Dodaj do ulubionych

KTO CHCE KUPIĆ STARE POCZTÓWKI SCHRODY?

07.06.05, 14:12
PODAJE ADRES BO MNIE NIESETY NIESTAĆ :( Wolałbym jedna aby kupił ją jakiś
średzianin.

rynek:
www.allegro.pl/show_item.php?item=53196459
ochronka:
www.allegro.pl/show_item.php?item=53198865
poczta:
www.allegro.pl/show_item.php?item=53510309
Obserwuj wątek
    • rogeer Re: KTO CHCE KUPIĆ STARE POCZTÓWKI SCHRODY? 07.06.05, 15:19
      doloze jeszcze jedna www.allegro.pl/show_item.php?item=53505053
      • emi53 Re: KTO CHCE KUPIĆ STARE POCZTÓWKI SCHRODY? 17.06.05, 22:57
        Kupilem te ,która poleciles -rogeerze.Jako sredzianin oczywiscie.Na
        wczesniejsze sie nie zalapalem,wróciwszy do domu 11 czerwca -zostaly juz
        sprzedane.
        • rogeer Re: KTO CHCE KUPIĆ STARE POCZTÓWKI SCHRODY? 18.06.05, 00:38
          Bardzo dobrze, że wpadły te pocztówki w odpowiednie ręce, gratuluję zakupu:)
          • emi53 Re: KTO CHCE KUPIĆ STARE POCZTÓWKI SCHRODY? 18.06.05, 22:49
            Sprawdz rogeerze swoja skrzynke pocztowa.Zaraz wysle Tobie ksero tejze
            widokówki,która wlasnie dzis trafila w moje rece.
            • natala77 Re: allegro 28.12.05, 18:27
              tu inna ciekawa aukcja

www.allegro.pl/show_item.php?item=78883112
              • rogeer Re: allegro 28.12.05, 22:45
                Żal mi się robi jak ludzie takie rzeczy sprzedają... to ma wartość historyczną i
                powinno się znaleźć w jakimś muzeum a nie na aukcji...
                • emi53 Re: allegro 28.12.05, 23:14
                  Skargę obywatelską ,tak jak poprzednią rzecz - pocztówkę ze Środy,postaram się
                  wykupić.Jak tylko powstanie w Środzie Muzeum Miasta Środy/nie mam na myśli
                  Muzeum Ziemi Średzkiej w Koszutach/ - to przekażę do niego wszystkie zebrane
                  rzeczy jako dar ,lub depozyt.Tak samo jak Tobie ,Rogeer -zależy mi, by takie
                  rzeczy mogła oglądać społeczność Środy w Muzeum swojego miasta,no i turyści,a
                  nie by pokrywały się one kurzem w prywatnych kolekcjach.
                  • emi53 Re: allegro 01.01.06, 22:42
                    Właśnie wygrałem aukcję i Skargę ,jak i starą pocztówkę Schrody -jak tylko
                    Muzeum Miasta Środy,w Środzie otworzy swe podwoje,obiecuję przekazać w
                    darze...Więc naciskajmy władze Środy ,by uczyniły coś w tym względzie.
                    • kormoran7 Re: allegro 02.01.06, 11:25
                      Takiego muzeum dlugo u nas nie bedzie a nawet chyba o pomysle jego utworzenia
                      nic nie slyszalem jeszcze. ale dopoki sa u ciebie my sredzianie mamy pewnosc ze
                      sa w dobrych rekach. dziekujemy Emi za wykupienie tych cennych rzeczy
                      • emi53 Re: allegro 02.01.06, 12:33
                        Szkoda,że nic się nie dzieje w tej sprawie.Gdy jeszcze żył p.Adam
                        Grabias,bywałem u niego co jakiś czas i widziałem Jego bogate zbiory dotyczące
                        historii Środy.Zapewniał mnie,iż myśli o przekazaniu swoich zbiorów do
                        muzeum ,które powstałoby w Środzie i przedstawiałoby bogatą w wydarzenia i
                        bardzo ciekawą historię naszego miasta.
                        Ale co się stało ze zbiorami,lub jakie są plany spadkobierców dotyczące ich
                        losów - tego niestety nie wiem.
                        Mam jednak nadzieję,że Muzeum prędzej,czy później powstanie i wówczas wzbogaci
                        się o zbiory tych wszystkich ,dla których Środa jest umiłowanym miastem.
                        • duch3 Ciekawa sprawa 02.01.06, 13:10
                          Mysle ze trudno byloby zaistniec osrodkowi ktory dzialalby na zasadzie muzeum. A
                          to dlatego ze jak czesto mogliby chodzic tam sredzianie. Aby muzemu istnialo
                          potrzebni sa turysci lub ekspozycje sezonowe itd.
                          Chyba cala nadzieja w tym, ze taki osrodek powstalby w przy jakims innym podmiocie
                          kulturalnym np. Bibliotece Publicznej.
                          Pozdrawiam i rowniez dziekuje Emiemu za wykupienie tych pocztowek i skargi!
                          • rogeer Re: Ciekawa sprawa 02.01.06, 19:49
                            Dziękuje ze wykupienie tej skargi. Też mi się wydaje, że w Bibliotece Publicznej
                            prędzej takie coś powstanie, może chociaż jakaś wystawa sezonowa. Trzeba by
                            tylko zadzwonić i pogadać...
                            • duch3 Kolejne 29.01.06, 00:48
                              Link dzięki uprzejmości moderatora tego forum:
                              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34773

A o to licytowana książka:
                              www.allegro.pl/show_item.php?item=83342037#photo
                              • emi53 Re: Kolejne 30.01.06, 14:52
                                Duchu,i tym razem podejmuję sie kolekcjonowania przedmiotów dotyczacych
                                Środy.Ciekawe rzeczy przeczytane w oferowanej książce opiszę z pewnością na
                                forum.Oby tylko wygrać tę aukcję!
                                • emi53 Re: Kolejne 16.02.06, 21:41
                                  Od 3 lutego jestem w posiadaniu książki " O Wielkopolsce,złocie i dalekich
                                  podróżach.Wspomnienia 1860-1960 " Zygmunta Karpińskiego.
                                  Autor opisuje w swoich wspomnieniach życie swojej rodziny począwszy od 1860
                                  roku.Jego dziadek,Leopold Karpiński mieszkał w Środzie w latach 1855-
                                  1861.Wcześniej studiował prawo.W maju 1854 roku otrzymał zatrudnienie w
                                  powiatowym sądzie w Poznaniu.10 stycznia 1855 roku stanął na ślubnym kobiercu z
                                  Otolią Jarochowską.
                                  Oto fragment książki:
                                  "Młode małżeństwo rozpoczęło wspólne życie w Środzie,dokąd władze skierowały
                                  Leopolda na stanowisko sędziego.Po trzech latach Otolia tak opisuje swoje z
                                  mężem życie:"...mieszkamy sobie najspokojniej w Środzie,miasteczku nie mającym
                                  naturalnie żadnych przyjemności,jedyną rozrywką mego Zucha jest prawie
                                  codzienna ,poobiednia gra w szachy,z dla mnie co trzy miesiące wyjazd do
                                  Sokolnik dostateczną i niemałą przyjemnością.Nie wzdychamy też za większymi
                                  przyjemnościami,bo na to ani czasu,ani pieniędzy nie ma i jak z jednej
                                  strony,dwoje dzieci przy jednej tylko służącej robią dużo zatrudnienia - tym
                                  samym z drugiej strony,dają tyle zabawy i prawdziwego szczęścia w domu,że nie
                                  ma potrzeby ani chęci szukania zabaw poza domem.
                                  Mężulek mój jedyny,nie mogę powiedzieć,że jest domatorem,dobrym mężem i
                                  najczulszym ojcem,bo takie zwykle indywidua i Środa posiada,ale mój drogi Zuch
                                  to cacko pod każdym względem,w domu całym szczęściem,w towarzystwie ozdobą
                                  jego,w życiu publicznym,gdyby u nas było jakie,byłby pierwszą inteligencją."
                                  Przy szczęśliwym pożyciu warunki materialne początkowo nie układały się
                                  pomyślnie.Pensja sędziowska nie była wysoka,wynosiła zaledwie 600 talarów
                                  rocznie;ale zakochani w sobie młodzi nie przejmowali się kłopotami
                                  finansowymi.Młoda małżonka nie krzywdowała sobie zamiany dworu w Sokolnikach na
                                  skromne mieszkanie w Środzie,lecz z humorem,właściwym wszystkim
                                  Jarochowskim,donosiła rodzinie,że to miasteczko,"chociaż co do wspaniałości
                                  równać się z Paryżem nie może,to wszakże wieść niesie,że właśnie w Środzie na
                                  miejscu dawnego ratusza jest środek ziemi i stąd wywodzi sie nazwa miasta".
                                  To tyle jeśli chodzi o cytaty ,dotyczące Środy.Jak coś ciekawego jeszcze
                                  znajdę - dopiszę,byśmy wszyscy czuli się dowartościowani,jak w przypadku owego
                                  środka ziemi...
                                  • rogeer Re: Kolejne 17.02.06, 09:01
                                    O tym, że w Środzie na miejscu ratusza jest środek ziemi nie słyszałem! Jestem
                                    za tym by uznać ten fakt i rozpropagować go na świecie! Niech zerowy południk
                                    przechodzi przez rynek w Środzie a nie przez Greenwich!
                                    --
                                    Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie
                                    wie, że się nie da, i on właśnie to robi.
                                  • duch3 Re: Kolejne 17.02.06, 23:52
                                    Już kiedyś słyszałem na ten temat.
                                    Pytanie gdzie był "dawny ratusz"? Nie pamietam czy ten na rynku jeszcze istniał
                                    cz y już nie.
                                    "...mieszkamy sobie najspokojniej w Środzie,miasteczku ..."
                                    Pewne rzeczy sie nie zmieniają ;)
                                  • wielkopolskawschodnia Cieszę się, że książka, którą wyszperałem... 18.02.06, 21:05
                                    Cieszę się, że książka, którą wyszperałem trafiła do Środy :). Pozdrawiam!
                                    --------
                                    Wielkopolska Wschodnia
    • wielkopolskawschodnia Procesyja w dzień Bożego Ciała 14.02.06, 10:06
      Ponownie można kupić procesyję w dzień Bożego Ciała
      www.allegro.pl/show_item.php?item=86524286
      a ta wydaje mi się wyjątkowo ciekawa
      www.allegro.pl/show_item.php?item=86742933
      Są jeszcze dwie inne.

Pozdrawiam!
      -------
      Wielkopolska Wschodnia
      • duch3 Re: Procesyja w dzień Bożego Ciała 14.02.06, 13:57
        Nie wiem jak to możliwe, ale właściciel tego zdjęcia się myli:
        www.allegro.pl/show_item.php?item=86746892#photo
        "Hajmaty" powstały dopiero w czasie II Wojny Światowej.

Pozdrawiam
        • wielkopolskawschodnia Re: Procesyja w dzień Bożego Ciała 14.02.06, 15:56
          Nie wiem co to są te Hajmaty, ale widokówka wyraźnie podpisana
          jest "Schroda/Wartheland", a nie "i. Posen", czyli jest z czasów drugiej wojny
          światowej. Ale ludzie się dziś mało na historii znają, a na starych pocztówkach
          w ogóle, więc wybaczmy :).
          -------
          Wielkopolska Wschodnia
        • emi53 Re: Procesyja w dzień Bożego Ciała 20.02.06, 10:30
          Masz rację,Duchu.Widzę jednak,że pomyłka została już poprawiona.Jest data -
          1945 rok.
          • emi53 Re: Procesyja w dzień Bożego Ciała 21.02.06, 15:54
            Kontynuując wątek pocztówkowy - niestety przegrałem licytacje pocztówki z
            mleczarnią 1910.Oferowałem 170 zł,poszła za 240 zł.Także z ul.Lipową - tu
            przegrałem tylko o 1 zł - sprzedana za 81 zł.Muszę przyznać ,że nie
            przypilnowałem aukcji : złożyłem ofertę rano,później już nie sprawdzałem jej
            przebiegu.
            Wygrałem za to pocztówkę z " małym kościołem,z 1941 roku".Po otrzymaniu
            jej ,umieszczę w Galerii.Próbuję także zdobyć inną ,na której jest Szkoła nr.1
            i Gimnazjum w latach 30-tych.
            • duch3 Re: Procesyja w dzień Bożego Ciała 21.02.06, 21:54
              Zastanawia mnie komu zależało aż tak bardzo że wydał za nią aż 240!!!
            • emi53 Re: Procesyja w dzień Bożego Ciała 22.02.06, 20:42
              Szkołę i Gimnazjum ,ktoś "sprzątnął mi sprzed nosa" na 24 sekundy przed
              zakończeniem aukcji.Nie mam wprawy widocznie - w następnych postaram się nie
              stracić okazji nabycia pamiątek związanych ze Środą.
              • emi53 Następne pocztówki ze starą Środą... 25.03.06, 11:39
                Biorę udział w aukcji dwóch następnych pocztówek przedstawiajacych starą Środę.
                Może tym razem mi się poszczęści i udanie zakończę te aukcje.
                • emi53 Re: Następne pocztówki ze starą Środą... 29.03.06, 23:50
                  Właśnie przed godziną jedną z dwóch aukcji wygrałem.Przedmiotem jej jest
                  widokówka z 1915 roku,przedstawiajaca budynek Gimnazjum Średzkiego,wówczas
                  nazywającego się Wyższą szkołą miejską.Wydawcą,jeśli dobrze pamiętam jest
                  Rogalski.
                  Czekam na zakończenie drugiej aukcji,a także na wznowienie możliwości
                  umieszczania zdjęć w Galerii,by pokazać zdobyte widokówki.
                  • emi53 Re: Następne pocztówki ze starą Środą... 18.04.06, 21:45
                    Jeszcze następne pięć pocztówek udało mi sie zdobyć.Za niecałe dwa tygodnie
                    bedę mógł je zaprezentować w Galerii.Cieszę się ,że oprócz mnie do prezentacji
                    dołączył także "Paweł",który jest w posiadaniu bardzo ciekawych pocztówek...
                    • plpawel4 Re: Następne pocztówki ze starą Środą... 20.04.06, 22:52
                      Emi z tego co wiem to przegrane pocztówki i tak trafiły do Środy.
                      Życzę powodzenia na allegro.Postaram się w najbliższym czasie co nieco pokazać
                      z mojej kolekcji na galerii średzkiej.
                      • rogeer Re: Następne pocztówki ze starą Środą... 21.04.06, 11:10
                        Bardzo dziękujemy Pawle za możliwość oglądania Twoich pocztówek na galerii,
                        czekamy z niecierpliowścią na kolejne!:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka