości, przewrotne i niejednoznaczne. Pozdrawiam wszystkich !!! Odpowiedz Link Zgłoś
rogeer Re: Kod Leonarda da Vinci 05.03.05, 17:09 Jeśli chodzi o takie szczególy jak np. ten nóż to też niestety mi umykają ale wydaje mi się,że nie uciekają one tylko osobom które w tym siedzą. Powiedzmy gdybyś miała powieszony ten obraz nad łóżkiem to za pół roku może byś sama to zauważyła. W tym świecie jest tyle szczegółów i skompliowanych rzeczy, że nie da się wszystkiego poznać i zauważyć. Pozatym czytałem kiedyś w "Wiedzy i Życie" o takim czymś jak intuicja. Otóż okazuje się, że nie jest to coś nad naturalnego. Nasz mózg rejestruje miliony informacji w każdej sekundzie, ale tylko część z nich dociera do naszej świadomości np. jeśli idąc ulicą stwierdzimy, że warto przejść na drugą stronę ulicy a w miejscu w którym byśmy przechodzili jakbyśmy nie zmienili strony spadam powiedzmy dachówka to dlatego podjeliśmy taką decyzję bo nasz mózg zaobserwował jakieś niepokojące rzeczy(silny wiatr+kiepski dach itp.) a my nawet o tym nie pomyśleliśmy. To było właściwie tak tytułem wstępu bo chciałem napisać o tym, że w tym artykule opisali przypadek pewnego człowieka(niestety szczegółów o nim nie pamietam) który w wyniku jakiegoś wypadku utracił możliwość rozróżnienia pomiędzy intuicją i świadmościa, zyskał pamięć prawie że absolutną np. gdybyś go spytała co trzyma św. piotr w ręce jakiś czas po obejrzeniu tego obrazu odpowiedziałby ci bez problemu. Ale problem przyszedł z innej strony taki natłok informacji doprowadził go do ciężkiej choroby psychicznej, niestety nie pamiętam czy zmarł czy popełnił samobójstwo. W tym całym wywodzie chodziło mi o pokazanie, że takie nie idealne patrzenie na rzeczy ma też dużo zalet:) Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Filmowa adaptacja 17.03.05, 21:25 film.onet.pl/0,0,1069287,wiadomosci.html Przypomnijmy, że powstaje filmowa adaptacja powieści. Głównym bohaterem "Kodu Leonarda da Vinci" jest badacz symboli i wykładowca Harvardu, Robert Langdon. Profesor natrafia na międzynarodowy spisek mający 2000 lat historii. Ślady wiodące do rozwiązania zagadki znajdują się na obrazach Leonarda da Vinci. W roli głównej zobaczymy Toma Hanksa. Jeana Reno zagra detektywa Bezu Fache. Audrey Tautou zagra Sophie Neveu, która pomaga profesorowi Robertowi Langdonowi w rozwikłaniu zagadki. Obraz powstanie dla wytwórni Sony Pictures Entertainment. Za produkcję odpowiada Brian Grazer, a za kamerą staje Ron Howard. Zdjęcia do filmu rozpoczną się w tym roku i będą kręcone w USA i Europie. Film wejdzie do kin 19 maja 2006 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Powiesc antychrzescijanska 17.03.05, 21:27 Wczoraj w "Wiadomosciach" mowili: Włoski kardynał Tarcisio Bertone demaskuje książkę "Kod Leonarda da Vinci". Tymczasem jej autor - Dan Brown - na swojej stronie internetowej odpiera zarzuty. Dan Brown/ fot. AFP Pisarz zaprzecza, jakoby powieść była antychrześcijańska. Dodaje, że nazywa ją tak "mała, ale głośna grupa osób". Brown wyjaśnia, że napisał "Kod Leonarda da Vinci", by zgłębić interesujące go aspekty historii chrześcijaństwa. Uważa, że większość chrześcijan - w tym księża - rozumie to i traktuje książkę jako promującą dyskusję o sprawach duchowych. Odpowiedz Link Zgłoś
maro22 Re: Kod Leonarda da Vinci 18.03.05, 23:04 Jean Reno i uroki Luwru dla mnie rewelacja. Dzięki za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
rogeer Re: Kod Leonarda da Vinci 19.03.05, 09:55 Polecam też książke tego samego autora "Anioły i Demony" właśnie ją skończyłem i też jest godna uwagi. Głównym bohaterem jest też Robert Langdon znany z kodu. Książka została napisana przed kodem więc jest jakby jego pierwszą częścia, oczywiście nie ma powiązań między treścią książek oprócz bohatera i wzmianki w kodzie o jakiejś aferze w watykanie, o której opowiadają "Anioły i Demony". Napisana podobnie i podobnie dobrze się ją czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Kod Leonarda da Vinci 19.03.05, 10:14 Jesli chcecie polecic jakies ksiazki piszcie to w temacie ksiazki:) Odpowiedz Link Zgłoś
rogeer Re: Kod Leonarda da Vinci 19.03.05, 12:11 Przepraszam, zapomniałem że mamy taki wątek:) jakoś tak mało popularny jest. Zresztą chyba wszędzie niestety książki tracą na popularności. Ale musze usprawiedliwić umieszczenie tego posta, ponieważ dotyczył on Kodu Leonarda... jako wcześniejsza część która nie jest aż tak popularna jak Kod. Pozatym istnieje też książka pt."Cyfrowa Twierdza" tego samego autora niestety nie miałem okazji jej jeszcze przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Kod Leonarda da Vinci 19.03.05, 16:28 I ja Cię kormoranie przepraszam,czytałem właśnie tę Twoją odpowiedż,postanowiłem zacząć nowy wątek, nie zwróciwszy uwagi,że przecież założyłeś wątek: <książki...O ile mi czasu starczy ,postaram się o prowadzenie wspomnianego przeze mnie rankingu i podawanie co jakiś czas jego wyników. Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Kod Leonarda da Vinci 19.03.05, 17:25 Zrobmy tak tu piszcie sobie dalej o tym Kodzie jak juz zaczeliscie a to co napisalas emi w utworzonym przez ciebie watku przeniose do mojego tematu o ksiazkach i bedzie wszytko ok. Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Kod Leonarda da Vinci 19.03.05, 17:26 I to co rogger napisal tez oczywiscie przeniose Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Kod Leonarda da Vinci 19.03.05, 17:30 Mam nadzieje ze sie nie obrazicie na ten may zabieg Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Ali Agca 21.04.05, 11:02 Słyszałem że Ali Agca pomoże autorowi "Kodu Leonarda da Vinci" w napisaniu drugiej części tejże książki. Na dodatek zamochowcą interesuje się sam Mel Gibson który chce nakręcić film o Janie Pawle II. Myśle że to sensacyjna informacja. Odpowiedz Link Zgłoś