vipunia 24.05.05, 10:44 były... tzn. jeszcze są... ale już nie stoją, a leżą w kawałkach... Miałam ochotę napisać cały referat, ale chyba przemilczę i jak ochłonę to coś napiszę... Pozdrawiam, PS. w sumie to pod "oknem" Gazety. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pan.nikt Re: drzewa w tzw. Kulczykparku 24.05.05, 10:46 Sloro miasto sprzedało park pod inwestycje handlowo-biurową, to drzewa musiały zniknąć. Cudów nie ma. Można zachować klka drzew na placu budowy. Wszystkich się nie da, chyba, ze postawisz budki. Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja_poznan Re: drzewa w tzw. Kulczykparku 24.05.05, 10:46 Zauważyliśmy. Już ze dwa razy o tym pisaliśmy. __________ pozdrawiam Blazej Wandtke Odpowiedz Link Zgłoś
vipunia ehhh 24.05.05, 10:51 wygląda to paskudnie, może jakieś zdjęcie? po prostu mnie dzisiaj w............................ Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: ehhh 24.05.05, 10:56 Vipunia, a czy w Poznaniu nie rządzą Twoi partyjni koledzy? Bałagan przy wycince i zrywce starych drzew jest nieunikniony. Posprzatają! Odpowiedz Link Zgłoś
vipunia Re: ehhh 24.05.05, 18:04 > Vipunia, a czy w Poznaniu nie rządzą Twoi partyjni koledzy? heheh - dzięki za poprawienie humoru, gdyż chyba mnie z kimś pomyliłeś :) ... partyjki...yyy w bilarda to owszem od czasu do czasu rozgrywam, ale nie przypominam sobie, aby ci ludzie rządzili w Poznaniu! :) Jeśli jednak masz informacje, że figuruję w jakiejś parti to daj mi znać, bo sobie nie przypominam :) Może jakaś afera rodem z Piły i okolic? PS. Proszę mnie nie mylić z p. Jankowską z Samoobrony w Sejmiku, chociaż już wystąpiła całe szczęście... > Bałagan przy wycince i zrywce starych drzew jest nieunikniony. > Posprzatają! Koncepcja zagospodarowania i rozbudowy tego zapuszczonego przez lata terenu generalnie mi się podoba, ale te piękne drzewa można było wg mnie zostawić, chociaż trochę. Trudno mi się pogodzić z tak prostym wycinaniem drzew w centrum miasta, których jest jak na lekarstwo... Zresztą były artykuły na ten temat, więc po "ptakach", trochę przeżyłam szok jak dzisiaj przechodziłam, a przyznam się bez bicia, że pod tym kątem GW nie śledziłam, nie wiem jak mi to umknęło, a prasówka to moja codzienność. Pozdrawiam, VIPunia Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: ehhh 24.05.05, 21:05 No patrz, a mi się migałąs koło PO. Mój błąd. Albo Ty Zyta jesteś?? Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja_poznan Re: ehhh 24.05.05, 10:58 Dziękuję za sygnał, ale zdjęcia też dawaliśmy. Jedno było nawet na całą szerokość strony, bo robiło duże wrażenie. __________ pozdrawiam Blazej Wandtke Odpowiedz Link Zgłoś
zegmarek Re: ehhh 24.05.05, 13:03 A może by tak miła redakcja zrobiła zdjęcia na Wildzie na ul. Czesława. Jestem zaniedbany plac , który kiedyś zapewne był boiskiem. A jak narazie inwestycje Starego Browaru przynoszą miastu więcej splendoru niż ujmy. Należy mieć tylko nadzieje , że podobnych inwestycji w Poznaniu będzie więcej . Z poważaniem Marek Obtułowicz Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: ehhh 25.05.05, 10:28 Owszem, zdjęcie było - ale jak padły pierwsze topole "w centrum". Teraz wycięto wszelkie pozostałe - aż do kasztanowców. Wtedy już była smętna dziura, a obecnie to pogrom! Boję się, że WIELKIE nowe gmaszysko "przytłoczy" resztki parku - i obym się mylił! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: drzewa w tzw. Kulczykparku IP: *.crowley.pl 25.05.05, 20:16 I coz z tego pisania przyszlo??? I tak za chwile kulczyk bedzie aja bo wszyscy zobacza jakie to piekne budynki stana a o grzeszkach tego pana nikt juz nie bedzie pamietal. Ciekawe czy w przyszlorocznych wyborach poznaniacy beda pamietac "najlepszego" przyjaciela pana kluczyka, tego co tak pieknie "zalatwil" poznan - "kochany" prezydent ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zegmarek Re: drzewa w tzw. Kulczykparku 24.05.05, 12:57 A może w ramach ochłonięcia weźmiesz grabie i łopatkę i posprzątasz jakieś zaniedbane miejsce. Jak w parku był smród i bród to jakoś nikogo to nie raziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuka Re: drzewa w tzw. Kulczykparku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 13:02 ja się cieszę, że wreszcie będzie porządek. Jak narazie to ten park to wielki syf - a to, że kilka drzew musi być wyciętych - trudno. Wreszcie będzie jakoś wyglądało w tej okolicy. A ty vipunia /czy jak tam się zwiesz/ nie denerwuj się tak, w twojej okolicy chyba masz pod dostatkiem drzew, ja mam ten park pod nosem i nie marudze. Odpowiedz Link Zgłoś
zegmarek Re: drzewa w tzw. Kulczykparku 24.05.05, 13:04 Tak to jest ,że najwięcej marudą ci , którzy dla przyrody robią najmniej Odpowiedz Link Zgłoś
vipunia Re: drzewa w tzw. Kulczykparku 24.05.05, 14:41 zegmarek napisał: > Tak to jest ,że najwięcej marudą ci , którzy dla przyrody robią najmniej ooo proszę, już mnie osądziłeś? Tak dobrze mnie znasz po jednej wypowiedzi dotyczącej drzew w Poznaniu? Nie za szybko szufladkujesz? ... Odpowiedz Link Zgłoś
zegmarek Re: drzewa w tzw. Kulczykparku 24.05.05, 17:25 Nie znam Cię ale mam wystarczająco dużo lat by znać ,życie i mentalność Polaków. Ale jeżeli się mylę, to proszę pochwal się swoimi osiągnięciami w tym zakresie a ja pierwszy powiem przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
vipunia EOT 24.05.05, 17:53 > Nie znam Cię ale mam wystarczająco dużo lat by znać ,życie i mentalność Polaków Wiek nie ma wiele do mentalności Polaków, to co robię m.in. polega na tym, aby tę mentalność w części wad zmieniać... > Ale jeżeli się mylę, to proszę pochwal się swoimi osiągnięciami w tym zakresie > a ja pierwszy powiem przepraszam. Zdecydowanie nie zamierzam się chwalić, nie leży to w mojej naturze, bardziej dbam o PR innych, a najmniej o swój, o przeprosiny walczyć też nie zamierzam, nie tędy droga, ja ich nie oczekuję, już się przyzwyczaiłam do takiego traktowania... Wystarczy mi od czasu do czasu skromne zauważanie, że to co robię jest warte moich nieprzespanych nocy, zdrowia i zaangażowania... a może z czasem po latach usłyszę "dzięki", dostanę skromny kolorowy kamyczek w podziękowaniu (sama daję takie innym) lub usłyszę delikatne "przepraszam" od ludzi, którzy mnie wrzucili do jednego wora z maruderami, leniuchami, z góry ocenili itd. itp. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
zegmarek Re: EOT 25.05.05, 13:53 Tak ja dostaję co miesiąc 100.000 zł. A juz myślałem , że masz w głowie poukładane Odpowiedz Link Zgłoś
zegmarek Re: EOT 25.05.05, 13:52 dużo napisane , to jedyny komentarz jaki mi się nasuwa Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 ZGROZA !!!!!! 03.06.05, 14:10 Kto ma słabe nerwy, niech lepiej nie przechodzi koło Kulczykparku. Systematycznie, powolutku, wycinano drzewa. Nie zrobiono tego jednorazowo ("bo by było widać"), lecz zaczęto od środka. Gdy zlikwidowano topole które rosły między barakami uporządkowano plac i trochę odczekano. Potem wycięto trochę drzew na obrzeżach. I znów porządki. I kolejna wycinka... W poniedziałek zostało już "tylko" czternaście drzew na skarpie od strony Domu Żołnierza. W czwartek tych drzew było zaledwie SIEDEM! Jak wygląda dzisiaj? Lepiej nie myśleć. W wydaniu "papierowym" GW jest tylko fotka - zbliżenie na faceta ładującego wycięte drzewa. Ale gdybyście zobaczyli ten teren na własne oczy, to WIEJE GROZĄ !!!! Bez przesady, PÓŁ PARKU przestało istnieć! (i istnieć nie będzie, bo powstanie tam nowe gmaszysko) Panie Redaktorze - a może odważycie się na fotkę pokazującą "park" z okien Redakcji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alchemik Re: ZGROZA !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 14:37 mankut400 napisał: > Bez przesady, PÓŁ PARKU przestało istnieć! :-))))))))))) Idź człowieku tam raz jeszcze i zastanów sie co wypisujesz. Myślisz, że robia to bez zezwolenia. Proponował bym Ci takze za dwa, trzy lata kiedy remont parku zostanie zakończony abyś wchodził do niego z obrzydzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesnik Re: ZGROZA !!!!!! IP: 213.17.200.* 03.06.05, 18:04 Ku....! A taki piękny park tam był, z tymi cudnymi barakami, płotkami, placykami dla samochodów i menelstwa, i krzakami. I te wspaniałe topole - takie wyniosłe i dorodne - aż sie płakac chce tak mi ich szkoda. I pewnie przerobią ten piękny staw przy którym tak sie przyjemnie popija. I wybudują jakieś ochydztwo w tym naszym pięknym Poznaniu. I nowe drogi pobudują, żeby wiecej samochodow mogło tam jezdzić. I chodniczki jakies wywalą i pluc sie nie da. O Jezu, czas umierac... Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: ZGROZA !!!!!! 03.06.05, 22:21 Gość portalu: Alchemik napisał(a): >Myślisz, że robia to bez zezwolenia. Nie takie rzeczy, jak głupie zezwolenie na wycinkę drzew załatwiano w Poznaniu ku zadowoleniu ustosunkowanego wnioskodawcy. > Proponował bym Ci takze za dwa, trzy lata kiedy remont parku > zostanie zakończony abyś wchodził do niego z obrzydzeniem. A jesteś pewien, że w miejscu gdzie obecnie straszy GOŁY plac powstanie śliczna zieleń? Ja (pamiętając projekty!) obawiam się, że ten cały obszar przykryje bryła supersklepu. A park to będzie te trochę drzewek od Ogrodowej. Może i z ładnymi alejkami - ale przytłoczonymi "super bryłą" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alchemik Re: ZGROZA !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 07:45 > A park to będzie te trochę drzewek od Ogrodowej. Może i z ładnymi > alejkami - ale przytłoczonymi "super bryłą" Jesteś niewiarygodny bo kłamiesz. Mówisz, że wycięto pół parku, a wycięto drzewa (stare topole) na powierzchni 15%. Pozostała częś zaniedbanego parku zostanie przez Fortis odremontowana. Czy tak trudno zrozumieć, że tak jak remontuje się stare budynki tak samo remontuje się stare parki. Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: ZGROZA !!!!!! 03.06.05, 22:16 mankut400 napisał: >W czwartek tych drzew było zaledwie SIEDEM! Jak wygląda dzisiaj? Dzisiaj NIE MA JUŻ ŻADNEGO DRZEWA :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
hehe05 Re: drzewa w tzw. Kulczykparku 04.06.05, 16:10 No i dobrze że te drzewa wycieli, przynajmniej stanie tam ładny budynek. A dorodne drzewa w takim otoczeniu jakim były przed rozpoczęciem prac nie tworzyły dobrego krajobrazu. Zatem powstaje pytanie: syf jaki był, czy nowy budynek i brak drzew. Odpowiedź jest chyba oczywista. Poza tym jak to w naszym kraju bywa stare drzewa też się wycina bo zagrażają bezpieczeństwu (patrz: ul. Armii Poznań) i nie ma sie co tu rozczulać nad paroma konarami. Pozdrawiam HeHe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: drzewa w tzw. Kulczykparku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 17:52 Vipunia a weź się odczep od prywatnej własności co?? Szukasz na siłę sensacji i tyle. Przecież w drodze rekompensaty za wycinkę inwestor zobowiązuje się do nasadzenia o wiele większej liczby drzew. Sądzisz że firma z tak dobrą renomą olewałaby sobie prawo i szukała mozliwości dorobienia się na wałkach?? Przesadzasz i jątrzysz, niepotrzebnie całkiem :( Odpowiedz Link Zgłoś
vipunia Re: drzewa w tzw. Kulczykparku 05.06.05, 13:03 Bardzo ładna dzisiaj pogoda, polecam trochę pojeździć na rowerze, spacer jakiś albo biegi - przejdzie Ci :) Pozdrawiam, VIPunia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: drzewa w tzw. Kulczykparku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 14:53 Vipuniu dziennie robię ok 20 km na rowerze :) No może ostatnio nie, ale jak się skończy pylenie i alergia to zaraz wracam do tych miłych praktyk. Odpowiedz Link Zgłoś