Gość: eda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 22:52 Niech sie wyniosą ze swoja śmierdzącą odlewnią! Ile dali łapówki za zgodę na lokalizację takiego uciązliwego dla okolicznych mieszkańców zakładu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: vibovit Łapówka? Ty masz chyba na drugie Łapowka. IP: *.icpnet.pl 24.05.05, 22:59 Mam nadzieje ze VW zostanie w Poznaniu, z korzyscia dla miasta a nie dla polglowkow co patrza tylko na wlasna dupe. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Volkswagen: kupienie gruntów pod odlewnią pop 24.05.05, 23:07 A może ty wyniesiesz się na pola?? najlepirj Grunwaldu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west HCP w Poznaniu IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 24.05.05, 23:20 Miejmy nadzieję, że Zakłady Cegielskiego nie znikną z mapy Poznania. Dostarczały swoje wyroby dla branż znajdujących się w Polsce w fatalnej kondycji, dla kolei oraz stoczni. Fatalna sytuacja polskich kolei nie sprzyja zamówieniom. Nie ma zamówień na wagony osobowe, chociaż odbudowa tabory jest w tej chwili niezbędna. O lokomotywach nie ma co mówić. Polskie stocznie nie budują prawie statków, nie potrzebne są więc również wysokiej jakości silniki okrętowe budowane w Poznaniu. Niedawno kolejny statek dla PŻM został zbudowany w Chinach. Myślę, że każdy trzeźwo myślący może dodać swój komentarz do tej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: HCP w Poznaniu 24.05.05, 23:24 Komentarz jesttylko jeden PRECZ Z OKRĄGŁOSTOŁOWYMI SPRZEDAWCZYKAMI. PRECZ Z IIIRP. czas na zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Wildy ODLEWNIA VW TRUJE IP: *.icpnet.pl 24.05.05, 23:56 FAktycznei odlewnia zatruwa środowisko. Niestety mieszkańcy ul. 28 czerwca oraz ul. Wspólnej bezskutecznie walczą z VW i nadal mają problemy ze smrodem. Odlewnia powinan być za miastem a nie wśród dzielnicy mieszkaniowej. Kiedyś była tu fabryka obrabiarek i nie śmierdziało a teraz szkoda gadać. NIe życze nikomu w poblizu domu takiej przyjemnosci jak smród z zakałdu przemysłowego. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: ODLEWNIA VW TRUJE 24.05.05, 23:58 Nie życzę nikomu bezobocia rzedu 20 do 50%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Zawsze sądziłem... IP: *.icpnet.pl 25.05.05, 15:33 > PRECZ Z OKRĄGŁOSTOŁOWYMI SPRZEDAWCZYKAMI. > PRECZ Z IIIRP. > czas na zmiany. Zawsze przypuszczałem, że masz nierówno pod sufitem. Teraz to widzę. Czas na zmiany? Rewolucja? Won na Kubę. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Zawsze sądziłem... 25.05.05, 15:36 uhaha. populistyczne hasła złodzieji, Na Kubę, na Białoruś, do Korei. Byleby Twoi kumple mogli kraść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIOTR PRAWDA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 00:02 Volkswagen chce kupić grunt Cegielskiego, żeby bo w ktrótkim czasie sprzedac po znacznie wyższej cenie!! Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: PRAWDA 25.05.05, 00:05 skąd wiesz? Chwilowo zainwestował tak parę milionów euro i zatrudnia ok 1000 ludzi. Może trochę wiedzy nie zaszkodzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIOTR Re: PRAWDA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 00:08 Tak samo zrobiła firma RENTSMA (nie wiem jak dokładnie się to pisze) wykupiła tanio grunt niby pod fabrykę w centrum po czym go sprzedała po znacznie wyższej cenie, by następnie wybudowac nową fabrykę w Tarnowie Podgórnym!! Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: PRAWDA 25.05.05, 00:11 1. co to za firma? 2. czy to kapitał spekulayjny, czy porządny jak VW? 3. No i co z tego, że kowalski kradnie, czy to znaczy że ty jesteś złodziej?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cortez Ktoś tu kłamie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 00:05 Kto napisał, że Cegielski nie ma roboty?? Przeciez zamówień mają więcej niz są wstanie zrobić!! Brakuje ludzi do pracy!! Nie zawierają tez już kontraktów, które są mało opłacalne!! Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Ktoś tu kłamie!! 25.05.05, 00:07 TTTTTTTTTTaaaaaaaaaaaaakkkkkkkkkkkkkkk A dlailu ludzi? Kiedyś było jak pamietam około 25000. A teraz?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cortez Re: Ktoś tu kłamie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 00:12 A teraz Cegielski potrzebuje 300 nowych ludzi, ale ma problem skąd ich wziąć bo większośc szkół gdzie kształcono odpowiednią kadrę do maszyn zamknięto! Teraz otworzono specjalna szkółkę przy HCP, zeby uczyc przyszłych robotników (bo nikt nie da byle komu odkówki za 100 tys!!) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Ktoś tu kłamie!! 25.05.05, 00:19 kUć, kUcie, odkUwka a co to za odkuwaka za 100 tys zł To ze złota// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Ktoś tu kłamie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 00:46 Nasz "kochany" lewicowy rząd zlikwidował technika a tu już brakuje fachowców... Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Ktoś tu kłamie!! 25.05.05, 00:48 Technika są, brak pracy dla techników. i druga prawda: Szkoła, szkołą, potrzebna praktyka, ale gdzie ją zdobyc?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek/// Re: Volkswagen: kupienie gruntów pod odlewnią pop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 09:34 Koles a skad wiesz,ze odlewnia jest tak uciazliwa dla okolicznych mieszkancow? Mieszkam od niej jakies 150 metrow i jakos mi nie przeszkadza.Jestes chorym populista!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan ktoś Re: Volkswagen: kupienie gruntów pod odlewnią pop IP: *.p-s-inter.net 25.05.05, 11:46 widocznie masz słabszy zmyśł powonienia. Mówiąc poważnie uciążliwością dla otoczenia powinny się zająć odpowiednie służby.nie rozumiem tylko dlaczego pan nikt łączy uciążliwość odlewni z wysokością bezrobocia.Idąc jego tokiem myślenia napewno lepsza jest odlewnia od Cyklonu B. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Volkswagen: kupienie gruntów pod odlewnią pop 25.05.05, 11:51 1. Węch. to nie mój. 2. Bezrobocie jest wtedy, kiedy nie ma miejsc pracy, czyli wtedy, kiedy pozamykamy fabryki. PROSTE? 3. W nadmierną uciążliwość odlewni za parę setek milionów euro, zwyczajnie nie wierzę. A kilka odlewni w życiu widziałem z bliska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Volkswagen: kupienie gruntów pod odlewnią pop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 13:04 tu nie chodzi o wlasnosc terenu. w Niemczech w Hanowerze jest rowniez odlewnia. tam robia wolniej, gorzej i drozej od odlewni w Poznaniu. tylko Niemcy boja sie zwiazkow zawodowych i nie chca strajku, dlatego tez zwalniaja ludzi w Poznaniu... taka jest wlasnie polityka tej firmy, a gadanie ze trzeba wykupic grunty to tylko i wylacznie przykrywka... Odpowiedz Link Zgłoś
zegmarek Re: Volkswagen: kupienie gruntów pod odlewnią pop 25.05.05, 13:31 Ty oczywiście sypiasz z asystentką prezesa i masz wiadomości z pierwszej d....... przepraszam ręki. A może jednak świadczy to tylko o rachunku ekonomicznym. HPC żąda horrendalnej kwoty dzierżawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Volkswagen: kupienie gruntów pod odlewnią pop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 13:39 a wiesz jednak nie sypiam. tak sie przypadkiem sklada ze mam rodzine w Hanowerze i co nieco wiem. a poza tym zastanawiam sie skad w tobie tyle zawisci? prawda jest taka ze VW za duzo juz tutaj zainwestowal i szybko sie stad nie wyniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ergo Re: Volkswagen: kupienie gruntów pod odlewnią pop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 13:19 ciagle tylko vw i vw. dlaczego w poznaniu nie ma zadnych innych inwestorow??? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Volkswagen: kupienie gruntów pod odlewnią pop 25.05.05, 13:23 Ciesz się, ze ten jest. I szukaj następnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ergo Re: Volkswagen: kupienie gruntów pod odlewnią pop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 13:53 bede szukac ale pracy, i nie w poznaniu a we wroclawiu, krakowie, warszawie lub lodzi. bo tam sa nowe inwestycje i liczne osrodki badawczo-rozwojowe duzych koncernow. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.poznan Praca? Poszukaj dokładniej :) 30.05.05, 10:03 Zapewne Poznań nie jest gorszy, tylko na pewno ma gorszy PR, czyli mniej się mówi, o tym co się dzieje. Jednak, gdy spojrzy sie na listę największych firm wiele z nich ma tu swoje siedziby i tu lokuje kapitał, mimo problemów z samorządami. Są też takie, które mają siedzibę w innych miastach (np. WBK we Wrocławiu), ale tu mają trzon kadry i zatrudnienia. Jeśli chodzi o absolwentów - na pewno absolwenci wydziałów mechanicznych PP nie powinni mieć problemów, bo wystarczy spojrzeć na producentów autobusów (MAN, Solaris), którzy wchłonęli ich sporą liczbę. Takich firm jest sporo (a więc, nie tylko VW). Absolwenci informatyki tez nie powinni narzekać. Wprawdzie nie ma u nas "wielkich", ale jest masa małych i średnich firm działających bez większego rozgłosu. Prowadzę taką firmę i wiem jak trudno jest zdobyć dobrych programistów. Reasumując, nie jest tak źle, tylko coś narzekać bardzo lubimy :) Nawiasem mówiąc, w obliczu niepewenej sytuacji działu komórek Siemensa wrocławski ośrodek rozwojowy tej firmy ma również niepewny los. Czy nowy właściciel firmy będzie kontynuował inwestycje w Polsce? Z całego serca trzymam za to kciuki, mimo, żem poznaniak ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oponiarz Re: Volkswagen: kupienie gruntów pod odlewnią pop IP: *.hejhej.net / *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 19:34 Hmmm,albo jesteś ze wsi albo nie wiesz co się dzieje w Poznaniu . Cały czas w Poznaniu inwestuje japoński Bridgestone ( i są to naprawdę setki milionów dolarów.....) Juz pracuje tam ponad 1000 osób a przybędzie jeszcze ok 500...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ergo Re: Volkswagen: kupienie gruntów pod odlewnią pop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 19:45 ooo fajnie. nie jestem ze wsi. jestem poznaniakiem od urodzenia, teraz studiuje na polibudzie i sie zastanawiam czy po studiach nie przeniesc sie do wroclawia lub lodzi. widze ze wiesz, to moze powiedz cos wiecej, kogo beda teraz zatrudniac w bridgestone? Odpowiedz Link Zgłoś
zegmarek Re: Volkswagen: kupienie gruntów pod odlewnią pop 25.05.05, 13:27 Teren na , którym jest odlewnia jest terenem przemysłowym. A ja chętnie dam łapówkę by ktoś cię zaczął leczyć. Oczywiście na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miastowy Re: Volkswagen: kupienie gruntów pod odlewnią pop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 16:34 imy sie dziwimy,ze brak inwestycji jak takie połglowki krzycza na lewo iprawo bzdury... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przyleciało... Czemu bzdury, szanowny kolego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 10:24 Sporo tu ciekawych informacji, ktorych nie posiadalam. Kto ile inwestuje? Co w sasiednich(teoretycznie lepszych promocyjnie miastach), Jakie plany, jakie bledy w zarzadzaniu zarzucane, co zarzucaja pracodawcom, co jest nieuzasadnionymi pretensjami pracownikow...Zadnych tu glupot nie widze...Fajni ludzie! Poznaniacy sa super!Jeszcze na innych watkach informują, ze o 2giej rano zalewaja pałę!:-)))) Co Ty chcesz?...Luzacy, a rozumni...Ten wątek jest konstruktywna kłótnią, a nie glupotami. Odpowiedz Link Zgłoś