Dodaj do ulubionych

Hamburger na dachu - prof. Andrzej Wielgosz o p...

• mantis77 Podsumowując powyższe wypowiedzi 31.03.05, 02:01
      Dodam swój komentarz. Tylu tu "pseudo speców" gada ale żadnego innego projektu
      nie widziałem. Popleczników jest tylu jakby się chcieli podlizać temu całemu
      włochowi. Mnie rybka czy on tworzy dla Calvina kleina czy kogoś innego.
      Abakanowicz i ten od pasków na teatrze też mieli zrobić "furrorę" i g...o z
      tego wyszło. Poszła kasa na cytadelę na bezgłowe kadłubki, których nikt nie
      ogląda poza psami je osikującymi. Co to za sztuka? Wolę rzeźbę Mitrojana w
      browarze a na paski przy ruchomych schodach to nawet nikt uwagi nie zwraca taka
      to sztuka przez wielkie "SZ".

Sztuka powinna być użytkowa. Owszem w świecie robi się różne wynalazki.
      Widziałem na żywo przeszklony obiekt w Wiedniu przy Stephanplatz'u i Wieżę
      Eifla i Piramidę w Luwrze. I z tych wszystkich obiektów jestem wstanie znieść
      wieżę eiffla. Statua Wolności (też defacto Eiffla) też jest OK jak dla mnie.

Dlaczego jedne koncepcje odrzucam a inne nie? Bo liczy sie otoczenie i
      funkcjonalność a nie prowokacja. Muzemum narodowe nie może być oszpecone jakimś
      kawałkiem odwróconego kija do golfa. Tam powinien być obiekt podobny do starych
      zabytkowych budynków (może zmienić fasadę muzeum i dobudować piętro) Przecież
      zaraz obok jest Biblioteka Raczyńskich obok Hotel Bazar a na przeciwko Adria
      (poprzez plac wolności) I w to ładujemy jakieś nowe bamberskie g... W dodatku
      Plac Wolności i aleje marcinkowskiego mają być odbudowane w stylu przedwojennym
      czyli starodawnym. Popieram tutaj profesora. Tak samo radykalnie nie można
      zmieniać arsenału można tam postawić jakiś budynek w stylu neo-renesansowym
      (aby pasował pod ratusz) a nie przeszklonego MC'donalds'a.

Mamy przykłady dobrego budownictwa: odnowiono Merkurego, Targi Poznańskie,
      budynek delty, PFC, Teletra, Browar. Ale wszystkie są ładne bo są samodzielnymi
      budynkami nie stojącymi na starówce. Teraz będzie Andersja. Miał być na
      górczynie jakiś budynek brama bardzo intrygujący i co?

Dlaczego Petronas Towers w Kuala Lumpur jest rozpoznawalna? Bo nie
      jest "nadbudówką" nad czymś innym tylko obiektem samym w sobie. A wieże ma
      podobne do buddyjskich świątyń w tajlandii czy kambodży (np. Angkor Wat).

Jeśli chodzi o przeróbki to zajałbym się tym co widać z daleka. Np. budynek
      akademi ekonomicznej. Kiedyś była fajna reklama elektroniczna ale nierentowna i
      zdjęli ją. Może by wrócić do pewnego pomysłu i umieścić tam jakiś pożądny ładny
      zegar na wszystkich jej ścianach i urządzić pożądny taras widokowy. Byłem na
      nim jak jeszcze działał i widok jest super ale teraz to zlikwidowano. Dlaczego?
      W Toronto czy Berlinie mają kawiarnię z tarasem a u nas nie ma. Wisi jakaś
      smętna rama po starej reklamie. ten budynek psuje wizerunek bo widać go nawet z
      winograd znad kładki z "Mieszka I" i wielu innych miejsc poznania (np.
      z "Bukowskiej" już od "Bułgrskiej"). To jest budynek symbol. Ponieważ jest
      dość "nowoczesny" (bo komunistyczny) można go troszkę przebudować bez
      uszczerbku na bryle. Może jakaś iglica albo na dachu np. kwadratowy obracający
      się taras widokowy (coś ala jeden poziom kostki rubika.)

Nie wiem nie jestem architektem a inżynierem w innej dziedzinie. Ale jak
      widzę "Nawiedzonych plastyków" co walą g...em tu i tam jak im tusz na projekt
      skapnie to się wkurzam. Powinno się przemyśleć pewne sprawy.
      • Gość: bibbione Re: Podsumowując powyższe wypowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 15:06
        no cóż - jeśli nazywasz dobrą architekturą budynek delty (bardzo
        nieproporcjonalny, bo zabrakło im kasy na zrealizowanie całego projektu i
        musieli zrezygnowac z kilku pieter), targi poznańskie (wiecznie brudne
        akwarium, ktore zaslania jeden z symboli Poznania - wieze targową, a na dodatek
        ma wielka reklame i wyglada jakby ciągle byl w budowie) i teletrę (tu bez
        komentarza, bo chyba nie ma az tyle miejsca), to rozumiem, ze moze Ci się nie
        podobać projekt Silvestrina. pewnie jeszcze jestes fanem nowego budynku
        stomatologii?? cud, ze browar Ci sie podoba....

zgodzę sie z jednym, ze nie powinno sie akceptowac pierwszego i jak na razie
        jedynego pomysłu. niech nas "świetni" architekci przedstawia swoje pomysły i
        myśle, ze wtedy okaże sie, ze włoski projekt jest po prostu najlepszy nie tylko
        dlatego, ze jest jedyny:)
    • Gość: Architekt Re: Hamburger na dachu - prof. Andrzej Wielgosz o IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.03.05, 08:31
      Polecam linkę do strony Claudio Silvestrin www.claudiosilvestrin.com/
      Wygląda na to,że w końcu trafiła mu się okazja do postawienia czegoś w centrum
      dużego miasta. Raczej do tej pory ściany stawiał na peryferiach.
    • Gość: :) poznanianka Re: Hamburger na dachu - prof. Andrzej Wielgosz o IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.05, 19:17
      Ludziska!!!!! Nie ma co się burzyć!!! Ta nowa bryła po prostu tu nie pasuje :/
      Chociaż rozumiem, że każdy poznaniak chce poprawić wizerunek naszego miasta. W
      tym przypadku zgadzam się z prof. Wielgoszem. Warto zagospodarować TO miejsce,
      ale formą, która zgrabnie zespoiłaby i tak kontrowersyjnie zestawione ze sobą
      budynki. . SPÓJRZCIE DOKŁADNIE NA POŁĄCZENIE STAREGO GMACHU MUZEUM, NOWEGO I
      PROPONOWANEJ RURY....... według mnie -> CHAOS
      Nie można przy obecnym kontraście potęgować niespójności tej przestrzeni!!!
    • Gość: W105N4 Hamburger IP: *.kompuart.pl 13.04.05, 07:13
      Hamburger to dobre okreslenie, ale nieostre. Raczej forma organiczna wywodzaca swoj ksztalt z
      ludzkiego wnetrza (watroba, dwunastnica) lub powiekszona rura wydechowa (harley davidson?).
      Rozwiazaniem dla tego miejsca moze byc wiele koncepcji, wiec po co zastanawiac sie nad pierwszym
      pomyslem.
      Popieram z cala sila zdanie p. Wielgosza.

ARCHITEKCI Z POZNANSKIEJ POLIBUDY!!!
      ARCHITEKCI Z ASP!!!

Gdzie jestescie?

Hey studenci - ja wam radze - konkurencja z projektem kiszki (z widokiem na ASP i komende) jest
      bardzo prosta.
      A do tego, pierwsze pomysly na pewno beda opublikowane (z imieniem i nazwiskiem!!!).

pozdrawiam
      • Gość: Sk Re: Hamburger IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.05, 06:36
        Forma jelitowa. Nie podoba mi się. Myślę, że innym w sumie też raczej nie -
        liczą na odmienność; ale za 10-15 lat wszystkim się znudzi i będzie wiadomo, że
        to po prostu odcięty żołądek i kiszki.

Co do wypowiedzi prof. Wielgosza - również niesatysfakcjonująca. Ja rozumiem, że
        niektórzy potrzebują potwierdzić swoją wartość używając typowego języka tzw.
        znawców Sztuki przez duże Ysz, ale fajnie by było, gdyby zawartość informacyjna
        była niezerowa.

A może ja jestem po prostu wrednym, nie rozumiejącym głębi takich dyrdymałów
        politechnicznym gniotem.
        • Gość: pagani Re: Hamburger IP: 82.177.75.* 13.05.05, 08:01
          Absolutnie się z Wami nie zgadzam.Dla mnie ten projekt jest świetny! Poszłoby w
          świat, że Poznaniu powstał taki a taki projekt słynnego twórcy. Poza tym z
          pewnością byłby to kolejny, po SB, "nowy magnes" przyciągający turystów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka