Dodaj do ulubionych

Żebrak w tramwaju

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 10:15
Od dłuższego czasu w poznańskich tramwajach prosi o wspomożenie dość młody
człowiek z białą laską i okularami na nosie. Prosi o pieniądze na kosztowną
operację (okulary wskazują, że jego wada nie jest zbyt wielka). I tak w
dzień, w dzień od chyba 2 lat. Czy ktoś wie coś bliżej na temat tego
człowieka? Czy to jakiś oszust, czy jakiś nieszczęśnik?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jur Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 10:44
      Też go widuję, wygląda na cwaniak-oszusta
    • Gość: pav Re: Żebrak w tramwaju IP: *.icpnet.pl 03.05.05, 12:05
      wkurza mnie ten osobnik,zwlaszcza wieczorami kiedy chce po prostu wrocic do
      domu. wyglada na cwaniaczka ktory szuka latwej kasy...
    • Gość: xaliemorph Re: Żebrak w tramwaju IP: *.icpnet.pl 03.05.05, 12:40
      Zbieranie na operację do dawna strategia. Ładnych, dobrych parę lat temu (bliżej 10) chodził po ratajskich mieszkaniach również zbierając na operację. Teraz ogólnie przerzucił się na centrum.
    • Gość: Ania22 Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 15:32
      To niestety oszust i w dodatku natretny.Widuje go dosc czesto,ale od kiedy
      zauwazyłam (zreszta duzo osób juz to wie), ze on wszystkie zebrane pieniadze
      chowa do kieszeni,pokazujac ze jeszcze nic nie zebrał przestało mi byc go zal!i
      w ogole on nie jest slepy i czesto bezczelny!!! pozdrawiam
      • Gość: lucas Re: Żebrak w tramwaju IP: 212.133.22.* 03.05.05, 15:53
        A zebrza jeszcze gluchoniemi w pociagach? Klada najpierw jakas karteczke w
        przedziale, a potem przychodza po nia i zebrza. Niektorzy z nich tez byli
        bardzo natretni.
        • Gość: v.i.k.k.a Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 16:19
          Nie ma na niego sposobu?
          • alicjaz1 Re: Żebrak w tramwaju 03.05.05, 22:28
            oczywiscie że jest sposób,tel 986 i wezwać municypalnych.Ostatnio wuidziałam go
            przy kiosku na Ogrodach jak od zaczepiał każdego klienta kiosku . to jest
            oszust poniewaz mozna z łatwością zorientować się że on dobrze widzi .
            • Gość: Bugaj Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 23:35
              Ale jednak ludzie, zwłaszcza starsi daja mu pieniądze!
              • Gość: bbb Re: Żebrak w tramwaju IP: *.crowley.pl 04.05.05, 07:51
                a z komorki dodzwonie sie pod ten trzycyfrowy nr podany wyzej???
                • kuszacy_witas Re: Żebrak w tramwaju 04.05.05, 19:54
                  Oczywiscie.
                  W dodatku jest bezplatny
            • Gość: waldek Re: Żebrak w tramwaju IP: *.icpnet.pl 15.06.05, 21:22
              To jest znany oszust,ma wlesna chalupe i samochod,ale poco jemu pracowac jak
              ludzie sa naiwni i mu daja.Zatrzymac go i sprawdzic jego stan posiadania.Straz
              miejska umie tylko zakladac blokady na kola i patrzec czy na prywatnej posesji
              nie lezy papierek.
              • Gość: v.i.k.k.a. Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 21:39
                Walduś nie piskaj, chcesz odrzucić podejrzenia od siebie?
    • Gość: WiLda Cwaniak IP: *.icpnet.pl 04.05.05, 10:40
      Gdy wysiada na Wildzie , okulary na czoło i liczy pieniążki.
      Okulary ma widocznie po to by gorzej widzieć i się "Zataczać"
    • l.george.l Jeden procent 04.05.05, 11:12
      Jak już ktoś ma nieodpartą potrzebę dzielenia się, to proponuję zajrzeć tutaj:
      www.jedenprocent.pl/
    • anchesenamon Re: Żebrak w tramwaju 04.05.05, 19:09
      Ja mam wyjątkowego pecha do tego faceta, bo ciągle go spotykam - najczęściej w
      tramwaju nr 13, ale ostatnio też kręcił się nawet w pobliżu mojej szkoły! TO
      OSZUST I NIE NALEŻY DAWAĆ MU ŻADNYCH PIENIĘDZY. Gdy go widzę nie mogę się
      powstrzymać od zrobienia głupiej miny - tak go nie lubię. I vice versa. Już nie
      raz były głupie komentarze z jego strony pod moim adresem. Więc facet nie
      dosyć, że kręci to jeszcze jest wyjątkowo bezczelny! Od takich należy trzymać
      się jak najdalej :-/.
      • Gość: BB Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 19:30
        Wcale nie masz pecha, tylko on jest aktywny. Ja go spotykam i na trasie 13, i
        na Winogradach (także w autobusach), i na Głogowskiej.
        • Gość: pav Re: Żebrak w tramwaju IP: *.inter / *.inter-c.pl 04.05.05, 20:08
          racja! na poczatku spotykalem go na trasie 13 w okolicach Serafitek, ale
          ostatnio spotkalem go na glogowskiej, facet najwyrazniej jezdzi po calym
          miescie. i pewnie ma jeszcze jakas ulge z powodu "kalectwa".
          to wlasnie przez takich ludzi poznan nie moze rozbudowac linii tramwajowych
          (chociazby na Franowo albo do kampusa UAM)
          • Gość: roxis Re: Żebrak w tramwaju IP: *.icpnet.pl 04.05.05, 21:47
            taaa...trudno znaleźć kogoś, kto go nie zna. co jazdy mpk to ma bezpłatne bo
            pewnie jest zarejestrowany jako bezrobotny. koles zbiera kase od świtu do nocy
            dosłownie wszędzie w całym P-niu. Nie ma rady>? Jest! Porządnie skopać mu
            tyłek, i niech nie naciąga tych, którzy jeszcze są w stanie mu uwierzyć!
            • politykatomojaulubiona Re: Żebrak w tramwaju 04.05.05, 23:05
              roxix napisał(a):
              > Nie ma rady>? Jest! Porządnie skopać mu
              > tyłek, i niech nie naciąga tych, którzy jeszcze są w stanie mu uwierzyć!

chcesz to skop mu tyłek, skoro jesteś taki odważny. Bardziej cywilizowaną formą
              usunięcia gościa byłby artykuł o nim. Może jakiś dziennikarz się tego podejmnie.
              W końcu jeśli rzeczywiście ma facet problemy, to po takim artykule ktoś będzie
              mógł mu sensownie pomóc, a jeśli kłamie to ludzie się zorientują, że to
              naciągacz i przestaną mu dawać kasę i w ten sposób przy braku zysków zrezygnuje
              on z żebrania w komunikacji mpk.
          • miss_dronio nieeeeeee- no chyba jednak to przesada;) 08.05.05, 14:21
            No chyba jednak to przesada, ze akurat przez tego faceta linia tramwajowa nie
            może się rozbudować;)))
    • conkret Re: Żebrak w tramwaju 05.05.05, 01:45
      A może ktoś zrobi parę fotek i zamieścimy artykuł na www.bana.pl
    • Gość: ja Re: Żebrak w tramwaju IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 05.05.05, 03:18
      Przed laty gosciem Lettermanna byl Stevie Woonder (Late Night Show). Na pytanie
      co chcialby szczerze powiedziec wszystkim fanom, szepnal na ucho: tak naprawde
      to ja widze! :-))))
    • Gość: pestka Re: Żebrak w tramwaju IP: 213.199.192.* 05.05.05, 07:37
      nie mam pojecia o kim mówicie ta fotka to dobry pomysł ostatnio chodzili niemi
      po tramwajach i rozdawali długopisy po 5 złotych. a w pociągach znów pojawili
      się z małymi brelokami... też udaję głuchą i niemą
      • Gość: Głuchy Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 07:39
        Uważaj, bi Ci tak zostanie! Ładnie to udawać i nie pomagać nieszczęśnym?
        • Gość: pestka Re: Żebrak w tramwaju IP: *.echostar.pl 05.05.05, 11:14
          tak... a potem ten niemy wyciąga komóre i mówi "sprzedałem 3 długopisy ha ha ha
          naiwni ci ludzie bo jeden długobis kosztował mnie ledwo zyla"
    • Gość: mefisto999 Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 18:26
      Wiecie ze zawodowy zebrak jest w stanie dziennie zarobic nawet 200zl
      Kto tyle zarabia w normalnej robocie?
      Znak ktos taki zawod?
      Oczywiscie pomijajac politykow;)

A tak na powaznie, jesli mam juz pomoc to wole dac kase powaznej fundacji, a nie napotkanym zebrakom. Jaka mam pewnosc ze wieczorem nie kupi sobie za moj datek paczki fajek i flaszki.

Sposob na tego zebraka jest prosty skoro jest niewidomy i potrzebuje operacji jak twierdzi. Niech GW rozglosni sprawe i wysle go na badania, a o wynikach poinformuje publicznie.

• Gość: Niezamożny Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 20:08
        Z żebractwem sprawa ma się tak. Ci najbardziej potrzebujący (a może po prostu
        potrzebujący) robią wszystko, by nie prosić nikogo o łaskę. Z reguły żebrzą
        oszuści lub tzw. zaradni.
        • Gość: Aj Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 21:03
          Jak go spotkam, tego "ślepca", to mu nakopię
    • Gość: A propos Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 21:17
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2692027.html
      • Gość: Facet Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 11:09
        Znów latał po Poznaniu
    • sara1305 Re: Żebrak w tramwaju 06.05.05, 19:14
      Faktycznie, ostatnio krąży on przede wszystkim na trasie 13, ewentualnie
      15.Mnie zaczepiał już wielokrotnie, jednak pieniędzy nie zbierał na operację a
      na lekarstwa.Widuję go już od lat i tak sobie pomyślałam, że jeżdżąc w kólko po
      mieście dzień w dzień to on wykonuje "kawał ciężkiej roboty", więc ze zdrowiem
      na pewno nie jest u niego źle.Jakby z takim zaangażowaniem pracował na etacie
      pracodawcy zabijaliby się o niego.A tak żerując na ludzkiej dobroci i niewiedzy
      wyciąga pieniążki i śmieje się ludziom w twarz.Potrafi być też bardzo
      opryskliwy i złośliwy,więc lepiej zachowajcie swoje złotówki dla kogoś kto je
      naprawdę potrzebuje.
      • Gość: Gizela Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 13:40
        Swoją profesją nie powinnam sie chwalić, ale jakoś muszę zarabiać na chleb. Nie
        o to jednak chodzi. W swojej pracy spotykam no głównie facetów. Wczoraj miałam
        jednego, płacił drobiazgami, ale tyle ile trzeba. Mam dobra pamięć wzrokową,
        więc wiedziałam, że faceta juz gdzieś widziałam!! Ten watek mi przypomniał, tak
        to ten żebrak z tramwaju, to był on!
        Ja klientów nie wybieram, oni mnie. Ale te jego lekarstwa są drogie...
        • Gość: Nieżebrak Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 14:25
          Gizela, a ile bierzesz/
        • Gość: Wojskowy Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 19:26
          Dziś żebrak grasował w okolicy poczty na Ogrodach i wciąż znajduje naiwnych
    • alchemilla Re: Żebrak w tramwaju 08.05.05, 14:15
      Gość widzi i to nieźle, dorwał mnie ostatnio na moście Teatralnym, ja
      standardowo - nie mam, on - masz, masz ale nie chcesz dać. Już kiedyś mi
      podpadł w tramwaju, niby normalny facet a w przy Półwiejskiejnagle rozwinął
      laskę, okulary na nos, kartka na szyję i wysiada po omacku.
    • Gość: sydneyczyk Re: co za wrazliwosc, nie dam to cwaniak... IP: *.dsl.nsw.optusnet.com.au 08.05.05, 14:53
      czy w tych pustych glowach nie zaswita dlaczego zebrze? ile moze dostac
      zdzierajac buty przez caly dzien? ojej jaki qu.. cwaniaczek - nie chce sie
      robic - dobic go - zlodzieje 3 RP zgnoili miliony ludzi - to legacy papiza
      tyciaclecia.
      tu tez zebrza - drag addicts, mental ill-przecietnie $5 na tydzien oddaje i nie
      komentuje.
      • Gość: Nieżebrak Re: co za wrazliwosc, nie dam to cwaniak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 15:49
        Przetłumacz, o co ci chodzi sydeneyczyk. Nie rozumiem!
    • Gość: agga Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 19:10
      no to jest najlepsze,ze on nie widzii musi sie poruszać o lasce ale do
      przechodniów podchodzi.HMM...wyczuwa ruch fal powietrza czy jak?Nienawidze
      takich sytuacji.Generalnie gdy ktoś prosi o pieniądze odmawiam,ale kiedyś gość
      na Łazarzu poprosił o kupienie 15 bułek i 3 chlebów.Kupiłam,nie wydalam duzo
      pieniędzy ale zastanawiałm sie caly dzień czy dobrze zrobiłam.;/
      • Gość: Aj Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 19:16
        Jak kupujesz jedzenie, i o to proszącej osobie chodzi to jest wszystko OK!
        Dawanie pieniędzy generalnie nie jest dobrym pomysłem, lepsza jest pomoc
        konkretna.
    • Gość: absolwent UAM Re: Żebrak w tramwaju IP: *.icpnet.pl 08.05.05, 20:43
      słuchajcie moi drodzy to jest mądry gość znalazł sposób na łatwy zarobek facet
      wie co zrobić żeby się nie narobić a wogóle pracę znalezć trudno więc co się
      dziwicie dopuki ludzie dają to on tak długo będzie żebrałto jest jego biznes,
      ja ukończyłem UAM pracy nie mogę znalezć może otworzę swoją działalność
      ŻEBRACTWO jak uważacie zły pomysł
    • Gość: Wasz żebraczek Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 08:51
      Dziś ruszam znów na spotkanie z Wami , hojnymi poznaniakami
      • Gość: wasz żebraczek Re: Żebrak w tramwaju IP: *.icpnet.pl 09.05.05, 09:41
        pamiętajcie kochani bądzcie strzodrzy dawajcie mi tyle ile możecie bo jak nie
        to wprowadze przymus będę chodził ze strzykawą
    • Gość: wasz żebraczek Re: Żebrak w tramwaju IP: *.icpnet.pl 09.05.05, 10:02
      nie bujcie się kochani to był żart - kocham was a teraz już muszę pędzić do
      roboty pa
    • galvaniza Re: Żebrak w tramwaju 09.05.05, 14:02
      ja znam tego goscia to oszust, widzialam go przy pksie na wildzie bez laski
      szedł sobie normalnie ubrany, tak sie wscieklam ze ryknełam na niego, ze jest
      oszustem!!!! Uwazajcie! on glownie grasuje przy moscie dworcowym! to
      oszust!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Pytajaca Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 06:23
        To ilu jeszcze w Poznaniu oszuka? Czy Poznaniacy są naiwni?
        • Gość: v.i.k.k.a. Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 21:56
          Dawno tego huja nie widziałam w tramwaju
          • galvaniza Re: Żebrak w tramwaju 19.05.05, 15:27

--to jest wyłudzacz, a ha i uwazajcie po domach jakis teraz grasuje i niby co
            zbiera na leki
            Wielka jest siła przyzwyczajenia
    • gocha221 Re: Żebrak w tramwaju 14.06.05, 19:53
      bardzo często go widuje, najczesciej na trasie 4 i 13, trasa rataje-Centrum.
      To jest oszust, widzialam kiedys jak patrzyl ponad okularami, więc może widzi
      lepiej bez nich. No i niestety jest dośc namolny, nie wsytarczy powiedziec raz
      "nie".
      • Gość: Dres Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 20:00
        Jak go spotkam, to mu załaduję
        • Gość: ef Re: Żebrak w tramwaju IP: *.icpnet.pl 14.06.05, 20:06
          mnie ten pan okradł na dworcu zachodnim - namolnie prosił o drobne, właściwie
          się na mnie uwiesił i skorzystał z mojej nieuwagi (przez niego spowodowanej) - w
          domu okazało się że brakuje mi 100 zł, było w tej kieszonce, z której brałam
          pieniądze by zapłacić za bilet i dać mu drobne na odczepne :(
          • Gość: Dres Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 20:03
            Czyli i żebrak i złodziej, dam mu w mordę!
    • Gość: poznaniak Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 11:01
      W wejsciu do Fary tez zebrał, a po drugiej stronie zostawił swój plecak, nagle
      podjechał samochód cięzarowy z rusztowaniem , i co sie stało ów osobnik nagle
      zawołał mój plecak . Czyżby ozdrowiał nie on widzi, jest oszustem, co nie
      znaczy ze może sie zdarzyć ktoś w potrzebie, miałam taki przypadek , kobieta
      przyszła do domu , pokazała dowód osobisty i zbierała na chore dziecko- ja nie
      dałam bo myślałam ze tez wyłudza, i co sie okazała, ona rzeczywiście ma chore
      dziecko, jadąc autobusem R3 jechała rozmawiając ze swoja sąsiadką której
      opowiadała że była w Gminie w Rokietnicy gdzie przyznano jej dodatek na leki
      dla dziecka w keocie b. małej, a zaznaczan że opieka społ w owej Gminie
      refunduje pijaczków. wtedy poczułam się bardzo źle chciałam jej dac pewna kwote
      ale wtedy nie miałam przy sobie, sama jestem inwalidka ( nie z własnej winy
      wypadek) do dzisiaj jak o ty myśle mam wyrzuty sumienia. Pani ta mieszka w
      Pawłowicach i ma chore dziecko.
    • michmaj Re: Żebrak w tramwaju 16.06.05, 14:38
      Przed godziną zaczepiał mnie kolejny raz - tym razem w tramwaju na Grunwaldzkiej. Zachowywał się obrzydliwie nachalnie jak zwykle. Powiedziałem mu, że jest już o nim wątek na forum GW i nikt sie już nie daje nabrać to zaczął gadać jakieś głupoty, pytać czy ja pracuje z wyborczej, a jak nie to skąd ja wiem co jest na forum. Chciałem mu jeszcze wygarnąć ale zadzwonił do mnie klient i musiałem odebrać. Słyszałem jednym uchem jak jeszcze wygadywał jaki to ja niby bogaty jestem a nie chce mu dać. Fajnie że jestem taki bogaty jeżdżąc tramwajem i rozmawiając przez rozwalającą się Nokię 3310. Ten człowiek mnie tak denerwuje, że mam ochotę zadzwonić na policję, najlepiej skarbową, żeby się nim zajęli. Przez tego człowieka przestałem w ogóle dawać komukolwiek pieniądze (wpłacam tylko przelewem na Caritas albo na konto jak jest jakiś apel, ale to też już mnie wkurzyło, bo przysyłają potem jakieś śmieci na adres domowy, który zobaczyli na przelewie).
      • Gość: Dres Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 17:55
        Normalnie dam mu w morde jak go natknę!
        • anchesenamon Re: Żebrak w tramwaju 16.06.05, 22:17
          Dres - daj mu, nie krępuj się! Należy się gnojowi! Chyba nie muszę mówić, że
          jakiś czas temu znowu go widziałam :/... Ale po raz pierwszy facet nie rzucił
          głupiego komentarza, tylko powiedział do mnie coś takiego: "Dobra, idę, na
          razie, cześć". Nawet to śmieszne było. Ale on tylko zmienił wagon tramwaju z
          pierwszego na drugi...
    • Gość: aga Re: Żebrak w tramwaju IP: *.icpnet.pl 18.06.05, 15:50
      Dziś żebrał na os. Zwycięstwa przed Biedronką. Nie znoszę tego cwaniaczka bo
      spotykam go na każdym kroku. Jak do mnie podszedł i poprosił mnie o parę
      złotych powiedziałam że jest zwyczajnym oszustem. On na to że jest niewidomy.
      Ciekawe czy takie okularu jak on miał dziś noszą niewidomi? I czy niewidomi
      poruszają sie tak sprawnie jak on? Głupio mu się zrobiło nie wiedział co
      powiedzieć i zmienił tylko miejsce żebrania. Żałuję ze nie zadzwoniłam po straż
      miejską!
      • Gość: Lol Re: Żebrak w tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 20:54
        Niech ktos w końcu go załatwi, niech się za niego wezna psy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka