Gość: kawka Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.07, 11:10 A może by tak, w odniesieniu do wszystkich dotychczas niespełnionych oczekiwań wobec Linei (place zabaw, centrum handlowe, przedszkole, szkoła, etc.), zorganizować pikietę przed biurem na Cedrowej podczas dni otwartych - 27 i 28 października????!!!! Pokazać, że info z reklam -rodzice z dziećmi na ramionach, uśmiechnięci i zadowoleni (pewnie m.in.dlatego, że ich pociechy mają się gdzie bezpiecznie bawić...), przedszkole i szkoła, - ma niewiele wspólnego z rzeczywistością!!!! Może to zadziała?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 18.10.07, 22:21 Nowym klientom Linei wystarczy przekazac, żeby spróbowali przejechac między 7 a 8 rano w kierunku Poznania i między 16 a 18 w kierunku Dąbrówki. Po tym eksperymencie dadzą sobie spokój z zakupem mieszkania. A jakie są wasze wrażenia ze środowego dojazdu do pracy jak wyłączyli sygnalizację na skrzyżowaniu z Malwową. Gdzie kończył się ogonek samochodów? Ja jechałem z Dąbrówki na Os. Kopernika 70 minut. A Pan wójt daje pozwolenie na budowę osiedla na 15 tys. mieszkańców i "pomyśli w związku z tym o budowie nowej drogi do Poznania". Do wyborów samorządowych 3 lata - trzeba przygotowac jakąś alternatywę dla tego pana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: linea w dabrowce IP: *.ofs.pl 19.10.07, 10:09 Czy ktos wie jakie ugrupowanie reprezentuje wójt gminy Dopiewo? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: linea w dabrowce 19.10.07, 12:53 wydaje mi się, że w wyborach startował z jakiegoś lokalnego komitetu wyborczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 21.10.07, 21:42 Tak, każdy z trzech kandydatów miał własny komitet. Ale żaden z nich nie był menadżerem samorządowym z prawdziwego zdarzenia... Dlatego gmina wygląda jak wygląda - na zasadzie: wpuszczę developera i niech się dzieje co chce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 21.10.07, 22:05 Dochody gmin za 2006 rok dla porównania: Tarnowo Podgórne prawie 80 mln PLN Suchy Las prawie 70 mln PLN Dopiewo 32,5 mln PLN To daje dużo do myślenia jeśli chodzi o efekty zarządzania gminą przez ostatnie kilkanaście lat. Recepta Pana Wójta w postaci podwojenia liczby mieszkańców bez inwestycji w infrastrukturę to strzał w tył głowy dla obecnych mieszkańców... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragles Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.07, 15:30 Temu panu (wójtowi) już dziękujemy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcello Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.07, 00:57 To nie takie proste. Jednak podczas wyborów demokratycznie tego pana wybrano. Inna sprawa, że jest nieporadny i jego działaność wygląda mizernie na tle innych gmin. Może nowi mieszkańcy zmobilizują się bardziej przy kolejnych wyborach samorządowych aby podziękować panu wójtowi w jego nieprzerwanym od lat paśmie sukcesów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mischa Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 04.11.07, 16:33 witam, wkrotce bede nowym mieszkancem osiedla. mam pytanie odnosnie telewizji i internetu. wiem, ze temat byl juz wielokrotnie poruszany, ale od tego czasu moze cos sie zmienilo. jesli chodzi o tv, czy jestesmy zdani na cyfre, n lub cyfrowy polsat, czy jest jakas kablowka dostepna w dabrowce? z kolei slyszalem, ze internet jest dostepny za posrednictwem inei, czy to prawda? jak sobie poradziliscie z internetem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.07, 09:20 Ja mieszkam od roku na ul. Topolowej i mam podłączoną kablówkę. Byliśmy bodajże pierwszymi mieszkańcami, których podłączyli na osiedlu. Wykupiłem cały pakiet inernet+tv+telefon od Komy/Inea. Internet śmiga, że aż miło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gollum Apel do wlascicieli psow IP: *.icpnet.pl 03.11.07, 11:10 Szanowni Sasiedzi, Wiem, ze ten temat byl juz poruszany na naszym forum, ale jeszcze raz chcialbym zwrocic sie do wlascicieli psow. Sprzatajcie, prosze, po Waszych pupilach! Zauwazylem, ze szczegolnie w ciagach ulic Debowej i Platanowej pojawia sie coraz wiecej psich kup. Wierze w to, ze wszystkim nam zalezy na czystym osiedlu, apeluje wiec o rozsadek. Od pol roku musze zbierac psie kupy przed moim domem - srednio jest to pol reklamowki na tydzien. Moze to i niesmaczne o tym mowic, ale chce, zeby posiadacze psow zwrocili na to uwage. Nie mam psa, wiec takie "porzadki" to dla mnie srednia przyjemnosc. Psie kupy same nie znikaja, jak czesc z wlascicieli moze myslec. Jako ze mam juz dosyc, od dzis przestaje sprzatac. Za miesiac chodnik bedzie calkowicie brudny, o trawie nie wspominajac. A musze dodac, ze widzialem, jak dziecko biegajac po trawie, przewrocilo sie i wpadlo w kupe. Dlatego jeszcze raz prosze - posprzatajcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Apel do wlascicieli psow IP: *.icpnet.pl 03.11.07, 20:17 Niektórzy sprzątają... Widziałam na własne oczy jak właściciel psa /nota bene nieopodal płotu mojego domu/zdewastował trawnik, nogą zakopując pozostałość po swoim pupilu; poprostu pojechał z buta po trawie wywracając ją do góry korzeniami na obszarze metra kwadratowego. Nie speszył go nawet fakt, że stałam w ogrodzie komentując na głos ten żałosny widok. Może trzeba obsadzić trawniki gęstymi krzakami o ostrych kolcach, a nie trawą. I gwiżdżę na "biedne" psy, obok jest las. Innego typu incydent, który widziałam; również trawniczek nówka, chroniony - tym razem przed samochodami- słupkami. Mimo olbrzymiej przestrzeni do parkowania i zawrócenia jakiś kierowca deb.il usiłuje sforsować krawężnik i wjechać na trawę. I robi to zadowolony lecz nagle... zonk, słupek uderza z hukiem w samochód. He, he ekipa wybiega z auta wk..ona, by obejrzeć wgniecenie. Nie wiadomo czy śmiać się, czy płakać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek dobra rada patio - problem z pleśnią IP: *.ipartners.pl 05.11.07, 13:30 witam, od dłuższego czasu zamieszkujemy w patio i każdej jesieni zaczyna się to samo - pleśń.. pleśnią zachodzą ściany (wnęki) koło okien, zwłaszcza w pokoju na górze, gdzie prostopadle ustawione okna przegrodzone są tym "słupkiem-łącznikiem", ale też na dole koło okna "balkonowego", czy w łazience na górze. łącznik był już przez "fachowców" poprawiany od zewnątrz, ale z dnia na dzień plamy pleśni powiększają się. dodatkowo, pojawiają się na ramach okien.. generalnie, w domu nie odczuwa się jakiejś nadmiernej wilgotności, ale na szybach skrapla się tyle wody, że strużkami ścieka na parapety, gdzie tworzą się po prostu kałuże.. czy ktoś z was miał podobne problemy i czy jakoś sobie z nimi poradził? z pozdrowieniami dla sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C. Re: patio - problem z pleśnią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.07, 20:49 może być to efektem zbyt szczelnego pomieszczenia, proponuję rozszczelnić okna - po otwarciu wew. okna jest regulacja mikrowentylacji (taki mimośród) u mnie pomogło :) pozdrawiam C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragles Re: patio - problem z pleśnią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.07, 10:47 Też mieszkam w Patio (teraz będzie drugi rok) ale takich problemów na razie nie mam. Owszem para jeszcze się skrapla na oknach ale to dopiero drugi sezon grzewczy...Myślę, że dopiero za rok budynek wyschnie na tyle, że już nie będzie tego problemu.... Moich kilka rad praktycznych i na szybko zapobiegających pleśni i grzybom: - najważniejszy pierwszy sezon grzewczy po oddaniu budynku (nie należy oszczędzać na ogrzewaniu) (wietrzyć co najmniej trzy razy dziennie otwierając wszystkie okna i wyłączając piec co najmniej każdorazowo przez 15 min.) (zostawiać na cały dzień rozszczelnienia w oknach) - później już tylko profilaktyka: (wietrzenie 2 razy dziennie przez 15 min - rano i wieczorem) (rozszczelnienia w oknach przez cały dzień) (okresowe sprawdzanie ciągów w kominach wentylacyjnych i kontrola kratek wentylacyjnych) (zwracanie uwagi na drogi wentylowania - starać się otwierać drzwi wewnętrzne, szczególnie od WC - gdzie znajdują się kratki (przydałyby się również kwiaty doniczkowe w każdym pomieszczeniu-wytworzenie mikroklimatu) To powinno pomóc. Jeżeli nie to można spróbować jeszcze z wymuszonym wentylowaniem pomieszczenia - np mechanicznym wyciągiem na kominie i z rozszczelnieniami w oknach. Nie polecałbym montować mokrowentylacji na ościeżnicach - nic to nie daje i jest niestety nieodwracalne... Jeżeli to nie pomoże to jest jakaś wada konstrukcyjna budynku- niestety nie znam się na tym ale wtedy już tylko pomoc fachowców:(.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek dobra rada Re: patio - problem z pleśnią IP: *.ipartners.pl 12.11.07, 10:27 dzięki za sugestie, generalnie stosowaliśmy się do wszystkich wymienionych rad już wcześniej - bez rezultatów i chyba jedynym rozwiązaniem będzie zastosowanie mechanicznego wyciągu, żeby usprawnić wymianę powietrza w mieszkaniu.. pzdr dla sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sympatyk Re: patio - problem z pleśnią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 19:05 Cudów nie ma i jeśli Pan stosuje wszystkie wymienione metody i nie skutkują to stosuje je Pan nieskutecznie. A wyciąg mechaniczny ok ale jesli bedzie mało powietrza w mieszkaniu to stworzy Pan podciśnienie. Zapewniam Pana że problem rozszczelniania okien jest nowy i bywa często nie rozumiany. Prosze nie odczytawać tego osobiście. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Linea się nawraca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.07, 14:35 Witajcie Czy zwróciliście uwagę na stronie www.dabrowka.com.pl pojawiły się nowe bannery z plalmem ..."Człowiek, który żyje bezmyślnie w dostatku Równy jest bydlętom, które giną" Hmmmm Ktoś się w LINEI nawrócił? Wpływy ojca Grzybka? Pozdrawiam Sąsiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad plac zabaw/ AURORA/ stowarzyszenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.07, 14:43 Witam Czy ktoś wie coś na temat placu zabaw. Teren został uprzątnięty. Czy ktoś z Linei mógłby wypowiedzieć się w tej sprawie? Kiedy, co i jak??????? Drugi temat to Aurora Kiedy to ruszy, co tam będzie? No i oczywiscie mój ulubiony temat - Stowarzyszenie. Miało być spotkanie we wrześniu - nie było. Jest listopad - nic nie słychać. Panie Prezesie lub Państwo zainteresowani tematem może warto coś w końcu zrobić bo obawiam się że już niedługo na naszym osiedlu nie będzie pojawiał się już Pan, który dba o zieleń ( najbardziej chodzi to u wykaszanie strumyka). Kiedy tego Pana nie ma przez 2 tyg rowy zarastają i wygląda to okropnie. Obawiam się, że to nie będzie jedyny problem. Czy będziemy robić to sami? Obawiam się że nie. Pozdrawiam Sąsiad Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: plac zabaw/ AURORA/ stowarzyszenie 15.11.07, 11:29 witam, co do placu zabaw - oczywiście nowe www Linei wychwala jakie to piekne mamy osiedle z placami zabaw (w liczbie mnogiej) - zastanwiałam się czy nie zadzwonić i nie zapytać, żeby mi wskazali choć jedno.. centrum handlowe - słyszałam datę 15 lutego. Bez Piotra i Pawła. co do stowarzyszenia - nie wypowiadam się, bo nie jest to mój ulubiony temat. na szczescie nie mam nigdzie wpisanej obowiązkowej przynalezności. Pozdrawiam Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia1973 Re: plac zabaw/ AURORA/ stowarzyszenie 15.11.07, 12:40 > co do placu zabaw - oczywiście nowe www Linei wychwala jakie to > piekne mamy osiedle z placami zabaw (w liczbie mnogiej) - > zastanwiałam się czy nie zadzwonić i nie zapytać, żeby mi wskazali > choć jedno.. Linea zapewne ma na myśli plac zabaw, który rzeczywiście istnieje, w starej części Dąbrówki, przed domem pani sołtys. Nie ma to jak podpinać się pod osiągnięcia kogoś innego samemu nic nie robiąc. A może myślą o mini placach zabaw jakie porobili swoim pociechom właściciele domków wolnostojących? Bo tych faktycznie trochę się znajdzie, ale również żadna to zasługa Linei. Chyba, że rzeczywiście gdzieś jest jeszcze jakiś plac zabaw, o którym nie słyszałam, z którym Linea ma realnie coś wspólnego. Jeśli tak to i ja chętnie dowiedziałabym się gdzie go szukać. :) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: plac zabaw/ AURORA/ stowarzyszenie 15.11.07, 13:03 > A może myślą o mini placach zabaw jakie porobili swoim pociechom właściciele domków wolnostojących? Bo tych faktycznie trochę się znajdzie, ale również żadna to zasługa Linei. no masz rację:) zważywszy że mam w ogródku piaskownice i zjeżdzalnię to może nawet o moim pisali:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: plac zabaw/ AURORA/ stowarzyszenie IP: *.icpnet.pl 18.11.07, 18:28 Witam serdecznie wszystkich mieszkańców, nawiązując do przedstawionego wątku chciałbym dodać, że Stowarzyszenie, a raczej jego działania mogły by się stać istotną siłą w rozmowach nie tylko na poziomie Linei, ale także na poziomie gminy. Władza lokalna, jak to pokazują lokalne wydawnictwa, rozmawia ze wszystkimi stowarzyszeniami, grupami itp. Wymaga to jednak zmian w reprezentacji Stowarzyszenia - bo czy obiektywnie jest dyskutować z Lineą będąc tam zatrudnionym? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: plac zabaw/ AURORA/ stowarzyszenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.07, 09:20 Co do Aurory to słyszałem, że faktycznie nie będzie Piotra i Pawła. W Aurorze ma być supermaket spożywczy (to na dole) oraz restauracja (to na górze) pod auspicjami prezesa Linea-cokolwiek to znaczy:)Miały być też inne lokale, ale prezio kazał zlikwidować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka co z oświetleniem IP: *.199.58.113.tesatnet.pl 20.12.07, 09:59 Czy może ktos z mieszkańców wie co dzieje sie z oświetleniem naszego osiedla? Nie działają latarnie, codziennie jest ciemno jak..... Jak znajdę czas to zadzwonię do gminy może oni coś wiedzą. Niemożliwe aby wszystkie latarnie przestały działać z powodu niesprawnej żarówki? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek dobra rada Re: patio - problem z pleśnią IP: *.ipartners.pl 19.11.07, 15:50 zgadza się - branżowiec ze sklepu "wentylacja" w skórzewie również zwracał uwagę na problem rozszczelniania okien - sugerował niestety, że nie tędy droga. złapał się za głowę, kiedy usłyszał, że mamy kominek bez kanału doprowadzającego powietrze z zewnątrz. linea budowała na życzenie komin odprowadzający spaliny, ale niestety, bez wspomnianego kanału, który jest podobno wymagany. ciekawe, czy teraz możnaby od nich to wyegzekwować? konkluzja ze wszystkiego jest taka, że powinniśmy zastosować kratki wentylacyjne (przebić się przez elewację) i w ten sposób rozwiązać problem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragles Re: patio - problem z pleśnią IP: *.icpnet.pl 19.11.07, 18:56 Ja w zasadzie nie mam jeszcze kominka - planuje go w przyszłości ale mieszkam w Patio i z tego co wiem to kanał doprowadzający powietrze jest. To ten kanał który rozpoczyna swój bieg od podłogi przy kominie i kończy się na wysokości ok. 0,5 m za rynną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: patio - problem z pleśnią IP: *.199.58.113.tesatnet.pl 20.11.07, 11:34 My mamy kominek. Kanał doprowadzający powietrze jest w podłodze przy kominie i wychodzi na zewnątrz budynku. Panowie którzy montują kominki muszą dokładnie to sprawdzić- jeżeli trafisz na dobrą i uczciwą ekipę oczywiście. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lineadabrowka Re: patio - problem z pleśnią 03.07.08, 15:55 Witam Serdecznie mieszkańców osady leśnej! W nawiązaniu do tematu pleśni/wilgoci w budynkach Patio (innego typu tez) przede wszystkim zwracam uwagę na fakt, że każdy nowy właściciel dostaje Instrukcję Użytkowania Lokalu. Jest tam wyraźny zapis o konieczności intensywnego grzania i wietrzenia, szczególnie w pierwszym okresie użytkowania. Któryś z użytkowników forum napisał o wietrzeniu 3 razy dziennie po ok 15 minut (i wyłączaniu pieca na ten czas)i to nie jest przesada. Stosowanie się do tego zalecenia jeśli nie wyeliminuje wszystkich tego typu problemów to zdecydowaną ich większość. Przy okazji warto czytać inne zapisy tej instrukcji, bo została ona przygotowana po to, aby zmniejszyć występowanie uciążliwości w Państwa lokalach oraz związane z tym koszty. Z INNĄ sytuacją mamy do czynienia jeżeli problem występuje MIMO stosowania się do Instrukcji. Przyczyną może być wtedy wadliwe wykonanie dachów/elewacji. Takie błedy się zdarzają i osada leśna nie jest niestety wyjątkiem. Linea w takim wypadku dokonuje naprawy wadliwego elementu, a wilgoć obecną już w lokalu należy osuszyć. Zarówno Linea jak i jej podwykonawcy zwracają obecnie zwiększoną uwagę, by wyciągnąć wnioski z wcześniejszych realizacji i by wyeliminować lub przynajmniej zmniejszyć liczbę uciążliwości dla mieszkańców osady. Pozdrawiam serdecznie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralph Re: patio - problem z pleśnią IP: *.icpnet.pl 23.12.07, 10:48 Tak jakbym słyszał Pana Inspektora z LINEI... Ja też mam problemy nie i z wilgocią i z pleśnią np. na drewnianych listwach przypodłogowych. Problem LINEI polega na tym,że oddała niedosuszone mieszkania i efekty są. W tej chwili wstawili mi osuszacz, który ściąga ok. 7 litrów wody na dobę a wilgotność w mieszkaniu w temp. 21 C wynosi 75%. Istna pieczarkarnia. Może powalczymy razem, bo ja im tego nie popuszczę, tak samo jak pękających ścian regipsowych. Zadzwoń- 693607055 Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragles problem z myszami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.07, 08:52 Czy miał ktoś lub ma problem z myszami? Chodzi mi o nieszczelność dociepleń budynków przez które niestety przechodzą gryzonie. U mnie doszły aż do rolet-czasami słychać chrobotanie. Czy ma ktoś jakiś pomysł jak się ich pozbyć? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex problem z myszami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.07, 08:57 Czy miał ktoś lub ma problem z myszami pod steropianem w docieplenu budynku? Ma to prawdopodobnie związek z nieszczelnościami które zostawili budowlańcy. U mnie dzięki temu myszy doszły do rolet-czasami słychać chrobotanie.... Czy ktoś zna jakiś sensowny sposób pozbycia się gryzoni i zabezpieczenia się przed tego typu niespodziankami w przyszłości? Dzięki pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: problem z myszami IP: *.lexell.com.pl 21.11.07, 19:14 ... ja moze tak zartem..... mam dwa koty, moge wypozyczac na zmiany :):) Tylko ze moje sa tak dobrze odzywione ze myszy lapia tylko dla atrakcji i sportu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka lampy IP: *.199.58.113.tesatnet.pl 29.11.07, 13:10 Witam, Zastanawiam się kto ma obowiązek wymiany niepalących się żarówek na ulicach naszego osiedla. Od miesiąca nie działa jedna żarówka, na mojej ulicy. Moze wiecie gdzie to zgłosić? Do Gminy? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna_poz Re: lampy IP: *.icpnet.pl 29.11.07, 14:48 no mój 3 - letni syn co spacer tudzież przejażdzka po osiedlu wieczorową porą też robi za każdym razem "inwentaryzację" niepalących się lamp i pyta kiedy przyjedzie pan i naprawi... a tak na powaznie - to chyba gmina za to odpowiada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: lampy IP: *.lexell.com.pl 10.12.07, 21:57 Czy zauważyliście, że to najpopularniejszy wątek na tym forum? Może uda się dotrzec do 1000 wpisów do końca roku? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: lampy IP: *.lexell.com.pl 11.12.07, 23:41 Dzisiaj rano znowu masakra z dojazdem. Wypadek na skrzyżowaniu i kompletny paraliż. Jak oceniacie postawę fair play mieszkańców, którzy postanowili nie stac w sznurze aut i objeżdżają równoległymi uliczkami żeby włączyc się do ruchu po prawej stronie przy Żabce i po lewej przy pizzerii. Dosłownie szlag mnie trafia jak widzę uprzejmych kierowców wpuszczających po kilku takich cwaniaków naraz. Może wrócmy do starej zasady ze stanu wojennego i wpuszczajmy "co piąte" auto. Wtedy dojazd do skrzyżowania tych kierowców, którzy nie cwaniaczą skróci się o 10 minut... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek dobra rada Re: lampy IP: *.ipartners.pl 12.12.07, 13:31 to faktycznie cwaniacy z mętnej wody. jeśli pchają się już bokiem skórzewa, to można zrobić to do końca, aż do malwowej. potem też jest przepiękny skrót, aby objechać nasze feralne skrzyżowanie.. dociekliwym proponuję poszukać, wylatuje się daaaaaleko na złotowskiej. pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mischa Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 10:11 chcialbym poruszyc temat kradziezy na naszym osiedlu. widze, ze nikt nic na ten temat nie pisze, a podobno zdarza sie to dosc czesto. mnie niestety tez to spotkalo przed swietami, kiedy to wlamano mi sie do samochodu. policja twierdzi, ze na osiedlu czesto gina samochody i sa wlamania do mieszkan. co wy o tym sadzicie? czy to prawda? Linea oczywiscie robi wielkie oczy na pytania o monitoring i stowarzyszenie. Kradzieze to dla nich na pewno wstydliwy temat, no i antyreklama dla ewentualnych nowych klientów. w jaki sposob zabezpeczacie swoje mieszkania (alarmy, monitoring)? Z tego co sie orientuje to na osiedlu nie ma monitoringu, prawda? Czy ktos wie co z tym Stowarzyszeniem? Moze warto byloby cos zrobic, by bylo bezpieczniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna_poz Re: kradzieże IP: *.icpnet.pl 02.01.08, 12:05 mieszkam na osiedlu 3 lata i na szczęscie (żeby nie zapeszyć) nic mnie złego w tej kwestii nie spotkało. o paru przypadkach w sąsiedztwie słyszałam - były to włamania do samochodów zaparkowanych na ulicy. o włamaniach do mieszkań słyszałam - ale na osiedlu bloków po drugiej stronie ulicy. nie mamy alarmu, monitoringu ani rolet antywłamaniowych. mamy szyby przeciwłamaniowe, ale jakoś chyba nikt nie próbował ich sforsować. nie zostawiamy samochodów na ulicy (no może sporadycznie, oklejony - słuzbowy, ale na tego jakoś nikt sie nie połasił). mamy też niepracującą sąsiadkę, spędzającą dużo czasu przy oknie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: kradzieże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 14:17 Witajcie Mojemu sąsiadowi ukradziono sprzed domu samochód. Może się zdarzyć wszędzie, nawet jeśli jest ochrona. Myślę, jednak że na osiedlu w związku z bezpieczeństwem nie dzieje się nic. Z przykrością stwierdzam że wogóle nic się nie dzieje w celu podniesienia nam warunków życia. Stowarzyszenie. Ten temat doprowadzi mnie kiedyś do wściekłości. Może Pan Prezes w końcu ruszy się i zrobi cokolwiek. Jeśli nie masz Pan czasu to daj sobie spokój i może ktoś będzie mógł zrobić przynajmniej zebranie. Po co pchać się na takie funkcje, jeśli nie ma się czasu i ochoty. Może zwołajmy jeszcze raz takie spotkanie, pogońmy go i może ktoś w końcu zacznie działać. Niedługo zarośniemy, zaśmiecimy się, wyłączą nam wszystkie latarnie i okradną a pan prezes będzie się tylko patrzył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jets Re: kradzieże IP: *.icpnet.pl 02.01.08, 19:36 Mojemu sasiadowi jakis rok temu wlamali sie do samochodu. Pytalam na odbiorze i pan z linei powiedzial ze zaluzje zewnetrzne ktore oni montuja nie sa antywlamaniowe! Majac np. na parterze zasloniete zaluzje zewn. przez dluzszy czas wiadomo ze nikogo nie ma w domu - wystarczy zaluzje mocno podciagnac do gory, wybic szybe, wejsc i zaluzje spuscic... Powinnismy sie wziac za Stowarzyszenie. Koniecznie trzeba zwolac zebranie i wybrac nowego prezesa. Pozdrawiam wszystkich mieszkancow w Nowym Roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bylu Zerówka/szkola podstawowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 22:11 Dokładam się do Waszej prośby. Chciałbym się doradzić odnośnie wyboru zerówki i szkoly podstawowej dla dziecka. W świetle ostatnich zamiarów naszego rządu myślę że warto się temu tematowi bliżej przyjrzeć. Bardzo proszę o Wasze opinie i rekomendacje - do jakich szkoł uczeszczają Wasze pociechy - jakość edukacji, warunki, lokalizacja, świetlica+godziny urzędowania. Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Pozdrawiam Wszystkich mieszkańców Naszego Osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jets Re: Zerówka/szkola podstawowa IP: *.icpnet.pl 03.01.08, 09:52 Ja mam dziecko w szkole spolecznej na Grunwaldzkiej, przy Certusie. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Re: Zerówka/szkola podstawowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.08, 10:00 Nasza córeczka od dwóch lat uczęszcza do Szkoły w Dąbrówce. Niestety obiegowa opinia o tej szkole z tego co wiem(skądinąd zresztą niesłuszna) jest zła. Mówi się, że to wiejska szkoła, z niskim poziomem nauczania i ze złymi warunki nauki itp. Stereotypy pogłębiają się gdy osobiście zobaczy się szkołę i skorzysta z drogi dojazdowej :)(wypisz wymaluj żywcem wziętą z klimatu z "Szatana z siódmej klasy"). Natomiast ja z osobistego doświadczenia i z doświadczenia mojej córki mogę napisać, że wcale nie jest tak źle. W samej szkole jest ok. 60 uczniów 6 klas. Do tego dochodzi drugie tyle w wieku przedszkolnym!!! W klasie mojej córeczki jest 12 uczniów. Wszyscy się znają, dyrektor pamięta imiona chyba wszystkich dzieciaków. Dzięki temu jest bezpiecznie i mam nadzieję, że nie będzie problemów w przyszłości z narkotykami itp. W tym roku po wymianie kadry nauczycielskiej poziom nauczania bardzo się zmienił; myślę że na korzyść. Dla zainteresowanych jest możliwość wyjazdu na basen, maltę itp. Organizowane są różne imprezy wyjazdy do kina itp. Sama szkoła jest na uboczu w otulinie starych drzew w zabytkowym budynku. Dzięki temu klimat okolicy jest niesamowity-super teren do spacerów, gry w piłkę , zabaw itp. Od dwóch lat jest świetlica która działa do godz. 17:00 oprócz tego dowożone są obiady dla dzieci które pozostają dłużej w szkole. Sukcesywnie obserwuję także polepszanie warunków lokalowych (remonty, różne inwestycje). Do czasu wymiany rady gminy inwestycje te były niemożliwe - z uwagi na fakt, że gmina robiła wszystko by szkołę zlikwidować. Teraz podobno się to zmieniło na korzyść... . Owszem gdybyśmy dojeżdżali do Poznania do pracy to może bym się zastanowił nad jakąś szkołą w poznaniu ale pracujemy w pobliżu i Dąbrówka jest nam bardzo na rękę. Poza tym nie chcemy "uszczęśliwiać" nasze dziecko na siłę. Wiemy, że bliskie kontakty z rówieśnikami juz po szkole bardzo się przydają. Trudno je zapewnić dziecku gdy koleżanki/koledzy mieszkają w centrum Poznania.... Odpowiedz Link Zgłoś
iglonus Re: kradzieże 08.01.08, 12:09 Nam niestety też przed świętami ukradli kołpaki z samochodu. A już doświadczyłam kradzieży samochodu w Poznaniu i nie mam zamiaru drugi raz przez to przechodzić. Przydałoby się coś z tym zrobić. Tylko gdzie się odwołać, skoro Stowarzyszenia w praktyce nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Jezyk hiszpanski IP: 83.238.246.* 09.01.08, 12:43 Witam. Pilnie poszukuje nauczyciela/ki jezyka hiszpanskiego. Najlepiej na miejscu, kogos z naszego osiedla, ale jezeli znacie kogos w poblizu to tez bede wdzieczna za informacje. Wiem ze w Skorzewie jest szkola, ale grupy tylko poczatkujace. Moze akurat bede miala szczescie i znajde kogos u nas.....:):) Pozdrawiam wszystkich mieszkancow. Anna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bylu Aurora IP: 217.153.50.* 01.02.08, 08:52 Pracy nad wykończeniem centrum handlowego na naszym osiedlu nabrły tempa i wszystko wskazuje na to, że do Wielkanocy będzie finish. Czy ktoś zna już dokłdane plany - jaki sklep Piotr I Paweł?... i co jeszcze tam się znajdzie? Pozdrawiam Wszystkich sąsiadów Zbyszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frages Re: Aurora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.08, 09:15 Z tego co wiem to na górze ma być restauracja a na dole jakiś supermarket nowo powstającej sieci "Inea":). Jakiś czas temu już szukali pracowników do sklepu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Aurora IP: *.pbg-sa.pl 11.02.08, 09:44 Nowo powstająca sieć sklepów "INEA" ? Czy ktoś zna jakieś szczegóły ? Nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś rozpoczynał działalność od sklepu bądź co bądź na wsi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Aurora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 11:25 widze ze jak zwykle plotka ma sile nieporownywalnie wieksza od rzetelnej informacji :) z mojej wiedzy - info zasiegniete w biurze Linei - INEA nie ma nic wspolnego z marketem na naszym osiedlu prawde mowiac malo mnie interesuje do kogo bedzie nalezal dla mnie wazne jest ze bede mial w koncu gdzie robic zakupy a market podobno bedzie naprawde "wypasiony" ... i podobno juz pod koniec lutego ano pozyjemy zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Aurora 11.02.08, 12:20 > a market podobno > bedzie naprawde "wypasiony" żeby się nie okazało, że będzie miał wypasiony tylko gmach i ceny..:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mischa Re: Aurora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.08, 14:31 wystarczy podejsc i zajrzec przez okno, zeby stwierdzic, ze nie ma tam nic wypasionego. przypomina to bardziej biedronke, tylko jest bardzo ciasny. cos mi sie wydaje, ze nie bedzie to sklep zadnej sieci, a po prostu Linea wpuscila tam prywatnego wlasiciela. zeby tylko nie byl to sklep: "wybór minimalny - ceny maksymalne" Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Aurora 11.02.08, 14:48 > "wybór minimalny - ceny maksymalne" no przy takiej polityce to raczej mają szybkie szanse na zamknięcie sklepu, zwazywszy, że mieszkańcy osiedla to raczej nie klientela sklepów typu Biedronka czy Lidl, a raczej Piotr i Paweł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Aurora IP: *.icpnet.pl 11.02.08, 21:13 www.dopiewo.pl/aktualnosc.php?ktora=448 Odpowiedz Link Zgłoś
andrius.ar Re: Aurora 12.02.08, 21:29 Witam ! Z tego co mi wiadomo Aurora będzie miała na dole market Tora (projekt własny Linei) a na piętrze restauracja, solarium, fryzjer. Otwarcie dołu już za parę dni ale na górę trzeba będzie poczekać do marca. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: def.pl Re: Aurora IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 13.02.08, 19:58 Otwarcie 22.02.2008 r. o godz. 15.00 - wszystko się okaże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antecki Re: Aurora IP: *.icpnet.pl 13.02.08, 19:58 Aurora=okręt TORA(TORA TORA)= SOS niezłe...:)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Aurora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 00:59 ludkowie mili - jesli ponad 900 watków tego forum zostalo napisane w taki sposób jak ostatnie to ... to nie wiem co mam na Wasz temat myslec informacje które podajecie dotarly do Was albo jako odbite od pobliskiego lasu echo, a moze wiatr zagiął wywieszkę z informacją i nie chcialo sie doczytac? nazwa tego przedsiewziecia ktore ma umilic nam zycie to TORRE, a nie tora kiedys, gdy szukalem lokum, uwazalem to forum za opiniotworcze ... teraz nie do zobaczenia na zakupach :)))))))))))))))))))))))))))) w TORRE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Aurora IP: *.lexell.com.pl 15.02.08, 22:41 Nie bardzo się zgadzam. Od wielu miesięcy mieszkańcy interesowali się co będzie w Aurorze, ale nie sposób było się dowiedziec. Teraz też dowiadujemy się z ogłoszeń o naborze pracowników. Jaki problem był w tym, żeby upublicznic temat dwa miesiące temu, postawic tablicę informacyjną, powrzucac do skrzynek ulotki czy zareklamowac się w gazetce gminnej. To fantastyczne, że najemca półtora tygodnia przed otwarciem pochwalił się tym w oknie sklepu. Czyżby założył, że skoro jest to jedyny sklep na osiedlu to mieszkańcy będą skazani na korzystanie z niego? Odbite od lasu echo podpowiada mi, że będzie festyn i sztuczne ognie na otwarciu, a promocje powalą nas na kolana. Może teź dowiemy się jaka będzie restauracja, czy rzeczywiście będzie fryzjer i solarium i jakie są dalsze plany developera, bo na reklamówce fajnie wygląda wirtualna przychodnia i bank... Co ciekawe, nie ma na niej placu zabaw... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Aurora 18.02.08, 09:46 > na reklamówce fajnie wygląda wirtualna przychodnia i > bank... Co ciekawe, nie ma na niej placu zabaw... też mnie "powaliła" ta reklama:) siła miastotwórcza zapomniała tylko dodać, że jej siła jest wyjatkowo marna, bo po 5 latach funkcjonowania osiedla jej jedynym osiągnięciem będzie sklepik (i to dopiero za tydzień). Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Aurora - ulotka reklamowa:) 20.02.08, 09:01 OTWARCIE W KRÓTCE (pisownia oryginalna z ulotki reklamowej) oj wstyd...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: Aurora - ulotka reklamowa:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.08, 13:26 do mnie żadna ulotka nie dotarła. Chyba trzeba po prostu zbojkotować ten sklep i mieszkańcy osiedla nie powinni robić w nim zakupów. Na to akurat mamy wpływ. Jeśli Linea poczuje, że interes im nie idzie może będą nas w końcu szanować. Plac zabaw Stowarzyszenie - myślę, że to w końcu też w interesie Linei Oświetlenie Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Aurora - ulotka reklamowa:) 25.02.08, 09:39 sąsiedzie, chyba raczysz żartować...:) bojkot sklepu, na którzy wszyscy czekali z wytęsknieniem? sklepu, którego dotyczy pewnie ze 100 watków na tym forum? co do oświetlenia - sklep oświetlili ładnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Opiekunka dla dziecka IP: 217.153.50.* 06.02.08, 10:09 Witam Forumowiczów z Osady Leśnej, poszukuję opiekunki do dziecka (wiek 5 lat) na przeróżne okazje. CZasami pełny etat, ale raczej w ramach zajęcia dodatkowego. Czy znacie kogoś na naszym osiedlu bądź możecie polecić kogoś z okolic. Serdecznie dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Zbyszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Kablówka + internet IP: 217.153.50.* 06.02.08, 10:11 Z tego co się orientuję to na Osiedlu jest już kablówka na niektórych ulicach. Czy Ktoś wie coś wicej na ten temat? Czy usługa jest lub będzie dostępna dla wszystkich mieszkańców. Co to za firma? I czy w pakiecie mają net. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Kablówka + internet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.08, 14:10 Ja mam kablówkę od roku. Firma to koma z konsorcjum Inei. Mam cały pakiet i jest O.K. Zadzwoń do Inei i zapytaj się czy przewidują podłączenie Twojej ulicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mischa Kradzieze - plaga!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.08, 15:01 ponownie chcialem poruszyc temat kradziezy samochodów na naszym osiedlu. To co sie tutaj dzieje, to przekracza wszelkie granice. Zlodzieje przyjezdzaja tu jak do salonu samochodowego i czuja sie zupelnie bezkarni. Zreszta czesc z nich to na pewno miejscowi, mieszkancy Skorzewa, Paledzia, Dopiewa itp. Nie ma tygodnia zeby nie gineło od 1 do kilku samochodów. Dlaczego Policja nic z tym nie zrobi? Wprawdzie od czasu do czasu widac na osiedlu radiowóz, ale to za mało. Co mozemy zrobić?Jak się bronić? Co sie dzieje z tym Stowarzyszeniem, przecież to nie jest wielki problem ani koszt zeby zamontować na osiedlu np. monitoring. Gdyby ktoś otworzył w okolicy praking strzezony, to zrobiłby niezły interes. Odpowiedz Link Zgłoś
adzienia Odbiory Studio_partactwo_ materiał do mediów 19.02.08, 12:01 Witam, na początku roku odebrałam Studio i cały miesiąc suszułam gazowo i elektrycznie mieszkanie,żeby można było pomalować i remontować. 3 tygodnie po odbiorze spadł deszcz i okazało się, taras nade mną był nie uszczelniony. Woda cały weekend wdzierała do środka za steropian i zalała całą wewnętrzną ścianę pokoju dziennego. Na ścianie mam wykwity pelśniopodobne - rozety wielobarwne_OHYDA! Złożyłam do Linei reklamacje i wnioskowałam o usunięcie usterki i anulowanie stanów liczników z dnia odbioru_bo koszty poniesione przeze mnie na ogrzewanie poszły na marne_to byłoby ok.400 zł. Gemat_w ustnych rozmowach zgodził się na pokrycie kosztów_ale Linea jest dla mnie partnerem do rozmów. I wiecie co mi Linea odpisała????!!!! Ze nie zagadzają się na anulowanie liczników, bo naturalne jest, że po obiorze koszty ogrzewania ponosi się samemu - pismo podpisane przez Prezesa Linei. Wobec czego zbieram dokumentację i chcę udać się do poznańskich mediów. Moi znajomi tam -chętnie się zajmą tą sprawę. Wiem, że więcej osób borykało się z takimi usterkami i przede wszystkim miało do czynienia z ignorancją LINEI.Osoby chętne do przyłączenia się, żeby udowodnić Linei ,ze nie jesteśmy wielbłądami proszę o kontakt na maila: adzienia@op.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adzienia Re: Kablówka + internet IP: *.szczecin.mm.pl 19.02.08, 12:41 Oferta inei jest bardzo ok - internet 1 MB, tv pakiet podstawowy ma nawet national geographic i podstawowy abonament telefoniczny - wszystko brutto ok. 120 zł. Po zawarciu umowy mają 30 dni na podłączenie. No i szybko chcieli podłączyć, ale okazało się, ze łącze doprowadzające do mojego budynku nie posiada sygnału... i chyba trzeba kopać kabel... w związku z tym od 3 tygodni cisza ze strony inei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mischa Re: Kablówka + internet IP: *.telia.com 20.02.08, 18:08 witam, u mnie jest dokladnie to samo, czyzby ul. daglezjowa?? tez podpisalem umowe i 2 dni temu przyjechali zeby podlaczyc kablowke, okazalo sie ze kabel nie jest doprowadzony do budynku. nie bardzo wiem w jaki sposob teraz chca doprowadzic instalacje, ale mam nadziej, ze zrobia to szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
adzienia Re: Kablówka + internet 20.02.08, 20:08 No to jesteśmy dwie -zawsze to raźniej... w egzekwowaniu powinności. Ja jestem z ul. Limbowej. W przyszłym tygodniu wybieram się do inei - bo upływa termin na podłączenie tv i internetu. Jak dotąd - moje zapytania o tą sprawę wysyłane mailem - nie przyniosły żadnej odpowiedzi... Będziemy w kontakcie: jakby co podaję mojego prywatnego maila: adzienia@op.pl Pozdrawiam Gość portalu: mischa napisał(a): > witam, > u mnie jest dokladnie to samo, czyzby ul. daglezjowa?? > tez podpisalem umowe i 2 dni temu przyjechali zeby podlaczyc > kablowke, okazalo sie ze kabel nie jest doprowadzony do budynku. nie > bardzo wiem w jaki sposob teraz chca doprowadzic instalacje, ale mam > nadziej, ze zrobia to szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Kablówka + internet IP: *.centertel.pl 14.12.08, 11:07 czy ktos zna inne firmy poza "Inea" ktore podlaczaja internet? Podobno na ul Kasztanowej Inea niepoprowadzila jeszcze kabla. A moze ktos zna termin polozenia kabla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adzienia Re: Kablówka + internet IP: *.szczecin.mm.pl 20.02.08, 20:51 Przepraszam za - jest nas dwie :) ale generalnie chodziło o to, że co dwie głowy to nie jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
i-t-a Re: Kablówka + internet 21.02.08, 22:10 Mieliśmy podobny problem, wystarczyło 15 min prac, żeby gdzieś puścić sygnał, niestety aby robotnicy przyjechali też długo czekałam. I pewnie trwałoby to jeszcze dłużej gdyby nie kilkanaście telefonów na ich "cudowną" infolinię, gdzie za każdym razem dowiadywałam się, że technicy się ze mną skontaktują. Pomogła prośba o rozmowę z prezesem, oczywiście nie połączono mnie z nim, ale z jakimś przełożonym konsultantów. W 10 min potem zadzwonili technicy, a za godzinę sygnał był. Więc radzę o razu uderzać "wyżej", bo inaczej trudno coś od nich wyegzekwować. (historia nieprzyjemności z tą firmą dłuższa, ale teraz już wszystko ok) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
adzienia Re: Kablówka + internet 21.02.08, 23:28 Dzięki, nie omieszkam skorzystać z porady :)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Dzień Otwarty Szkoły Podstawowej w Dąbrówce IP: *.icpnet.pl 21.02.08, 20:15 Szkoła podstawowa w Dąbrówce 15 marca organizuje dzień otwarty(od godziny 15.00). Będzie można zwiedzić szkołę i porozmawiać z pracującymi tam nauczycielami. Poniżej link do strony: www.szkoladabrowka.pl/. Pozdrawiam wszystkich Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Dzień Otwarty Szkoły Podstawowej w Dąbrówce IP: *.icpnet.pl 21.02.08, 23:18 Jeśli macie dzieci w tej szkole napiszcie kilka słów- jak narazie jest jeden wpis na temat szkoły. Napiszcie czy jesteście zadowoleni, czy szkoła jest typową szkołą wiejską itp. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
i-t-a Re: Dzień Otwarty Szkoły Podstawowej w Dąbrówce 22.02.08, 22:04 a czy ktoś mógłby też napisać coś o przyszkolnym przedszkolu, bo my na razie na tym etapie jesteśmy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jets Re: Dzień Otwarty Szkoły Podstawowej w Dąbrówce IP: *.icpnet.pl 23.02.08, 17:50 Dabrowka- wlasnie w szkole, Zakrzewo, Skórzewo-prywatne, Dopiewo, Odpowiedz Link Zgłoś
i-t-a Re: Dzień Otwarty Szkoły Podstawowej w Dąbrówce 23.02.08, 21:06 Tak to wiem, ale gdzie warto wysłać dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jets Re: Dzień Otwarty Szkoły Podstawowej w Dąbrówce IP: *.icpnet.pl 24.02.08, 20:54 ups... tego nie wiem, moje chodzi do szkoly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Dzień Otwarty Szkoły Podstawowej w Dąbrówce IP: *.icpnet.pl 24.02.08, 21:55 napisz coś o szkole, proszę. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goliat Re: Dzień Otwarty Szkoły Podstawowej w Dąbrówce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.08, 09:05 Szkoła jest O.K. Po wymianie kadry nauczycielskiej dużo się zmieniło na korzyść. Potwierdzam wszystkie plusy wymienione już wcześniej na forum. Z minusów to słaba reprezentacja ciała pedagogicznego na zewnątrz szkoły...mała siła przebicia we władzach gminy...Trochę mało doświadczona kadra nauczycielska. 80% to młodzież zaraz po studiach... P.S. Podobno już dużo dzieci z okolic sie zapisało do szkoły i będą dwie pierwsze klasy....:( Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Dzień Otwarty Szkoły Podstawowej w Dąbrówce 25.02.08, 09:40 i-t-a napisała: > a czy ktoś mógłby też napisać coś o przyszkolnym przedszkolu, bo my na razie na > tym etapie jesteśmy ;) jest czynne do 13... potem dzieci są w świetlicy... to tyle bo wobec powyższych informacji reszta juz mnie nie interesowała. Odpowiedz Link Zgłoś
optymist1 Re: Dzień Otwarty Szkoły Podstawowej w Dąbrówce 25.02.08, 20:41 przedszkole jest czynne od godziny 7.00 do - podobno do 17.00 (nigdy nie sprawdzaliśmy), od godz 13 działa na zasadzie świetlicy co oznacza że obie grupy przedszkolaków są połączone. Nasza córka chodzi do najmłodszej grupy. Jesteśmy zadowoleni, jest kilka problemów - główny to brak centralnego ogrzewania - ogrzewanie jest z pieców - czyli czasami jest za zimno, a czasami za gorąco. Panie opiekunki są bardzo miłe i dbają o dzieci. W ogóle cała szkola zapewnia bardzo rodzinną atmosferę - dzieci nie jest dużo a większość nauczycieli zna dzieci po imieniu (podobno Pan Dyrektor zna wszystkie dzieci po imieniu). NIe mamy porównania z innymi przedszkolami więc trudno nam o oceny, ale jesteśmy zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
i-t-a Re: Dzień Otwarty Szkoły Podstawowej w Dąbrówce 26.02.08, 21:27 Dziękuję za informacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragles Aurora-sukces czy porażka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.08, 09:53 Wiem, że może jest trochę za wcześnie zadawać to pytanie? Ale jestem ciekaw Waszych spostrzeżeń/opinii na temat nowootwartego sklepu.... Jaka jest Waszym zdaniem obsługa, ceny, wybór towaru itp.....Ja osobiście na razie oceniam "Naszą Aurorę" pozytywnie....Szczególnie tę stylizację na "Piotra i Pawła":)..... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Aurora-sukces czy porażka 28.02.08, 10:41 wg mnie: - stylizacja ładna - ceny wysokie (na niektóre produkty drastycznie wysokie). - panie kasjerki wyrabiają się - bo jeszcze w sobotę siedziały z marsowymi minami i burczały coś pod nosem, a wczoraj już zauważyłam, że mówią każdemu (jak w PiP) dzien dobry i się usmiechają:) jak dla mnie sklep na interwencyjne, "uzupełniające" zakupy. dobrze że jest, jak się potrzbuje 1-2 rzeczy nie trzeba wsiadać w samochód i jechać gdzies dalej. ale w przypadku większych zakupów chyba jednak pozostanę wierna PiP:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jets Re: Aurora-sukces czy porażka IP: *.icpnet.pl 28.02.08, 19:13 mnie tez sie podoba, choc ze zgledu na wysokie ceny po wieksze zakupy pojade do miasta Odpowiedz Link Zgłoś
i-t-a Re: Aurora-sukces czy porażka 28.02.08, 21:58 Zgadzam się z przedmówcami, pozytywnie, ale za drogo na większe zakupy. Pozdrawiam sąsiadów! Odpowiedz Link Zgłoś
def.pl Re: Aurora-sukces czy porażka 08.03.08, 14:57 Uważam, że Aurora jest udaną inicjatywą, nie tylko do zakupów, jak któś nazwał, interwencyjnych. Ceny praktycznie takie same jak w PiP, kultura zakupów taka sama. Można co prawda jeździć np do Tesco, Reala czy innych, ale benzyna i czas też kosztuję. Cieszę się, że to centrum powstał. Brakuje mi cafe z czymś słodkim do kawy ale mam nadzieję, że już niedługo powstanie. POzdrawiam wszystkich obecnych jak i przyszłych mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Aurora-sukces czy porażka 10.03.08, 09:03 > Ceny praktycznie takie same jak w PiP, kultura zakupów taka sama. def.pl, nie żartuj sobie. porównaj sobie kilka cen z paragonami w ręku. mnie do szału doprowadziła różnica ceny rzedu 35% na czymś co kupiłam w Aurorze w sobotę i zobaczyłam w niedzielę cene na to samo w PiP. Na wiele innych produktów róznica cen rzędu 10%. Jak dodam do tego rabat z tytułu karty rabatowej w PiP 3% to się robi niezła sumka. Poza tym w sobotę po południu na dziale mięsnym pustki, jakieś resztki wyschniętego mięsa... A w niedzielę w PiP na tym samym dziale - pełen wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
lulus-1 Re: Aurora-sukces czy porażka 29.03.08, 15:40 czytałam Wasze wypowiedzi na temat AURORY i uważam że jest to jeden wielki niewypał. Maja wielki bałagan np. ceny na półkach nie zgadzają sie z cenami z paragonów niemówiąc już o tym że są bardzo wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jets Re: Aurora-sukces czy porażka IP: *.icpnet.pl 29.03.08, 22:24 gigantycznie wysokie - i tak jest malo klientow, moze padna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: Aurora-sukces czy porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 02:05 dla mnie porazka - nie dosc, ze ceny wysokie, to balagan straszny (inne ceny na metkach, obsluga nic nie wie) i zamieszanie na ulicy - nie da sie normalnie przejechac z pracy obok. mial byc PiP, ale ponoc (aurora to niby spolka-corka linei) polasili sie sami na kase. swoja droga to ta stylizacja - podobne metki cenowe, kasy itp moze byc nie do konca legalna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Judasz Re: Aurora-sukces czy porażka IP: *.man.poznan.pl 02.07.08, 20:53 jeśli chodzi o drobne faule to bym odpuścił, zaczynają. Ale sytuacja, w której rano nie ma gazet a jest ogłoszenie, że nie będzie bo nie dowieźli to porażka! No i te festyny. ładne osiedle a Państwo Aurora fundują smród smażonego mięsa i chamska muzykę na full. Ogródek piwny w środku osiedla -kolejna porażka.Wchodzisz rano do sklepu a w korytarzu stoi nalewak Okocimia i śmierdzi starym piwskiem. Dużo pracy jeszcze Państwa czeka, zanim będziecie przyzwoitym sklepem!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: def Re: Aurora-sukces czy porażka IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 04.07.08, 20:06 Człowieku z byka spadłeś. Jak ci się nie podobają festyny i ogródek to kup sobie jakąś bezludną wyspę i zamieszkaj tam. Wreszcie coś zaczęło się dziać na osiedlu. Brawo za pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mischa Re: Aurora-sukces czy porażka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.08, 11:18 faktycznie ten ogrodek piwny to jest lekka przesada. nie zauwazylem, zeby korzystali z niego mieszkancy osiedla. Przesiaduja tam jedynie pijaczki z okolicznych wsi. Dookoła sklepu zrobilo się brudno i smierdzaco. na trawnikach przy rondzie pelno jest puszak po piwie i nnych smieci. taka "melina" zupelnie nie pasuje do naszego osiedla Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Aurora-sukces czy porażka 07.07.08, 14:32 no niestety ten bałagan wkoło ronda - żeby nie powiedzieć dosadniej - też mnie poraził, jak przechodziłam tam w weekend. pełno pustych butelek i puszek po piwie, tony petów. też mi się niestety to skojarzyło z jakimś osiedlem dla meneli:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: Aurora-sukces czy porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 15:18 Zgadzam się. By zabawić się zawsze można pojechać do Poznania, nie przenośmy więc hałasu z miasta, skoro wolimy mieszkać poza nim i cieszmy się, póki co, ...ciszą. Zwolennicy niech nie piszą czasem: jak potem po piwku wracać do domu? ... Jest parę sposobów, a i jedna zasadnicza kwestia, czy zawsze by dobrze się bawić trzeba się napić?! Dziś w nocy, tak do 3-ej część miszkańców patio na pewnej ulicy nie mogła spać, gdyż ktoś zrobił sobie garden party. W nocy z niedzieli na poniedziałek(!), owszem w swoim własnym ogrodzie, ale zapominając jednak, że nie mam domu wolnostojącego, ale ma z każdej strony sąsiadów i to często z małymi dziećmi... Żeby to chociaż było w sobotę! A tak, część z nas, jadąc rano do PRACY była nieprzytomna. Trochę szacunku dla innych i więcej wyobraźni życzę niektórym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Hałaśliwi sąsiedzi IP: 77.252.129.* 08.07.08, 09:21 W takich sytuacjach trzeba zachowywać się stanowczo i bez sentymentów wzywać odpowiednie organy porządkowe. Można powołać się wtedy na odpowiednie przypisy z kodeksu wykroczeń.... Art. 51. § 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny. § 2. Jeżeli czyn określony w § 1 ma charakter chuligański lub sprawca dopuszcza się go, będąc pod wpływem alkoholu, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny. § 3. Podżeganie i pomocnictwo są karalne. Najgorsze co może być to zaniechanie działania!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Hałaśliwi sąsiedzi IP: *.icpnet.pl 08.07.08, 10:53 Ostrzegam z wzywaniem odpowiednich organów. Ja walczyłam z sąsiadami prawie 3 lata- imprezy, brudna klatka schodowa, hałas codziennie... Policja miała już dosyć tego towarzystawa. Nic nie można było zrobić. Sąsiedzi do których wzywana była policja rozwlili mi wózek dla dziecka- stał na klatce obok naszych drzwi do mieszkania- kilka razy mieliśmy pobrudzone drzwi. Szkoda opowiadać. W końcu sprawa skończyła się w Sądzie Grockim. I co dostali 250 zł mandatu, towarzystwo zrobiło składkę i dalej na nowo uprzykszali nam życie. Mieliśmy dość. Sprzedaliśmy mieszkanie. Tutaj w Dąbrówce mam nadzieję że sąsiedzi chwilowo sie zapomnieli. Trzeba delikatnie samemu porozmawiać i zwrócić uwagę. Jeśli nie pomoże wzywać koniecznie posiłki do interwencji. Tylko że będą wiedzieli kto wezwał policję. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: Hałaśliwi sąsiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 16:52 Tu nie było tak źle. Po prostu goście tarasowi, ale fakt śmiali się b.głośno i rozmawiali równie głośno, a wydaje mi się że jak na środek nocy z niedzieli na poniedziałek to lekka przesada. Mam nadzieję, że było to 1 raz i więcej nie będzie. Pozdrawiam lubiących ciszę, szczególnie nocną, gdy się chce spać i trzeba się wyspać by iść do pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieśkowy Ogródek piwny przy Aurorze IP: *.icpnet.pl 20.08.08, 22:06 Mieszkańcy osiedla , jakie macie przemyślenia i obserwacje co do działalności baru-openair? Ja zaczynam mieć dosyć nawalonych i drących się procesji wieczornych. Czy to są mieszkańcy naszego osiedla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna_poz Re: Ogródek piwny przy Aurorze IP: *.icpnet.pl 21.08.08, 09:34 własnie chciałam o tym samym napisać... wczoraj przechodzac tam wieczorem z małym dzieckiem i psem po raz pierwszy naprawde miałam stracha... zapijaczone, chwiejące się, hałasujące towarzystwo... po prostu jak jakas melina, podrzedny bar z piwem. jestem naprawdę zażenowana. o brudzie, walających się butelkach, puszkach, petach nie wspominam. ale przpuszczam że wlacicieli Aurory to nie wzrusza - grunt że kasa się kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jets Re: Ogródek piwny przy Aurorze IP: *.icpnet.pl 21.08.08, 19:45 bedac w aurorze na zakupach w ogrodku siedzialo calkiem zawiane towarzystwo, ktore potem mozna bylo napotkac sikajacych na ulicy malinowej - az nie chce sie spacerowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wanleo Re: Ogródek piwny przy Aurorze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 12:14 Na szczęście problem zostanie zażegnany bardzo szybko... przy tej pogodzie, do następnej wiosny, przynajmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieśkowy Re: Ogródek piwny przy Aurorze IP: *.icpnet.pl 24.08.08, 10:41 A wiecie Państwo kto jest właścicielem tego ogródka piwnego? Czy on podlega Aurorze, czy jakiejś osobie prywatnej? Jestem też ciekawy czy docelowa knajpa(kawiarnia?)na piętrze sklepu też będzie spełniać rolę "małej mordowni". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek dobra rada Re: Ogródek piwny przy Aurorze IP: *.ipartners.pl 25.08.08, 10:36 dodatkowo: - jeden śmietnik utopiony w kanałku, - drugi śmietnik skopany i pognieciony, - roztrzaskana numeracja posesji na jednej z ulic (kilka numerów pod rząd), - skradzione anteny z samochodów (po nocy z niedzieli na poniedziałek 17/18 sierpnia) też zastanawia mnie, czy to "nasi", czy nie.. swoją drogą, może ktoś wykorzysta wreszcie czujne oczy kamer, które są poinstalowane, jeśli to tylko nie są atrapy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna_poz Re: Ogródek piwny przy Aurorze IP: *.icpnet.pl 25.08.08, 10:32 daj boże. w nocy z piatku na sobotę kilka samochodow na cedrowej stracilo lusterka... pewnie bywalcy ogrodka "spacerowali" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gollum Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 28.02.08, 21:04 Witam Sasiadow :) Na YouTube znalazlem taki filmik: www.youtube.com/watch?v=g7iYaSFmEOU Sprawa tyczyla sie innego sklepu niz Aurora i jest dosc stara, ciekawe jednak, ze w Dabrowce byly kiedys napady z bronia w reku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: linea w dabrowce IP: *.eranet.pl 03.03.08, 22:05 witam wszystkich! przymierzam się do kupna mieszkania w Dąbrówce. Czy ktoś pochwali się zdolnościami negocjacyjnymi, tzn. ile udało się utargować z Lineą? Za wszystkie podpowiedzi będę wdzięczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragles Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.08, 09:10 Linea jest oporna na jakiekolwiek negocjacje. Ja nie miałem żadnych szans na jakiekolwiek upusty, może wynikało to z faktu że kupowałem w dołku i ceny były jeszcze normalne z poprzedniego roku. Jedyne zmiany które udało mi się wywalczyć z Lineą to zmiany w akcie notarialnym. Nie wiem jak jest teraz kiedy sprzedaż trochę im siadła-można spróbować wykorzystać ten fakt.... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: linea w dabrowce 04.03.08, 12:13 my też nic nie wynegocjowaliśmy. wynikało to z faktu, że akurat były w sprzedazy 2 ostatnie domy z naszego "etapu", a Linea zaczynała juz sprzedawać kolejny "etap" w odpowiednio wyższych cenach. tak więc nasza cena była juz sama w sobie promocyjna, bo się na nią załapaliśmy w ostatnim rzucie:) Odpowiedz Link Zgłoś
i-t-a Re: linea w dabrowce 05.03.08, 21:54 My niestety też upustów nie wynegocjowaliśmy. Pewnie dlatego, że ceny wtedy rosły z dnia na dzień, więc nam też zależało, żeby jak najszybciej podpisać umowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aza Re: linea w dabrowce IP: *.pbg-sa.pl 07.03.08, 15:15 mac - jak będziesz kupował to przed podpisaniem czegokolwiek sprawdz przez wykwalifikowaną firmę jaka jest wilgotność ścian - jak w banku będziesz miał ponad 20%!! (normy mówią o góra 6%!) Odpowiedz Link Zgłoś
adzienia Re: linea w dabrowce 07.03.08, 17:39 Gość portalu: Aza napisał(a): > mac - jak będziesz kupował to przed podpisaniem czegokolwiek sprawdz > przez wykwalifikowaną firmę jaka jest wilgotność ścian - jak w banku > będziesz miał ponad 20%!! (normy mówią o góra 6%!) Oj tak - nie rób odbioru bez pomiaru z wilgotnościomierzem - szczególnie tynki wewnętrzne ścian zewnętrznych. Właśnie jestem na etapie zrywania tynków od strony ogrodów - bo ściany mają zacieki i nie chcą schnąć, bo mokre cegły zostały pokryte styropianem i nie mają jak schnąć - cała wilgoć wchodzi do środka... - nawet suszenie osuszaczem - 6 dni nie pomogło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.08, 10:00 dzięki za podpowiedzi. pewnie o szczegóły zwrócę się w momencie odbioru. pozdrawiam pryzszłych sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralph Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 10.03.08, 09:53 Polecam się na odbiór! Generalnie wilgotność ścian przed malowaniem powinna się kształtować w zależności od rodzaju tynku od 3% do 6%. W LINEI jest zwykle 20% do 30%. Bez komentarza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gollum Jezdzenie samochodami i motorami po chodnikach IP: *.unicum.com.pl 16.12.08, 08:28 Drodzy Sasiedzi, Chcialbym zwrocic Wasza uwage na pewien smutny fakt. Obserwuje od pewnego czasu, ze coraz wiecej kierowcow "scina" zakrety, wjezdzajac na chodniki. Ten sam problem dotyczy jezdzenia chodnikiem w celu ominiecia slupkow i spowalniaczy. Drodzy Kierowcy, pojdzcie kiedys na spacer, polecam caly ciag ulicy Platanowej. W wielu miejscach pokruszone sa juz krawezniki, a kostka na chodnikach zapada sie. Po deszczu tworza sie podluzne kaluze - koleiny. Niedlugo wszystko zacznie zamarzac i lod wykruszy jeszcze wiecej nierownosci. Kazdemu sie spieszy, niektorzy z nas, szczegolnie mieszkajacy pod lasem, maja dluzszy kawalek drogi, ale warto chyba zwolnic i pojechac jezdnia. Stracicie kilka sekund, ale za to wszyscy zyskamy ladne chodniki na dlugie lata, nie mowiac juz o wiekszym bezpieczenstwie. Zycze wszystkim spokojnych Swiat i wierze, ze bedzie nam sie dobrze zylo w przyszlym roku :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Chcemy kupić u LINEA. IP: 195.116.23.* 07.03.08, 19:20 Chcemy kupić u LINEI mieszkanie. Będę wdzięczna za podpowiedzi na temat dewelopera, solidności, współpracy, infrastruktury, położenia, itd. Jak Wam się mieszka? Pozdrawiamy i czekamy na informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
adzienia Re: Chcemy kupić u LINEA. 07.03.08, 21:21 Gość portalu: maria napisał(a): > Chcemy kupić u LINEI mieszkanie. Będę wdzięczna za podpowiedzi na > temat dewelopera, solidności, współpracy, infrastruktury, położenia, > itd. Jak Wam się mieszka? > > Pozdrawiamy i czekamy na informacje. Witaj, sam pomysł mieszkań jest ciekawy, ale po ostatnich moich doświadczeniach i jeszcze paru osób (typ STUDIO) radzę być bardzo ostrożna przy odbiorach mieszkań. Wszechpanująca wilgoć w oddawanych lokalach - jest kluczowym negatywnym aspektem tego dewelopera - Jestem na etapie suszenia mieszkania po zalaniu go deszczem - 3 tygodnie po odbiorze - bo podwykonwaca nie uszczelnił tarasu nad nami... Ściana nie nadaje się do malowania od 1,5 miesiąca... - usterkę niby naprawili, a po ponownych deszczach okazało się, że wilgoć ściany znowu wzrosła... Protokół odbioru - spisanie wiglotności ścian to rzecz wręcz konieczna... Linea ma problemy z brakiem pracowników u podwykonawców (powszechne zjawisko) i niestety - jakość mieszkań cierpi na tym straszliwie... Co do umowy: Terminy oddania mieszkań - teraz nie są dotrzymywane - z reguły to 2,3 miesiące obsuwy. Infrastrktura - oddali niedawno sklep typu PiP na osiedlu - drogi, ale przynajmniej jest, blisko jest apteka, szkoła podstawowa, w budowie jest gimnazjum w Skórzewie.W planach jest ośrodek zdrowia. Rano do miasta dojeżdża się ok. 45 minut jadąc przez Skórzewo (korki, ale gdzie ich nie ma?)- planowany jest też zjazd z obwodnicy -między Skórzewem a Dąbrówką,może do 2012 powstanie. To na tyle moich spostrzeżeń przez krótki okres po wprowadzeniu się do mieszkania. Tydzień po przeprwadzce musiałam się z niego niestety wyprowadzić, bo jestem w ciąży, a wilgoć w mieszkaniu i dziwny zapach nie pozwalają mi na mieszkanie w nim... Mam nadzieję, że do końca marca problem się rozwiąże, jeśli nie udam się do sądu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "właściciel" Re: Chcemy kupić u LINEA. IP: *.pbg-sa.pl 12.03.08, 13:08 To na tyle moich spostrzeżeń przez krótki okres po wprowadzeniu się > do mieszkania. Tydzień po przeprwadzce musiałam się z niego niestety > wyprowadzić, bo jestem w ciąży, a wilgoć w mieszkaniu i dziwny > zapach nie pozwalają mi na mieszkanie w nim... Mam nadzieję, że do > końca marca problem się rozwiąże, jeśli nie udam się do sądu... Dobrze będzie jak Linea do końca marca określi się co z tym "fantem" zamierza zrobić, bo znając życie to będzie to tyle trwało.Zawsze na piśmie żądaj przyczyny powstania usterki i sposobu jej usunięcia. A wszelkie prace pousterkowe niech odbiera Inspektor z Linei. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
adzienia Re: Chcemy kupić u LINEA. 13.03.08, 22:26 Od prawie dwóch tygodni nie mogę się doprosić o pomiar wilogtności w ramach usunięcia usterki - termin usunięcia do 03.03.08, bo wilgotnościomierz jest u inspektora Linei i on go potrzebuje... Dzisiaj się właśnie dowiedziałam, że Kierownik Gematu - podwykonwacy, do któego mnie Linea odsyłała znalazł sobie inną pracę... wcześniej pozwalniała się większość pracowników tej firmy i nie było kim usuwać usterek... W związku z tym zamierzam obciążyć kosztami Lineę - za pomiar wilgotności wykonanej przez firmę zewnętrzną oraz za przywrócenie ściany sprzed stanu usterki. i basta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simon Re: Chcemy kupić u LINEA. IP: *.icpnet.pl 09.03.08, 12:31 Daj sobie spokoj z linea, sa inne lepsze oferty, w tej chwili naprawde jest duzy wybor i w Poznaniu i w okolicach, cen tez nie maja atrakcyjnych, a przeboje z linea to wieczna udreka, tylko wysylaja pisma, ktore za soba niczego nie niosa... nie polecam, ja wlasnie moje mieszkanie chce sprzedac i kupic byle dalej od linei - niesolidni!, zero jakosci! partactwo, zobacz prosze posty innych mieszkancow. Kupno mieszkania to inwestycja na dlugie lata, ma byc dobrze wykonana, aby po odbiorze sie nia cieszyc a nia przezywac koszmar! Odpowiedz Link Zgłoś
i-t-a Re: Chcemy kupić u LINEA. 09.03.08, 21:51 A ja polecam mieszkanie tutaj. Co prawda wprowadziliśmy się dopiero w październiku i mieliśmy wcześniej problem z wilgocią, ale teraz odpukać jest OK. Deweloperzy są różni i w Poznaniu nie ma gwarancji,że trafi się lepiej. Co do mieszkania, na razie jesteśmy zachwyceni. Bliskość lasu, spokój, własny ogródek to całkiem inny komfort niż mieszkanie w bloku w Poznaniu. Na razie najbardziej brakuje nam placu zabaw na osiedlu, ale ma powstać wiosną. Odpowiedz Link Zgłoś
joebeth Re: Chcemy kupić u LINEA. 09.03.08, 23:45 My kupowaliśmy zimą 2006 i plac zabaw też miał powstać wiosną, ale nie powiedzieli którego roku ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralph Re: Chcemy kupić u LINEA. IP: *.icpnet.pl 10.03.08, 08:11 Ostatnio dzwoniłem do powiatowego rzecznika ochrony praw konsumenta, który stwierdził: też nie miał Pan gdzie kupować mieszkania... u Linei się nie kupuje... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areca Re: Chcemy kupić u LINEA. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 23:21 Mieszkanie kupiliśmy w 2005r. Jeteśmy bardzo zadowoleni, zero problemów z Linea-mam nadzieję, ze nie jesteśmy dziwnym wyjątkiem. Cisza, spokój, zero hałasu. Mieszkanie w bloku w Poznaniu, dziękuję bardzo. Jedyny minus: brak placu zabaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "właściciel" Re: Chcemy kupić u LINEA. IP: *.pbg-sa.pl 12.03.08, 11:28 Patrząc pod kątem mieszkania w Dąbrówce wybór raczej dobry i można być zadowolonym. Być może w 2005r. wykonawstwo było na wyższym poziomie a ceny na niższym. Teraz mamy odwrotną sytuację. Developer "rozwinął skrzydła", powstało wiele nowych budynków wykonywanych przez różnych podwykonawców, gdzie kierownikami robót byli ludzie -nazwijmy to- młodzi i wiekiem i stażem...W Linei nie ma obecnie żadnego systemu, żadnych jasnych procedur w przypadku postępowania z różnego rodzaju usterkami. Wszystko to jakaś wielka pomyłka, odsyłanie do wykonawców, którzy nie są aż tak skorzy do ich usuwania. Jeżeli inspektor zatrudniony w Linei nie może u wykonawcy ustalić terminu usunięcia usterki i go jednocześnie wyegzekwować to co ma zrobić właściciel lokalu..? Coś się chyba jednak ruszyło, bo do właścicieli Linei dociera coraz więcej informacji o "problemach" użytkowników. Podobno będzie nowy pan Prezes, któremu nie będzie wszystko jedno. Ale droga przed nimi jeszcze długa i wyboista. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
i-t-a Re: Chcemy kupić u LINEA. 13.03.08, 21:08 Usterki rzeczywiście są,ale gdzie ich nie ma? Kupienie mieszkania w Poznaniu nie daje żadnej gwarancji, nawet od "renomowanego" dewelopera. Nie znam nikogo, kto wprowadzał się do nowego mieszkania w ciągu ostatnich kilku lat i nie miał usterek. U wielu osób problemy z usuwaniem są większe niż u nas, przynajmniej z mojego doświadczenia. A komfort mieszkania tutaj całkiem inny. Nie żałujemy naszej decyzji ani trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdębowej ZRÓBmY coś RaZEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 12:24 Witam Szanownych Sąsiadów! Śledzę ten wątek forum od dłuższego czasu i zauważyłem, że co jakiś czas wraca temat stowarzyszenia czy jakkolwiek nazwać ciało, które miałoby zająć się problemami osiedla. A problemy są. Miedzy innymi poruszany problem placu zabaw, który pojawia się i znika w różnych punktach osiedla, całkowitego braku koszy na śmieci przy ulicach (ciekawostka: przy budynku Lineii jest kilka), braku ławek dla spacerujących, braku dostępu do TV kablowej i Internetu, kilogramów psich gówien zostawianych przez naszych szanownych sąsiadów na ulicach chodnikach trawnikach i gdziekolwiek indziej, za chwilę pojawi się kościół zapewne z dzwonnicą godną Notre Dame i będziemy mieli niedzielne (oby tylko niedzielne) pobudki o 6 rano, kiedy z osiedla zniknie Linea tereny zielone zmienią się w zarośnięte zaniedbane chaszcze. Na część tych problemów niestety nie ma rozwiązania, ale jestem przekonany, że kilka z nich dałoby się załatwić niewielkim w sumie kosztem. Na pewno jednym z podmiotów mogących zaradzić naszym bolączkom jest gmina z ludźmi wybieranymi naszymi głosami, niestety niejako mam problem ze wskazaniem drugiej strony, czy ma to być tajemnicze stowarzyszenie? Jeśli ono działa to bez efektów, jeśli zaś działa po to, aby zbierać składki na pensję dla przewodniczącego to też kiepska sprawa. Jeśli więc macie Państwo jakiekolwiek informacje na temat Stowarzyszenia napiszcie proszę parę słów na jego temat, może, jeśli nie jest to zbyt tajne napiszcie gdzie się spotykacie, jakie macie plany i w jaki sposób można byłoby przystąpić do niego. Uważam również, że świetnym pomysłem byłoby stworzenie na wzór innych osiedli FORUM INTERNETOWEGO (byle by nie funkcjonowało pod patronatem Lineii ze względu na ewentualne możliwości wpływania na zawartość), które można było by rozpropagować wśród mieszkańców, cały czas odnoszę wrażenie, że wiele osób (świadczy o tym między innymi ilość wpisów w tym wątku) chciałoby zrobić coś, aby polepszyć warunki, w jakich mieszkamy. Stanowimy przecież niemały potencjał ludzki i intelektualny, aby być partnerem dla gminy i społecznością, która swoją energią (przyznacie Państwo, że nie jest to osiedle emerytów) może wpłynąć na losy naszego osiedla. Jeśli macie Państwo jakieś pomysły zapraszam do dyskusji. Pozdrawiam Serdecznie Sąsiad z ulicy Dębowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesoły Re: ZRÓBmY coś RaZEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.08, 15:37 Potwierdzam.Problem Psich odchodów to tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralph Re: ZRÓBmY coś RaZEM IP: *.icpnet.pl 19.03.08, 21:14 Zacznę tak: Ustawa z dnia 8 marca 1990r. o samorządzie gminnym a dokładnie Art. 5 mówi, że gmina może tworzyć jednostki pomocnicze: sołectwa, dzielnice oraz osiedla i inne. Jednostkę taką tworzy rada gminy, w drodze uchwały, po przeprowadzeniu konsultacji z mieszkańcami. Zasady tworzenia jednostki pomocniczej określa statut gminy. Z tego co wyczytałem w statucie gminy Dopiewo, to musi być spełnionych kilka zasad: 1) inicjatorem utworzenia, połączenia, podziału lub zniesienia jednostki pomocniczej mogą być mieszkańcy obszaru, który ta jednostka obejmuje lub ma obejmować albo organy Gminy. 2) utworzenie, połączenie, podział lub zniesienie jednostki pomocniczej musi zostać poprzedzone konsultacjami, których tryb określa Rada odrębną uchwałą. 3) projekt granic jednostki pomocniczej sporządza Wójt, w uzgodnieniu z zainteresowanymi mieszkańcami i inicjatorami utworzenia jednostki. 4) przebieg granic jednostki pomocniczej powinien, w miarę możliwości, uwzględniać naturalne uwarunkowania przestrzenne, komunikacyjne, a w szczególności więzi społeczne. 5) zmiany granic jednostek pomocniczych przeprowadza Rada, na wniosek Wójta, po przeprowadzeniu konsultacji z mieszkańcami, których te zmiany dotyczą. 6) utworzenie, połączenie, podział, zmiana granic lub rozwiązanie jednostki pomocniczej dokonuje się na podstawie uchwały Rady. Musimy być więc inicjatorami powstania takiej jednostki pomocniczej, którą byłby powiedzmy samorząd osiedlowy naszego osiedla „Osada leśna”. Co nam to daje..? Co taki samorząd osiedlowy może? Podstawowym zadaniem samorządu osiedlowego jest kształtowanie postaw aktywnego uczestnictwa w tworzeniu wspólnoty mieszkańców osiedla. Samorząd osiedlowy w szczególności : a. opracowuje wnioski do planów zagospodarowania przestrzennego osiedla b. uczestniczy w organizowaniu życia kulturalnego i społecznego osiedla c. bierze udział w tworzeniu i realizacji programów oświatowo-wychowawczych osiedla d. uczestniczy w organizowaniu pomocy i samopomocy społecznej e. zabiega o sprawne działanie służb komunalnych f. dba o bezpieczeństwo i porządek na terenie osiedla g. reprezentuje interesy mieszkańców osiedla wobec administracji miasta i instytucji działających na terenie osiedla h. wspomaga działania podejmowane na rzecz osiedla przez mieszkańców i. prowadzi działalność pojednawczą w sporach między mieszkańcami Myślę więc ,że można dużo zdziałać ale trzeba chcieć. Nikt do Nas z wyciągniętą ręką nie wyjdzie – na to nie ma co liczyć. Ciekawe jak to wszystko wyglądałoby w rzeczywistości. Z tego co idzie wyczytać to teraz w Dąbrówce „organem samorządowym” jest sołtys, Pani Teresa Kalinowska. Reprezentuje interesy całej Dąbrówki. Myślę jednak, że nasze osiedle stanowi dużą część „wioski” i można by o te interesy zadbać we własnym gronie. Co z tego ,że jest stowarzyszenie? Kto o nim wie? Jak działa? Ja bynajmniej tego nie widzę… Myślę, że warto spróbować ale musi nas być przynajmniej kilka osób, które to pociągną. Zapraszam do dyskusji, może znajdzie się nas kilka osób „z jajami” , to coś wtedy spróbujemy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralph Re: ZRÓBmY coś RaZEM IP: *.icpnet.pl 19.03.08, 21:16 Zacznę tak: Ustawa z dnia 8 marca 1990r. o samorządzie gminnym a dokładnie Art. 5 mówi, że gmina może tworzyć jednostki pomocnicze: sołectwa, dzielnice oraz osiedla i inne. Jednostkę taką tworzy rada gminy, w drodze uchwały, po przeprowadzeniu konsultacji z mieszkańcami. Zasady tworzenia jednostki pomocniczej określa statut gminy. Z tego co wyczytałem w statucie gminy Dopiewo, to musi być spełnionych kilka zasad: 1) inicjatorem utworzenia, połączenia, podziału lub zniesienia jednostki pomocniczej mogą być mieszkańcy obszaru, który ta jednostka obejmuje lub ma obejmować albo organy Gminy. 2) utworzenie, połączenie, podział lub zniesienie jednostki pomocniczej musi zostać poprzedzone konsultacjami, których tryb określa Rada odrębną uchwałą. 3) projekt granic jednostki pomocniczej sporządza Wójt, w uzgodnieniu z zainteresowanymi mieszkańcami i inicjatorami utworzenia jednostki. 4) przebieg granic jednostki pomocniczej powinien, w miarę możliwości, uwzględniać naturalne uwarunkowania przestrzenne, komunikacyjne, a w szczególności więzi społeczne. 5) zmiany granic jednostek pomocniczych przeprowadza Rada, na wniosek Wójta, po przeprowadzeniu konsultacji z mieszkańcami, których te zmiany dotyczą. 6) utworzenie, połączenie, podział, zmiana granic lub rozwiązanie jednostki pomocniczej dokonuje się na podstawie uchwały Rady. Musimy być więc inicjatorami powstania takiej jednostki pomocniczej, którą byłby powiedzmy samorząd osiedlowy naszego osiedla „Osada leśna”. Co nam to daje..? Co taki samorząd osiedlowy może? Podstawowym zadaniem samorządu osiedlowego jest kształtowanie postaw aktywnego uczestnictwa w tworzeniu wspólnoty mieszkańców osiedla. Samorząd osiedlowy w szczególności : a. opracowuje wnioski do planów zagospodarowania przestrzennego osiedla b. uczestniczy w organizowaniu życia kulturalnego i społecznego osiedla c. bierze udział w tworzeniu i realizacji programów oświatowo-wychowawczych osiedla d. uczestniczy w organizowaniu pomocy i samopomocy społecznej e. zabiega o sprawne działanie służb komunalnych f. dba o bezpieczeństwo i porządek na terenie osiedla g. reprezentuje interesy mieszkańców osiedla wobec administracji miasta i instytucji działających na terenie osiedla h. wspomaga działania podejmowane na rzecz osiedla przez mieszkańców i. prowadzi działalność pojednawczą w sporach między mieszkańcami Myślę więc ,że można dużo zdziałać ale trzeba chcieć. Nikt do Nas z wyciągniętą ręką nie wyjdzie – na to nie ma co liczyć. Ciekawe jak to wszystko wyglądałoby w rzeczywistości. Z tego co idzie wyczytać to teraz w Dąbrówce „organem samorządowym” jest sołtys, Pani Teresa Kalinowska. Reprezentuje interesy całej Dąbrówki. Myślę jednak, że nasze osiedle stanowi dużą część „wioski” i można by o te interesy zadbać we własnym gronie. Co z tego ,że jest stowarzyszenie? Kto o nim wie? Jak działa? Ja bynajmniej tego nie widzę… Myślę, że warto spróbować ale musi nas być przynajmniej kilka osób, które to pociągną. Zapraszam do dyskusji, może znajdzie się nas kilka osób „z jajami” , to coś wtedy spróbujemy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Szkoła w Więckowicach IP: *.icpnet.pl 19.03.08, 21:34 witam, Czy ktoś z mieszkańców posyła dziecko do szkoły w Więckowicach? Jakie są Wasze opinie o tej szkole? tak dla informacji mieszkańców- z rejonizacji szkół wynika że dzieci z Dąbrówki należą do szkoły podstawowej w Więckowicach lub szkoły w Dąbrówce. Wybór naeży do rodziców. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: ZRÓBmY coś RaZEM IP: *.icpnet.pl 03.04.08, 22:24 Uważam że przedstawiona inicjatywa dotycząca stworzenia z prawdziwego zdarzenia stowarzyszenia działającego na rzecz mieszkańców jest jak najbardziej słuszna. Mówiąc szczerze nawet nie wiem gdzie to stowarzyszenie ma swoją siedzibę, nie mówiąc o zadaniach jakie miałyby przed nim stanąć. W przypadku powołania zespołu "roboczego" do zaktywizowania działań lokalnej społeczności służe pomocą. pozdrawiam mieszkaniec osiedla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralph Re: ZRÓBmY coś RaZEM IP: *.icpnet.pl 04.04.08, 20:11 Witam! 13 kwiecień jak najbardziej odpowiada. Miejsce też ;) Możemy nawet przyjść z pociechami (jak na normalny niedzielny spacer).Zapisuję się jako drugi Sąsiad z Daglezjowej Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moss Re: ZRÓBmY coś RaZEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 16:57 Witam, gdzie ma być to spotkanie i o której??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darkone Re: ZRÓBmY coś RaZEM IP: *.bcc.com.pl 15.04.08, 16:51 No to zapraszam do nowego forum www.osadalesna.fora.pl/ pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdębowej Re: ZRÓBmY coś RaZEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 17:06 I super!!! Forum gazetowe stało się mało czytelne myślę, więc że ta forma komunikacji będzie optymalna. Proponuję nie zawężać forum do linei (osadalesna) i rozpropagować na całą Dąbrówkę, a zwłaszcza na osiedle Nickel, w końcu Nasze interesy w stosunku do gminy się pokrywają, a może się okazać, że w ilości siła. Ja już się zarejestrowałem. Jak będzie nas więcej proponuję poroznosić po skrzynkach pocztowych adres do forum i tak to razem rozkręcimy, i być może pomożemy sobie zorganizować lepsze warunki w Dąbrówce. Ja deklaruję poroznoszenie ulotek z adresem forum na ulicy Dębowej. Pozdrawiam Serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darkone Re: ZRÓBmY coś RaZEM IP: *.bcc.com.pl 15.04.08, 17:12 hmmm. Można przerobić podtytuł ale adres www.osadalesna.fora.pl jest niezmienialny. Chyba że zrobimy osobne forum np. www.dabrowka.fora.pl (nie wiem czy jest wolne). Myślę że możemy zostawić jak jest a potem się zastanowimy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sunbeam Oczyszczalnia ścieków w dąbrówce 20.03.08, 21:06 Czy wiadomo wam coś na temat rzekomej oczyszczalni ścieków która ma powstać w dąbrówce? Ponoć miała być rozbudowa skórzewskiej oczyszczalni ale po protestach tamtejszych mieszkańców gmina zdecydowała zbudować nową w >dąbrówce< Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragles Re: Oczyszczalnia ścieków w dąbrówce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.08, 09:08 poszukaj na forum - temat był już szczegółowo analizowany. Z tego co pamiętam to lokalizacyjnie ie ma zagrożenia dla mieszkańców Osady Leśnej. Z tego co wiem to mają niebawem rozpocząć budowę ale kto to wie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bunia Re: Oczyszczalnia ścieków w dąbrówce IP: *.lexell.com.pl 26.03.08, 19:03 Halo! Jakiej rzekomej:) Przecież ona się buduje od paru miesięcy i widać ją jak się jedzie drogą ze Skórzewa do Dąbrówki. Proszę spojrzeć w stronę torów kolejowych mniej więcej w połowie drogi. Gmina musiała zacząć budowę w strym roku żeby nie stracić dotacji z UE. Jeśli chodzi o stworzyszenie to jestem jak najbardziej za i uważam że trzeba ustalić termin to wtedy będzie łatwiej podjąć konkretną dyskusję. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
ant-os Patio w Dąbrówce 05.04.08, 20:29 Witajcie! Planuję zakup Patio. Będę wdzięczny za opinie na temat tego jak się mieszka w takim budynku oraz za informację na co należy zwrócić uwagę przy odbiorze i w kontaktach z Lineą. Interesują mnie również możliwości komunikacyjne z Poznaniem zarówno autem jak i komunikacją (czas przejazdu, alternatywne trasy). Z góry dziękuję za wszelkie informację. Pozdrwiam. Być może przyszły sąsiad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralph Re: Patio w Dąbrówce IP: *.pbg-sa.pl 08.04.08, 10:55 Zapraszam do mnie : Daglezjowa 16/2 tel. 0693 60 70 55 Myślę ,że to Cię zniechęci... Odpowiedz Link Zgłoś
ant-os Re: Patio w Dąbrówce 08.04.08, 22:25 ...hmm, brzmi poważnie. Może jednak odkryjesz na forum jakieś szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralph Re: Patio w Dąbrówce IP: *.pbg-sa.pl 09.04.08, 06:51 Generalnie to osiedle jest o'k. Nawet chyba plac zabaw dla dzieci będzie... Patio też są "do zamieszkania" chociaż projektant mógł się bardziej postarać i nad jadalnią zrobić normalny taras z wejściem z jednego pokoju na piętrze. Koszt takiego rozwiązania pewnie dla inwestora nie byłby duży (drzwi balkonowe + barierka) a Patio byłoby naprawdę praktyczniejsze. Ale się może nauczą. Dojazd do Poznania w godzinach rannych i popołudniowych przez skrzyżowanie w Skórzewie to koszmar. O tym chyba wszyscy już wiedzą. A co do samej jakości mieszkań czy domów to zależy pewnie na jakiego wykonawcę trafisz. Ja chyba miałem pecha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areca1 Re: Patio w Dąbrówce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.08, 09:20 Odnośnie tarasu - a moze nie chodziło o koszty, tylko o trochę prywatności. Już sobie wyobrażam jak wszyscy siedzą na tarasie i obserwuja ogródki sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kale Re: Patio w Dąbrówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 10:04 Mieszkam w Dąbrówce 3 lata i ogólnie jest ok. Usterki, jak to w nowych mieszkaniach, były, naprawiane z różnym skutkiem... W patio mieszka się dobrze, przeprojektowaliśmy i mamy nawet 4 pokoje... A co do tarasu, to bez niego z okiem na piętrze doskonale widać sąsiadów... Czy w nowych Patio macie problem z akustyką??? Ja słyszę jak u sąsiada załącza się piec, nie mówiąc już o innych dźwiękach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areca1 Re: Patio w Dąbrówce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.08, 10:30 Ja jestem bardzo zadowolona z mieszkania-patio. Co do tarasu - chyba nie porównujesz przesiadywania na tarasie (a tak pewnie byłoby) od spojrzenia przez okno na pietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kale Re: Patio w Dąbrówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 10:49 Spojrzenia??? Mam sąsiadów, którzy się gapią..... Nawet na ogrodzie nie czuję się komfortowo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areca1 Re: Patio w Dąbrówce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.08, 12:41 To rzeczywiście "super" sąsiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna_poz Re: Patio w Dąbrówce IP: *.icpnet.pl 09.04.08, 14:22 no przy tej ciasnocie zabudowy to nawet trudno nie spojrzec na posesję sąsiada:) chyba trzeba by chodzic cały czas z opuszczoną głową:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kzarr Re: maj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 21:01 Mam pytanie czy temat stowarzyszenia ostatecznie umarł?!?! pozdrawiam wszystkich sasiadow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kala Re: Patio w Dąbrówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 01:56 no cóż, mój wykonawca (i sąsiadów) też do niczego (jeżeli w ogóle jest w tej linei jakiś porządny, bo nie spotkałam takiej opinii) usterek pełno i nie kwapią się do usuwania, jak podpiszesz ostateczny protokół odbioru, to zapomnij, że cokolwiek naprawią - niby obowiązuje rękojmia, ale oni mają to gdzieś - jak chcesz to się sądź i tyle poza tym w nowszych częściach tragedia - przez 2 lata nie uporządkowali jeszcze drogi, na ogródek nawieźli gruz a nie ziemię i jeszcze niedawno zmienili koncepcję (oczywiście bez konsultacji czy nawet poinformowania mieszkańców) i obok patio i eremów powstana teraz pod lasem wielorodzinne bloki - ale to niby my mamy nie zmieniać koncepcji architektonicznej osiedla - hmm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darkone Nowe forum IP: *.bcc.com.pl 15.04.08, 16:56 Witam Zapraszam na nowe forum naszej osady: www.osadalesna.fora.pl/ pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragles Plac zabaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.08, 09:48 Nareszcie powstaje długooczekiwany przez społeczność plac zabaw. Ciekaw jestem Waszej opinii na ten temat. Czy już ktoś wie co ma tam być? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna_poz Re: Plac zabaw IP: *.icpnet.pl 23.04.08, 11:08 cokolwiek będzie - za późno i za małe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad skoszona trawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.08, 22:25 Witajcie Mam pytanie do mieszkańców. Rozpoczyna się sezon letni i większośc z nas posiadających ogódki będzie kosila trawę. Gdzie wywozicie trawę??? Nie ukrywam że w ubiegłym sezonie wywoziłem ją i wysypywałem w lesie. Myslę że to nie jest wielki problem ekologiczny. Zdaję sobie jednak sprawę, że również nie wygląda to bardzo estetycznie. Staram się wysypywac trawę zdala od "spacerowisk", ale oczywiscie moze sie tam znaleźc jakiś zabłąkany spacerowicz. Dzwonilem nawet do Strazy Miejskiej i oni twierdzą, że jest to niejednoznacznie interpretowana sprawa. Na pewno nie szkodzi to srodowisku, ale wzgledy estetyczne w lesie odgrywaja duza role. Moze moznaby zorganizowac gdzies "kompostownik" w ktorym mieszkancy wysypywaliby skoszona trawe. W ubieglym roku w lesie bylo sporo kupek skoszonej trawy. Rozklada sie ona bardzo szybko bo wiosną już jej nie widac. Jestem ciekaw Waszej opini!!! Pozdrawiam Sąsiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Szkoła podstawowa jedynka na Grunwaldzie IP: *.icpnet.pl 27.04.08, 23:17 Czy któś z mieszkańców dowozi dziecko do szkoły podstawowej- Społeczna Jedynaka na Grunwaldzie? Jeśli tak, napiszcie jak najlepiej rano dojechać do szkoły i ile czasu potrzeba aby tam włąśnie dojechać? Moja córeczka dostała się do tej szkoły jestem ciekawa jaką drogą najlepiej tam dojechać. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieśkowy Re: skoszona trawa IP: *.icpnet.pl 01.05.08, 19:29 Koszenie trawy planuję dzień lub dwa przed wywozem śmieci. Skoszoną trawę zabiera firma która wywozi inne odpady. Trawę wrzucam do zwykłego pojemnika na śmieci lub do dodatkowego worka. Jak jest to mały worek z tawą firma zabiera go "gratis". Z tego co wiem na terenie Poznania segreguje się "zielone odpady". Może nasza gmina też to niedługo wprowadzi i będzie zabierał w ramach swoich bezpłatnych (dla nas) usług porządkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
adzienia Re: skoszona trawa 10.05.08, 22:29 A jaka firma zabiera Ci odpady i daje worki na trawę? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec znaleziono papużkę nierozłączkę IP: *.icpnet.pl 11.05.08, 16:53 Witam serdecznie, na osiedlu znaleziono papużkę nierozłączkę, kolor zielony z elementami czerwieni zaoobrączkowana. Właściciela proszę o kontakt z nr. 503 087 595 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: znaleziono papużkę nierozłączkę IP: *.poczta.poznan.pl 23.05.08, 10:48 Informacja nieaktualna - papużkę przekazano do ZOO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragles petycja w sprawie ronda w Skórzewie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.08, 13:04 Zwracam się z prośbą do wszystkich zainteresowanych lepszym dojazdem do Poznania przez Skórzewo o wysyłanie petycji podobnej treści na poniższe adresy:'office@zdpp.wokiss.pl'; 'dyrekcja@zdpp.wokiss.pl'; 'zdm@zdm.poznan.pl'; 'wojt@dopiewo.pl' W związku z rozbudową osiedli mieszkaniowych w Dąbrówce i Skórzewie przejazd przez skrzyżowanie Poznańska/Malwowa prowadzące do centrum Poznania w godzinach porannych zajmuje, co najmniej 45 minut. Biorąc pod uwagę fakt, że przy ulicy Poznańskiej w Skórzewie dobiega końca realizacja 4 budynków wielorodzinnych ze 185 mieszkaniami czas ten zapewne znacznie się wydłuży. Sygnalizacja świetlna przy tak dużym natężeniu ruchu nie jest w stanie rozładować korków, które w godzinach porannych tworzą się na długości kilkuset metrów. Jedynym rozwiązaniem, które w znacznym stopniu poprawi przepływ jadących przez skrzyżowanie pojazdów jest: - budowa ronda, - poszerzenie jezdni i utworzeniu dwóch dojazdowych pasów ruchu do ronda. ========================= Może jak pokażemy ilu nas jest to w końcu ktoś się zainteresuje tematem.... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: def.pl Re: petycja w sprawie ronda w Skórzewie IP: *.eranet.pl 15.05.08, 16:12 Popieram wszelkie pomysły usprawniające przejazd, jednak uważam, że nie ma na tym skrzyżowaniu miejsca na rondo, nie mówiąc o dwóch pasach dojazdowych. Uważam, że lepszym rozwiązaniem byłaby budowa dodatkowych pasów dla skręcających w lewo. To przez nich robią się takie korki. Wystarczy, że dwa samochody chcą skręcić w lewo i żaden inny nie pojedzie już na wprost w czasie danej zmiany świateł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: petycja w sprawie ronda w Skórzewie IP: 195.116.32.* 16.05.08, 11:41 Polecam: www.dopiewo.pl/akt_img/pra08100700mieszkancyskorzewa.jpg Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
i-t-a położna 20.06.08, 21:11 Czy ktoś mógłby mi polecić dobrą położną, która przyjeżdża do dzieci w Dąbrówce (jesteśmy zapisani do przychodni w Skórzewie,ale to chyba nie ma znaczenia). Pozdrawiam i dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia1973 Re: położna 21.06.08, 12:09 Z przychodnią w Skórzewie współpracuje pani Małgorzata Jagiełka. Przyjeżdżała do mnie i mojego dziecka do Dąbrówki. Nie wiem czy jest rewelacyjna, ale mi w niczym nie podpadła. Bardziej podobała mi się położna, która przyjeżdżała do mojego pierwszego dziecka jeszcze w Poznaniu, ale i pani Jagiełce niczego nie mogę zarzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: położna IP: *.icpnet.pl 22.06.08, 00:24 Polecam panią Jagiełkę. Sama niedawno korzystałam z jej "Usług" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: położna IP: *.icpnet.pl 25.06.08, 22:23 Trzymam kciuki i życzę powodzenia pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aldona Szkoła Podstawowa w Dąbrówce poszukuje nauczyciela IP: *.icpnet.pl 27.06.08, 11:50 W związku z rozwojem Szkoła Podstawowa w Dąbrówce poszukuje nauczyciela nauczania zintegrowanego. Podania prosimy składać w sekretariacie szkoły - Dąbrówka ul.Parkowa 1. Numer telefonu (061)8143117 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aldona Re: Szkoła Podstawowa w Dąbrówce poszukuje nauczy IP: *.icpnet.pl 28.07.08, 12:33 Ze względu na okres wakacyjny mogą być kłopoty z dodzwonieniem się do szkoły, więc podaję maila: sekretariat@szkoladabrowka.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 28.07.08, 12:22 Oddam w dobre ręce sliczne kotki. Nr telefonu 517649972 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota oddam kotki IP: *.icpnet.pl 28.07.08, 12:36 Oddam w dobre ręce śliczne kociaki. Nr telefonu 517649972 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: oddam kotki IP: 78.9.155.* 24.11.12, 19:59 czy to jeszcze aktualne? poproszę odp na maila riska@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mischa przeglady kotla i instalacji gazowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.08, 15:22 mam pytanie odnosnie przegladow kotla gazowego i instalacji oraz komina. Czy robicie takie przeglady co roku? Ile kosztuje taki przeglad? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: przeglady kotla i instalacji gazowej IP: 77.252.129.* 17.09.08, 09:52 Oczywiście. Pan przyjeżdża, czyści i konserwuje piec. Koszty od 100 - 200 PLN. Im więcej sąsiadów się zbierze tym taniej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mischa Re: przeglady kotla i instalacji gazowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.08, 09:59 macie moze jakis namiar na takiego sprawdzonego "serwisanta"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: przeglady kotla i instalacji gazowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.08, 23:19 od paru lat korzystam i jestem zadowolony - p.Kubiak tel. 0 601 876 864 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mischa Re: przeglady kotla i instalacji gazowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.08, 12:54 dzieki Odpowiedz Link Zgłoś