mantis77 Podsumowując powyższe wypowiedzi 31.03.05, 02:01 Dodam swój komentarz. Tylu tu "pseudo speców" gada ale żadnego innego projektu nie widziałem. Popleczników jest tylu jakby się chcieli podlizać temu całemu włochowi. Mnie rybka czy on tworzy dla Calvina kleina czy kogoś innego. Abakanowicz i ten od pasków na teatrze też mieli zrobić "furrorę" i g...o z tego wyszło. Poszła kasa na cytadelę na bezgłowe kadłubki, których nikt nie ogląda poza psami je osikującymi. Co to za sztuka? Wolę rzeźbę Mitrojana w browarze a na paski przy ruchomych schodach to nawet nikt uwagi nie zwraca taka to sztuka przez wielkie "SZ". Sztuka powinna być użytkowa. Owszem w świecie robi się różne wynalazki. Widziałem na żywo przeszklony obiekt w Wiedniu przy Stephanplatz'u i Wieżę Eifla i Piramidę w Luwrze. I z tych wszystkich obiektów jestem wstanie znieść wieżę eiffla. Statua Wolności (też defacto Eiffla) też jest OK jak dla mnie. Dlaczego jedne koncepcje odrzucam a inne nie? Bo liczy sie otoczenie i funkcjonalność a nie prowokacja. Muzemum narodowe nie może być oszpecone jakimś kawałkiem odwróconego kija do golfa. Tam powinien być obiekt podobny do starych zabytkowych budynków (może zmienić fasadę muzeum i dobudować piętro) Przecież zaraz obok jest Biblioteka Raczyńskich obok Hotel Bazar a na przeciwko Adria (poprzez plac wolności) I w to ładujemy jakieś nowe bamberskie g... W dodatku Plac Wolności i aleje marcinkowskiego mają być odbudowane w stylu przedwojennym czyli starodawnym. Popieram tutaj profesora. Tak samo radykalnie nie można zmieniać arsenału można tam postawić jakiś budynek w stylu neo-renesansowym (aby pasował pod ratusz) a nie przeszklonego MC'donalds'a. Mamy przykłady dobrego budownictwa: odnowiono Merkurego, Targi Poznańskie, budynek delty, PFC, Teletra, Browar. Ale wszystkie są ładne bo są samodzielnymi budynkami nie stojącymi na starówce. Teraz będzie Andersja. Miał być na górczynie jakiś budynek brama bardzo intrygujący i co? Dlaczego Petronas Towers w Kuala Lumpur jest rozpoznawalna? Bo nie jest "nadbudówką" nad czymś innym tylko obiektem samym w sobie. A wieże ma podobne do buddyjskich świątyń w tajlandii czy kambodży (np. Angkor Wat). Jeśli chodzi o przeróbki to zajałbym się tym co widać z daleka. Np. budynek akademi ekonomicznej. Kiedyś była fajna reklama elektroniczna ale nierentowna i zdjęli ją. Może by wrócić do pewnego pomysłu i umieścić tam jakiś pożądny ładny zegar na wszystkich jej ścianach i urządzić pożądny taras widokowy. Byłem na nim jak jeszcze działał i widok jest super ale teraz to zlikwidowano. Dlaczego? W Toronto czy Berlinie mają kawiarnię z tarasem a u nas nie ma. Wisi jakaś smętna rama po starej reklamie. ten budynek psuje wizerunek bo widać go nawet z winograd znad kładki z "Mieszka I" i wielu innych miejsc poznania (np. z "Bukowskiej" już od "Bułgrskiej"). To jest budynek symbol. Ponieważ jest dość "nowoczesny" (bo komunistyczny) można go troszkę przebudować bez uszczerbku na bryle. Może jakaś iglica albo na dachu np. kwadratowy obracający się taras widokowy (coś ala jeden poziom kostki rubika.) Nie wiem nie jestem architektem a inżynierem w innej dziedzinie. Ale jak widzę "Nawiedzonych plastyków" co walą g...em tu i tam jak im tusz na projekt skapnie to się wkurzam. Powinno się przemyśleć pewne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibbione Re: Podsumowując powyższe wypowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 15:06 no cóż - jeśli nazywasz dobrą architekturą budynek delty (bardzo nieproporcjonalny, bo zabrakło im kasy na zrealizowanie całego projektu i musieli zrezygnowac z kilku pieter), targi poznańskie (wiecznie brudne akwarium, ktore zaslania jeden z symboli Poznania - wieze targową, a na dodatek ma wielka reklame i wyglada jakby ciągle byl w budowie) i teletrę (tu bez komentarza, bo chyba nie ma az tyle miejsca), to rozumiem, ze moze Ci się nie podobać projekt Silvestrina. pewnie jeszcze jestes fanem nowego budynku stomatologii?? cud, ze browar Ci sie podoba.... zgodzę sie z jednym, ze nie powinno sie akceptowac pierwszego i jak na razie jedynego pomysłu. niech nas "świetni" architekci przedstawia swoje pomysły i myśle, ze wtedy okaże sie, ze włoski projekt jest po prostu najlepszy nie tylko dlatego, ze jest jedyny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Architekt Re: Hamburger na dachu - prof. Andrzej Wielgosz o IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.03.05, 08:31 Polecam linkę do strony Claudio Silvestrin www.claudiosilvestrin.com/ Wygląda na to,że w końcu trafiła mu się okazja do postawienia czegoś w centrum dużego miasta. Raczej do tej pory ściany stawiał na peryferiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) poznanianka Re: Hamburger na dachu - prof. Andrzej Wielgosz o IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.05, 19:17 Ludziska!!!!! Nie ma co się burzyć!!! Ta nowa bryła po prostu tu nie pasuje :/ Chociaż rozumiem, że każdy poznaniak chce poprawić wizerunek naszego miasta. W tym przypadku zgadzam się z prof. Wielgoszem. Warto zagospodarować TO miejsce, ale formą, która zgrabnie zespoiłaby i tak kontrowersyjnie zestawione ze sobą budynki. . SPÓJRZCIE DOKŁADNIE NA POŁĄCZENIE STAREGO GMACHU MUZEUM, NOWEGO I PROPONOWANEJ RURY....... według mnie -> CHAOS Nie można przy obecnym kontraście potęgować niespójności tej przestrzeni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W105N4 Hamburger IP: *.kompuart.pl 13.04.05, 07:13 Hamburger to dobre okreslenie, ale nieostre. Raczej forma organiczna wywodzaca swoj ksztalt z ludzkiego wnetrza (watroba, dwunastnica) lub powiekszona rura wydechowa (harley davidson?). Rozwiazaniem dla tego miejsca moze byc wiele koncepcji, wiec po co zastanawiac sie nad pierwszym pomyslem. Popieram z cala sila zdanie p. Wielgosza. ARCHITEKCI Z POZNANSKIEJ POLIBUDY!!! ARCHITEKCI Z ASP!!! Gdzie jestescie? Hey studenci - ja wam radze - konkurencja z projektem kiszki (z widokiem na ASP i komende) jest bardzo prosta. A do tego, pierwsze pomysly na pewno beda opublikowane (z imieniem i nazwiskiem!!!). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sk Re: Hamburger IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.05, 06:36 Forma jelitowa. Nie podoba mi się. Myślę, że innym w sumie też raczej nie - liczą na odmienność; ale za 10-15 lat wszystkim się znudzi i będzie wiadomo, że to po prostu odcięty żołądek i kiszki. Co do wypowiedzi prof. Wielgosza - również niesatysfakcjonująca. Ja rozumiem, że niektórzy potrzebują potwierdzić swoją wartość używając typowego języka tzw. znawców Sztuki przez duże Ysz, ale fajnie by było, gdyby zawartość informacyjna była niezerowa. A może ja jestem po prostu wrednym, nie rozumiejącym głębi takich dyrdymałów politechnicznym gniotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pagani Re: Hamburger IP: 82.177.75.* 13.05.05, 08:01 Absolutnie się z Wami nie zgadzam.Dla mnie ten projekt jest świetny! Poszłoby w świat, że Poznaniu powstał taki a taki projekt słynnego twórcy. Poza tym z pewnością byłby to kolejny, po SB, "nowy magnes" przyciągający turystów. Odpowiedz Link Zgłoś