Dodaj do ulubionych

Czego brakuje wam w Środzie?

19.04.05, 12:18
Napiszcie czego najbardziej brakuje wam w naszym mieście? Nieważne czy jest
to sklep, bar, kino, park rozrywki czy może Kopiec Kościuszki. I tak pewnie
wszystko zostanie w sferze marzeń.
Ale czasem warto pofantazjować... :)
Obserwuj wątek
    • kormoran7 Re: Czego brakuje wam w Środzie? 19.04.05, 13:26
      Wiecej koncertow znanych zepolow!!!!!:)
    • rogeer Re: Czego brakuje wam w Środzie? 19.04.05, 17:45
      Dobrego połączenia z Poznaniem
      • kormoran7 Re: Czego brakuje wam w Środzie? 19.04.05, 17:48
        Co do pociagow to faktycznie jest zle ale ja jezdze PKSem i narzekac nie moge.:)
    • duch3 Knajpy 20.04.05, 10:53
      ... która mogłą by rywalizować z OK w sprawie organizacji imprez. I może
      ładnych latarni z ławeczkami na ul.Dąbrowskiego.
      • kormoran7 Re: Knajpy 20.04.05, 12:07
        O wlasnie takiej knajpki gdzie puszczaliby muzyke z lat 70 i 80 jak Boney M.
        kanjpa tez by mogla mies wystrok z tamtych lat. No i duzo miejsca do tanczenie
        rzecz jasna
    • tomi19 Knajpki i.... 20.04.05, 13:50
      Knajpki ktoraby byla typowo kulturalna knajpka, nie zadymiona, nie taka gzie
      40% osob jest pijana, ale taka gdzie moznaby przyjsc pogadac poczytac ksiazke,
      posluchac muzyki. Brakuje tak|e teatru jako budynku, poniewaz, aby cos zrobic
      na sali OK trzeba sie niezle napocic i tak sie nie raz nic nie zdziala. Czyli
      pomieszczenia gdzie nie krolowalby tylko teatr tylko mozna bylo swobodnie
      zoorganizowac jakas imprezke.
      • waclaw_kzn Dlaczego tu tak nie ma?... 20.04.05, 23:34
        Możliwości normalnej wspólpracy kulturalnej z różnymi instytucjami, z OK na
        czele; aby nie trzeba było sie użerać tygodniami, żeby wejść na scene i coś
        zrobić, a nie można, bo... nie wiadomo dlaczego - rachunki za prąd się
        zwiększą, a może nie będzie można się urwać pół godziny wcześniej z pracy, bo
        ci na sali jeszcze nie wyszli, bo chca coś robić...
        Jakie efekty może dać normalnie dzialająca placówka kulturalna można
        gdzieniegdzie zobaczyć. Mam przyjaciela pracującego w ZCK w Zbąszyniu.
        Miasteczko jest o połowe mniejsze od Środy, budżet również skromniejszy, a ZCK
        (Zbaszyńskie Centrum Kultury) organizuje już drugi rok międzynarodowy festiwal
        teatralny i parateatralny (Experyment), na który przyjeżdżają artyści nie tylko
        z Europy, ale i z Japonii (ponoć w tym roku jest zgłoszenie aż z Mongolii
        [sic!]) A dlaczego? Bo można, bo są osoby, które się starają, które chcą
        działać dla dobra kultury. Na szczęście nie są to tylko ludzie "na dole", ale
        znaleźli się też na stołkach dyrektorskich placówek kulturalnych. A to nie
        jedyne udane przedsięwzięcie ludzi z ZCK. Zainteresowanym podaję strone ZCK -
        tam też podstrona Experymentu: www.zck.org.pl
        Dlaczego u nas od lat nic takiego nie ma szansy powstać i wydaje się utopijnym
        marzeniem, gdy ludzie o mniejszych możliwościach i zapleczu są w stanie to
        zrobić?
    • marcinszymczak1 Re: Czego brakuje wam w Środzie? 29.04.05, 08:35
      Mojej osobie osobiście brakuje wolności w naszej średzkiej prasie. Jest ona
      ukierunkowana albo w lewo albo w prawo. Niestety niema nic po środku. Są pewne
      tematy i pewni ludzie, których nadal się nie rusza w środzie. Szkoda bo w tak
      małym mieście często zdarza się że wszyscy o czymś wiedzą ale nikt o tym nie
      pisze (nie może lub po prostu nie chce). Nasze średzkie media przez to wiele
      tracą w oczach czytelników. Napiszcie co o tym sądzicie.
      • duch3 Re: Czego brakuje wam w Środzie? 30.04.05, 12:46
        Podpisuje sie obiema rekoma pod tymi słowami!
        Są rzeczy na tej ziemi które nie śniły się filozofom i których prasa nie opisze!
        Dlaczego? To jest też bardzo ciekawe ale wydaje mi się że za jedną i drugą
        osobą stoją ludzie którzy dyktują o czym mogą pisać dziennikarze.
        A fakt że Bractwo Kurkowe przekształca się w " grupe trzymającą władze"
        (wiadomo przecież o bliskich kontaktach burmistrza z panem Lisem) i wiele
        innych rzeczy odbiera ludzią chęc do dziłania. Pojawia się myślenie że i tak
        nic nie zmienimy bo zawsze wszyscy chcą dorawać się do koryta.

Myśle więc że gazetka internetowa mogłaby byc wielkim krokiem naprzód. Taka
        gazetka w której każdy mógłby coś napisać i ocenić. Wiele informacji o
        urzędnikach krąży " w podziemnym obiegu" a tu można by dzielić się nimi ze
        wszystkimi.
    • k_walus Re: Czego brakuje wam w Środzie? 30.04.05, 22:51
      A mi brakuje boiska ze sztuczna trawa. To jest skandal zebysmy mieli druzyne
      pierwszoligowa, swego czasu wicemistrza Polski, znakomitych juniorow, a boiska
      nie ma. Jakos nie chce mi sie wierzyc ze nie moznaby znalezc pieniedzy na ta
      inwestycje. Wedlug mnie to jedna z wiekszych porazek naszych wladz (obecnych i
      poprzednich).
      • kormoran7 Re: Czego brakuje wam w Środzie? 03.05.05, 23:21
        Fontanny jak na rynku we Wroclawiu:)Kto byl ten wie o czym mowie.
        • duch3 Re: Czego brakuje wam w Środzie? 03.05.05, 23:24
          Ktora mogłaby być takim samym symbolem naszego miasta jak gdański Neptun.

PS. Wrocław przejazdem...
          • marcinszymczak1 Re: Czego brakuje wam w Środzie? 04.05.05, 10:53
            Szanowny czytelniku . Jako naczelny magister naszego księstwa wnoszę postulat
            (wbrew wyjaśnieniom zawartym w dowcipach o komunie postulat to nie petycja
            spełniana po stu latach) tak więc wnoszę postulat o stworzenie internetowej
            gazety o naszym księstwie. Czekam na wszelkie propozycję. Weźmy się porządnie i
            udowodnijmy wszystkim, że można w środzie pisać o wszystkich i o wszystkim w
            sposób neutralny. Niech ludzie zobaczą, że jeśli coś jest czarne to jest czarne
            a nie białe tylko, że nieco zabrudzone.
            • marcinszymczak1 Re: Czego brakuje wam w Środzie? 05.05.05, 09:14
              Właśnie uświadomiłem sobie, że ktoś z nas ma doświadczenie w produkcji wina z
              ryżu !! :))
              tfuuu
              Niedobrego jak nie wiem co ale Woltaż się liczy hehe.
              Magister jest za otwarciem wytwórni tego zacnego trunku produkowanego na
              oryginalnych przepisach przekazywanych z dziada pradziada zacnemu Duchowi.

Taakkk już czuję jego smak. Delikatny posmak orzeźwiającej średzkiej wody ze
              strugi......cudny dotyk omiatający kubki smakowe,jeszcze rozkładające się
              ziarenka chińskiego ryżu w prowincji Ming Ping Ćing. I ten %. :)))
              Tak więc Ludu Miast i Wsi!! Połączmy swe wysiłki i podbijmy rynek nowym
              trunkiem wypierając kapitalistyczne burżujskie produkty gorzelniane. Możemy
              także zarejestrować owy trunek jako produkt regionalny a potem sprzedać go
              jakiemuś polmosowi lub tego typu instytucji w unii i nasz trunek rozsławi całe
              księstwo a siano z patentu pozwoli zrealizować zawarte tu mżenia. Sprytne co??

A świat zaleje fala Blondynek .
              Nostradamus - Księga Proroctw :P
              • duch3 Średzka Gazeta Internetowa 05.05.05, 11:34
                Więc jeśli chodzi o Średzką Gazetkę Internetową to plany są! Będzie miejsce i
                każdy kto będzie miał chęć i ochote napisać będzie mógł coś takiego zrobić!
                Kiedy? Nie wiem kiedy bo jakoś mi i Rogeerowi brakuje czasu żeby się za to
                zabrać!

Jak to będzie wyglądać?
                Myśle żę kto zechce napisze jakiś artykuł, zrobi jakieś zdjęcie i prześle go z
                poprawionymi błędami ortograficznymi do nas. Umieści się to w internecie i już.
                Najważniejsze że każdy będzie mógł coś takiego napisać na wszelkie tematy
                związane z naszym miastem.

Cierpliwośći...
                • kormoran7 Re: Średzka Gazeta Internetowa 05.05.05, 11:45
                  I co da wam gazeta internetowa przy ktorej znow bedzie trzeba robic reklame
                  zeby ktos ja przeczytal i wszedl na ta strone. Mysle ze role takiej gazety juz
                  pelni forum nasze i tu taz moge powiedziec co mysles. Lepiej zbierzmy sile i
                  zrobmy to co ja kiedys chcialem czyli na poczatku ulotki rozdawane ludziom w
                  miescie a potem z biegiem czasu moze cos wiecej sie uda zrobic.
                  • kormoran7 Re: Średzka Gazeta Internetowa 05.05.05, 12:09
                    Trzeba wyjsc do ludzi po prostu bo jak bedziemy jakims zamknietym kolem to w
                    sumie zadnego pozytku z tej internetowej gazety nie bedzie.
                  • duch3 Re: Średzka Gazeta Internetowa 06.05.05, 22:33
                    Jestem za gazeta internetową ponieważ ma to wiele zalet nad forum!
                    Wszelkie ważne opinie które trafiaja na forum gina wsrod innych wypowiedzi.
                    Poza tym jest to jedno z trzech forow a gazety internetowej jeszcze nikt w
                    Środzie nie prowadził. Wydaje mi sie też że słowo "gazeta" ma wiekszą siłe
                    niż "forum". Zreszta sam wiesz ze czesto piszemy tutaj chotycznie i niespojnie
                    (byle szybko).
                    Jesli chodzi o akcje promocyjna to mam wrazenie ze forum wyczerpalo swoje
                    mozliwości. Wole isc w jakosc a nie w ilosc- dlatego ciesze sie gdy pojawi sie
                    ktos nowy na forum ale bardziej zalezy mi na utrzymaniu starej ekipy( emi,
                    maro, luciussnow, martula, natalia, veritas, black, wolframiq, waclaw, rogeer,
                    andromacha i jeszcze pare osob ktore nie wyminiłem a ktore chcialbym tu widzic).
                    Juz kiedys mowilem jak milo bylem zaskoczony gdy tyle osob wyslalo mi maila z
                    prosba o zdjecia Karola Wojtyly. Widac wiec, ze wiele osob to forum czyta a
                    malo sie wypowiada. Ulotkami ich do tego nie zachecimy.
                    • kormoran7 Re: Średzka Gazeta Internetowa 07.05.05, 01:14
                      Ale ja jestem za tym pomyslem jak najbardziej. Zawsze jakas nowosc sie przyda.
                      Mi tylko chodzilo o to zeby pomyslec jak pokazac naszym mieszkancom to ze
                      mlodzi ludzie tez cos robia i nie obce im sa sprawy Środy. Zeby znikna
                      pieprzony stereotyp ze mlodziez to tylko pije, spi itd. A jak ruszy gazeta to
                      zaklepuje sobie dzial kulturalny:)
                      • marcinszymczak1 Re: Średzka Gazeta Internetowa 09.05.05, 08:27
                        Taak.... szkoda tylko, że jeszcze nie mamy sprecyzowanych celów i nic jeszcze
                        nie wiadomo a już rozdajemy stanowiska. Myślę, że najpierw musimy dokładniej
                        porozmawiać na temat naszej gazety, bo jak tak dalej pójdzie to skończy się
                        tylko na gadaniu i finito....

Tak więc niech żyje młodzież zacnego księstwa ( A może już Caratu) :)
                        Średzkiego.
                        Vivat po trzykroć vivat!!!!
                        • kormoran7 Re: Średzka Gazeta Internetowa 09.05.05, 12:33
                          Skonczy sie na gadaniu czyli bedzie jak zwykle:(
                          • duch3 Re: Średzka Gazeta Internetowa 09.05.05, 22:10
                            Nie skończy się. Serwer już jest tylko narazie nie będzie działów. To ma byc
                            strona poświęcona Srodzie i to co narazie nas hamuje to brak czasu. Nie będzie
                            ukazywać się np. co piątek tylko będzie się dokładać artykuły jak ktoś coś nam
                            prześle.
                            • kormoran7 Re: Średzka Gazeta Internetowa 09.05.05, 22:25
                              Pozyjemy zobaczymy. Mam nadzieje ze sie uda i bede mu sie walnac w piers i
                              powiedziec ze sie mylilem ze ten pomysl nie wypali
                              • marcinszymczak1 Re: Średzka Gazeta Internetowa 10.05.05, 08:40
                                Więc oświadczam, że magister służy wszelaką pomocom w zakresie działań na
                                froncie z: kulinariami oraz kulturą gdyż obecnie pracuję w Gazecie zajmującej
                                się tą tematyką. Posiadam bazę danych o różnych imprezach kulturalnych
                                odbywających się w wlkp. i znalazł bym nawet jakieś foto.
                                Jestem gotowy i czekam na wszelakie propozycje i rozkazy.
                                Ku chwale Caratu!!!

Pozdrawiam.

A świat zaleje fala blondynek...
                                Nostradamus- Księga przepowiedni
                                • kormoran7 Re: Średzka Gazeta Internetowa 10.05.05, 10:21
                                  Masz moze GG bo chetnie bym nawiazal z toba kontakt bo taka baza jaka posiadasz
                                  rowniez by mi sie przydala bo rowniez robie w dziale w kulturalnym:)A w jakiej
                                  gazecie pracujesz?
                                  • marcinszymczak1 Re: Średzka Gazeta Internetowa 11.05.05, 08:19
                                    napisz do mnie pod magister10@wp.pl tam porozmawiamy pozdro :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka