Dodaj do ulubionych

Odyseja Umyslu???

06.03.05, 09:55
Juz w sobote zaczyna sie konkurs Odyseji Umyslu W Gdyni (Teatr Muzyczny)!!!
Sroda jak mi wiadomo startrtuje po raz trzeci (tzn. Osrodek Wsparcia
Sredziak). W tym roku dalanczaja do nich Zaniemysl i Gim. nr 2. Dane
Nieoficjalnie sa takie ze jedzie takze Teatr IT, startujac oszywiscie w
konkursie. Sredziak jak pisaly gazety w zeszlym roku zdobyl juz nagrode OMERA
(fair-play). Moze w tym roku zdobeda cos wiecej. W koncu maja o rok wieksze
doswiadczenie???
Obserwuj wątek
    • tomi19 Re: Odyseja Umyslu??? 06.03.05, 09:57
      Zapomnialem dodac Oficjalna strona Odyseji www.odyseja.org jeszcze nie ma
      szczegolowych informacji ale powinny byc lada dzien!!!!
      • kormoran7 Re: Odyseja Umyslu??? 06.03.05, 10:03
        Zycze powodzenia IT. Maja spore mozliwosci na zajecie dobrego miejsca w tym
        konkursie.Ich wystep moze sie przyczynic do promocji naszego miasteczka.
        • tomi19 Re: Odyseja Umyslu??? 06.03.05, 10:10
          Kormoran nie tylko ich wystep razem ze Srody jedzie 6 ekip jedna ze zaniemysla.
          Kumpela ktora byla na pierwszym konkurie pokazywala mi fajne fotki typu wszyscy
          w teatrze z koszulkami Powiatu Sredzkiego, ponos bylo zainteresowanie skad oni
          sa. Wiec promocja jest, ale ponos w drogim roku juz nie bylo tych koszulek
          poniewaz ani powiat ani gmina nie chce wspomoc finansowo Odyseji, a i koszulek
          nie maja tyle. Biorac pod uwage ze w zeszlym roku byly 3 druzyny czyli 30 osob
          a wtym jadzie 6 druzyn czyli 2 razy wiecej szanse sie zwiekszaja, ale niestety
          nie na koszulki powiatowe.
          • duch3 Re: Odyseja Umyslu??? 06.03.05, 20:51
            Pozostaje nam tylko trzymac kciuki...
            Fakt, jest to jakas szansa dla promocji naszego powiatu. Tomi jak bedziesz
            zanal wyniki to daj znac. A jesli chodzi o koszulki to rzeczywisci zal. W koncu
            korzysci bylyby o wiele wieksze. Szkoda.:(
            • kormoran7 Re: Odyseja Umyslu??? 06.03.05, 22:05
              Tak to juz jest ze wszystkiego nie mozna miec:(
    • tomi19 Re: Odyseja Umyslu??? 07.03.05, 00:06
      Spoko napisze napewno jak bede cos wiedzial. Wiadomo, ze juz jest harmonogram
      wystepow na www.odyseja.org konkurs 2005\Final ogólnoplski
      • rogeer Re: Odyseja Umyslu??? 07.03.05, 20:04
        A próbowaliście w Wydziale Promocji Przy Starostwie albo przy Miescie? Bo wiem,
        że oni mają takie różne gadżety, bo na zawody karate które się wczoraj odbyły
        przekazali troszke długopisów, linijek itp. rzeczy a z takich reprezentacyjnych
        to były czapki powiatu, wyglądają co prawda tragicznie(zielone lub żółte) ale
        zawsze jakaś promocja powiatu jest.
    • tomi19 Re: Odyseja Umyslu??? 10.03.05, 09:43
      Jedno jest pewne Osrodek Wsparci oraz inni jutro wyjezdzaja na konkurs a w
      sobote i niedziele wystepuja. Mimo chorob, mimo braku sil, mimo zmeczenia dadza
      z siebie wszystko!!!!!!!!!!
      • kormoran7 Re: Odyseja Umyslu??? 10.03.05, 09:48
        I z tego sie bardzo cieszymy:)
        • tomi19 Re: Odyseja Umyslu??? 11.03.05, 00:46
          Dzisiaj wyjazd o 5 rano trzymac kciuki Prosze a noz sie uda. W sobote i
          niedziele. W niedziele po powrocie, a wiec w poniedzialek sprobuje cos
          wstukac... a tym czasem do uslyszonka!!!!!
          • waclaw_kzn Re: Odyseja Umyslu??? 11.03.05, 11:28
            Trzymam kciuki za Odyseuszy jak zawsze! Bawcie się dobrze! Wierzę, że tak
            właśnie bedzie.
    • tomi19 Dobre czasy dla Wielkopolski !!! ??? 14.03.05, 02:59
      Juz po konkursie!! Same dobre wiesci. Wielkopolska 4 pierwsze miejsca w Polsce.
      Przypadly je Poznaniowi jedno, Zaniemysl 2 (Swietlica u Matki Bozej) oraz Zroda
      1 (Osrodek wsparcia sredziak, gr. IT-owcow(czyli gr. studentcka). Wszystkie te
      druzyny moga jechac do Stanow Zjednoczonych na Finaly Swiatowe. Tylko czy
      pojada????? Rzecz jasna mowa o pieniadzach. Kazdy wyjazd potrzebuje sponsorow
      (w tym wypadku mysle ze nie jednego).
      • kormoran7 Re: Dobre czasy dla Wielkopolski !!! ??? 14.03.05, 11:50
        Proponuje poradzic sie Pana Burmistrza lub starosty w tej sprawie. Moze pomoga
        znales jakis sponsorow dla tej druzyny. To by byla nielada promocja dla nas
        wiec moze wladza majc na wzgledzie promocje naszego miasta w jaki kolwiek
        sposob pomoze. Zapytac nie zaszkodzi
        • duch3 Re: Dobre czasy dla Wielkopolski !!! ??? 14.03.05, 13:05
          Bardzo dobre wiadomosci! Ciesze sie ze naszym tak dobrze sie powiodlo i mam
          tylko nadzieje ze nasze wladze nie zmarnuja Tej szansy!
          Pozdrwiam
      • waclaw_kzn Re: Dobre czasy dla Wielkopolski !!! ??? 14.03.05, 20:29
        Moga oficjalnie pogratulować - bo osobiście jeszcze nie wszystkim gratulowałem.
        A słowa radości cisnsą się na usta tak mocne, że choć sam postulowałem o
        kulture na forum, tym razem się nie powsztrzymam: O, KU... JA PIE...,
        GRATULUJĘ!!!
        • duch3 Re: Dobre czasy dla Wielkopolski !!! ??? 17.03.05, 21:40
          Wole wkelic go tutaj aby nie zniknął! :)

3 x mistrzostwo Polski!!!

Miniony 14. Ogólnopolski Konkurs Odysei Umysłu okazał się dla powiatu
          średzkiego wydarzeniem na światową skalę. Trzy drużyny, w tym jedna średzka i
          dwie zaniemyskie, wróciły z konkursu z tytułem Mistrzów Polski i miejscem na
          światowych finałach, które odbędą się w USA.

Odyseja Umysłu to jedno z najbardziej niezwykłych wydarzeń edukacyjnych w
          Polsce, choć może niezbyt rozpowszechnione, mimo że w 2005 roku odbyła się już
          14. polska edycja konkursu. Nasz powiat stanął do rywalizacji konkursowej po
          raz trzeci. Z roku na rok zwiększała się liczba chętnych dzieci, chcących wziąć
          udział w programie, tak iż w tym roku do Gdyni pojechało aż osiem drużyn z
          powiatu, czyli niemal 80 osób. Pojechali, zobaczyli i... zwyciężyli! Przed
          konkursem Drużyny z naszego powiatu wyruszyły do Gdyni w piątek już o 6 rano.
          Od samego początku było widać wielkie podniecenie w oczach dzieci oraz
          niespożyte pokłady energii, które pozwoliły im przetrwać kilkugodzinną podróż w
          radosnej atmosferze. Po zakwaterowaniu - Środa w Schronisku Młodzieżowym w
          Gdańsku, a Zaniemyśl w Domu Marynarza w Gdyni - nadeszła pora na czas wolny,
          lecz bynajmniej nie bierny. Drużyny ze Środy pojechały zwiedzić Sopot: molo,
          plażę przykrytą białym śniegiem oraz główny deptak. Po tym orzeźwiającym
          spacerze czekał na wszystkich odyseuszy pyszny obiad. Po powrocie do schroniska
          drużyny mogły umilić sobie czas grając w piłkarzyki czy bilard, ale przede
          wszystkim skupiły się na pracy nad ostatnimi przygotowaniami do konkursu.
          Młodzi odyseusze biegali po korytarzach w stworzonych przez siebie strojach,
          sprawdzali czy są wszystkie rekwizyty, czy scenografia nie została uszkodzona.
          Ci, którzy mieli jeszcze co nieco do zrobienia, szyli stroje, sklejali
          scenografię i malowali farbami. Zamiast dziecięcych okrzyków "w co będziemy się
          bawić?" czy "a kiedy będzie kolacja?", odyseusze pytali tylko "gdzie jest taśma
          klejąca?", "mogę białą farbę?" albo "czy możemy zrobić sobie próbę?". Tę
          pozytywną energię nakłaniającą do twórczego myślenia średzkie drużyny
          wykorzystały w międzydrużynowym turnieju problemów spontanicznych, które
          wieczorem sprezentował im trener Piotr Pajchrowski. Każda z drużyn dostała do
          rozwiązania jedno i to samo zadanie, a po ogłoszeniu wyników drużyna zwycięska
          zrobiła wszystkim w nagrodę... kolację. Na deskach Teatru Muzycznego W sobotę
          odbyło się oficjalne otwarcie konkursu. Do Teatru Muzycznego w Gdyni przybyło
          71 drużyn z całej Polski, dźwigając na ramionach elementy rozwiązania problemów
          długoterminowych: scenografie, rekwizyty i stroje. Przedstawienia drużyn można
          było oglądać od godz. 9:00 do 16:00 na Dużej i Małej Scenie. Wszystkie występy
          były oceniane przez kilku sędziów, przyporządkowanych odpowiednio do
          konkretnego problemu. Najpierw prezentowały się grupy z rozwiązaniem
          problemu "Kumasz bazę?". W tym czasie średzcy odyseusze ustawiali swoje
          dekoracje, poprawiając scenografie i przeprowadzając ostatnie próby przed
          występem. Spośród średzkich drużyn, jako pierwsza zaprezentowała się II grupa
          wiekowa z Ośrodka Wsparcia Średziak w problemie "W twoich snach", przy czym
          wszystkie grupy z OWŚ zostały przygotowane przez trenerów: Katarzynę Kicinską,
          Tomka Stanisławiaka oraz Piotra Pajchrowskiego. W problemie "Humoriada"
          widzowie mogli zobaczyć kolejno drużynę ze średzkiego Gimnazjum nr 2 w III
          grupie wiekowej, której trenerem jest nauczycielka plastyki Agnieszka
          Mikulińska. W tym samym problemie wystąpiły w sobotę dwie drużyny z OWŚ - III i
          IV grupa wiekowa. Na koniec wystąpiła III grupa wiekowa z OWŚ w problemie "W
          twoich snach". Między występami każdy mógł zobaczyć zmagania innych drużyn. Nie
          można przy tym mówić o niezdrowej konkurencji. Rywalizujące grupy nagradzały
          się nawzajem gromkimi brawami, podziwiając jedna drugą. Niesamowita
          atmosfera... Atrakcje po występach Zmęczeni konkursowymi zmaganiami odyseusze,
          jak i trenerzy, mogli wypocząć odpowiednio w Aquapark Sopot oraz na turnieju
          bowlingowym. W wodzie przez ponad godzinę pluskali się najmłodsi, natomiast
          trenerzy w głównej części umilali sobie czas grając w kręgle. Poza tym, w
          trakcie trwania całego konkursu można było oglądać w Teatrze wystawę "Jak
          pokazać to, czego nie można sfotografować?", przygotowaną przez Wydawnictwo
          Rożak - gospodarza konkursu. W niedzielę natomiast, w trakcie występów, w
          górnym foyer Teatru dzieci zabawiał sztuczkami iluzjonista z Nadbałtyckiego
          Klubu Iluzjonistów. Największe atrakcje czekały co prawda na samej Ceremonii
          Finałowej, ale przed nią trzeba było jeszcze przebrnąć przez prezentacje
          niedzielne. Spontaniczna niedziela Średzkie drużyny w drugim dniu zmagań
          musiały zmierzyć się przede wszystkim z zadaniami spontanicznymi. Tylko II
          grupa wiekowa z OWŚ, która spontana "przeszła" w sobotę, występowała na deskach
          Teatru w niedzielę, prezentując rozwiązanie problemu "Humoriada". Podobny układ
          miały drużyny z Zaniemyśla. Po przebrnięciu przez sobotnie problemy
          spontaniczne, wystąpiły przed publicznością w niedzielę odpowiednio: II grupa
          wiekowa w problemie "Wyczynomobile" oraz I grupa w problemie "Kumasz bazę?".
          Trenerkami tych drużyn są nauczucielki Elżbieta Piasecka i Magdalena Skopek
          oraz Renata Bydołek i Katarzyna Gawron. Zaniemyskie drużyny reprezentowały
          Świetlicę u Matki Bożej, gdzie od listopada przygotowywały się do konkursu.
          Grupy, którym w niedzielę przypadło rozwiązywanie zadań spontanicznych,
          prezentowały się w III Liceum Ogólnokształcącym w Gdyni. Problemy spontaniczne
          nie były udostępnione dla publiczności, a drużyny rozwiązywały je w sali
          klasowej pod czujnym okiem sędziów. Raz zadania słowne, raz słowno - manualne,
          a raz manualne. Treści tych zadań nie znała żadna z drużyn, dopóki nie
          przekroczyła progu klasy. Po odczytaniu zadania przez sędziów odyseusze mieli
          jedynie minutę na przemyślenie jego rozwiązania i kolejne kilka minut na jego
          zaprezentowanie. O zadaniach spontanicznych mogli rozmawiać ze sobą dopiero po
          opuszczeniu budynku i nie mogli dzielić się z innymi drużynami, gdyż mogło się
          zdarzyć, że zadania powtórzą się. Średzkie drużyny wywiązały się z tego nakazu
          milczenia brawurowo, a potok słów popłynął dopiero wtedy, kiedy ostatnia z 71
          drużyn zakończyła swojego spontana. Złoto dla Środy i Zaniemyśla W końcu
          nastąpił najbardziej oczekiwany przez wszystkich moment - Ceremonia Finałowa.
          Ponad 700 osób - drużyny i ich trenerzy - wypełniło Dużą Scenę Teatru
          Muzycznego. Ceremonia została pomyślana zgodnie z hasłem, iż "w Odysei Umysłu
          każdy jest zwycięzcą". Nie polega ona bowiem na pokonaniu w rywalizacji innych
          drużyn, ale na zmierzeniu się z własną wyobraźnią, a przede wszystkim na dobrej
          zabawie i przyjacielskim nastawieniu. Przed samymi wynikami organizatorzy
          przygotowali dla młodych odyseuszy moc atrakcji: występ żonglerów, iluzjonisty
          czy też koncert zespołu grającego na... butelkach od wina. Drużyny mogły też
          obejrzeć na wielkim telebimie krótki montaż filmowy z konkursu. Przy tym owacji
          i radosnych okrzyków nie było końca. Tak odyseusze w pozytywny sposób
          rozładowywali swoje emocje przed ogłoszeniem wyników. Aż w końcu na scenie
          pojawili się Kapitanowie Problemów z listą zwycięzców. Na początku podano
          wyniki z rozwiązania problemu "Wyczynomobile" i... pierwsze miejsce dla drużyny
          z Zaniemyśla, czyli: Bartosz Ulatowski, Jakub Skotarczak, Karolina Tytańska,
          Wojciech Gawron, Katrina Kamińska i Ania Janicka! Z młodych gardeł publiczności
          rozległo się skandowanie: "Za-nie-myśl, Za-nie-myśl". W ten oto sposób drużyna
          ze Świetlicy u Matki Bożej wygrała z ubiegłorocznymi Mistrzami Świata, którzy
          tym razem zajęli drugie miejsce. Jednak nie koniec na tym. Ta sama sytuacja
          powtórzyła się przy problemie "Kumasz bazę?" - druga drużyna z Zaniemyśla
          została uhonorowana tytułem Mistrzów Polski. Są to Maria Jackowska, O
          • kormoran7 Re: Dobre czasy dla Wielkopolski !!! ??? 21.03.05, 16:06
            A co mial znaczyc dzisiejszy happaning na rynku?Odyseja Umyslu chciala na
            siebie zwrocic uwage wladzy?
            • tomi19 Re: Dobre czasy dla Wielkopolski !!! ??? 21.03.05, 21:52
              Mi sie wydaje, ze bylo to przejscie, aby zwrocic uwage, ale nie wladzy, a
              potencjalnych odyseuszy i trenerow. Wladza bedzie jutro (przynajmniej ma byc)
              na rozdaniu odyseusza dyplomow i podziekowan za prace wlozona w Odyseje
              • kormoran7 Re: Dobre czasy dla Wielkopolski !!! ??? 22.03.05, 09:48
                Gdyby jeszcze sypneli troche kasa...
    • duch3 Re: Odyseja Umyslu??? 22.03.05, 11:31
      A co odbyło się wczoraj na rynku bo nie wiem?:)
      • ag833 Re: Odyseja Umyslu??? 23.03.05, 15:11
        No właśnie ja też bym chciała wiedzieć co było na rynku...bo jestem odyseuszką
        (trenerem zresztą też) i nie wiem...i jest mi troszke przykro z tego powodu
        jeśli moja drużyna robiła cos na rynku beze mnie?! Więc mam nadzieje, że ktoś
        mi napisze co było!!
        • kormoran7 Re: Odyseja Umyslu??? 23.03.05, 17:20
          Ja trafilem tylko na taki moment ze staly jakies dzieciaki(10-12 lat)z
          transarentami z napisem Odseja Umuslu. I krzyczaly tylko co kilka
          sekund "Oesyje, Odyseja. Umysluuuuuu"
          • tomi19 Re: Odyseja Umyslu??? 24.03.05, 09:57
            Przeczytajcie NTS to wyjasnia wszystko. A ty Ag833 kim jestes bo znam chyba
            wszystkich trenerow i wiekszosc odyseuszy z tych co jechali i z tego co mi
            wiadomo bylo tylko dwoch trenero-odyseuszy i oboje byli???
            • ag833 Re: Odyseja Umyslu??? 28.03.05, 01:31
              No widzisz Tomi19 jestem też trenerem tylko nie miałam w tym roku żadnej
              drużyny jako trener (w zeszłym zreszta też nie, bo wtedy jeszcze nie byłam
              trenerem) a jestem w Twojej (tzn. naszej!) drużynie jako odyseusz!! No to
              ja!! :-P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka