Dodaj do ulubionych

Księsto Średzkie

24.04.05, 12:06
Napisze to jeszcze raz!
Uważam że forum jest wszystkich forumowiczów a nie tylko moje, dlatego jeżeli
komukolwiek przeszkadza aby tymczasowo przemianować forum na Księstow
Środzkie prosze dać znać i wrócimy od razu do dawnej nazwy!:)
Czesc Naszemu Władcy
Obserwuj wątek
    • kormoran7 Re: Księsto Średzkie 24.04.05, 14:20
      Prosze o zmiene nazwy. Nie zeby mi ona przeszkadzala tak calkowicie ale co nie
      ktorzy moga z nas drwic wiec lepiej niech wroci stara nazwa.
      • waclaw_kzn Re: Księsto Średzkie 24.04.05, 14:34
        Ja zaś wyraźnie protestuję. Powody napisałem w temacie "gas, gas, gas" i nie
        będę ich ponownie przytaczał.

Domagam się umieszczenia nazwy Carat Wszechśrody i ustanowienia kultu cara
        Wojciecha I!!!

i niech giną niewierni drwiący z naszego jedynego słusznego teokratycznego
        caratu!
        • rogeer Re: Księsto Średzkie 24.04.05, 21:34
          Ja natomiast przychylam się do prośby Kormorana. Owszem pomysł z księstwem
          całkiem ciekawwy ale żeby od razu takie zmiany wprowadzać? Poczekajcie jak to
          się stanie faktem!!!:)
          • emi53 Re: Księsto Średzkie 24.04.05, 22:52
            Zanim Środa Wielkopolska osiągnie w przyszłości swą wielkość i będzie miała
            możliwość wyboru innego statutu niż to ma miejsce obecnie,proponuję wrócić do
            przeszłości i spojrzeć, jakie plany mieli jeszcze nie tak dawno wobec niej jej
            byli włodarze.Oto przede mną broszura wydana przez Bibliotekę Publiczną Miasta
            i Gminy w Środzie Wlkp., w maju 1988 roku.Nosi nazwę -Średzkie Sejmiki
            Kultury/materiały z sesji popularnonaukowej nt. 35 lat ZMPG"STOMIL"/
            Zawiera trzy artykuły-Andrzeja Choniawko-Rozwój przemysłu w Środzie Wlkp. w
            okresie powojennym;Stefanii Jarożek-Historia Zakładów Metalowych Przemysłu
            Gumowego"Stomil" w Środzie Wlkp.; Anny Zielińskiej i Władysława Kowalczyka -
            PLANY I ZAMIERZENIA DOTYCZĄCE ROZWOJU ŚRODY WLKP. Na ten trzeci szczególnie
            chciałbym zwrócić uwagę - mieści się on na dziewięciu stronach.Nie będę go
            przytaczał w całości.Myślę,że broszura jest dostępna jeszcze w BPMiG,gdyż jej
            nakład wyniósł przecież przeszło 200 egzemplarzy.
            Plan został opracowany w 1986 roku przez Wojewódzkie Biuro Planowania
            Przestrzennego w Poznaniu.
            Podsumowując założenia planu,autorzy zauważają,że przedstawione perspektywy
            rozwoju miasta Środy są z konieczności bardzo schematyczne.
            <25-letni horyzont opracowania nie uwzględnia przyszłych warunków społeczno-
            ekonomicznych,które przede wszystkim będą wymuszały działania w zakresie
            poszczególnych dziedzin rozwoju.>[cyt.]
            Czy realizacji planu,wszakże do roku 2015 podjęli się obecni włodarze miasta?
            Warto by Ich o to zapytać.Zatwierdziły go przecież całkiem legalne władze w
            końcu 1988 roku,i mimo zmiany ustroju politycznego,coś takiego jak plan
            zagospodarowania przestrzennego powinien być w miarę możliwości
            realizowany.Zapewne nastąpiła już niejedna jego aktualizacja,takie słowa
            usłyszymy,ale nie można z wszystkim zwlekać,jak to się działo z Bagnami
            Średzkimi.Chyba,że "Bagna" stały się synonimem i jedyną możliwością działania
            obecnych władz miasta Środy.
            • duch3 Re: Księsto Średzkie 24.04.05, 23:04
              Zainteresowało mnie to co napisałeś Emi, umieszczam więc mój tekst króry kiedyś
              rzuciłem na forum GS.

Teksty napisany ponad 15 lat temu. Co tu dużo gadać, trzeba przeczytać.

... Środa zmieniła zasadniczo swoje oblicze. Pozostanie ona miastem o
              ograniczonych funkcjach administracyjnych i usługowych. Na lokalizacje w
              Środzie dużych zakładów przemysłowych nie pozwoli jej położenie na bardzo
              dobrych glebach (klasa 3) oraz brak wody. Gwałtowny przerost liczby mieszkańców
              oznaczałby konieczność wyłączenia z produkcji rolnej gruntów ornych w celu
              rozwoju budownictwa mieszkaniowego, usług itp.

W tej sytuacji przerost liczby ludności Środy będzie głównie następstwem
              przyrostu naturalnego oraz ruchu wędrówkowego z pobliskich wsi. Będzie on
              utrzymywany na dotychczasowym poziomie (300 osób rocznie). Przy takim tempie
              wzrostu miasta liczyć będzie w 2000 r. 22 500[ prawie się udało], a w 2015
              roku około 27 000 mieszkańców. Struktura zatrudnienia nie ulegnie zasadniczym
              zmianom. Wśród 15000 ogółu zatrudnionych połowa pracować będzie w przemyśle,
              40% w administracji i usługach oraz po 5% w komunikacji i rolnictwie. Zakłada
              się zmniejszenie liczby dojazdów do pracy w Środzie z około 2000 w chwili
              obecnej do około 1000 [to się akurat udało, bezrobocie i po kłopocie].

[Uwag! teraz najciekawsze]
              Przewiduje się wzniesienie nowych bloków mieszkalnych i domków jednorodzinnych
              oraz szkoły podstawowej między ulicami wyzwolenia, Nekielską i Polną. Nastąpi
              dalsza rozbudowa osiedli domków jednorodzinnych z ośrodkiem usługowym i szkoła
              podstawową w kierunku ul. Akacjowej. Na lewym brzegu Moskawy, poniżej ogródków
              działkowych, wybudowany będzie nowy szpital i szkoła zawodowa. Budownictwo
              przemysłowe rozwijać się będzie między Hortexem a drogą do Zaniemyśla oraz
              między Stomilem a filią Foramy. Na nowych terenach znajdą się także obiekty
              zlokalizowane dotąd w śródmieściu. W pierwszej kolejności (do 2000r.) będą
              zlikwidowane magazyny znajdujące się koło ulic Nekielskiej, Daszyńskiego,
              Górki, Szamarzewskiego i Dąbrowskiego, baza PKS przy ul. Leszczyńskiej oraz
              Okręgowe Zakłady Transportu i Maszyn Drogowych przy ul. Czerwonego Krzyża.(...)
              W sumie obszar zajmowany przez obiekty przemysłowe, budownictwo mieszkaniowe,
              usługi, zieleń i rządzenia komunalne wzrośnie z 500 do około 800 ha.

Największą część przyrostu substancji mieszkaniowej zawdzięczać będzie miasto
              rozbudowie osiedla w rejonie ul. Nekielskiej (1100 mieszkań), Osiedla CCC-lecia
              (300 mieszkań, klinów między ul. Niedziałkowskiego i Brodowską (...).

Do najważniejszych zadań inwestycyjnych w mieście należeć będzie budowa gmachu
              Narodowego Banku Polskiego, Sądu Rejonowego (przy ul. Czerwonego Krzyża),
              Regionalnego Ośrodka Kultury (z kinem, salą widowiskową, dyskoteką itp.),
              trzech przychodni lekarskich (Osiedle CCC-lecia, ul. Nekielska i Akacjowa),
              Żłobka (ul. Nekielska), domu rencisty (ul. Wrzesińska), poczty (ul. Nekielska),
              drugiego ośrodka sportowego (dla północnej części miasta), krytej pływalni,
              sztucznego lodowiska oraz hotelu.

Mimo trudności społeczno-gospodarczych realizacja wymienionych wyżej zamierzeń
              ma szanse powodzenia. Szanse te tkwią w gospodarności [?] mieszkańców Środy i
              regionu oraz w ich umiejętnościach organizacyjnych [;)].

I tym optymistycznym akcentem zakończę...
    • duch3 Re: Księsto Średzkie 24.04.05, 22:50
      Drogi Wacławie, moim zdaniem Księsto Średzkie to tylko preludium do Caratu
      Wszechśredzkiego! Zgadzam się że ambicje moje ( a tym bardziej naszego Cara
      L...) są większ. Zaczynamy skromnie ale celem jest cesarstwo.
      A jeśli chodzi o wypowiedz Kormorana i Rogeera. Pozwolcie mi troch bronić tego
      pomysłu. Nie mam nic przeciwko temu aby ktoś się z pomysłu KŚ śmiał, bo o to i
      tylko o to w tym chodzi.
      Podstawy mamy aby się tak nazywać (patrz:"Gas,gas,gas...") :) więc poczekajmy
      troche!
      Pozdrawiam i dziękuje za uwagi!
    • kormoran7 Re: Księsto Średzkie 24.04.05, 23:06
      No a bylo powiedziane ze jak komus bedzie pzreszkadzac to zmienimy nazwe.
      Przeciw byly 3 osoby wiec...Absolutnie nie zamierzam sie klucic i specjalnie
      wypominac czegos ale jak sie cos obiecuje to sam rozumiesz....:)
    • duch3 Re: Księsto Średzkie 24.04.05, 23:20
      Tylko dwie osoby były przeciwne, jedna po prostu chce te nazwe udoskonalić! :)
      Ale jeśli obiecałem to ok, pozwólcie mi jednak przytrzymać ją chociaż do
      środy,czwartku.
      Pozdrawiam Naszego Czcigodnego Księciunia!
      • kormoran7 Re: Księsto Średzkie 24.04.05, 23:28
        Ok . Zgoda musi byc:)
    • duch3 SKARB ŚREDZKI ODNALEZIONY! !! 25.04.05, 10:34
      Sami zobaczcie co dzisiaj przeczytalem w prasie!
      Jestem tylko ciekaw czy go nam oddadza! :) To sensacyjna wiadomość!

Joanna Wojciechowska 25-04-2005, ostatnia aktualizacja 24-04-2005 21:08

Policja odzyskała fragment korony ze Skarbu Średzkiego - jednego z
      najcenniejszych skarbów świata

Muzealnicy są oszołomieni: olsztyńscy policjanci odzyskali fragmenty unikatowej
      korony ze Skarbu Średzkiego - jednego z najcenniejszych skarbów świata
      (według "National Geographic" znajduje się on w pierwszej dwudziestce). -
      Czegoś takiego nie przechwycono z czarnego rynku od kilkudziesięciu lat -
      emocjonuje się Robert Różycki z Dolnośląskiego Centrum Ochrony Dóbr Kultury.

Odzyskane klejnoty są warte 6,5 mln zł. To orzeł, złoty pierścień, kwiaton
      (szpikulec łączący elementy korony) i moneta. Przywieźli je w zwykłej torbie do
      Olsztyna torunianie - ojciec i syn. Chodzili z nimi po antykwariatach. -
      Zatrzymaliśmy ich w desie w centrum miasta. Zapewniają, że kupili skarby na
      Kole w Warszawie, a tu chcieli je tylko wycenić - mówi policjant z CBŚ.

Skarb Tysiąclecia odkryto w 1988 roku w Środzie (...). Najpierw koparka
      wygrzebała na budowie naczynie ze złotymi i srebrnymi monetami. Później ludzie
      szperający na gruzowisku zaczęli odnajdywać klejnoty - m.in. wykonane ze złota
      i wysadzane kamieniami orzełki i kwiatony. - To części ślubnej korony Blanki de
      Valois, pierwszej żony cesarza niemieckiego Karola IV - mówi Rober Różycki,
      były dyrektor Muzeum Regionalnego w Środzie Śląskiej. - Podejrzewa się, że
      przyszły cesarz zastawił ją u średzkich Żydów, gdy potrzebował pieniędzy, by
      przejąć tron.

Muzealnicy złożyli koronę, ale brakowało w niej kilku elementów - właśnie orłów
      i kwiatonów. W połowie lat 90. krakowscy mistrzowie dorobili te części. O
      oryginalnych nikt nie wiedział - czy zostały w ziemi, czy ktoś zabrał je z
      gruzowiska.

- Sądziliśmy, że wywieziono je za granicę. Śledziliśmy światowe giełdy w
      nadziei, że gdzieś Skarb Średzki wypłynie - mówi Różycki.

Olsztyńskie CBŚ nie ma wątpliwości, że odzyskane elementy są fragmentem tej
      korony. - Gdy powiedziałem, co odzyskaliśmy, muzealnik z Wrocławia rozpłakał mi
      się do słuchawki - mówi policjant CBŚ.

Dziś sąd zdecyduje, czy aresztować torunian za paserstwo przedmiotów o znacznej
      wartości.

serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,2672842.html
      • kormoran7 Re: SKARB ŚREDZKI ODNALEZIONY! !! 25.04.05, 10:58
        Jezeli oddadza to chyba do Muzeum w Koszutach. No bo komu by to mieli przekazac?
        • emi53 Re: SKARB ŚREDZKI ODNALEZIONY! !! 25.04.05, 11:11
          Oddadzą do Muzeum ,którego kustoszem jest p.Aleksy ,ale to Muzeum mieści się w
          Środzie Śląskiej jak i cały skarb,który został tam odkryty.
          • duch3 Re: SKARB ŚREDZKI ODNALEZIONY! !! 25.04.05, 11:17
            ;))) ale przyznacie że szkoda że ten skarb nie należ do nas! Wszystko by
            pasowało z wyjątkiem tego Śląska ktore celowo usunąłem.
            Pozdrawiam
            • kormoran7 Re: SKARB ŚREDZKI ODNALEZIONY! !! 25.04.05, 11:52
              Kurcze a ja sie nie zczailem ze to nie o nas chodzi!!Przeczytalem tylko
              fragment ducha i w sumie myslalem ze te kropki to jakis wyciety kawalek calego
              artykulu. No to szkoda wielka...
              • cipcipcip Re: SKARB ŚREDZKI ODNALEZIONY! !! 27.04.05, 14:58
                hmmm... o ile dobrze pamietam, skarb w okolicach Środy znalezionio chyba w
                latach międzywojennych w Dzierżnicy - w latach świetności Giecza była w tej
                miejscowości strażnica. Znalezisko obejmowało głównie monety, nawet arabskie !
                Wartość znaleziska w Dzierżnicy plasuje skarb w czołówce odkryć tego typu w
                Polsce. Kurcze.. tylko gdzie ja o tym czytałem... Jak coś sobie przypomnę to
                dam jeszcze znaka. A może ktos z forumowiczów ma szersze info na ten temat ?
    • duch3 Re: Księsto Średzkie 28.04.05, 12:47
      A mi się przypomina jak ok 2000 w Gieczu znaleziono dzban złotych monet.
      Napewno było to w kościele romańskim ale nie pamietam wiecej szczegow.
      Pozdrawiam
      • duch3 Re: Księsto Średzkie 03.05.05, 23:19
        Jak juz wszyscy zauważyli wróciłem do dawnej nazwy. Powiem tylko że z nostalgia
        będe wspomnał "wspaniałe" czasy Księstwa. ;)
        • marcinszymczak1 Re: Księsto Średzkie 05.05.05, 09:37
          O Ja biedactwo-
          już zdążyłem się przyzwyczaić do bycia jednym z poddanych naszego urokliwego
          księstwa.

Załamałem się z rozpaczy ze już nie istnieje i idę bawić się światełkiem od
          lodówki....pstryk pstryk..... pstryk......pstryk.......

I świat zaleje fala blądynek...
          Nostradamus- Księga Proroctw :))
          • marcinszymczak1 Re: Księsto Średzkie 05.05.05, 09:41
            .....pstryk pstryk..........buu niema już
            ksiąstwa........pstryk .....pstryk........hlip:((
            Wielce szanowny duchu a nie możemy jeszcze być tym księstwem??
            pstryk.....pstryk.....bzdęk! !?? oj popsułem światełko.

I świat zaleje fala blądynek...
            Nostranamus- Księga Proroctw :))
            • kormoran7 Re: Księsto Średzkie 05.05.05, 10:03
              Nie mozemy bo ksiestwo moglo i moze trwac tylko kilka dni a potem jak kazde
              ksiestwo musi i musialo upasc. dzisiejsze czasy nie sa dobre dla ksiastw.
              • waclaw_kzn Re: Księsto Średzkie 05.05.05, 22:05
                Widzę ruch w dobrym kierunku. Księstwo zlikwidowane! Nie zboczcie jednakze
                słusznei obranej drogi i nim popadniecie w jakąś liberalno-demokratyczną
                paranoję, szybko wprowadźcie - tak upragniony przez pragnących spokoju światłej
                opieki totalitarnej władzy - CARAT WSZECHŚRODY!
    • duch3 Skarb średzki naprawde odnaleziony!!!!!!!!!!!!!!!! 27.05.05, 00:46
      Tyle że w Dębiczu! Słyszeliści lub czytaliście o tym że w Dębiczu odnaleziono
      skarb Wikingów?
      Wiecej informacji narazie nie mam. :(
      • emi53 Re: Skarb średzki naprawde odnaleziony!!!!!!!!!!! 27.05.05, 14:26
        Informacje o skarbie w Debiczu ,tym ostatnio odkrytym-13.05 2005 roku i
        wczesniejszych: na stronie www.google.pl/ trzeba napisac :Debicz ,na 1
        str. poz.9 -kliknac -Artykul J.Slaskiego(1953r.) ,oraz 2 str.poz.8 -Muzeum
        Archeologiczne w Poznaniu-Odkrycie skarbu srebrnego z pol...
    • duch3 Dowód 27.05.05, 00:47
      To kolejny dowód na to że istnienie Księstwa Średzkiego ma historyczne
      uzasadnienie :).
    • duch3 Re: Księsto Średzkie 28.05.05, 11:00
      Ale generalnie ciekawa sprawa z tymi Wikingami. :)
      Można by organizować w Gieczu jakies turnieje rycerskie, np. Słowianie kontra
      Wikingowie!
    • duch3 Skarb Wikingów w Dębiczu 28.05.05, 22:20
      Odkrycie poznańskich archeologów :: Skarb Wikingów w Dębiczu
      W Dębiczu, niedaleko Środy, poznańscy archeolodzy odkryli skarb ­ srebrne
      ozdoby, arabskie monety i fragmenty naczynia z połowy X wieku. Znalezisko może
      być pozostałością po obecności na tych terenach Wikingów.
      Informację o odkryciu podała w swoim serwisie Polska Agencja Prasowa, a za nią
      powtórzyły liczne dzienniki i serwisy internetowe. Ponad 200 drobno pociętych
      srebrnych ozdób, arabskich monet i fragmenty naczynia z połowy X w. znaleźli
      archeolodzy w Dębiczu koło Środy Wielkopolskiej ­ poinformowała PAP archeolog z
      Poznania Małgorzata Andrałojć. Według odkrywców, znalezisko może być
      pozostałością po obecności na tych terenach Wikingów. Cenne przedmioty
      znajdowały się w lesie tuż pod ściółką, lecz do ich zlokalizowanie potrzebna
      była współpraca czteroosobowej ekipy archeologów i elektronika inż. Piotra
      Szyngiery.

Nie pierwszy skarb
      To już drugie odkrycie skarbu w Dębiczu. Po raz pierwszy skarb odkryto w 1936
      roku podczas karczowania lasu, ale przedmioty i dokumentacja odkrycia zaginęły
      podczas II wojny światowej. Na ślad znaleziska natrafiono dzięki Józefowi
      Wojtczakowi, który jako mało chłopiec był na miejscu przedwojennego odkrycia.
      Obecnie J. Wojtczak mieszka w Słupsku.
      Jak się okazuje, na terenie kasztelanii gieckiej, w tym na terenie powiatu
      średzkiego, skarbów znaleziono znacznie więcej ­ patrz artykuł na str. 13.

Wikingowie w Dębiczu?
      Archeolodzy przypuszczają, że odnaleziony skarb jest śladem obecności na
      terenach dzisiejszej Polski Wikingów. Podobne odkrycia ­ będące pozostałością
      Wikingów monety i ozdoby ­ badacze znajdowali w całej strefie bałtyckiej: na
      Gotlandii, w dawnej Rusi oraz na Połabiu.
      W ostatnich latach archeolodzy znajdują więcej śladów obecności Wikingów na
      terenie Wielkopolski i Pomorza. Zwykle są to trudne do uchwycenia pozostałości
      po wojownikach, których można najczęściej rozpoznać po uzbrojeniu włożonym do
      grobów. Dla przykładu w 2003 r. archeolodzy w Grzybowie, niedaleko Wrześni,
      znaleźli unikatowy pierścień należący do Wikinga, a pochodzący z około 870 ­ 970
      roku naszej ery. Był to pierwszy taki przedmiot odkryty w Polsce, który wznowił
      dyskusję na temat przyczyn obecności Wikingów na naszych ziemiach.
      Archeolodzy mają ciekawą hipotezę dotyczącą skarbów Wikingów. Być może te cenne
      przedmioty były zakopywane przez wojowników przed śmiercią, żeby nikt z
      żyjących nie mógł ich odnaleźć i aby mogły służyć zmarłemu w przyszłym życiu.
      Znajduje ona także potwierdzenie w wierzeniach Wikingów. Świadczyć mogą o tym
      choćby miejsca, w których skarby ukrywano: na wydmach, w lasach, na znacznej
      głębokości, wszędzie tam, gdzie bardzo trudno było je odnaleźć.

Połamane skarby
      Skarb znaleziony w Dębiczu składa się niemal wyłącznie z monet połamanych i to
      na bardzo drobne części. Zagadką jest, dlaczego dzielono monety tak drobno, że
      często nie dało się z nich skorzystać i dlaczego w ogóle składano te skarby.
      Hipotez jest wiele. Monety i ozdoby cięto ostrym narzędziem, łamano, zginano,
      nacinano. Czy był to efekt ówczesnego braku większej ilości srebra, czy wynik
      jakichś zabiegów kultowych ­ nie wiadomo. Monety są połamane i to niektóre na
      tak drobne kawałeczki o wadze jednej setnej grama, że nie mogły stanowić środka
      płatniczego.

Poszukiwania będą trwać
      Na badanie i odszukanie miejsca znalezienia przed wojną skarbu archeolodzy
      otrzymali grant finansowany przez Ministerstwo Nauki i Informatyzacji, a
      realizowany przy Muzeum Archeologicznym. W ten sposób naukowcy weryfikują
      miejsca, w których skarby już niegdyś odnaleziono. Po latach warto tam wrócić,
      bo nadal można tam znaleźć cenne obiekty.
      Teoria państwa Andrałojciów ­ archelogiem jest również mąż Mirosław ­ o tym, że w
      takich miejscach mogą jeszcze znajdować się cenne znaleziska w pełni się
      potwierdza. Ten skarb jest trzecim przez nich odnalezionym na terenie
      Wielkopolski.
      Badania odbywają się w tajemnicy. Nawet miejscowi nie znają miejsca usytuowania
      stanowiska. Pracy przed naukowcami wiele. Znaleźli wzmianki o 140 skarbach na
      terenie Wielkopolski. Około połowy to wiadomości nieprawdziwe, ale pozostałe
      chcą sprawdzić.
      Co stanie się z już odnalezionymi skarbami? Prawdopodobnie trafią do
      poznańskiego Muzeum Archeologicznego. Zadecyduje o tym konserwator zabytków.
      Wcześniej jednak archeologowie dokładnie je skatalogują i opracują. Niebawem
      ukażą się publikacje na temat innych znalezisk.
      (J. Krzeminski)
    • duch3 Inne skarby z powiatu średzkiego 28.05.05, 22:20
      :: Okolice Giecza bogate w skarby
      O skarbach odkrytych w okolicach Środy, także tym w Dębiczu pisał Jacek Śląski
      w "Przeglądzie Archeologicznym" w 1953 roku. Z jego pracy wynika, że teren
      kasztelanii gieckiej od dawna znany jest archeologom z licznych odnajdywanych
      tu skarbów.
      W artykule sprzed pół wieku czytamy: "Wczesnopolskie skarby srebrne pojawiające
      się na terenie Wielkopolski po połowie X w. 1) są jednym z cenniejszych źródeł
      do poznania poziomu kultury materialnej, stosunków społeczno ­ gospodarczych
      oraz bezpośrednich, czy pośrednich związków ziem polskich z krajami
      sąsiednimi."
      J. Śląski wyróżniał w Wielkopolsce trzy główne skupiska skarbów: na terenie
      Poznania, w okolicach Gniezna oraz w pobliżu Giecza. Skupienie gieckie było
      największe i tym bardziej charakterystyczne, że zasięg tego skupienia pokrywa
      się w przybliżeniu z granicami wczesnośredniowiecznej kasztelanii gieckiej. Na
      obszarze kasztelanii gieckiej występuje wyraźne zagęszczenie występowania
      skarbów w porównaniu z sąsiednimi obszarami Wielkopolski. Na obszarze dorzecza
      Warty i środkowej Odry jeden skarb srebrny występował ­ według danych z 1953
      roku ­ przeciętnie na 300 km2, to na terytorium kasztelanii gieckiej na ok. 80
      km2. Na terenie kasztelanii gieckiej J. Ślaski wymieniał 17 skarbów, to na dużo
      większej kasztelanii gnieźnieńskiej tylko 13, na lądzkiej i śremskiej po 8, a
      na terenie miasta Poznania 7 skarbów. W promieniu 10 km od Giecza znaleziono 9
      skarbów, a więc 1 skarb na ok. 30 km2, a w promieniu 5 km od Giecza 5 skarbów,
      czyli 1 skarb na ok. 15 km2.
      Wszystkie skarby z kasztelanii gieckiej zamykają się w ramach jednego wieku ­ od
      połowy X w. do lat sześćdziesiątych wieku XI. Co najmniej połowa z nich została
      ukryta w latach 985 ­ 1015 oraz w ostatnim dziesiątku lat pierwszej połowy XI
      wieku.
      Ten drugi przedział czasowy nasuwa hipotezę, iż bezpośrednią przyczyną ukrycia
      skarbów mógł być najazd księcia czeskiego Brzetysława w 1039 r.
      Autor wymienia 17 skarbów srebrnych, znalezionych m.in. w: Bninie, Iwnie,
      Kleszczewie, Kórniku, Nekli, Targowej Górce, Ulejnie, Węgierskich i Stępocinie.
      Jeden z największych lub największy wczesnośredniowieczny skarb srebrny znany z
      terenu Polski znaleziony został na wschodnim stoku wzgórza Górzno koło Giecza.
      Ciężar całego skarbu wynosił 13 ­ 15 kg, z czego ok. 10 kg stanowiły dirhemy
      arabskie zachowane przeważnie fragmentarycznie. Na pozostałą część skarbu
      składały się ułamki monet bizantyńskich, monety Cesarstwa Niemieckiego oraz
      placki i liczne ozdoby srebrne jak kolczyki, paciorki, lunule, schowki na
      amulety itp. Skarb dość zgodnie datują tak różnorodne wyroby mennicze na lata
      990 ­ 1000 r.
      Na terenie wzgórza Górzno, na szczycie którego znajduje się grodzisko
      stożkowate oraz ruiny zamku średniowiecznego, znaleziono jeszcze jeden skarb.
      Na zawartość skarbu składały się: krzyżówki, czeski denar Brzetysława,
      angielski Ethelreda, 1 cały i ułamki dirhemów arabskich oraz denary niemieckie
      (Otton I, Henryk I i II bawarski, Otton III i Adelheida) oraz ­ jak we
      wszystkich skarbach z tego okresu ­ fragmenty ozdób i placków srebrnych. Skarb
      ten został ukryty w 1039 lub około roku 1050.
      Również niedaleko grodziska w Gieczu w odległości kilkuset metrów w
      miejscowości Borzejewo znaleziono skarb, który zawierał 465 g siekańców monet
      arabskich, fragmentów ozdób srebrnych i kilka placków oraz 130 g monet
      zachodnio ­ europejskich (Czechy, Niemcy, Dania), spośród których najmłodszy
      denar ks. Henryka III bawarskiego określa datę zakopania skarbu na lata ok. 985
      r.
      Mniej znane są skarby znalezione w Brodowie i Dębiczu. Większa część pierwszego
      z nich ­ odkrytego w 1906 roku ­ w zupełnie nieznanych warunkach zaginęła.
      Zachowana część skarbu zawierała monety zachodnio ­ europejskie, a między nimi
      denar angielski Ethelreda II (978 ­ 1016). Datę zakopania skarbu określić możemy
      tylko ogólnikowo na XI w. Skarb znaleziono w odległości 1 kilometra od
      grodziska w Pierzchnie.
      Skarb odkryty w lesie obok szosy Giecz ­ Środa kilkaset metrów na wschód od wsi
      Dębicz zawierał z numizmatów jedynie dirhemy arabskie oraz ozdoby srebrne jak
      fragmenty naszyjnika, kilka dużych paciorów, kolczyk z wisiorkami zawieszonymi
      na łańcuszkach, oraz ułamki prostokątnych, szczelnie zalutowanych schowków na
      amulety. Datę jego ukrycia określano na początek drugiej połowy X wieku.

"Skarbami" w terminologii naukowej nazywamy przedmioty ukryte przez właściciela
      w celu ich przechowania lub zabezpieczenia przed chwilowym niebezpieczeństwem.
      Mimo iż skarby były ukrywane, przeważnie zakopywane z pewnością w jakichś
      charakterystycznych dla właściciela miejscach z myślą wydobycia i dalszego ich
      użytkowania, zdarzało się nieraz, że właściciel ginął, dostawał się podczas
      wojen czy wewnętrznych zamieszek w niewolę, lub po prostu nie mógł odszukać
      miejsca, w którym skrył swe mienie, tak że dotrwało ono w ukryciu do naszych
      czasów, do chwili przypadkowego wydobycia na światło dzienne.
      (krzem )
      • cipcipcip Re: Inne skarby z powiatu średzkiego 29.05.05, 12:27
        Wykrywacz metali okazyjnie kupię ! :)

A tak na marginesie - podobno niezłe rzeczy mozna wykopać na linii jezior
        Kórnik-Zaniemyśl-Warta. Dlaczego ? Otóż jak wszyscy wiemy około 1330 roku (
        proszę o dokładną datę ! ) Środa została spalona przez Krzyżaków. Belzebuby nie
        uszły daleko, bo właśnie w okolicach Zaniemyśla okazało się, ze miejscowa
        ludnośc zrobiła cos w rodzaju umocnień - wałów łaczących jeziora. Zemsta
        naszych ziomków była sroga, bo posłali do piachu około 3000 "zakonników". Ma
        ktos może dokładniejsze informacje na ten temat ? Moje pochodzą ze broszury o
        Zaniemyślu z lat 70-tych. Mowa tam jest równiez o wykopaliskach na Wyspie
        Edwarda.
        • emi53 Re: Inne skarby z powiatu średzkiego 29.05.05, 13:17
          Jan Dlugosz podaje w swoich "Kronikach",ze bylo to w 1331 roku.W 1339 roku
          odbyl sie proces przeciwko Krzyzakom,dotyczacy ich najazdu w 1331 roku,na
          którym zeznawali swiadkowie:"Johanes advocatus seu iudex de Sroda"
          oraz "Sulislaus magister consulum de Sroda".Zeznali ,ze schronili sie w
          Poznaniu.Po trzech dniach,wróciwszy zastali spalona Srode ,prócz kosciola,który
          ocalal,jako,ze byl pod wezwaniem NMP,takim samym jak Zakon Krzyzacki.
          • duch3 Re: Inne skarby z powiatu średzkiego 30.05.05, 11:45
            Tylko tyle ze Długosz niezle tam przesadzi. Napisale ze Polacy w dwa tygodnie
            postawili ogromy wal z Zaniemysla do Poznania. Szczegolow nie pamietam. :(
            • cipcipcip Re: Inne skarby z powiatu średzkiego 30.05.05, 20:53
              Hmmm.. Długosz czasem lubił, czasem musiał koloryzować. Troszkę się zmartwiłem,
              że owi dwaj Panowie zamiast bronić miasta dali dyla do Poznania. No, ale to był
              może manewr taktyczny :)
              A z tym wałem do Poznania to rzeczywiście coś nie gra - nie było to przypadkiem
              w odwrotnym kierunku ?
              Eh... mieć wehikuł czasu... mmm...
              • kormoran7 Re: Inne skarby z powiatu średzkiego 31.05.05, 09:00
                "...Wielkopolska nie była wtedy przygotowana do wojny. Gdy więc roty
                krzyżackie, paląc po drodze Gniezno, Pobiedziska, Kostrzyn i Środę, zbliżały
                się od południa ku Poznaniowi, miejscowe rycerstwo wielkopolskie wspólnie z
                okolicznym chłopstwem zorganizowało wielką obronę. W tym celu wykopano ogromny
                wał ziemny wzdłuż łańcucha jezior: Zaniemyskiego, Wielkich i Małych Jezior,
                Bnińskiego, Kórnickiego i Skrzynki aż do rzeki Kopły wpadającej do Warty na
                południe od Poznania. Okop ten, długości pięciu i pół mili, był wzmocniony
                nawodnionym rowem. W ten sposób powstała ogromna, naturalna reduta, broniona od
                zachodu i południa korytem Warty, a od wschodu owym okopem ziemnym, łańcuchem
                jezior i rzeką Kopłą. Zamknięty tym szańcem obszar tworzył nieregularny
                prostokąt i obejmował pięć mil kwadratowych, a służył dla obrony ludności
                okolicznych wiosek, która schroniła się wraz z całym swoim dobytkiem. Krzyżakom
                nie udało się zdobyć tego obozu. Do rozprawy doszło pod Zaniemyślem, gdzie
                część oddziałów napastniczych została rozbita i zmuszona do wycofania się w
                kierunku Gniezna.

Wzdłuż tego wału przez długie wieki wykopywano kości najezdników, zbroję
                krzyżacką i miecze ze znakiem krzyża. A resztki owych szańców zachowały się po
                dzień dzisiejszy i po dzień dzisiejszy miejscowa ludność opowiada, iż te wały
                sypał i umacniał chłop wielkopolski lat temu przeszło sześćset dla obrony swego
                życia i mienia przed najazdem wroga..."
                • cipcipcip Re: Inne skarby z powiatu średzkiego 01.06.05, 01:00
                  Oooo, no właśnie o to mi chodziło. Teraz pytanie brzmi - czy szczątki tych
                  umocnień są jeszcze widoczne ? Ktoś ma pomysła gdzie mogą być ?
                  • kormoran7 Re: Inne skarby z powiatu średzkiego 01.06.05, 17:52
                    To ja podam moze link z calym tym tekstem
                    www.dziecionline.pl/Biblioteka/wielkopolskie/9.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka