18.03.05, 08:04
Na naszym zebraniu wspólnoty padł pomysł żeby wynegocjować niższą cenę za
podłączenie kablówki.
Niestety nic z tego nie wyszło, po prostu operator
wykorzystuje pozycje monopolistyczną i chyba nic z tym się nie da zrobić.
Dlatego z bólem zapłaciłem za kablówkę.
A co wy o tym sądzicie? Czy orientujecie się ile kosztuje to u innych
operatorów ?
Obserwuj wątek
    • tomekdp Re: Kablówka 18.03.05, 09:48
      Zgadza się - kablówka jest droga. Ja na razie nie mam, bo póki co szkoda mi
      kasy (której i tak nie mam ;-).
      Ale zaczynam myśleć o Cyfrze + - może i drożej, ale jak się natrafi na jakąś
      promocję to można nienajgorzej na tym wyjść. No i programów od groma, z całego
      świata...
      • asitaa Re: Kablówka 18.03.05, 09:58
        Witam:)a o jakim oparatorze mowicie? ja zakladalam w city net i kosztowalo mnie
        to 240 zl..czy to duzo? nie orientuje sie jakies sa cenny u innych...ale zeby
        podzielic koszty mozna sie dogadac z sasiadem zza sciany,to zaden problem
        przeciez..pozdrawiam
    • adam.mielcarek Re: Kablówka 18.03.05, 09:53
      Mieszkałem kiedyś w Poznaniu na Orła Białego i Bihaterów II WŚ, sytuacja
      wygląda tak samo, tam było 250 zł za przyłączenie abonenata. I z tego co mi
      wiadomo to każda z kablówek w Poznaniu ma tyle samo, a my również podlegamy pod
      poznańską kablówkę.

Z ciekawości zadałem zapytanie ofertowe do jednej z firm które oferują dostęp
      satelitarny do TV, znaczy sie dają tylko sprzęt. Koszt i cała operacja
      uruchomienia byłaby chyba wyższa niż to 250 zł. W dodatku w razie awarii
      musielibyśmy sami wszystko naprawiać. I nie wydaje mi się żeby ktoś kto już 250
      zł zapłacił za instalacje chciał jeszcze płacić za satelite zbiorczą na dachu,
      bo sama satelita to pewnie nie jest duży koszt na cały blok, ale instalacja,
      dekodery itp, to już pewnie jest trochę kasy.
      • tomekdp Re: Kablówka 18.03.05, 10:51
        > W dodatku w razie awarii
        > musielibyśmy sami wszystko naprawiać.

No moment - a gwarancja? Ja zresztą mówię o antenie indywidualnej...

• nurich Re: Kablówka 18.03.05, 10:53
      My kablówki nie mamy i mieć nie będziemy, bo złodziejom płacic nie chcę.
      Ludziska, przecież za wszelkie kable w ścianie zapłaciliśmy przy zakupie
      mieszkań. A co ci z kablówki teraz robią, podłączenie końcówki 250 złotych,
      niby za co?
      My jak na razie ratujemy się zwykłymi antenami: TVP2, Polsat, TVP3 odbiera
      rewelacyjnie, druga antena dla TVN i TVP1, a potem satelitarna. Płacę za anteny
      i już nigdy żadnego abonamentu. A te anteny na pewno tańsze niż te wzięte z
      nieba 250 złotych.
      • tomekdp Re: Kablówka 18.03.05, 10:57
        nurich napisała:

> a potem satelitarna. Płacę za anteny

No to powiedz, ile planujesz na satelitarną i jakiego dostawcę? Cyfra+ czy coś
        inszego? Bo ja też poważnie o tym myśle...

> i już nigdy żadnego abonamentu.

Tak jest - ich trzeba o - tak... Z góry... Macie moje pełne poparcie (jakby
        powiedział tow. Jan Winnicki ;-)

• jac3k Re: Kablówka 18.03.05, 11:18
          Plan jest taki:
          Antena szerokopasmowa do TVP2/3 Polsat ,kierunkowa TVN/ TVP1
          Satelitarna, bez abonamentu, cyfrowy pakiet niezakodowany (discovery + cała
          reszta tak jak w kablówce) na allegro jednorazowo koszt około 400pln.
          A cała sprawa z podłączeniem do kablówki za 250pln mnie zirytowała przecież
          PŁACILIŚMY JUŻ RAZ ZA TO. Spójżcie w swoje umowy z agrobeksem, koszty całej
          instalacji zostały pokryte przez nas więc może jednak zrobimy sobie zbiorczą
          kablówke ? Jeżeli będzie zainsteresowanie dowiem sie jak by to wyglądało od
          strony technicznej. O ile z kosztami podłączenia może nie uda sie za mocno
          zejść to za to z kosztami miesięcznymi możemy sobie poszaleć :) np 5pln na
          konserwacje. Od strony technicznej nie powinno być to trudne wszystko jest
          podłączone na ul. księżycowej już sie o to dowiadywałem u kierownika budowy.
          Do tego solidy dekoder zwrotnica wzmacniacz i jedziemy :)

Pozdrawiam
          Jac3k
    • avetrash Re: Kablówka 18.03.05, 13:13
      Mnie telewizja nie interesuje, tylko internet przez kablówkę a jak narazie
      CITYNET odsyła mnie do ICP i na odwrót ;-)- o to Polska właśnie.
      • tomekdp Re: Kablówka 18.03.05, 13:30
        avetrash napisał:

> Mnie telewizja nie interesuje, tylko internet przez kablówkę a jak narazie
        > CITYNET odsyła mnie do ICP i na odwrót ;-)- o to Polska właśnie.

To załóż sobie neostradę - Promykowe jest podłączone pod TPSA... Mi założyli
        telefon w ciągu tygodnia i teraz muszę jeszcze sobie neostradę podciągnąć... I
        tak zrobię bo promocję zdaje się mają do końca miesiąca, a stawka za łącze 1024
        jest taka jak w ICP za łącze 512...
        Pozdr.
        • kontis Re: Kablówka 19.03.05, 13:46
          neostrada to kolejny abonament na "zwykły" telefon, który w moim przypadku jest
          całkowicie zbędny, i będe go płacił za frajer.
          Na korkowej tablicy w klatce pojawiła się oferta jakiej firmy (neonet lub jakoś
          tak) o dostępie via światłowód. Co mnie martwi to czas 5-mcy jako terminn
          realizacji. Czy wicie coś więcej na ten temat.
          Jak to jest ostatecznie z internetem w kablu- jest czy go nie ma?
          Czy ktoś ma net via kabel????
          • jac3k Re: Kablówka 19.03.05, 17:25
            Chyba jacyś że tak powiem oszuści. W Swarzedzu światłowody są dwa albo
            włąściwie będą. Jeden to TKTelekom (PKP) absurdalnie drogi i bardzo awaryjny.
            Drugi to światełko od Netii która w/w firma podłącza dla nas za około 1 miesiąc.
            Szybciej tego nie zrobią bo muszą wykopać pare rowów pod to. Za około miesiąc
            na promykowym będzie możliwość podłączenia internetu bezprzewodowo do
            polcomp.net .Najniższy abonament 64kbps to 29pln.Stacjonarnego telefonu nie
            planujemy bo używamy GSM więc dostęp radiowy to najlepsza alternatywa.
            Nie ukrywam że mam coś bliżesz z ta firmą (to tak żeby nie było że tylko
            spam ;))
            • kontis Re: Kablówka 21.03.05, 09:03
              Coś więcej na temat dostępu radiowego proszę. Jakie sa inne koszty (za
              instalacje, antenę, jak to jest technicznie rozwiązane.
              Jak wygląda światełko od neti- ile i za co. Mozesz coś więcej?
              • jac3k Re: Kablówka 21.03.05, 22:19
                Oj namieszałem ;). Dobra więc tak. Światłowody są obłędnie drogie, my jako
                provider kupujemy od netii łącze i rozsyłamy je dalej na terenie Swarzedza i
                okolic. Instalacja na terenie Promykowego to będzie max. 200pln a najtańszy
                abonament jest od 29pln bez umowy na czas określony. Zreszta zagladaj na
                www.polcomp.net za około miesiąc ruszy nadajnik dla Promykowego, będzie też
                ciekawa promocja ale o tym sza... ;). Od początku maja biędzie otwartte biuro
                obsługi klienta na dworcowej (budynek Urzędu Skarbowego). Będą też ulotki nie
                da sie niezauważyć.

Pozdrawiam
                Jac3k
                • adam.mielcarek Re: Kablówka 22.03.05, 09:56
                  A czy dociągnięcie sieci będzie wiązało się z ryciem w naszych pięknych
                  i nowych scianach oraz naszych pięknych i nowych chodnikach ? bo ICP już ma
                  instalacje!

A czy możecie pochwalić sie już taką instalacją, gdzie funkcjonuje ?

A te minimum 200zł za instalacje to w porównianiu z 1zł w ICP to trochę
                  dużo!

Adam

• jac3k Re: Kablówka 22.03.05, 14:27
                    Witam, pierwsze testy przenikalności promykowego wyszły pozytywnie nie będzie
                    potrzeby kładzenia dodatkowych kabli. Wszystkie instalacje są wykonane
                    bezprzewodowo , tylko takie realizujemy. Czasami jest tylko potrzeba
                    wystawienia antenki gdzieś za okno ale na Promykowym mysle że taka potrzeba
                    nie zaistnieje. Koszt przyłącza fakt że nie najniższy ale owocuje to niskim
                    abonamentem i brakiem umowy na 12 lat ;).

Pozdrawiam
                    Jac3k
                    • jac3k Re: Kablówka 22.03.05, 14:30
                      Aha i jescze jedno, temat chyba wyszedł już OT. A nie chce mieć bana za
                      spamowanie :) . Po więcej szczegółów zapraszam na prv. adres na www.polcomp.net
                      A jeżeli chodzi o wykonane prace to 70% Swarzędza jest w zasięgu naszej sieci,
                      łącznie z Zalasewem ,Gortatowem, Zielińcem, Garbami, Rabowicami i Jasiniem.

Pozdrawiam
                      Jac3k

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka