Dodaj do ulubionych

Jakie drinki?

06.07.05, 12:21
Moze macie swoje przepisy na zrobienie smacznego drinka?Teraz lato, duzo sie
w ogrodzie siedzi,baluje wiec na drinki jest jak najbardziej czas.
Obserwuj wątek
    • waclaw_kzn Re: Jakie drinki? 06.07.05, 18:07
      Hehehe, oczywiście, że mamy. Nazywa się to "Wesoła kawka Kazana", a
      dlaForumowiczów może być "Wesoła kawka Wacława". Ci, którzy próbowali, wiedzą,
      o czym mowa ;-) i mile ją wspominają (jeśli po wypiciu coś pamiętali).
      Jak sama nazwa wskazuje "Wesoła kawka" składa się głównie z... rumu (proporcje
      na własne wyczucie). Należy wziąć z literka dobrze schłodzonego mleka (ze
      świeżego powstaje lepsza piana niż z UHT) wsypać kilka łyżeczek kawy
      rozpuszczalnej (6-8), trochę cukru, soku z cytryny (można tez dodać innego do
      smaku), cynamon, czekolada, na co kto ma ochotę, tzw. "gorchę", czyli pełną
      garść lodu, no i duuuuużo rumu (może być wymieszany z innymi alkoholami).
      Dobrze wymieszać mikserem, aż będzie widać samą pianą i przelać do wysokich
      szklanek. Przydają się słomki, bo jeśli się dobrze wymiesza, to całość zmienia
      się w delikatną pianką i mija kilka minut nim choć jedna czwarta szklanki
      napełni się z powrotem płynem wytrącającym się z pianki. Proporcje sa na oko,
      bo po pierwsze zawsze robię na oko, po drugie nie zdradzę wszystkich sekretów
      mojego magicznego napoju, bo straciłbym monopol ;-)
      • kormoran7 Re: Jakie drinki? 06.07.05, 21:25
        Mam nadzieje waclawie ze drink ten nie jest przez ciebie opatentowany i moge
        sobie sprobowac go zrobic na wlasny uzytek. A do poruszenia tego watku sklonil
        mnie artykul w pewnej gazecie. Otoz w artykule podawali jakie drinki, alkohole
        pije sie na wschodzie europy i azji. I tak np w Chinach najwiksze wrazenie robi
        tzw "zmijowka". Zywa zmije zalewa sie w butelce wodka.Podobno nie jest zbyt
        dobra ale jak sie nie chce zeby goscie zbyt dlugo siedzieli u nas to mozna ich
        poczestowac owa zmijowka i juz nie maja ochoty na biesiady:)Taka zmijowka
        uwazana jest tez za afrodyzjak. Jutro podam jeszcze jakies przyklady ale mam
        jeszce pytanie do ciebie waclawie.W artykule bylo napisane ze na Bialorusi
        podobno najlepsza wodka to "Agencik". Piles ja?Jak to smakuje?No i czy prawda
        jest ze wlasnie na bialorusi do kazdej takiej wodki ludzie jedza grzyby?i
        jeszce jedno pytanko. Cyz prawda jest ze na Bialorusi mozna kupic wodke w
        kartonie?
        • waclaw_kzn Re: Jakie drinki? 06.07.05, 22:46
          NIe widziałem ani Agencika, ani wódki w kartonie. Najczęściej na stole
          spotykałem wódkę o swojsko brzmiącej nazwie "Polarny Miedzwiedz",
          tudzież "Novyj viek". Co do grzybków, to się właściwie zgadza, tylko że równie
          popularną, a może popularniejszą zagryzką jest rybka w oleju lub occie.
          Następnym razem dokładniej się przyjrzę, moze po prostu coś przeoczyłem.

Kawka nie jest opatentowana i możesz próbować, ale jest tylko kedna i
          oryginalna "Wesoła Kawka Kazana", więc pamiętaj, ze Twoja zawsze będzie gorsza,
          hahahahahahahah (szyderczy śmiech).
          • kormoran7 Re: Jakie drinki? 07.07.05, 10:55
            No jasne ze nie chcialbym sie mierzyc na drinki z mistrzem Waclawem:)Novyj wiek?
            Hmm czyli nawet poprzez nazwe wodki ludzie ciagle marza o lepszym zyciu i
            lepszym kraju...
            • black791 Re: Jakie drinki? 19.07.05, 19:31
              Hm...Najlepszy drink jaki pilem to byla seta zagryzana
              Rabarbarem...hahahaha.Goraco polecam!!!!!!!!
              • kormoran7 Ciekawostki 19.07.05, 21:28
                Podobno w pomyslowach toastach przewodza Gruzini. Wedlug aytora owego artykulu
                toasty gruzinow byly pelne kwiatow, wiatru,gruzinskiego nieba i kobiecej
                urody. Niektore trwaly nawet 10 minut. o to jeden z najkrotszych:"Nad brzeg
                strumyka przyszla mlodziutka,nierozkwitla rozyczka, proszac: strumyku daj mi
                kilka kropli wody bo inaczej uschne. Strumyk na to:dobrze tylko w zamina daj mi
                jeden swoj platek piekny kwiatuszku. Chytra rozyczka odmowila i
                uschla. "Zdrowie pań ktore daja i rozkwitaja". Troche sprosny ale czy nie
                zgrabny:)
                • waclaw_kzn Re: Ciekawostki 19.07.05, 23:40
                  Z moich ulubionych:
                  "Za te drzewa, z których będą nasze trumny! - Oby jeszcze nie wykiełkowały"
                  (ten zawdzięczam bratu)
                  "Żegnaj, Rozumie! - Zobaczymy się rano..." (a ten Rudemu Krzysiowi -
                  pozdrowienia)
                  • kormoran7 Toast 20.07.05, 00:06
                    Ten tez jest naprawde super. Posluchajcie: "Drogie panie wznosze toast za was a
                    wlasciwie za to co macie najcenniejszego czyli... wasze zdrowie panowie"
                    • kormoran7 Re: Toast 01.10.05, 00:11
                      Ja znalazlem dzis 3 smieszne i jakze szczere toasty
                      1)Zegnaj mój rozumie spotkamy sie jutro
                      2)Alkohol zabija powoli,ale nam sie nigzie nie spieszy
                      3)Wypijmy za nasze żony i kochanki aby nigdy sie nie spotkaly

i jako motto na koniec niech bezie to zdanie: Niedaleko pada Polak od Jabola.
                      • marcinszymczak1 Re: Toast 03.10.05, 08:35
                        Oj Kormoranku. O żegnaniu się z rozumem pisał już kazanek.

Ja jednak polecam toast, który ostatnimi czasy podczas 3 dniowej libacji...
                        (czytaj) szkolenia.
                        usłyszałem od tubylców spotkanych w okolicach Zakopanego:
                        - dobre jest wideo
                        - dobro satelita
                        - jednak cas najwyzszy
                        - przepłukać JELITA!!!!

a w zamian sprzedałem im Kazanowe:
                        -za godne życie i dobry sex.....

Oby się wam wiodło przyjaciele....zdrowie!
                        • kormoran7 Re: Toast 05.10.05, 19:01
                          A Magister jako wytrawny kucharz,degustator i smakosz win i kobiet nie pochwali
                          sie jaks recepta na pyszny drink.
                          • marcinszymczak1 Re: Toast 17.10.05, 14:01
                            A i owszem pochwalę się:
                            otuż najstarsi użytkownicy tego forum zapewnie pamiętają magisterskie drinki
                            składające się wyłącznie z adwokata i coli a różnych proporcjach.
                            Zaczynało się zawsze od 0.5l coli i 100ml.adwocata a kończyło się degustacjom
                            reszty adwokata na czysto bo coli zabrakło...hehe

Teraz polecam poszukanie wodki o nazwie: Aslanov i podanie jej na czysto a do
                            popicia kompot jabłkowy- taki miks powalił ostatnio samego Simera.... ale my z
                            Wacławem byliśmy twardzi i zapodaliśmy jeszcze naleweczkę truskawkową mojej
                            roboty i winko i piwko.....

tyle na razie z mojej strony.

PS: jeśli ktokolwiek z was kiedykolwiek trafi w monopolu na wodkę Aslanov to
                            proszę o natychmiastową info bo jakoś jej nigdzie nie mogę znaleźć...
                            • natala77 Re: Toast 17.10.05, 16:53
                              hahaha;))) jak samego Simera to to naprawdę musi być good:P
                              (mam nadzieję, że najstarszego, bo Simerów jest trzech heheheh:D))
                              • waclaw_kzn Re: Toast 17.10.05, 18:45
                                Prawdziwy Simer jest tylko jeden!
                                Choć niestety spantoflarzył się pod rządami swojej niczego sobie kobietki... i
                                teraz wymieka chłopak już po pierwszej flaszce. Wstyd!
                                A drinasek był dobry, oj dobry :)

A tak poza tym, muszę, Magisterku, odebrać parasol, który pozostał po tamtej
                                libac... tj. degustacji.
                                • natala77 Re: Toast 17.10.05, 19:35
                                  waclaw_kzn napisał:

> Prawdziwy Simer jest tylko jeden!

haha:P a każdy z jego braci również twierdzi, że to on jest tym jedynym prawdziwym:-)

z tego miejsca pozdrawiamy Simera "Dużego" i jego Beatkę,
                                  "Średniego Simera" z jego świeżo- studencką bracią
                                  oraz "Małego Simera" wraz z towarzyszami od "Magic the gathering":))
                                  i schodzimy z nich już;)
                                  • kormoran7 Re: Toast 17.10.05, 19:42
                                    W internecie malo jest informacji o tej wódce co magister zapodal. Tylko
                                    znalazlem ze ktos kiedys podrabial ta wodke i przestrzegali przed jej kupnem.
                                    • natala77 Re: Toast 17.10.05, 19:47
                                      tak:) szmuglowana przez granicę rosyjską:D
                                      mało informacji jest w internecie polskim, w światowym więcej.
                                      • kormoran7 Re: Toast 17.10.05, 19:57
                                        ale zdjecie jest

www.justminivodkas.com/a1.htm44.jpg

To juz cos

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka