Dodaj do ulubionych

Projekt rozbudowy Opery jest już gotowy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 23:11
Bosz... co za paskudztwo... kolejny betonowy klocek:(
Obserwuj wątek
    • Gość: RAUBER Co to za dziwoląg ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 23:28
      Do ciężkiej cholery jak można coś takiego zaprojektować? To można postawić jako
      przybudówkę do osiedlowego samu a nie do Opery, powiedzcie że komuś się pomylił
      1 czerwiec z 1 kwietnia!!
      • Gość: marcinek Re: Co to za dziwoląg ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 00:01
        kolega pamieta marcinka i piotra.to ja marcinek arh.jak widać u kolegi nic się
        nie zmieniło, nadal zatwardziały w swych poglądach.piekne jest to
        skrzydło.wrażliwośc waszmości obniża się jak widzę z dnia na dzień.ale obawiam
        się że kleska nadchodzi .
        • Gość: RAUBER Re: Co to za dziwoląg ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 00:08
          A witam Kolegę :))

Stwierdzam że z wiekiem poglądy mi się radykalizują, w tym również te na
          architekturę ;))
          Również obawiam się że klęska nadchodzi, ten koszmar jaki chcą tu postawić tylko
          klęską można nazwać. Ktoś to projektował w szopie, na kolanie przy świeczce.
          • Gość: marcinek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 02:24
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: mada Re: Co to za dziwoląg ??? IP: 150.254.101.* 02.06.05, 15:39
        też mi sie nie podoba. może ma byc w modernistycznym stylu? W każdym razie
        pasuje jak pięść do nosa:) Lubię połączenie nowego ze statrym np. bardzo
        podobał mi sie projekt nadbudówki nad skrzyddłem Muzeum narodowego - był
        ciekawy i niebanalny a to jest zwyczajnie brzydkie i bez pomysłu
      • Gość: kwadransik Re: Co to za dziwoląg ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 10:28
        Straszne - dlaczego stale i wszędzie projektoją stare wygi ktorzy nie maja
        pojęcia o wkomponowaniu , żeby to było w takim samym stylu a tak . przeciez
        mamy tylu mlodych architektów którzy moga to ładnie zrobić,
        • Gość: yaga Re: Co to za dziwoląg ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 08:14
          autor projektu jest klasą samą w sobie - projekt jest rewelacyjny. w myśl tego
          co tu piszecie nie mógłby powstać np. wawel - kolejne rozbudowy również budziły
          kontrowersje wśród współczesnych, ale - jak mi się wydaje - sprawdziły się.
        • Gość: yaga Re: Co to za dziwoląg ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 08:16
          "żeby to było w takim samym stylu a tak. " - gdyby wszystko miało być "w takim
          samym stylu", to do dziś mieszkalibyśmy w jaskiniach.
    • verrak1 Re: Projekt rozbudowy Opery jest już gotowy 01.06.05, 23:35
      Co to za ochydek!!! Przeciez to sie nijak nie komponuje!!! Mam nadzieje, ze to jakis zart i ze to nigdy nie powstanie!!!!
      • Gość: arch. Re: Projekt rozbudowy Opery jest już gotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 13:25
        ton wypowiedzi i komentarzy świadczy o totalnym braku świadomości
        architektonicznej w naszym społeczeństwie. wystarczy spojrzeć na domy, któe
        sobie budują- kupione za 500zł. "gargamele" z wieżyczkami i wykuszami. kompletny
        brak wrażliwości i zrozumienia współczesnej architektury. jak można pisać, że
        obiekt "nie pasuje". ktoś z Was się kiedyś przyjrzał operze? widział pudło
        sceniczne, wschodnie skrzydło itp. czy Wasz odbiór opery ogranicz się do
        kolumnowego portyku i każdy sąsiedni budynek powienien właśnie taki być. ludzie
        schowajcie się z takimi żenującymi wypowiedziami. Prof. Gurawski udowadnia tym-
        stonowanym i klasycznym projektem swoje mistrzostwo.
        • Gość: Rene Re: Projekt rozbudowy Opery jest już gotowy IP: *.icpnet.pl 03.06.05, 18:38
          Kolega żartuje. Sam chyba nie ma świadomosci architektonicznej jeżeli aprobuje
          projekt pokazany w gazecie. Argument, że niektórym podobaja się wieżyczki to
          żaden argument. Oceniamy ten projekt a nie gusty inwestorów domków
          jednorodzinnych.
          A sprawą oczywista jest, że ten projekt nie pasuje do krajobrazu
          architektonicznego i parkowego okolic Opery. Nie podoba mi sie ten gmach - jest
          to pruskie straszydełko - z typowym pruskim małpowaniem klasyki. Jednak
          stworzył w tym miejscu określony ład i nie wolno go niszczyć. Nie chodzi mi tu
          o małpowanie prawego skrzydła. Nowoczesność ma swoje uroki i mozna ja zgrać z
          gmachem głównym. Jednak wymaga to troche wysiłku. P. Gurawski prawdopodobnie
          wie, że nie zrealizuje swego projektu i zrobił go na odczepnego. Szkoda bo
          mógłby wywołać ciekawa dyskusję, a tak tylko utopił pomysł rozbudowy. Prosze
          wybaczyć ale jeżeli dyskusja ograniczy sie do "grona fachowców" to broń Panie
          nasze miasto.
        • Gość: yaga Re: Projekt rozbudowy Opery jest już gotowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 08:17
          BRAWO!!!
    • Gość: Lucas Władze obudzcie się IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.05, 23:46
      Jak można zaprojektować taki betonowy klocek przy tak okazałym budynku.WŁADZE
      MIASTA OBUDZCIE SIE I NIE POZWÓLCIE POSTAWIĆ CZEGOŚ TAKIEGO!!!!!!!!!PRECZ Z
      ARCHITEKTONICZNYMI BUBLAMI!!!!!!!!!!!Okolice Opery mają swój niepowtarzalny
      charakter i oby go nie zatraciły.
    • Gość: pavarotti to garaż nie opera ! kto to projektował ? sprzątac IP: *.konin.sdi.tpnet.pl 02.06.05, 00:00
      sprzątaczka ?? czy znowu przewał - ziomek jakiegoś radnego po technikum ??
    • Gość: Mig Re: Projekt rozbudowy Opery jest już gotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 00:05
      To z daleka wygląda jak kontenery na Garbarach na przeciwko wodociągów.
      Tragedia.
    • l.george.l Re: Projekt rozbudowy Opery jest już gotowy 02.06.05, 00:42
      "Skromne, obrośnięte zielenią, częściowo skryte pod ziemią..." A nie można by
      tego baraku całkowicie skryć pod ziemią? Myślę, że ta drobna korekta do
      projektu uratuje Jerzego Gurawskiego przed kompromitacją.
    • hehe05 Re: Projekt rozbudowy Opery jest już gotowy 02.06.05, 01:15
      Nie no to już kompletna kompromitacja i przykład jak najlepiej nie uczyć się na
      błędach. To po prostu kolejna historia pt "nowy gmach Muzeum Narodowego".
      Po raz kolejny jakiś pseudoarchitekt ze swoją "wizją" chce zniszczyć zabytek
      jakim jest gmach opery. Niech już takie paskudztwo postawią dalej i zrobią
      przejście niewidoczne pod ziemią, a nie przyklejają do pięknej starej bryły
      budynku opery. Otulina drzew będzie coś dawać za kilkadziesiąt lat, bo park
      wokół opery składa się głównie ze strarych, wysokich drzew, a nie krzaków
      ukrywających jakieś baraki, czy budy. Owszem trzeba być nowoczesnym ale nie
      kosztem zabytków architektury.
      Pozdrawiam
      HeHe
      • Gość: protest PROTESTUJMY IP: 193.137.159.* 03.06.05, 00:34
        protestowac trzeba bo inaczej postwia te budy obok opery i kolejna pseudo wizja
        architekata glupka bedzie w poznaniu. Wystarczy porazka muzeu narodowego- szczyt
        szczytow! szary podluzny barak, obok pieknego starego budynku. Co sie dzieje z
        poznaniem? Czemu nikt nie walczy o ladniejsze miasto?
    • pan.nikt ROZPISUJĘ KONKURS 02.06.05, 01:34
      W ile lat po wybudowaniu tego czegoś, padną pierwsze oficjalne wnioski o
      rozbiórkę tego cudu??
      A po ilu latach do takiej rozbiórki dojdzie??
      • Gość: uczeńIP.icpnet.pl trudno dyskutować na podstawie tych 2 ujęć IP: *.icpnet.pl 02.06.05, 01:53
        widok czołowy makiety ukazałby dobudówkę wzdłuż al. Niepodległości, do której bryły nawiązuje
        koncepcja dobudowy. Ujęcie pokazujące rozbudowę "od tyłu" Opery nigdy tak nie będzie widziane.
        Będzie zasłaniał klin "parczku" i starodrzew wzdłuż obu ulic.

Zadanie projektowe jest obciążone niezwykłą ilością ograniczeń, i tylko nikt, kto nigdy nie projektował
        i nie realizował obiektów o takiej skali problemów, w naszej rzeczywistości finansowej, będzie
        występował z tak kategorycznymi ocenami na podstawie 2 zdjęć.

A architekt Gurawski należy do nielicznych, którzy usiłują w tej zgrzebności postPRLowskiej coś zrobić
        nie czekając na optymalne warunki za 50 lat.
        • pan.nikt Re: trudno dyskutować na podstawie tych 2 ujęć 02.06.05, 02:01
          obyś miał rację. Ze zdjęć to nie wynika.
          widok od Fredry jest mówiąc oględnie Nieciekawy
          • Gość: paulos GAJ AKADEMOSA PRZY OPERZE? zgroza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 02:36
            PRZERAŻAJĄCE!

juz lepiej niech się p. Gurawski w swoim GAJU AKADEMOSA pośród LASÓW I
            STRUMYKÓW zaszyje wraz z Mości Rektorem; oby was WATAHY MŁODZIEŻY Z MIASTA nie
            dopadły!

dwa podobnego kształtu szkaradztwa w mieście już stoją: arsenał i sukiennice;
            Opera i okolice nie są miejscem na takie eksperymenty;

swoją drogą nasz TWÓRCA GAJU chyba pomylił budynki - to wygląda na rozbudowę
            Budom Marketu a nie Opery
            • Gość: Luk UWAGA warszawa ATAKUJE!!!!!!PROSZĘ O WSPARCIE!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.05, 13:04
              UWAGA!!!!!!!!!!!!NA STRONACH
              muzyka.onet.pl/fluid/
              TRWA POJECHANKA warszawki NA POZNAŃ dajmy im popalić:))))))))))))))))))))))
            • Gość: piotraS Re: GAJ AKADEMOSA PRZY OPERZE? zgroza IP: *.icpnet.pl 06.06.05, 21:37
              Panie Prof. Jerzy Gurawski piszac o Gaju Akademosa, mowil Pan, ze zostal Pan z
              jakas specjalna misja w Poznaniu. Pytam sie wiec jaka to jest misja?!

Czy to jest:
              - destrukcja poznanskiej komunikacji (mam tu na mysli Panski irracjonalny upor
              przeciw tramwajowi na Morasko),
              - oszpecenie miasta (vide opera),
              - skompromitowanie miasta (by Panskie miejsce urodzenia moglo sie czuc
              dowartosciowane w porownaniu z Poznaniem).

Ja Pana tu nie trzymam w Poznaniu. Prosze przestac wykonywac swoja misje,
              spakowac sie i Good Bye Gurawski :-) Plakac nie bede, wiekszosc poznaniakow rowniez!
            • Gość: ZIOMAL Re: GAJ AKADEMOSA PRZY OPERZE? zgroza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 08:21
              A KOLEGA Z BLOKERSÓW MOŻE POCHODZI?
        • Gość: architekt Re: trudno dyskutować na podstawie tych 2 ujęć IP: 86.43.65.* 02.06.05, 11:18
          Zgadza sie! Ja mam zaufanie do pana Gurawskiego i to co widac wcale nie wyglada
          zle. Trzeba troche wyobrazni bo materialy na wiualizacjach sa zawsze dalekie od
          prawdziwego efektu w naturze. Przeciez szklane "pudelko" jest najbardziej
          minimalistycznym i nieagresywnym komplementem w stosunku do bogatej i
          szlachetnej architektury opery. Przeciez nie oto chodzi aby kopiowac i budowac
          identyczna druga opere tak aby "nie bylo widac", ze cos dobudowali.
          Do gotyckich kosciolow dobudowywano barokowe kaplice i dzisiaj podziwia sie
          piekno i bogactwo form.
          Przydaloby sie aby nasze spoleczenstwo poglebilo troche swoja wiedze o
          architekturze.
          • Gość: Ł Re: trudno dyskutować na podstawie tych 2 ujęć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 19:25
            mój estetyczny zmysł mówi mi że bredzisz...
          • kaspera Ja pierd....! Ten budynek ni w dupę, ni w oko 03.06.05, 10:39
            Ja pierniczę, kolesia popieprzyło. Widać, że ekipa Grobelny-Pietras szykuje sobie schron przeciwatomowy przy operze. Gratulacje.

Gość portalu: architekt napisał(a):

> Zgadza sie! Ja mam zaufanie do pana Gurawskiego i to co widac wcale nie wyglada
            >
            > zle.

Ja też szanuję tego architekta, ale to co zrobił jest po prostu beznadziejne!

Trzeba troche wyobrazni bo materialy na wiualizacjach sa zawsze dalekie od
            >
            > prawdziwego efektu w naturze. Przeciez szklane "pudelko" jest najbardziej
            > minimalistycznym i nieagresywnym komplementem w stosunku do bogatej i
            > szlachetnej architektury opery.

Czy nie czujesz w tym zdaniu jakiejś sprzeczności: minimalizm pasuje do bogactwa.
            To jakby powiedzieć: żebrak pasuje do króla, Jackson pasuje do Bacha, blok pasuje do pałacu, itd.

Przeciez nie oto chodzi aby kopiowac i budowac
            > identyczna druga opere tak aby "nie bylo widac", ze cos dobudowali.

a może jaednak warto było by spróbować...
            Uważam, że dobudowanie segmentu w stylu identycznym co obecna opera jest rozwiązaniem najlepszym.

> Do gotyckich kosciolow dobudowywano barokowe kaplice i dzisiaj podziwia sie
            > piekno i bogactwo form.

Mój drogi: zwróć uwagę jaki dystans estetyczny dzieli gotyk od baroku, a neoklasycyzm od modernizmu.
            Mniej więcej taki jak powoz konny od BMV.

> Przydaloby sie aby nasze spoleczenstwo poglebilo troche swoja wiedze o
            > architekturze.

Przydałoby sie aby architekci nie popierali swoich tylko za to, że są z tej samej branży i aby troche bardziej się zastanawiali przy własnych projektach.
            • Gość: uczeńIP.icpnet.pl opakowanie jest też wypadkową funkcji IP: *.icpnet.pl 09.06.05, 12:50
              dobudowane przestrzenie nie stanowią "dzieła sztuki dla sztuki". Mają spełniać konkretną funkcję.
              Wszystkie pomysły oddalenia bryły w stronę parku /z tyłu Opery/ spowodowały by koniecznośc
              pokonywania tras komunikacyjnych, koniecznośc utrzymywania temperatury umożliwiającej poruszanie
              się skąpo odzianym tancerzom, czułym na temperaturę śpiewakom, itd.

Cała dyskusja nad 2 zdjęciami, nie oddającymi realistycznie materiałów, odbić w taflach szklanych
              budynku Opery, bez zadrzewienia i to w dodatku tendencyjnie ukazujących ujęcia
              niekorzystne, w wykonaniu większości uczestników pozbawionych wyobraźni, nie może doprowadzić
              do konstruktywnych wniosków, bo JEDEN LUBI CZEKOLADĘ, A DRUGIEMU NOGI ŚMIERDZĄ...
              • pan.nikt Re: opakowanie jest też wypadkową funkcji 09.06.05, 12:59
                Z tym szkłem w zieleni jest problem.
                Problem mycia.
                A nic bardziej ohydenego, jak brudne szyby obrośnięte zieleniną.

A odsunięty budynek, to kwstia kilku metrów korzytarza.
                Jak ogrzejesz kilkaset, czy kilka tysięcy metró kwadratowych, to ogrzejesz i
                ten korytarzyk.
    • porannakawa Na razie kontenery dla budowlańców. A Opera? 02.06.05, 02:56
      Przestańcie się denerwować.
      Ze zdjęć wyraźnie widać, że to dopiero początek.
      Zaledwie kontenery ustawili dla budowlańców.
      Pamiętacie Maliniaka i Stefcia 40-latka - oni też kręcili się na budowie koło
      kontenerów. Co prawda mniejszych, ale to było ćwierć wieku temu. Teraz o
      robotników się dba!
      A teraz już poważnie - kontenery widać a co z projektem rozbudowy opery?
      Czy można zobaczyć następny etap - już po ustawieniu tych kontenerów
      magazynowo-biurowych dla budowlańców?
      Podobno ma nawiązywać stylem i mimo utrudnień architektonicznych cieszyć oko
      poznaniaków?
      • mankut400 Re: Na razie kontenery dla budowlańców. A Opera? 02.06.05, 12:54
        porannakawa napisała:

> Przestańcie się denerwować.
        > Ze zdjęć wyraźnie widać, że to dopiero początek.
        > Zaledwie kontenery ustawili dla budowlańców.

Uspokoiłaś mnie ;)
        Przecież to, co widać na wizualizacji to koszmarek gorszy od Muzeum Narodowego
        (nowego skrzydła) i Alfy razem wziętych!
        Niektórzy twierdzą, że to tylko wizualizacja, która nie oddaje "uroku tego
        nowatorskiego dzieła". A ja twierdzę, że jak ktoś nie umie zrobić (opcja:
        zlecić wyspecjalizowanej firmie) dobrej wizualizacji, to niech się nie bierze
        za projektowanie obiektów w TAK WAŻNYM miejscu miasta.
    • Gość: ja Re: Projekt rozbudowy Opery jest już gotowy IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 02.06.05, 03:26
      Nie jestem najbogatszym Polakiem, ale te 4,5 mln mogę dorzucić. W podzięce
      przyjmę abonament!
      • Gość: uczeńIP.icpnet.pl Brawo! Gratulacje! IP: *.icpnet.pl 02.06.05, 03:41
        Przepraszam za nietakt, jakim jest pytanie o ewentualny sponsoring dla doktoranta UAM badań
        ankietowych nad kulturą Miasta Poznania /nie dla mnie!/. Tak trudno Mu przebadać 600 osób, twórców
        kultury. Jest to wiedza o kapitale społecznym.
        • Gość: ja Re: Brawo! Gratulacje! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 02.06.05, 05:41
          gdzie tkwi problem? "Twórcy" nie chcą rozmawiać? Jakie korzyści wypłyną z tej
          pracy (nie myślę o korzyściach materialnych)?
          • Gość: uczeńIP.icpnet.pl Re: Brawo! Gratulacje! IP: *.icpnet.pl 02.06.05, 15:43
            Układ sił, jaki z wielu przyczyn, zapanował po 1989 r.w stowarzyszeniu ZPAP,
            (dominacja twórców "sztuki dla sztuki", traktujących tradycję i markę wspólnoty do pozyskiwania
            środków publicznych dla promocji pomagającej w realizacji karier dydaktycznych wąskiej grupy osób)
            mimo oficjalnego poparcia, nie pomógł w pozyskaniu środków na badania.

Próba określenia stanu "kapitału społecznego" jakim jest środowisko twórców m. Poznania i
            Wielkopolski, zwłaszcza służących wyobraźnią, wiedzą, talentem, przy rozwiązywaniu problemów w
            obszarze przestrzeni społecznej /np. wnętrz publicznych, promocji miasta/ jak i służenia
            doświadczeniem zawodowym wspólnocie mieszkańców,
            podyktowana jest obawą o marnotrawstwo tychże zasobów. Pozyskanie doktoranta do takich badań,
            nie wykonywanych od lat sześćdziesiątych, nie wszystkim jest "na rękę."

Ankieta, jej opracowanie, a także wydanie Białej Księgi pozwoli nie tylko na poznanie prawdy o stanie
            środowiska, ale będzie impulsem konsolidacyjnym środowiska twórców sztuk użytkowych. Mam
            nadzieję, że zagrożona globalizmem tkanka narodowej tradycji kulturowej, mająca swoje korzenie w
            tradycji rzemiosła, jest potrzebna zarówno teraz jak i przyszłym pokoleniom.

• tomashec Re: Projekt rozbudowy Opery jest już gotowy 02.06.05, 07:53
      Hmmm, rzeczywiści, może po prostu te dwie fotki nie oddają w pełni planowanego
      wyglądu "dobudówki". Jednak to, co widzę na tych zdjęciach woła o pomstę do
      nieba. W ogóle nie pasuje do reszty. Nie mam nic przeciwko mieszaniu klasycznej
      architektury z nowoczesną, ale w tym przypadku ten projekt nie powinien przejść.

Za rozbudową opery jestem (i pewnie nie jestem jedyny), ale albo architektura
      nowego skrzydła powinna nawiązywać do reszty, albo lepiej niech zrezygnują....
    • Gość: bzzyk Re: Projekt rozbudowy Opery jest już gotowy IP: 150.254.124.* 02.06.05, 08:47
      Tylko nie Gurawski. Ten facet nie potrafi zaprojektować nic ładnego i
      funkjonalnego. Wystarczy przejechać się na Morasko do kampusu UAM. Tragedia.
      Coś takiego postawić w centrum miasta przy pięknym budynku Teatru Wielkiego to
      już trąca o profanację.
      • Gość: wrocek poznańczyki do boju! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 09:40
        walczcie z tym szkaradnym projektem,macie taką piękną operę,zgroza,we wrocławiu
        walczylismy na forum o oświetlenie rynku ,po długiej wojnie z urzędasami
        wygraliśmy,spróbujcie i wy ,życzę powodzenia,pozdrawiam
        • Gość: feliX Re: poznańczyki do boju! IP: *.kompuart.pl / *.kompuart.pl 02.06.05, 17:58
          schowaj tę szabelkę. szkaradny to jest ten pruski klocek, przykład fatalnego,
          prowincjonalnego gustu.
          • Gość: wrocek Re: poznańczyki do boju! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 19:43
            poznańczyk bez szabelki? poznańczyk spokojnie na czterech literach jak
            zawsze,nie dziwi nic,
            • Gość: Hej, hej! Uważaj Re: poznańczyki do boju! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.05, 13:14
              co mówisz! Jeśli choć trochę znasz historię przypomnij sobie gdzie wybuchło i
              gdzie (m. in.) toczyło się jedyne zwycięskie powstanie narodowe Polaków!!!
    • Gość: aFee Re: Projekt rozbudowy Opery jest już gotowy IP: *.kti.ae.poznan.pl 02.06.05, 09:12
      Projekt koszmarny nawiazujacy swoim "nowatorstwem" do nowego skrzydla Muzeum
      Narodowego czy BWA. Zeby to chociaz byla awangarda w stylu piramid w Luwrze czy
      centrum Pompidou - ale niestety wyobrazni nie starczylo. Moze naprawde mozna
      zaprojektowac budynek ktory NAWIAZE do istniejacej zabudowy a nie bedzie
      wytworem samym dla siebie?
      A przy okazji: dlaczego Pietras tak sie cieszy skoro z Poznania wylatuje? A moze
      to jego zemsta?
    • Gość: ackermann Re: Projekt rozbudowy Opery jest już gotowy IP: *.icpnet.pl 02.06.05, 09:13
      Jakieś pomieszczenie na kontenery na odpadki stałe? a na to był jakiś konkurs?
      ach, jaka szkoda,że nie jestem kumplem Prosiaczka i Kubusia Puchatka
    • Gość: adam Re: Projekt rozbudowy Opery jest już gotowy IP: *.icpnet.pl 02.06.05, 09:30
      Radze przeczytac tekst jeszcze raz... to nie jest klocek betonowy tylko szklana
      bryla, na wizualizacji nie ma drzew ktore beda go zaslaniac, ponad polowa
      wysokosi pokryta bedzie zielenia. ja osobiscie nie znam lzejszego optycznie
      materialu na elewacje niz szklo. Jak ktos nie rozumie tego co czyta to chyba
      nie powinien sie wypowiadac na dany temat, takie jest moje skromne zdanie
    • Gość: Emigrant Co to jest?? IP: *.mi.gov.pl 02.06.05, 09:52
      Nie mozna dopuscic do budowy czegos takiego w tak pieknym miejscu!!
    • Gość: nuta Re: Projekt rozbudowy Opery jest już gotowy IP: *.unifr.ch 02.06.05, 10:09
      Zdjecia, ktore widzimy nic nie oddaja. Moim zdaniem projekt lepiej wyglada od
      tylu niz od przodzu. Pytam - po obkladac budynek granitem... nigdzie w poblizu
      go nie ma. Czy nie mozna calego zaplecza umiescic pod ziemia i na gorze
      pozostawic park taki jaki jest. Przeciez to sie robi na swiecie. Opera jest na
      tyle ladna, ze nie warto ingerowac w jej otoczenie. A jesli juz to zachowujac
      jej wymiary i materialy z jakich zostala wybudowana. Mslcie ludzie... bo to
      moze drogo kosztowac.
    • Gość: red To cos wyglada jak baraki na budowie. IP: 195.68.108.* 02.06.05, 10:21
      j. w.
    • pan.nikt MOIM ZDANIEM 02.06.05, 10:32
      Nie należy ruszać OPERY.
      Ja rozumiem potrzeby. Potrzeby powierzchni i przestrzeni.
      Dlatego uwazam, że należy postawić oddalony o kilkanaście, kilkadziesiąt metrów
      od Opery OSOBNY, ARCHITEKTONICZNIE SAMODZIELNY, połączony z Operą, tylko
      przejściem podziemnym.
      Tą metodą ZABYTKOWY BUDYNEK OPERY ZOSTŁABY NIENARUSZONY, a potrzebne
      powierzchnie byłyby zapewnione.

O ile pamiętam, w okolicy Opery są takie możliwości.
      • Gość: milka Re: MOIM ZDANIEM IP: *.ibch.poznan.pl 02.06.05, 11:38
        Czy ktos widzial nowy "stary rynek" w glogowie? oto przyklad, ze nie trzeba
        stawiac szkla i granitu, zeby bylo ladnie. mozna wybudowac nowe w starym bardzo
        dobrym stylu, pasujace do reszty. w glogowie nawet fasada sumeprmarketu lidl
        jest taka, ze mi oko zbielalo. uczmy sie na dobrych przykladach.
    • Gość: woland Re: Projekt rozbudowy Opery jest już gotowy IP: 150.254.95.* 02.06.05, 11:23

A propos łącznia nowoczesnej architektury z klasyczną, polecam wycieczkę do
      Berlina. Przebudowany Reichtag i jego okolice powinny być wzorem dla Poznania,
      a nie postpeerelowskie budy. Najpierw oszpecili Operę jakimiś bzdetami na
      kolumnach a teraz budują coś na kształt budki z kurczakami koło kupca. Za tym
      chyba stoi Warszawa....
    • Gość: Swiataciekaw Re: Projekt rozbudowy Opery jest już gotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 12:13
      wyjątkowo nieudany pomysł, proszę spojrzeć na przebudowany Teatr Nowy czy Operę
      w Bydgoszczy. Pierwsze, drugie i trzecie zresztą też wrażenie, garaż dla ekipy
      budowlanej. Pan Pietras, milośnik sztuk i dobrego smaku, przyjaciel wielu
      subtelnych i bogatych osób chce oszpecić miasto!!!! Proponuję protest, forma
      nieokreslona.
      Swiataciekaw
      • Gość: LUCAS KOCHANI POZNANIACY PROTESTUJMY!!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.05, 12:58
        Protestujmy,nie dajmy postwiać klocka przy Operze,prosimy o ambitną
        architekturę!!!!!!!!!!!
      • Gość: Kubaa Re: Projekt rozbudowy Opery jest już gotowy IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.05, 13:06
        Ja nie wiem czego uczą ludzi na architekturze, gdyby ten budynek chociaż
        troszkę nawiązywał do starego gmachu opery... Jak dla mnie beznadzieja.
      • Gość: obserwer Re: Projekt rozbudowy Opery jest już gotowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 15:36
        że co? Pietras miłośnikiem sztuki? Idź na jego opery to dowiesz się co to znaczy
        kicz i tandeta. Skąd ludzie wy macie ten respekt do Pietrasa? I ci bogaci tak
        się wsłuchują w te jego gawędzi? Mitoman, operomaniak. Ale ze sztuką to raczej
        mało on ma wspólnego.
        Sztuka to twórczość, a nie kiczowaty makijaż i kostium aktora, i skoczne banalne
        opery.
        • Gość: Tez Kuba Re: Projekt rozbudowy Opery jest już gotowy IP: 157.134.224.* 02.06.05, 18:37
          Nie zgadzam sie! Bylem w Poznaniu na Andrea Chennier (spell?). Wystawienie
          wspaniale, glosy dobre wynik = sala nabita publicznoscia i to NIEDZIELA
          wieczor, w Poznaniu!
          Zapraszam do oper np. w P-u, Francja. Tam sa dopiero experymenty!
    • Gość: Rene Re: Projekt rozbudowy Opery jest już gotowy IP: *.icpnet.pl 02.06.05, 15:48
      Może zdjęcia są nienajlepsze ale faktycznie wyglada to na garaż. Czy to nie
      pomyłka? Mam nadzieję, że nie chodzi o dodatkowe miejsca do przechowywania
      samochodów naszych decydentów. Chyba jednak nie pasuje to do tego gmachu i do
      tego miejsca. Nie jestem artodoksyjny ale w Poznaniu pokazało sie ostatnio
      zbyt dużo dobrych realizacji (vide - Podgórna) by akceptować coś takiego.
    • Gość: edfw Re: Projekt rozbudowy Opery jest już gotowy IP: *.icpnet.pl 02.06.05, 18:00
      to trzeba zgłosić do prokuratury , chyba , że to jakiś żart
    • Gość: bik paskudne!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 18:30
      paskudny ten projekt!! architekt ma chyba wiosenna depresje, ten ktory to
      zatwierdza rowniez!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka